31970R1727

Kommissionens förordning (EEG) nr 1727/70 av den 25 augusti 1970 om interventionsförfarandet för råtobak

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 191 , 27/08/1970 s. 0005 - 0017
Finsk specialutgåva Område 3 Volym 3 s. 0071
Dansk specialutgåva: Serie I Område 1970(II) s. 0521
Svensk specialutgåva Område 3 Volym 3 s. 0071
Engelsk specialutgåva: Serie I Område 1970(II) s. 0592
"Grekisk specialutgåva
" Område 03 Volym 5 s. 0183
Spansk specialutgåva: Område 03 Volym 4 s. 0030
Portugisisk specialutgåva: Område 03 Volym 4 s. 0030


KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EEG) nr 1727/70 av den 25 augusti 1970 om interventionsförfarandet för råtobak

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska ekonomiska gemenskapen,

med beaktande av rådets förordning (EEG) nr 727/70(1) av den 21 april 1970 om den gemensamma organisationen av marknaden för råtobak, särskilt artiklarna 5.6, 6.10 och 15 i denna, och

med beaktande av följande:

I rådets förordning (EEG) nr 1467/70(2) av den 20 juli 1970 om vissa allmänna bestämmelser för intervention inom råtobakssektorn fastställs bland annat förfarandet vid val av interventionsorter, som delas upp i samlingscentra och bearbetnings- och lagringscentra.

Villkor bör fastställas för interventionsorganens övertagande av råtobak och andra tillämpningsföreskrifter för att säkerställa en enhetlig tillämpning av bestämmelserna om intervention.

Tobak bör erbjudas till intervention på ett sätt som så mycket som möjligt underlättar interventionsorganens arbete. Det bör därför fastställas vilka uppgifter som skall lämnas om den tobak som erbjuds och de minsta kvantiteter under vilka interventionsorganet inte antar anbud. Dessutom kan det vara nödvändigt att föreskriva en högre minimikvantitet i vissa medlemsstater för att interventionsorganen skall kunna ta hänsyn till de särskilda förhållanden som råder där.

Det är viktigt för anbudsgivaren att antagandet av anbudet och betalningen sker så snabbt som möjligt.

Interventionsorganen måste se till att den baltobak som erbjuds inte har omfattats av det bidrag som betalas till köpare av bladtobak. Det intyg som föreskrivs i kommissionens förordning (EEG) nr 1726/70(3) av den 25 augusti 1970 om förfarandet för beviljande av bidrag för bladtobak kan användas för detta ändamål. Det bör fastställas att denna tobak skall levereras direkt från de företag som utför den första bearbetningen och förpackningen till interventionsorterna.

Interventionspriset, eventuellt justerat med de tillägg och avdrag som fastställs i artiklarna 5.3 och 6.7 i förordning (EEG) nr 727/70, bör endast betalas för den faktiska vikten användbar tobak. Denna verkliga vikt bör beräknas för tobak med en vattenhalt som motsvarar den som har fastställts för referenskvaliteten för varje sort och som varken innehåller främmande ämnen eller tobak som inte motsvarar de fastställda minsta kvalitetskraven, eftersom sådan tobak enligt artikel 5 i förordning (EEG) nr 1467/70 inte får övertas av interventionsorganen.

De minsta kvalitetskraven måste vara sådana att de utesluter tobak som av olika orsaker inte kan användas, till exempel blad som är allvarligt skadade eller dåligt konserverade eller med torkningsskador eller för stor vattenhalt.

För att kunna fastställa en tabell med pristillägg och prisavdrag bör en kvalitetsklassificering göras för varje sort av bladtobak och baltobak för vilken ett interventionspris har fastställts, varvid varje kvalitet definieras på grundval av handelspraxis och objektiva kriterier. Detta bör ske med hänsyn till de definitioner som enligt lag eller handelspraxis gällde innan den gemensamma organisationen av marknaden genomfördes inom denna sektor. För att den gemensamma organisationen av marknaden skall fungera väl är det dock nödvändigt att göra vissa ändringar av dessa definitioner för att uppnå en gradvis harmonisering.

För att underlätta arbetet för interventionscentra bör det fastställas att den tobak som erbjuds till intervention presenteras i den form som är definierad för den referenskvalitet som fastställs i bilaga 1 till rådets förordning (EEG) nr 1464/70(4) av den 20 juli 1970 om fastställande för skördeåret 1970 av riktpriserna, interventionspriserna och referenskvaliteterna för bladtobak och i bilaga 1 till rådets förordning (EEG) nr 1465/70(5) av den 20 juli 1970 om fastställande för 1970 års skörd av de härledda interventionspriserna och referenskvaliteterna för baltobak.

Eftersom tobak är en naturprodukt som skall torkas, bearbetas och lagras på olika sätt beroende på sort och regionala klimatförhållanden kan det vara nödvändigt att fastställa ytterligare villkor för övertagande.

Kommissionen skall regelbundet underrättas om de tobakskvantiteter som interventionsorganen övertar så att den skall kunna bedöma utvecklingen på gemenskapsmarknaden för tobak, särskilt varje tendens till ökning eller minskning av de övertagna kvantiteterna.

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från Förvaltningskommittén för tobak.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

1. Varje interventionsanbud skall lämnas skriftligt till ett interventionsorgan. Anbudet skall innehålla åtminstone följande uppgifter:

a) Tobakssorten och kvaliteten.

b) Nettovikt.

c) Interventionsort till vilken tobaken erbjuds.

d) Lagringsplatsen vid anbudstillfället.

e) - För bladtobak: den plats där tobaken har skördats.

- För baltobak: platsen för den första bearbetningen och förpackningen.

f) Skördeår.

2. Anbud till intervention kan endast lämnas för följande minimikvantiteter av varje sort:

a) 100 kg för bladtobak,

b) 2 000 kg för baltobak.

Interventionsorganen kan dock fastställa större minimikvantiteter.

3. Interventionsorganen skall snarast meddela när de har antagit ett anbud och lämna uppgifter om platsen och villkoren för övertagandet.

Eventuella anmärkningar mot dessa villkor skall göras inom 48 timmar efter mottagandet om meddelandet om att anbudet har antagits.

4. Betalning skall ske så snart som möjligt efter övertagandet.

Artikel 2

Ett anbud till intervention för baltobak skall endast accepteras om

a) det åtföljs av en bidragslicens enligt artikel 2 i förordning (EEG) nr 1726/70 för den erbjudna kvantiteten och sorten som är ifyllt i enlighet med artikel 8 i samma förordning,

b) det pris som anges under i i bidragslicensen för motsvarande bladtobak i det fall som avses i artikel 6.4 andra stycket i förordning (EEG) nr 727/70 är minst lika högt som interventionspriset för bladtobak av motsvarande sort och kvalitet.

Artikel 3

Baltobak skall endast övertas till intervention om balarna transporteras till platsen för övertagandet under administrativ kontroll omedelbart efter det att de har frigetts från den kontroll som avses i artikel 1 i förordning (EEG) nr 1726/70.

Artikel 4

1. Interventionsorganens övertagande av tobaken skall ske i närvaro av säljaren eller dennes befullmäktigade ombud och en företrädare för interventionsorganet.

2. Om enighet inte kan nås om kvaliteten, nettovikten eller egenskaperna hos den erbjudna tobaken, skall de två parterna i enlighet med gällande bestämmelser eller handelspraxis i medlemsstaterna hänskjuta ärendet till experter, vars utlåtande skall vara utslagsgivande.

Artikel 5

Det pris som interventionsorganet betalar skall vara det som gäller för den övertagna tobakens sort, kvalitet och skördeår. Priset skall beräknas på grundval av tobakens nettovikt och gälla fritt lagringsplatsen.

Artikel 6

1. Vid fastställandet av vikten för bladtobak och baltobak skall hänsyn inte tas till

a) vikten av sådan tobak som inte uppfyller de minsta kvalitetskraven,

b) vikten av främmande ämnen.

Nettovikten skall bestämmas på grundval av den vattenhalt som fastställs i bilaga 1 till förordning (EEG) nr 1464/70 eller i bilaga 1 till förordning (EEG) nr 1465/70. Om vattenhalten är högre eller lägre, skall en motsvarande justering göras med högst 3 % av vattenhalten.

2. Tobak skall anses uppfylla de minsta kvalitetskrav som anges i artikel 5 i förordning (EEG) nr 1467/70 om den inte uppvisar något av de kännetecken som anges i bilaga 3 till den här förordningen.

Artikel 7

1. Kvalitetsklassificeringen av sorter av bladtobak för fastställande av de pristillägg och prisavdrag som föreskrivs i artikel 5.3 i förordning (EEG) nr 727/70 fastställs i bilaga 1.

2. Kvalitetsklassificeringen av sorter av baltobak för fastställande av de pristillägg och prisavdrag som föreskrivs i artikel 6.7 i förordning (EEG) nr 727/70 fastställs i bilaga 2.

Artikel 8

Tobak skall oberoende av sort och kvalitet endast övertas till intervention om den uppfyller villkoren för den referenskvalitet som fastställs i bilaga 1 till förordning (EEG) nr 1464/70 eller i bilaga 1 till förordning (EEG) nr 1465/70.

Artikel 9

1. Varje medlemsstat skall meddela de andra medlemsstaterna och kommissionen vilket interventionsorgan som har fått till uppgift att köpa in den tobak som erbjuds till intervention.

2. Medlemsstaterna skall underrätta kommissionen om de ytterligare övertagandevillkor som fastställs av interventionsorganen på grund av särskilda regionala förhållanden.

3. Medlemsstaterna skall senast den 15 i varje månad underrätta kommissionen om de kvantiteter av varje sort av bladtobak och baltobak som har övertagits under föregående månad.

Om stora kvantiteter erbjuds skall medlemsstaten dock genast underrätta kommissionen om detta.

Artikel 10

Denna förordning träder i kraft den tredje dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 25 augusti 1970.

På kommissionens vägnar

Franco M. MALFATTI

Ordförande

(1) EGT nr L 94, 28.4.1970, s. 1.

(2) EGT nr L 164, 27.7.1970, s. 32.

(3) EGT nr L 191, 27.8.1970, s. 1.

(4) EGT nr L 164, 27.7.1970, s 17.

(5) EGT nr L 164, 27.7.1970, s. 24.

BILAGA 1

KVALITETSKLASSIFICERING AV BLADTOBAKSSORTER

1. BADISCHER GEUDERTHEIMER, FORCHHEIMER HAVANNA II c

Grumpen (Primings)

Klass I Mogna, friska, oskadade blad, rödbruna till lätt melerade.

Klass II Mogna, friska blad av melerad färg. Bladkanterna kan vara övermogna och bruna.

Klass III Blad som inte uppfyller kraven för klasserna I och II men uppfyller minimikraven för intervention.

Sandblatt (Lugs)

Klass I Mogna, friska, oskadade blad, bruna till lätt melerade, av enhetlig längd.

Klass II Mogna, friska blad av melerad färg.

Klass III Blad som inte uppfyller kraven för klasserna I och II men uppfyller minimikraven för intervention.

Hauptgut (Leaves)

Klass I Mogna, friska, oskadade blad av mörkbrun till melerad färg, av enhetlig längd(1).

Klass II Mogna, friska blad av melerad färg.

Klass III Blad som inte uppfyller kraven för klasserna I och II men uppfyller minimikraven för intervention.

Obergut (Tips)

Mogna, friska blad, mörkbruna till melerade, som uppfyller minimikraven för intervention.

2. BADISCHER BURLEY E

Grumpen (Primings)

Klass I Mogna, friska, oskadade blad, kraftiga, ljusbruna till rödbruna.

Klass II Mogna, friska blad av brun till melerad färg. Bladkanterna kan vara övermogna.

Klass III Blad som inte uppfyller kraven för klasserna I och II men uppfyller minimikraven för intervention.

Sandblatt (Lugs)

Klass I Mogna, friska, oskadade blad, kraftiga, ljusbruna till rödbruna, av enhetlig längd.

Klass II Mogna, friska, fasta blad av brun till melerad färg.

Klass III Blad som inte uppfyller kraven för klasserna I och II men uppfyller minimikraven för intervention.

Hauptgut (Leaves)

Klass I Mogna, friska, oskadade blad, köttiga, rödbruna till ljusbruna, av enhetlig längd(2).

Klass II Mogna, friska blad av brun till melerad färg.

Klass III Blad som inte uppfyller kraven för klasserna I och II men uppfyller minimikraven för intervention.

Obergut (Tips)

Mogna, friska, mörkbruna blad som uppfyller minimikraven för intervention.

3. VIRGIN S.C.R.

Klass I Mogna, friska, oskadade blad, gula till rödgula. Färgvariationer i bruna och gröngula nyanser är tillåtna på upp till en tredjedel av bladytan(3).

Klass II Mogna, friska blad med en gul grundton. Färgvariationer i bruna och gröngula nyanser är tillåtna på upp till två tredjedelar av bladytan.

Klass III Blad som inte uppfyller kraven för klasserna I och II men uppfyller minimikraven för intervention.

4. PARAGUAY och hybrider, DRAGON VERT och hybrider

Nedre blad (Lugs), Mittblad (Leaves), Toppblad (Tips)

Klass I Mogna blad med god brännbarhet, varm färg, i stort sett oskadade. Mindre fel är tillåtna.

Klass II Blad med mindre fel vad avser brännbarhet, färg, struktur eller mognad (övermogna eller inte tillräckligt mogna)(4).

Klass III Blad med tydliga färgfel (bleka eller starkt grönaktiga) och skador, liksom brister i fråga om brännbarhet, friskhet och fasthet eller mognad (klart övermogna eller inte tillräckligt mogna), men som uppfyller minimikraven för intervention.

Extra klass för nedre blad som skördats blad för blad:

Klass 1 S

Mogna blad med god brännbarhet, oskadade, inte särskilt tät vävnad, enhetligt varm färgton.

5. NIJKERK

Nedre blad (Leaves)

Klass I Mogna blad, fortfarande klibbig vävnad, köttiga, oskadade, fortfarande motståndskraftiga och elastiska, utan framträdande nerver, god, mer eller mindre mörkbrun varm färg.

Klass II Lätt klibbiga blad, utan större fel vad gäller kondition, nerver eller färg.

Klass III Sköra, inte klibbiga blad, med torkningsskador (struktur- och färgfel) eller delvis skadade av hagel eller sjukdomsangripna, men som uppfyller minimikraven för intervention.

Toppblad (Tips)

Klass I Blad av första längd (över 45 cm), mycket klibbiga, köttiga, oskadade, motståndskraftiga och elastiska, utan framträdande nerver, väl mogna, vilket märks på den fylliga bruna till mörkbruna färgen.

Klass II Blad av andra längd (högst 45 cm) med ovannämnda egenskaper eller blad av första längd (över 45 cm), fortfarande klibbig vävnad, köttiga, fortfarande oskadade, motståndskraftiga, mer eller mindre framträdande nerver, i alla färgnyanser utom flask grönt (5).

Klass III Blad av alla längder, med tydliga brister vad gäller mognad eller färg (flaskgrönt) eller struktur (skör, inte klibbig, sjukdomsangripen, torkningsfel), men som uppfyller minimikraven för intervention.

6. BURLEY (Burley x Bel)

Nedersta blad (Lugs), Mittersta nedre blad (Cutters)

Klass I Väl mogna blad med god brännbarhet, av varm ljust orangebrun eller rödaktig färg, eventuellt något melerad, med fin, öppen vävnad, breda och utan större skador.

Klass II Blad med tydliga men inte alltför framträdande fel i fråga om brännbarhet, mognad, färg, vävnad (alltför köttig eller tjock), struktur (för glatt eller för sluten) eller skador.

Klass III Blad med mycket tydliga brister vad gäller brännbarhet, mognad, färg, vävnad (skörhet) eller skador, men som uppfyller minimikraven för intervention.

Mittersta övre blad (Leaves), Toppblad (Tips)

Klass I Väl mogna blad av varm till tämligen varm rödbrun färg, mycket lite melerad, med genomsnittlig eller tunn vävnad, inte alltför sluten struktur, med medelstor bladmassa(6).

Klass II Blad med tydliga men inte alltför framträdande fel i fråga om brännbarhet, mognad, färg, vävnad, struktur (för glatt eller för sluten) eller skador, eller otillräcklig bladmassa.

Klass III Blad med mycket tydliga brister vad gäller brännbarhet, mognad, färg, vävnad (skörhet), skador och för smala och korta blad, men som uppfyller minimikraven för intervention.

7. MISIONERO och hybrider, RIO GRANDE och hybrider

1:a kvalitet Fullt utvecklade blad, över 45 cm långa, utan grov bladvävnad, omsorgsfullt torkade, i stort sett oskadade, varm till ganska varm rödbrun färg, tillfredsställande brännbarhet.

2:a kvalitet Fullt utvecklade blad, över 45 cm långa, utan grov bladvävnad, varm till ganska varm ljus, något gulaktig färg, i stort sett fasta och oskadade, relativt god brännbarhet.

3:e kvalitet Blad över 35 cm långa, friska, med mer eller mindre grov vävnad, matt brun färg med en rödaktig eller gulaktig grundton, medelmåttig brännbarhet.

4:e kvalitet Blad över 30 cm långa, med tydliga brister vad gäller kondition, fasthet eller färg, som kan vara mörk, mer eller mindre grönbrun och matt, eller med en alltför tät och grov struktur. Medelmåttig till dålig brännbarhet, men uppfyller minimikraven för intervention.

8. PHILIPPIN, PETIT GRAMMONT (Flobecq), BURLEY (Ergo x 6410 och Ergo x Bursana)

Kategori Z Nedre blad (Lugs)

Kategori MK Mittersta nedre blad (Cutters)

Kategori MG Mittersta övre blad (Leaves)(7)

Kategori T Toppblad (Tips)

Kategori TRI Skadade blad eller blad med längd- och/eller färgavvikelser, men som uppfyller minimikraven för intervention.

9. SEMOIS, APPELTERRE

Kategori G Stora friska blad (8)

Kategori P Små blad

Kategori TRI Skadade blad eller blad med vissa färgfel, men som uppfyller minimikraven för intervention.

10. BRIGHT

Kategori A Tillräckligt mogna blad utan torkningsfel, med en öppen struktur, inte alltför framträdande mitt- och sidonerver, friska, i olika nyanser av gult(9).

Kategori B Blad av varierande konsistens, ibland tunna eller grova, tillräckligt mogna, men med lätta torkningsfel och färgfel (gulspräckliga eller bronsfärgade till gröngula), ibland med skador.

Kategori C Blad av varierande konsistens med fast vävnad och torkningsfel, gul, starkt spräcklig färg eller med tendens till grått eller brunt. Med allvarliga skador, men uppfyller minimikraven för intervention.

11. BURLEY I, MARYLAND

Kategori A Tillräckligt mogna blad utan torkningsfel, med en öppen eller också fast vävnad, inte alltför framträdande mitt- och sidonerver, friska, av mer eller mindre varm nötbrun färg(10).

Kategori B Blad av varierande konsistens, friska, med en del torkningsfel och skador och av oenhetlig färg.

Kategori C Grova blad med fast vävnad, med tydliga torkningsfel, skador och färgfel, men som uppfyller minimikraven för intervention.

12. KENTUCKY och hybrider, MORO DI CORI, SALENTO

Kategori A Oskadade, stora eller medelstora, fullmogna blad med god vävnad, tillräckligt elastiska och fasta, med inte alltför framträdande mitt- och sidonerver, utan torkningsfel och välbevarade, enhetligt bruna.

Kategori B Fullmogna blad med en fast vävnad, utan torkningsfel och välbevarade, bruna, med en del skador(11).

Kategori C Tillräckligt mogna blad, ibland med lätt vävnad, av oenhetlig färg, med torkningsfel och skador och obetydliga behandlingsfel, men som uppfyller minimikraven för intervention.

13. NOSTRANO DEL BRENTA, RESISTENTE 142, GOJANO

Kategori A Blad med lätt vävnad, tillräckligt fasta, med öppen vävnad, mogna, med inte alltför framträdande mitt- och sidonerver, friska, omsorgsfullt torkade eller fermenterade på traditionellt sätt, mer eller mindre enhetligt bruna eller ljusbruna, eventuellt med obetydliga skador.

Kategori B Blad med fast eller lätt vävnad, friska, omsorgsfullt torkade eller fermenterade på traditionellt sätt, av brun, även mörkbrun färg, med lätta skador(12).

Kategori C Inte fullt mogna blad, med oenhetlig färg, ibland mörkbrun, grova, med lättare torknings-, delfermenterings- och lagringsfel och sönderrivna blad. Kan inte hänföras till de högre klasserna, men uppfyller minimikraven för intervention.

14. BENEVENTANO

Kategori A Väl mogna, friska blad med fin och motståndskraftig vävnad, inte alltför framträdande nerver, med öppen vävnad, omsorgsfullt torkade och fermenterade, enhetligt bruna, ibland även mörkbruna, med en del skador.

Kategori B Tillräckligt mogna blad med fast eller också grov eller tunn vävnad, med en del mindre torknings- och delfermenteringsfel samt skador(13).

Kategori C Blad med grov vävnad, mörk färg, med tydliga mognads- och torkningsfel, lagringsfel och andra skador, men som uppfyller minimikraven för intervention.

15. XANTI-YAKÀ

16. PERUSTITZA

17. ERZEGOVINA och hybrider

Kategori A Mogna, friska blad utan torkningsfel, av ljusbrun eller gul färg, med god glans, lätt eller tämligen fast bladväv med öppen vävnad, företrädesvis små eller medelstora, i regel toppblad och övre mittblad (sorterna 15 och 16) och toppblad eller mittblad (sort 17).

Kategori B Tillräckligt friska och mogna blad med en del lätta torkningsfel, oftast med lätt vävnad, av gul till brun färg, med tydliga skador men välbevarade, de nedersta bladen kan också vara medtagna(14).

Kategori C Lätta, grova blad med torkningsfel, av oenhetlig färg, med tydliga skador, tagna från alla bladpositioner uppfyller minimikraven för intervention.

18. ROUND TIP, SCAFATI, SUMATRA I (15).

Kategori A De nedersta bladen, sorterade efter längd i följande proportioner:

1:a längd: 15 %,

2:a längd: 55 %,

3:e längd: 30 %.

Blad av god storlek, fullmogna, av tillräckligt enhetlig färg, friska, med tillfredsställande, öppen vävnad, föga framträdande mitt- och sidonerver, välbevarade, god brännbarhet, typisk smak och arom, lämpliga till täckblad för cigarrer. Ca 20 % skadade blad kan tillåtas.

Kategori B Lägre mittblad, sorterade efter längd i följande proportioner:

1:a längd: 60 %,

2:a längd: 35 %,

3:e längd: 5 %.

Blad av god form, fullmogna och av enhetlig färg, friska, oskadade, god vävnad, elastiska och motståndskraftiga, föga framträdande nerver, väl fermenterade och välbevarade, god brännbarhet, med typisk smak och arom, lämpliga till täckblad för cigarrer. Ca 25 % skadade blad kan tillåtas(16).

Kategori C Övre mittblad, sorterade efter längd i följande proportioner:

1:a längd: 10 %,

2:a längd: 40 %,

3:e längd: 50 %.

Medelstora, tillräckligt mogna blad av tillräckligt enhetlig färg, med tämligen fast vävnad, välbevarade, medelgod brännbarhet, typisk smak och arom, delvis godkända till täckblad för cigarrer av lägre kvalitet. Ca 30 % skadade blad kan tillåtas. Tillräckligt god kvalitet för att uppfylla minimikraven för intervention.

19. BRASILE SELVAGGIO, andra sorter

Kategori B Välutvecklade, fasta, gröna blad med stark arom av alkohol (17).

Kategori C Blad av mörkgrön till brun färg som kan användas till att utvinna nikotin eller till framställning av snustobak, och som uppfyller minimikraven för intervention.

(1) Referenskvalitet.

(2) Referenskvalitet

(3) Mittblad (Leaves): referenskvalitet.

(4) Referenskvalitet

(5) Mittblad (Leaves): referenskvalitet.

(6) Referenskvalitet.

(7) Referenskvalitet

(8) Referenskvalitet.

(9) Längderna enligt följande:

1:a längd: minst 38 cm,

2:a längd: 32 38 cm,

3:e längd: 25 2 cm.

BILAGA 2

KVALITETSKLASSIFICERING AV BALTOBAKSSORTER

10. BRIGHT

Kategori A Tillräckligt mogna, omsorgsfullt torkade blad med en öppen vävnad, inte alltför framträdande mitt- och sidonerver, friska, i olika nyanser av gult(1).

Kategori B Blad av varierande, ibland tunn eller grov konsistens, tillräckligt mogna, med mindre behandlingsfel och färgfel (gulspräcklighet eller bronsfärgning), också med skador.

Kategori C Blad av varierande konsistens med fast vävnad, med behandlingsfel, men lämpliga till lagring, starkt gulspräckliga eller med en tendens till grått eller brunt, med allvarliga skador.

11. BURLEY I, MARYLAND

Kategori A Tillräckligt mogna, omsorgsfullt behandlade blad med öppen, ibland fast vävnad och inte alltför framträdande mitt- och sidonerver, friska, av mer eller mindre klar nötbrun färg (2).

Kategori B Blad av varierande konsistens, friska, med en del behandlingsfel och skador, av oenhetlig färg.

Kategori C Grova blad med fast vävnad, med tydliga behandlings- och färgfel, men läämpliga till lagring.

12. KENTUCKY och hybrider, MORO DI CORI, SALENTO

Kategori A Oskadade, stora eller medelstora, fullmogna blad med fin, tillräckligt elastisk och fast vävnad och inte alltför framträdande mitt- och sidonerver, omsorgsfullt behandlade och bevarade, av enhetligt brun färg.

Kategori B Fullmogna blad med fast vävnad, omsorgsfullt behandlade och bevarade, bruna, med en del skador(3).

Kategori C Tillräckligt mogna, även med lätt vävnad, av oenhetlig färg, med behandlingsfel, en del skador och obetydliga lagringsfel.

13. NOSTRANO DEL BRENTA, RESISTENTE 142, GOJANO

Kategori A Blad med lätt vävnad, tillräckligt fast, öppen vävnad, mogna, med inte alltför framträdande mitt- och sidonerver, friska, omsorgsfullt behandlade och fermenterade, av mer eller mindre enhetlig brun eller ljusbrun färg, eventuellt med obetydliga skador.

Kategori B Blad med fast eller lätt vävnad, friska, omsorgsfullt torkade och fermenterade, bruna, även mörkbruna, med lätta skador(4).

Kategori C Ofullständigt mogna blad av oenhetlig färg, som kan vara mörkbrun, grova, med obetydliga behandlings-, fermenterings- och lagringsfel och mycket förstörda blad. Kan inte hänföras till de högre klasserna.

14. BENEVENTANO

Kategori A Väl mogna, friska blad med en fin, motståndskraftig, öppen vävnad med inte alltför framträdande mitt- och sidonerver, omsorgsfullt torkade och fermenterade, bruna, även mörkbruna men av enhetlig färg, med några skador.

Kategori B Tillräckligt mogna blad med fast eller också grov eller tunn vävnad, med behandlings- och fermenteringsfel och obetydliga skador(5).

Kategori C Blad med grov vävnad och tydliga brister vad gäller mognad, behandling och lagring, med tydliga skador.

15. XANTI-YAKÀ

16. PERUSTITZA

17. ERZEGOVINA och hybrider

Kategori A Mogna, friska, omsorgsfullt torkade blad av ljusbrun eller gul färg, med god glans, fin eller tillräckligt fast vävnad med en öppen vävnad, företrädesvis små eller medelstora, normalt från de översta bladen eller övre mittbladen (sorterna 15 och 16) och topp- eller mittbladen (sort 17).

Kategori B Tillräckligt friska och mogna blad med en del obetydliga torkningsfel, oftast lätt vävnad, av gul till brun färg, med tydliga skador men välbevarade, också tagna från de nedersta bladen(6).

Kategori C Lätta och grova blad med behandlingsfel, men lämpliga till lagring, av oenhetlig färg, tydliga skador, tagna från alla bladpositioner.

18. ROUND TIP, SCAFATI, SUMATRA I (7)

Kategori A De nedersta bladen, sorterade efter längd i följande proportioner:

1:a längd: 15 %,

2:a längd: 55 %,

3:e längd: 30 %.

Blad av god form, fullmogna, av tillräckligt enhetlig färg, friska, med tillfredsställande vävnad, öppen struktur, föga framträdande nerver, välbevarade, med god brännbarhet och typisk smak och arom, lämpliga till täckblad för cigarrer. Ca 20 % skadade blad kan tillåtas.

Kategori B Lägre mittblad, sorterade efter längd i följande proportioner:

1:a längd: 60 %,

2:a längd: 35 %,

3:e längd: 5 %.

Blad av god form, fullmogna och av enhetlig färg, friska, oskadade, med fin bladvävnad, elastiska och motståndskraftiga, föga framträdande nerver, väl fermenterade och välbevarade, med god brännbarhet och typisk smak och arom, lämpliga till täckblad för cigarrer. Ca 25 % skadade blad kan tillåtas (8).

Kategori C Övre mittblad, sorterade efter längd i följande proportioner:

1:a längd: 10 %,

2:a längd: 40 %,

3:e längd: 50 %.

Medelstora blad, tillräckligt mogna och enhetliga i färgen, med tämligen fast vävnad, välbevarade, med medelgod brännbarhet och typisk smak och arom, delvis godkända till täckblad för cigarrer av lägre kvalitet. Ca 30 % skadade blad kan tillåtas.

(1) Referenskvalitet.

(2) Referenskvalitet.

(3) Längderna enligt följande:

1:a längd: minst 38 cm,

2:a längd: 32 8 cm,

3:e längd: 25 2 cm.

(4) Referenskvalitet.

BILAGA 3

KÄNNETECKEN HOS TOBAK SOM ÄR UTESLUTEN FRÅN INTERVENTIONSKÖP

a) Bladdelar.

b) Blad som är sönderrivna av hagel.

c) Blad med allvarliga skador på mer en tredjedel av ytan.

d) Blad med sjukdoms- eller insektsangrepp på mer än 25 % av ytan.

e) Blad med spår av bekämpningsmedel.

f) Omogna eller helt gröna blad.

g) Frostskadade blad.

h) Blad med mögel- eller rötangrepp.

i) Blad med icke torkade, fuktiga eller rötangripna nerver eller med svampiga eller framträdande mittnerver.

j) Blad från sidoskott.

k) Blad med en för den aktuella sorten främmande lukt.

l) Blad med vidhängande jord.

m) Blad med en vattenhalt som med mer än 3 % överstiger den vattenhalt som fastställs i bilaga 1 till förordning (EEG) nr 1464/70 eller i bilaga 1 till förordning (EEG) nr 1465/70.