12.12.2006   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 350/1


BESLUT nr 3/2006 AV AVS–EG-AMBASSADÖRSKOMMITTÉN

av den 27 september 2006

om budgetförordning för Teknikcentrum för jordbruks- och landsbygdssamarbete

(2006/877/EG)

AVS–EG-AMBASSADÖRSKOMMITTÉN HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av partnerskapsavtalet mellan medlemmarna i gruppen av stater i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet, å ena sidan, och Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å andra sidan, undertecknat i Cotonou den 23 juni 2000 (1) (nedan kallat ”avtalet”), särskilt artikel 3.4 b och d i bilaga III,

med beaktande av det interna avtalet av den 18 september 2000 mellan företrädarna för medlemsstaternas regeringar, församlade i rådet, om finansiering och förvaltning av gemenskapens bistånd inom ramen för finansprotokollet till partnerskapsavtalet mellan staterna i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet, å ena sidan, och Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å andra sidan, undertecknat i Cotonou (Benin) den 23 juni 2000, och om tilldelning av ekonomiskt stöd till de utomeuropeiska länder och territorier på vilka den fjärde delen av EG-fördraget är tillämplig (2),

med beaktande av budgetförordningen av den 27 mars 2003 för den nionde Europeiska utvecklingsfonden (3),

med beaktande av kommissionens förslag, som utarbetats i samarbete med Teknikcentrum för jordbruks- och landsbygdssamarbete, och

av följande skäl:

(1)

Enligt artikel 3.4 b i bilaga III till avtalet skall ambassadörskommittén, efter avtalets undertecknande, fastställa budgetförordningen för Teknikcentrum för jordbruks- och landsbygdssamarbete (nedan kallat ”centrumet”).

(2)

Enligt artikel 3.4 d i bilaga III till avtalet skall ambassadörskommittén fastställa förfaranden för antagande av centrumets budget.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

KAPITEL I

ALLMÄNNA PRINCIPER

AVSNITT 1

Principer om enhet, riktighet och jämvikt i budgeten och en enda beräkningsenhet

Artikel 1

1.   Alla centrumets inkomster och utgifter skall beräknas på grundval av ett kostnadsberäknat årligt arbetsprogram, som skall upprättas för varje budgetår och tas upp i budgeten.

2.   Budgetens inkomster och utgifter skall balansera varandra.

Artikel 2

Budgeten skall upprättas och genomföras i euro och räkenskaperna skall redovisas i euro. För behov som avser förvaltning får centrumet dock genomföra transaktioner i medlemsstaternas och AVS-staternas nationella valutor.

Artikel 3

1.   Inkomsterna skall bestå av bidragen från Europeiska utvecklingsfonden (nedan kallad ”EUF”) det belopp som tas ut i form av skatter på löner och annan ersättning från centrumet samt andra intäkter.

2.   Inkomsterna kan också bestå av bidrag från andra givare till centrumets budget.

3.   Centrumet får även på tredje parts vägnar förvalta medel avsedda för samfinansiering av de verksamheter som fastställs i bilaga III till avtalet. De finansiella reglerna för förvaltningen av dessa medel fastställs i artikel 34 i det här beslutet.

Artikel 4

Utgiftsberäkningen skall omfatta administrations- och driftskostnader. Det skall göras en klar åtskillnad mellan dem i budgeten.

Artikel 5

1.   Budgetåret skall inledas den 1 januari och avslutas den 31 december.

2.   De anslag som tas upp i budgeten skall beviljas för ett budgetår.

Anslag för vilka åtaganden gjorts i vederbörlig ordning under ett budgetår, men som inte betalats ut per den 31 december det året, skall dock automatiskt överföras till det närmast följande budgetåret. Anslag som överförts på detta sätt skall klart framgå av räkenskaperna för det löpande budgetåret.

De anslag som dras tillbaka vid utgången av ett budgetår skall återföras till den femåriga finansram som fastställts för centrumet i avtalet.

3.   Vid utgången av varje finansprotokoll till avtalet skall anslag för vilka åtaganden gjorts, men som inte utbetalats, automatiskt överföras till nästa finansprotokoll till avtalet. Anslag för vilka åtaganden gjorts, men som inte utbetalats när avtalet löper ut, skall överföras endast under övergångsperioden mellan avtalet och nästa avtal eller, vid behov, under avräkningsperioden på tolv månader.

4.   Om beslut om den slutgiltiga budgeten ännu inte föreligger vid budgetårets början får direktören, i syfte att sörja för kontinuitet i centrumets verksamhet, godkänna månatliga utgifter på upp till en tolftedel av de motsvarande anslag för artikeln i fråga som beviljats i budgeten för det föregående året.

När det gäller driftskostnader som skall betalas i förväg för varje kvartal och godkänts i budgeten för det föregående budgetåret, får åtaganden göras per artikel för upp till en fjärdedel av det totala anslag som beviljats för artikeln i fråga för det föregående budgetåret.

AVSNITT 2

Principer om en sund ekonomisk förvaltning

Artikel 6

1.   Budgetanslagen skall användas i enlighet med principen om en sund ekonomisk förvaltning, dvs. enligt principerna om sparsamhet, effektivitet och ändamålsenlighet.

2.   Principen om sparsamhet innebär att medlen skall göras tillgängliga i rätt tid till lägsta möjliga kostnad samt vara av den kvantitet och kvalitet som behövs.

Principen om effektivitet åsyftar bästa möjliga förhållande mellan de resurser som används och de resultat som uppnås.

Principen om ändamålsenlighet avser hur väl specifika mål med en åtgärd och förväntade resultat uppnås.

3.   Tydliga mål skall fastställas och genomförandet av dem skall övervakas med hjälp av mätbara indikatorer. Vid behov skall de projekt som skall finansieras med medel från EUF bygga på bedömningar i förväg. Resultatet av dessa bedömningar skall införas i de handlingar som läggs fram för kommissionen till stöd för det årliga bidrag från EUF som begärs av centrumet.

KAPITEL II

UPPRÄTTANDE AV BUDGETEN

Artikel 7

1.   Inom ramen för det övergripande strategidokumentet och den samlade budget som avsatts för centrumet genom finansprotokollet skall direktören upprätta ett utkast till ett årligt arbetsprogram och ett budgetförslag. Utkastet och förslaget skall godkännas av styrelsen senast den 1 juli året före arbetsprogrammets och budgetens genomförande och överlämnas till ambassadörskommittén för antagande.

2.   Centrumet skall överlämna ett exemplar av utkastet till årligt arbetsprogram och budgetförslaget till kommissionen, som skall inleda de förfaranden som krävs för deras godkännande.

3.   Åtaganden skall kunna göras från budgeten från och med den dag då gemenskapsmyndigheten antar beslutet om finansiering av det begärda bidraget från EUF. Centrumet skall underrättas om detta beslut.

Artikel 8

1.   Villkoren för utbetalning av bidrag från EUF skall fastställas i en överenskommelse om bidrag, som skall undertecknas av centrumet och kommissionen.

2.   Centrumet skall till EUF återbetala de bidrag för föregående budgetår som motsvarar anslag vilka förfallit enligt reviderade årsbokslut.

3.   Budgeten skall delas in i avdelningar (budgetrubriker), kapitel, artiklar och punkter allt efter inkomstens eller utgiftens slag eller ändamål.

Artikel 9

Direktören får vid behov lägga fram ett förslag till tilläggs- eller ändringsbudget, som skall upprättas på samma sätt och underkastas samma förfaranden som den budget som innehöll de ursprungliga beräkningarna.

KAPITEL III

GENOMFÖRANDE AV BUDGETEN

Artikel 10

1.   Direktören skall genomföra budgeten under eget ansvar och inom ramarna för beviljade anslag. Direktören skall rapportera till styrelsen om förvaltningen av budgeten.

2.   Direktören skall använda budgetanslagen i enlighet med de principer om en sund ekonomisk förvaltning som avses i artikel 6.

Artikel 11

1.   Alla inkomster och utgifter skall medföra att en artikel i budgeten krediteras eller debiteras.

Åtagande om eller godkännande av utgifter utöver beviljade anslag för det berörda budgetåret eller utöver de anslag som överförts från det föregående budgetåret får inte göras.

2.   Alla inkomster och utgifter skall tas upp som bruttobelopp i räkenskaperna utan att avräknas mot varandra.

Trots denna bestämmelse får följande avdrag göras från beviljade belopp:

a)

Böter som förelagts en part i ett avtal.

b)

Justering av ett felaktigt betalat belopp, vilket kan göras genom avdrag när en senare utgiftskontroll görs under samma kapitel, artikel och budgetår som den felaktiga betalningen.

c)

Värdet av fordon, utrustning och anläggningar som använts som dellikvid vid köp av ny utrustning av samma slag; nettoinköpspriset skall i räkenskaperna tas upp som anskaffningskostnad med tanke på inventarieförteckningen.

d)

Rabatter och andra avdrag som räknats av i fakturor och räkningar.

Likaledes trots denna bestämmelse får följande belopp återanvändas inom samma budgetrubrik som den ursprungliga utgiften:

a)

Inkomster från återbetalning av belopp som utbetalats felaktigt.

b)

Mottagna försäkringsersättningar.

c)

Förtjänster från försäljning av fordon, utrustning och anläggningar som avyttrats när de bytts ut.

d)

Intäkter från försäljning av publikationer och filmer.

e)

De valutakursförändringar som inträffat under genomförandet av budgeten får kompenseras. Den slutliga vinsten eller förlusten skall tas upp i bokslutet.

Artikel 12

Överföringar från en avdelning till en annan skall godkännas av styrelsen. Beslut om överföringar från ett kapitel till ett annat och från en artikel till en annan inom ett kapitel skall fattas av direktören, som skall underrätta styrelsen.

Artikel 13

Centrumets inkomster skall sättas in på ett eller flera konton som öppnats i centrumets namn.

KAPITEL IV

FINANSIELL KONTROLL

Artikel 14

1.   En styrekonom som utses av styrelsen skall vara ansvarig för förhandsgodkännandet av åtagandet och godkännandet när det gäller alla utgifter, inkomster och förskott.

2.   Styrekonomen skall bevisligen ha erfarenhet av budgetregler för internationella organisationer och av revision.

3.   Styrekonomen skall uppfylla anställningsvillkoren för centrumets personal. Han skall för administrativa ändamål rapportera till centrumets direktör. Alla beslut som rör disciplinära åtgärder, avstängning, upphörande av tjänstgöringen eller rättsliga förfaranden skall dock antas av styrelsen på grundval av ett motiverat förslag från direktören.

4.   De kontroller som utförs av styrekonomen skall leda fram till att ett godkännande ges eller förvägras. Syftet med godkännandet skall vara att se till att

a)

utgifterna eller inkomsterna är förenliga med budgeten och förordningarna,

b)

de principer om sund ekonomisk förvaltning som avses i artikel 6 har tillämpats.

Kontrollerna skall utföras i enlighet med de regler för det interna förfarandet som direktören har lagt fram för styrelsen och som godkänts av denna.

5.   Om godkännande förvägras skall en skriftlig motivering lämnas till direktören. Om inte skälet är att det saknas tillräckliga anslag, får direktören genom ett motiverat beslut och på eget ansvar bortse från styrekonomens vägran att lämna sitt godkännande. Direktören skall skriftligen underrätta styrelsen om varje sådant beslut vid nästa möte.

6.   Styrekonomen skall ha tillgång till alla styrkande handlingar och alla andra handlingar som rör utgifter eller inkomster som skall kontrolleras. Styrekonomen får utföra kontroller på plats.

7.   Styrekonomen skall vara fullständigt oberoende i sitt arbete. Styrekonomen får inte ta emot instruktioner och får inte åläggas några restriktioner i sitt arbete.

8.   Direktören får inhämta styrekonomens åsikter om frågor som rör analys, organisation och förbättring av centrumets interna förfaranden. Direktören får även uppmana styrekonomen att granska handlingar för att förvissa sig om huruvida verksamhet som finansierats genom budgeten har utförts på ett korrekt sätt.

9.   I slutet av varje budgetår och senast den 30 april det påföljande året skall styrekonomen utarbeta en årlig rapport där han uttalar sig om den finansiella administrationen och genomförandet av budgeten. Styrekonomen skall överlämna rapporten till direktören som vid nästa möte skall överlämna den till styrelsen med sina egna kommentarer.

KAPITEL V

FÖRVALTNING AV BUDGETEN

Artikel 15

1.   Centrumets budget skall förvaltas i enlighet med principen om åtskillnad mellan utanordnarens och räkenskapsförarens uppgifter. Anslagen skall förvaltas av utanordnaren, som ensam har befogenhet att göra utgiftsåtaganden, fastställa fordringar samt utfärda betalningskrav och betalningsorder.

2.   Räkenskapsföraren skall svara för mottagande av inkomster och betalning av utgifter.

3.   Utanordnaren får inte utföra räkenskapsförarens uppgifter.

Artikel 16

1.   Alla åtgärder som kan ge upphov till en utgift som skall betalas av centrumet skall föregås av ett förslag till åtagande, vilket tillsammans med styrkande handlingar i original skall överlämnas till styrekonomen för förhandskontroll.

2.   För återkommande utgifter får ett preliminärt åtagande göras.

3.   Åtaganden och betalningsorder skall bokföras. Det skall finnas bokföringsuppgifter om åtaganden och godkännanden.

Artikel 17

1.   Syftet med utanordnarens kontroll av utgifter skall vara att

a)

kontrollera att borgenärens anspråk existerar,

b)

fastställa eller kontrollera att fordran existerar och vilket belopp den uppgår till,

c)

kontrollera fordrans förfallovillkor.

2.   Varje betalning av utgifter skall grundas på styrkande handlingar som bekräftar borgenärens anspråk på betalning för tjänster som tillhandahållits, varor som levererats eller entreprenader som utförts, eller andra styrkande handlingar som berättigar till betalning.

Alla beslut om betalningar skall godkännas av den behörige utanordnaren.

Artikel 18

1.   Godkännandet är den handling genom vilken utanordnaren, genom utfärdande av en betalningsorder, beordrar räkenskapsföraren att betala en utgift som utanordnaren har kontrollerat.

2.   Betalningsordern skall åtföljas av samtliga styrkande handlingar i original, som skall innehålla eller åtföljas av ett intyg från utanordnaren om att de belopp som skall betalas är korrekta, att varorna har mottagits och att tjänsterna har utförts.

3.   Kopior av de styrkande handlingarna, vilkas överensstämmelse med originalet har bestyrkts av utanordnaren, får i vissa fall godtas i stället för original.

4.   Betalningsorder skall överlämnas till räkenskapsföraren för betalning.

5.   I förekommande fall skall den betalningsorder som överlämnas till räkenskapsföraren åtföljas av ett intyg om att de berörda tillgångarna har förts upp i inventarieförteckningen.

Artikel 19

1.   Betalningen är den slutliga handling genom vilken centrumet befrias från förpliktelserna gentemot sina borgenärer.

2.   Betalning skall utföras av räkenskapsföraren inom ramen för de disponibla medlen.

3.   Räkenskapsföraren skall hålla inne betalningen om sakfel föreligger, om befrielsen från förpliktelser gentemot borgenären ifrågasätts eller om de formaliteter som föreskrivs i denna budgetförordning inte iakttas. Räkenskapsföraren skall i så fall omedelbart underrätta utanordnaren och styrekonomen om att betalningen hålls inne och ange skälen till detta.

Om betalningen hålls inne får direktören på eget ansvar skriftligen begära att betalningen verkställs. Direktören skall i så fall vid nästa möte skriftligen underrätta styrelsen.

Artikel 20

1.   Betalningar skall i princip verkställas via bank- eller postgirokonto, helst genom banköverföring eller, om det är motiverat, med check. Transaktionerna skall ske i euro, utom i välgrundade undantagsfall som godkänts av centrumet.

2.   Checkar och bank- eller postgireringar skall undertecknas av två personer: räkenskapsföraren och utanordnaren eller ett ombud.

3.   I välgrundade fall får direktören godkänna kontanta betalningar. För sådana betalningar skall ett kvitto erhållas.

4.   Om inkomster och utgifter hanteras via dator, får undertecknandet ske på elektronisk väg.

5.   Om uppgifter om faktiska valutakurser saknas, skall omräkningskursen för beräkningen i euro av de betalningar som skall göras eller de inkomster som skall mottas i lokal valuta i en AVS-stat vara den som gällde den första arbetsdagen i den månad under vilken den faktiska transaktionsdagen inföll, enligt vad som noterats av centrumets bank- eller postkontor.

Artikel 21

1.   För betalning av vissa kategorier av utgifter, som fastställts genom tillämpningsföreskrifter för arbetsordningen, får förskottskonton inrättas i enlighet med de villkor som fastställs av centrumet.

2.   Alla beslut om inrättande av ett förskottskonto skall fattas av direktören på grundval av ett förslag om åtagande från den handläggare som ansvarar för ärendet. Innan förslaget läggs fram för direktören skall det godkännas av räkenskapsföraren och styrekonomen.

3.   I varje beslut om inrättande av ett förskottskonto skall följande anges:

a)

Förskottsförvaltarens namn.

b)

Den angivna förvaltarens ansvarsområde.

c)

Det maximala belopp som får beviljas som förskott.

d)

Slag och maximalt belopp för varje utgift som skall betalas.

e)

Det sätt på vilket styrkande handlingar skall lämnas och tidsfristen för detta.

4.   Utanordnaren och räkenskapsföraren skall vidta nödvändiga åtgärder för att beviljade förskott inom fastställda tidsfrister skall utfärdas för de exakta belopp det gäller.

Artikel 22

1.   Direktören skall vara utanordnare för de anslag som tas upp i centrumets budget.

2.   Direktören får delegera en del av sina uppgifter till underställd personal. I varje beslut om delegering av befogenheter skall det anges hur länge och hur omfattande uppdraget skall vara.

Artikel 23

1.   Direktören skall utse en räkenskapsförare som skall ansvara för att

a)

betalningar verkställs korrekt samt att inkomster uppbärs och fordringar betalas in,

b)

sammanställa och redovisa räkenskaper i enlighet med artikel 25,

c)

föra räkenskaper i enlighet med artikel 25,

d)

genomföra regler och metoder för hur räkenskaperna skall föras samt genomföra kontoplanen på grundval av regler som utformats av kommissionens räkenskapsförare,

e)

utforma och godkänna redovisningssystemen och, i förekommande fall, godkänna de system som fastställs av utanordnaren med syftet att leverera eller styrka bokföringsuppgifter,

f)

förvalta likvida medel i samförstånd med direktören.

2.   Räkenskapsföraren skall från utanordnaren få alla de uppgifter som krävs för att sammanställa räkenskaper som ger en rättvisande bild av centrumets tillgångar och skulder och budgetgenomförande, varvid utanordnaren skall ansvara för de lämnade uppgifternas tillförlitlighet.

3.   I enlighet med punkt 1 och artikel 21 skall endast räkenskapsföraren ha befogenhet att förvalta finansiella medel och andra tillgångar. Räkenskapsföraren skall ansvara för förvaringen av medlen och tillgångarna.

4.   Vid utförandet av sina arbetsuppgifter och med direktörens samtycke får räkenskapsföraren delegera vissa uppgifter till tjänstemän vid centrumet som är direkt underställda räkenskapsföraren. I den handling genom vilken delegeringen sker skall de uppgifter anges som överlåts på dessa personer liksom deras rättigheter och skyldigheter.

Artikel 24

1.   För inkassering av en fordran till centrumet skall ett betalningskrav utfärdas av utanordnaren. Betalningskrav skall godkännas av styrekonomen.

2.   Räkenskapsföraren skall ansvara för betalningskrav som utanordnaren överlämnat till honom.

3.   För alla kontanta betalningar till räkenskapsföraren eller förskottsförvaltaren skall ett kvitto utfärdas.

KAPITEL VI

RÄKENSKAPER, UPPRÄTTANDE OCH KONTROLL AV BOKSLUT, REVISION, REVISIONSRÄTTEN, OLAF

Artikel 25

1.   Räkenskaperna skall föras i euro enligt metoden för dubbel bokföring och på grundval av kalenderåret. De skall visa samtliga inkomster och utgifter från och med den 1 januari till och med den 31 december varje år och inbegripa styrkande handlingar i original.

Räkenskaperna skall avslutas vid utgången av budgetåret för att centrumets årsbokslut skall kunna upprättas.

2.   Bokföringsposter skall registreras på grundval av ett redovisningssystem som omfattar en kontoplan, i vilken en klar åtskillnad görs mellan de konton som skall användas för upprättandet av balansräkningen och de konton som skall användas för upprättandet av inkomst- och utgiftsredovisningen. Dessa poster skall införas i böcker eller på kort med hjälp av vilka en samlad månatlig balansställning kan uppställas. Alla förskottsbetalningar skall bokföras på ett bevakningskonto och regleras senast vid utgången av det följande budgetåret, utom när det gäller stående förskott.

3.   Centrumet skall senast den 30 april år N+1 upprätta en balansräkning och en inkomst- och utgiftsredovisning.

Balansräkningen skall visa centrumets tillgångar och skulder per den 31 december det senast utlöpta budgetåret.

Inkomst- och utgiftsredovisningen skall omfatta följande:

a)

En tabell över ”inkomster” som omfattar:

Beräknade inkomster under kalenderåret.

Ändringar när det gäller beräknade inkomster.

Fordringar som uppkommer under kalenderåret.

Belopp som skall betalas in i slutet av kalenderåret.

Ytterligare inkomster.

b)

En tabell över ”utgifter” som omfattar:

En sammanfattande tabell över anslag som avsatts för åtaganden, anslag som överförts från år N och förfallna anslag.

En sammanfattande tabell över anslag som överförts från år N-1 och förfallna anslag.

En tabell med en samlad översikt över åtaganden och godkännanden för år N.

En tabell med en samlad översikt över åtaganden och godkännanden för anslag som överförts från år N-1.

c)

Anmärkningar till bokslutet som omfattar:

Tillämpade redovisningsprinciper.

Noggranna anmärkningar och beräkningar som förklarar de enskilda posterna i bokslutet.

Förklaringar som krävs för att säkerställa öppenhet och insyn i räkenskaperna.

4.   Varje kvartal skall det utarbetas och översändas till ambassadörskommittén en redovisning som visar situationen när det gäller genomförandet av den löpande budgeten och användningen av överförda anslag; denna redovisning skall godkännas av styrekonomen och överlämnas till styrelsen.

Artikel 26

1.   På rekommendation av centrumets direktör och på grundval av ett anbudsförfarande skall styrelsen utse en internationellt ansedd revisionsbyrå för en period av högst tre år.

2.   Revisorerna skall granska centrumets böcker och kassaförvaltning, kontrollera att inventarieförteckningar och balansräkningar har upprättats på ett korrekt sätt och i god tro samt förvissa sig om att uppgifterna om centrumets räkenskaper är korrekta.

3.   Syftet med revisionen, som skall bygga på bokföringsmaterial och vid behov ske på platsen, skall vara att fastställa att alla inkomster har uppburits och alla utgifter uppkommit på ett lagligt och korrekt sätt och att den ekonomiska förvaltningen har varit sund.

4.   Revisorerna skall intyga att bokslutet är uppställt korrekt och i enlighet med internationella redovisningsstandarder och att det ger en sann och rättvisande översikt av centrumets finansiella ställning.

5.   Revisorerna skall utarbeta en rapport senast den 30 juni efter varje budgetårs slut. Rapporten skall överlämnas till direktören, som skall vidarebefordra den med sina eventuella kommentarer till styrelsen, som skall lägga fram den för ambassadörskommittén med sina rekommendationer.

På grundval av denna rapport och bokslutet skall ambassadörskommittén bevilja direktören ansvarsfrihet när det gäller genomförandet av budgeten.

6.   Revisorerna skall ge råd till centrumet när det gäller riskhanteringen genom att lämna oberoende omdömen om förvaltningens och kontrollsystemens kvalitet och genom att utfärda rekommendationer för förbättring av villkoren för genomförandet av transaktioner och främjande av en sund ekonomisk förvaltning.

Revisorerna skall vara ansvariga för

a)

bedömningen av de interna förvaltningssystemens lämplighet och effektivitet samt av centrumets arbete när det genomför program och vidtar de åtgärder som krävs, mot bakgrund av de därmed förbundna riskerna,

och

b)

bedömningen av lämplighet och kvalitet när det gäller de interna kontrollsystemen för budgetens genomförande.

7.   Revisorerna skall granska all verksamhet som utförs av centrumet samt alla dess enheter. De skall ha fullt och obegränsat tillträde till all information som behövs för att de skall kunna utföra sina uppgifter.

Artikel 27

I enlighet med budgetförordningen för nionde EUF får kommissionen (på gemenskapens vägnar), revisionsrätten och Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) kontrollera användningen av de medel som centrumet mottagit från EUF.

Revisionsrätten får kontrollera att inkomsterna och utgifterna är lagliga och formellt korrekta och att bestämmelserna i avtalet och i budgetförordningen för nionde EUF har följts.

KAPITEL VII

UTANORDNARES, RÄKENSKAPSFÖRARES OCH FÖRSKOTTSFÖRVALTARES ANSVAR

Artikel 28

Disciplinära åtgärder och vid behov krav på ekonomisk kompensation kan riktas mot utanordnare som fastställer fordringar, utfärdar betalningskrav, gör utgiftsåtaganden eller undertecknar betalningsorder utan att följa denna budgetförordning. Detsamma gäller om utanordnare försummar att upprätta ett dokument som fastställer en skuld eller om de utan giltig orsak försummar att utfärda ett betalningskrav eller utfärdar dessa dokument för sent.

Ett sådant ansvar får endast åberopas gentemot utanordnaren om uppsåt eller allvarlig försumlighet från dennes sida har orsakat detta fel.

Artikel 29

1.   Disciplinära åtgärder och vid behov krav på ekonomisk kompensation kan riktas mot en räkenskapsförare som gör betalningar i strid med artikel 19.

Disciplinära åtgärder och krav på ekonomisk kompensation kan riktas mot räkenskapsföraren på grund av förlust eller skada i fråga om de medel, tillgångar och dokument som han ansvarar för, om uppsåt eller allvarlig försumlighet från hans sida har orsakat denna förlust eller skada.

Räkenskapsföraren skall på samma villkor vara ansvarig för att de order han får beträffande användning och förvaltning av bankkonton blir korrekt utförda, särskilt i följande fall:

a)

Om inbetalda belopp eller gjorda utbetalningar inte överensstämmer med beloppen på motsvarande betalningskrav eller betalningsorder.

b)

Om de betalar till en annan person än den berättigade betalningsmottagaren.

2.   Disciplinära åtgärder och vid behov krav på ekonomisk kompensation skall riktas mot förskottsförvaltare i följande fall:

a)

Om de inte med formellt korrekta dokument kan styrka betalningar de gjort.

b)

Om de betalar till en annan person än den berättigade betalningsmottagaren.

Disciplinära åtgärder och krav på ekonomisk kompensation skall riktas mot förskottsförvaltare på grund av förlust eller skada i fråga om de medel, tillgångar och dokument som de ansvarar för, om denna förlust eller skada har orsakats av uppsåt eller allvarlig försumlighet från deras sida.

Artikel 30

1.   Räkenskapsförare och förskottsförvaltare skall vara försäkrade mot de risker som avses i artikel 29.

Centrumet skall täcka de försäkringskostnader som därigenom uppstår. Det skall ange vilka tjänstemän som fungerar som räkenskapsförare och förskottsförvaltare och de villkor på vilka det kommer att täcka denna personals kostnader för att försäkra sig mot de risker som är förenade med deras uppgifter.

2.   Särskilda bidrag skall beviljas räkenskapsförare och förskottsförvaltare. Nivån på dessa bidrag skall fastställas i bestämmelser som utarbetas av centrumet och godkänns av styrelsen. Ett belopp motsvarande detta bidrag skall varje månad tillföras ett konto som öppnas av centrumet för var och en av dessa tjänstemäns räkning i syfte att skapa en garantifond som skall täcka eventuella brister i kassa eller bank som den berörda personen skulle kunna göras ansvarig för, i den mån sådana brister inte täcks genom ersättning från försäkringsbolag.

Tillgodohavandet på dessa garantikonton skall betalas ut till de berörda personerna när deras uppdrag som räkenskapsförare eller förskottsförvaltare upphör och efter det att de har beviljats slutgiltig ansvarsfrihet för sin förvaltning.

3.   Direktören skall på grundval av de externa revisorernas rapport bevilja räkenskapsföraren och förskottsförvaltaren ansvarsfrihet inom två år efter framläggandet av årsbokslutet för ambassadörskommittén.

Artikel 31

De krav på ekonomisk kompensation och de disciplinära åtgärder som kan riktas mot utanordnare, räkenskapsförare och förskottsförvaltare skall fastställas i enlighet med centrumets tjänsteföreskrifter.

Artikel 32

Tjänstemän får när det gäller budgetens genomförande inte vidta några åtgärder i de fall deras egna intressen skulle kunna strida mot centrumets intressen. Om en sådan situation uppstår skall den berörda tjänstemannen avstå från alla handlingar och vända sig till sin överordnade.

En intressekonflikt skall anses föreligga om en tjänsteman i samband med budgetens genomförande av familjeskäl eller på grund av personliga förhållanden, på grund av nationell eller politisk koppling eller av ekonomiskt intresse eller varje annat gemensamt intresse med mottagaren, inte kan utföra sina arbetsuppgifter på ett opartiskt och objektivt sätt.

KAPITEL VIII

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER OCH SLUTBESTÄMMELSER

Artikel 33

Tilldelning av kontrakt skall ske i enlighet med de allmänna bestämmelser för upphandling av varor, tjänster och byggentreprenader som fastställts genom AVS-EG-ministerrådets beslut nr 2/2002 av den 7 oktober 2002 om genomförande av artiklarna 28, 29 och 30 i bilaga IV till Cotonouavtalet (4).

På vilket sätt de ovannämnda allmänna bestämmelserna skall genomföras skall fastställas i interna föreskrifter som skall godkännas av styrelsen efter yttrande av kommissionen.

Artikel 34

1.   Centrumet får också förvalta medel på tredje parts vägnar, i enlighet med sitt uppdrag. Förteckningen över dessa medel skall tas upp i en bilaga till centrumets budget.

2.   Dessa medel skall förvaltas i enlighet med denna budgetförordning.

3.   Separata räkenskaper skall föras över förvaltningen av dessa medel på tredje parts vägnar.

4.   Årsboksluten för var och en av de fonder som förvaltas av centrumet på tredje parts vägnar skall omfatta en balansräkning och en inkomst- och utgiftsredovisning, i vilka situationen per den 31 december det berörda budgetåret anges. De skall attesteras i enlighet med bestämmelserna i det avtal som ingåtts mellan centrumet och den tredje parten.

Om det inte finns några sådana bestämmelser skall attesteringen göras av centrumets externa revisorer.

5.   Dessa årsbokslut skall utgöra en bilaga till centrumets årsbokslut.

Artikel 35

1.   En löpande inventarieförteckning skall föras över all lös och fast egendom som tillhör centrumet. Endast lös egendom till ett värde av minst 350 EUR skall införas i förteckningen. Löpnumret i förteckningen skall anges på varje faktura innan denna betalas.

2.   All försäljning av lös egendom och utrustning vars anskaffningsvärde per enhet översteg 350 EUR skall offentliggöras på lämpligt sätt.

3.   En rapport som undertecknats av både direktören och den person som ansvarar för utrustningen skall upprättas närhelst en artikel i inventarieförteckningen avyttras, skrotas eller konstateras saknad på grund av förlust eller stöld eller annat skäl.

4.   Den fysiska och den bokföringsmässiga inventarieförteckningen skall avstämmas i slutet av varje budgetår. Avstämningen skall godkännas av de externa revisorerna.

Artikel 36

AVS-staterna, medlemsstaterna och gemenskapen skall, var och en i den mån parten berörs, vidta de åtgärder som krävs för att genomföra detta beslut.

Artikel 37

Den budgetförordning för centrumet som godkänns i AVS–EG-ambassadörskommitténs beslut nr 2/91 av den 19 april 1991 skall upphöra att gälla.

Artikel 38

Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

Utfärdat i Bryssel den 27 september 2006.

På AVS-EG-ambassadörskommitténs vägnar

R. MAKONGO

Ordförande


(1)  EGT L 317, 15.12.2000, s. 3. Avtalet senast ändrat genom det avtal som undertecknades i Luxemburg den 25 juni 2005 (EUT L 287, 28.10.2005, s. 4).

(2)  EGT L 317, 15.12.2000, s. 355.

(3)  EUT L 83, 1.4.2003, s. 1.

(4)  EGT L 320, 23.11.2002, s. 1.