02022R1369 — SV — 01.04.2023 — 001.001


Den här texten är endast avsedd som ett dokumentationshjälpmedel och har ingen rättslig verkan. EU-institutionerna tar inget ansvar för innehållet. De autentiska versionerna av motsvarande rättsakter, inklusive ingresserna, publiceras i Europeiska unionens officiella tidning och finns i EUR-Lex. De officiella texterna är direkt tillgängliga via länkarna i det här dokumentet

►B

RÅDETS FÖRORDNING (EU) 2022/1369

av den 5 augusti 2022

om samordnade åtgärder för att minska efterfrågan på gas

(EGT L 206 8.8.2022, s. 1)

Ändrad genom:

 

 

Officiella tidningen

  nr

sida

datum

►M1

RÅDETS FÖRORDNING (EU) 2023/706 av den 30 mars 2023

  L 93

1

31.3.2023




▼B

RÅDETS FÖRORDNING (EU) 2022/1369

av den 5 augusti 2022

om samordnade åtgärder för att minska efterfrågan på gas



Artikel 1

Innehåll och tillämpningsområde

I denna förordning fastställs regler för att hantera en situation med allvarliga problem med försörjningstryggheten för gas, i syfte att i en anda av solidaritet trygga unionens gasförsörjning. Dessa regler omfattar förbättrad samordning och övervakning av samt rapportering om nationella åtgärder för att minska efterfrågan på gas och en möjlighet för rådet att, på förslag från kommissionen, tillkännage den för unionen särskilda krisnivån unionsberedskap, vilket utlöser en unionsomfattande skyldighet till obligatorisk minskning av efterfrågan.

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning gäller följande definitioner:

1. 

behörig myndighet: en nationell statlig myndighet eller nationell tillsynsmyndighet som har utsetts av en medlemsstat för att säkerställa genomförandet av de åtgärder som föreskrivs i förordning (EU) 2017/1938.

2. 

unionsberedskap: en för unionen särskild krisnivå som utlöser en obligatorisk minskning av efterfrågan och som inte är kopplad till någon av krisnivåerna i artikel 11.1 i förordning (EU) 2017/1938.

3. 

gasförbrukning: den totala försörjningen av naturgas för verksamheter på en medlemsstats territorium, inklusive den slutliga förbrukningen för hushåll, industri och elproduktion, men exklusive bland annat gas som används för att fylla lagren, i enlighet med definitionen för försörjning, omvandling och förbrukning av gas (supply, transformation and consumption of gas) som används av kommissionen (Eurostat).

4. 

råvara: annan användning av naturgas än för energi enligt kommissionens (Eurostat) energibalanser.

▼M1

5. 

referensgasförbrukning: volymen av en medlemsstats genomsnittliga gasförbrukning under referensperioden; för medlemsstater där gasförbrukningen ökade med minst 8 % under perioden 1 april 2021–31 mars 2022 jämfört med den genomsnittliga gasförbrukningen under referensperioden, avses med referensgasförbrukning endast volymen av gasförbrukning under perioden 1 april 2021–31 mars 2022.

6. 

referensperiod: perioden mellan den 1 april 2017 och den 31 mars 2022.

▼B

7. 

delmål: delmålet enligt bilaga Ia till förordning (EU) 2017/1938.

▼M1

Artikel 3

Frivillig minskning av efterfrågan

Medlemsstaterna ska göra sitt yttersta för att under perioden 1 april 2023–31 mars 2024 minska sin gasförbrukning med minst 15 % jämfört med sin genomsnittliga gasförbrukning under perioden 1 april 2017–31 mars 2022 (frivillig minskning av efterfrågan). Artiklarna 6, 7 och 8 ska tillämpas på dessa åtgärder för frivillig minskning av efterfrågan.

▼B

Artikel 4

Rådets tillkännagivande av unionsberedskap

1.  
Rådet får, på förslag från kommissionen, genom ett genomförandebeslut tillkännage unionsberedskap.
2.  
Kommissionen ska lägga fram ett förslag om sådan unionsberedskap om den anser att det finns en betydande risk för allvarlig gasförsörjningsbrist eller om en exceptionellt hög efterfrågan på gas uppstår, för vilka åtgärderna i artikel 3 inte är tillräckliga och vilken leder till en betydande försämring av gasförsörjningssituationen i unionen, men där marknaden kan hantera avbrottet utan att det finns behov av att tillgripa icke marknadsbaserade åtgärder.
3.  
Kommissionen ska också lägga fram ett förslag för rådet om tillkännagivande av unionsberedskap om minst fem behöriga myndigheter som har tillkännagett en nationell beredskapsnivå enligt artikel 11.1 b i förordning (EU) 2017/1938 så begär.
4.  
Rådet får med kvalificerad majoritet ändra kommissionens förslag.
5.  
Innan kommissionen lägger fram ett förslag för rådet om att tillkännage unionsberedskap ska den samråda med de berörda riskgrupper som anges i bilaga I till förordning (EU) 2017/1938 (riskgrupper), och den grupp för samordning av gasförsörjningen som inrättades genom artikel 4 i den förordningen.
6.  
Rådet får, på förslag från kommissionen, genom ett genomförandebeslut, tillkännage att unionsberedskapen och skyldigheterna enligt artikel 5 upphör. Kommissionen ska lägga fram ett förslag om ett sådant genomförandebeslut till rådet om den efter bedömning anser att de underliggande grunderna för unionsberedskapen inte längre motiverar bibehållandet av denna beredskap, och efter samråd med de berörda riskgrupperna och gruppen för samordning av gasförsörjningen.

Artikel 5

Obligatorisk minskning av efterfrågan vid unionsberedskap

1.  
När rådet tillkännager unionsberedskap ska varje medlemsstat minska sin förbrukning av gas i enlighet med punkt 2 (obligatorisk minskning av efterfrågan).

▼M1

2.  
För tillämpningen av obligatorisk minskning av efterfrågan ska, under hela tiden som unionsberedskapen gäller, gasförbrukningen i varje medlemsstat under perioden 1 april 2023–31 mars 2024 (minskningsperioden) vara 15 % lägre jämfört med dess referensgasförbrukning. Eventuella minskningar av efterfrågan som medlemsstater uppnått under perioden innan unionsberedskapen tillkännagavs ska beaktas för den obligatoriska minskningen av efterfrågan.

▼B

3.  
En medlemsstat vars elsystem endast är synkroniserat med ett tredjelands elsystem ska undantas från kravet på att tillämpa punkt 2 om det avsynkroniseras från det tredjelandets system så länge driften av isolerade elkraftsystemstjänster eller andra tjänster hos den systemansvarige för överföringssystemet behövs för att säkerställa en säker och tillförlitlig drift av elkraftsystemet.
4.  
En medlemsstat ska undantas från tillämpningen av punkt 2 så länge den inte är direkt sammanlänkad med en annan medlemsstats sammanlänkade system.
5.  
En medlemsstat får begränsa den referensgasförbrukning som används för beräkningen av målet för den obligatoriska minskningen av efterfrågan enligt punkt 2 med den mängd gas som motsvarar skillnaden mellan dess delmål för den 1 augusti 2022 och den faktiska volymen lagrad gas den 1 augusti 2022, om den uppfyller delmålet datumet i fråga.
6.  
En medlemsstat får begränsa den referensgasförbrukning som används för beräkningen av målet för den obligatoriska minskningen av efterfrågan enligt punkt 2 med den volym gas som förbrukats under referensperioden som råvara.

▼M1

6a.  
En medlemsstat får justera den referensgasförbrukning som används för beräkningen av målet för den obligatoriska minskningen av efterfrågan enligt punkt 2 med den ökade volymen av gasförbrukning som följer av bytet från kol till gas inom fjärrvärme, om denna ökning är minst 8 % under perioden 1 augusti 2023–31 mars 2024 jämfört med den genomsnittliga gasförbrukningen under referensperioden och i den mån denna ökning direkt kan tillskrivas bytet.

▼B

7.  
En medlemsstat får begränsa den obligatoriska minskningen av efterfrågan med 8 procentenheter förutsatt att den visar att dess sammanlänkning med andra medlemsstater mätt i fast teknisk exportkapacitet jämfört med dess årliga gasförbrukning 2021 understiger 50 % och denna kapacitet på sammanlänkningar med andra medlemsstater faktiskt har använts för transport av gas på en nivå av minst 90 % i minst en månad före anmälan av undantaget, såvida inte medlemsstaten kan visa att det inte fanns efterfrågan och kapaciteten maximerades, och att dess inhemska LNG-anläggningar är kommersiellt och tekniskt redo att omdirigera gas till andra medlemsstater upp till de volymer som marknaden kräver.
8.  
En medlemsstat som står inför en elkris får tillfälligt begränsa den obligatoriska minskningen av efterfrågan enligt punkt 2 till den nivå som krävs för att minska risken för elförsörjningen om det inte finns några andra alternativ att ersätta den gas som krävs för att producera el utan att allvarligt äventyra försörjningstryggheten. Medlemsstaten ska i så fall anmäla skälen för begränsningen och lämna tillräckliga bevis på de exceptionella omständigheter som motiverar begränsningen. Vid behov ska medlemsstaten uppdatera riskberedskapsplanen enligt artikel 10 i förordning (EU) 2019/941.
9.  
En medlemsstat ska anmäla sitt beslut att begränsa den obligatoriska minskningen av efterfrågan enligt punkterna 5, 6, 7 och 8 till kommissionen tillsammans med tillräckliga bevis på att villkoren för att begränsa den obligatoriska minskningen av efterfrågan är uppfyllda. En anmälan med avseende på punkterna 5, 6 och 7 får göras redan efter denna förordnings ikraftträdande och får inte göras senare än två veckor efter att unionsberedskap har tillkännagetts. En anmälan med avseende på punkt 8 får göras senast två veckor efter det att det elkrisläge som avses i den punkten har uppstått. Medlemsstaten ska även informera de berörda riskgrupperna och gruppen för samordning av gasförsörjningen om sin avsikt.
10.  
På grundval av anmälan och efter samråd med riskgrupperna och gruppen för samordning av gasförsörjningen ska kommissionen bedöma huruvida villkoren för en begränsning enligt punkterna 5, 6, 7 och 8 är uppfyllda. Om kommissionen konstaterar att en begränsning inte är motiverad ska den anta ett yttrande med skälen till att medlemsstaten bör upphäva eller ändra begränsningen av den obligatoriska minskningen av efterfrågan. Det yttrandet ska antas senast 30 arbetsdagar efter den kompletta anmälan enligt punkt 9.
11.  
Om villkoren för en begränsning av den obligatoriska minskningen av efterfrågan i punkterna 5, 6, 7 och 8 inte längre är uppfyllda ska medlemsstaten tillämpa målet för den obligatoriska minskningen av efterfrågan enligt punkt 2.
12.  
Kommissionen ska kontinuerligt övervaka om villkoren för en begränsning av den obligatoriska minskningen av efterfrågan enligt punkterna 5, 6, 7 och 8 är uppfyllda.
13.  
Artiklarna 6, 7 och 8 ska tillämpas på åtgärder för obligatorisk minskning av efterfrågan utan att befintliga långsiktiga avtal påverkas.

Artikel 6

Åtgärder för att minska efterfrågan

1.  

Medlemsstaterna ska fritt kunna välja lämpliga åtgärder för att minska efterfrågan. De åtgärder som avses i artiklarna 3 och 5 ska vara tydligt definierade, transparenta, proportionella, icke-diskriminerande och kontrollerbara. När medlemsstaterna väljer ut åtgärderna ska de ta hänsyn till de principer som fastställs i förordning (EU) 2017/1938. Åtgärderna ska framför allt

a) 

inte snedvrida konkurrensen på ett otillbörligt sätt eller hindra den inre marknaden för gas från att fungera korrekt,

b) 

inte äventyra försörjningstryggheten för gas i andra medlemsstater eller i unionen,

c) 

vara förenliga med bestämmelserna i förordning (EU) 2017/1938 vad gäller skyddade kunder.

2.  

När medlemsstaterna vidtar åtgärder för att minska efterfrågan ska de överväga att prioritera åtgärder som påverkar andra kunder än skyddade kunder enligt definitionen i artikel 2.5 i förordning (EU) 2017/1938, och får även utesluta dessa kunder från sådana åtgärder på grundval av objektiva och transparenta kriterier som beaktar deras ekonomiska betydelse, liksom bland annat följande:

a) 

Ett avbrotts inverkan på leveranskedjor som är avgörande för samhället.

b) 

De eventuella negativa effekterna i andra medlemsstater, särskilt på leveranskedjor i sektorer i senare led som är avgörande för samhället.

c) 

Potentiella långvariga skador på industrianläggningar.

d) 

Möjligheterna att minska förbrukningen och ersätta produkter i unionen.

3.  
När medlemsstaterna beslutar om åtgärder för att minska efterfrågan ska de överväga åtgärder för att minska gas som förbrukas i elsektorn, åtgärder för att uppmuntra bränslebyte i industrin, nationella informationskampanjer och riktade skyldigheter att minska uppvärmning och kylning, för att främja byte till andra bränslen och minska förbrukningen inom industrin.

Artikel 7

Samordning av åtgärder för att minska efterfrågan

1.  
För att säkerställa lämplig samordning av åtgärder för frivillig och obligatorisk minskning av efterfrågan enligt artiklarna 3 och 5 ska medlemsstaterna samarbeta med varandra inom var och en av de berörda riskgrupperna.
2.  
Den behöriga myndigheten i varje medlemsstat ska uppdatera sin nationella krisplan som upprättats enligt artikel 8 i förordning (EU) 2017/1938 senast den 31 oktober 2022 för att återspegla åtgärder för frivillig minskning av efterfrågan. Varje medlemsstat ska också uppdatera sin nationella krisplan, i tillämpliga fall, vid tillkännagivande av unionsberedskap enligt artikel 4 i den här förordningen. Artikel 8.6–8.10 i förordning (EU) 2017/1938 ska inte tillämpas på de uppdateringar av de nationella krisplanerna som görs enligt denna punkt.
3.  
Medlemsstaterna ska samråda med kommissionen och de berörda riskgrupperna innan de antar de reviderade krisplanerna. Kommissionen får kalla till möten i riskgrupperna och gruppen för samordning av gasförsörjningen, med beaktande av eventuella synpunkter som medlemsstaterna har uttryckt i detta sammanhang, för att diskutera frågor som rör de nationella åtgärderna för att minska efterfrågan.

Artikel 8

Övervakning och verkställighet

▼M1

1.  
Den behöriga myndigheten i varje medlemsstat ska övervaka genomförandet av åtgärderna för att minska efterfrågan på sitt territorium. Medlemsstaterna ska minst varannan månad och senast den 15:e dagen i påföljande månad rapportera till kommissionen om sin gasförbrukning (i terajoule, TJ). Om unionsberedskap tillkännages i enlighet med artikel 4.1 ska rapporteringen lämnas månadsvis.

Medlemsstaterna får i sin rapportering inkludera uppgifter om gasförbrukningen uppdelat per sektor, inbegripet gasförbrukningen för följande sektorer:

a) 

Gastillförsel för el- och värmeproduktion.

b) 

Gasförbrukning inom industrin.

c) 

Gasförbrukning inom hushåll och tjänster.

Vid tillämpningen av denna punkt ska de definitioner och statistiska konventioner som fastställs i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1099/2008 ( 1 ) gälla.

Gruppen för samordning av gasförsörjningen ska bistå kommissionen i övervakningen av den frivilliga och obligatoriska minskningen av efterfrågan.

▼B

2.  
Om kommissionen, på grundval av de rapporterade uppgifterna om minskning av efterfrågan, upptäcker en risk för att en medlemsstat inte kommer att kunna fullgöra skyldigheten till obligatorisk minskning av efterfrågan enligt artikel 5, ska kommissionen begära att medlemsstaten lämnar in en plan med en strategi för hur skyldigheten till minskning av efterfrågan faktiskt ska uppnås. Kommissionen ska också begära att en medlemsstat som begär en solidaritetsåtgärd enligt artikel 13 i förordning (EU) 2017/1938 lämnar in en plan med strategin för hur eventuella ytterligare minskningar av gasefterfrågan kan uppnås, i enlighet med artikel 10.2 i förordning (EU) 2017/1938. I bägge fall ska kommissionen avge ett yttrande med kommentarer och förslag om de inlämnade planerna och informera rådet om sitt yttrande. Den berörda medlemsstaten ska ta vederbörlig hänsyn till kommissionens yttrande.
3.  
Kommissionen ska regelbundet informera Europaparlamentet och rådet om genomförandet av denna förordning.

Artikel 9

Översyn

Senast den ►M1  1 mars 2024 ◄ ska kommissionen göra en översyn av denna förordning mot bakgrund av den allmänna situationen avseende gasförsörjningen till unionen och för rådet lägga fram en rapport om de viktigaste resultaten av den översynen. På grundval av den rapporten får kommissionen särskilt föreslå att denna förordnings tillämpningsperiod förlängs.

Artikel 10

Ikraftträdande och tillämpning

Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

▼M1

Den ska tillämpas till och med den 31 mars 2024.

▼B

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.



( 1 ) Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1099/2008 av den 22 oktober 2008 om energistatistik (EUT L 304, 14.11.2008, s. 1).