02019R2122 — SV — 20.12.2021 — 001.001


Den här texten är endast avsedd som ett dokumentationshjälpmedel och har ingen rättslig verkan. EU-institutionerna tar inget ansvar för innehållet. De autentiska versionerna av motsvarande rättsakter, inklusive ingresserna, publiceras i Europeiska unionens officiella tidning och finns i EUR-Lex. De officiella texterna är direkt tillgängliga via länkarna i det här dokumentet

►B

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2019/2122

av den 10 oktober 2019

om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/625 vad gäller vissa kategorier av djur och varor som är undantagna från offentlig kontroll vid gränskontrollstationer, särskild kontroll av passagerares personliga bagage och små sändningar av varor som sänds till fysiska personer och som inte är avsedda att släppas ut på marknaden och om ändring av kommissionens förordning (EU) nr 142/2011

(Text av betydelse för EES)

(EGT L 321 12.12.2019, s. 45)

Ändrad genom:

 

 

Officiella tidningen

  nr

sida

datum

►M1

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2021/2089 av den 21 september 2021

  L 427

149

30.11.2021




▼B

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2019/2122

av den 10 oktober 2019

om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/625 vad gäller vissa kategorier av djur och varor som är undantagna från offentlig kontroll vid gränskontrollstationer, särskild kontroll av passagerares personliga bagage och små sändningar av varor som sänds till fysiska personer och som inte är avsedda att släppas ut på marknaden och om ändring av kommissionens förordning (EU) nr 142/2011

(Text av betydelse för EES)



Artikel 1

Syfte

I denna förordning fastställs bestämmelser om i vilka fall och på vilka villkor vissa kategorier av djur och varor är undantagna från offentlig kontroll vid gränskontrollstationer och i vilka fall och på vilka villkor särskilda kontrolluppgifter får utföras av tullmyndigheter eller andra myndigheter, i den mån dessa uppgifter inte redan omfattas av dessa myndigheters ansvar, med avseende på passagerares personliga bagage.

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning gäller följande definitioner:

1. 

prover för forskning och diagnostik: prover för forskning och diagnostik enligt definitionen i punkt 38 i bilaga I till förordning (EG) nr 142/2011.

2. 

Imsoc: det informationshanteringssystem för offentlig kontroll som avses i artikel 131 i förordning (EU) 2017/625.

3. 

färska fiskeriprodukter: färska fiskeriprodukter enligt definitionen i punkt 3.5 i bilaga I till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 ( 1 ).

4. 

beredda fiskeriprodukter: beredda fiskeriprodukter enligt definitionen i punkt 3.6 i bilaga I till förordning (EG) nr 853/2004.

5. 

bearbetade fiskeriprodukter: bearbetade fiskeriprodukter enligt definitionen i punkt 7.4 i bilaga I till förordning (EG) nr 853/2004.

6. 

sällskapsdjur: sällskapsdjur enligt definitionen i artikel 4.11 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 ( 2 ).

7. 

förflyttning utan kommersiellt syfte: förflyttning utan kommersiellt syfte enligt definitionen i artikel 4.14 i förordning (EU) 2016/429.

8. 

sällskapsdjursfoder: foder för sällskapsdjur enligt definitionen i punkt 19 i bilaga I till förordning (EU) nr 142/2011.

Artikel 3

Djur avsedda för vetenskapliga ändamål

1.  

Ryggradslösa djur som är avsedda för vetenskapliga ändamål, såsom forskning, utbildningsverksamhet eller forskning som rör produktutvecklingsverksamhet, ska vara undantagna från annan offentlig kontroll vid gränskontrollstationer än den som utförs i enlighet med artikel 15.2 i förordning (EU) nr 1143/2014 på följande villkor:

a) 

Djuren uppfyller de djurhälsokrav som fastställs i de bestämmelser som avses i artikel 1.2 d i förordning (EU) 2017/625.

▼M1

b) 

Den behöriga myndigheten i den mottagande medlemsstaten ( 3 ) har i förväg godkänt att de får föras in för detta ändamål.

▼B

c) 

Djuren och de därav framställda produkterna, med undantag av de kvantiteter som används för vetenskapliga ändamål, bortskaffas eller återsänds till ursprungslandet när den verksamhet som är knuten till de vetenskapliga ändamålen har utförts.

2.  
Punkt 1 ska inte gälla honungsbin (Apis mellifera), humlor (Bombus spp.), blötdjur som tillhör stammen Mollusca och kräftdjur som tillhör understammen Crustacea.

▼M1

Artikel 4

Prover för forskning och diagnostik samt prover från produkter av animaliskt ursprung och från sammansatta produkter för produktanalys och kvalitetstestning, inklusive organoleptisk analys

▼B

1.  

Den behöriga myndigheten får undanta prover för forskning och diagnostik från offentlig kontroll vid gränskontrollstationer förutsatt att

a) 

den behöriga myndigheten i den mottagande medlemsstaten, i enlighet med artikel 27.1 i förordning (EU) nr 142/2011, i förväg har godkänt att användaren för in proverna i unionen, och detta godkännande registrerats i en officiell handling som utfärdas av den myndigheten,

b) 

proverna åtföljs av den officiella handling som avses i led a eller av en kopia av den tills dess att de når den användare som avses i led a eller, i det fall som avses i led c, gränskontrollstationen för införsel,

c) 

aktören, vid införsel till unionen via en annan medlemsstat än den mottagande medlemsstaten, uppvisar proverna vid en gränskontrollstation.

2.  
I det fall som avses i punkt 1 c ska gränskontrollstationens behöriga myndighet via Imsoc informera den behöriga myndigheten i den mottagande medlemsstaten om att proverna förts in.

▼M1

3.  

Den behöriga myndigheten i den mottagande medlemsstaten får undanta prover från produkter av animaliskt ursprung och från sammansatta produkter för produktanalys och kvalitetstestning, inklusive organoleptisk analys, från offentlig kontroll vid gränskontrollstationer, förutsatt att

a) 

den behöriga myndigheten, innan proverna förs in till unionen, i enlighet med punkt 4 har utfärdat ett godkännande för införsel av proverna till unionen för den aktör som ansvarar för analysen eller testningen av proverna och godkännandet har registrerats i en officiell handling som utfärdats av den myndigheten,

b) 

proverna åtföljs av den officiella handling som avses i led a eller av en kopia av den, det intyg eller den försäkran som avses i punkt 4 b eller, i tillämpliga fall, en handling som krävs enligt de nationella bestämmelser som avses i punkt 4 c, tills dess att proverna når den aktör som ansvarar för analysen eller testningen av proverna.

Om de prover som avses i första stycket förs in till unionen via en annan medlemsstat än den mottagande medlemsstaten ska aktören uppvisa dessa prover vid en gränskontrollstation.

4.  

Den behöriga myndigheten i den mottagande medlemsstaten ska i godkännandet för införsel till unionen av prover från produkter av animaliskt ursprung och från sammansatta produkter för produktanalys och kvalitetstestning, inklusive organoleptisk analys, ange följande:

a) 

Proverna har sitt ursprung i tredjeländer eller regioner i tredjeländer som förtecknas i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/404 ( 4 ).

b) 

Proverna åtföljs av relevant intyg eller försäkran som upprättats i enlighet med förlagorna i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2020/2235 ( 5 ).

Beroende på berörd vara, proverna uppfyller

i) 

relevanta krav i kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/692 ( 6 ), eller

ii) 

i tillämpliga fall, kraven i nationella bestämmelser i enlighet med artiklarna 230.2, 234.3 och 238.4 i förordning (EU) 2016/429.

d) 

Folkhälsokraven för

— 
införsel till den mottagande medlemsstaten, vilka kan omfatta märknings- och förpackningskrav för proverna, och
— 
aktörens analys eller testning av proverna.
e) 

Den aktör som ansvarar för analysen och testningen av proverna, inklusive uppgifter om adressen till aktörens lokaler dit proverna ska skickas.

f) 

Den behöriga myndighet som ansvarar för den offentliga kontrollen i aktörens lokaler dit proverna ska skickas.

g) 

Skyldigheter för den aktör som ansvarar för analysen och testningen att inte blanda proverna med livsmedel som är avsedda att släppas ut på marknaden, att föra journal över användningen av proverna och att bortskaffa proverna efter produktanalys eller kvalitetstestning i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1069/2009 ( 7 ).

5.  
Den behöriga myndigheten i den mottagande medlemsstaten ska i de godkännanden som avses i punkt 1 a och punkt 3 a första stycket led a ange det högsta antal prover som undantas från offentlig kontroll vid gränskontrollstationer.

▼B

Artikel 5

Växter, växtprodukter och andra föremål avsedda för vetenskapliga ändamål

1.  
Växter, växtprodukter och andra föremål ska vara undantagna från annan identitetskontroll och fysisk kontroll vid gränskontrollstationer än den som utförs i enlighet med artikel 15.2 i förordning (EU) nr 1143/2014, under förutsättning att de är avsedda för vetenskapliga ändamål i enlighet med artikel 48.1 i förordning (EU) 2016/2031.
2.  
Den behöriga myndigheten vid gränskontrollstationen för sändningens första ankomst ska utföra dokumentkontroll när det gäller det tillstånd som avses i artikel 48.1 i förordning (EU) 2016/2031. Vid konstaterad eller misstänkt bristande efterlevnad får den behöriga myndigheten vid gränskontrollstationen för första ankomst utföra identitetskontroll och fysisk kontroll av sändningen eller begära att sådan kontroll ska utföras av den person som ansvarar för den karantänstation eller den inneslutningsanläggning som utsetts av den behöriga myndigheten.
3.  
Om den behöriga myndigheten vid gränskontrollstationen för sändningens första ankomst begär att den person som ansvarar för den karantänstation eller inneslutningsanläggning som utsetts av den behöriga myndigheten ska utföra identitetskontroll och fysisk kontroll, ska den behöriga myndigheten vid gränskontrollstationen för sändningens första ankomst via Imsoc informera den behöriga myndigheten vid karantänstationen eller inneslutningsanläggningen om resultaten av dokumentkontrollen och om sändningens efterföljande förflyttning till karantänstationen eller inneslutningsanläggningen. Den behöriga myndigheten vid karantänsstationen eller inneslutningsanläggningen ska via Imsoc informera den behöriga myndigheten vid gränskontrollstationen för sändningens första ankomst om sändningens ankomst till karantänsstationen eller inneslutningsanläggningen. Den behöriga myndigheten vid karantänsstationen eller inneslutningsanläggningen ska utföra identitetskontroll och fysisk kontroll.

Artikel 6

Produkter av animaliskt ursprung och sammansatta produkter ombord på transportmedel i internationell trafik som inte lossas och som är avsedda att konsumeras av besättning och passagerare

1.  

Produkter av animaliskt ursprung och sammansatta produkter ska vara undantagna från offentlig kontroll vid gränskontrollstationer under förutsättning att

a) 

de är avsedda att konsumeras av besättning och passagerare ombord på transportmedel i internationell trafik och

b) 

de inte lossas på unionens territorium.

2.  

Direkt omlastning av de varor som avses i punkt 1 och som lossas i en hamn från ett transportmedel i internationell trafik till ett annat transportmedel i internationell trafik ska undantas från offentlig kontroll vid gränskontrollstationer under förutsättning att

a) 

det äger rum med den behöriga myndighetens samtycke vid gränskontrollstationen och

b) 

det äger rum under tullövervakning.

3.  
Den aktör som ansvarar för de varor som avses i punkt 1 ska begära det samtycke som avses i punkt 2 a före omlastningen av dessa varor från ett transportmedel i internationell trafik till ett annat transportmedel i internationell trafik.

Artikel 7

Varor som ingår i passagerares personliga bagage och som är avsedda för egen konsumtion eller användning

Produkter av animaliskt ursprung, sammansatta produkter, produkter framställda av animaliska biprodukter, växter, växtprodukter och andra föremål, som ingår i passagerares personliga bagage och som är avsedda för egen konsumtion eller användning, ska vara undantagna från offentlig kontroll vid gränskontrollstationer under förutsättning att de tillhör minst en av följande kategorier:

▼M1

a) 

Varor som förtecknas i del 1 i bilaga I under förutsättning att vikten i varje kategori inte överstiger viktgränsen på 2 kg.

▼B

b) 

Urtagna färska fiskeriprodukter, beredda fiskeriprodukter eller bearbetade fiskeriprodukter, under förutsättning att deras sammanlagda vikt inte överskrider viktgränsen på 20 kg eller vikten av en fisk, beroende på vilken vikt som är högst.

c) 

Andra varor än de som avses i leden a och b i denna artikel och andra än de som avses i del 2 i bilaga I, under förutsättning att deras sammanlagda vikt inte överskrider viktgränsen på 2 kg.

d) 

Andra växter än växter för plantering, växtprodukter och andra föremål.

e) 

Andra varor än växter för plantering, som kommer från Andorra, Island, Liechtenstein, Norge, San Marino eller Schweiz.

f) 

Fiskeriprodukter som kommer från Färöarna eller Grönland.

g) 

Andra varor än växter för plantering och andra varor än fiskeriprodukter, som kommer från Färöarna eller Grönland, under förutsättning att deras sammanlagda vikt inte överskrider viktgränsen på 10 kg.

Artikel 8

Information om varor som ingår i passagerares personliga bagage och är avsedda för egen konsumtion eller användning

1.  
Vid alla införselställen till unionen ska den behöriga myndigheten med hjälp av en av de affischer som avses i bilaga II visa information på minst ett av de officiella språken i den medlemsstat där införsel till unionen sker och den ska placeras på platser som är väl synliga för passagerare som anländer från tredjeländer.
2.  

Den behöriga myndigheten får komplettera den information som avses i punkt 1 med ytterligare information, inbegripet följande:

a) 

Den information som anges i bilaga III.

b) 

Den information som är lämplig för lokala förhållanden.

3.  

Internationella persontransportföretag, inbegripet flygplats-, hamn- och järnvägsoperatörer samt researrangörer, ska

a) 

göra sina kunder uppmärksamma på de bestämmelser som fastställs i artikel 7 och i denna artikel, särskilt genom att tillhandahålla den information som anges i bilagorna II och III,

b) 

godta att den behöriga myndigheten visar den information som avses i punkterna 1 och 2 i deras lokaler på platser som är väl synliga för passagerare som anländer från tredjeländer.

Artikel 9

Särskild officiell kontroll av varor som ingår i passagerares personliga bagage

1.  
För varor som ingår i passagerares personliga bagage ska de behöriga myndigheterna, tullmyndigheterna eller andra ansvariga myndigheter, i samarbete med hamn-, flygplats- och järnvägsoperatörer och aktörer som ansvarar för andra införselställen, organisera särskild officiell kontroll vid införselställena till unionen. Denna särskilda offentliga kontroll ska vara riskbaserad och effektiv.
2.  

Den kontroll som avses i punkt 1 i denna artikel ska

a) 

framför allt syfta till att påvisa förekomst av sådana varor som avses i artikel 7,

b) 

syfta till att kontrollera att villkoren i artikel 7 är uppfyllda och

c) 

utföras på lämpligt sätt, vilket kan inbegripa användning av skanningutrustning eller särskilt utbildade spårhundar, för att kontrollera stora mängder varor.

3.  

De behöriga myndigheter, tullmyndigheter eller andra ansvariga myndigheter som genomför särskild offentlig kontroll ska

a) 

syfta till att identifiera varor som inte uppfyller kraven i artikel 7,

b) 

säkerställa att identifierade varor som inte uppfyller kraven beslagtas och förstörs i enlighet med nationell lagstiftning och, i tillämpliga fall, i enlighet med artiklarna 197–199 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 ( 8 ) och

c) 

minst en gång om året och före den 1 oktober se över de system och åtgärder de tillämpar, fastställa den uppnådda efterlevnadsnivån och, på grundval av riskbedömningar, anpassa dessa system och åtgärder om så är nödvändigt för att uppnå de syften som anges i punkt 2 a och b.

4.  
Den översyn som avses i punkt 3 c ska säkerställa att riskerna för folkhälsan, djurhälsan och växtskyddet minimeras.

Vid denna översyn ska hänsyn tas till följande:

a) 

Uppgifter som samlats in om det ungefärliga antalet sändningar som inte uppfyller kraven i artikel 7.

b) 

Antalet utförda särskilda officiella kontroller.

c) 

Den totala mängd beslagtagna och förstörda sändningar som hittades i passagerarnas personliga bagage och som inte uppfyllde kraven i artikel 7.

d) 

All annan relevant information.

Artikel 10

Små sändningar av varor som sänds till fysiska personer och som inte är avsedda att släppas ut på marknaden.

1.  
Små sändningar av produkter av animaliskt ursprung, sammansatta produkter, produkter framställda av animaliska biprodukter, växter, växtprodukter och andra föremål som sänds till fysiska personer och som inte är avsedda att släppas ut på marknaden, ska vara undantagna från offentlig kontroll vid gränskontrollstationer under förutsättning att de tillhör minst en av de kategorier som förtecknas i artikel 7.
2.  
Medlemsstaterna ska genomföra särskild offentlig kontroll av dessa varor i enlighet med artikel 9.
3.  
Posttjänster ska göra sina kunder uppmärksamma på de bestämmelser som fastställs i punkt 1, särskilt genom att tillhandahålla den information som anges i bilaga III.

Artikel 11

Sällskapsdjur

Sällskapsdjur som förs in i unionen vid förflyttning utan kommersiellt syfte ska vara undantagna från annan offentlig kontroll vid gränskontrollstationer än den offentliga kontroll som utförs i enlighet med artikel 15.2 i förordning (EU) nr 1143/2014 och sådan offentlig kontroll som utförs för att kontrollera efterlevnaden av artikel 57.1 i förordning (EG) nr 865/2006 enligt följande:

a) 

Djur av de arter som förtecknas i del A i bilaga I till förordning (EU) nr 576/2013 och som

i) 

uppfyller villkoren i artikel 5.1 eller artikel 5.2 i förordning (EU) nr 576/2013 och förflyttas från ett territorium eller ett tredjeland som förtecknas i del 1 i bilaga II till genomförandeförordning (EU) nr 577/2013, under förutsättning att de genomgår dokument- och identitetskontroll i enlighet med artikel 33 och, i förekommande fall, standardstickprover i enlighet med artikel 5.3 i förordning (EU) nr 576/2013 eller

▼M1

ii) 

uppfyller villkoren i artikel 5.1 eller artikel 5.2 i förordning (EU) nr 576/2013 och förflyttas från ett annat territorium eller tredjeland än de som förtecknas i del 1 i bilaga II till genomförandeförordning (EU) nr 577/2013, under förutsättning att de genomgår dokument- och identitetskontroll i enlighet med artikel 34 i förordning (EU) nr 576/2013 och, i förekommande fall, standardstickprover i enlighet med artikel 5.3 i den förordningen eller

▼B

iii) 

uppfyller villkoren i artikel 10.3 i förordning (EU) nr 576/2013, under förutsättning att de genomgår kontroller i enlighet med det tillstånd som avses i artikel 10.3 a i den förordningen och med kraven i artikel 10.3 b i den förordningen eller

iv) 

uppfyller villkoren i artikel 32 i förordning (EU) nr 576/2013, under förutsättning att de genomgår kontroller i enlighet med det tillstånd som avses i artikel 32.1 a i den förordningen.

b) 

Fåglar som förtecknas i del B i bilaga I till förordning (EU) nr 576/2013, under förutsättning att

i) 

medlemsstaterna, i enlighet med artikel 1.1 i beslut 2007/25/EG, har godkänt att de får förflyttas och

ii) 

de genomgår veterinärkontroll i enlighet med artikel 2 i beslut 2007/25/EG.

c) 

Fåglar som förtecknas i del B i bilaga I till förordning (EU) nr 576/2013 och som förflyttas till unionen från Andorra, Färöarna, Grönland, Island, Liechtenstein, Monaco, Norge, San Marino, Schweiz och Vatikanstaten.

d) 

Djur av andra arter än fåglar som förtecknas i del B i bilaga I till förordning (EU) nr 576/2013.

Artikel 12

Information om sällskapsdjur

1.  
Vid alla införselställen till unionen ska den behöriga myndigheten delge information, på de affischer som avses i bilaga IV på minst ett av de officiella språken i den medlemsstat där införsel till unionen sker, med hjälp av tydliga meddelanden som placeras på platser som är väl synliga för passagerare som anländer från tredjeländer.
2.  
Internationella persontransportföretag, inbegripet flygplats-, hamn- och järnvägsoperatörer ska godta att den behöriga myndigheten delger den information som avses i punkt 1 i deras lokaler på platser som är väl synliga för passagerare som anländer från tredjeländer.

Artikel 13

Upphävande av förordning (EG) nr 206/2009

1.  
Förordning (EG) nr 206/2009 ska upphöra att gälla från och med den 14 december 2019.
2.  
Hänvisningar till den upphävda rättsakten ska anses som hänvisningar till den här förordningen och ska läsas i enlighet med jämförelsetabellen i bilaga V.

Artikel 14

Ändring av förordning (EU) nr 142/2011

I artikel 27 i förordning (EU) nr 142/2011 ska punkt 2 utgå.

Artikel 15

Ikraftträdande och tillämpningsdatum

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 14 december 2019.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.




BILAGA I

DEL 1

Förteckning över varor som avses i artikel 7 a

1. Modersmjölksersättning, barnmat och specialmat som krävs av medicinska skäl, förutsatt att

i) 

produkten inte måste kylas före öppnande,

ii) 

det rör sig om en förpackad märkesvara för direkt försäljning till slutkonsumenten,

iii) 

förpackningen inte brutits, såvida produkten inte är i bruk.

2. Foder för sällskapsdjur som krävs av hälsoskäl, förutsatt att

i) 

produkten är avsedd för ett sällskapsdjur som medföljer passageraren,

ii) 

produkten är lagringstålig,

iii) 

det rör sig om en förpackad märkesvara för direkt försäljning till slutkonsumenten,

iv) 

förpackningen inte brutits, såvida produkten inte är i bruk.

DEL 2

Förteckning över varor som inte är undantagna från offentlig kontroll vid gränskontrollstationer och som avses i artikel 7 c



KN-nummer (1)

Beskrivning

Beskrivning och förklaring

ex kapitel 2

(0201–0210)

Kött och ätbara slaktbiprodukter

Alla, utom grodlår (KN-nr 0208 90 70 )

0401–0406

Mejeriprodukter

Alla

ex 0504 00 00

Tarmar, blåsor och magar av djur (andra än fiskar), hela eller i bitar, färska, kylda, frysta, saltade, i saltlake, torkade eller rökta

Alla, utom fjälster

ex 0511

Animaliska produkter, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans: döda djur enligt del 2 avsnitt 1 kapitel 1 eller 3 i bilaga I till förordning (EEG) nr 2658/87, otjänliga som livsmedel

Endast foder för sällskapsdjur

1501 00

Ister, annat svinfett och fjäderfäfett, annat än sådant enligt nr 0209 och 1503

Alla

1502 00

Fetter av nötkreatur, andra oxdjur, får eller getter, andra än sådana enligt nr 1503

Alla

1503 00

Solarstearin, isterolja, oleostearin, oleomargarin och talgolja, inte emulgerade, blandade eller på annat sätt beredda

Alla

1506 00 00

Andra animaliska fetter och oljor samt fraktioner av sådana fetter och oljor, även raffinerade men inte kemiskt modifierade

Alla

1601 00

Korv och liknande produkter av kött, slaktbiprodukter eller blod; livsmedelsberedningar av dessa produkter

Alla

1602

Kött, slaktbiprodukter och blod, beredda eller konserverade på annat sätt

Alla

1702 11 00

1702 19 00

Mjölksocker och lösningar av mjölksocker

Alla

ex 1901

Maltextrakt; livsmedelsberedningar av mjöl, krossgryn, stärkelse eller maltextrakt, som inte innehåller kakao eller innehåller mindre än 40 viktprocent kakao beräknat på helt avfettad bas, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans; livsmedelsberedningar av varor enligt nr 0401–0404, som inte innehåller kakao eller innehåller mindre än 5 viktprocent kakao beräknat på helt avfettad bas, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans

Endast sådana beredningar som innehåller kött och/eller mjölk

ex 1902

Pastaprodukter, såsom spagetti, makaroner, nudlar, lasagne, gnocchi, ravioli och cannelloni, även kokta, fyllda (med kött eller andra födoämnen) eller på annat sätt beredda; couscous, även beredd

Endast sådana beredningar som innehåller kött och/eller mjölk

ex 1905

Bröd, kakor, kex och andra bakverk, även innehållande kakao; nattvardsbröd, tomma oblatkapslar av sådana slag som är lämpliga för farmaceutiskt bruk, sigilloblater och liknande produkter

Endast sådana beredningar som innehåller kött och/eller mjölk

ex 2004

Andra grönsaker, beredda eller konserverade på annat sätt än med ättika eller ättiksyra, frysta, andra än produkter enligt nr 2006 (1)

Endast sådana beredningar som innehåller kött och/eller mjölk

ex 2005

Andra grönsaker, beredda eller konserverade på annat sätt än med ättika eller ättiksyra, inte frysta, andra än produkter enligt nr 2006

Endast sådana beredningar som innehåller kött och/eller mjölk

ex 2103

Såser samt beredningar för tillredning av såser; blandningar för smaksättningsändamål; senapspulver och beredd senap

Endast sådana beredningar som innehåller kött och/eller mjölk

ex 2104

Soppor och buljonger samt beredningar för tillredning av soppor och buljonger; homogeniserade sammansatta livsmedelsberedningar

Endast sådana beredningar som innehåller kött och/eller mjölk

ex 2105 00

Glassvaror, även innehållande kakao

Endast sådana beredningar som innehåller mjölk

ex 2106

Livsmedelsberedningar, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans

Endast sådana beredningar som innehåller kött och/eller mjölk

ex 2309

Beredningar av sådana slag som används vid utfodring av djur

Endast foder till sällskapsdjur, tuggben för hundar och mjölblandningar som innehåller kött och/eller mjölk

(1)   

Bilaga I till rådets förordning (EEG) nr 2658/87 av den 23 juli 1987 om tulltaxe- och statistiknomenklaturen och om Gemensamma tulltaxan (EGT L 256, 7.9.1987, s. 1).

(2)   

Nr 2006 har följande lydelse: ”Grönsaker, frukt, bär, nötter, fruktskal och andra växtdelar, konserverade med socker (avrunna, glaserade eller kanderade)”.

Anmärkningar:

1. 

Kolumn 1: Om endast vissa produkter under ett nummer behöver kontrolleras och det inte förekommer någon särskild undergrupp inom detta nummer i varunomenklaturen anges nummer med ”ex” (t.ex. ex 19 01: endast sådana beredningar som innehåller kött och/eller mjölk bör inbegripas).

2. 

Kolumn 2: Varubeskrivningarna fastställs i kolumnen med beskrivningar i bilaga I till rådets förordning (EEG) nr 2658/87.

3. 

Kolumn 3: I denna kolumn beskrivs de produkter som berörs.

▼M1




BILAGA II

Affischer som avses i artikel 8.1

Affischerna finns på adressen

https://ec.europa.eu/food/animals/animalproducts/personal_imports_sv

image

image

image

image

▼B




BILAGA III

Information som avses i artikel 8.2 a



image

Stoppa smittsamma djursjukdomar vid gränsen till EU!

Animaliska produkter kan innehålla patogener som orsakar smittsamma djursjukdomar

▼M1

På grund av risken att smittsamma sjukdomar förs in till Europeiska unionen (EU) ( 9 ) tillämpas stränga regler för införsel av vissa animaliska produkter till EU. Dessa regler gäller inte förflyttningar av animaliska produkter mellan EU-länderna och inte heller animaliska produkter i små kvantiteter för eget bruk från Andorra, Island, Liechtenstein, Norge, San Marino och Schweiz.

▼B

Alla animaliska produkter som inte uppfyller kraven enligt dessa regler måste lämnas för bortskaffande vid gränsen till EU. Om sådana varor inte deklareras kan det leda till böter eller åtal.

▼M1

Följande varor får föras in till EU om de uppfyller de villkor och inte överskrider de viktgränser som anges i punkterna 1–5 nedan.

▼B



1. Små kvantiteter av kött, köttprodukter, mjölk och mjölkprodukter (förutom modersmjölksersättning, barnmat, specialmat som krävs av medicinska skäl och foder för sällskapsdjur som krävs av hälsoskäl)

Du får endast föra in eller skicka kött, köttprodukter, mjölk och mjölkprodukter för personligt bruk (förutom modersmjölksersättning, barnmat, specialmat som krävs av medicinska skäl och foder för sällskapsdjur som krävs av hälsoskäl) till EU under förutsättning att produkterna kommer från Färöarna eller Grönland och att deras vikt inte överstiger 10 kg per person.



2. Modersmjölksersättning, barnmat och specialmat som krävs av medicinska skäl

Du får endast ta in eller skicka modersmjölksersättning, barnmat och specialmat som krävs av medicinska skäl för personligt bruk till EU under förutsättning att

— 
produkterna kommer från Färöarna eller Grönland och deras sammanlagda vikt inte överstiger 10 kg per person, och att
a) 

produkterna inte måste kylas före konsumtion,

b) 

det rör sig om förpackade märkesvaror, och

c) 

förpackningen inte har brutits, såvida produkten inte är i bruk

— 
produkterna kommer från andra länder (dvs. inte från Färöarna eller Grönland) och deras sammanlagda vikt inte överstiger 2 kg per person, och att
a) 

produkterna inte måste kylas före konsumtion,

b) 

det rör sig om förpackade märkesvaror, och

c) 

förpackningen inte har brutits, såvida produkten inte är i bruk.



3. Foder för sällskapsdjur som krävs av hälsoskäl

▼M1

Du får för personligt bruk endast ta in eller skicka till EU sådant foder för sällskapsdjur som krävs av hälsoskäl för det sällskapsdjur som medföljer passageraren under förutsättning att

▼B

— 
produkterna kommer från Färöarna eller Grönland och deras sammanlagda vikt inte överstiger 10 kg per person, och att
a) 

produkterna inte måste kylas före konsumtion,

b) 

det rör sig om förpackade märkesvaror, och

c) 

förpackningen inte har brutits, såvida produkten inte är i bruk

— 
produkterna kommer från andra länder (dvs. inte från Färöarna eller Grönland) och deras sammanlagda vikt inte överstiger 2 kg per person, och att
a) 

produkterna inte måste kylas före konsumtion,

b) 

det rör sig om förpackade märkesvaror, och

c) 

förpackningen inte har brutits, såvida produkten inte är i bruk.



4. Små kvantiteter fiskeriprodukter för egen konsumtion

Du får endast ta in eller skicka fiskeriprodukter (bl.a. färsk, torkad, tillagad, saltad och rökt fisk samt vissa skaldjur, t.ex. räkor, hummer, döda musslor och döda ostron) för personligt bruk till EU under förutsättning att

— 
färsk fisk är urtagen,
— 
fiskeriprodukternas vikt, per person, inte överstiger 20 kg eller vikten av en fisk, beroende på vilken vikt som är högst.

Dessa restriktioner gäller inte fiskeriprodukter från Färöarna och Grönland.



5. Små kvantiteter av andra animaliska produkter för egen konsumtion

Du får endast ta in eller skicka andra animaliska produkter, t.ex. honung, levande ostron, levande musslor och sniglar, till EU under förutsättning att

— 
produkterna kommer från Färöarna eller Grönland och deras sammanlagda vikt inte överstiger 10 kg per person,
— 
produkterna kommer från andra länder (dvs. inte från Färöarna eller Grönland) och deras sammanlagda vikt inte överstiger 2 kg per person.

Observera att du får ta in små kvantiteter av animaliska produkter från flera av ovanstående fem kategorier (punkterna 1–5) till EU under förutsättning att de uppfyller kraven enligt reglerna i varje relevant punkt.



6. Större kvantiteter animaliska produkter

Du får endast ta med eller skicka större kvantiteter animaliska produkter till EU om de uppfyller kraven för kommersiella sändningar, vilket omfattar

— 
kraven i tillämpligt officiellt EU-intyg,
— 
uppvisande av varorna, med korrekt dokumentation, vid en av EU:s gränskontrollstationer när du anländer till EU.



7. Undantagna produkter

▼M1

Följande produkter är undantagna från reglerna i punkterna 1–6, under förutsättning att de uppfyller kraven i artikel 3.1 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/630 ( 10 ):

— 
Konfektyrer (inklusive sötsaker), choklad och andra livsmedelsberedningar som innehåller kakao.
— 
Pastaprodukter, nudlar och couscous.
— 
Bröd, kakor, kex, våfflor och rån (wafers), skorpor, rostat bröd och liknande rostade produkter.
— 
Oliver fyllda med fisk.
— 
Extrakter, essenser och koncentrat av kaffe, te eller matte samt beredningar på basis av dessa produkter eller på basis av kaffe, te eller matte.
— 
Rostad cikoriarot och andra rostade kaffesurrogat samt extrakter, essenser och koncentrat av dessa produkter.
— 
Buljong och aromer för soppor, förpackade för slutkonsumenten.
— 
Kosttillskott förpackat för slutkonsumenten som innehåller bearbetade animaliska produkter (inklusive glukosamin, kondroitin eller kitosan).
— 
Likör.

▼B




BILAGA IV

Affisch som avses i artikel 12

Affischen finns på adressen

https://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement/poster-diseases-dont-respect-borders_en

image




BILAGA V

Jämförelsetabell som avses i artikel 13.2



Förordning (EG) nr 206/2009

Denna förordning

Artikel 1.1

Artikel 1.2

Artikel 1.3

Artikel 1.4

Artikel 2.1 a

Artikel 2.1 b

Artikel 2.1 c

Artikel 2.1 d

Artikel 2.2 a

Artikel 2.2 b

Artikel 2.3

Artikel 3.1

Artikel 3.2

Artikel 3.3

Artikel 3.4 a

Artikel 3.4 b

Artikel 4

Artikel 5.1

Artikel 5.2

Artikel 5.3

Artikel 6.1 a

Artikel 6.1 b

Artikel 6.2

Artikel 6.3

Artikel 7

Artikel 8

Artikel 9

Artikel 10

Artikel 11

Bilaga I, del 1

Bilaga I, del 2

Bilaga II, del 1

Bilaga II, del 2

Bilaga III

Bilaga IV

Bilaga V

Bilaga VI

Bilaga VII

__

Artikel 7 e och f och artikel 10.1

__

__

__

Artiklarna 7 a och 10.1

Artiklarna 7 b och 10.1

Artiklarna 7 c och 10.1

__

Artiklarna 7 a och 10.1

Artiklarna 7 g och 10.1

Artikel 8.1

Artikel 8.1

Artikel 8.2

Artikel 8.1

__

Artiklarna 8.3 a och 10.3

Artiklarna 9.1 och 10.2

Artikel 9.2 a och b och artikel 10.2

Artiklarna 9.2 c och 10.2

Artiklarna 9.3 a och 10.2

Artiklarna 9.3 b och 10.2

__

__

__

__

__

__

__

Bilaga I, del 2

Bilaga I, del 2

Bilaga I, del 1, punkt 1

Bilaga I, del 1, punkt 2

Bilaga II

Bilaga III

__

__

__



( 1 ) Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 av den 29 april 2004 om fastställande av särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung (EUT L 139, 30.4.2004, s. 55).

( 2 ) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 av den 9 mars 2016 om överförbara djursjukdomar och om ändring och upphävande av vissa akter med avseende på djurhälsa (”djurhälsolag”) (EUT L 84, 31.3.2016, s. 1).

( 3 ) I enlighet med avtalet om Förenade konungariket Storbritannien och Nordirlands utträde ur Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen, särskilt artikel 5.4 i protokollet om Irland/Nordirland jämförd med bilaga 2 till det protokollet, ska hänvisningar till medlemsstaterna vid tillämpningen av denna förordning omfatta Förenade kungariket med avseende på Nordirland.

( 4 ) Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/404 av den 24 mars 2021 om fastställande av förteckningar över tredjeländer, territorier eller zoner däri från vilka djur, avelsmaterial och produkter av animaliskt ursprung får föras in till unionen i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 (EUT L 114, 31.3.2021, s. 1).

( 5 ) Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2020/2235 av den 16 december 2020 om fastställande av tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordningar (EU) 2016/429 och (EU) 2017/625 vad gäller förlagor till djurhälsointyg, förlagor till officiella intyg och förlagor till kombinerade djurhälsointyg/officiella intyg för införsel till unionen och förflyttningar inom unionen av sändningar av vissa kategorier av djur och varor samt officiellt intygande avseende sådana intyg, och om upphävande av förordning (EG) nr 599/2004, genomförandeförordningarna (EU) nr 636/2014 och (EU) 2019/628, direktiv 98/68/EG och besluten 2000/572/EG, 2003/779/EG och 2007/240/EG (EUT L 442, 30.12.2020, s. 1).

( 6 ) Kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/692 av den 30 januari 2020 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 vad gäller bestämmelser för införsel till unionen samt förflyttning och hantering efter införsel av sändningar av vissa djur, avelsmaterial och produkter av animaliskt ursprung (EUT L 174, 3.6.2020, s. 379).

( 7 ) Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1069/2009 av den 21 oktober 2009 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter och därav framställda produkter som inte är avsedda att användas som livsmedel och om upphävande av förordning (EG) nr 1774/2002 (förordning om animaliska biprodukter) (EUT L 300 14.11.2009, s. 1).

( 8 ) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 av den 9 oktober 2013 om fastställande av en tullkodex för unionen (EUT L 269, 10.10.2013, s. 1).

( 9 ) I enlighet med avtalet om Förenade konungariket Storbritannien och Nordirlands utträde ur Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen, särskilt artikel 5.4 i protokollet om Irland/Nordirland jämförd med bilaga 2 till det protokollet, ska hänvisningar till Europeiska unionen i denna bilaga omfatta Förenade kungariket med avseende på Nordirland.

( 10 ) Kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/630 av den 16 februari 2021 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/625 vad gäller vissa kategorier av varor som undantas från offentlig kontroll vid gränskontrollstationer och om ändring av kommissionens beslut 2007/275/EG (EUT L 132, 19.4.2021, s. 17).