02012D0688 — SV — 19.05.2020 — 001.001


Den här texten är endast avsedd som ett dokumentationshjälpmedel och har ingen rättslig verkan. EU-institutionerna tar inget ansvar för innehållet. De autentiska versionerna av motsvarande rättsakter, inklusive ingresserna, publiceras i Europeiska unionens officiella tidning och finns i EUR-Lex. De officiella texterna är direkt tillgängliga via länkarna i det här dokumentet

►B

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT

av den 5 november 2012

om harmonisering av frekvensbanden 1 920 –1 980  MHz och 2 110 –2 170  MHz för markbundna system som kan tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster i Europeiska unionen

[delgivet med nr C(2012) 7697]

(Text av betydelse för EES)

(2012/688/EU)

(EGT L 307 7.11.2012, s. 84)

Ändrat genom:

 

 

Officiella tidningen

  nr

sida

datum

►M1

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) 2020/667 Text av betydelse för EES av den 6 maj 2020

  L 156

6

19.5.2020




▼B

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT

av den 5 november 2012

om harmonisering av frekvensbanden 1 920 –1 980  MHz och 2 110 –2 170  MHz för markbundna system som kan tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster i Europeiska unionen

[delgivet med nr C(2012) 7697]

(Text av betydelse för EES)

(2012/688/EU)



Artikel 1

Detta beslut syftar till att harmonisera villkoren för tillgång till och effektiv användning av frekvensbanden 1 920 –1 980  MHz och 2 110 –2 170  MHz (nedan kallade de parade markbundna 2 GHz-banden) för markbundna system som kan tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster i Europeiska unionen.

Artikel 2

▼M1

1.  Medlemsstaterna ska på icke-exklusiv grund utse och tillgängliggöra det parade markbundna 2 GHz-bandet för markbundna system som kan tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster, i enlighet med de parametrar som anges i bilagan till detta beslut.

2.  Fram till den 1 januari 2026 behöver medlemsstaterna inte tillämpa de allmänna parametrar som anges i avsnitt B i bilagan när det gäller nyttjanderätter till befintliga markbundna elektroniska kommunikationsnät med spektrum i det parade markbundna 2 GHz-bandet den dag då detta beslut träder i kraft, i den mån utövandet av dessa rättigheter inte hindrar användningen av detta band i enlighet med bilagan, beroende på marknadsefterfrågan.

▼B

3.  Medlemsstaterna ska se till att de system som avses i punkt 1 erbjuder lämpligt skydd för system i angränsande frekvensband.

4.  Medlemsstaterna ska underlätta överenskommelser om gränsöverskridande samordning i syfte att möjliggöra driften av de system som avses i punkt 1, med hänsyn till befintliga regleringsförfaranden och rättigheter.

Artikel 3

Medlemsstaterna ska övervaka användningen av det parade 2 GHz-frekvensbandet och rapportera sina iakttagelser till kommissionen så att detta beslut regelbundet och vid lämpliga tidpunkter ska kunna omprövas.

▼M1

Medlemsstaterna ska rapportera till kommissionen om genomförandet av detta beslut senast den 30 april 2021.

▼B

Artikel 4

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

▼M1




BILAGA

Parametrar som avses i artikel 2.1

A.   DEFINITIONER

aktivt antennsystem eller AAS: en basstation och ett antennsystem där amplituden och/eller fasen mellan antennelementen kontinuerligt anpassas, vilket resulterar i ett antenndiagram som varierar till följd av kortvariga förändringar i radiomiljön. Detta utesluter långsiktig lobformning (beam shaping) med t.ex. FEDT (Fixed Electrical Down Tilt). I AAS-basstationer är antennsystemet integrerat som en del av basstationssystemet eller basstationsprodukten.

icke-aktivt antennsystem eller icke-AAS: en basstation och ett antennsystem med ett eller flera antennkontaktdon som är anslutna till ett eller flera separat konstruerade passiva antennelement för att utstråla radiovågor. Amplitud och fas för signalerna till antennelementen anpassas inte kontinuerligt till kortvariga förändringar i radiomiljön.

ekvivalent isotropt utstrålad effekt eller EIRP: produkten av den effekt som tillförs antennen och antennens förstärkning i en viss riktning i förhållande till en isotrop antenn (absolut eller isotrop förstärkning).

total utstrålad effekt eller TRP: mått på hur stor effekt antennen faktiskt utstrålar. Den motsvarar den totala effekten till gruppantennsystemet minus eventuella förluster i gruppantennssystemet. TRP är integralen av den effekt som sänds i olika riktningar över hela strålningssfären enligt följande formel:

image

där P (θ, φ) är den effekt som utstrålas av gruppantennsystemet i riktning (θ, φ) som ges av följande formel:

P(θ, φ) = PTxg(θ, φ)

där PTx betecknar effekten (mätt i watt) till gruppsystemet, och g (θ, φ) betecknar gruppsystemets förstärkning i riktningen (θ, φ).

B.   ALLMÄNNA PARAMETRAR

Inom det parade markbundna 2 GHz-bandet ska följande frekvensarrangemang gälla:

1. 

Driftsläget för duplex är FDD (Frequency Division Duplex). Duplexseparationen ska vara 190 MHz med terminalstationens sändning (FDD-upplänk) i bandets nedre del (1 920 –1 980 MHz, nedan kallat lägre band), och basstationens sändning (FDD-nedlänk) i bandets övre del (2 110 –2 170 MHz, nedan kallat övre band).

2. 

Storleken på de anvisade blocken ska anges i multiplar av 5 MHz ( 1 ). Den lägre frekvensgränsen för ett anvisat block i det lägre bandet (1 920 –1 980 MHz) ska vara i linje med den lägre kanten på 1 920 MHz eller ha ett avstånd i multiplar av 5 MHz från den. Den lägre frekvensgränsen för ett anvisat block i det övre bandet (2 110 –2 170 MHz) ska vara i linje med den lägre kanten på 2 110 MHz eller ha ett avstånd i multiplar av 5 MHz från den. Ett anvisat block kan också ha en storlek i intervallet 4,8–5 MHz, förutsatt att det ryms inom gränserna för ett 5 MHz-block enligt definitionen ovan.

3. 

Det lägre bandet (1 920 –1 980 MHz) eller delar därav kan användas för endast upplänk ( 2 ) utan ett parat spektrum inom det övre bandet (2 110 –2 170 MHz).

4. 

Det övre bandet (2 110 –2 170 MHz)eller delar därav kan användas för endast nedlänk ( 3 ) utan ett parat spektrum inom det lägre bandet (1 920 –1 980 MHz).

5. 

Basstationens och terminalstationens sändningar ska uppfylla de tekniska villkoren i del C respektive del D.

C.   TEKNISKA VILLKOR FÖR BASSTATIONER – BLOCK EDGE MASK

Följande tekniska parametrar för basstationer som benämns BEM (Block Edge Mask) är en väsentlig del av de nödvändiga förutsättningarna för att säkerställa samexistens mellan näraliggande nät i de fall då det saknas bilaterala eller multilaterala överenskommelser mellan operatörer av sådana näraliggande nät. Mindre strikta tekniska parametrar får, efter överenskommelse mellan alla operatörer av berörda nät, också användas, om dessa operatörer fortsätter att uppfylla de tekniska villkor som är tillämpliga för att skydda andra tjänster, tillämpningar eller nät, samt de skyldigheter som följer av gränsöverskridande samordning.

BEM består av flera element som anges i tabell 1. Effektgränsen inom blocket tillämpas på ett block som anvisats till en operatör. Effektgränsens basnivå, fastställd för att skydda andra operatörers spektrum, och effektgränsen i övergångsområdet, som möjliggör filterdämpning (filter roll-off) från effektgränsen inom blocket till effektgränsens basnivå, utgör element utanför blocket.

Effektgränser anges separat för icke-AAS och AAS. För icke-AAS gäller effektgränserna medelvärdet för EIRP. För AAS gäller effektgränserna medelvärdet för TRP. ( 4 ) Medelvärdet för EIRP eller TRP mäts som ett genomsnitt över ett tidsintervall och ett mätfrekvensband. I tidsdomänen beräknas medelvärdet för EIRP eller TRP som ett genomsnitt över signalskurarnas aktiva delar så att det motsvarar en enda effektkontrollnivå. I frekvensdomänen fastställs medelvärdet för EIRP eller TRP över de mätfrekvensband som anges i tabellerna 2, 3 och 4 nedan ( 5 ). Generellt, och om inte annat anges, motsvarar BEM-effektgränserna den sammanlagda effekt som utstrålas av den berörda enheten inklusive alla sändarantenner, utom när det gäller krav på basnivå och krav för övergångsområde för icke-AAS-basstationer, som anges per antenn.

Block Edge Mask (BEM)

image Figur
Exempel på basstationers BEM-element och effektgränser



Tabell 1

Definition av BEM-element

BEM-element

Definition

Inom blocket

Avser ett block som ligger till grund för BEM.

Basnivå

Spektrum inom frekvensbandet för FDD-nedlänk som används för elektroniska kommunikationstjänster (ECS, Electronic Communications Services) via trådlöst bredband (WBB, Wireless Broadband), med undantag av det block som anvisats operatören och motsvarande övergångsområden.

Övergångsområde

Spektrum inom FDD-nedlänk inom 0–10 MHz under och 0–10 MHz över det block som anvisats till operatören. Övergångsområdena är inte tillämpliga under 2 110 MHz eller över 2 170 MHz.



Tabell 2

Effektgränser inom blocket för icke-AAS-basstationer och AAS-basstationer

BEM-element

Frekvensområde

EIRP-gräns (icke-AAS)

TRP-gräns (AAS)

Inom blocket

Block som anvisats operatören

Inte obligatoriskt.

Om en medlemsstat fastställer en övre gräns kan värdet 65 dBm/(5 MHz) per antenn användas.

Inte obligatoriskt.

Om en medlemsstat fastställer en övre gräns kan värdet 57 dBm/(5 MHz) per cell (1) användas.

(1)   I en sektorsövergripande basstation gäller gränsen för utstrålad effekt för AAS för var och en av de enskilda sektorerna.

Förklaring till tabell 2:

Motsvarande TRP-gräns inom blocket fastställs enligt de riktlinjer som anges i Etsi TS 138 104 V15.6.0, bilaga F, avsnitten F.2 och F.3, på grundval av en antennförstärkning på 17 dBi och totalt åtta lobformande antennelement (skalfaktor på 9 dB):

65 dBm/(5 MHz) – 17 dBi + 9 dB = 57 dBm/(5 MHz).



Tabell 3

Effektgränsens basnivå utanför blocket för icke-AAS-basstationer och AAS-basstationer

BEM-element

Frekvensområde inom FDD-nedlänk

Gräns för medelvärde för EIRP (icke-AAS) per antenn (1)

Gräns för medelvärde för TRP (AAS) per cell (2)

Mätbandbredd

Basnivå

Frekvenser separerade mer än 10 MHz från lägre eller övre blockkanten

9 dBm

1 dBm

5 MHz

(1)   BEM-nivån för icke-AAS definieras per antenn och gäller för basstationskonfigurationer med upp till fyra antenner per sektor.

(2)   I en sektorsövergripande basstation gäller gränsen för utstrålad effekt för AAS för var och en av de enskilda sektorerna.



Tabell 4

Effektgränser utanför blocket i övergångsområden för icke-AAS-basstationer och AAS-basstationer

BEM-element

Frekvensområde inom FDD-nedlänk

Gräns för medelvärde för EIRP (icke-AAS) per antenn (1)

Gräns för medelvärde för TRP (AAS) per cell (2)

Mätbandbredd

Övergångsområde

– 10 till – 5 MHz från nedre blockkanten

11 dBm

3 dBm

5 MHz

-5 till 0 MHz från nedre blockkanten

16,3 dBm

8 dBm

5 MHz

0 till +5 MHz från övre blockkanten

16,3 dBm

8 dBm

5 MHz

+ 5 till +10 MHz från övre blockkanten

11 dBm

3 dBm

5 MHz

(1)   BEM-nivån för icke-AAS definieras per antenn och gäller för basstationskonfigurationer med upp till fyra antenner per sektor.

(2)   I en sektorsövergripande basstation gäller gränsen för utstrålad effekt för AAS för var och en av de enskilda sektorerna.

Förklaring till tabellerna 3 och 4:

I överensstämmelse med standardiseringen av oönskad utstrålad effekt (TRP) för AAS-basstationer i Etsi TS 138 104 (V15.6.0), bilaga F, avsnitten F.2 och F.3, sätts TRP-gränsvärdena utanför blocket till ett värde som motsvarar totalt åtta lobformande antennelement, vilket leder till en skillnad på 8 dB mellan AAS och icke-AAS inom blocket.

D.   TEKNISKA VILLKOR FÖR TERMINALSTATIONER



Tabell 5

Terminalstationers effektgräns inom blocket för BEM

Högsta medeleffekt inom blocket (1)

24 dBm

(1)   Denna effektgräns anges som EIRP för fasta eller installerade terminalstationer och som TRP för mobila eller nomadiska terminalstationer. EIRP och TRP är likvärdiga för rundstrålande antenner. Det är fastställt att detta värde kan omfattas av en tolerans som anges i de harmoniserade standarderna för att ta hänsyn till drift under extrema miljöförhållanden och till variationer i tillverkningen.

Förklaring till tabell 5:

Medlemsstaterna kan lätta på denna gräns för särskilda tillämpningar, exempelvis fasta terminalstationer i landsbygdsregioner, under förutsättning att skyddet av andra tjänster, nät och tillämpningar inte äventyras och att gränsöverskridande skyldigheter är fullgjorda.



( 1 ) Eftersom UMTS-kanalseparationen är 200 kHz, kan centerfrekvensen för ett anvisat block som används för UMTS vara 100 kHz från centrum av blocket i frekvensarrangemanget.

( 2 ) Till exempel kompletterande upplänk (SUL, Supplemental UpLink).

( 3 ) Till exempel kompletterande nedlänk (SDL, Supplemental DownLink).

( 4 ) TRP är ett mått på hur stor effekt antennen faktiskt utstrålar. EIRP och TRP är likvärdiga för rundstrålande antenner.

( 5 ) Den faktiska mätbandbredden hos den mätutrustning som används för kontroll av överensstämmelse kan vara mindre än den mätbandbredd som anges i dessa tabeller.