2008L0043 — SV — 14.03.2012 — 001.001
Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet
KOMMISSIONENS DIREKTIV 2008/43/EG av den 4 april 2008 om inrättandet av ett system för identifiering och spårning av explosiva varor för civilt bruk i enlighet med rådets direktiv 93/15/EEG (EGT L 094, 5.4.2008, p.8) |
Ändrad genom:
|
|
Officiella tidningen |
||
No |
page |
date |
||
KOMMISSIONENS DIREKTIV 2012/4/EU Text av betydelse för EES av den 22 februari 2012 |
L 50 |
18 |
23.2.2012 |
Rättad genom:
KOMMISSIONENS DIREKTIV 2008/43/EG
av den 4 april 2008
om inrättandet av ett system för identifiering och spårning av explosiva varor för civilt bruk i enlighet med rådets direktiv 93/15/EEG
(Text av betydelse för EES)
EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV
med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,
med beaktande av rådets direktiv 93/15/EEG av den 5 april 1993 om harmonisering av bestämmelserna om utsläppande på marknaden och övervakning av explosiva varor för civilt bruk ( 1 ), särskilt artikel 14 andra stycket andra meningen, och
av följande skäl:
(1) |
I direktiv 93/15/EEG fastställs bestämmelser för hur explosiva varor ska kunna omsättas på gemenskapsmarknaden på ett säkert sätt. |
(2) |
Enligt direktivet är det nödvändigt att säkerställa att ►C1 företag i sektorn för explosiva varor ◄ har ett system för spårning av explosiva varor så att de när som helst kan fastställa var en vara befinner sig. |
(3) |
En förutsättning för att kunna underhålla korrekta och fullständiga register över explosiva varor inom hela distributionskedjan är att explosiva varor märks med en unik identifiering. Detta skulle göra det möjligt att identifiera och spåra explosiva varor från produktion och utsläppande på marknaden till slutanvändaren i syfte att förhindra missbruk och stöld och för att bistå myndigheterna med spårning av försvunna eller stulna explosiva varor. |
(4) |
De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från den kommitté som inrättats enligt artikel 13.1 i direktiv 93/15/EEG. |
HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.
KAPITEL 1
ALLMÄNNA BESTÄMMELSER
Artikel 1
Syfte
Genom detta direktiv inrättas ett harmoniserat system för identifiering och spårning av explosiva varor för civilt bruk.
Artikel 2
Tillämpningsområde
Detta direktiv ska inte gälla följande:
a) Explosiva varor som transporteras och levereras oförpackade eller i tankbil för att direkt lastas av i spränghål.
b) Explosiva varor som tillverkas på sprängplatsen och som laddas omedelbart efter det att de tillverkats (tillverkning ”på platsen”).
c) Ammunition.
d) Stubiner, som är trådlika icke-detonerande antändningsanordningar.
e) Krutstubin, som består av en kärna av finkornigt svartkrut omgivet av en böjlig väv med ett eller flera skyddande ytterskikt och som vid antändning brinner med en förutbestämd hastighet utan någon yttre sprängverkan.
f) Tändpatroner av tändhattstyp, som består av en kapsel av metall eller plast innehållande en liten mängd primärsprängblandning som lätt antänds vid islag och som fungerar som tändelement i patroner för handeldvapen eller i slagtändningar för drivladdningar.
KAPITEL 2
PRODUKTIDENTIFIERING
Artikel 3
Unik identifiering
1. Medlemsstaterna ska säkerställa att företag som tillverkar eller importerar explosiva varor eller monterar ►C1 sprängkapslar ◄ märker explosiva varor och varje minsta förpackningsenhet med en unik identifiering.
I de fall en explosiv vara genomgår ytterligare steg i tillverkningsprocessen behöver tillverkaren inte märka varan med en ny unik identifiering, förutsatt att den ursprungliga identifieringen fortfarande uppfyller kraven i artikel 4.
2. Punkt 1 ska inte tillämpas i de fall den explosiva varan har tillverkats för export och märkts med en identifiering som möjliggör spårning av varan i enlighet med de krav som gäller i det importerande landet.
3. Den unika identifieringen ska omfatta de komponenter som beskrivs i bilagan.
4. Varje tillverkningsplats ska tilldelas en tresiffrig kod av den nationella myndigheten i den medlemsstat där tillverkaren är belägen.
5. Om tillverkningen sker utanför gemenskapen ska en tillverkare som är etablerad i gemenskapen kontakta relevant myndighet i den importerande medlemsstaten för att få tilldelat en kod till tillverkningsplatsen.
Om tillverkningen sker utanför gemenskapen och tillverkaren inte är etablerad i gemenskapen ska importören av den berörda explosiva varan kontakta relevant myndighet i den importerande medlemsstaten för att få tilldelat en kod till tillverkningsplatsen.
6. Medlemsstaterna ska säkerställa att distributörer som packar om explosiva varor ser till att varan och den minsta förpackningsenheten märks med den unika identifieringen.
Artikel 4
Märkning
Den berörda artikeln ska märkas med den unika identifieringen, genom tryck eller klistermärke, på ett permanent sätt så att den är fullt läslig.
Artikel 5
►C1 Explosiva varor ◄ i form av patroner och i säckar
För ►C1 explosiva varor ◄ i form av patroner och i säckar ska märkningen bestå av ett klistermärke eller direkt tryck på patronen eller säcken. Varje låda med patroner ska märkas på motsvarande sätt.
Vidare kan företagen välja att märka varje patron eller säck med en ►C1 inert passiv elektronisk etikett ◄ , och på samma sätt märka varje låda med patroner.
Artikel 6
Tvåkomponentssprängämnen
För förpackade tvåkomponentssprängämnen ska märkningen bestå av ett klistermärke eller direkt tryck på varje minsta förpackningsenhet som innehåller de två komponenterna.
Artikel 7
Stubinsprängkapslar
För stubinsprängkapslar ska den unika märkningen bestå av ett klistermärke eller direkt tryck eller stämpel på hylsan. Varje låda med stubinsprängkapslar ska märkas på motsvarande sätt.
Vidare kan företagen välja att märka varje stubinsprängkapsel med en inert passiv elektronisk etikett, och på samma sätt märka varje låda med stubinsprängkapslar.
Artikel 8
Elektriska, icke-elektriska och elektroniska sprängkapslar
För elektriska, icke-elektriska och elektroniska sprängkapslar ska den unika märkningen bestå av antingen ett klistermärke som fästs på tråden eller hylsan, eller ett klistermärke, direkt tryck eller stämpel på hylsan. Varje låda med sprängkapslar ska märkas på motsvarande sätt.
Vidare kan företagen välja att märka varje sprängkapsel med en inert passiv elektronisk etikett, och på samma sätt märka varje låda med sprängkapslar.
Artikel 9
Tändpatroner och startladdningar
För andra tändpatroner än sådana som avses i artikel 2 och för startladdningar ska märkningen bestå av ett klistermärke eller direkt tryck eller stämpel på tändpatronen eller startladdningen. Varje låda med sådana tändpatroner eller startladdningar ska märkas på motsvarande sätt.
Vidare kan företagen välja att märka varje sådan tändpatron eller startladdning med en inert passiv elektronisk etikett, och på samma sätt märka varje låda med sådana tändpatroner eller startladdningar.
Artikel 10
Detonerande stubin
För detonerande stubin ska den unika märkningen bestå av ett klistermärke eller direkt tryck på rullen. Den unika märkningen ska finnas var femte meter antingen på det yttre höljet eller på det inre plasthöljet direkt under stubinens yttre fiber. Varje låda med detonerande stubin ska märkas på motsvarande sätt.
Vidare kan företagen välja att använda en inert passiv elektronisk etikett som är införd i den detonerande stubinen, och på samma sätt märka varje låda med detonerande stubin.
Artikel 11
Burkar och fat innehållande explosiva varor
För burkar och fat innehållande explosiva varor ska märkningen bestå av ett klistermärke eller direkt tryck på burken eller fatet.
Vidare kan företagen välja att märka varje burk eller fat med en inert passiv elektronisk etikett.
Artikel 12
Kopior av originaletiketten
Företagen kan på varan fästa självhäftande kopior av originaletiketten som deras kunder kan använda. För att förhindra missbruk ska det tydligt framgå att det rör sig om kopior.
KAPITEL 3
UPPGIFTSINSAMLING OCH REGISTERHÅLLNING
Artikel 13
Uppgiftsinsamling
1. Medlemsstaterna ska säkerställa att ►C1 företag i sektorn för explosiva varor ◄ inför ett system för insamling av uppgifter om explosiva varor inbegripet en unik identifiering som följer varan genom hela distributionskedjan och livscykeln.
2. Systemet för uppgiftsinsamling ska göra det möjligt för företagen att spåra en explosiv vara på sådant sätt att det när som helst är möjligt att fastställa vem som innehar varan.
3. Medlemsstaterna ska fastställa att de uppgifter som samlas in, inbegripet den unika identifieringen, arkiveras i 10 år från leverans, alternativt från det att varans livscykel avslutats, även om företaget i fråga har upphört att handla med explosiva varor.
Artikel 14
Företagens skyldigheter
Medlemsstaterna ska säkerställa att ►C1 företag i sektorn för explosiva varor ◄ uppfyller följande skyldigheter:
a) Företaget ska föra ►C1 register över alla identifieringsuppgifter om de explosiva varorna ◄ , tillsammans med relevant information som typ av explosiv vara och det företag eller den person som varan levererats till.
b) Företaget ska föra register över var en vara befinner sig så länge den är i företagets ägo eller tills det att den övergår i ett annat företags ägo eller används.
c) Företaget ska regelbundet testa sitt uppgiftsinsamlingssystem för att säkerställa att det är effektivt och för att kontrollera kvaliteten på de uppgifter som samlas in.
d) Företaget ska arkivera de uppgifter som samlas in, inbegripet identifieringsuppgifterna, under den tidsperiod som anges i artikel 13.3.
e) Företaget ska skydda de uppgifter som samlas in mot oavsiktlig eller avsiktlig skada eller förstörelse.
f) Företaget ska på begäran av de behöriga myndigheterna förse dessa med information om en explosiv vara, såsom ursprung och var varan befinner sig, under hela dess livscykel och genom hela distributionskedjan.
g) Företaget ska förse medlemsstatens ansvariga myndigheter med namn och kontaktuppgifter för en person som kan ge den information som avses i led f utanför normal arbetstid.
Vid tillämpningen av punkt d ska företaget, i de fall det gäller explosiva varor som tillverkats eller importerats före det datum som anges i artikel 15.1 andra stycket, föra register i enlighet med befintlig nationell lagstiftning.
KAPITEL 4
SLUTBESTÄMMELSER
Artikel 15
Införlivande
1. Medlemsstaterna ska senast den 5 april 2009 anta och offentliggöra de lagar och andra författningar som är nödvändiga för att följa detta direktiv. De ska genast överlämna texterna till dessa bestämmelser till kommissionen tillsammans med en jämförelsetabell för dessa bestämmelser och bestämmelserna i detta direktiv.
De ska tillämpa dessa bestämmelser från och med den 5 april 2013. De ska emellertid tillämpa de bestämmelser som krävs för att följa artikel 3.6 samt artiklarna 13 och 14 från och med den 5 april 2015.
När en medlemsstat antar dessa bestämmelser ska de innehålla en hänvisning till detta direktiv eller åtföljas av en sådan hänvisning när de offentliggörs. Närmare föreskrifter om hur hänvisningen ska göras ska varje medlemsstat själv utfärda.
2. Medlemsstaterna ska till kommissionen överlämna texten till de centrala bestämmelser i nationell lagstiftning som de antar inom det område som omfattas av detta direktiv.
Artikel 15a
Senast den 31 december 2020 ska kommissionen ha genomfört en översyn för att bedöma huruvida teknikens framåtskridande har gjort det möjligt att återkalla de undantag som avses i punkt 3 i bilagan.
Artikel 16
Ikraftträdande
Detta direktiv träder i kraft den tredje dagen efter det att det offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.
Artikel 17
Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.
BILAGA
Den unika identifieringen ska bestå av följande:
1. En läsbar del av identifieringen som innehåller följande uppgifter:
a) Tillverkarens namn.
b) En alfanumerisk kod som består av
i) två bokstäver som identifierar medlemsstaten (tillverkningsland eller import till gemenskapsmarknaden, t.ex. AT = Österrike),
ii) tre siffror som identifierar tillverkaren (denna kod tilldelas av de nationella myndigheterna),
iii) den unika produktkod som tillverkaren ger produkten samt tillverkarens logistikinformation.
2. En maskinläsbar del som streckkod eller matriskod som motsvarar den alfanumeriska id-koden.
Exempel:
3. För artiklar som är för små för att rymma både den unika produktkoden och tillverkarens logistikinformation ska den information som avses under 1 b i, 1 b ii samt 2 anses tillräcklig.
För artiklar som är för små för att rymma den information som avses i leden 1 b i, 1 b ii samt 2 eller om det på grund av artikelns form eller konstruktion är omöjligt att inrymma en unik identifiering, ska varje minsta förpackningsenhet märkas med en unik identifiering.
Varje minsta förpackningsenhet ska förseglas med en plombering.
Varje stubinsprängkapsel eller startladdning som omfattas av undantaget i andra stycket ska märkas på ett beständigt, tydligt läsbart sätt med de uppgifter som avses i leden 1 b i och 1 b ii. Antalet stubinsprängkapslar och startladdningar i förpackningen ska tryckas på den minsta förpackningsenheten.
Varje detonerande stubin som omfattas av undantaget i andra stycket ska märkas med den unika identifieringen på rullen och i förekommande fall på den minsta förpackningsenheten.
( 1 ) EGT L 121, 15.5.1993, s. 20. Direktivet ändrat genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1882/2003 (EUT L 284, 31.10.2003, s. 1).