2003R1185 — SV — 06.07.2013 — 001.001


Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

►B

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1185/2003

av den 26 juni 2003

om avlägsnande av hajfenor ombord på fartyg

(EGT L 167, 4.7.2003, p.1)

Ändrad genom:

 

 

Officiella tidningen

  No

page

date

►M1

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) nr 605/2013 av den 12 juni 2013

  L 181

1

29.6.2013




▼B

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1185/2003

av den 26 juni 2003

om avlägsnande av hajfenor ombord på fartyg



EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 37 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag ( 1 ),

med beaktande av Europaparlamentets yttrande ( 2 ), och

av följande skäl:

(1)

Enligt rådets förordning (EG) nr 2371/2002 av den 20 december 2002 om bevarande och hållbart utnyttjande av fiskeresurserna inom ramen för den gemensamma fiskeripolitiken ( 3 ) skall den gemensamma fiskeripolitiken säkerställa att levande akvatiska resurser utnyttjas på ett hållbart sätt i ekonomiskt, miljömässigt och socialt hänseende, och rådet införa gemenskapsbestämmelser för tillträde till vatten och resurser och för hållbar fiskeverksamhet.

(2)

Fiskar tillhörande underklassen Elasmobranchii, som inbegriper hajar, rockor och besläktade arter, är i allmänhet mycket sårbara för fiske beroende på särdragen i livscykeln. De flesta av dessa arter fås ofta som bifångst vid gemenskapsfiske efter andra, mer värdefulla arter.

(3)

Nuvarande vetenskaplig kunskap, som i allmänhet baserar sig på undersökningar av fångster, tyder på att många hajbestånd är allvarligt hotade.

(4)

Tills ytterligare kunskap blir tillgänglig om hajbeståndens variation och hur de påverkas av fisket, vilket skulle möjliggöra lämpligt utformade förvaltningsplaner, kommer alla åtgärder som förhindrar utveckling av icke-hållbara fiskemetoder eller som leder till minskat fiske av haj att ha positiva effekter på bevarandet av hajbestånden.

(5)

Bruket av ”finning”, där fenorna tas bort från hajar och resten av hajen kastas överbord, kan bidra till överdödlighet bland hajarna i sådan utsträckning att många hajbestånd glesas ut och till att framtida hållbarhet äventyras.

(6)

Åtgärder för att begränsa eller förhindra fortsatt utveckling av bruket av ”finning” behöver införas snarast och avlägsnande av hajfenor ombord på fartyg bör därför förbjudas. Med tanke på de praktiska svårigheter som föreligger vid artidentifiering på grundval av avlägsnade fenor, bör detta förbud tillämpas på alla arter av Elasmobranchii, utom vid avlägsnande av vingar av rocka.

(7)

Avlägsnande av fenor från döda hajar ombord kan emellertid tillåtas, om avlägsnandet görs för att alla delar av hajen skall användas mera effektivt genom separat beredning ombord av fenor och övriga delar av hajarna. I så fall bör den flaggförande medlemsstaten utfärda och administrera ett särskilt fisketillstånd, med därmed förbundna villkor, enligt förordning (EG) nr 1627/94 av den 27 juni 1994 om allmänna bestämmelser för särskilda fisketillstånd ( 4 ).

(8)

För att garantera att alla övriga delar av hajarna finns kvar ombord sedan fenorna avlägsnats, skall befälhavarna på de fartyg som fått ett särskilt fisketillstånd föra anteckningar över hajfenornas och de övriga hajdelarnas vikt efter urtagning och borttagning av huvud. Sådana anteckningar görs i loggboken enligt bestämmelser i förordning (EEG) nr 2847/93 av den 12 oktober 1993 om införande av ett kontrollsystem för den gemensamma fiskeripolitiken ( 5 ) eller i ett särskilt register efter lämplighet.

(9)

De problem som uppstår genom ”finning” sträcker sig långt utanför gemenskapens vatten. Det är lämpligt att gemenskapen visar samma engagemang för bevarande av fiskbestånd i alla marina farvatten. Denna förordning bör därför tillämpas på alla gemenskapsfartyg.

(10)

Enligt proportionalitetsprincipen är det, för att nå det grundläggande målet att bevara hajbestånden, riktigt och nödvändigt att fastställa regler för avlägsnande av hajfenor ombord på fartyg. Denna förordning går inte utöver vad som är nödvändigt för att nå målen enligt artikel 5 tredje stycket i fördraget.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.



Artikel 1

Räckvidd

Denna förordning skall tillämpas på avlägsnande av hajfenor, förvaring ombord, omlastning till annat fartyg och landning av hajar eller hajfenor

1. av fartyg i vatten under en medlemsstats suveränitet eller jurisdiktion,

2. av fartyg som för en medlemsstats flagg eller är registrerade i en medlemsstat vid fiske i andra vatten.

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning avses med

1.  hajfenor: alla fenor av haj, stjärtfenan inbegripen, men med undantag av bröstfenor av rocka som utgör en del av rockans vingar,

2.  haj: all fisk av underklassen Elasmobranchii,

▼M1 —————

▼B

Artikel 3

Förbud

1.  Det skall vara förbjudet att avlägsna hajfenor ombord på fartyg och att behålla, lasta om till annat fartyg eller landa hajfenor.

▼M1

1a.  Utan att det påverkar tillämpningen av punkt 1, för att underlätta lagring ombord, får hajfenor skäras igenom delvis och vikas mot kroppen, men de får inte avlägsnas från kroppen innan de landas.

▼B

2.  Det skall vara förbjudet att köpa, sälja eller till försäljning utbjuda hajfenor som har avlägsnats ombord, behållits ombord, lastats om till annat fartyg eller landats i strid med denna förordning.

▼M1 —————

▼M1

Artikel 6

Rapporter

1.  Om fartyg som för en medlemsstats flagg fångar, behåller ombord, omlastar eller landar hajar, ska flaggmedlemsstaten, i enlighet med rådets förordning (EG) nr 1224/2009 av den 20 november 2009 om införande av ett kontrollsystem i gemenskapen för att säkerställa att bestämmelserna i den gemensamma fiskeripolitiken efterlevs ( 6 ) och kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 404/2011 av den 8 april 2011 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EU) nr 1224/2009 ( 7 ), senast den 1 maj varje år sända en utförlig rapport till kommissionen om genomförandet av den här förordningen under det föregående året. Rapporten ska beskriva flaggmedlemsstatens övervakning av hur dess fartyg efterlever den här förordningen i unionens vatten och i vatten utanför unionen, och de efterlevnadsåtgärder som vidtagits i fall av överträdelser. Flaggmedlemsstaten ska särskilt lämna samtliga följande uppgifter.

 Antalet landningar av hajar.

 Antalet utförda inspektioner samt datum och plats för dessa.

 Antal och typ av konstaterade överträdelser, inklusive fullständig identifiering av det eller de inblandade fartygen, samt den påföljd som tillämpats vid varje överträdelse.

 De totala landningarna per art (vikt/antal) och per hamn.

2.  Efter det att medlemsstaterna har lämnat den andra årliga rapporten i enlighet med punkt 1 ska kommissionen senast den 1 januari 2016 lämna en rapport till Europaparlamentet och rådet om hur denna förordning fungerar och om den internationella utvecklingen på detta område.

▼B

Artikel 7

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den sextionde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.



( 1 ) EGT C 331 E, 31.12.2002, s. 121.

( 2 ) Yttrandet avgivet den 27 mars 2003 (ännu ej offentliggjort i EUT).

( 3 ) EGT L 358, 31.12.2002, s. 59.

( 4 ) EGT L 171, 6.7.1994, s. 7.

( 5 ) EGT L 261, 20.10.1993, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 806/2003 (EUT L 122, 16.5.2003, s. 1).

( 6 ) EUT L 343, 22.12.2009, s. 1.

( 7 ) EUT L 112, 30.4.2011, s. 1.