1993L0119 — SV — 01.01.2013 — 003.001


Detta dokument är endast avsett som dokumentationshjälpmedel och institutionerna ansvarar inte för innehållet

►B

RÅDETS DIREKTIV 93/119/EG

av den 22 december 1993

om skydd av djur vid tidpunkten för slakt eller avlivning

(EGT L 340, 31.12.1993, p.21)

Ändrad genom:

 

 

Officiella tidningen

  No

page

date

 M1

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 806/2003 av den 14 april 2003

  L 122

1

16.5.2003

►M2

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1/2005 av den 22 december 2004

  L 3

1

5.1.2005

►M3

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1099/2009 av den 24 september 2009

  L 303

1

18.11.2009




▼B

RÅDETS DIREKTIV 93/119/EG

av den 22 december 1993

om skydd av djur vid tidpunkten för slakt eller avlivning

▼M3 —————

▼B




BILAGA A

KRAV FÖR FÖRFLYTTNING OCH UPPSTALLNING AV DJUR I SLAKTERIER

I.   Allmänna bestämmelser

1.

Slakterier som tas i bruk efter den 30 juni 1994 skall ha lämplig utrustning och hjälpmedel tillgängliga för avlastning av djur från transportmedel, och alla befintliga slakterier skall ha sådana hjälpmedel tillgängliga före den 1 januari 1996.

▼M3 —————

▼B

II.   Krav för djur som inte levereras i containrar

1.

I slakterier som har utrustning för avlastning av djur skall sådan utrustning vara försedd med halksäkert underlag och, om så är nödvändigt, vara försedd med sidoskydd. Broar, ramper och spångar skall vara utrustade med sidoväggar, staket eller annat skydd för att förhindra att djur faller av. Utgångs- och ingångsramper skall ha minsta möjliga lutning.

▼M3 —————

▼M2

3.

►M3  ————— ◄ Drivgångarna skall konstrueras så att risken minimeras för att djuren skadas, och vara inrättade så att deras flockinstinkt utnyttjas. ►M3  ————— ◄

▼M3 —————

▼B

6.

Utan att det påverkar de undantag som kan beviljas i enlighet med artikel 4 och artikel 13 i direktiv 64/433/EEG skall slakterier vara utrustade med ett tillräckligt antal fållor, vilka skall ha skydd mot ogynnsamma väderleksförhållanden, för att djuren skall kunna uppstallas på tillfredsställande sätt.

7.

Förutom att uppfylla befintliga krav i gemenskapsbestämmelserna skall uppstallningsarealerna ha

 halksäkra golv som inte skadar de djur som kommer i kontakt med dem,

 tillräcklig ventilation där hänsysn skall tas till de högsta och lägsta temperaturerna och fuktighetsgraderna som kan förväntas. När mekanisk ventilation krävs skall det finnas en reservanläggning som kan användas vid funktionsfel,

 konstgjord belysning som är tillräckligt stark för att göra det möjligt att överse samtliga djur närsomhelst. Om nödvändigt, skall tillräcklig reservbelysning finnas tillgänglig.

 utrustning för att, om nödvändigt, tjudra djuren,

 tillräckliga mängder strö av passande sort så att djuren, om nödvändigt, kan övernatta i de aktuella lokalerna.

8.

Om slakterierna förutom ovannämnda uppstallningsarealer även har fållor utan naturligt skydd eller skugga skall lämpligt skydd mot ogynnsamma väderleksförhållanden finnas. Fållorna skall hållas i ett sådant skick att djuren inte utsätts för fysiska, kemiska eller andra hälsomässiga faror.

9.

Djur som inte omedelbart efter ankomsten förs till slaktplatsen skall hela tiden ha dricksvatten tillgängligt med hjälp av lämplig utrustning. ►M3  ————— ◄

▼M3 —————

▼B




BILAGA C

BEDÖVNING ELLER AVLIVNING AV DJUR MED UNDANTAG FÖR PÄLSDJUR

▼M3 —————

▼B

II.   SÄRSKILDA KRAV VID BEDÖVNING

▼M3 —————

▼B

3.   Bedövning med elektrisk ström

A.

Elektroder

▼M3 —————

▼B

2.

När djuren bedövas en och en skall utrustningen

a) vara försedd med en anordning som mäter impedansen och förhindrar att apparaten används om kraven på minsta tillåtna strömstyrka inte kan uppnås,

b) avge en ljud- eller ljussignal under den tidsrymd som strömmen passerar genom djuret,

c) vara kopplad till en anordning som anger spänning och strömstyrka, vilken skall vara placerad så att den lätt kan avläsas.

B.

Vattenbad

1.

Vid användning av vattenbad för bedövning av fjäderfä skall vattennivån kunna regleras för att säkerställa kontakt med fågelns huvud.

▼M3 —————

▼B

2.

När fjäderfä bedövas i grupp i vattenbad skall en spänning upprätthållas som är tillräcklig för att producera en strömstyrka som bedövar samtliga fåglar.

▼M3 —————

▼B

4.

Vattenbaden för fjäderfä skall vara tillräckligt stora och djupa för den typ av fjäderfä som skall slaktas, och får inte svämma över vid ingången. Den elektrod som är nedsänkt i vattnet skall löpa längs hela vattenbadets längd.

▼M3 —————

▼B

4.   Bedövning med koldioxid

▼M3 —————

▼B

2.

Den kammare i vilken svinen kommer i kontakt med gasen och den utrustning som används för att forsla svinen genom den, skall vara utformad, konstruerad och underhållas så att svinen inte skadas, bröstkorgen inte sammanpressas, och att de kan stå upprätta tills de förlorar medvetandet. Det skall finnas tillräcklig belysning i framforslingsmekanismen och i kammaren för att svinen skall kunna se andra svin eller omgivningen.

3.

Kammaren skall vara utrustad med utrustning som mäter gaskoncentrationen där koncentrationen är som störst och som avger en tydlig ljud- eller ljussignal om gaskoncentrationen sjunker under den nivå som krävs.

▼M3 —————