30.6.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 173/1


EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) 2022/1031

av den 23 juni 2022

om tillträdet för ekonomiska aktörer, varor och tjänster från tredjeländer till unionens marknader för offentlig upphandling och koncession och förfaranden till stöd för förhandlingar om tillträde för ekonomiska aktörer, varor och tjänster från unionen till tredjeländers marknader för offentlig upphandling och koncession (Instrumentet för internationell upphandling – IPI)

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 207.2,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande (1),

efter att ha hört Regionkommittén,

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet (2), och

av följande skäl:

(1)

I enlighet med artikel 21 i fördraget om Europeiska unionen (EU-fördraget) ska unionen utforma och föra en gemensam politik och vidta åtgärder samt förbättra samarbetet inom alla områden för internationella förbindelser, för att bland annat främja integreringen av alla länder i världsekonomin, även genom gradvist avskaffande av restriktioner för internationell handel.

(2)

Enligt artikel 206 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) ska unionen, genom att upprätta en tullunion, i enlighet med sina gemensamma intressen bidra till en harmonisk utveckling av världshandeln, en gradvis avveckling av restriktionerna i den internationella handeln och i utländska direktinvesteringar samt en sänkning av tullmurarna och andra åtgärder.

(3)

I enlighet med artikel 26 i EUF-fördraget ska unionen besluta om åtgärder i syfte att upprätta den inre marknaden eller säkerställa dess funktion och den inre marknaden ska omfatta ett område utan inre gränser, där fri rörlighet för varor, personer, tjänster och kapital säkerställs i enlighet med fördragen. Tillträdet för ekonomiska aktörer, varor och tjänster från tredjeländer till unionens marknader för offentlig upphandling eller koncession omfattas av den gemensamma handelspolitiken.

(4)

Enligt artikel III:8 i Allmänna tull- och handelsavtalet från 1994 och artikel XIII i Allmänna tjänstehandelsavtalet utesluts offentlig upphandling från huvuddelen av de multilaterala reglerna inom ramen för Världshandelsorganisationen (WTO).

(5)

Inom ramen för WTO och genom dess bilaterala förbindelser förespråkar unionen ett ambitiöst öppnande av unionens och dess handelspartners internationella marknader för offentlig upphandling och koncession, i en anda av ömsesidighet och gemensam nytta.

(6)

Det plurilaterala WTO-avtalet om offentlig upphandling och unionens handelsavtal som innehåller bestämmelser om upphandling ger ekonomiska aktörer från unionen marknadstillträde endast till marknaderna för offentlig upphandling eller koncession i tredjeländer som är parter i dessa avtal.

(7)

Om ett tredjeland är part i WTO-avtalet om offentlig upphandling eller har ingått ett handelsavtal med unionen med bestämmelser om upphandling, bör kommissionen följa samrådsmekanismerna eller tvistlösningsförfarandena enligt dessa avtal, om de restriktiva metoderna rör offentlig upphandling som omfattas av det tredjelandets åtaganden gentemot unionen om marknadstillträde.

(8)

Många tredjeländer är ovilliga att öppna sina marknader för offentlig upphandling eller koncession för internationell konkurrens eller att förbättra tillträdet till dessa marknader. Som en följd av detta möts unionens ekonomiska aktörer av restriktiva metoder när det gäller offentlig upphandling i många tredjeländer, vilket leder till att omfattande handelsmöjligheter går förlorade.

(9)

I Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 654/2014 (3) fastställs regler och förfaranden i syfte att säkerställa unionens rättigheter enligt internationella handelsavtal som ingåtts av unionen. Det finns inga sådana regler och förfaranden för behandlingen av ekonomiska aktörer, varor och tjänster som inte omfattas av sådana internationella avtal.

(10)

De internationella åtaganden om marknadstillträde som unionen har ingått gentemot tredjeländer inom offentlig upphandling och koncessioner kräver bland annat likabehandling av ekonomiska aktörer från dessa tredjeländer. Följaktligen kan åtgärder som antas enligt denna förordning endast tillämpas på ekonomiska aktörer, varor eller tjänster från tredjeländer som inte är parter i det plurilaterala WTO-avtalet om offentlig upphandling eller i bilaterala eller multilaterala handelsavtal som ingåtts med unionen som inkluderar åtaganden om tillträde till marknaderna för offentlig upphandling eller koncession, eller på ekonomiska aktörer, varor eller tjänster från länder som är parter i sådana avtal men endast när det gäller förfaranden för offentlig upphandling för varor, tjänster eller koncessioner som inte omfattas av avtalen i fråga. I enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/23/EU (4), 2014/24/EU (5) och 2014/25/EU (6) och enligt vad som klarlagts genom kommissionens meddelande av den 24 juli 2019 om vägledning om tillträde för anbudsgivare och varor från tredjeländer till EU:s upphandlingsmarknad, saknar ekonomiska aktörer från tredjeländer som inte har något avtal om öppnande av unionens upphandlingsmarknad, eller vars varor, tjänster och byggentreprenader inte omfattas av ett sådant avtal, ett säkrat tillträde till upphandlingsförfaranden i unionen och kan uteslutas.

(11)

En ändamålsenlig tillämpning av åtgärder som antas enligt denna förordning i syfte att förbättra tillträdet för unionens ekonomiska aktörer till vissa tredjeländers marknader för offentlig upphandling eller koncession kräver en tydlig uppsättning ursprungsregler för ekonomiska aktörer, varor och tjänster.

(12)

En varas ursprung bör fastställas i enlighet med artikel 60 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 (7).

(13)

En tjänsts ursprung bör fastställas med utgångspunkt från var den fysiska eller juridiska person som tillhandahåller den har sitt ursprung. En juridisk persons ursprung bör anses vara det land enligt vars lagstiftning den juridiska personen har bildats eller på annat sätt organiserats och inom vars territorium den juridiska personen har faktisk affärsverksamhet. Juridiska personer som bildats eller på annat sätt organiserats enligt lagstiftningen i en medlemsstat bör endast anses ha sitt ursprung i unionen om de har en direkt och faktisk koppling till ekonomin i en medlemsstat. För att undvika ett möjligt kringgående av en åtgärd enligt instrumentet för internationell upphandling (IPI) kan det bli nödvändigt att fastställa ursprunget för utlandskontrollerade eller utlandsägda juridiska personer som inte bedriver faktisk affärsverksamhet på ett tredjelands territorium eller på en medlemsstats territorium, enligt vars lagstiftning de bildats eller på annat sätt organiserats, även genom att beakta andra faktorer, såsom ursprunget för ägarna eller andra personer som utövar ett bestämmande inflytande över den juridiska personen.

(14)

Vid bedömningen av om det finns specifika åtgärder eller metoder i ett tredjeland som skulle kunna leda till att tillträdet för ekonomiska aktörer, varor eller tjänster från unionen till marknaderna för offentlig upphandling eller koncession i det tredjelandet försämras, bör kommissionen undersöka i vilken utsträckning lagar, regler eller andra åtgärder på det berörda tredjelandets marknader för offentlig upphandling eller koncessioner säkerställer transparens i enlighet med internationella standarder och inte leder till allvarliga och återkommande restriktioner för ekonomiska aktörer, varor eller tjänster från unionen. Dessutom bör kommissionen undersöka i vilken utsträckning enskilda upphandlande myndigheter eller upphandlande enheter i tredjeländer inför eller tillämpar restriktiva metoder mot ekonomiska aktörer, varor eller tjänster från unionen.

(15)

Kommissionen bör när som helst kunna inleda en transparent utredning av påstådda restriktiva åtgärder eller metoder som har införts eller tillämpas i ett tredjeland.

(16)

Med tanke på unionens övergripande politiska mål att stödja den ekonomiska tillväxten i de minst utvecklade länderna och deras integrering i de globala värdekedjorna, bör kommissionen inte inleda en utredning av de länder som omfattas av arrangemanget Allt utom vapen enligt förteckningen i bilaga IV till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 978/2012 (8).

(17)

Vid genomförandet av utredningen bör kommissionen bjuda in det berörda tredjelandet till samråd för att eliminera eller avhjälpa eventuella restriktiva åtgärder eller metoder och därmed förbättra möjligheterna att delta i upphandling för ekonomiska aktörer, varor och tjänster från unionen avseende marknader för offentlig upphandling eller koncession i det tredjelandet.

(18)

Det är av yttersta vikt att utredningen genomförs på ett transparent sätt. En rapport om de viktigaste slutsatserna från utredningen bör därför offentliggöras.

(19)

Om utredningen bekräftar förekomsten av restriktiva åtgärder eller metoder och samråden med det berörda tredjelandet inte leder till tillfredsställande korrigerande åtgärder som avhjälper den allvarliga och återkommande försämringen av tillträdet för ekonomiska aktörer, varor och tjänster från unionen inom rimlig tid, eller om det berörda tredjelandet avböjer att inleda samråd, bör kommissionen anta en IPI-åtgärd enligt denna förordning i form av en poänganpassningsåtgärd eller av en uteslutning av anbud, om den anser att ett sådant antagande ligger i unionens intresse.

(20)

Fastställandet av huruvida antagandet av en IPI-åtgärd ligger i unionens intresse bör grunda sig på en helhetsbedömning av alla olika intressen, inbegripet de intressen som unionens ekonomiska aktörer har. Kommissionen bör göra en avvägning mellan konsekvenserna av att anta en sådan åtgärd och åtgärdens inverkan på unionens bredare intressen. Det är viktigt att särskilt beakta det allmänna målet att uppnå ömsesidighet genom att öppna marknader i tredjeländer och förbättra möjligheterna till marknadstillträde för unionens ekonomiska aktörer. Målet att begränsa onödiga administrativa bördor för upphandlande myndigheter och upphandlande enheter samt ekonomiska aktörer bör också beaktas.

(21)

En poänganpassning bör endast tillämpas i syfte att utvärdera anbud som lämnas av ekonomiska aktörer med ursprung i det berörda tredjelandet. En sådan åtgärd bör inte påverka det pris som ska betalas enligt det kontrakt som ska ingås med den utvalda anbudsgivaren. När upphandlande myndigheter eller upphandlande enheter beslutar att basera sin bedömning av anbud på ett pris eller en kostnad som enda tilldelningskriterium, bör poänganpassningen fastställas på en betydligt högre nivå för att säkerställa att IPI-åtgärden har en jämförbar effektivitet.

(22)

IPI-åtgärderna bör tillämpas på upphandlingsförfaranden som omfattas av denna förordning, inbegripet ramavtal och dynamiska inköpssystem. Om ett specifikt kontrakt tilldelas inom ramen för ett dynamiskt inköpssystem som omfattas av en IPI-åtgärd bör IPI-åtgärder också gälla för det specifika kontraktet. IPI-åtgärder bör dock inte tillämpas på kontrakt under ett visst tröskelvärde i syfte att begränsa den totala administrativa bördan för upphandlande myndigheter och upphandlande enheter. För att undvika en eventuell dubbel tillämpning av IPI-åtgärder bör sådana åtgärder inte tillämpas på kontrakt som tilldelats på grundval av ett ramavtal, om IPI-åtgärder redan har tillämpats när ramavtalet ingicks.

(23)

För att undvika ett eventuellt kringgående av en IPI-åtgärd bör lämpliga skyldigheter åläggas utvalda anbudsgivare. Dessa skyldigheter bör endast tillämpas på förfaranden för offentlig upphandling som omfattas av en IPI-åtgärd samt på kontrakt som tilldelas på grundval av ett ramavtal om värdet av sådana kontrakt uppgår till minst ett visst tröskelvärde och ramavtalet omfattas av en IPI-åtgärd.

(24)

Om ett tredjeland bedriver konkreta och långt framskridna förhandlingar med unionen om marknadstillträde när det gäller offentlig upphandling, i syfte att eliminera eller avhjälpa en försämring av tillträdet för ekonomiska aktörer, varor eller tjänster från unionen till dess marknader för offentlig upphandling eller koncession, bör kommissionen under förhandlingarna kunna tillfälligt upphäva IPI-åtgärder som avser det berörda tredjelandet.

(25)

Det är viktigt att IPI-åtgärder tillämpas enhetligt i unionen av upphandlande myndigheter och upphandlande enheter. För att ta hänsyn till skillnaderna i administrativ kapacitet hos upphandlande myndigheter och upphandlande enheter bör medlemsstaterna enligt vissa strikta krav kunna begära undantag från IPI-åtgärder för en begränsad förteckning över regionala och lokala upphandlande myndigheter och upphandlande enheter. När kommissionen kontrollerar de av medlemsstaterna föreslagna förteckningarna över lokala upphandlande myndigheter är det viktigt att den tar hänsyn till dessa upphandlande myndigheters särskilda situation, bland annat när det gäller befolkningsnivåer och det geografiska läget. Ett sådant undantag kan också avse upphandlingsförfaranden som dessa upphandlande myndigheter bör kunna genomföra inom ramen för ramavtal eller dynamiska inköpssystem.

(26)

Det är av yttersta vikt att upphandlande myndigheter och upphandlande enheter har tillgång till ett brett urval av högkvalitativa produkter, så att de kan tillgodose sina inköpsbehov till konkurrenskraftiga priser. Upphandlande myndigheter och upphandlande enheter bör därför ha möjlighet att inte tillämpa IPI-åtgärder som begränsar tillgången till varor eller tjänster som inte omfattas, om det inte finns tillgång till varor eller tjänster från unionen eller varor eller tjänster som omfattas och som uppfyller den upphandlande myndighetens eller upphandlande enhetens krav, eller för att trygga väsentliga allmänpolitiska behov, till exempel rörande tvingande hänsyn till folkhälsa eller miljöskydd. När upphandlande myndigheter eller upphandlande enheter tillämpar dessa undantag bör de underrätta kommissionen i god tid och på ett heltäckande sätt, för att möjliggöra lämplig övervakning av genomförandet av denna förordning.

(27)

I händelse av att upphandlande myndigheter eller upphandlande enheter tillämpar IPI-åtgärder på ett felaktigt sätt som inverkar negativt på möjligheterna för ekonomiska aktörer som har rätt att delta i upphandlingsförfarandet, bör rådets direktiv 89/665/EEG (9) och 92/13/EEG (10) tillämpas. De drabbade ekonomiska aktörerna bör kunna inleda ett prövningsförfarande i enlighet med den nationella rätt som genomför dessa direktiv, till exempel om dessa ekonomiska aktörer anser att en konkurrerande ekonomisk aktör borde ha uteslutits eller att ett anbud borde ha rangordnats lägre på grund av tillämpningen av en IPI-åtgärd. Kommissionen bör även kunna tillämpa korrigeringsmekanismen i enlighet med artikel 3 i direktiv 89/665/EEG eller artikel 8 i direktiv 92/13/EEG.

(28)

För att säkerställa enhetliga villkor för genomförandet av denna förordning, bör kommissionen tilldelas genomförandebefogenheter. Dessa befogenheter bör utövas i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 (11).

(29)

Granskningsförfarandet bör användas vid antagandet av genomförandeakter vad gäller antagande, återkallande, tillfälligt upphävande, återinförande eller förlängning av en IPI-åtgärd och kommissionen bör biträdas av den kommitté för handelshinder som inrättats enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/1843 (12). Med tanke på att IPI-åtgärder kan ha olika effekter på unionens marknader för offentlig upphandling eller koncession bör det kommittéförfarande som är tillämpligt på utkast till genomförandeakter som föreskriver uteslutning av anbud anpassas, och i sådana fall bör artikel 5.4 tredje stycket i förordning (EU) nr 182/2011 tillämpas.

(30)

Vid behov, och i frågor som rör tillämpningen av unionens rättsliga ram för offentlig upphandling, bör kommissionen kunna rådfråga den rådgivande kommitté för offentlig upphandling som inrättats genom rådets beslut 71/306/EEG (13).

(31)

Information som mottagits i enlighet med denna förordning bör endast användas för det ändamål för vilket den begärts och med vederbörlig hänsyn till tillämpliga dataskydds- och sekretesskrav på unionsnivå och nationell nivå. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 (14) samt artikel 28 i direktiv 2014/23/EU, artikel 21 i direktiv 2014/24/EU och artikel 39 i direktiv 2014/25/EU bör tillämpas i enlighet med detta.

(32)

I enlighet med det interinstitutionella avtalet av den 13 april 2016 om bättre lagstiftning (15) och i syfte att bland annat minska de administrativa bördorna, särskilt för medlemsstaterna, bör kommissionen regelbundet se över denna förordnings tillämpningsområde, funktionssätt och effektivitet. En sådan översyn skulle bland annat behandla möjligheten att använda alla tillgängliga medel för att underlätta utbytet av information, inbegripet elektroniska upphandlingsresurser såsom standardformulären för offentliggörande av meddelanden om offentlig upphandling, i enlighet med kommissionens genomförandeförordning (EU) 2019/1780 (16), liksom den börda som upphandlande myndigheter och upphandlande enheter åsamkas vid tillämpningen av denna förordning. Kommissionen bör rapportera om sin bedömning till Europaparlamentet och rådet och vid behov lägga fram lämpliga lagstiftningsförslag.

(33)

Regler och principer för offentlig upphandling som unionens institutioner tilldelar för egen räkning anges i Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2018/1046 (17) och faller därför utanför den här förordningens tillämpningsområde. Enligt förordning (EU, Euratom) 2018/1046 grundar sig dessa regler på reglerna i direktiven 2014/23/EU och 2014/24/EU. Det är därför lämpligt att bedöma huruvida de regler och principer som anges i denna förordning, i samband med en översyn av förordning (EU, Euratom) 2018/1046, bör göras tillämpliga även på offentliga kontrakt som tilldelas av unionens institutioner.

(34)

För att underlätta upphandlande myndigheters, upphandlande enheters och ekonomiska aktörers tillämpning av denna förordning bör kommissionen utfärda riktlinjer. De riktlinjerna bör i synnerhet innehålla information om begreppen fysiska och juridiska personers ursprung, varors och tjänsters ursprung, ytterligare skyldigheter och tillämpningen av dessa bestämmelser inom ramen för denna förordning. Mot bakgrund av unionens övergripande politiska mål att stödja små och medelstora företag bör dessa riktlinjer också ta hänsyn till de små och medelstora företagens särskilda informationsbehov vid tillämpningen av denna förordning, i syfte att förhindra att de överbelastas.

(35)

I enlighet med proportionalitetsprincipen och i syfte att förverkliga det grundläggande målet att förbättra tillträdet för ekonomiska aktörer, varor och tjänster från unionen till marknader för offentlig upphandling eller koncession i tredjeländer genom att fastställa åtgärder avseende upphandling som inte omfattas, är det nödvändigt och lämpligt att fastställa bestämmelser om förfaranden som kommissionen ska följa när den utreder påstådda åtgärder eller metoder i tredjeländer mot ekonomiska aktörer, varor och tjänster från unionen, och när den inleder samråd med de berörda tredjeländerna. Denna förordning går inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå de eftersträvade målen, i enlighet med artikel 5.4 i EU-fördraget.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

KAPITEL I

Allmänna bestämmelser

Artikel 1

Syfte och tillämpningsområde

1.   I denna förordning fastställs åtgärder avseende upphandling som inte omfattas och som ska förbättra tillträdet för ekonomiska aktörer, varor och tjänster från unionen till marknader för offentlig upphandling och koncession i tredjeländer. Den fastställer förfaranden som kommissionen ska följa när den utreder påstådda åtgärder eller metoder i tredjeländer mot ekonomiska aktörer, varor och tjänster från unionen, och när den inleder samråd med de berörda tredjeländerna.

Denna förordning föreskriver en möjlighet för kommissionen att införa IPI-åtgärder gentemot sådana åtgärder eller metoder i tredjeländer i syfte att begränsa tillträdet för ekonomiska aktörer, varor eller tjänster från tredjeländer till upphandlingsförfaranden i unionen.

2.   Denna förordning ska tillämpas på förfaranden för offentlig upphandling som omfattas av följande rättsakter:

a)

Direktiv 2014/23/EU.

b)

Direktiv 2014/24/EU.

c)

Direktiv 2014/25/EU.

3.   Denna förordning påverkar inte unionens internationella skyldigheter eller åtgärder som medlemsstaterna eller deras upphandlande myndigheter eller upphandlande enheter får vidta i enlighet med de akter som avses i punkt 2.

4.   Denna förordning ska tillämpas på förfaranden för offentlig förhandling som inleds efter dess ikraftträdande. En IPI-åtgärd ska endast tillämpas på förfaranden för offentlig upphandling som omfattas av IPI-åtgärden och som inletts vid en tidpunkt mellan den IPI-åtgärdens ikraftträdande och dess upphörande, återkallande eller tillfälliga upphävande. Upphandlande myndigheter och upphandlande enheter ska inkludera en hänvisning till tillämpningen av denna förordning och alla tillämpliga IPI-åtgärder i alla dokument avseende offentlig upphandling som omfattas av en IPI-åtgärd.

5.   Miljömässiga, sociala och arbetsrättsliga krav ska gälla för ekonomiska aktörer i enlighet med direktiven 2014/23/EU, 2014/24/EU och 2014/25/EU eller annan unionsrätt.

Artikel 2

Definitioner

1.   I denna förordning gäller följande definitioner:

a)

ekonomisk aktör: en ekonomisk aktör enligt definitionen i direktiven 2014/23/EU, 2014/24/EU och 2014/25/EU.

b)

varor: varor som avses i föremålet för ett förfarande för offentlig upphandling och i specifikationerna för det relevanta kontraktet; insatsvaror, material eller ingredienser som ingår i de levererade varorna omfattas dock inte.

c)

uppskattat värde: det uppskattade värdet av ett kontrakt beräknat i enlighet med direktiven 2014/23/EU, 2014/24/EU och 2014/25/EU.

d)

poänganpassning: den relativa minskning med en viss procentandel av den poäng för ett anbud som följer av en upphandlande myndighets eller upphandlande enhets utvärdering av anbudet på grundval av de tilldelningskriterier som definieras i de relevanta dokumenten för offentlig upphandling. Om pris eller kostnad är det enda tilldelningskriteriet avser poänganpassningen, vid utvärderingen av anbudet, den relativa ökningen med en viss procentandel av det pris som anbudsgivaren erbjuder.

e)

belägg: alla uppgifter, intyg, styrkande dokument eller utlåtanden som syftar till att visa att skyldigheterna enligt artikel 8 är uppfyllda, såsom

i)

dokument som visar att varorna har sitt ursprung i unionen eller i ett tredjeland,

ii)

beskrivning av tillverkningsprocesser, inklusive prover, beskrivningar eller fotografier, för varor som ska levereras,

iii)

utdrag ur relevanta register eller finansiella rapporter för tjänsternas ursprung, inklusive ett registreringsnummer för mervärdesskatt (moms).

f)

upphandlande myndighet: en upphandlande myndighet enligt definitionen i direktiven 2014/23/EU, 2014/24/EU och 2014/25/EU.

g)

upphandlande enhet: en upphandlande enhet enligt definitionen i direktiven 2014/23/EU och 2014/25/EU.

h)

berörd part: varje person eller enhet vars intressen kan påverkas av en åtgärd eller metod i ett tredjeland, såsom företag, företagssammanslutningar eller de viktigaste branschövergripande organisationer som företräder arbetsmarknadens parter på unionsnivå.

i)

åtgärd eller metod i ett tredjeland: varje åtgärd, förfarande eller metod av lagstiftnings-, reglerings- eller förvaltningskaraktär, eller en kombination av dessa, som införs eller tillämpas av offentliga myndigheter eller enskilda upphandlande myndigheter eller upphandlande enheter i ett tredjeland, oavsett nivå, och som leder till en allvarlig och återkommande försämring av tillträdet för ekonomiska aktörer, varor eller tjänster från unionen till marknaderna för offentlig upphandling eller koncession i det tredjelandet.

j)

IPI-åtgärd: en åtgärd som antagits av kommissionen i enlighet med denna förordning och som begränsar tillträdet för ekonomiska aktörer, varor eller tjänster med ursprung i tredjeländer till unionens upphandlings- eller koncessionsmarknader när det gäller upphandling som inte omfattas.

k)

upphandling som inte omfattas: förfaranden för offentlig upphandling för varor, tjänster eller koncessioner för vilka unionen inte har gjort några åtaganden om marknadstillträde i ett internationellt avtal om upphandling eller koncessioner.

l)

kontrakt: offentliga kontrakt enligt definitionen i direktiv 2014/24/EU, koncessioner enligt definitionen i direktiv 2014/23/EU och varu-, byggentreprenad- och tjänstekontrakt enligt definitionen i direktiv 2014/25/EU.

m)

anbudsgivare: en anbudsgivare enligt definitionen i direktiven 2014/23/EU, 2014/24/EU och 2014/25/EU.

n)

land: varje stat eller särskilt tullområde, utan att en sådan term har konsekvenser för länders suveränitet.

o)

underentreprenad: arrangemang genom vilket en tredje part utför en del av ett kontrakt och som inte inbegriper enbart leverans av varor eller delar som är nödvändiga för att tillhandahålla en tjänst.

2.   I denna förordning, utom för artikel 6.3 och 6.7, ska utförande av byggentreprenader eller realiserande av ett byggnadsverk i den mening som avses i direktiven 2014/23/EU, 2014/24/EU och 2014/25/EU betraktas som tillhandahållande av en tjänst.

Artikel 3

Ursprungsbestämning

1.   En ekonomisk aktörs ursprung ska anses vara följande:

a)

För en fysisk person, det land där denna person är medborgare eller har permanent uppehållstillstånd.

b)

För en juridisk person något av följande:

i)

Det land enligt vars lagstiftning den juridiska personen har bildats eller på annat sätt organiserats och inom vars territorium den juridiska personen har faktisk affärsverksamhet.

ii)

Om den juridiska personen inte utövar faktisk affärsverksamhet inom territoriet för det land där den har bildats eller på annat sätt organiserats, ska den juridiska personens ursprung vara ursprunget för den eller de personer som direkt eller indirekt kan utöva ett bestämmande inflytande över den juridiska personen i kraft av sitt ägarskap av den juridiska personen, sitt finansiella deltagande i den eller de regler som styr den juridiska personen.

Vid tillämpningen av första stycket punkt b ii ska den eller de personerna antas ha ett bestämmande inflytande över den juridiska personen i följande fall när de direkt eller indirekt

a)

innehar majoriteten av den juridiska personens tecknade kapital,

b)

kontrollerar majoriteten av de röster som är knutna till aktier som emitterats av den juridiska personen, eller

c)

kan utse mer än hälften av ledamöterna i den juridiska personens förvaltnings-, lednings- eller tillsynsorgan.

2.   Om en ekonomisk aktör är en grupp av fysiska eller juridiska personer, offentliga enheter eller någon kombination därav, och minst en av dessa personer eller enheter har sitt ursprung i ett tredjeland vars ekonomiska aktörer, varor eller tjänster omfattas av en IPI-åtgärd ska den IPI-åtgärden även tillämpas på anbud från den gruppen.

Om deltagandet av sådana personer eller enheter i en grupp uppgår till mindre än 15 % av värdet på ett anbud som lämnats av den gruppen, ska den IPI-åtgärden emellertid inte tillämpas på det anbudet, såvida inte dessa personer eller enheter är nödvändiga för att uppfylla huvuddelen av minst ett av urvalskriterierna i ett förfarande för offentlig upphandling.

3.   Upphandlande myndigheter eller upphandlande enheter får när som helst under förfarandet för offentlig upphandling begära att den ekonomiska aktören lämnar in, kompletterar, förtydligar eller fullbordar den information eller dokumentation som rör kontrollen av den ekonomiska aktörens ursprung inom en lämplig tidsfrist, förutsatt att sådana begäranden görs i överensstämmelse med principerna om likabehandling och transparens. Om den ekonomiska aktören underlåter att tillhandahålla sådan information eller dokumentation utan någon rimlig förklaring och därigenom förhindrar upphandlande myndigheter eller upphandlande enheter att kontrollera den ekonomiska aktörens ursprung, eller gör en sådan kontroll ogenomförbar eller mycket svår, ska den ekonomiska aktören uteslutas från att delta i det berörda förfarandet för offentlig upphandling.

4.   En varas ursprung ska fastställas i enlighet med artikel 60 i förordning (EU) nr 952/2013, och en tjänsts ursprung ska fastställas på grundval av ursprunget för den ekonomiska aktör som tillhandahåller den.

Artikel 4

Undantag för varor och tjänster med ursprung i de minst utvecklade länderna

Kommissionen ska inte inleda en utredning avseende de minst utvecklade länder som förtecknas i bilaga IV till förordning (EU) nr 978/2012, såvida det inte finns belägg för ett kringgående av en IPI-åtgärd som kan tillskrivas det förtecknade tredjelandet eller dess ekonomiska aktörer.

KAPITEL II

Utredningar, samråd, åtgärder och skyldigheter

Artikel 5

Utredningar och samråd

1.   På eget initiativ eller efter ett motiverat klagomål från en berörd part i unionen eller en medlemsstat får kommissionen inleda en utredning av en påstådd åtgärd eller metod i ett tredjeland genom att offentliggöra ett tillkännagivande i Europeiska unionens officiella tidning. Ett sådant tillkännagivande om inledande ska innehålla kommissionens preliminära bedömning av tredjelandets åtgärd eller metod och uppmana berörda parter och medlemsstater att lämna relevant information till kommissionen inom en angiven tidsperiod.

Kommissionen ska göra ett online-verktyg tillgängligt på sin webbplats. Medlemsstaterna och berörda parter i unionen ska använda detta verktyg för att lämna in ett motiverat klagomål.

2.   Efter offentliggörandet av det tillkännagivande som avses i punkt 1 ska kommissionen uppmana det berörda tredjelandet att lämna sina synpunkter, tillhandahålla relevanta uppgifter och inleda samråd med kommissionen för att eliminera eller avhjälpa den påstådda åtgärden eller metoden i tredjelandet. Kommissionen ska regelbundet informera medlemsstaterna om hur utredningen och samråden fortskrider i den kommitté för handelshinder som inrättats genom artikel 7 i förordning (EU) 2015/1843.

3.   Utredningen och samråden ska avslutas inom nio månader efter det att de har inletts. I motiverade fall får kommissionen förlänga denna period med fem månader genom att offentliggöra ett tillkännagivande i Europeiska unionens officiella tidning och informera tredjelandet, berörda parter och medlemsstaterna om denna förlängning.

4.   När utredningen och samråden avslutats ska kommissionen offentliggöra en rapport med de viktigaste resultaten av utredningen och ett förslag till åtgärder. Kommissionen ska lägga fram den rapporten för Europaparlamentet och rådet.

5.   Om kommissionen efter sin utredning finner att den påstådda åtgärden eller metoden i tredjelandet inte längre tillämpas eller att den inte leder till en allvarlig och återkommande försämring av tillträdet för ekonomiska aktörer, varor eller tjänster från unionen till tredjelandets marknader för offentlig upphandling eller koncession, ska kommissionen avsluta utredningen och offentliggöra ett tillkännagivande om avslutande i Europeiska unionens officiella tidning.

6.   Kommissionen får när som helst tillfälligt avbryta utredningen och samråden om det berörda tredjelandet

a)

vidtar tillfredsställande korrigerande åtgärder för att eliminera eller avhjälpa en allvarlig och återkommande försämring av tillträdet för ekonomiska aktörer, varor eller tjänster från unionen till tredjelandets marknader för offentlig upphandling eller koncession och därigenom förbättra detta tillträde, eller

b)

åtar sig gentemot unionen att avsluta eller fasa ut tredjelandets åtgärd eller metod, bland annat genom att utvidga tillämpningsområdet för ett befintligt avtal till offentlig upphandling, inom en rimlig tidsperiod och senast sex månader efter det att sådana åtaganden gjorts.

7.   Kommissionen ska återuppta utredningen och samråden så snart den drar slutsatsen att skälen till det tillfälliga avbrottet inte längre är giltiga.

8.   Kommissionen ska offentliggöra ett tillkännagivande i Europeiska unionens officiella tidning i händelse av att utredningen och samråden tillfälligt avbryts eller återupptas.

Artikel 6

IPI-åtgärder

1.   Om kommissionen efter en utredning och samråd enligt artikel 5 finner att en åtgärd eller metod i ett tredjeland föreligger, ska den, om den anser det ligga i unionens intresse, anta en IPI-åtgärd genom en genomförandeakt. Den genomförandeakten ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 11.2.

2.   Ett fastställande om huruvida det ligger i unionens intresse att anta en IPI-åtgärd ska grunda sig på en helhetsbedömning av alla olika intressen, inbegripet de intressen som unionens ekonomiska aktörer har. IPI-åtgärder ska inte antas om kommissionen på grundval av all tillgänglig information drar slutsatsen att det inte ligger i unionens intresse att vidta sådana åtgärder.

3.   IPI-åtgärden ska fastställas mot bakgrund av tillgänglig information och på grundval av följande kriterier:

a)

Proportionaliteten hos IPI-åtgärden när det gäller åtgärden eller metoden i tredjelandet.

b)

Tillgången till alternativa försörjningskällor för de berörda varorna och tjänsterna, i syfte att undvika eller minimera en betydande negativ inverkan på upphandlande myndigheter och upphandlande enheter.

4.   IPI-åtgärden ska endast tillämpas på förfaranden för offentlig upphandling som har ett uppskattat värde som ligger över det tröskelvärde som ska fastställas av kommissionen mot bakgrund av resultaten av utredningen och samråden och med beaktande av de kriterier som anges i punkt 3. Detta uppskattade värde ska vara minst 15 000 000 EUR exklusive moms för byggentreprenader och koncessioner och minst 5 000 000 EUR exklusive moms för varor och tjänster.

5.   IPI-åtgärden ska tillämpas på specifika kontrakt som tilldelas enligt ett dynamiskt inköpssystem där IPI-åtgärden även tillämpas på dessa dynamiska inköpssystem, med undantag för specifika kontrakt vars uppskattade värde understiger de respektive värden som anges i artikel 8 i direktiv 2014/23/EU, artikel 4 i direktiv 2014/24/EU eller artikel 15 i direktiv 2014/25/EU. IPI-åtgärden ska inte tillämpas på förfaranden för offentlig upphandling för tilldelning av kontrakt på grundval av ett ramavtal eller på kontrakt för enskilda delar som ska tilldelas i enlighet med artikel 5.10 i direktiv 2014/24/EU eller artikel 16.10 i direktiv 2014/25/EU.

6.   I den IPI-åtgärd som avses i punkt 1 får kommissionen, inom det tillämpningsområde som fastställs i punkt 8, besluta att begränsa tillträdet för ekonomiska aktörer, varor eller tjänster från ett tredjeland till förfaranden för offentlig upphandling genom att kräva att upphandlande myndigheter eller upphandlande enheter

a)

inför en poänganpassning för anbud som lämnas av ekonomiska aktörer med ursprung i detta tredjeland, eller

b)

utesluter anbud från ekonomiska aktörer med ursprung i det tredjelandet.

7.   Den poänganpassning som avses i punkt 6 a ska endast gälla för utvärdering och rangordning av anbuden. Den ska inte påverka det pris som ska betalas enligt det kontrakt som ska ingås med den utvalda anbudsgivaren.

8.   I den IPI-åtgärd som avses i punkt 1 ska kommissionen specificera tillämpningsområdet för IPI-åtgärden, inbegripet

a)

de sektorer eller kategorier av varor, tjänster och koncessioner, baserat på den gemensamma terminologin vid offentlig upphandling som fastställs genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 2195/2002 (18), samt eventuella tillämpliga undantag,

b)

de specifika kategorierna av upphandlande myndigheter eller upphandlande enheter,

c)

de specifika kategorierna av ekonomiska aktörer,

d)

de specifika tröskelvärden som är minst de som anges i punkt 4,

e)

i tillämpliga fall, procentvärdet av en poänganpassning som avses i punkt 6 a.

Procentvärdet av den anpassning som avses i första stycket e ska vara 50 % av anbudets utvärderingspoäng beroende på tredjelandet och sektorn för planerade varor, tjänster, arbeten eller koncessioner. Vid offentlig upphandling, där pris eller kostnad är det enda tilldelningskriteriet, ska poängjusteringen vara dubbelt så stor som det procentuella värde som anges i första meningen i detta stycke. En IPI-åtgärd ska ange respektive procentvärde separat.

9.   När kommissionen fastställer IPI-åtgärden på grundval av de alternativ som anges i punkt 6 a eller b ska den välja den typ av åtgärd som skulle vara proportionerlig och på effektivast möjliga sätt avhjälpa det försämrade tillträdet för ekonomiska aktörer, varor eller tjänster från unionen till tredjeländers marknader för offentlig upphandling eller koncession.

10.   Om kommissionen anser att tredjelandet vidtar tillfredsställande korrigerande åtgärder för att eliminera eller avhjälpa en försämring av tillträdet för ekonomiska aktörer, varor eller tjänster från unionen till marknader för offentlig upphandling eller koncession i det tredjelandet och därigenom förbättrar detta tillträde, eller om tredjelandet åtar sig att upphöra med åtgärden eller metoden i fråga får kommissionen återkalla IPI-åtgärden eller tillfälligt avbryta tillämpningen av den.

Om kommissionen anser att de korrigerande åtgärderna eller åtagandena har upphävts, tillfälligt avbrutits eller genomförts felaktigt ska den offentliggöra sina slutsatser och när som helst återinföra IPI-åtgärden.

Kommissionen får återkalla, tillfälligt upphäva eller återinföra en IPI-åtgärd genom en genomförandeakt och ska i sådana fall offentliggöra ett meddelande i Europeiska unionens officiella tidning. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 11.2.

11.   En IPI-åtgärd ska upphöra att gälla fem år efter det att den trätt i kraft. En IPI-åtgärd får förlängas med fem år. Kommissionen ska inleda en översyn av IPI-åtgärden senast nio månader innan IPI-åtgärden upphör att gälla genom att offentliggöra ett tillkännagivande i Europeiska unionens officiella tidning. En sådan översyn ska slutföras inom sex månader från offentliggörandet av meddelandet i fråga. Efter en sådan översyn kan kommissionen förlänga giltighetstiden för IPI-åtgärden, anpassa den på lämpligt sätt eller ersätta den med en annan IPI-åtgärd genom en genomförandeakt. Den genomförandeakten ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 11.2.

Artikel 7

Förteckning över upphandlande myndigheter som undantas från tillämpningen av denna förordning

1.   På motiverad begäran av en medlemsstat får kommissionen, i syfte att uppnå en rättvis fördelning mellan medlemsstaterna av de upphandlingsförfaranden som omfattas av IPI-åtgärder, anta en förteckning över lokala upphandlande myndigheter i den medlemsstaten, inom administrativa enheter med en befolkning på mindre än 50 000 invånare, som är undantagna från tillämpningen av denna förordning.

2.   I sin begäran ska medlemsstaten lämna detaljerade uppgifter som motiverar begäran om undantag och som rör värdet av de kontrakt som överstiger de tröskelvärden som anges i artikel 6.4 i denna förordning och som tilldelats av alla förtecknade upphandlande myndigheter eller upphandlande enheter under de tre senaste åren räknat bakåt från den 31 december året före ansökan om undantag. Ett undantag får endast beviljas om det totala värdet av kontrakt över de tröskelvärden som anges i artikel 6.4 i denna förordning, och som tilldelats av upphandlande myndigheter eller upphandlande enheter som inte ska undantas, överstiger 80 % av det totala värdet av de kontrakt över tröskelvärdena som omfattas av direktiven 2014/23/EU, 2014/24/EU och 2014/25/EU och som tilldelats i den begärande medlemsstaten under samma treårsperiod.

3.   Undantaget ska begränsas till vad som är absolut nödvändigt och proportionerligt, med beaktande av den administrativa kapaciteten hos de upphandlande myndigheter som ska undantas.

4.   Kommissionen ska underrätta medlemsstaterna innan den antar den förteckning som avses i punkt 1. Den förteckningen, som ska offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning, ska gälla i tre år och får ses över eller förnyas vart tredje år på motiverad begäran av den berörda medlemsstaten.

Artikel 8

Skyldigheter för den utvalda anbudsgivaren

1.   När det gäller förfaranden för offentlig upphandling som omfattas av en IPI-åtgärd, samt kontrakt som tilldelas på grundval av ett ramavtal där det uppskattade värdet av dessa kontrakt är lika med eller högre än de värden som anges i artikel 8 i direktiv 2014/23/EU, artikel 4 i direktiv 2014/24/EU och artikel 15 i direktiv 2014/25/EU och om dessa ramavtal omfattades av IPI-åtgärden, ska upphandlande myndigheter och upphandlande enheter i dokumenten avseende offentlig upphandling också inkludera följande skyldigheter för de utvalda anbudsgivarna:

a)

Att inte lägga ut på underentreprenad mer än 50 % av kontraktets totala värde på ekonomiska aktörer med ursprung i ett tredjeland som omfattas av en IPI-åtgärd.

b)

Att för kontrakt som omfattar leverans av varor, under kontraktets löptid, säkerställa att varor eller tjänster som levereras eller tillhandahålls under kontraktets fullgörande och som har sitt ursprung i det tredjeland som omfattas av IPI-åtgärden inte utgör mer än 50 % av kontraktets totala värde, oavsett om dessa varor eller tjänster levereras eller tillhandahålls direkt av den utvalda anbudsgivaren eller av en underleverantör.

c)

Att till den upphandlande myndigheten eller den upphandlande enheten på deras begäran lämna tillräckliga belägg i enlighet med led a eller b, senast när fullgörandet av kontraktet har slutförts.

d)

Att betala en proportionerlig avgift på mellan 10 % och 30 % av kontraktets totala värde om de skyldigheter som avses i led a eller b inte uppfylls.

2.   Vid tillämpningen av punkt 1 c är det tillräckligt att med belägg styrka att mer än 50 % av kontraktets totala värde har sitt ursprung i andra länder än det tredjeland som omfattas av IPI-åtgärden. Den upphandlande myndigheten eller upphandlande enheten ska begära relevanta belägg om det finns rimliga indikationer på bristande efterlevnad av punkt 1 a eller b, eller om kontraktet tilldelas en grupp av ekonomiska aktörer som består av en juridisk person med ursprung i det tredjeland som omfattas av en IPI-åtgärd.

3.   Upphandlande myndigheter och upphandlande enheter ska inkludera en hänvisning till de skyldigheter som anges i denna artikel i dokumenten för de förfarandena för offentlig upphandling som omfattas av en IPI-åtgärd.

Artikel 9

Undantag

1.   Upphandlande myndigheter och upphandlande enheter får undantagsvis besluta att i ett förfarande för offentlig upphandling inte tillämpa en IPI-åtgärd, om

a)

endast anbud från ekonomiska aktörer med ursprung i ett tredjeland som omfattas av en IPI-åtgärd uppfyller anbudsvillkoren, eller

b)

beslutet att inte tillämpa IPI-åtgärden är motiverat av tvingande hänsyn till allmänintresset, såsom folkhälsa eller miljöskydd.

2.   När en upphandlande myndighet eller en upphandlande enhet beslutar att inte tillämpa en IPI-åtgärd ska den, på ett sätt som beslutas av respektive medlemsstat, lämna följande information till kommissionen senast trettio kalenderdagar efter att kontraktet tilldelas.

a)

Den upphandlande myndighetens eller den upphandlande enhetens namn och kontaktuppgifter.

b)

En beskrivning av kontraktets ändamål.

c)

Information om de ekonomiska aktörernas ursprung.

d)

Grundvalen som beslutet att inte tillämpa IPI-åtgärden bygger på, samt en detaljerad motivering till att undantaget tillämpas.

e)

I tillämpliga fall, andra uppgifter som den upphandlande myndigheten eller den upphandlande enheten finner användbara.

Kommissionen får begära ytterligare uppgifter av de berörda medlemsstaterna.

Artikel 10

Rättsmedel

För att säkerställa rättsligt skydd för ekonomiska aktörer som har eller har haft intresse av att erhålla ett visst kontrakt som omfattas av denna förordning ska direktiv 89/665/EEG och 92/13/EEG tillämpas i enlighet med detta.

KAPITEL III

Genomförandebefogenheter, rapportering och slutbestämmelser

Artikel 11

Kommittéförfarande

1.   Kommissionen ska biträdas av den kommitté som inrättats genom artikel 7 i förordning (EU) 2015/1843. Denna kommitté ska vara en kommitté i den mening som avses i artikel 3 i förordning (EU) nr 182/2011.

2.   När det hänvisas till denna punkt ska artikel 5 i förordning (EU) nr 182/2011 tillämpas.

3.   Om kommittén inte avger något yttrande om antagandet av förslag till IPI-åtgärd i form av uteslutning av anbud i enlighet med artikel 6.6 b i den här förordningen ska kommissionen inte anta utkastet till genomförandeakt, och artikel 5.4 tredje stycket i förordning (EU) nr 182/2011 ska tillämpas.

Artikel 12

Riktlinjer

För att underlätta upphandlande myndigheters och upphandlande enheters och ekonomiska aktörers tillämpning av denna förordning ska kommissionen inom sex månader från och med den 29 augusti 2022 utfärda riktlinjer.

Artikel 13

Rapportering

1.   Senast den 30 augusti 2025 och minst vartannat år därefter ska kommissionen överlämna en rapport till Europaparlamentet och rådet om tillämpningen av denna förordning och om de framsteg som gjorts i internationella förhandlingar om tillträdet för unionens ekonomiska aktörer till tredjeländers marknader för offentlig upphandling eller koncession enligt denna förordning. Den rapporten ska offentliggöras. Medlemsstaterna ska på begäran lämna upplysningar till kommissionen om tillämpningen av åtgärder enligt denna förordning, inbegripet vad gäller antalet förfaranden för offentlig upphandling på central och lägre nivå där en viss IPI-åtgärd tillämpades, antalet anbud som mottagits från tredjeländer som omfattas av den IPI-åtgärden samt fall där ett särskilt undantag från åtgärden tillämpades.

2.   Upphandlande myndigheter och upphandlande enheter ska via den elektroniska databasen TED (Tender Electronic Daily) rapportera till kommissionen om tillämpningen av IPI-åtgärder, som en del av informationen om tilldelning av kontrakt. Denna rapport ska för varje relevant förfarande innehålla information om tillämpningen av IPI-åtgärder, antalet anbud som mottagits från tredjeländer som omfattas av den relevanta IPI-åtgärden, antalet anbud för vilka uteslutningen av anbudet eller poängjusteringen tillämpats och tillämpningen av särskilda undantag från IPI-åtgärden. Kommissionen ska använda dessa uppgifter i sin regelbundna rapportering enligt denna artikel. Medlemsstaterna ska på begäran förse kommissionen med ytterligare information om tillämpningen av åtgärder enligt denna förordning.

Artikel 14

Översyn

Senast fyra år efter antagandet av en genomförandeakt eller senast den 30 augusti 2027, beroende på vilket som inträffar tidigast, och därefter vart femte år, ska kommissionen se över denna förordnings tillämpningsområde, funktionssätt och effektivitet samt rapportera sina slutsatser till Europaparlamentet och rådet.

Artikel 15

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den sextionde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 23 juni 2022.

På Europaparlamentets vägnar

R. METSOLA

Ordförande

På rådets vägnar

F. RIESTER

Ordförande


(1)  EUT C 264, 20.7.2016, s. 110.

(2)  Europaparlamentets ståndpunkt av den 9 juni 2022 [(EUT …)/(ännu inte offentliggjord i EUT)] och rådets beslut av den 17 juni 2022.

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 654/2014 av den 15 maj 2014 om utövande av unionens rättigheter vid tillämpning och genomdrivande av internationella handelsregler och om ändring av rådets förordning (EG) nr 3286/94 om fastställande av gemenskapsförfaranden på den gemensamma handelspolitikens område i syfte att säkerställa gemenskapens rättigheter enligt internationella handelsregler, särskilt regler som fastställts av Världshandelsorganisationen (WTO) (EUT L 189, 27.6.2014, s. 50).

(4)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/23/EU av den 26 februari 2014 om tilldelning av koncessioner (EUT L 94, 28.3.2014, s. 1).

(5)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/24/EU av den 26 februari 2014 om offentlig upphandling och om upphävande av direktiv 2004/18/EG (EUT L 94, 28.3.2014, s. 65).

(6)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/25/EU av den 26 februari 2014 om upphandling av enheter som är verksamma på områdena vatten, energi, transporter och posttjänster och om upphävande av direktiv 2004/17/EG (EUT L 94, 28.3.2014, s. 243).

(7)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 av den 9 oktober 2013 om fastställande av en tullkodex för unionen (EUT L 269, 10.10.2013, s. 1).

(8)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 978/2012 av den 25 oktober 2012 om tillämpning av det allmänna preferenssystemet och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 732/2008 (EUT L 303, 31.10.2012, s. 1).

(9)  Rådets direktiv 89/665/EEG av den 21 december 1989 om samordning av lagar och andra författningar för prövning av offentlig upphandling av varor och bygg- och anläggningsarbeten (EGT L 395, 30.12.1989, s. 33).

(10)  Rådets direktiv 92/13/EEG av den 25 februari 1992 om samordning av lagar och andra författningar om gemenskapsregler om upphandlingsförfaranden tillämpade av företag och verk inom vatten-, energi-, transport- och telekommunikationssektorerna (EGT L 76, 23.3.1992, s. 14).

(11)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 av den 16 februari 2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter (EUT L 55, 28.2.2011, s. 13).

(12)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/1843 av den 6 oktober 2015 om fastställande av unionsförfaranden på den gemensamma handelspolitikens område i syfte att säkerställa unionens rättigheter enligt internationella handelsregler, särskilt regler som fastställts av Världshandelsorganisationen (WTO) (EUT L 272, 16.10.2015, s. 1).

(13)  Rådets beslut 71/306/EEG av den 26 juli 1971 om inrättande av en rådgivande kommitté för offentliga bygg- och anläggningskontrakt (EGT L 185, 16.8.1971, s. 15).

(14)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 av den 30 maj 2001 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar (EGT L 145, 31.5.2001, s. 43).

(15)  EUT L 123, 12.5.2016, s. 1.

(16)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2019/1780 av den 23 september 2019 om fastställande av standardformulär för offentliggörande av meddelanden om offentlig upphandling och om upphävande av genomförandeförordning (EU) 2015/1986 (”eForms”) (EUT L 272, 25.10.2019, s. 7).

(17)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2018/1046 av den 18 juli 2018 om finansiella regler för unionens allmänna budget, om ändring av förordningarna (EU) nr 1296/2013, (EU) nr 1301/2013, (EU) nr 1303/2013, (EU) nr 1304/2013, (EU) nr 1309/2013, (EU) nr 1316/2013, (EU) nr 223/2014, (EU) nr 283/2014 och beslut nr 541/2014/EU samt om upphävande av förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 (EUT L 193, 30.7.2018, s. 1).

(18)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 2195/2002 av den 5 november 2002 om en gemensam terminologi vid offentlig upphandling (CPV) (EGT L 340, 16.12.2002, s. 1).


Europaparlamentets och rådets gemensamma uttalande beträffande Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2022/1031

Europaparlamentet och rådet erkänner att de regler om kommittéförfarande som man enats om i detta instrument inte föregriper resultatet av andra pågående eller framtida lagstiftningsförhandlingar och inte ska betraktas som prejudicerande för andra lagstiftningsärenden.


Uttalande från kommissionen om översynen av förordningen om instrumentet för internationell upphandling (Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2022/1031)*

När kommissionen i enlighet med artikel 14 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2022/1031 genomför en översyn av den förordningens tillämpningsområde, funktionssätt och effektivitet kommer den även att bedöma om det finns ett behov av att från dess tillämpningsområde undanta de utvecklingsländer som omfattas av den allmänna ordning som anges i artikel 1.2 a i förordning (EU) nr 978/2012, särskilt de länder som omfattas av den särskilda stimulansordning för hållbar utveckling och gott styre som fastställs i artikel 9 i förordning (EU) nr 978/2012. Vid denna översyn kommer kommissionen att lägga särskild vikt vid sådana sektorer som anses vara strategiska i samband med offentlig upphandling i EU.