22.10.2019   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 358/5


Inbjudan att lämna förslag – EACEA/34/2019

enligt Erasmus+-programmet

Programområde 3: Stöd till politiska reformer

Social inkludering och gemensamma värderingar: bidrag inom områdena utbildning och yrkesutbildning

(2019/C 358/03)

1.   Mål

Denna inbjudan att lämna förslag gäller stöd till transnationella samarbetsprojekt inom områdena allmän utbildning och yrkesutbildning samt vuxenutbildning. Inbjudan innefattar två delar, en som gäller allmän utbildning och yrkesutbildning (del 1) och en som gäller vuxenutbildning (del 2).

Varje ansökan måste omfatta ett allmänt mål och ett av de särskilda mål som listas separat för del 1 och del 2. Både de allmänna och särskilda målen för inbjudan är uttömmande : förslag som inte tar upp dem kommer inte att beaktas.

Del 1 — Allmän utbildning och yrkesutbildning

Allmänna målsättningar

Projekt som lämnas in inom ramen för denna del bör ha följande som mål:

1.

Att sprida och/eller utöka goda metoder avseende inkluderande utbildning, i synnerhet om utbildningen inleds på lokal nivå. Inom ramen för denna inbjudan avser utöka att kopiera goda metoder i större skala/överföra dem till ett annat sammanhang eller införa dem på en högre nivå/systemnivå.

eller

2.

Att utveckla och införa innovativa metoder för att främja inkluderande utbildning samt gemensamma värden.

Särskilda mål

Förslagen bör omfatta ett av följande särskilda mål:

a)

Förbättra den sociala och medborgerliga kompetensen, främja kunskap, förståelse och egenansvar för värderingar och grundläggande rättigheter.

b)

Främja inkluderande utbildning och yrkesutbildning och gynna utbildning av missgynnade elever, däribland genom att stödja utbildningspersonal i att hantera mångfald och stärka mångfalden bland utbildningspersonal.

c)

Förbättra det kritiska tänkandet och mediekompetensen hos elever och studenter, föräldrar och undervisande personal.

d)

Stödja inkludering av nyanlända migranter i utbildning av hög kvalitet, bland annat genom bedömning av kunskap och validering av tidigare lärande.

e)

Främja digital kompetens och färdighet hos digitalt exkluderade grupper (till exempel äldre, migranter och ungdomar från missgynnade miljöer) genom partnerskap mellan skolor, företag och den informella sektorn, bland annat offentliga bibliotek.

Projekt inom ramen för del 1 uppmuntras omfatta förebilder som en integrerad del av sina aktiviteter.

Del 2 — Vuxenutbildning

Syftet med den här delen är att stödja projekt där man skapar eller ytterligare utvecklar transnationella och nationella nätverk av vuxenutbildningsanordnare. Dessa projekt bör hjälpa till att bygga upp kapaciteten hos vuxenutbildningsanordnare när det gäller att tillämpa EU:s politik för vuxenlärande på nationell och regional nivå.

Allmänna målsättningar

Förslagen bör omfatta en av följande tre allmänna målsättningar:

1.

Hjälpa till att, i de deltagande länderna, upprätta nya nationella eller regionala nätverk för vuxenutbildningsanordnare och underlätta deras deltagande i europeiskt samarbete (1),

eller

2.

i de deltagande länderna tillhandahålla stöd till kapacitetsuppbyggnad av befintliga nationella eller regionala nätverk för vuxenutbildningsanordnare och förbättra deras samarbete på europeisk nivå,

eller

3.

stärka befintliga transnationella nätverk för vuxenutbildningsanordnare med hjälp av ömsesidigt lärande, kollegial rådgivning och kapacitetsuppbyggnad.

Särskilda mål

Dessutom bör förslagen främja europeiskt samarbete mellan olika institutioner (och relevanta intressenter), rörande antingen

a)

specifika ämnen inom vuxenutbildning (t.ex. digitala färdigheter, läs- och skrivkunnighet och räknefärdighet, medborgarskap, yrkesplanering, hälsokunskap, personlig ekonomi, migrantintegration, generationsövergripande lärande, social inkludering...), eller

b)

specifika innovativa pedagogiska metoder inom vuxenutbildning (t.ex. blandat lärande, personanpassade metoder, utbildningsteknik), eller

c)

specifika studerandegrupper inom vuxenutbildning (t.ex. vuxenutbildning för äldre eller för personer i isolerade landsbygdsområden, icke-verksamma personer, fångar...), eller

d)

specifika ämnen rörande organisationsförvaltning (finansiell bärkraft, uppbyggnad av lokala eller regionala nätverk, internationalisering, strategi, yrkesutveckling för personal, kommunikation och engagemang i sociala medier osv.), eller

e)

specifika modeller för vuxenutbildning (t.ex. folkhögskolor, ”en andra chans”), eller

f)

vuxenutbildning i allmänhet.

2.   Behörighet

2.1   Behöriga sökande

Offentliga och privata organisationer som är aktiva inom områdena allmän utbildning och yrkesutbildning samt vuxenutbildning eller andra socioekonomiska sektorer får söka, alternativt organisationer som bedriver sektoröverskridande verksamhet (t.ex. kulturorganisationer, det civila samhället, idrottsorganisationer, informationscentrum för erkännande av meriter, handelskammare, branschorganisationer etc.)

Om högre utbildningsanstalter är inblandade måste de ha tilldelats en Erasmusstadga för högre utbildning.

Nationella programkontor eller andra strukturer och nätverk inom Erasmus+-programmet som är mottagare av direktstöd från kommissionen i enlighet med den rättsliga grunden för Erasmus+-programmet är inte behöriga att söka. Dock är de juridiska personer som står som värd för de nationella programkontoren för Erasmus + eller de strukturer och nätverk som nämns ovan behöriga att söka.

Endast juridiska personer med säte i något av följande programländer får lämna in ansökningar:

Europeiska unionens medlemsstater.

Efta-/EES-länderna Island, Liechtenstein, Norge.

EU:s kandidatländer: Nordmakedonien, Turkiet och Serbien.

För brittiska sökande: Observera att kriterierna för bidragsberättigande måste följas under bidragets hela varaktighet. Om Förenade kungariket lämnar EU under bidragsperioden utan att ingå ett sådant avtal med EU som garanterar att brittiska sökande fortsätter att vara stödberättigade kommer finansieringen från EU att upphöra (även om du fortsätter att delta, om möjligt). Du kan även bli tvungen att lämna projektet på grundval av artikel II.17 i bidragsavtalet.

Förslag från sökande i kandidatländer kan erhålla bidrag, om det den dag då tilldelningsbeslutet fattas har trätt ikraft överenskommelser som reglerar dessa länders deltagande i programmet.

Specifika krav per del

Del 1:

Minimikravet för partnerskap för denna inbjudan är fyra stödberättigade organisationer från fyra olika programländer.

Om nätverk är inblandade i projektet måste konsortiet omfatta minst två organisationer som inte är medlemmar i nätverket/nätverken och konsortiet måste företräda minst fyra stödberättigade länder.

Del 2:

Minimikravet för partner som krävs för denna del är fyra stödberättigade organisationer från fyra olika programländer.

Om en av de fyra organisationerna är ett befintligt transnationellt nätverk, måste projektet omfatta minst två organisationer som inte ingår i det nätverket.

2.2   Stödberättigande verksamheter och projekttid

Endast verksamheter som bedrivs i programländerna (se avsnitt 2.1) får ansöka om finansiering. Eventuella kostnader i samband med verksamheter som bedrivs i andra länder än dessa eller av organisationer som inte är registrerade i programländerna är inte stödberättigade. I undantagsfall och från fall till fall kan verksamheter som innefattar andra länder än programländerna beviljas finansiering, men de måste då ha fått ett särskilt förhandsgodkännande från genomförandeorganet.

Verksamheterna måste starta antingen den 1 november eller 1 december 2020 eller den 15 januari 2021.

Projekttiden ska vara 24 eller 36 månader.

3.   Förväntade resultat och exempel på verksamheter

Projekt inom ramen för del 1 – Allmän utbildning och yrkesutbildning bör leda till resultat såsom

ökad medvetenhet, kunskap och förståelse av goda metoder inom de relevanta utbildningsinstitutionerna och utbildningsgemenskaperna,

ökad användning av de senaste innovativa tillvägagångssätten inom politik eller praxis,

ökad medvetenhet, motivation och kompetens hos utbildningsledare och undervisande personal beträffande inkluderande utbildningsmetoder och främjande av gemensamma värderingar,

familjers och lokalsamhällens aktiva engagemang vad gäller att stödja inkluderande utbildningsmetoder och främja gemensamma värderingar,

mer utbredda och effektiva verktyg till stöd för utbildnings- och yrkesutbildningsinstitutioner och utbildningsanordnare när det gäller att genomföra inkluderande utbildningsmetoder och främja gemensamma värderingar.

Exempel på verksamheter

Verksamheter som har som målsättning att uppnå de resultat som anges ovan skulle kunna omfatta följande:

Samarbete och modeller för nätverksbyggande som omfattar en kombination av relevanta (offentliga/privata) intressenter inom olika sektorer.

Anpassning och tillämpning av lärandemetoder för nya målgrupper.

Konferenser, seminarier, workshoppar och möten med politiskt ansvariga och beslutsfattare.

Bedömning, utbyte och validering av god praxis och utbildningserfarenheter.

Utbildning och annan kapacitetsuppbyggande verksamhet (t.ex. för lärare, lokala myndigheter och fängelsepersonal).

Stödjande metoder och uppsökande tillvägagångssätt från unga till unga samt verksamhet med förebilder.

Målinriktade insatser för att öka medvetenheten och spridning, bland annat informationsmaterial och effektiva kommunikationsstrategier.

Rekommendationer rörande verksamhet och politik inom områdena utbildning och yrkesutbildning som är relevanta för målsättningarna i Rådets rekommendation om gemensamma värden, inkluderande utbildning och en europeisk dimension i undervisningen och för Parisförklaringen.

Stödjande metoder och uppsökande tillvägagångssätt inriktade på missgynnade grupper och nyanlända migranter och flyktingar.

Projekt inom ramen för del 2 – Vuxenutbildning bör leda till resultat såsom

nya nätverk för vuxenutbildningsanordnare som ökar deras påverkan på lokal nivå och samarbetar effektivt på europeisk nivå

mer effektivt och verkningsfullt samarbete på europanivå bland befintliga nätverk för vuxenutbildningsanordnare

Exempel på verksamheter

Verksamheter som har som målsättning att uppnå de resultat som anges ovan skulle kunna omfatta följande:

Skapa kontakt med andra intressentgrupper och nätverk, osv. för att överbrygga den fragmenterade naturen bland anordnare av vuxen- och yrkesutbildning.

Pilottester, bedömningar, valideringar och delning av god praxis när det gäller kapacitetsuppbyggnad inom vuxenutbildning.

Anpassning och tillämpning av metoder för kapacitetsuppbyggnad på nya situationer, organisationer och regioner.

Yrkesutbildning och andra verksamheter för kapacitetsuppbyggnad (t.ex. för personal eller regionala myndigheter, personal i civilsamhällesorganisationer, föreningar, osv.).

Utveckling och genomförande av nödvändiga juridiska och ekonomiska strukturer för att upprätta långsiktigt samarbete i nätverket.

Utveckling av evidensbaserade rekommendationer för verksamhet och politik som är relevant för vuxenutbildning på nationell och europeisk nivå.

4.   Tillgänglig budget:

Den totala budget som är tillgänglig för samfinansiering av projekt inom denna inbjudan är 20 000 000 euro. Den är uppdelad på följande sätt:

—Del 1 — Allmän utbildning och yrkesutbildning

14 000 000 euro

—Del 2 — Vuxenutbildning

6 000 000 euro

Ekonomiska bidrag från EU får inte uppgå till mer än 80 procent av de totala stödberättigande kostnaderna.

Det högsta bidragsbeloppet per projekt är:

400 000 euro för projekt med en varaktighet på 24 månader

500 000 euro för projekt med en varaktighet på 36 månader

Genomförandeorganet förbehåller sig rätten att inte fördela samtliga tillgängliga medel.

5.   Tilldelningskriterier

Berättigade förslag för båda delarna kommer att bedömas utifrån följande kriterier:

1)

Projektets relevans (30 procent).

2)

Kvaliteten på projektets utformning och genomförande (20 procent).

3)

Kvaliteten på partnerskapet och arrangemangen för samarbete (20 procent).

4)

Del 1: Effekter, spridning och hållbarhet (30 procent). Del 2: Effekter och hållbarhet (30 procent).

6.   Ansökningsförfarande och tidsfrist

Sista ansökningsdag: 25 februari 2020 kl. 17:00 (lokal tid i Bryssel).

De sökande ombeds att noggrant läsa igenom all information om inbjudan att lämna förslag (EACEA/34/2019) och om inlämningsförfarandet samt att använda de obligatoriska dokumenten på:

https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding_en (referens till inbjudan är EACEA/34/2019)

Ansökan och dess bilagor ska lämnas in via internet med hjälp av det anvisade e-formuläret.

7.   Information om inbjudan

All information om inbjudan att lämna förslag (EACEA/34/2019) finns på följande webbplats:

https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding_en (referens till inbjudan är EACEA/34/2019)

E-postadress för kontakt: EACEA-Policy-Support@ec.europa.eu


(1)  När det är möjligt, bör man i varje land upprätta kopplingar med den nationella samordnaren för vuxenlärande och den nationella representanten i Utbildning 2020-arbetsgruppen om vuxenlärande.