Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02018R0956-20190814

    Consolidated text: Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/956 av den 28 juni 2018 om övervakning och rapportering av nya tunga fordons koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning (Text av betydelse för EES)Text av betydelse för EES.

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2018/956/2019-08-14

    02018R0956 — SV — 14.08.2019 — 002.001


    Den här texten är endast avsedd som ett dokumentationshjälpmedel och har ingen rättslig verkan. EU-institutionerna tar inget ansvar för innehållet. De autentiska versionerna av motsvarande rättsakter, inklusive ingresserna, publiceras i Europeiska unionens officiella tidning och finns i EUR-Lex. De officiella texterna är direkt tillgängliga via länkarna i det här dokumentet

    ►B

    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) 2018/956

    av den 28 juni 2018

    om övervakning och rapportering av nya tunga fordons koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning

    (Text av betydelse för EES)

    (EGT L 173 9.7.2018, s. 1)

    Ändrad genom:

     

     

    Officiella tidningen

      nr

    sida

    datum

    ►M1

    KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2019/888 av den 13 mars 2019

      L 142

    43

    29.5.2019

    ►M2

    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETSFÖRORDNING (EU) 2019/1242 av den 20 juni 2019

      L 198

    202

    25.7.2019




    ▼B

    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) 2018/956

    av den 28 juni 2018

    om övervakning och rapportering av nya tunga fordons koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning

    (Text av betydelse för EES)



    Artikel 1

    Syfte

    I denna förordning fastställs övervaknings- och rapporteringskrav avseende koldioxidutsläpp från och bränsleförbrukning hos nya tunga fordon som är registrerade i unionen.

    Artikel 2

    Tillämpningsområde

    Denna förordning tillämpas på övervakning och rapportering av uppgifter om nya tunga fordon som görs av medlemsstater och tillverkare av tunga fordon.

    Den tillämpas på följande fordonskategorier:

    a) Fordon i kategorierna M1, M2, N1 och N2 med en referensvikt som överstiger 2 610  kg och som inte omfattas av tillämpningsområdet för Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 715/2007 ( 1 ), och alla fordon i kategorierna M3 och N3.

    b) Fordon i kategorierna O3 och O4.

    Vid tillämpningen av denna förordning betecknas dessa fordon som tunga fordon.

    ▼M2

    Artikel 3

    Definitioner

    I denna förordning gäller definitionerna i Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/46/EG ( 2 ), Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 595/2009 och Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1242 ( 3 ).

    ▼B

    Artikel 4

    Medlemsstaternas övervakning och rapportering

    ▼M2

    1.  Från och med den 1 januari 2019 ska medlemsstaterna övervaka de uppgifter som anges i del A i bilaga I med avseende på nya tunga fordon som förstagångsregistreras i unionen.

    Senast den 30 september varje år, med början från och med 2020, ska medlemsstaternas behöriga myndigheter rapportera dessa uppgifter från den föregående rapporteringsperioden, 1 juli–30 juni, till kommissionen i enlighet med det rapporteringsförfarande som anges i bilaga II.

    När det gäller 2019 ska de uppgifter som rapporteras senast den 30 september 2020 inbegripa uppgifter som övervakats från och med den 1 januari 2019 till och med den 30 juni 2020.

    Uppgifter om nya tunga fordon som registrerats tidigare utanför unionen ska inte övervakas och rapporteras, utom ifall den registreringen skett mindre än tre månader före registreringen i unionen.

    ▼B

    2.  De behöriga myndigheter som ansvarar för övervakning och rapportering av uppgifter i enlighet med den här förordningen ska vara samma myndigheter som utsetts av medlemsstaterna i enlighet med artikel 8.7 i förordning (EG) nr 443/2009.

    Artikel 5

    Tillverkarnas övervakning och rapportering

    ▼M2

    1.  Från och med de startår som anges i punkt 1 i del B i bilaga I ska tillverkare av tunga fordon övervaka de uppgifter som anges i punkt 2 i del B i bilaga I för varje nytt tungt fordon.

    Senast den 30 september varje år, från och med de startår som anges i punkt 1 i del B i bilaga I, ska tillverkare av tunga fordon för varje nytt tungt fordon med ett simuleringsdatum som infaller under den föregående rapporteringsperioden, 1 juli–30 juni, rapportera dessa uppgifter till kommissionen i enlighet med det rapporteringsförfarande som anges i bilaga II.

    När det gäller 2019 ska tillverkarna rapportera uppgifterna för varje nytt tungt fordon med ett simuleringsdatum som infaller under perioden 1 januari 2019–30 juni 2020.

    Simuleringsdatumet ska vara det datum som rapporteras i enlighet med post 71 i punkt 2 i del B i bilaga I.

    ▼B

    2.  Varje tillverkare ska utse en kontaktperson för uppgiftsrapporteringen i enlighet med denna förordning.

    Artikel 6

    Centralt register för uppgifter om tunga fordon

    1.  Kommissionen ska föra ett centralt register över de uppgifter om tunga fordon (nedan kallat registret) som rapporteras i enlighet med artiklarna 4 och 5.

    Registret ska vara tillgängligt för allmänheten, med undantag av post a som anges i del A i bilaga I och posterna 1, 24, 25, 32, 33, 39 och 40 i punkt 2 i del B i bilaga I. Med avseende på post 23 i punkt 2 i del B i bilaga I ska värdet offentliggöras i ett intervallformat som fastställs i del C i bilaga I.

    2.  Registret ska förvaltas av Europeiska miljöbyrån på kommissionens vägnar.

    Artikel 7

    Övervakning av resultaten av kontrollprovningar på väg

    1.  Kommissionen ska, i förekommande fall, övervaka resultaten av kontrollprovningar på väg som utförs inom ramen för förordning (EG) nr 595/2009 i syfte att kontrollera nya tunga fordons koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning.

    2.  Kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 13 för att komplettera av denna förordning genom att fastställa de uppgifter som ska rapporteras av medlemsstaternas behöriga myndigheter vid tillämpningen av punkt 1 i den här artikeln.

    Artikel 8

    Uppgifternas kvalitet

    1.  De behöriga myndigheterna och tillverkarna ska ansvara för korrektheten och kvaliteten hos de uppgifter som de rapporterar i enlighet med artiklarna 4 och 5. De ska utan dröjsmål informera kommissionen om eventuella fel som upptäcks i de rapporterade uppgifterna.

    2.  Kommissionen ska utföra en egen verifiering av kvaliteten på de uppgifter som rapporterats enligt artiklarna 4 och 5.

    3.  Om kommissionen får information om fel eller om den vid sin egen verifiering finner diskrepanser i uppgifterna, ska den, om så är lämpligt, vidta de åtgärder som är nödvändiga för att korrigera de uppgifter som offentliggjorts i registret enligt artikel 6.

    4.  Kommissionen får genom genomförandeakter fastställa de verifierings- och korrigeringsåtgärder som avses i punkterna 2 och 3 i den här artikeln. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 12.

    Artikel 9

    Administrativa sanktionsavgifter

    1.  Kommissionen får ålägga en administrativ sanktionsavgift i vart och ett av följande fall:

    a) Om den finner att de uppgifter som rapporterats av tillverkaren i enlighet med artikel 5 i den här förordningen avviker från de uppgifter som framgår av tillverkarens dokumentationsfil eller av det typgodkännandeintyg för motorer som utfärdats inom ramen för förordning (EG) nr 595/2009 och avvikelsen är avsiktlig eller beror på grov oaktsamhet.

    b) Om uppgifterna inte lämnas inom den tillämpliga tidsfristen i enlighet med artikel 5.1 och förseningen inte vederbörligen kan motiveras.

    Kommissionen ska, i syfte att verifiera de uppgifter som avses i led a, samråda med de berörda godkännandemyndigheterna.

    De administrativa sanktionsavgifterna ska vara effektiva, proportionella och avskräckande och får inte överstiga 30 000  EUR per tungt fordon som berörs av avvikande eller försenade uppgifter i enlighet med leden a och b.

    2.  Kommissionen ska på grundval av principerna i punkt 3 i den här artikeln anta delegerade akter i enlighet med artikel 13 för att komplettera denna förordning genom att fastställa förfarandet samt metoder för beräkning och uppbörd av de administrativa sanktionsavgifter som avses i punkt 1 i den här artikeln.

    3.  De delegerade akter som avses i punkt 2 ska iaktta följande principer:

    a) Det förfarande som fastställs av kommissionen ska iaktta rätten till god förvaltning, och i synnerhet rätten att yttra sig och rätten att få tillgång till akten, med förbehåll för berättigade intressen vad avser konfidentialitet och affärshemligheter.

    b) Vid beräkningen av lämplig administrativ sanktionsavgift ska kommissionen vägledas av principerna om effektivitet, proportionalitet och avskräckande effekt och i relevanta fall överväga hur allvarlig avvikelsen eller förseningen är och vilka verkningar den har, antalet tunga fordon som berörs av de avvikande eller försenade uppgifterna, huruvida tillverkaren handlat i god tro, den noggrannhet och samarbetsvilja som tillverkaren visat, huruvida avvikelsen eller förseningen upprepats, hur ofta den förekommit och hur länge den varat samt tidigare sanktioner mot samma tillverkare.

    c) Administrativa sanktionsavgifter ska drivas in utan onödig fördröjning genom att tidsfrister fastställs för erläggande, inbegripet möjligheten att på lämpligt sätt dela upp betalningar i flera delbetalningar och etapper.

    4.  De administrativa sanktionsavgifternas belopp ska betraktas som inkomster i unionens allmänna budget.

    Artikel 10

    Rapportering

    ▼M2

    1.  Senast den 30 april varje år ska kommissionen offentliggöra en årlig rapport med sin analys av de uppgifter för föregående rapporteringsperiod som lämnats av medlemsstater och tillverkare.

    ▼B

    2.  Analysen ska minst innehålla uppgifter om prestanda vad beträffar genomsnittlig bränsleförbrukning och genomsnittliga koldioxidutsläpp för varje tung fordonsgrupp uppdelat på kombination av driftprofil, last och bränsle, dels för unionens tunga fordonspark, dels för varje medlemsstat och tillverkare. Den ska också beakta uppgifter om spridning av ny och avancerad teknik för minskning av koldioxidutsläpp, om sådan information finns, och av alternativa drivsystem. Dessutom ska den, i förekommande fall, inbegripa en analys av resultaten av kontrollprovningar på väg som övervakats i enlighet med artikel 7.

    3.  Kommissionen ska utarbeta analysen med Europeiska miljöbyråns hjälp.

    Artikel 11

    Ändring av bilagorna

    1.  Kommissionen ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 13 med avseende på att ändra bilagorna för att

    a) uppdatera eller anpassa de uppgiftskrav som anges i del A och del B i bilaga I, om detta anses vara nödvändigt för att kunna tillhandahålla en ingående analys i enlighet med artikel 10,

    b) komplettera startåren i punkt 1 i del B i bilaga I,

    c) uppdatera eller anpassa de intervall som anges i del C i bilaga I för att beakta förändringar vad gäller tung fordonskonstruktion och säkerställa att intervallen förblir relevanta i informations- och jämförelsesyfte,

    d) anpassa det övervaknings- och rapporteringsförfarande som anges i bilaga II, så att hänsyn tas till de erfarenheter som gjorts vid tillämpningen av denna förordning.

    2.  De delegerade akter som avses i punkt 1 b ska antas senast den 30 juli 2025.

    Artikel 12

    Kommittéförfarande

    1.  Kommissionen ska biträdas av den kommitté för klimatförändringar som inrättats genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 525/2013 ( 4 ). Denna kommitté ska vara en kommitté i den mening som avses i förordning (EU) nr 182/2011.

    2.  När det hänvisas till denna punkt ska artikel 5 i förordning (EU) nr 182/2011 tillämpas.

    Artikel 13

    Utövande av delegeringen

    1.  Befogenheten att anta delegerade akter ges till kommissionen med förbehåll för de villkor som anges i denna artikel.

    2.  Den befogenhet att anta delegerade akter som avses i artiklarna 7.2, 9.2 och 11.1 ska ges till kommissionen för en period på sju år från och med den 29 juli 2018. Kommissionen ska utarbeta en rapport om delegeringen av befogenhet senast nio månader före utgången av perioden på sju år. Delegeringen av befogenhet ska genom tyst medgivande förlängas med perioder av samma längd, såvida inte Europaparlamentet eller rådet motsätter sig en sådan förlängning senast tre månader före utgången av perioden i fråga.

    3.  Den delegering av befogenhet som avses i artiklarna 7.2, 9.2 och 11.1 får när som helst återkallas av Europaparlamentet eller rådet. Ett beslut om återkallelse innebär att delegeringen av den befogenhet som anges i beslutet upphör att gälla. Beslutet får verkan dagen efter det att det offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning, eller vid ett senare i beslutet angivet datum. Det påverkar inte giltigheten av delegerade akter som redan har trätt i kraft.

    4.  Innan kommissionen antar en delegerad akt, ska den samråda med experter som utsetts av varje medlemsstat i enlighet med principerna i det interinstitutionella avtalet av den 13 april 2016 om bättre lagstiftning.

    5.  Så snart kommissionen antar en delegerad akt ska den samtidigt delge Europaparlamentet och rådet denna.

    6.  En delegerad akt som antas enligt artiklarna 7.2, 9.2 och 11.1 ska träda i kraft endast om varken Europaparlamentet eller rådet har gjort invändningar mot den delegerade akten inom en period på två månader från den dag då akten delgavs Europaparlamentet och rådet, eller om både Europaparlamentet och rådet, före utgången av den perioden, har underrättat kommissionen om att de inte kommer att invända. Denna period ska förlängas med två månader på Europaparlamentets eller rådets initiativ.

    Artikel 14

    Ikraftträdande

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.




    BILAGA I

    Regler om uppgifter som ska övervakas och rapporteras

    DEL A: UPPGIFTER SOM SKA ÖVERVAKAS OCH RAPPORTERAS AV MEDLEMSSTATERNA:

    a) Fordonsidentifieringsnummer för alla nya tunga fordon enligt artikel 2 andra stycket a och b som är registrerade inom medlemsstatens territorium.

    b) Tillverkarens namn.

    c) Fabrikat (tillverkarens handelsnamn).

    ▼M1

    d) Kod för karosseri enligt vad som anges i post 38 i intyget om överensstämmelse för fordon som har registrerats till och med den 31 december 2019, om en sådan kod finns tillgänglig, och i samtliga fall för fordon som registreras från och med den 1 januari 2020, inklusive de kompletterande siffror som avses i tillägg 2 till bilaga II till direktiv 2007/46/EG.

    ▼B

    e) För tunga fordon som avses i artikel 2 andra stycket a: information om motoranläggning enligt vad som anges i posterna 23, 23.1 och 26 i intyget om överensstämmelse.

    ▼M1

    f) Fordonets maximala hastighet enligt vad som anges i post 29 i intyget om överensstämmelse för fordon som registreras från och med den 1 januari 2020.

    ▼B

    DEL B: UPPGIFTER SOM SKA ÖVERVAKAS OCH RAPPORTERAS AV TILLVERKARE AV TUNGA FORDON

    1. Startår för övervakningen och rapporteringen av uppgifter för de tunga fordonskategorier som anges i artikel 2 andra stycket a och b:



    Kategori av tunga fordon

    Fordonsgrupp i fordonskategori (i enlighet med bilaga I till förordning (EU) 2017/2400)

    Startår för

    övervakning

    Startår för

    rapportering

    N1

    N2

    1 och 2

    2020

    2021

    N3

    3

    2020

    2021

    4, 5, 9 och 10

    2019

    2020

    11, 12 och 16

    2020

    2021

    M1

    M2

    M3

    O3

    O4

    2. Uppgifter som ska övervakas och rapporteras:



    Nr

    Övervakningsparametrar

    Källa: del I bilaga IV till förordning (EU) 2017/2400, såvida inte annat anges

    Beskrivning

    1

    Fordonsidentifieringsnummer (VIN)

    1.1.3

    Identifiering av fordon och komponenter

    2

    Certifieringsnummer – motor

    1.2.2

    3

    Certifieringsnummer CdxA (1) (om tillämpligt)

    1.8.3

    4

    Certifieringsnummer – transmission

    1.3.2

    ▼M1

    5

    Axelns certifieringsnummer

    1.7.2

    Specifikationer för axel

    ▼B

    6

    Certifieringsnummer – däck, axel 1

    1.9.2

    Identifiering av fordon och komponenter

    7

    Certifieringsnummer – däck, axel 2

    1.9.6

    8

    Certifieringsnummer – däck, axel 3

    1.9.10

    9

    Certifieringsnummer – däck, axel 4

    1.9.14

    10

    Fordonskategori (N1, N2, N3, M1, M2, M3)

    1.1.4

    Klassificering av fordonet

    11

    Axelkonfiguration

    1.1.5

    12

    Fordonets högsta bruttovikt (t)

    1.1.6

    13

    Fordonsgrupp

    1.1.7

    14

    Tillverkarens namn och adress

    1.1.1

    Specifikation av fordon och chassi

    ▼M1

    15

    Fabrikat (tillverkarens handelsnamn)

    Specifikationer för fordon

    ▼B

    16

    Korrigerad faktisk tjänstevikt (kg)

    1.1.8

     

    17

    Motorns nominella effekt (kW)

    1.2.3

    Huvudsakliga specifikationer för motor

    18

    Tomgångsvarvtal (min–1)

    1.2.4

    19

    Motorns nominella varvtal (min–1)

    1.2.5

    20

    Motorns slagvolym (l)

    1.2.6

    ▼M1

    21

    Bränsletyp (diesel kompressionständn./CNG gnisttändning/LNG gnisttändning...)

    1.2.7

    Specifikationer för motor

    ▼B

    22

    Certifieringsalternativ som använts för generering av luftmotståndsvärde (CdxA) (standardvärden/mätning)

    1.8.2

    Aerodynamik

    23

    Luftmotståndsvärde (CdxA)

    1.8.4

    24

    Transmissionstillverkarens namn och adress

    Huvudsakliga specifikationer för transmission

    25

    Fabrikat (transmissionstillverkarens handelsnamn)

    26

    Certifieringsalternativ som använts för generering av förlustkurvan enligt simuleringsverktyget (alternativ 1/alternativ 2/alternativ 3/ standardvärden)

    1.3.3

    27

    Transmissionstyp (SMT (2), AMT (3), APT (4)-S (5), APT-P (6))

    1.3.4

    28

    Antal växlar

    1.3.5

    29

    Utväxlingsförhållande för högsta växel

    1.3.6

    30

    Typ av retarder

    1.3.7

    31

    Kraftuttag (ja/nej)

    1.3.8

    32

    Axeltillverkarens namn och adress

    Huvudsakliga specifikationer för axel

    33

    Fabrikat (axeltillverkarens handelsnamn)

    34

    Certifieringsalternativ som använts för generering av förlustkurvan enligt simuleringsverktyget (standardvärden/mätning)

    1.7.3

    35

    Typ av axel (t.ex. normal enkel driven axel)

    1.7.4

    36

    Utväxlingsförhållande, axel

    1.7.5

    37

    Certifieringsalternativ som använts för generering av förlustkurvan enligt simuleringsverktyget (standardvärden/mätning)

    1.6.3

    Specifikationer för vinkelväxel

    38

    Utväxlingsförhållande, vinkelväxel

    1.6.4

    39

    Däcktillverkarens namn och adress

    Huvudsakliga specifikationer för däck

    40

    Fabrikat (däcktillverkarens handelsnamn)

    41

    Däckdimension, axel 1

    1.9.1

    42

    Särskild rullmotståndskoefficient (RRC) för alla däck på axel 1

    1.9.3

    43

    Däckdimension axel 2

    1.9.4

    44

    Tvillingaxel (ja/nej) axel 2

    1.9.5

    45

    Särskild rullmotståndskoefficient (RRC) för alla däck på axel 2

    1.9.7

    46

    Däckdimension axel 3

    1.9.8

    47

    Tvillingaxel (ja/nej) axel 3

    1.9.9

    48

    Särskild rullmotståndskoefficient (RRC) för alla däck på axel 3

    1.9.11

    49

    Däckdimension axel 4

    1.9.12

    50

    Tvillingaxel (ja/nej) axel 4

    1.9.13

    51

    Särskild rullmotståndskoefficient (RRC) för alla däck på axel 4

    1.9.15

    52

    Teknik – motorkylfläkt

    1.10.1

    Huvudsakliga specifikationer för hjälputrustning

    53

    Teknik – styrservopump

    1.10.2

    54

    Teknik – elsystem

    1.10.3

    55

    Teknik – pneumatiksystem

    1.10.4

    56

    Driftprofil (långdistans, långdistans (det europeiska modulsystemet (7)), region, region (det europeiska modulsystemet), tätort, kommunal, byggnation)

    2.1.1

    Simuleringsparametrar (för varje kombination av driftprofil/last/bränsle)

    57

    Last enligt definition i simuleringsverktyget (kg)

    2.1.2

     

    58

    Bränsletyp (diesel/bensin/motorgas/naturgas/…)

    2.1.3

     

    59

    Fordonets totalvikt vid simulering (kg)

    2.1.4

     

    60

    Medelhastighet (km/tim)

    2.2.1

    Fordonets körprestanda (för varje kombination av driftprofil/last/bränsle)

    61

    Lägsta momentana hastighet (km/tim)

    2.2.2

    62

    Högsta momentana hastighet (km/tim)

    2.2.3

    63

    Maximal retardation (m/s2)

    2.2.4

    64

    Maximal acceleration (m/s2)

    2.2.5

    65

    Procent av körtid med full last

    2.2.6

    66

    Totalt antal växelbyten

    2.2.7

    67

    Total körsträcka (km)

    2.2.8

    68

    Koldioxidutsläpp (uttryckt i g/km, g/t-km, g/p-km, g/m3-km)

    2.3.13–2.3.16

    Koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning (för varje kombination av driftprofil/last/bränsle)

    69

    Bränsleförbrukning (uttryckt i g/km, g/t-km, g/p-km, g/m3-km, l/100km, l/t-km, l/p-km, l/m3-km, MJ/km, MJ/t-km, MJ/p-km, MJ/m3-km)

    2.3.1–2.3.12

    70

    Version av simuleringsverktyget (X.X.X.)

    3.1.1

    Programvara och användarinformation

    71

    Datum och tid för simuleringen

    3.1.2

    72

    Nummer på licens för drift av simuleringsverktyget

    ▼M1

    73

    Kryptografisk hash av tillverkarens dokumentationsfil

    3.1.4

    Information om programvara

    ▼B

    74

    Avancerad teknik för minskning av koldioxidutsläpp

    Fordonets teknik för minskning av koldioxidutsläpp

    75

    Motorns koldioxidmassutsläpp under WHTC-provningen (8) (g/kWh)

    Punkt 1.4.2 i addendumet till tillägg 5 eller punkt 1.4.2 i addendumet till tillägg 7 till bilaga I till förordning (EU) nr 582/2011, beroende på vad som är tillämpligt

    Motorns koldioxidutsläpp och specifika bränsleförbrukning

    76

    Motorns bränsleförbrukning under WHTC-provningen (g/kWh)

    Punkt 1.4.2 i addendumet till tillägg 5 eller punkt 1.4.2 i addendumet till tillägg 7 till bilaga I till förordning (EU) nr 582/2011, beroende på vad som är tillämpligt

    77

    Motorns koldioxidmassutsläpp under WHSC-provningen (9) (g/kWh)

    Punkt 1.4.1 i addendumet till tillägg 5 eller punkt 1.4.1 i addendumet till tillägg 7 till bilaga I till förordning (EU) nr 582/2011, beroende på vad som är tillämpligt

    78

    Motorns bränsleförbrukning under WHSC-provningen (g/kWh)

    Punkt 1.4.1 i addendumet till tillägg 5 eller punkt 1.4.1 i addendumet till tillägg 7 till bilaga I till förordning (EU) nr 582/2011, beroende på vad som är tillämpligt

     

    ▼M1

    79

    Fordonsmodell

    1.1.2

    Specifikationer för fordon

    80

    Arbetsfordon (ja/nej)

    1.1.9

    81

    Utsläppsfritt tungt fordon (ja/nej)

    1.1.10

    82

    Tungt hybridelfordon (ja/nej)

    1.1.11

    83

    Dubbelbränslefordon (ja/nej)

    1.1.12

    84

    Sovhytt (ja/nej)

    1.11.13

    85

    Motorns modell (10)

    1.2.1

    Specifikationer för motor

    86

    Transmissionens modell (10)

    1.3.1

    Specifikationer för transmission

    87

    Retarderns modell (10)

    1.4.1

    Specifikationer för retarder

    88

    Retarderns certifieringsnummer

    1.4.2

    89

    Certifieringsalternativ för ritning av förlustdiagram (standardvärden/mätning)

    1.4.3

    90

    Momentomvandlarens modell (10)

    1.5.1

    Specifikationer för momentomvandlaren

    91

    Momentomvandlarens certifieringsnummer

    1.5.2

    92

    Certifieringsalternativ för ritning av förlustdiagram (standardvärden/mätning)

    1.5.3

    93

    Vinkelväxelns modell (10)

    1.6.1

    Specifikationer för vinkelväxel

    94

    Vinkelväxelns certifieringsnummer

    1.6.2

    95

    Axelmodell (10)

    1.7.1

    Specifikationer för axel

    96

    Luftmotståndsmodell (10)

    1.8.1

    Aerodynamik

    97

    Start/stopp-system (ja/nej)

    1.12.1

    Avancerade förarstödssystem (ADAS)

    98

    Miljörullning utan start/stopp-system (ja/nej)

    1.12.2

    99

    Miljörullning med start/stopp-system (ja/nej)

    1.12.3

    100

    Prediktiv farthållare (ja/nej)

    1.12.4

    ▼B

    (1)   Luftmotstånd.

    (2)   Synkron manuell transmission.

    (3)   Automatisk manuell transmission eller automatiskt mekaniskt ikopplad transmission.

    (4)   Automatisk powershifttransmission.

    (5)   Med fall S avses serieanslutning mellan momentomvandlare och transmissionens anslutande mekaniska delar.

    (6)   Med fall P avses parallell anslutning mellan momentomvandlare och transmissionens anslutande mekaniska delar (t.ex. i en installation med en splitter).

    (7)    European modular System (EMS) i enlighet med rådets direktiv 96/53/EG av den 25 juli 1996 om största tillåtna dimensioner i nationell och internationell trafik och högsta tillåtna vikter i internationell trafik för vissa vägfordon som framförs inom gemenskapen (EGT L 235, 17.9.1996, s. 59).

    (8)   World Harmonized Transient Driving Cycle.

    (9)   Worldwide Harmonised Steady state Cycle.

    (10)   Dataposterna 85, 86, 87, 90, 93, 95 och 96 ska inte vara offentligt tillgängliga i centralregistret för tunga fordon.

    DEL C: INTERVALL FÖR LUFTMOTSTÅNDSVÄRDE (CDXA) FÖR OFFENTLIGGÖRANDE I ENLIGHET MED ARTIKEL 6

    I syfte att göra det CdxA-värde som avses i post 23 tillgängligt för allmänheten i enlighet med artikel 6 ska kommissionen använda de intervall som fastställs i följande tabell, vilken innehåller de intervall som svarar mot respektive CdxA-värde:



    Intervall

    CdxA-värde [m2]

    Min CdxA (CdxA ≥ min CdxA)

    Max CdxA (CdxA < max CdxA)

    A1

    0,00

    3,00

    A2

    3,00

    3,15

    A3

    3,15

    3,31

    A4

    3,31

    3,48

    A5

    3,48

    3,65

    A6

    3,65

    3,83

    A7

    3,83

    4,02

    A8

    4,02

    4,22

    A9

    4,22

    4,43

    A10

    4,43

    4,65

    A11

    4,65

    4,88

    A12

    4,88

    5,12

    A13

    5,12

    5,38

    A14

    5,38

    5,65

    A15

    5,65

    5,93

    A16

    5,93

    6,23

    A17

    6,23

    6,54

    A18

    6,54

    6,87

    A19

    6,87

    7,21

    A20

    7,21

    7,57

    A21

    7,57

    7,95

    A22

    7,95

    8,35

    A23

    8,35

    8,77

    A24

    8,77

    9,21




    BILAGA II

    Rapportering och behandling av uppgifter

    1.   MEDLEMSSTATERNAS RAPPORTERING

    1.1 De uppgifter som specificeras i del A i bilaga I ska överföras i enlighet med artikel 4 av den behöriga myndighetens kontaktperson genom elektronisk dataöverföring till det centrala dataarkiv (Central Data Repository) som förvaltas av Europeiska miljöbyrån (nedan kallad byrån).

    När uppgifterna har överförts ska kontaktpersonen underrätta kommissionen och byrån per e-post till följande adresser:

    EC-CO2-HDV-IMPLEMENTATION@ec.europa.eu

    och

    HDV-monitoring@eea.europa.eu

    2.   TILLVERKARNAS RAPPORTERING

    2.1 Tillverkarna ska utan dröjsmål och senast den 31 december 2018 lämna följande uppgifter till kommissionen:

    a) Tillverkarens namn enligt vad som anges i intyget om överensstämmelse eller intyget om enskilt godkännande.

    b) Kod för identifiering av världens tillverkare (WMI-kod) enligt definitionen i kommissionens förordning (EU) nr 19/2011 ( 5 ), vilken ska användas i fordonsidentifieringsnumret för nya tunga fordon som ska släppas ut på marknaden.

    c) Kontaktperson som ansvarar för att föra in uppgifterna i byråns rapporteringssystem Business Data Repository.

    Tillverkarna ska utan dröjsmål underrätta kommissionen om den informationen ändras.

    Underrättelser ska sändas till de adresser som anges i punkt 1.1.

    2.2 Nya tillverkare som kommer in på marknaden ska utan dröjsmål informera kommissionen om de uppgifter som anges i punkt 2.1.

    2.3 De uppgifter som anges i punkt 2 i del B i bilaga I ska i enlighet med artikel 5.1 överföras av tillverkarens kontaktperson genom elektronisk dataöverföring till rapporteringssystemet Business Data Repository som förvaltas av byrån.

    När uppgifterna har överförts ska kontaktpersonen underrätta kommissionen och byrån per e-post till de adresser som avses i punkt 1.1.

    3.   DATABEHANDLING

    3.1 Byrån ska behandla de uppgifter som överförs i enlighet med punkterna 1.1 och 2.3, och registrera de behandlade uppgifterna i registret.

    ▼M2

    3.2 Uppgifter som rör tunga fordon som registrerats under föregående rapporteringsperiod och som har lagts in i registret ska offentliggöras senast den 30 april varje år från och med år 2021, med undantag av de uppgifter som anges i artikel 6.1.

    ▼B

    3.3 Om en behörig myndighet eller en tillverkare upptäcker fel i de inlämnade uppgifterna ska de utan dröjsmål underrätta kommissionen och byrån om detta genom att skicka en felanmälan till Central Data Repository eller till Business Data Repository, och genom att skicka e-post till de adresser som avses i punkt 1.1.

    3.4 Kommissionen ska med hjälp av byrån verifiera de anmälda felen och vid behov korrigera uppgifterna i registret.

    3.5 Kommissionen ska med hjälp av byrån tillhandahålla elektroniska format för sådan dataöverföring som avses i punkterna 1.1 och 2.3 i god tid före tidsfristerna för överföring av uppgifterna.



    ( 1 ) Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 715/2007 av den 20 juni 2007 om typgodkännande av motorfordon med avseende på utsläpp från lätta personbilar och lätta nyttofordon (Euro 5 och Euro 6) och om tillgång till information om reparation och underhåll av fordon (EUT L 171, 29.6.2007, s. 1).

    ( 2 ) Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/46/EG av den 5 september 2007 om fastställande av en ram för godkännande av motorfordon och släpvagnar till dessa fordon samt av system, komponenter och separata tekniska enheter som är avsedda för sådana fordon (Ramdirektiv) (EUT L 263, 9.10.2007, s. 1).

    ( 3 ) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1242 av den 20 juni 2019 om fastställande av normer för koldioxidutsläpp från nya tunga fordon och om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 595/2009 och (EU) 2018/956 och rådets direktiv 96/53/EG (EUT L 198, 25.7.2019, s. 202).

    ( 4 ) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 525/2013 av den 21 maj 2013 om en mekanism för att övervaka och rapportera utsläpp av växthusgaser och för att rapportera annan information på nationell nivå och unionsnivå som är relevant för klimatförändringen och om upphävande av beslut nr 280/2004/EG (EUT L 165, 18.6.2013, s. 13).

    ( 5 ) Kommissionens förordning (EU) nr 19/2011 av den 11 januari 2011 om krav för typgodkännande av tillverkarens föreskrivna skylt och för fordonsidentifieringsnummer till motorfordon och deras släpvagnar samt om genomförande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 661/2009 om krav för typgodkännande av allmän säkerhet hos motorfordon och deras släpvagnar samt av de system, komponenter och separata tekniska enheter som är avsedda för dem (EUT L 8, 12.1.2011, s. 1).

    Top