EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C(2021)8956

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV (EU) .../ om ändring, för anpassning till den tekniska och vetenskapliga utvecklingen, av bilaga III till Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/65/EU vad gäller undantag för användning av kvicksilver i enkelsocklade (kompakta) lysrörslampor för allmänna belysningsändamål < 30 W med en livslängd lika med eller över 20 000 h

C/2021/8956 final

MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL DEN DELEGERADE AKTEN

Genom det delegerade direktiv som kommissionen härmed lägger fram ändras, för anpassning till den tekniska och vetenskapliga utvecklingen, bilaga III till Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/65/EU om begränsning av användning av vissa farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning (omarbetning) 1 (RoHS-direktivet). Ändringen avser ett undantag för särskilda tillämpningar som innehåller kvicksilver i enkelsocklade (kompakta) lysrörslampor för allmänna belysningsändamål < 30 W med en livslängd som är lika med eller över 20 000 h.

Genom artikel 4 i RoHS-direktivet begränsas användningen av vissa farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning. Tio ämnen omfattas för närvarande av begränsningar och förtecknas i bilaga II till RoHS-direktivet: bly, kvicksilver, kadmium, sexvärt krom, polybromerade bifenyler (PBB), polybromerade difenyletrar (PBDE), bis(2-etylhexyl)ftalat (DEHP), butylbensylftalat (BBP), dibutylftalat (DBP) och diisobutylftalat (DIBP). I bilagorna III och IV förtecknas material och komponenter i elektriska och elektroniska utrustningar för särskilda tillämpningar som är undantagna från de begränsningar för ämnen som fastställs i artikel 4.1.

I artikel 5 i direktivet föreskrivs att bilagorna III och IV ska anpassas till den vetenskapliga och tekniska utvecklingen, vilket kan omfatta beviljande, förnyelse eller tillbakadragande av undantagen. Enligt artikel 5.1 a ska undantag införas i bilagorna III och IV endast om detta införande inte försämrar det miljö- och hälsoskydd som föreskrivs i förordning (EG) nr 1907/2006 (Reach) 2 och om något av följande villkor är uppfyllt: i) Om det från vetenskaplig eller teknisk synpunkt inte är praktiskt möjligt att ta bort eller substituera dem genom en förändrad konstruktion eller genom material och komponenter som inte kräver sådana material eller ämnen som förtecknas i bilaga II. ii) Substitutens tillförlitlighet är inte säkrad. iii) Om de sammanlagda negativa konsekvenserna för miljö, hälsa eller konsumentsäkerhet som orsakas av att ämnet substitueras med ett annat ämne sannolikt kommer att vara större än de sammanlagda fördelarna för miljö, hälsa och konsumentsäkerhet som en sådan substitution kan medföra.

Vid beslut om undantag och deras varaktighet måste även tillgången på substitut och de samhällsekonomiska konsekvenserna av substitution beaktas, och vid beslut om undantagens varaktighet måste alla potentiella konsekvenser för innovation beaktas. Livscykeltänkande måste tillämpas på de övergripande konsekvenserna av undantaget när det är relevant.

Enligt artikel 5.1 a måste kommissionen, för att införa eller, i tillämpliga fall, ta bort material och komponenter till elektrisk eller elektronisk utrustning för särskilda tillämpningar i förteckningarna i bilagorna III och IV, anta enskilda delegerade akter. I artikel 5.3 och bilaga V beskrivs förfarandet för att lämna in ansökningar om undantag.

2.SAMRÅD SOM FÖREGÅTT ANTAGANDET AV AKTEN

Kommissionen har mottagit ansökningar 3 från ekonomiska aktörer om att bevilja eller förnya undantag enligt artikel 5.3 och bilaga V till RoHS-direktivet.

Enligt nuvarande undantag 1.g i bilaga III är användning av kvicksilver tillåten i enkelsocklade (kompakta) lysrörslampor som inte överstiger följande värden (per brännare):

1.g: för allmänna belysningsändamål < 30 W med en livslängd som är lika med eller över 20 000 h: 3,5 mg.

Kommissionen mottog en ansökning om förnyelse av detta undantag den 28 juni 2016, vilken förnyades med ytterligare information av samma sökande den 17 januari 2020. Den sökande hävdade i huvudsak att det inte fanns några kvicksilverfria alternativ tillgängliga 4 . I enlighet med kraven i RoHS-direktivet (artikel 5.5 andra stycket) förblir undantaget giltigt fram till dess att kommissionen fattat ett beslut om ansökan om förnyelse.

För att bedöma ansökningen om att förnya undantaget inledde kommissionen en studie 5 i juni 2017 som avslutades 2018, för att genomföra den nödvändiga tekniska och vetenskapliga bedömningen, inbegripet ett åtta veckor långt webbaserat samråd med berörda parter. Ett bidrag mottogs under samråden, vilket följdes av diskussioner som finns dokumenterade i studierapporten. Studien inbegrep omfattande information om tillgängligheten till substitut, däribland uppskattningar för 2020.

Kommissionen samrådde med medlemsstaternas expertgrupp för delegerade akter enligt RoHS-direktivet vid expertmötet den 29 oktober 2018 och mottog deras synpunkter på en föreslagen handlingsplan. Kommissionen genomförde alla steg som krävs enligt förfarandet för undantag från begränsningen av ämnen enligt artikel 5.3–5.7 6 . Rådet och Europaparlamentet har underrättats om alla åtgärder.

I den kompletterande studien framhölls följande:

·Kvicksilverfria tillförlitliga alternativ i form av lysdioder (LED) är tillgängliga för de lampkategorier som omfattas av detta undantag.

·Data visar, när det gäller effekterna på miljö, hälsa och konsumentsäkerhet, att substitutionen förhindrar att kvicksilver som ingår i tillämpningarna släpps ut på marknaden, samtidigt som den energi som konsumeras för belysning minskar.

·När det gäller de samhällsekonomiska effekterna av en substitution förväntas de beräknade kostnaderna endast uppstå tidigare än de kostnader som förväntas vid den naturliga utfasning som redan pågår, och anses inte vara ytterligare kostnader orsakade av en påtvingad utfasning.

Sammanfattningsvis visade de vetenskapliga och tekniska bedömningarna, inbegripet samråden med berörda parter, att inga av undantagskriterierna uppfylls för undantag 1.g.

I enlighet med riktlinjerna för bättre lagstiftning publicerades utkastet till delegerat direktiv på webbplatsen för bättre lagstiftning så att allmänheten under fyra veckors tid kunde inkomma med synpunkter. Under samrådet om utkastet till akt inkom 13 bidrag från allmänheten. De frågor som togs upp beaktades och ingen ändring av utkastet ansågs nödvändig.

3.DEN DELEGERADE AKTENS RÄTTSLIGA ASPEKTER

Genom det delegerade direktivet dras undantag 1.g i bilaga III till direktiv 2011/65/EU för användning av kvicksilver i särskilda tillämpningar tillbaka.

Kommissionens bedömning av ansökningen om undantag, på grundval av understödjande studier och samråd, visade att ansökningen om undantag inte uppfyller något av de kriterier i artikel 5.1 a i RoHS-direktivet som motiverar en ytterligare förlängning av undantaget. Substitution av kvicksilver med tillförlitliga substitut i de lampkategorier som omfattas av detta undantag är vetenskapligt och tekniskt genomförbar och det finns belägg för att den sammanlagda positiva effekten av substitutionen på miljö, hälsa och konsumentsäkerhet kraftigt överväger eventuella negativa effekter.

Sammanfattningsvis uppfylls villkoren för undantag inte längre, och undantag 1.g ska utgå, i enlighet med artikel 5.1 b.

Det datum då detta undantag upphör att gälla fastställs i enlighet med artikel 5.6 i RoHS-direktivet i vilket föreskrivs att ett undantag som dras tillbaka ska upphöra att gälla tidigast 12 månader och senast 18 månader efter den dag då beslutet fattades.

Vid fastställandet av sista giltighetsdag ska beaktas att en liten andel av de lamptyper 7 som omfattas av detta undantag är föremål för de kriterier som anges i bilaga II till kommissionens förordning (EU) 2019/2020 i vilken fastställs krav på ekodesign för ljuskällor och separata drivdon, som gäller från och med den 1 september 2021 Skyldigheten att uppfylla de kraven kommer att leda till att de berörda lamporna inte släpps ut på marknaden efter den dagen. Detta är även förenligt med kommissionens bedömning enligt RoHS-direktivet, däribland den samhällsekonomiska analysen, i vilken konstaterades att tillräckligt tillförlitliga kvicksilverfria substitut för de lamptyper som omfattas av undantaget redan är allmänt tillgängliga och att substitution av kvicksilver i dessa lampor är vetenskapligt och tekniskt genomförbar. När det gäller undantaget som helhet enligt RoHS-direktivet måste dock beaktas att en stor majoritet av de lampor som omfattas av undantaget, närmare bestämt kompakta lysrör utan integrerat drivdon, inte påverkas av kriterierna i ovan nämnda förordning om ekodesign. Därför fastställs den längsta möjliga giltighetstiden på 18 månader efter beslutet, mot bakgrund av den särskilda situationen för den dominerande andelen av de lampor som omfattas av undantaget eftersom det är nödvändigt att beakta omständigheterna för dessa lampor och undvika onödigt höga samhällsekonomiska kostnader för marknadsaktörerna som är kopplade till substitutionen, särskilt när det gäller lampor som kräver ett utbyte som är mer komplext.

Den föreslagna rättsakten är ett delegerat direktiv vilket är i enlighet med den bakomliggande rättsakten, direktiv 2011/65/EU, särskilt för att överensstämma med kraven i artikel 5.1 och artikel 20 i det direktivet.

Målet med det delegerade direktivet är att bidra till skyddet av människors hälsa och miljön och anpassa bestämmelserna för att skapa en väl fungerande inre marknad på området elektrisk och elektronisk utrustning, genom att dra tillbaka ett undantag som beviljats för användning av i övrigt förbjudna ämnen för vissa tillämpningar i enlighet med bestämmelserna och villkoren i RoHS-direktivet och det fastställda förfarandet för anpassning av bilagorna III och IV till den vetenskapliga och tekniska utvecklingen.

Det delegerade direktivet påverkar inte EU-budgeten.

KOMMISSIONENS DELEGERADE DIREKTIV (EU) .../…

av den 13.12.2021

om ändring, för anpassning till den tekniska och vetenskapliga utvecklingen, av bilaga III till Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/65/EU vad gäller undantag för användning av kvicksilver i enkelsocklade (kompakta) lysrörslampor för allmänna belysningsändamål < 30 W med en livslängd lika med eller över 20 000 h

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/65/EU av den 8 juni 2011 om begränsning av användning av vissa farliga ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning 8 , särskilt artikel 5.1 b, och

av följande skäl:

(1)Enligt direktiv 2011/65/EU ska medlemsstaterna säkerställa att elektrisk och elektronisk utrustning som släpps ut på marknaden inte innehåller de farliga ämnen som förtecknas i bilaga II till det direktivet. Den begränsningen gäller inte de tillämpningar som omfattas av undantag enligt bilaga III till direktivet.

(2)De kategorier av elektrisk och elektronisk utrustning som omfattas av direktiv 2011/65/EU är upptagna i bilaga I till det direktivet.

(3)Kvicksilver är ett ämne som omfattas av begränsningar enligt bilaga II till direktiv 2011/65/EU.

(4)Genom delegerat direktiv 2014/14/EU 9 beviljade kommissionen ett undantag för användning av kvicksilver, med ett högsta innehåll på 3,5 mg, i enkelsocklade (kompakta) lysrörslampor för allmänna belysningsändamål < 30 W med en livslängd lika med eller över 20 000 h (undantaget), vilket nu förtecknas som undantag 1.g i bilaga III till direktiv 2011/65/EU. Undantaget skulle löpa ut den 31 december 2017 i enlighet med bilaga III till direktiv 2014/14/EU.

(5)Kvicksilver används i enkelsocklade (kompakta) lysrörslampor för att generera ultraviolett ljus vilket sedan omvandlas till synligt ljus genom lampans fluorescerande ytbeläggning.

(6)Kommissionen mottog den 28 juni 2016 en ansökning om förnyelse av undantaget (ansökan om förnyelse) dvs. inom den tidsfrist som anges i artikel 5.5 i direktiv 2011/65/EU, vilken uppdaterades med en förnyad ansökan den 17 januari 2020. I enlighet med artikel 5.5 i direktiv 2011/65/EU förblir undantaget giltigt fram till dess att ett beslut om ansökan om förnyelse har fattats.

(7)I bedömningen av ansökningen om förnyelse, i vilken hänsyn togs till tillgången på substitut och substitutionens samhällsekonomiska effekter, drogs slutsatsen att tillräckligt tillförlitliga kvicksilverfria substitut för de lamptyper som omfattas av undantaget är tillgängliga och att substitution är vetenskapligt och tekniskt genomförbar. Bedömningen visade också att fördelarna med substitutionen tydligt överväger eventuella negativa effekter. Bedömningen omfattade samråd med berörda parter i enlighet med artikel 5.7 i direktiv 2011/65/EU. De synpunkter som inkom under samråden offentliggjordes på en särskild webbplats.

(8)Eftersom de villkor som anges i artikel 5.1 a i direktiv 2011/65/EU inte längre uppfylls bör undantaget dras tillbaka.

(9)Sista giltighetsdag för detta undantag bör fastställs i enlighet med artikel 5.6 i direktiv 2011/65/EU. Medan en liten andel av de lamptyper 10 som omfattas av detta undantag är föremål för de krav på ekodesign som fastställs i bilaga II till kommissionens förordning (EU) 2019/2020 11 , vilka gäller från och med den 1 september 2021, och följaktligen inte längre kommer att släppas ut på marknaden, påverkas den stora majoriteten av de lampor som omfattas av det nuvarande undantaget inte av kraven i ovan nämnda förordning om ekodesign. Som följd av detta bör senast möjliga sista giltighetsdag fastställas, dvs 18 månader efter beslutet, för hela undantaget, i syfte att undvika onödigt höga samhällsekonomiska kostnader för marknadsaktörer som är direkt kopplade till substitutionen för den senare kategorin.

(10)Direktiv 2011/65/EU bör därför ändras i enlighet med detta.

 

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Bilaga III till direktiv 2011/65/EU ska ändras i enlighet med bilagan till det här direktivet.

Artikel 2

1.Medlemsstaterna ska senast den [sista dagen i den sjätte månaden efter det datum då detta direktiv träder i kraft] anta och offentliggöra de lagar och andra författningar som är nödvändiga för att följa detta direktiv. De ska genast överlämna texten till dessa bestämmelser till kommissionen.

De ska tillämpa dessa bestämmelser från och med den [sista dagen i den sjätte månaden efter det datum då detta direktiv träder i kraft + 1 dag].

När en medlemsstat antar dessa bestämmelser ska de innehålla en hänvisning till detta direktiv eller åtföljas av en sådan hänvisning när de offentliggörs. Närmare föreskrifter om hur hänvisningen ska göras ska varje medlemsstat själv utfärda.

2.Medlemsstaterna ska underrätta kommissionen om texten till de centrala bestämmelser i nationell rätt som de antar inom det område som omfattas av detta direktiv.

Artikel 3

Detta direktiv träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Artikel 4

Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 13.12.2021

   På kommissionens vägnar

   Ordförande
   Ursula VON DER LEYEN

(1)    EUT L 174, 1.7.2011, s. 88.
(2)    EUT L 396, 30.12.2006, s. 1.
(3)    Förteckningen är tillgänglig på följande adress: https://ec.europa.eu/environment/waste/rohs_eee/adaptation_en.htm .
(4)    Tillgänglig på https://rohs.exemptions.oeko.info/fileadmin/user_upload/RoHS_pack_13/Annex_1g/1g LE_RoHS_Exemption_Req_Final.pdf .
(5)    Slutrapporten från studien finns på https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/4ae54b9e-e070-11e8-b690-01aa75ed71a1/language-en/format-PDF/source-84895526 .
(6)    En förteckning över de administrativa åtgärder som krävs finns på kommissionens webbplats . Det går att se hur långt arbetet har framskridit med varje utkast till delegerad akt i det interinstitutionella registret för delegerade akter på https://webgate.ec.europa.eu/regdel/#/home .
(7)    De produkter som omfattas regleras även av kommissionens förordning (EU) 2019/2020 av den 1 oktober 2019 om fastställande av krav på ekodesign för ljuskällor och separata drivdon som gäller från och med den 1 september 2021. Till skillnad från direktiv 2011/65/EU begränsar inte lagstiftningen om ekodesign förekomst av ämnen i produkter utan fastställer krav på energieffektivitet som måste respekteras för att produkterna ska få släppas ut på marknaden. Kompakta lysrörslampor med integrerat drivdon kommer inte att släppas ut på marknaden från och med den 1 september 2021 på grund av att de inte uppfyller dessa krav på energieffektivitet. I kommissionens förordning (EU) 2019/2020 identifieras kvicksilverinnehåll som en betydande miljömässig aspekt av en ljuskällas livscykel, men det konstateras också att användningen av farliga ämnen, däribland kvicksilver i ljuskällor, regleras genom direktiv 2011/65/EU.
(8)    EUT L 174, 1.7.2011, s. 88.
(9)    Kommissionens delegerade direktiv 2014/14/EU av den 18 oktober 2013om ändring, för anpassning till den tekniska utvecklingen, av bilaga III till Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/65/EU vad gäller undantag för 3,5 mg kvicksilver per lampa i enkelsocklade lysrörslampor för allmänna belysningsändamål < 30 W med en livslängd som är lika med eller över 20 000 h (EUT L 4, 9.1.2014, s. 71).
(10)    Kompakta lysrörslampor med integrerat drivdon omfattas av punkten ”Övriga ljuskällor som omfattas av tillämpningsområdet och inte nämnts ovan” i tabell 1 i bilaga II till kommissionens förordning (EU) 2019/2020 av den 1 september 2021.
(11)    I enlighet med skälen 9 och 10 i kommissionens förordning (EU) 2019/2020 fastställs inga specifika krav på ekodesign för kvicksilverinnehåll i den förordningen.
Top

BILAGA

I bilaga III till direktiv 2011/65/EU ska punkt 1.g ersättas med följande:

Undantag

Tillämpningsområde och tillämpningsdatum

”1.g

För allmänna belysningsändamål < 30 W med en livslängd som är lika med eller över 20 000 h: 3,5 mg

Löper ut den [Publikationsbyrån: 18 månader efter offentliggörandet av det delegerade direktivet i Europeiska unionens officiella tidning]”

Top