BILAGA I – Centrala resultatindikatorer för icke-finansiella företag
1.INNEHÅLLET I DE CENTRALA RESULTATINDIKATORER FÖR VILKA ICKE-FINANSIELLA FÖRETAG SKA LÄMNA UPPLYSNINGAR
1.1.Specificering av centrala resultatindikatorer
1.1.1.Central resultatindikator för omsättning (omsättningsindikator)
Den andel av omsättningen som avses i artikel 8.2 a i förordning (EU) 2020/852 ska beräknas som den del av nettoomsättningen som härrör från produkter eller tjänster, inbegripet immateriella sådana, som är förknippade med ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven (täljaren) delat med nettoomsättningen (nämnaren) i enlighet med definitionen i artikel 2.5 i direktiv 2013/34/EU. Omsättningen ska inbegripa intäkter som erkänts i enlighet med internationell redovisningsstandard (IAS) 1 punkt 82 a som den antagits genom kommissionens förordning (EG) nr 1126/2008.
I nämnaren för den centrala resultatindikator som avses i första stycket får inte den nettoomsättning ingå som härrör från produkter eller tjänster som är förknippade med ekonomiska verksamheter som har anpassats till klimatförändringarna i linje med artikel 11.1 a i förordning (EU) 2020/852 och i enlighet med bilaga II till kommissionens delegerade förordning (EU) (den delegerade akten på klimatområdet), såvida inte dessa verksamheter
(a)anses vara möjliggörande verksamheter i enlighet med artikel 11.1 b i förordning 2020/852, eller
(b)själva är förenliga med taxonomikraven.
1.1.2.Central resultatindikator för kapitalutgifter (kapitalutgiftsindikator)
Den andel av kapitalutgifterna som avses i artikel 8.2 b i förordning (EU) 2020/852 ska beräknas som täljaren delat med nämnaren i enlighet med vad som anges i punkterna 1.1.2.1. och 1.1.2.2. i denna bilaga.
1.1.2.1.Nämnaren
Nämnaren ska inbegripa tillägg till materiella och immateriella tillgångar under det berörda räkenskapsåret före avskrivningar och alla slags omvärderingar, inbegripet de som härrör från nedskrivningar, för det relevanta räkenskapsåret och undantaget förändringar av det verkliga värdet. Nämnaren ska också inbegripa tillägg till materiella och immateriella tillgångar som härrör från rörelseförvärv.
För icke-finansiella företag som tillämpar IFRS-standarder som de antagits genom förordning (EG) nr 1126/2008 ska kapitalutgifterna inbegripa kostnader som redovisas under följande kategorier:
(a)IAS 16, Materiella anläggningstillgångar, punkt 73 e i och iii.
(b)IAS 38, Immateriella tillgångar, punkt 118 e i.
(c)IAS 40, Förvaltningsfastigheter, punkt 76 a och b (för verkligt värde).
(d)IAS 40, Förvaltningsfastigheter, punkt 79 d i och ii (för anskaffningsvärde).
(e)IAS 41, Jord- och skogsbruk, punkt 50 b och e.
(f)IFRS 16, Leasingavtal, punkt 53 h.
För icke-finansiella företag som tillämpar nationell god redovisningssed ska kapitalutgifterna omfatta de kostnader som redovisats enligt den tillämpliga redovisningssed som motsvarar sådana kostnader som inbegrips i kapitalutgifterna för icke-finansiella företag som tillämpar IFRS-standarder.
Leasingavtal som inte leder till redovisning av nyttjanderätt till tillgången ska inte anses vara kapitalutgifter.
1.1.2.2.Täljaren
Täljaren är lika med den del av kapitalutgifterna i nämnaren för vilket något av följande gäller:
(a)De avser tillgångar eller förfaranden som är förknippade med ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven.
(b)De är en del av en plan att utvidga de ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven eller att göra det möjligt för ekonomiska verksamheter som omfattas av taxonomin att bli förenliga med taxonomikraven (kapitalutgiftsplan) i enlighet med de villkor som anges i andra stycket i denna punkt 1.1.2.2.
(c)De avser inköp av output från ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven och enskilda åtgärder som gör det möjligt för målverksamheterna att bli koldioxidsnåla eller leda till minskade växthusgasutsläpp, särskilt verksamheter som förtecknas i avsnitt 7.3–7.6 i bilaga I till den delegerade akten på klimatområdet, samt andra ekonomiska verksamheter som förtecknas i de delegerade akter som antagits enligt artiklarna 10.3, 11.3, 12.2, 13.2, 14.2 och 15.2 i förordning (EU) 2020/852, under förutsättning att sådana åtgärder är genomförda och i bruk inom 18 månader.
Den kapitalutgiftsplan som avses i första stycket i denna punkt 1.1.2.2 ska uppfylla följande villkor:
(a)Planen syftar antingen till att utvidga företagets ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven eller till att uppgradera ekonomiska verksamheter som omfattas av taxonomin så att de blir taxonomiförenliga inom en period på fem år.
(b) Planen ska redovisas på aggregerad nivå motsvarande ekonomisk verksamhet och godkännas av icke-finansiella företags ledningsorgan, antingen direkt eller genom delegering.
Om de relevanta tekniska granskningskriterierna ändras innan kapitalutgiftsplanen färdigställs ska icke-finansiella företag antingen uppdatera planen inom två år för att säkerställa att den ekonomiska verksamhet som avses i led a är förenlig med de ändrade tekniska granskningskriterierna när planen färdigställs, eller räkna om täljaren för den centrala resultatindikatorn för kapitalutgifter. Uppdateringen av planen ska leda till att den period som avses i led a startar om. Den period som avses i andra stycket punkt a i denna punkt 1.1.2.2 får överskrida tidsramen på fem år endast då en längre period är objektivt motiverad av den ekonomiska verksamhetens och den berörda uppgraderingens särdrag, och med en period på högst tio år. Motiveringen ska anges i själva planen och i den bakgrundsinformation som närmare beskrivs i avsnitt 1.2.3 i denna bilaga.
Om kapitalutgiftsplanen inte uppfyller de villkor som avses i andra stycket i denna punkt 1.1.2.2 ska tidigare offentliggjorda centrala resultatindikatorer för kapitalutgifter räknas om.
Täljaren ska också innehålla den del av kapitalutgifterna som avser anpassning av de ekonomiska verksamheterna till klimatförändringarna i enlighet med bilaga II till den delegerade akten på klimatområdet. Det ska göras en uppdelning av täljaren med avseende på den del av kapitalutgifterna som avsatts för ett väsentligt bidrag till anpassning till klimatförändringarna.
1.1.3.Central resultatindikator för driftsutgifter (driftutgiftsindikator)
Den andel av driftsutgifterna som avses i artikel 8.2 b i förordning (EU) 2020/852 ska beräknas som täljaren delat med nämnaren i enlighet med vad som anges i punkterna 1.1.3.1. och 1.1.3.2. i denna bilaga.
1.1.3.1.Nämnaren
Nämnaren ska omfatta direkta kostnader som inte bokförs som tillgångar och som avser forskning och utveckling, byggnadsrenovering, kortsiktiga leasingavtal, underhåll och reparation samt alla andra direkta utgifter som rör det dagliga underhåll av materiella anläggningstillgångar som utförs av företaget eller en för detta ändamål anlitad tredje part och som krävs för säkerställandet av dessa tillgångars fortlöpande och ändamålsenliga funktion.
Icke-finansiella företag som tillämpar nationell god redovisningssed och inte bokför tillgångar med nyttjanderätt som tillgångar ska utöver de kostnader som anges i punkt 1.1.3.1 första stycket i denna bilaga även inbegripa leasingkostnader i driftsutgifterna.
1.1.3.2.Täljaren
Täljaren är lika med den del av kapitalutgifterna i nämnaren för vilket något av följande gäller:
(a)De avser tillgångar eller processer som är förknippade med ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven, inbegripet utbildnings- och andra personalanpassningsbehov, och direkta kostnader för forskning och utveckling som inte bokförs som tillgångar.
(b)De är en del av kapitalutgiftsplanen att utvidga de ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven eller som gör det möjlighet för ekonomiska verksamheter som omfattas av taxonomin att bli taxonomiförenliga inom ramen för en på förhand fastställd tidsram, enligt vad som anges i andra stycket i denna punkt 1.1.3.2.
(c)De avser inköp av output från ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven och enskilda åtgärder som gör det möjligt för målverksamheterna att bli koldioxidsnåla eller leda till minskade växthusgasutsläpp, samt enskilda åtgärder för byggnadsrenovering enligt vads om anges i de delegerade akter som antagits enligt artiklarna 10.3, 11.3, 12.2, 13.2, 14.2 eller 15.2 i förordning (EU) 2020/852, under förutsättning att sådana åtgärder är genomförda och i bruk inom 18 månader.
Den kapitalutgiftsplan som avses i första stycket i denna punkt 1.1.3.2 ska uppfylla de villkor som anges i punkt 1.1.2.2 i denna bilaga.
Kostnader för forskning och utveckling som redan redovisats i kapitalutgiftsindikatorn ska inte räknas som driftsutgifter.
Täljaren ska också innehålla den del av driftsutgifterna som avser anpassning av de ekonomiska verksamheterna till klimatförändringarna i enlighet med bilaga II till den delegerade akten på klimatområdet. Det ska göras en uppdelning av täljaren med avseende på den del av driftsutgifterna som avsatts för ett väsentligt bidrag till anpassning till klimatförändringarna.
Om driftsutgifterna inte är väsentliga för icke-finansiella företags affärsmodell ska dessa företag
(a)undantas från beräkningen av täljaren i driftsutgiftsindikatorn i enlighet med punkt 1.1.3.2 och redovisa den täljaren som lika med noll,
(b)redovisa det totala värdet av den driftsutgiftsnämnaren som beräknats i enlighet med punkt 1.1.3.1,
(c)redogöra för hur driftsutgifterna inte är väsentliga för affärsmodellen.
1.2.Närmare beskrivning av de upplysningar som ska lämnas tillsammans med de centrala resultatindikatorerna för icke-finansiella företag
Icke-finansiella företag ska lämna följande information tillsammans med de relevanta centrala resultatindikatorerna:
1.2.1.Redovisningspolicy
Icke-finansiella företag ska förklara
(a)hur omsättningen, kapitalutgifterna och driftsutgifterna fastställdes och tillskrevs täljaren,
(b)på vilken grund omsättningen, kapitalutgifterna och driftsutgifterna beräknades, inbegripet alla bedömningar som gjordes när intäkter eller utgifter tillskrevs de olika ekonomiska verksamheterna.
För omsättning och kapitalutgifter ska icke-finansiella företag inkludera hänvisningar till relaterade poster i de icke-finansiella rapporterna.
Om tillämpningen av några beräkningar har ändrats sedan föregående rapportperiod ska icke-finansiella företag förklara på vilket sätt dessa ändringar leder till pålitligare och mer relevant information och tillhandahålla omräknade siffror för jämförelse.
Icke-finansiella företag ska redovisa alla eventuella väsentliga ändringar som har gjorts under rapportperioden med anknytning till genomförandet av de kapitalutgiftsplaner för vilka upplysningar har lämnats i enlighet med punkt 1.1.2 i denna bilaga. Icke-finansiella företag ska lämna alla följande upplysningar:
(a)Väsentliga ändringar av kapitalutgiftsplanen och de bakomliggande skälen till dessa ändringar.
(b)Dessa ändringars inverkan på möjligheterna för företagets ekonomiska verksamheter att bli taxonomiförenliga och hur lång tid denna ändring förväntas ta.
(c)Omarbetning av kapitalutgiftsindikatorn och driftutgiftsindikation för vart och ett av de tidigare rapporteringsår som omfattas av planen ifall ändringarna i planen hade någon inverkan på dessa indikatorer.
1.2.2.Bedömning av överensstämmelse med förordning (EU) 2020/852
1.2.2.1.Information om bedömningen av överensstämmelsen med förordning (EU) nr 2020/852:
Icke-finansiella företag ska
(a)beskriva sina ekonomiska verksamheter som omfattas av taxonomin såväl som de som är förenliga med taxonomikraven genom hänvisningar till de delegerade akter som har antagits i enlighet med artiklarna 10.3, 11.3, 12.2, 13.2, 14.2 och 15.2 i förordning (EU) 2020/852,
(b)förklara hur de bedömde överensstämmelsen med de kriterier som anges i artikel 3 i förordning (EU) 2020/852 och motsvarande tekniska granskningskriterier som anges i de delegerade akter som avses i punkt a,
(c)förklara hur de såg till att kostnader inte dubbelräknades när de användes i täljarna i omsättnings-, kapitalutgifts- och driftutgiftsindikatorerna för de olika ekonomiska verksamheterna.
1.2.2.2.Bidrag till flera mål
Om en ekonomisk verksamhet bidrar till flera olika miljömål ska icke-finansiella företag
(a)visa att de kriterier som anges i artikel 3 i förordning (EU) 2020/852 uppfylls, i synnerhet de tekniska granskningskriterierna avseende flera miljömål,
(b)lämna upplysningar om hur omsättningen, kapitalutgifterna och driftsutgifterna från den verksamheten bidrar till flera miljömål,
(c)endast räkna omsättningen från den verksamheten en enda gång i täljarna för de centrala resultatindikatorerna i avsnitt 1.1 i denna bilaga i syfte att undvika dubbelräkning.
1.2.2.3.Uppdelning av centrala resultatindikatorer
Om en uppdelning av de centrala resultatindikatorerna måste göras för en ekonomisk verksamhet, vilket i synnerhet gäller då produktionsanläggningar används på ett integrerat sätt, ska icke-finansiella företag säkerställa att
(a)all uppdelning sker på grundval av kriterier som är lämpliga för den produktionsprocess som tillämpas och att den återspeglar den processens tekniska särdrag,
(b)lämplig information om grunden för denna uppdelning tillhandahålls tillsammans med de centrala resultatindikatorerna.
1.2.3.Bakgrundsinformation
Icke-finansiella företag ska förklara siffrorna för varje central resultatindikator och skälen till alla eventuella ändringar av dessa siffror under rapportperioden.
Icke-finansiella företag kan redovisa ytterligare centrala resultatindikatorer baserade på omsättning, kapitalutgifter och driftsutgifter som inkluderar investeringar i eget kapital som redovisas i gemensamma företag (joint ventures), i enlighet med IFRS 11 eller IAS 28, på proportionell basis som motsvarar deras andel av eget kapital i det gemensamma företaget.
1.2.3.1.Bakgrundsinformation för omsättningsindikatorn
Icke-finansiella företag ska tillhandahålla alla följande upplysningar:
(a)En kvantitativ uppdelning av täljaren i syfte att åskådliggöra de viktigaste bakomliggande skälen till ändringar av omsättningsindikatorn under rapportperioden, såsom intäkter från kontrakt med kunder, intäkter från leasingavtal eller andra intäktskällor.
(b)Information om de belopp som är kopplade till taxonomiförenliga verksamheter som bedrivs för icke-finansiella företags egen interna förbrukning.
(c)En kvalitativ beskrivning av de viktigaste aspekterna av ändringar i omsättningsindikatorn under rapportperioden.
Icke-finansiella företag som har emitterat miljömässigt hållbara obligationer eller skuldförbindelser som syftar till att finansiera specifika identifierade taxonomiförenliga verksamheter ska också redovisa den centrala resultatindikatorn för omsättning, justerad för att undvika dubbelräkning.
1.2.3.2.Bakgrundsinformation för kapitalutgiftsindikatorn
Icke-finansiella företag ska tillhandahålla en kvantitativ uppdelning på aggregerad nivå motsvarande ekonomisk verksamhet av beloppen i täljaren och en kvalitativ beskrivning av de viktigaste aspekterna av ändringar i kapitalutgiftsindikatorn under rapportperioden. En sådan uppdelning ska innehålla alla följande upplysningar:
(a)Aggregering av tillägg till de materiella anläggningstillgångarna, till internt upparbetade immateriella tillgångar, inbegripet genom ett rörelseförvärv eller förvärvade, till förvaltningsfastigheter som förvärvats eller räknats med i fondandelsvärdet, och när så är lämpligt till bokförda tillgångar med nyttjanderätter.
(b)Aggregering av tillägg med anknytning till förvärv som skett genom rörelseförvärv.
(c)Aggregering av utgifter i samband med ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven och utgifter i samband med den kapitalutgiftsplan som avses i punkt 1.1.2 i denna bilaga.
Icke-finansiella företag ska lämna de viktigaste upplysningarna för varje kapitalutgiftsplan enligt punkt 1.1.2i denna bilaga, inbegripet alla följande upplysningar:
(a)De miljömål som eftersträvas.
(b)De ekonomiska verksamheter som berörs.
(c)Berörda forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamheter (om relevant).
(d)Den tidsperiod då varje ekonomisk verksamhet som är förenlig med taxonomikraven förväntas utvidgas eller då varje enskild ekonomisk verksamhet förväntas bli förenlig med taxonomikraven inbegripet, om den period då den ekonomiska verksamheten förväntas bli taxonomiförenlig är längre än fem år, en objektiv motivering för denna längre period som grundar sig på den ekonomiska verksamhetens och den berörda uppgraderingens särdrag.
(e)De totala kapitalutgifter som förväntas uppkomma under rapportperioden och under kapitalutgiftsplanernas löptid.
Icke-finansiella företag som har emitterat miljömässigt hållbara obligationer eller skuldförbindelser som syftar till att finansiera specifika identifierade taxonomiförenliga verksamheter ska också redovisa den centrala resultatindikatorn för kapitalutgifter, justerad för taxonomiförenliga kapitalutgifter som finansieras genom sådana obligationer eller skuldförbindelser.
1.2.3.3.Bakgrundsinformation för driftutgiftsindikatorn
Icke-finansiella företag ska tillhandahålla alla följande upplysningar:
(a)En kvantitativ uppdelning av täljaren (driftsutgifter som fastställts i enlighet med punkt 1.1.3.2 i denna bilaga) i syfte att åskådliggöra de viktigaste aspekterna av ändringar i driftutgiftsindikatorn under rapportperioden.
(b)En kvalitativ beskrivning av de viktigaste aspekterna av ändringar i driftsutgiftsindikatorn under rapportperioden.
(c)En beskrivning av övriga utgifter med anknytning till löpande underhåll av föremål tillhörande de materiella anläggningstillgångar som inbegrips i beräkningen av driftsutgifterna för både täljaren och nämnaren.
Om driftsutgifter ingår i en kapitalutgiftsplan i enlighet med vad som avses i punkterna 1.1.2.2 och 1.1.3.2 i denna bilaga ska icke-finansiella företag lämna de viktigaste upplysningarna för varje enskild kapitalutgiftsplan i enlighet med kraven i punkt 1.2.3.2 i denna bilaga.
2.METOD FÖR RAPPORTERINGEN AV DE CENTRALA RESULTATINDIKATORER FÖR VILKA ICKE-FINANSIELLA FÖRETAG SKA LÄMNA UPPLYSNINGAR
Följande krav ska tillämpas för upplysningar enligt artikel 8.2 i förordning (EU) 2020/852:
(a)Icke-finansiella företag ska ange varje enskild ekonomisk verksamhet, inbegripet en undergrupp bestående av omställningsverksamheter och möjliggörande verksamheter.
(b)Icke-finansiella företag ska lämna upplysningar om de centrala resultatindikatorerna för varje ekonomisk verksamhet och de totala centrala resultatindikatorerna för alla ekonomiska verksamheter på nivån för det relevanta företaget eller den relevanta gruppen.
(c)Icke-finansiella företag ska lämna upplysningar om de centrala resultatindikatorer som anges i punkterna 1.1.1, 1.1.2, och 1.1.3 i denna bilaga för varje miljömål, samt de totala centrala resultatindikatorerna för alla miljömål på företags- eller gruppnivå tvärsöver alla miljömål, och se till att undvika dubbelräkning.
(d)Icke-finansiella företag ska identifiera andelen ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven och andelen ekonomiska verksamheter som omfattas av taxonomin men inte uppfyller de tekniska granskningskriterierna. För en ekonomisk verksamhet som omfattas av taxonomin ska icke-finansiella företag identifiera den andel av verksamheten som är taxonomiförenlig.
(e)Icke-finansiella företag ska ange vilka ekonomiska verksamheter som inte omfattas av taxonomin och i omsättningsindikatorns nämnare redovisa dessa ekonomiska verksamheters andel, på företags- eller gruppnivå.
(f)De centrala resultatindikatorerna ska tillhandahållas på nivån för varje enskilt företag om det företaget endast tar fram individuella icke-finansiella rapporter, eller på gruppnivå om företaget tar fram icke-finansiella rapporter för gruppen.
BILAGA II – Mallar för icke-finansiella företags centrala resultatindikatorer
Mall: Andel av omsättningen från produkter eller tjänster som är förknippade med ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven – upplysningar som omfattar år N
|
|
|
|
Kriterier för väsentligt bidrag
|
Kriterier avseende att inte orsaka betydande skada
(DNSH)
|
|
|
|
|
|
Ekonomiska verksamheter (1)
|
Kod/koder (2)
|
Absolut omsättning (3)
|
Andel av omsättningen (4)
|
Begränsning av klimatförändringar (5)
|
Anpassning till klimatförändringar (6)
|
Vatten och marina resurser (7)
|
Cirkulär ekonomi (8)
|
Föroreningar (9)
|
Biologisk mångfald och ekosystem (10)
|
Begränsning av klimatförändringar (11)
|
Anpassning till klimatförändringar (12)
|
Vatten och marina resurser (13)
|
Cirkulär ekonomi (14)
|
Föroreningar (15)
|
Biologisk mångfald och ekosystem (16)
|
Minimiskyddsåtgärder (17)
|
Taxonomiförenlig andel av omsättningen, år N (18)
|
Taxonomiförenlig andel av omsättningen, år N-1 (19)
|
Kategori (möjliggörande verksamhet eller) (20)
|
Kategori
”(omställningsverksamhet)”
(21)
|
|
|
Valuta
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
Ja/nej
|
Ja/nej
|
Ja/nej
|
Ja/nej
|
Ja/nej
|
Ja/nej
|
Ja/nej
|
Procent
|
Procent
|
Möjliggörande
|
Omställning
|
A. VERKSAMHETER SOM OMFATTAS AV TAXONOMIN
|
|
|
%
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A.1. Miljömässigt hållbara (taxonomiförenliga) verksamheter
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Verksamhet 1
|
|
|
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
%
|
|
Möjliggörande
|
|
Verksamhet 2
|
|
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
Ja
|
Ja
|
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
%
|
|
|
|
De miljömässigt hållbara (taxonomiförenliga) verksamheternas omsättning (A.1)
|
|
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
|
|
|
|
|
|
|
%
|
|
|
|
A.2. Verksamheter som omfattas av taxonomin men som inte är miljömässigt hållbara (ej taxonomiförenliga)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Verksamhet 1
|
|
|
%
|
0 %
|
0 %
|
0 %
|
0 %
|
0 %
|
0 %
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
0 %
|
|
Omställning
|
|
Verksamhet 3
|
|
|
%
|
%
|
0 %
|
0 %
|
0 %
|
0 %
|
0 %
|
Ja
|
Ja
|
Nej
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
0 %
|
|
|
|
Omsättningen hos de verksamheter som omfattas av taxonomin men som inte är miljömässigt hållbara (ej taxonomiförenliga) (A.2)
|
|
|
%
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Totalt (A.1 + A.2)
|
|
|
%
|
%
|
0 %
|
%
|
0 %
|
0 %
|
0 %
|
|
|
|
|
|
|
|
%
|
|
%
|
|
B. VERKSAMHETER SOM INTE OMFATTAS AV TAXONOMIN
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Omsättningen hos verksamheter som inte omfattas av taxonomin (B)
|
|
|
%
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Totalt (A + B)
|
|
|
%
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kolumn 21 fylls i för omställningsverksamheter som bidrar till att begränsa klimatförändringarna.
För verksamheter som under A2 kan kolumnerna 5–17 fyllas i på frivillig basis av icke-finansiella företag.
Mall: Andel av kapitalutgifterna från produkter eller tjänster som är förknippade med ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven – upplysningar som omfattar år N
|
|
|
|
Kriterier för väsentligt bidrag
|
Kriterier avseende att inte orsaka betydande skada
(DNSH)
|
|
|
|
|
|
Ekonomiska verksamheter (1)
|
Kod/koder (2)
|
Absoluta kapitalutgifter (3)
|
Andel av kapitalutgifter (4)
|
Begränsning av klimatförändringar (5)
|
Anpassning till klimatförändringar (6)
|
Vatten och marina resurser (7)
|
Cirkulär ekonomi (8)
|
Föroreningar (9)
|
Biologisk mångfald och ekosystem (10)
|
Begränsning av klimatförändringar (11)
|
Anpassning till klimatförändringar (12)
|
Vatten och marina resurser (13)
|
Cirkulär ekonomi (14)
|
Föroreningar (15)
|
Biologisk mångfald och ekosystem (16)
|
Minimiskyddsåtgärder (17)
|
Taxonomiförenlig andel av kapitalutgifterna, år N (18)
|
Taxonomiförenlig andel av kapitalutgifterna, år N-1 (19)
|
Kategori (möjliggörande verksamhet) (20)
|
Kategori
(omställningsverksamhet)
(21)
|
|
|
Valuta
|
%
|
&
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
Ja/nej
|
Ja/nej
|
Ja/nej
|
Ja/nej
|
Ja/nej
|
Ja/nej
|
Ja/nej
|
Procent
|
Procent
|
Möjliggörande
|
Omställning
|
A. VERKSAMHETER SOM OMFATTAS AV TAXONOMIN
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A.1. Miljömässigt hållbara (taxonomiförenliga) verksamheter
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Verksamhet 1
|
|
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
%
|
|
Möjliggörande
|
|
Verksamhet 2
|
|
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
%
|
|
|
|
Kapitalutgifter för de miljömässigt hållbara (taxonomiförenliga) verksamheterna (A.1)
|
|
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
|
|
|
|
|
|
|
%
|
|
|
|
A.2. Verksamheter som omfattas av taxonomin men som inte är miljömässigt hållbara (ej taxonomiförenliga)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Verksamhet 1
|
|
|
%
|
0 %
|
0 %
|
0 %
|
0 %
|
0 %
|
0 %
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
0 %
|
|
Omställning
|
|
Verksamhet 3
|
|
|
%
|
%
|
0 %
|
0 %
|
0 %
|
0 %
|
0 %
|
Ja
|
Ja
|
Nej
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
0 %
|
|
|
|
Kapitalutgifter för verksamheter som omfattas av taxonomin men som inte är miljömässigt hållbara (ej taxonomiförenliga) (A.2)
|
|
|
%
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Totalt (A.1 + A.2)
|
|
|
%
|
%
|
0 %
|
%
|
0 %
|
0 %
|
0 %
|
|
|
|
|
|
|
|
%
|
|
%
|
|
B. VERKSAMHETER SOM INTE OMFATTAS AV TAXONOMIN
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Omsättningen hos verksamheter som inte omfattas av taxonomin (B)
|
|
|
%
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Totalt (A + B)
|
|
|
%
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
För verksamheter som under A2 kan kolumnerna 5–17 fyllas i på frivillig basis av icke-finansiella företag.
Mall: Andel av driftsutgifterna från produkter eller tjänster som är förknippade med ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven – upplysningar som omfattar år N
|
|
|
|
Kriterier för väsentligt bidrag
|
Kriterier avseende att inte orsaka betydande skada
(DNSH)
|
|
|
|
|
|
Ekonomiska verksamheter (1)
|
Kod/koder (2)
|
Absoluta driftsutgifter (3)
|
Andel av driftsutgifter (4)
|
Begränsning av klimatförändringar (5)
|
Anpassning till klimatförändringar (6)
|
Vatten och marina resurser (7)
|
Cirkulär ekonomi (8)
|
Föroreningar (9)
|
Biologisk mångfald och ekosystem (10)
|
Begränsning av klimatförändringar (11)
|
Anpassning till klimatförändringar (12)
|
Vatten och marina resurser (13)
|
Cirkulär ekonomi (14)
|
Föroreningar (15)
|
Biologisk mångfald och ekosystem (16)
|
Minimiskyddsåtgärder (17)
|
Taxonomiförenlig andel av driftsutgifterna, år N (18)
|
Taxonomiförenlig andel av driftsutgifterna, år N-1 (19)
|
Kategori (möjliggörande verksamhet) (20)
|
Kategori
(omställningsverksamhet
(21)
|
|
|
Valuta
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
Ja/nej
|
Ja/nej
|
Ja/nej
|
Ja/nej
|
Ja/nej
|
Ja/nej
|
Ja/nej
|
Procent
|
Procent
|
Möjliggörande
|
Omställning
|
A. VERKSAMHETER SOM OMFATTAS AV TAXONOMIN
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A.1. Miljömässigt hållbara (taxonomiförenliga) verksamheter
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Verksamhet 1
|
|
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
%
|
|
Möjliggörande
|
|
Verksamhet 2
|
|
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
%
|
|
|
|
Driftsutgifter för de miljömässigt hållbara (taxonomiförenliga) verksamheterna (A.1)
|
|
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
%
|
|
|
|
|
|
|
|
%
|
|
|
|
A.2. Verksamheter som omfattas av taxonomin men som inte är miljömässigt hållbara (ej taxonomiförenliga)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Verksamhet 1
|
|
|
%
|
0 %
|
0 %
|
0 %
|
0 %
|
0 %
|
0 %
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
0 %
|
|
Omställning
|
|
Verksamhet 3
|
|
|
%
|
%
|
0 %
|
0 %
|
0 %
|
0 %
|
0 %
|
Ja
|
Ja
|
Nej
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
Ja
|
0 %
|
|
|
|
Driftsutgifter för verksamheter som omfattas av taxonomin men som inte är miljömässigt hållbara (ej taxonomiförenliga) (A.2)
|
|
|
%
|
0 %
|
0 %
|
0 %
|
0 %
|
0 %
|
0 %
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Totalt (A.1 + A.2)
|
|
|
%
|
%
|
0 %
|
%
|
0 %
|
0 %
|
0 %
|
|
|
|
|
|
|
|
%
|
|
%
|
|
B. VERKSAMHETER SOM INTE OMFATTAS AV TAXONOMIN
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Omsättningen hos verksamheter som inte omfattas av taxonomin (B)
|
|
|
%
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Totalt (A + B)
|
|
|
%
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
För verksamheter som under A2 kan kolumnerna 5–17 fyllas i på frivillig basis av icke-finansiella företag.
BILAGA III – Central resultatindikator för kapitalförvaltare
1.INNEHÅLLET I DEN CENTRALA RESULTATINDIKATOR FÖR VILKEN KAPITALFÖRVALTARE SKA LÄMNA UPPLYSNINGAR
Den centrala resultatindikatorn ska beräknas som täljaren delat med nämnaren i enlighet med vad som anges i punkterna 1.1 och 1.2 i denna bilaga.
1.1.Täljaren
Täljaren ska bestå av ett vägt medelvärde av investeringarna i investeringsobjektens taxonomiförenliga ekonomiska verksamheter. Det vägda medelvärdet av investeringarna ska beräknas på grundval av den taxonomiförenliga andelen av investeringsobjektens ekonomiska verksamheter, mätt enligt följande:
(a)För investeringsobjekt som är icke-finansiella företag: centrala resultatindikatorer för omsättning och kapitalutgifter från beräkningen av investeringsobjektets centrala resultatindikatorer i enlighet med bilagorna I och II.
(b)Om investeringsobjekten är kapitalförvaltare: omsättningsbaserade och kapitalutgiftsbaserade centrala resultatindikatorer, från beräkningen av investeringsobjektets centrala resultatindikatorer enligt bilagorna III och IV.
(c)För investeringsobjekt som är kreditinstitut: andelen gröna tillgångar baserat på omsättning och kapitalutgifter från beräkningen av investeringsobjektets andel gröna tillgångar i enlighet med bilagorna V och VI.
(d)För investeringsobjekt som är värdepappersföretag, investeringar och intäkter från beräkningen av investeringsobjektets omsättnings- och kapitalutgiftsbaserade centrala resultatindikatorer i enlighet med bilagorna VII och VIII, i enlighet med andelen tjänster och verksamheter vid handel för egen räkning och utom handel för egen räkning i värdepappersföretagets inkomster.
(e)För investeringsobjekt som är försäkrings- eller återförsäkringsföretag: investeringar, premieinkomst brutto eller, beroende på vad som är tillämpligt, de totala försäkringsinkomsterna på grundval av resultaten av beräkningen av antingen den omsättningsbaserade eller kapitalutgiftsbaserade investeringsindikatorn, om tillämpligt i kombinationer med försäkringsverksamhetsindikatorn när det gäller investeringsobjekt som är skadeförsäkrings- och återförsäkringsbolag, i enlighet med dessa bilagor IX och X.
Avräkning ska vara möjligt i beräkningen för att andelen investeringar i ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven ska kunna rapporteras, genom tillämpning av den metod som används för att beräkna korta nettopositioner i artikel 3.4 och 3.5 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 236/2012.
Genom undantag från första stycket i denna punkt 1.1 ska skuldförbindelser som syftar till att finansiera specifika identifierade verksamheter eller projekt, eller miljömässigt hållbara obligationer som emitterats av ett investeringsobjekt inkluderas i täljaren upp till värdet av de taxonomiförenliga ekonomiska verksamheter som intäkterna från dessa obligationer och skuldförbindelser finansierar, på grundval av information som lämnas av investeringsobjektet.
1.2.Nämnaren
Nämnaren ska bestå av värdet på alla tillgångar under förvaltning utan exponeringar som avses i artikel 7.1 i denna förordning och som är resultatet av kapitalförvaltares såväl kollektiva som individuella portföljförvaltning.
Kapitalförvaltare ska lämna upplysningar om en central resultatindikator på grundval av investeringsobjektens omsättningsindikatorer och en central resultatindikator på grundval av investeringsobjektens kapitalutgiftsindikator.
2.Metod för utarbetandet och rapporteringen av den centrala resultatindikator för vilken kapitalförvaltare ska lämna upplysningar
För upplysningar enligt artikel 8.1 i förordning (EU) 2020/852 ska kapitalförvaltare
(a)lämna upplysningar om de centrala resultatindikatorerna för varje miljömål och för aggregerade ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven på relevant företags- eller gruppnivå,
(b)ange en undergrupp bestående av omställningsverksamheter och möjliggörande verksamheter och lämna upplysningar om de centrala resultatindikatorerna för de aggregerade ekonomiska verksamheterna på företags- eller gruppnivå,
(c)göra en uppdelning av täljaren och nämnaren per investeringstyp,
(d)lämna upplysningar om de centrala resultatindikatorerna avseende de aggregerade ekonomiska verksamheter som omfattas av taxonomin,
(e)lämna upplysningar om den andel av de ekonomiska verksamheterna som inte omfattas av taxonomin i tillgångarna under förvaltning,
(f)lämna upplysning om andelen av de totala investeringarna som utgörs av investeringar i exponeringar som avses i artikel 7.1 i denna förordning,
(g)tillhandahålla de centrala resultatindikatorerna för varje enskild kapitalförvaltare om företaget endast tar fram individuella icke-finansiella rapporter, eller på gruppnivå om företaget tar fram icke-finansiella rapporter för gruppen.
BILAGA IV – Mall för den centrala resultatindikatorn för kapitalförvaltare
Standardmall för upplysningar som krävs enligt artikel 8 i förordning (EU) 2020/852 (kapitalförvaltare)
Det vägda medelvärdet av alla investeringar som syftar till finansiering av eller som är förknippade med ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven i förhållande till värdet på alla tillgångar som täcks av den centrala resultatindikatorn, med följande viktningar för investeringar i företag enligt nedan:
Omsättningsbaserad: %
Kapitalutgiftsbaserad: %
|
Det vägda medelvärdet av alla investeringar som syftar till finansiering av eller som är förknippade med ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven, med följande viktningar för investeringar i företag enligt nedan:
Omsättningsbaserad: [monetärt belopp]
Kapitalutgiftsbaserad: [monetärt belopp]
|
Procentandelen av de tillgångar som täcks av den centrala resultatindikatorn i förhållande till alla investeringar (alla tillgångar under förvaltning). Exklusive investeringar i statliga enheter, täckningsgrad: %
|
Det monetära värdet av tillgångar som täcks av den centrala resultatindikatorn. Exklusive investeringar i statliga enheter.
Täckning: [monetärt belopp]
|
Ytterligare, kompletterande upplysningar: uppdelning av resultatindikatorns nämnare
|
Procentandelen derivat i förhållande till alla tillgångar som omfattas av resultatindikatorn.
X %
|
Värdet i monetära belopp av derivat:.
[monetärt belopp]
|
Andelen exponeringar mot finansiella och icke-finansiella företag i EU som inte omfattas av artiklarna 19a och 29a i direktiv 2013/34/EU i förhållande till alla tillgångar som omfattas av resultatindikatorn:
För icke-finansiella företag:
För finansiella företag:
|
Värdet av exponeringar mot finansiella och icke-finansiella företag i EU som inte omfattas av artiklarna 19a och 29a i direktiv 2013/34/EU:
För icke-finansiella företag: [monetärt belopp]
För finansiella företag: [monetärt belopp]
|
Andelen exponeringar mot finansiella och icke-finansiella företag i länder utanför EU som inte omfattas av artiklarna 19a och 29a i direktiv 2013/34/EU i förhållande till alla tillgångar som omfattas av resultatindikatorn.
För icke-finansiella företag:
För finansiella företag:
|
Värdet av exponeringar mot finansiella och icke-finansiella företag i länder utanför EU som inte omfattas av artiklarna 19a och 29a i direktiv 2013/34/EU:
För icke-finansiella företag: [monetärt belopp]
För finansiella företag: [monetärt belopp]
|
Andelen exponeringar mot finansiella och icke-finansiella företag som omfattas av artiklarna 19a och 29a i direktiv 2013/34/EU i förhållande till alla tillgångar som omfattas av resultatindikatorn.
För icke-finansiella företag:
För finansiella företag:
|
Värdet av exponeringar mot finansiella och icke-finansiella företag som omfattas av artiklarna 19a och 29a i direktiv 2013/34/EU:
För icke-finansiella företag: [monetärt belopp]
För finansiella företag: [monetärt belopp]
|
Andelen exponeringar mot andra motparter i förhållande till alla tillgångar som omfattas av resultatindikatorn:
X %
|
Värdet av exponeringar mot andra motparter:
[monetärt belopp]
|
Värdet av alla investeringar som finansierar ekonomiska verksamheter som inte omfattas av taxonomin i förhållande till värdet på alla tillgångar som omfattas av resultatindikatorn:
X %
|
Värdet av alla investeringar som finansierar ekonomiska verksamheter som inte omfattas av taxonomin:
[monetärt belopp]
|
Värdet av alla investeringar som finansierar ekonomiska verksamheter som omfattas av taxonomin men inte är förenliga med taxonomikraven i förhållande till värdet av alla tillgångar som omfattas av resultatindikatorn:
X %
|
Värdet av alla investeringar som finansierar ekonomiska verksamheter som omfattas av taxonomin men inte är förenliga med taxonomikraven:
[monetärt belopp]
|
Ytterligare, kompletterande upplysningar: uppdelning av resultatindikatorns täljare
|
Andelen taxonomiförenliga exponeringar mot finansiella och icke-finansiella företag som omfattas av artiklarna 19a och 29a i direktiv 2013/34/EUi förhållande till alla tillgångar som omfattas av resultatindikatorn.
För icke-finansiella företag:
Omsättningsbaserad: %
Kapitalutgiftsbaserad: %
För finansiella företag:
Omsättningsbaserad: %
Kapitalutgiftsbaserad: %
|
Värdet av taxonomiförenliga exponeringar mot finansiella och icke-finansiella företag som omfattas av artiklarna 19a och 29a i direktiv 2013/34/EU:
För icke-finansiella företag:
Omsättningsbaserad: [monetärt belopp]
Kapitalutgiftsbaserad: [monetärt belopp]
För finansiella företag:
Omsättningsbaserad: [monetärt belopp]
Kapitalutgiftsbaserad: [monetärt belopp]
|
Andelen taxonomiförenliga exponeringar mot andra motparter i förhållande till totala tillgångar som omfattas av resultatindikatorn:
Omsättningsbaserad: %
Kapitalutgiftsbaserad: %
|
Värdet av taxonomiförenliga exponeringar mot andra motparter:
Omsättningsbaserad: [monetärt belopp]
Kapitalutgiftsbaserad: [monetärt belopp]
|
Uppdelning av den centrala resultatindikatorns täljare enligt miljömål
|
Verksamheter som är förenliga med taxonomikraven –
|
(1)Begränsning av klimatförändringar
|
Omsättning: %
Kapitalutgifter: %
|
Omställningsverksamhet: A % (omsättning, kapitalutgifter)
Möjliggörande verksamhet: B % (omsättning, kapitalutgifter)
|
(2)Anpassning till klimatförändringar
|
Omsättning: %
Kapitalutgifter: %
|
Omställningsverksamhet: A % (omsättning, kapitalutgifter)
Möjliggörande verksamhet: B % (omsättning, kapitalutgifter)
|
(3)Hållbar användning och skydd av vatten och marina resurser
|
Omsättning: %
Kapitalutgifter: %
|
Omställningsverksamhet: A % (omsättning, kapitalutgifter)
Möjliggörande verksamhet: B % (omsättning, kapitalutgifter)
|
(4)Omställning till en cirkulär ekonomi
|
Omsättning: %
Kapitalutgifter: %
|
Omställningsverksamhet: A % (omsättning, kapitalutgifter)
Möjliggörande verksamhet: B % (omsättning, kapitalutgifter)
|
(5)Förebyggande och begränsning av miljöföroreningar
|
Omsättning: %
Kapitalutgifter: %
|
Omställningsverksamhet: A % (omsättning, kapitalutgifter)
Möjliggörande verksamhet: B % (omsättning, kapitalutgifter)
|
(6)Skydd och återställande av biologisk mångfald och ekosystem
|
Omsättning: %
Kapitalutgifter: %
|
Omställningsverksamhet: A % (omsättning, kapitalutgifter)
Möjliggörande verksamhet: B % (omsättning, kapitalutgifter)
|
BILAGA V – Centrala resultatindikatorer för kreditinstitut
1.INNEHÅLLET I DE CENTRALA RESULTATINDIKATORER FÖR VILKA KREDITINSTITUT SKA LÄMNA UPPLYSNINGAR
1.1.De centrala resultatindikatorernas tillämpningsområde
1.1.1.Konsolidering
Kreditinstitut ska lämna upplysningar om relevanta centrala resultatindikatorer på grundval av tillämpningsområdet för den konsoliderade tillsyn av instituten som fastställs i förordning (EU) nr 575/2013, avdelning II kapitel 2 avsnitt 2.
1.1.2.Alla täckta tillgångar
Beräkningen av andelen gröna tillgångar för exponeringar i balansräkningen ska omfatta följande redovisningskategorier för finansiella tillgångar, inbegripet lån och förskott, skuldförbindelser, kapitalandelar och återtagna säkerheter:
(a)Finansiella tillgångar till upplupet anskaffningsvärde.
(b)Finansiella tillgångar som värderas till verkligt värde via övrigt totalresultat.
(c)Innehav i dotterbolag.
(d)Gemensamma företag och intressebolag.
(e)Finansiella tillgångar som identifierats som värderade till verkligt värde via resultatet och finansiella tillgångar som inte är förenade med handel och som obligatoriskt värderas till verkligt värde via resultatet.
(f)Säkerheter i form av fastigheter som erhållits av kreditinstitut genom att de övertagit äganderätten i utbyte mot skuldavskrivning.
De exponeringar som avses i artikel 7.1 i denna förordning får inte medräknas i andelen gröna tillgångar.
Följande tillgångar får inte ingå i täljaren för andelen gröna tillgångar:
(a)Finansiella tillgångar som innehas för handel.
(b)Interbanklån på anfordran.
(c)Exponeringar mot företag som inte omfattas av en skyldighet att offentliggöra icke-finansiell information enligt artikel 19a eller 29a i direktiv 2013/34/EU.
I beräkningen av de centrala resultatindikatorerna för exponeringar utanför balansräkningen ska de finansiella garantier som beviljats av kreditinstitutet och tillgångar under förvaltning för garanterade företag och investeringsobjekt som är icke-finansiella företag beaktas. Andra exponeringar utanför balansräkningen såsom åtaganden får inte ingå i beräkningen.
1.2.Innehållet i de centrala resultatindikatorerna och metod
1.2.1.Andel gröna tillgångar
Andelen gröna tillgångar ska visa hur stor andel av kreditinstitutets tillgångar som finansierar och investerats i ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven som en andel av alla täckta tillgångar enligt punkt 1.1.2 i denna bilaga.
Andelen gröna tillgångar ska bygga på exponeringar och balansräkningen i enlighet med tillämpningsområdet för den konsoliderade tillsynen enligt förordning (EU) nr 575/2013, avdelning II kapitel 2 avsnitt 2 för de typer av tillgångar och redovisningsinstrument som närmare anges i punkt 1.1.2 i denna bilaga, inbegripet information om stockar och flöden, om omställningsverksamheter och möjliggörande verksamheter, samt om specialutlåning och lån för allmänna ändamål.
Kreditinstituten ska lämna alla följande upplysningar:
(a)Den aggregerade andelen gröna tillgångar sett till täckta tillgångar i balansräkningen.
(b)Uppdelning per miljömål och per typ av motpart.
Definitionen av centrala resultatindikatorer ska baseras på följande delar:
(a)Täljaren, som ska omfatta de lån och förskott, skuldförbindelser, aktier och återtagna säkerheter som finansierar ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven på grundval av omsättningsindikatorn och kapitalutgiftsindikatorn för underliggande tillgångar.
(b)Nämnaren, som ska omfatta alla lån och förskott, alla skuldförbindelser, alla aktier och alla återtagna säkerheter samt alla andra täckta tillgångar i balansräkningen.
Utöver andelen gröna tillgångar ska kreditinstituten lämna upplysningar om hur stor procentandel av alla deras tillgångar som inte får ingå i täljaren för andelen gröna tillgångar i enlighet med artikel 7.2 i denna förordning och punkt 1.1.2 i denna bilaga.
1.2.1.1.Andel gröna tillgångar tillämplig på exponeringar mot icke-finansiella företag
Kreditinstitut ska lämna upplysningar om andelen gröna tillgångar när det gäller lånestockar, skuldförbindelser och kapitalandelar samt flödet av nya utlåningar. Kreditinstitut ska följa stegen nedan när de beräknar andelen gröna tillgångar för varje miljömål:
Miljömål
|
Första steget
|
Andra steget
|
Andel gröna tillgångar
|
Begränsning av klimatförändringar
|
Andelen lån och förskott/skuldförbindelser/egetkapitalinstrument som finansierar ekonomiska verksamheter som omfattas av taxonomin för målet om begränsningar av klimatförändringarna i förhållande till totala lån/skuldförbindelser/egetkapitalinstrument för icke-finansiella företag samt alla andra täckta tillgångar i balansräkningen.
|
Andelen lån och förskott/skuldförbindelser/egetkapitalinstrument som finansierar ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven för målet om begränsningar av klimatförändringarna i förhållande till lån och förskott/skuldförbindelser/egetkapitalinstrument som finansierar ekonomiska verksamheter i sektorer som omfattas av taxonomin för målet om begränsning av klimatförändringarna.
|
Andelen lån och förskott/skuldförbindelser/egetkapitalinstrument som finansierar ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven för målet om begränsningar av klimatförändringarna i förhållande till alla lån/skuldförbindelser/egetkapitalinstrument för icke-finansiella företag samt alla andra tillgångar i balansräkningen.
|
|
Varav: möjliggörande verksamheter Varav: möjliggörande verksamheter Varav omställningsverksamheter Varav omställningsverksamheter
|
Stockar och flöden
|
Anpassning till klimatförändringar
|
Andelen lån och förskott/skuldförbindelser/egetkapitalinstrument som finansierar ekonomiska verksamheter som omfattas av taxonomin för målet om anpassning till klimatförändringarna i förhållande till totala lån/skuldförbindelser/egetkapitalinstrument för icke-finansiella företag samt alla andra täckta tillgångar i balansräkningen.
|
Andelen lån och förskott/skuldförbindelser/egetkapitalinstrument som finansierar ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven för målet om anpassning till klimatförändringarna i förhållande till lån och förskott/skuldförbindelser/egetkapitalinstrument som finansierar ekonomiska verksamheter i sektorer som omfattas av taxonomin för målet om anpassning till klimatförändringar.
|
Andelen lån och förskott/skuldförbindelser/egetkapitalinstrument som finansierar ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven för målet om anpassning till klimatförändringarna i förhållande till alla lån/skuldförbindelser/egetkapitalinstrument för icke-finansiella företag samt alla andra täckta tillgångar i balansräkningen.
|
|
Varav: möjliggörande verksamheter Varav möjliggörande verksamheter
Varav anpassningsverksamheter Varav omställningsverksamheter
|
Stockar och flöden
|
Andra miljömässiga verksamheter
|
Upplysningar avseende samma andelar bör lämnas för vart och ett av de andra fyra miljömålen när granskningskriterierna väl har definierats, det vill säga hållbar användning och skydd av vatten och marina resurser, omställning till en cirkulär ekonomi, förebyggande och begränsning av miljöföroreningar samt skydd och återställande av biologisk mångfald och ekosystem.
|
|
1.2.1.1.1.1.(i) Andelen gröna tillgångar sett till låneverksamhet till och kapitalandelar i icke-finansiella företag avseende lån och förskott (GAR L&A)
Kreditinstitut ska använda och lämna upplysningar om följande poster för beräkningen av andelen gröna tillgångar för denna typ av exponeringar:
(1)(a)
Totala lån och förskott till icke-finansiella företag, inklusive lån och förskott som redovisas enligt de redovisningskategorier som hänvisas till i punkt 1.2 i denna bilaga, det vill säga det redovisade bruttovärdet av
(i)
lån och förskott till upplupet anskaffningsvärde och till verkligt värde via övrigt totalresultat,
(ii)
lån och förskott som inte innehas för handel och som värderas till verkligt värde via resultatet.
(1)
Lån och förskott till icke-finansiella företag som finansierar ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven, för varje miljömål, inklusive det redovisade bruttovärdet av lån och förskott i de relevanta redovisningskategorierna till företag som bedriver ekonomiska verksamheter som omfattas av taxonomin (när så är möjligt koder för den statistiska näringsgrensindelningen, Nace-koder, på fyrsiffrig nivå) och är relevanta för varje miljömål.
(1)(c)
Lån och förskott till icke-finansiella företag som finansierar ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven, för varje miljömål, inklusive alla lån och förskott som finansierar ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven, inbegripet undergrupper bestående av omställningsverksamheter och möjliggörande verksamheter.
Beloppet för (1)(c) ska beräknas med följande formel 1(c) = (1)(c)(1) + (1)(c)(2) där
(1)(c)(1)
utgör lån och förskott där användningen av medlen är känd, inklusive specialutlåning – projektfinansieringslån enligt vad som avses i bilaga V till kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 680/2014,
(1)(c)(2)
utgör lån och förskott där användningen av medel är okänd (allmänna lån).
För tillämpningen av punkt (1)(c)(1) ska kreditinstitut beakta det redovisade bruttovärdet av projektfinansieringsexponeringarna mot det icke-finansiella företaget sett till i hur stor omfattning och andel projektet finansierar en ekonomisk verksamhet som är förenlig med taxonomin. Bedömningen av huruvida detta krav är uppfyllt ska baseras på information från motparten om det projekt eller de verksamheter som medlen ska gå till. Kreditinstitut ska tillhandahålla information om vilken typ av ekonomisk verksamhet som finansieras. Dubbelräkning är inte tillåtet. Om samma specialutlåningsexponering är relevant för två miljömål ska kreditinstitut beakta den för det mest relevanta målet.
För tillämpningen av (1)(c)(2) ska kreditinstitut tillämpa den kapitalutgiftsindikator och den omsättningsindikator som motparten ska lämna upplysningar om för varje miljömål i enlighet med denna förordning. Beloppet av lån och förskott till icke-finansiella företag ska vara summan av det redovisade bruttovärdet av totala lån och förskott där användningen av medlen är okänd till icke-finansiella företag viktat med andelen ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven, med en uppdelning på omställningsverksamheter och möjliggörande verksamheter för varje motpart.
Kreditinstitut ska beräkna de centrala resultatindikatorerna för dessa typer av exponeringar på följande vis:
Första steget = (1)(b)/(1)(a).
Andra steget = (1)(c)/(1)(b). Kreditinstitut ska lämna separata upplysningar om den del av den centrala resultatindikatorn som avser möjliggörande verksamheter när så är relevant.
Andelen gröna tillgångar för lån och förskott (GAR L&A) (för varje miljömål) = (1)(c)/(1)(a). Kreditinstitut ska lämna upplysningar om andelen gröna tillgångar på grundval av omsättningsindikatorn och separata upplysningar om den del av indikatorn som avser möjliggörande verksamheter och omställningsverksamheter när så är relevant.
Upplysningar ska lämnas om följande delar av de centrala resultatindikatorerna:
(a)Vad gäller stockar: på grundval av hela det redovisade bruttovärdet av lån och förskott från och med referensdatumet för lämnandet av upplysningar.
(b)Vad gäller flöden: på grundval av det redovisade bruttovärdet av nya lån och förskott under det år som föregår referensdatumet för lämnandet av upplysningar.
(c)En separat uppdelning ska göras för möjliggörande verksamheter och omställnings- och anpassningsverksamheter och för specialutlåning.
1.2.1.1.1.2.(ii) Andelen gröna tillgångar sett till skuldförbindelser till icke-finansiella företag (GAR DS)
Kreditinstitut ska beräkna och lämna upplysningar om följande poster för beräkningen av andelen gröna tillgångar för denna typ av exponeringar:
(2)(a)
Totala skuldförbindelser till icke-finansiella företag, inklusive det redovisade bruttovärdet av skuldförbindelser som värderas till upplupet anskaffningsvärde och till verkligt värde via övrigt totalresultat samt skuldförbindelser som inte innehas för handel som värderas till verkligt värde via resultaträkningen.
(2)
Skuldförbindelser till icke-finansiella företag som finansierar ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven, för varje miljömål, inklusive det redovisade bruttovärdet av skuldförbindelser i de relevanta redovisningskategorierna till företag som bedriver ekonomiska verksamheter som omfattas av taxonomin (när så är möjligt koder för den statistiska näringsgrensindelningen, Nace-koder, på fyrsiffrig nivå).
(2)(c)
Skuldförbindelser till relevanta enheter som finansierar ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven, inklusive alla skuldförbindelser som finansierar ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven, inklusive omställningsverksamhet och möjliggörande verksamhet.
Beloppet för tillämpningen av (2)(c) ska beräknas med följande formel
2(c) = (2)(c)(1) + (2)(c)(2) där:
(2)(c)(1) utgör skuldförbindelser där användningen av medel är känd,
(2)(c)(2) utgör skuldförbindelser där användningen av medel är okänd.
För tillämpningen av 2(c)(1) ska kreditinstitut beakta följande:
(2)(c)(1)(a) Kreditinstitut ska beakta hela det redovisade bruttovärdet av exponeringar mot miljömässigt hållbara obligationer som utfärdats i enlighet med unionslagstiftningen. Befintliga obligationsemissioner som klassificeras som gröna obligationer där emittenten måste använda medlen till investeringar i ekonomiska verksamheter som omfattas av taxonomin ska bedömas utifrån i hur hög grad de ekonomiska verksamheterna eller de finansierade projekten är förenliga med taxonomikraven enligt förordning (EU) 2020/852, på grundval av specifik information som ska tillhandahållas av emittenten av en emission. Kreditinstitut ska vara transparenta med vilken typ av ekonomisk verksamhet som finansieras. Dubbelräkning är inte tillåtet. Om samma gröna obligation kan vara relevant för två miljömål ska kreditinstituten beakta den för det mest relevanta målet.
(2)(c)(1)(b) Kreditinstitut ska beakta det redovisade bruttovärdet av skuldförbindelser som investerats i projektfinansieringsexponeringar med avseende på i hur hög grad verksamheterna i det finansierade projektet är ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven. Bedömningen ska göras på grundval av specifik information som tillhandahålls av emittenten av emissionen. Dubbelräkning är inte tillåtet. Om samma specialutlåningsexponering kan vara relevant för två miljömål ska kreditinstitut beakta den för det mest relevanta målet. Kreditinstitut ska vara transparenta med vilken typ av ekonomisk verksamhet som finansieras.
För tillämpningen av (2)(c)(2) ska kreditinstitut tillämpa den omsättningsindikator och den kapitalutgiftsindikator som motparten ska lämna upplysningar om i enlighet med artikel 2 i denna förordning. Beloppet av skuldförbindelser gentemot icke-finansiella företag ska vara summan av det redovisade bruttovärdet av totala skuldförbindelser vars intäktsanvändning är okänd, viktat med andelen ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven, med en uppdelning på omställningsverksamheter och möjliggörande verksamheter för varje motpart.
Kreditinstitut ska beräkna de föreslagna centrala resultatindikatorerna enligt följande formel för denna typ av exponeringar:
Första steget = (2)(b)/(2)(a).
Andra steget = (2)(c)/(2)(b). Kreditinstitut ska lämna separata upplysningar om den del av den centrala resultatindikatorn som avser möjliggörande verksamheter och omställningsverksamheter när så är relevant.
Andelen gröna tillgångar sett till skuldförbindelser = (2)(c)/(2)(a) på grundval av omsättningsindikatorn och (2)(c)/(2)(a) på grundval av kapitalutgiftsindikatorn.
Upplysningar ska lämnas om följande delar av de centrala resultatindikatorerna:
(a)Vad gäller stockar: på grundval av hela det redovisade bruttovärdet av skuldförbindelser från och med referensdatumet för lämnandet av upplysningar.
(b)Vad gäller flöden: på grundval av det redovisade bruttovärdet av nya skuldförbindelser under det år som föregår referensdatumet för lämnandet av upplysningar.
(c)En separat uppdelning ska göras för möjliggörande verksamheter och omställningsverksamheter samt för specialutlåning.
1.2.1.1.1.3.(iii) Andelen gröna tillgångar sett till kreditinstituts kapitalandelar i icke-finansiella företag
1.2.1.1.1.4.Kreditinstitut ska beräkna och lämna upplysningar om följande:
(a)Andelen kapitalandelar i icke-finansiella företag som bedriver ekonomiska verksamheter som omfattas av taxonomin i förhållande till totala kapitalandelar i icke-finansiella företag.
Täljaren ska omfatta det redovisade bruttovärdet av de kapitalandelar, i icke-finansiella företag som bedriver ekonomiska verksamheter som omfattas av taxonomin, som inte innehas för handel och som utgör finansiella tillgångar som värderas till verkligt värde via övrigt totalresultat samt finansiella tillgångar som inte innehas för handel som värderas till verkligt värde via resultatet och innehav i dotterbolag, gemensamma företag och intressebolag.
Nämnaren ska omfatta hela det redovisade bruttovärdet av kapitalandelar, i icke-finansiella företag, som inte innehas för handel och som utgör finansiella tillgångar som värderas till verkligt värde via övrigt totalresultat samt finansiella tillgångar som inte innehas för handel som värderas till verkligt värde via resultatet och innehav i dotterbolag, gemensamma företag och intressebolag.
(b)Andelen kapitalandelar i icke-finansiella företag som bedriver ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven i förhållande till alla kapitalandelar i icke-finansiella företag som bedriver ekonomiska verksamheter som omfattas av taxonomin.
Täljaren ska vara lika med det redovisade bruttovärdet av de kapitalandelar som inte innehas för handel på grundval av omsättningsindikatorn och kapitalutgiftsindikatorn med anknytning till de ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven som bedrivs av det icke-finansiella företag som innehar egetkapitalinstrumentet.
Nämnaren ska omfatta det redovisade bruttovärdet av de kapitalandelar som inte innehas för handel på grundval av omsättningsindikatorn för de icke-finansiella företag som bedriver ekonomiska verksamheter som omfattas av taxonomin.
(c)Andelen gröna tillgångar sett till kapitalandelar (GAR EH) = Den andel av kapitalandelarna i icke-finansiella företag som finansierar ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven i förhållande till alla kapitalandelar i icke-finansiella företag.
Täljaren ska vara lika med det redovisade bruttovärdet av de kapitalandelar som inte innehas för handel viktat med omsättnings- och kapitalutgiftsindikatorn med anknytning till ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven, i enlighet med de upplysningar som lämnats av det icke-finansiella företag som innehar egetkapitalinstrumentet.
Nämnaren ska omfatta hela det redovisade bruttovärdet av de kapitalandelar i icke-finansiella företag som inte innehas för handel.
Upplysningar ska lämnas om följande delar av andelarna:
(a)Vad gäller stockar: på grundval av hela det redovisade bruttovärdet av kapitalandelar från och med referensdatumet för lämnandet av upplysningar.
(b)Vad gäller flöden: på grundval av det redovisade bruttovärdet av kapitalandelar under det år som föregår referensdatumet för lämnandet av upplysningar.
(c)En separat uppdelning ska göras för möjliggörande verksamheter och omställningsverksamheter.
1.2.1.1.1.5.(iv) Andelen gröna tillgångar av all finansiering gentemot icke-finansiella företag (lån plus kapitalandelar)
Upplysningar om de tre andelarna för varje miljömål ska lämnas på grundval av omsättningsindikatorn och, när det gäller skuldförbindelser och kapitalandelar, på grundval av omsättningsindikatorn och kapitalutgiftsindikatorn för underliggande tillgångar på aggregerad nivå för alla finansieringsinstrument i balansräkningen, inbegripet kapitalandelar, gentemot icke-finansiella företag.
Andelarnas täljare och nämnare ska innehålla det redovisade bruttovärdet av de lån och förskott, skuldförbindelser och kapitalandelar som är relevanta i det enskilda fallet.
1.2.1.2.Andelen gröna tillgångar sett till lån till och kapitalandelar i finansiella företag
Andelen gröna tillgångar sett till lån till och kapitalandelar i finansiella företag ska beräknas som den andel lån och förskott, skuldförbindelser och kapitalandelar i relevanta redovisningsinstrument som för miljömålet finansierar ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven, i förhållande till alla lån och förskott till, skuldförbindelser gentemot och kapitalandelar i finansiella företag.
Upplysningar ska lämnas för denna andel gröna tillgångar vad gäller begränsning av och anpassning till klimatförändringar, och det ska framgå hur stor del som rör möjliggörande verksamheter. När det gäller begränsning av klimatförändringarna ska upplysning om andelen gröna tillgångar också innehålla information om omställningsverksamheter och anpassningsverksamheter. För de verksamheter som bidrar till målen om begränsningar av och anpassning till klimatförändringar och andra miljömål ska kreditinstitut också lämna upplysningar om stockar och flöden.
Täljaren för andelen gröna tillgångar för finansiella företag ska beräknas på grundval av motparternas centrala resultatindikatorer beräknade enligt denna förordning. Den summa av alla lån och förskott, skuldförbindelser och kapitalandelar i de relevanta redovisningsinstrumenten gentemot finansiella företag som ska beaktas i täljaren ska vara summan av deras redovisade bruttovärde, viktat med andelen ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven, och en uppdelning avseende omställnings- och anpassningsverksamheter samt möjliggörande verksamheter ska göras för varje motpart.
Om motparten är ett annat kreditinstitut ska de omsättnings- och kapitalutgiftsbaserade indikatorerna vara det redovisade bruttovärdet av skuldförbindelser, lån och förskott och kapitalandelar i de relevanta redovisningsinstrumenten viktat genom motpartens totala andel gröna tillgångar i enlighet med definitionen i avsnitt, det vill säga det redovisade bruttovärdet multiplicerat med motpartens totala andel gröna tillgångar.
Om motparten är ett värdepappersföretag ska följande beräkning av den centrala resultatindikatorn tillämpas på grundval av den tjänsterelaterade andelen av värdepappersföretagets intäkter:
(a)För värdepappersföretag som handlar för egen räkning i enlighet med avsnitt A i bilaga I till Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU ska det redovisade bruttovärdet av skuldförbindelser, lån och förskott och kapitalandelar viktas genom den omsättningsbaserade och kapitalutgiftsbaserade andelen gröna tillgångar i enlighet med de upplysningar som lämnats ut av värdepappersföretaget, det vill säga det redovisade bruttovärdet multiplicerat med värdet på de tillgångar som investerats (skuldförbindelser, egetkapitalinstrument, likvida tillgångar och derivat) i ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven som en andel av värdet på alla investerade tillgångar.
(b)För andra värdepappersföretag än de som handlar för egen räkning i enlighet med avsnitt A i bilaga I till direktiv 2014/65/EU ska det redovisade bruttovärdet av skuldförbindelser, lån och förskott och kapitalandelar viktas genom den omsättnings- och kapitalutgiftsbaserade centrala resultatindikatorn för intäkter, alltså avgifter, provisioner och andra monetära förmåner, i enlighet med de upplysningar som lämnats ut av värdepappersföretagen, det vill säga det redovisade bruttovärdet ska multipliceras med avgifter, provisioner och andra monetära förmåner från tjänster och verksamheter gentemot ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven som en andel av de totala avgifterna, provisionsintäkterna och övriga monetära förmånerna från alla tjänster och verksamheter.
Om motparten är en kapitalförvaltare ska de omsättnings- och kapitalutgiftsbaserade centrala resultatindikatorerna vara det redovisade bruttovärdet av skuldförbindelser, lån och förskott och kapitalandelar viktat genom den andel av motpartens investeringar som gjorts i ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven, i enlighet med vad som specificeras i bilaga III och IV till denna förordning, det vill säga det redovisade bruttovärdet multiplicerat med kapitalförvaltarens andel av alla investeringar.
Om investeringsobjekten är försäkrings- eller återförsäkringsföretag ska riktmärket vara investeringar, premieinkomst brutto eller, beroende på vad som är tillämpligt, de totala försäkringsinkomsterna, i enlighet med resultaten från beräkningen av antingen den omsättnings- och kapitalutgiftsbaserade investeringsindikatorn eller av investeringsobjektets försäkringsverksamhetsindikator i enlighet med bilagorna XI och X till denna förordning.
Nämnaren ska vara hela det redovisade bruttovärdet av lån och förskott, skuldförbindelser och kapitalandelar i relevanta redovisningsinstrument gentemot finansiella företag.
1.2.1.3.Andelen gröna tillgångar sett till hushållsexponeringar
Andelen gröna tillgångar sett till hushållsexponeringar mot bostadsfastighets- eller husrenoveringslån ska beräknas som den andel av lånen till hushåll som är säkrad genom bostadsfastigheter eller beviljats i husrenoveringssyfte och som är förenlig med taxonomikraven i enlighet med de tekniska granskningskriterierna för byggnader, närmare bestämt renovering och förvärv och ägande i enlighet med punkterna 7.2., 7.3.,7.4., 7.5, 7.6. respektive 7.7. i bilaga I till den delegerade akten på klimatområdet, i förhållande till alla lån till hushåll som säkrats genom bostadsfastigheter eller beviljats i husrenoveringssyfte. Denna andel gröna tillgångar ska omfatta upplysningar om omställningsverksamheter och stockar och flöden. Denna andel gröna tillgångar ska endast tillämpas på investeringar som är relevanta för begränsning av klimatförändringarna.
Andelen gröna tillgångar sett till hushållsexponeringar mot konsumtionskrediter för billån ska beräknas som den andel av lånen som finansierar bilar som överensstämmer med de tekniska granskningskriterierna i avsnitt 6.5 i bilaga I till den delegerade akten på klimatområdet. Denna andel gröna tillgångar ska inbegripa upplysningar om omställningsverksamheter, och även upplysningar om lånestockar enkom för de lån som beviljats efter [datumet för tillämpning av denna förordning] och låneflöden. Denna andel gröna tillgångar ska endast tillämpas på investeringar som är relevanta för begränsning av klimatförändringarna.
Centrala resultatindikatorer för hushållsexponeringar som finansierar ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven ska endast tillämpas för målet om begränsning av klimatförändringar.
1.2.1.3.1.1.(i) Bolån
De centrala resultatindikatorupplysningar som ska lämnas ut av kreditinstitut ska omfatta privatlåneportföljen, i synnerhet hypotekslåneportföljen. Denna centrala resultatindikator ska redovisas med beaktande av förenligheten med de tekniska granskningskriterierna för byggnader i avsnitt 7.2., 7.3., 7.4., 7.5., 7.6. och 7.7. i bilaga I till den delegerade akten på klimatområdet.
Kreditinstitut ska lämna upplysningar om den centrala resultatindikatorn för sin bolåneportfölj uttryckt som den andel av lånen till hushåll som är säkrad genom bostadsfastigheter som bidrar till miljömålet om begränsning av klimatförändringarna i avsnitt 7.2., 7.3., 7.4., 7.5., 7.6. och 7.7. i bilaga I till den delegerade akten på klimatområdet i förhållande till alla lån till hushåll som är säkrade genom bostadsfastigheter.
Kreditinstitut ska lämna upplysningar om lånestockar från och med referensdatumet för lämnandet av upplysningar och upplysningar om flöden av nya utlåningar under den period då upplysningar ska lämnas.
Täljaren ska inbegripa det redovisade bruttovärdet av de bolån som överensstämmer med de tekniska granskningskriterierna i avsnitt 7.7. i bilaga I till den delegerade akten på klimatområdet.
I täljaren ska kreditinstituten också beakta de lån som beviljats för renovering av en byggnad eller ett hus i enlighet med de tekniska granskningskriterierna för byggnader enligt avsnitt 7.2., 7.3., 7.4., 7.5. och 7.6. i bilaga I till den delegerade akten på klimatområdet.
Nämnaren ska omfatta hela det redovisade bruttovärdet av lån till hushåll som är säkrade genom bostadsfastigheter plus hela det redovisade bruttovärdet av lån till hushåll för husrenovering, och dubbelräkningar av lån ska undvikas i de fall de sistnämnda är säkrade lån.
1.2.1.3.1.2.(ii) Hushåll – Konsumtionskrediter för billån
Kreditinstitut ska lämna upplysning om en central resultatindikator för lån som beviljats hushåll för förvärv av motorfordon (billån). En central resultatindikator ska vara en andel av lån som är förknippade med bilar som överensstämmer med de tekniska granskningskriterierna i enlighet med avsnitt 6.5. i bilaga I till den delegerade akten på klimatområdet.
Kreditinstitut ska beakta de billån som beviljats från och med datumet för tillämpning av kraven på att upplysningar ska lämnas, för den centrala resultatindikatorn både för stockar och för nya lån. Uppdateringar av stocken av lån som beviljats innan tillämpningsdatumet ska inte beaktas.
1.2.1.4.GAR för lån och förskott som finansierar offentligägda bostäder och annan specialutlåning till offentliga myndigheter
Om kreditinstitut har en affärsmodell som i stor utsträckning bygger på finansiering av offentligägda bostäder ska de lämna upplysningar om en central resultatindikator avseende i hur hög grad de överensstämmer med de tekniska granskningskriterierna enligt avsnitt 7.7. i bilaga I till den delegerade akten på klimatområdet för byggnader vars inköp finansieras av kreditinstitutet. Kreditinstituten ska uppskatta och lämna upplysningar om denna andel gröna tillgångar uttryckt som den andel av lånen till kommuner som finansierar offentligägda bostäder som överensstämmer med de tekniska granskningskriterierna enligt avsnitt 7.7. i bilaga I till den delegerade akten på klimatområdet i förhållande till alla lån till kommuner som finansierar offentligägda hyresbostäder. Kreditinstitutet ska lämna upplysningar om stockar och flöden.
Metoden för beräkningen av täljaren och nämnaren ska vara densamma som i metoden för bolån.
För finansiering av andra verksamheter och tillgångar än offentligägda bostäder ska kreditinstitut beakta det redovisade bruttovärdet av projektfinansieringsexponeringarna mot den offentliga myndigheten sett till i hur stor omfattning och andel projektet finansierar en ekonomisk verksamhet som är förenlig med taxonomin. Bedömningen av huruvida detta krav är uppfyllt ska baseras på information från den offentliga myndigheten om det projekt eller de verksamheter som medlen ska gå till. Kreditinstitut ska tillhandahålla information om vilken typ av ekonomisk verksamhet som finansieras. Dubbelräkning är inte tillåtet. Om samma specialutlåningsexponering är relevant för två miljömål ska kreditinstitut beakta den för det mest relevanta målet.
1.2.1.5.Andra exponeringar i balansräkningen – Återtagna säkerheter i form av fastigheter
Kreditinstitut ska lämna upplysning om den centrala resultatindikatorn när det gäller den del av deras försäljningsportfölj med återtagna säkerheter i form av kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter som överensstämmer med de tekniska granskningskriterierna i avsnitt 7.7 i bilaga I till den delegerade akten på klimatområdet för miljömålet om begränsning av klimatförändringar, uttryckt som den andel av de återtagna säkerheterna i form av kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter som överensstämmer med de tekniska granskningskriterierna i avsnitt 7.7 i bilaga I till den delegerade akten på klimatområdet i förhållande till alla återtagna säkerheter i form av kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter.
Kreditinstitut ska lämna upplysningar om lånestockar från och med referensdatumet för lämnande av upplysningar samt information om flöden av nya tillgångar under offentliggörandeperioden.
Täljaren ska inbegripa det redovisade bruttovärdet av de återtagna säkerheter i form av kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter som överensstämmer med de tekniska granskningskriterierna för byggnader i avsnitt 7.7 i bilaga I till den delegerade akten på klimatområdet.
Nämnaren ska inbegripa hela det redovisade bruttovärdet av de återtagna säkerheter i form av kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter som kreditinstituten innehar för försäljning.
Kreditinstitut ska lämna upplysningar om lånestockar från och med referensdatumet för lämnandet av upplysningar och upplysningar om flöden av nya utlåningar under den period då upplysningar ska lämnas.
1.2.1.6.Total andel gröna tillgångar
Kreditinstituten ska lämna upplysningar om den totala andelen gröna tillgångar. Den ska avspegla det sammanlagda värdet av de exponeringsbaserade centrala resultatindikatorerna genom att nämnaren ska innehålla alla tillgångar i balansräkningen utan exponeringar som avses i artikel 7.1 och den totala täljaren ska vara en addition av täljarna för de miljömässigt hållbara exponeringarna i de exponeringsbaserade centrala resultatindikatorerna.
(a)Den totala andelen gröna tillgångar för finansieringsverksamheter gentemot finansiella företag, för alla miljömålen.
(b)Den totala andelen gröna tillgångar för finansieringsverksamheter gentemot icke-finansiella företag, för alla miljömålen.
(c)Andelen gröna tillgångar för exponeringar som gäller bostadsfastigheter, inbegripet husrenoveringslån, för målet om begränsningar av klimatförändringarna.
(d)Andelen gröna tillgångar för hushållens billån, för målet om begränsningar av klimatförändringarna.
(e)Andelen gröna tillgångar för lån till lokala myndigheter för bostadsfinansiering och annan specialutlåning.
(f)Andelen gröna tillgångar sett till återtagna säkerheter i form av kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter som innehas för försäljning.
Tillsammans med den totala andelen gröna tillgångar ska kreditinstituten lämna upplysning om hur stor procentandel av deras tillgångar som inte tas med i täljaren för andelen gröna tillgångar i enlighet med artikel 7.2 och 7.3 och avsnitt 1.1.2 i denna bilaga.
1.2.2.Centrala resultatindikatorer sett till exponeringar utanför balansräkningen
Kreditinstitut ska lämna upplysningar om en kompletterande andel när det gäller till vilken nivå exponeringarna utanför balansräkningen är förknippade med ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven när det gäller exponeringar som kreditinstitut förvaltar och riktar eller bidrar till att rikta kapitalflöden mot ekonomiska verksamheter vars miljömässiga hållbarhet kan bedömas i enlighet med förordning (EU) 2020/852, enligt nedan:
(a)Finansiella garantier som ligger till grund för lån och förskott och andra skuldinstrument gentemot företag.
(b)Tillgångar under förvaltning.
1.2.2.1.Andelen grönt när det gäller finansiella garantier till finansiella och icke-finansiella företag (finansiell garantiindikator).
Andelen grönt när det gäller finansiella garantier till företag ska definieras som den andel av de finansiella garantierna som ligger till grund för skuldinstrument som finansierar ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven i förhållande till alla finansiella garantier som ligger till grund för skuldförbindelser gentemot företag. Detta inbegriper upplysning om stockar och flöden. När det gäller begränsning av klimatförändringarna ska upplysningar även lämnas om vad som utgör möjliggörande verksamheter och vad som utgör omställningsverksamheter. När det gäller anpassning till klimatförändringarna ska upplysningar lämnas om vad som utgör möjliggörande verksamheter och vad som utgör anpassningsverksamheter.
Metoden för beräkningen av den centrala resultatindikatorn för finansiella garantier ska vara samma som den metod som fastställdes för de centrala resultatindikatorerna sett till lån och förskott och/eller skuldförbindelser gentemot företag, men tillämpas på de underliggande lån och förskott/skuldförbindelser som kreditinstitutet tillhandahåller.
1.2.2.2.Andelen gröna tillgångar sett till tillgångar under förvaltning (indikator för tillgångar under förvaltning)
Andelen gröna tillgångar sett till tillgångar under förvaltning ska vara den andel av tillgångarna under förvaltning (egetkapitalinstrument och skuldinstrument) som tillhör företag som finansierar ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven i förhållande till alla tillgångar under förvaltning (egetkapitalinstrument och skuldinstrument). Detta inbegriper upplysning om stockar och flöden. När det gäller begränsning av klimatförändringarna ska upplysningar även lämnas om vad som utgör möjliggörande verksamheter och vad som utgör omställningsverksamheter. När det gäller anpassning till klimatförändringarna ska upplysningar lämnas om vad som utgör möjliggörande verksamheter och vad som utgör anpassningsverksamheter.
Metoden för beräkning av indikatorn för tillgångar under förvaltning ska vara samma som metoden för kapitalförvaltare i enlighet med bilaga III till denna förordning.
1.2.3.Centrala resultatindikatorer sett till andra tjänster än utlåning – Avgifter och provisioner (avgifts- och provisionsindikatorn)
Den centrala resultatindikatorn för avgifts- och provisionsintäkter kopplade till tjänster som är förknippade med de av företagens ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven ska definieras som den andel av kreditinstitutets avgifts- och provisionsintäkter från företag härrörande från andra produkter och tjänster än utlåning som är förknippad med ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven i förhållande till totala avgifts- och provisionsintäkter från företag som härrör från andra produkter eller tjänster än utlåning.
Kreditinstitut ska lämna upplysningar om avgifts- och provisionsintäkter kopplade till andra tillhandahållna tjänster än utlåning och kapitalförvaltning, inbegripet följande tjänster (som de rapporterats in av instituten i enlighet med mall 22.1 ”Avgifts- och provisionsintäkter och avgifts- och provisionskostnader, per verksamhet” i genomförandeförordning (EU) nr 680/2014):
(a)Emissioner eller övriga tjänster med anknytning till tredje parts värdepapper.
(b)Mottagande, vidarebefordran och genomförande av kundorder om köp eller försäljning av värdepapper.
(c)Rådgivning om fusioner och företagsförvärv.
(d)Företagsfinansieringstjänster avseende kapitalmarknadsrådgivning till företagskunder eller andra.
(e)Privatbanksrelaterade arvoden.
(f)Clearing- och avvecklingstjänster.
(g)Förvaringstjänster eller andra relaterade tjänster.
(h)Betaltjänster.
(i)Avgifts- och provisionsintäkter för distribution av produkter som är utfärdade av företag utanför den konsoliderade gruppen till dess nuvarande kunder.
(j)Låneavbetalningsverksamhet.
(k)Valutatjänster och internationella transaktioner.
Den centrala resultatindikatorns täljare ska inbegripa avgifts- och provisionsintäkter enligt definitionen i genomförandeförordning (EU) nr 680/2014, bilaga V, punkt 284 från andra tjänster som tillhandahålls företag än utlånings- och kapitalförvaltningstjänster och som är förknippade med ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven. Detta ska beräknas genom en viktning av avgifts- och provisionsintäkterna från varje motpart med den andel av omsättningen och kapitalutgifterna som är förknippad med de av företagets ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven och bidrar till det relevanta miljömålet på grundval av de upplysningar som företaget lämnat i enlighet med artikel 8 i förordning (EU) 2020/852. För finansiella företag ska den andel för motparten som ska tillämpas vara samma som för de centrala resultatindikatorerna för dessa företag.
Nämnaren ska vara alla de avgifts- och provisionsintäkter från företag som härrör från andra produkter och tjänster än utlåning och kapitalförvaltning.
1.2.4.Andra upplysningar som ska lämnas i andelen gröna tillgångar: Andel gröna tillgångar för handelsportföljen
Handelsportföljen ska undantas från nämnaren och täckningen av totala gröna tillgångar.
Kreditinstitut ska beskriva hur deras investeringspolicy för handelsportföljen ser ut, dess övergripande sammansättning och alla slags trender i fråga om förhärskande sektorer och hur de är förknippade med ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven. De ska också beskriva potentiella begränsningar med avseende på klimat- och miljörisker, med avseende på i vilken grad de är förknippade med ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven samt hur de hanterar miljörisker som kan påverka portföljens värde.
Om en handelsportfölj spelar en viktig roll i kreditinstitutets affärsmodell, och i synnerhet om kreditinstitutet inte uppfyller de villkor som anges i artikel 94.1 i förordning (EU) nr 575/2013 eller de villkor som anges i artikel 325a.1 i samma förordning, ska kreditinstitutet lämna kvantitativa upplysningar och centrala resultatindikatorer som visar i vilken utsträckning institutet handlar med miljömässigt hållbara tillgångar och i vilken utsträckning det bidrar till att främja handel med denna typ av tillgångar.
Kreditinstitut ska lämna följande upplysningar:
(a)All handel under perioden för lämnande av upplysningar i instrument som är förenliga med taxonomikraven, inbegripet absoluta inköp plus absoluta försäljningar av miljömässigt hållbara värdepapper.
(b)All handel med värdepapper under perioden för lämnande av upplysningar, inbegripet totala absoluta inköp plus totala absoluta försäljningar av värdepapper.
Absoluta inköp plus absoluta försäljningar av miljömässigt hållbara värdepapper ska ingå i täljaren för den specifika andelen gröna tillgångar i kreditinstitutets handelsportfölj. Alla absoluta inköp plus alla absoluta försäljningar av värdepapper ska ingå i nämnaren för andelen gröna tillgångar i handelsportföljen.
Den del av nämnaren som avser andelen gröna tillgångar i handelsportföljen ska uppskattas genom att det redovisade bruttovärdet av skuldförbindelser och egetkapitalinstrument som köpts in och/eller sålts från varje motpart viktas med den andel av omsättningen och kapitalutgifterna som är förknippad med de av företagets ekonomiska verksamheter som är förenliga med taxonomikraven och bidrar till det relevanta miljömålet på grundval av de upplysningar som företaget lämnat i enlighet med artikel 8 i förordning (EU) 2020/852. För finansiella företag ska den andel från motparten som ska tillämpas vara samma som för de centrala resultatindikatorerna för dessa motparter.