EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C(2018)8383

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) …/… om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/53/EU vad gäller tillämpningen av de väsentliga krav som avses i artikel 3.3 g i det direktivet i syfte att säkerställa lokalisering av nödsamtal från mobila enheter

C/2018/8383 final

MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL DEN DELEGERADE AKTEN

Den nuvarande praxisen för att lokalisera nödsamtal från mobiltelefoner bygger på cell-id-positionering. Mobilnätsoperatörerna använde lokalisering med cell-id i stor utsträckning vid genomförandet av direktivet om samhällsomfattande tjänster 1 . Lösningen med samtalslokalisering bygger på identifiering av täckningsområdet för den basstation som mobiltelefonen använder, som inte nödvändigtvis är den närmaste basstationen. Detta täckningsområde är beroende av täckningsvinkeln och cellradien. Cellradien kan variera från 100 meter till flera kilometer 2 . I vissa fall, i synnerhet i berg och i städer, kan detta leda till stora fel i lokaliseringen av nödsamtalet.

Mobiltelefonerna har numera en avancerad inbyggd datorkapacitet som klarar att bearbeta platsdata från globala system för satellitnavigering (GNSS) 3 och wifi-information, vilket möjliggör en lösning som kan ge exaktare samtalslokalisering. En lösning för samtalslokalisering som baseras på ett hybridsystem som fortsatt tillhandahåller cell-id-positionering, tillsammans med den wifi-information och platsinformation från GNSS-systemet som redan är tillgänglig i slutanvändarens mobiltelefon, skulle ge betydande fördelar i nödsituationer både inomhus och utomhus. Lösningar som bygger på GNSS-positionering används redan i stor utsträckning i åtta EU-medlemsstater och tredjeländer (bland annat i Förenta staterna 4 ).

Användningen av GNSS-system skulle möjliggöra exaktare samtalslokalisering, snabbare och effektivare räddningsinsatser samt en optimering av beredskapsresurserna. Fältprovningar som utförts i fyra EU-medlemsstater som ett led i ett EU-finansierat projekt visade på en påtaglig skillnad i noggrannhet mellan cell-id-lokalisering och GNSS-lokalisering. Cell-id-lokaliseringen gav en noggrannhet på mellan 1,5 och 5 kilometer, medan GNSS-lokaliseringen uppvisade en noggrannhet på mellan 6 och 28 meter 5 . Detta är betydelsefullt med tanke på att larmtjänsterna mottog 301 miljoner nödsamtal under 2017. En majoritet av dessa samtal (71 %) ringdes från mobiltelefoner 6 .

I enlighet med artikel 3.3 g i Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/53/EU av den 16 april 2014 om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om tillhandahållande på marknaden av radioutrustning och om upphävande av direktiv 1999/5/EG (radioutrustningsdirektivet) har kommissionen getts befogenhet att anta delegerade akter i syfte att säkerställa att radioutrustningen stöder vissa funktioner som säkerställer tillgång till larmtjänster.

Genom att använda denna befogenhet, fortsättningsvis genom den delegerade förordningen, har kommissionen för avsikt att ange och förtydliga de klasser och kategorier som berörs av den artikeln, för att se till att handhållna mobiltelefoner med avancerad datorkapacitet (allmänt kända som ”smarttelefoner”, nedan kallade mobila enheter) säkerställer tillgång till larmtjänster.

Detta kommer att ske genom att tillverkare av mobila enheter blir skyldiga att se till att enheterna stöder tekniska lösningar för mottagning och bearbetning av platsdata från wifi-signaler liksom data från GNSS-system som är kompatibla med åtminstone det Galileosystem som avses i förordning (EU) nr 1285/2013 7 , i syfte att effektivisera kommunikationen i nödsituationer.

Om flera konstellationer av GNSS-system används blir tillgången till högkvalitativ positionering större, särskilt i besvärliga miljöer där en obehindrad överföring av radiosignalen inte kan garanteras, som i tätorter med höga byggnader. I exempelvis smala gränder kan byggnader skymma himlen och därmed även satelliterna, så varje ytterligare satellitsignal som en mobil enhet tar emot där kan förbättra precisionen 8 .

Galileo ägs av EU och är det enda GNSS-system som står under civil kontroll 9 . Systemet tillhandahåller kontinuerliga, exakta navigeringssignaler både inom EU och globalt, och erbjuder unika funktioner, t.ex. sådana som används vid sökning och räddning 10 , samt högprecisions- och autentiseringstjänster 11 för professionella och specialiserade tillämpningsområden.

Genom Galileo kommer GNSS-användare över hela världen att få tillgång till mycket tillförlitlig 12 positionering, navigering och tidsbestämning, i synnerhet, men inte enbart, när det används ihop med andra GNSS-system. För mobiltelefonbaserad positionering är det relevant att säkerställa att GNSS-Galileo-systemet är tillgängligt, med tanke på den ökade stabilitet och noggrannhet som det medför jämfört med andra platsbestämningssystem som används 13 var för sig.

Användningen av Galileo i mobila enheter fastställdes dessutom som en prioritering i EU:s rymdstrategi 14 . Åtgärder som kräver kompatibilitet med Galileo liknar dem som antogs genom förordningen om eCall-system för tillgång till larmnumret 112 från fordonsbaserade eCall-system 15 .

Om det fanns krav på att stödja lokalisering baserad på wifi-signaler skulle det bli möjligt med en exaktare lokalisering av slutanvändaren när GNSS-platsdata eventuellt inte finns tillgängliga, som i nödsituationer inomhus 16 .

Kravet på att göra platsinformation från GNSS och wifi-signaler överförbar skulle göra det möjligt att använda den vid nödsamtal, med beaktande av redan befintliga tekniskt genomförbara metoder. En sådan tekniskt genomförbar metod är AML (avancerat system för lokalisering av mobiltelefoner), som via ett mobilmeddelande (sms) överför tillgänglig GNSS-/wifi-/cell-id-information från uppringarens smarttelefon till larmcentralen. AML har redan införts i åtta EU-medlemsstater: Förenade kungariket, Estland, Litauen, Belgien, Irland, Finland, Malta och Österrike. Införandet har skett med utgångspunkt i en teknisk rapport från Europeiska institutet för telekommunikationsstandarder (Etsi) 17 . I rapporten behandlas GPS och Galileo. AML-funktionen stöds av de operativsystem som används i över 95 % av alla smarttelefoner i Europa 18 .

Tillverkarna av mobila enheter förväntas påverkas minimalt, eftersom åtgärderna är inriktade på mobiltelefoner som redan är GNSS-kompatibla. Nästan alla nya smarttelefoner som finns på marknaden i dag är GNSS-kompatibla. Europeiska byrån för GNSS (GSA) uppskattar att 82 % av alla mobiltelefoner var GNSS-kompatibla 2017. Andelen bör nå upp till närmare 100 % senast 2020, innan denna rättsakt blir tillämplig.

Ledande tillverkare av kretsuppsättningar till smarttelefoner erbjuder Galileo-kompatibla kretsar, och smarttelefoner som använder Galileo har funnits på marknaden sedan 2016 19 . Enligt HELP112-undersökningen skulle kostnaderna för att installera Galileo bli försumbara, eftersom inga särskilda maskinvarukomponenter krävs 20 . Alla större mobiltelefontillverkare (t.ex. Apple, Sony, Samsung och Huawei) har lagt till Galileo i sina telefoner 21 .

Den delegerade förordningen skulle därför förstärka de aktuella tendenserna på marknaden genom att tillföra rättslig säkerhet. I synnerhet behöver de medlemsstater som för närvarande investerar i att göra det möjligt för larmcentralerna att ta emot samtalslokaliseringsdata från mobila enheter rättslig säkerhet om att tillverkarna av mobila enheter kommer att erbjuda och fortsätta att erbjuda funktioner för överföring av samtalslokaliseringsdata 22 .

Den delegerade förordningen kommer att bidra till större enhetlighet när det gäller tillgång till snabba och effektiva larmtjänster i alla EU-medlemsstater.

Enligt direktivet om integritet och elektronisk kommunikation 23 får medlemsstaterna anta särskilda bestämmelser som gör det möjligt för leverantörer av elektroniska kommunikationstjänster att ge larmtjänsterna tillgång till lokaliseringsdata utan föregående samtycke av berörda användare och abonnenter.

Denna delegerade förordning förväntas inte öka den administrativa bördan för tillverkare av mobila enheter, eftersom de redan har integrerat AML och GNSS i dessa enheter. GNSS-funktionen påverkar inte mobiltelefonoperatörerna, eftersom lösningen är smarttelefonbaserad 24 .

Den skulle inte heller få några ekonomiska följder för EU:s budget.

2.SAMRÅD SOM FÖREGÅTT ANTAGANDET AV AKTEN

Kommissionen har vid flera tillfällen vänt sig till berörda parter för att diskutera frågan om att säkerställa mobiltelefonernas kompatibilitet med Galileo när det gäller nödsamtal.

Den 7 maj 2014 anordnades en offentlig utfrågning för att inhämta kunskap och bidrag från de berörda parter som assisterar i nödsituationer efter samtal till 112, angående möjligheten att aktivera samtalslokalisering genom GNSS på mobiltelefoner, i synnerhet Galileo, och skicka platsuppgifterna till larmcentralerna 25 .

En stor majoritet av de berörda parterna var positiva till åtgärder för att öka rättssäkerheten i syfte att främja införandet av GNSS-baserad samtalslokalisering och på så vis säkerställa en snabb, effektiv och enhetlig tjänst för allmänheten. De ansåg att detta även skulle garantera EU:s oberoende, som är av avgörande betydelse i nödsituationer.

Ett offentligt samråd genomfördes under perioden 18 april–12 juli 2016, innan rymdstrategin antogs. Samrådet riktade sig till berörda parter i offentlig och privat sektor och i industrin, inbegripet små och medelstora företag, till forskningsinstitut och lärosäten i Europa samt till EU-invånare som ville dela med sig av sina synpunkter om den framtida rymdstrategin. Användningen av Galileo för nödsamtal (E112) ansågs vara till stor nytta, och de flesta berörda parter svarade att samtalslokaliseringen skulle bli exaktare om GNSS-baserade platsdata, bland annat från Galileo 26 , användes.

Det har inte gjorts någon konsekvensbedömning av den delegerade förordningen, eftersom den endast förtydligar andra rättsakter vilka i sin tur har varit föremål för konsekvensbedömningar: direktivet om samhällsomfattande tjänster 27 , den europeiska kodexen för elektronisk kommunikation 28 och radioutrustningsdirektivet 29 . Enligt direktivet om samhällsomfattande tjänster är medlemsstaterna dessutom redan nu skyldiga att se till att platsinformation tillhandahålls, och i framtiden kommer de att åläggas samma skyldighet genom den europeiska kodexen för elektronisk kommunikation. Denna delegerade förordning ger den rättsliga säkerhet som behövs för att genomföra en effektiv lösning för samtalslokalisering. Marknaden har redan förutsett en teknisk lösning med information baserad på GNSS- och wifi-signaler, som nu finns i över 95 % av alla smarttelefoner. Eftersom lösningen är programvarubaserad kommer kostnaderna för smarttelefontillverkarna att bli försumbara.

Den delegerade förordningen lades fram för medlemsstaterna vid de möten som expertgruppen för rymdpolitik höll den 14 november 2017 30 och den 14 mars 2018 31 . Den lades även fram för medlemsstaterna och industrin vid de möten som kommittén för bedömning av överensstämmelse och marknadsövervakning inom teleområdet (TCAM) höll den 1 december 2017 32 och den 16 april 2018 33 .

3.DEN DELEGERADE AKTENS RÄTTSLIGA ASPEKTER

I enlighet med artikel 290 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt kompletterar den delegerade förordning som kommissionen härmed lägger fram direktiv 2014/53/EU, särskilt artikel 3.3 g.

Enligt artikel 3.3 g i direktiv 2014/53/EU har kommissionen befogenhet att anta delegerade akter om kategorier eller klasser av radioutrustning för att se till att radioutrustning stöder vissa funktioner som säkerställer tillgång till larmtjänster.

Med utgångspunkt i artikel 3.3 g i direktiv 2014/53/EU är syftet med den delegerade förordningen att närmare ange de egenskaper, klasser och kategorier som berörs av den artikeln.

I den delegerade förordningen kommer det att preciseras att handhållna mobila telefoner med avancerad datorkapacitet (mobila enheter, i allmänhet kallade smarttelefoner) omfattas av artikel 3.3 g.

Målet är att säkerställa att dessa mobila enheter stöder tekniska lösningar för mottagning och bearbetning av platsdata baserade på wifi-signaler liksom data från GNSS-system som är kompatibla med åtminstone det Galileosystem som avses i förordning (EU) nr 1285/2013, i syfte att effektivisera kommunikationen i nödsituationer.

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) …/…

av den 12.12.2018

om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/53/EU vad gäller tillämpningen av de väsentliga krav som avses i artikel 3.3 g i det direktivet i syfte att säkerställa lokalisering av nödsamtal från mobila enheter

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/53/EU av den 16 april 2014 om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om tillhandahållande på marknaden av radioutrustning och om upphävande av direktiv 1999/5/EG 34 , särskilt artikel 3.3, och

av följande skäl:

(1)Enligt skäl 14 i direktiv 2014/53/EU kan radioutrustning vara avgörande för att ge tillgång till larmtjänster och bör därför i tillämpliga fall vara utformad så att den stöder de funktioner som krävs för tillgång till dessa tjänster.

(2)Det system som inrättades inom Galileoprogrammet på grundval av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1285/2013 35 är ett globalt system för satellitnavigering (nedan kallat GNSS) som helt och hållet ägs och kontrolleras av unionen och som tillhandahåller en mycket exakt positioneringstjänst under civil kontroll. Galileosystemet kan användas i kombination med andra GNSS-system.

(3)I rymdstrategin för Europa 36 , som antogs 2016, aviseras åtgärder för införande av Galileos positionerings- och navigeringstjänster i mobiltelefoner.

(4)I sina slutsatser av den 5 december 2017 37 stöder rådet utvecklingen av en stark nedströmsmarknad för rymdbaserade tillämpningar och tjänster, och understryker att lämpliga åtgärder bör vidtas, vid behov även lagstiftning, för att anordningar som säljs i unionen ska bli fullt kompatibla med Galileosystemet och för att uppmuntra spridningen av anordningar som är kompatibla med Galileo på den globala marknaden.

(5)I Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/22/EG 38 föreskrivs införandet av det gemensamma europeiska larmnumret (112) i hela unionen och medlemsstaterna åläggs att se till att företag som tillhandahåller slutanvändare elektroniska kommunikationstjänster för uppringning av ett eller flera nummer i den nationella nummerplanen gör information om varifrån samtalet kommer tillgänglig för myndigheter som handhar larmsamtal till åtminstone det gemensamma europeiska larmnumret 112.

(6)Handhållna mobiltelefoner med avancerad datorkapacitet (nedan kallade mobila enheter) är den kategori av radioutrustning för telekommunikation som används mest i unionen för samtal till det gemensamma europeiska larmnumret 112.

(7)Noggrannhetsnivån när det gäller lokalisering av den radioutrustning som använder larmtjänsterna spelar en viktig roll i att säkerställa effektiv tillgång till dessa tjänster. För att lokalisera ett nödsamtal från en mobil enhet används i dagsläget cell-id baserat på täckningsområdet för den basstation som den mobila enheten använder. Täckningsområdet för en basstation varierar från 100 meter till flera kilometer. I vissa fall, i synnerhet i bergsområden, städer och stora byggnader, kan detta leda till betydande fel i lokaliseringen av den person som ringer nödsamtalet.

(8)Om samtalslokalisering baserad på cell-id kompletteras med wifi- och GNSS-information blir det möjligt att med mycket större precision lokalisera den som ringer nödsamtalet, vilket i sin tur möjliggör snabbare och effektivare räddningsinsatser och en optimering av beredskapsresurserna.

(9)Samtalslokaliseringslösningar som bygger på GNSS-positionering har redan införts i åtta medlemsstater och i vissa tredjeländer.

(10)Med avseende på eCall-system som bygger på 112-tjänsten krävs det enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/758 39 redan att mottagarna i dessa system är kompatibla med positionsbestämningstjänsterna inom Galileo- och Egnossystemen.

(11)Av ovan angivna skäl bör även mobila enheter omfattas av den kategori radioutrustning som stöder vissa funktioner som säkerställer tillgång till larmtjänster som avses i artikel 3.3 g i direktiv 2014/53/EU. Nya mobila enheter bör kunna erbjuda tillgång till wifi- och GNSS-platsinformation vid nödkommunikation, och funktionen för platslokalisering bör vara kompatibel med de tjänster som tillhandahålls genom Galileoprogrammet.

(12)Direktiv 2014/53/EU uttrycker endast väsentliga krav. För att underlätta bedömningen av överensstämmelse med dessa krav föreskrivs i direktivet presumtion om överensstämmelse för radioutrustning som överensstämmer med frivilliga harmoniserade standarder som har antagits i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1025/2012 40 i syfte att ange detaljerade tekniska specifikationer av dessa krav.

(13)Europeiska kommittén för elektroteknisk standardisering (Cenelec) och Europeiska institutet för telekommunikationsstandarder (Etsi) ombads att som stöd för genomförandet av artikel 3 i direktiv 2014/53/EU utarbeta harmoniserade standarder för radioutrustning (M/536) 41 .

(14)Ekonomiska aktörer bör ges tillräckligt med tid för att göra nödvändiga anpassningar av de mobila enheter som de avser att släppa ut på marknaden. Inget i denna förordning bör tolkas som att ekonomiska aktörer hindras från att följa den från dagen för dess ikraftträdande.

(15)Kommissionen genomförde lämpliga samråd, även på expertnivå, under det förberedande arbetet med de åtgärder som anges i denna förordning, och samrådde med expertgruppen för rymdpolitik vid gruppens möten den 14 november 2017 och den 14 mars 2018.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

1.De väsentliga krav som fastställs i artikel 3.3 g i direktiv 2014/53/EU ska gälla för handhållna mobiltelefoner med egenskaper som liknar dem i en dator vad gäller förmågan att behandla och lagra data.

2.Överensstämmelse med punkt 1 ska säkerställas genom tekniska lösningar för mottagning och bearbetning av wifi-data, data från globala system för satellitnavigering som är kompatibla och kan användas med åtminstone det Galileosystem som avses i förordning (EU) nr 1285/2013, och för tillhandahållande av dessa data för överföring vid nödkommunikation.

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den [36 månader efter ikraftträdandet].

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 12.12.2018

   På kommissionens vägnar

   Ordförande
   Jean-Claude JUNCKER

(1)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/22/EG av den 7 mars 2002 om samhällsomfattande tjänster och användares rättigheter avseende elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster (direktiv om samhällsomfattande tjänster).
(2)    HELP112, en undersökning som finansierats av Europeiska kommissionen och som finns tillgänglig på https://ec.europa.eu/growth/content/help112-project_sv
(3)    Autonom geopositionering med global täckning. GNSS-system (globala system för satellitnavigering) låter elektroniska mottagare fastställa deras läge (longitud, latitud och höjd).
(4)    Se översikten i HELP112-undersökningen.
(5)    HELP112-undersökningen.
(6)     https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/implementation-european-emergency-number-112-results-eleventh-data-gathering-round  
(7)

   De europeiska GNSS-systemen är följande:

– EGNOS, ett stödsystem som förbättrar GPS-noggrannheten och bidrar med information om dess tillförlitlighet i Europa.

– Galileo, EU:s globala system för satellitnavigering som kan användas i kombination med andra GNSS-system och som tillhandahåller en mycket exakt positioneringstjänst.

Båda systemen står under civil kontroll i EU och är avgiftsfria (se Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1285/2013 av den 11 december 2013 om uppbyggnad och drift av de europeiska satellitnavigeringssystemen).

(8)    HELP112-undersökningen.
(9)     https://www.gsc-europa.eu/galileo-overview/what-is-galileo
(10)     https://www.gsa.europa.eu/european-gnss/galileo/services/galileo-search-and-rescue-sar-service  
(11)    Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2018/321 av den 2 mars 2018 om ändring av genomförandebeslut (EU) 2017/224 om fastställande av tekniska och operativa specifikationer som gör det möjligt för den kommersiella tjänst som erbjuds genom det system som upprättats enligt Galileoprogrammet att uppfylla de funktioner som avses i artikel 2.4 c i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1285/2013.
(12)     https://www.gsc-europa.eu/electronic-library/performance-reports
(13)     https://www.gsc-europa.eu/electronic-library/performance-reports
(14)    En rymdstrategi för Europa (COM(2016) 705 final).
(15)

   Artikel 5.4 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/758 av den 29 april 2015 om typgodkännandekrav för montering av eCall-system som bygger på 112-tjänsten i fordon och om ändring av direktiv 2007/46/EG.

(16)    HELP112-undersökningen.
(17)     http://www.etsi.org/deliver/etsi_tr/103300_103399/103393/01.01.01_60/tr_103393v010101p.pdf  
(18)    Källorna finns på https://www.apple.com/newsroom/2018/03/ios-11-3-is-available-today/ , https://blog.google/topics/google-europe/helping-emergency-services-find-you/ och https://ec.europa.eu/growth/content/help112-project_en
(19)    En uppdaterad förteckning över telefoner som har Galileo finns på www.usegalileo.eu  
(20)    Se lönsamhetsanalysen i HELP112-undersökningen.
(21)    En uppdaterad förteckning över telefoner som har Galileo finns på www.usegalileo.eu
(22)    Se lönsamhetsanalysen i HELP112-undersökningen.
(23)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/58/EG av den 12 juli 2002 om behandling av personuppgifter och integritetsskydd inom sektorn för elektronisk kommunikation (direktiv om integritet och elektronisk kommunikation).
(24)    Se lönsamhetsanalysen i HELP112-undersökningen.
(25)     https://www.gsc-europa.eu/news/how-to-enable-better-location-for-emergency-calls-galileo-and-112
(26)    Samrådet med berörda parter finns på https://ec.europa.eu/growth/content/public-consultation-space-strategy-europe-0_en  
(27)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/22/EG av den 7 mars 2002 om samhällsomfattande tjänster och användares rättigheter avseende elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster.
(28)    Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om upprättande av en europeisk kodex för elektronisk kommunikation (omarbetning) (COM(2016) 590).
(29)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/53/EU av den 16 april 2014 om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om tillhandahållande på marknaden av radioutrustning och om upphävande av direktiv 1999/5/EG. Radioutrustningsdirektivet 2014/53/EU.
(30)     http://ec.europa.eu/transparency/regexpert/index.cfm?do=groupDetail.groupDetaigroupIDl&=2486
(31)     http://ec.europa.eu/transparency/regexpert/index.cfm?do=groupDetail.groupDetail&groupID=2486
(32)     https://circabc.europa.eu/w/browse/552ffe2a-3176-47d7-8725-92d4a5dd5a4f
(33)     Ibid.
(34)    EUT L 153, 22.5.2014, s. 62.
(35)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1285/2013 av den 11 december 2013 om uppbyggnad och drift av de europeiska satellitnavigeringssystemen och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 876/2002 och Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 683/2008 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 1).
(36)    Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – En rymdstrategi för Europa (COM(2016) 705 final).
(37)

   Rådets slutsatser av den 5 december 2017 om halvtidsöversynen av Galileo- och Egnosprogrammen och om de resultat som uppnåtts av Europeiska byrån för GNSS, 15435/17.

(38)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/22/EG av den 7 mars 2002 om samhällsomfattande tjänster och användares rättigheter avseende elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster (direktiv om samhällsomfattande tjänster) (EGT L 108, 24.4.2002, s. 51).
(39)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/758 av den 29 april 2015 om typgodkännandekrav för montering av eCall-system som bygger på 112-tjänsten i fordon och om ändring av direktiv 2007/46/EG (EUT L 123, 19.5.2015, s. 77).
(40)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1025/2012 av den 25 oktober 2012 om europeisk standardisering och om ändring av rådets direktiv 89/686/EEG och 93/15/EEG samt av Europaparlamentets och rådets direktiv 94/9/EG, 94/25/EG, 95/16/EG, 97/23/EG, 98/34/EG, 2004/22/EG, 2007/23/EG, 2009/23/EG och 2009/105/EG samt om upphävande av rådets beslut 87/95/EEG och Europaparlamentets och rådets beslut 1673/2006/EG (EUT L 316, 14.11.2012, s. 12).
(41)    Commission Implementing Decision C(2015) 5376 final of 4 August 2015 on a standardisation request to the European Committee for Electrotechnical Standardisation and to the European Telecommunications Standards Institute as regards radio equipment in support of Directive 2014/53/EU of the European Parliament and of the Council (ej översatt till svenska).
Top