Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document Ares(2024)5605846

Mid-term evaluation of the European Globalisation Adjustment Fund for Displaced Workers 2021-2027

INBJUDAN ATT LÄMNA SYNPUNKTER I SAMBAND MED EN UTVÄRDERING

Utvärderingens titel

Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter för uppsagda arbetstagare – halvtidsutvärdering

Ansvarigt generaldirektorat – ansvarig enhet

DG EMPL – Unit G.2

Preliminär tidsplan

(planerat startdatum och slutdatum)

Första kvartalet 2024 – andra kvartalet 2025

Övriga uppgifter

https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=326&langId=sv 

Detta dokument är endast avsett som information. Det föregriper inte kommissionens slutliga beslut om huruvida – och i så fall hur – den vill gå vidare med detta initiativ. Alla delar av initiativet som beskrivs i detta dokument, inklusive tidsplanen, kan komma att ändras.

Utvärderingens politiska bakgrund, syfte och omfattning

Politisk bakgrund

Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter för uppsagda arbetstagare (EGF) stöder (tidigare) arbetstagare som drabbats av större omstruktureringar. EGF fokuserar på riktat stöd i rätt tid till personer som förlorat sitt arbete på grund av globala ekonomiska förändringar, som ändrade handelsmönster, effekterna av finansiella eller ekonomiska kriser, digitaliseringen eller övergången till en koldioxidsnål ekonomi.

EGF kan användas vid omstruktureringar i större skala. Fonden kompletterar sedvanliga stödåtgärder för arbetssökande genom att göra dem effektivare och erbjuda fler arbetsmarknadsåtgärder. EGF bidrar till EU:s insatser för att göra arbetstagarna mer anpassningsbara och hjälpa dem tillbaka till arbetsmarknaden. EGF:s åtgärder ligger i linje med målen med de bredare målen för EU:s social- och sysselsättningspolitik i enlighet med den europeiska pelaren för sociala rättigheter.

Syfte och tillämpningsområde

Det är dags att göra en halvtidsutvärdering av Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter för uppsagda arbetstagare 2021–2027. Utvärderingen ska bedöma fondens ändamålsenlighet, effektivitet, relevans, samstämmighet med övrig EU-politik och EU-mervärde (värde utöver vad medlemsländerna skulle ha uppnått på egen hand).

Eftersom fonden i dagsläget utnyttjas i låg utsträckning kommer utvärderingen att fokusera på ändringarna som införts för perioden 2021–2027. Utvärderingen ska bedöma hur och i vilken omfattning fonden uppnått målen i den mån det är möjligt.

Utvärderingen ska också titta på orsakerna till att fonden utnyttjas i så låg utsträckning, trots de förenklade kraven för att ansöka om finansiering som infördes genom EGF-förordningen 2021–2027.

Utvärderingen kommer att omfatta perioden från det att EGF-förordningen (2021/691) trädde i kraft fram till slutet av 2024. Förutom det låga utnyttjandet kommer de första slutrapporterna om åtgärder vidtagna av EGF inte att finnas tillgängliga förrän i mitten av 2024, varför det inte kommer att finnas särskilt många konkreta belägg.

Utvärderingen ska sträva efter att kartlägga nya utmaningar och föreslå tänkbara lösningar.

Målet är att samla in information för att säkerställa att EGF inom det nuvarande regelverket fortsätter att effektivt stödja arbetstagare som drabbats av globala ekonomiska omställningar så att fonden överensstämmer med EU:s övergripande socialpolitiska mål.

B. Bättre lagstiftning

Samrådsstrategi

Ett viktigt inslag i EGF 2021–2027 var införandet av enkäter för stödmottagare i slutskedet av varje ärende. Enkäterna är en del av utvärderingsprocessen och fylls i av personer som fått stöd från EGF (stödmottagare definieras som personer som deltagit i de finansierade åtgärderna).

Utöver enkäterna för stödmottagare kommer de planerade samråden att omfatta följande:

-En fyra veckor lång inbjudan att lämna synpunkter under tredje kvartalet 2024 på EU-portalen Kom med synpunkter. Frågeformuläret kommer att finnas tillgängligt på samtliga 24 officiella EU-språk. Frågorna kan besvaras på samtliga 24 officiella språk. Samrådet ger allmänheten och berörda parter möjlighet att lämna återkoppling.

-Riktade intervjuer och samråd med berörda parter på nationell och europeisk nivå som deltar i utformandet, förvaltningen och genomförandet av EGF, parallellt med ett nätverksseminarium online och ett möte med kontaktpersonerna för fonden som hålls under fjärde kvartalet 2024. Samråden med stödmottagare kommer att göras online med hjälp av enkäterna för stödmottagare som fylls i under varje EGF-ärende.

Information om samråden kommer att ges via kommissionens kommunikationskanaler, av förvaltande myndigheter och andra berörda parter för att nå en så bred publik som möjligt. En sammanfattande rapport av resultaten av samtliga samråd kommer att bifogas utvärderingen.

En faktabaserad sammanfattande rapport som presenterar huvuddragen i och de främsta resultaten från de offentliga samråden kommer att offentliggöras på samrådssidan åtta veckor efter att samrådet har avslutats.

Varför ordnar vi samråd? 

Syftet med samråden är att avgöra om fonden uppnår sina mål mot bakgrund av den ändrade utformningen och de utmaningar som de föränderliga institutionella, sociala och ekonomiska förutsättningarna innebär.

I den nya utformningen ingår utökat tillämpningsområde, förenklat ansökningsförfarande, sänkt tröskelnivå för uppsagda arbetstagare, obligatoriska horisontella krav för att sprida gröna och digitala färdigheter och anpassning av medfinansieringssatsen för globaliseringsfonden till den högsta medfinansieringssatsen för Europeiska socialfonden+ (ESF+) i respektive medlemsland.

Mer information finns på webbplatsen för EGF 1 .

Syftet med samrådet är att

få in uppgifter från målgrupperna och allmänheten om vilka resultat som uppnåtts med stödet från fonden,

kartlägga faktorer som bidrar till eller hämmar fondens ändamålsenlighet, effektivitet, relevans, samstämmighet och EU-mervärde och

dra lärdom av erfarenheterna.

Målgrupp

Stödmottagare (med hjälp av obligatoriska enkäter för stödmottagare).

Institutioner och organisationer som genomför EGF.

Offentliga arbetsförmedlingar.

Fackföreningar och arbetstagarorganisationer, företrädare för deltagare.

Institutioner som ansvarar för att utforma och genomföra åtgärder som samfinansieras av EGF.

Akademiska organ och forskningsorgan.

Datainsamling och metod

Utvärderingen ska använda sig av befintliga resurser för att komma fram till välavvägda slutsatser.

Det kommer att omfatta

·skrivbordsundersökningar (tidigare utvärderingar och konsekvensbedömningar, regelverk, programdokument, litteraturgenomgång)

·programövervakningsuppgifter och rapporter, till exempel EGF:s tvåårsrapporter

·medlemsländernas rapporter, som slutrapporter om varje genomfört EGF-ärende

·nationella revisionsrapporter eller utvärderingar.

För att bedöma fondens relevans kommer annan relaterad forskning om omstruktureringar, globaliseringen, framtidens arbetsliv etcetera att användas.

Utvärderingen använder sig således av datatrianguleringsmetoder som sammanställer kvantitativ information (som uppgifter från övervakningssystem) med kvalitativ information (till exempel återkoppling från berörda parter).

En nyhet är att EGF-förordningen införde enkäter för stödmottagare i slutskedet av varje ärende. Enkäterna utgör en del av EGF-utvärderingarna.

Utvärderingarna kommer att kompletteras med samråden med berörda parter. Berörda parter kommer att uppmanas att lämna synpunkter på fondens utveckling jämfört med tidigare och dess förändrade roll bland andra arbetsmarknadspolitiska instrument.

Dit hör också onlineforum och offentliga samråd där de berörda parterna ombeds uttala sig om hur man kan förenkla och minska den administrativa bördan.

Tanken är att denna integrerade metod ska leda till en tydlig, evidensbaserad utvärdering av fonden och avslutas med genomförbara rekommendationer för att förbättra den framtida fonden.

(1)  https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=326
Top