EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Luftfartsavtal mellan Europeiska unionen och Amerikas förenta stater

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Undertecknat luftfartsavtal mellan Europeiska gemenskapen och Amerikas förenta stater

Beslut 2007/339/EG om undertecknande och provisorisk tillämpning av luftfartsavtalet mellan EU och Amerikas förenta stater

Beslut (EU) 2020/1110 om ingående av luftfartsavtalet mellan EU och Amerikas förenta stater

VILKET SYFTE HAR AVTALET OCH BESLUTEN?

  • I avtalet föreskrivs att alla transatlantiska rutter ska öppnas upp för lufttrafikföretag från Europeiska unionen (EU) och Amerikas förenta stater (USA). Det har ändrats genom ett protokoll 2010 (se andra etappen av avtalet).
  • Det innehåller också en överenskommelse om att utveckla avtalet ytterligare när det gäller frågor som ägarskap och kontroll över lufttrafikföretag.
  • Genom beslut 2007/339/EG och beslut (EU) 2020/1110 undertecknar Europeiska gemenskapen respektive godkänner EU avtalet.

VIKTIGA PUNKTER

Tillträde till marknaden: trafikrättigheter och kommersiella/driftsmässiga frågor

  • Avtalet ger EU-lufttrafikföretag rätten att
    • trafikera flyglinjer till USA från alla flygplatser inom EU, oavsett var i EU de är baserade (konceptet om EG-lufttrafikföretag),
    • trafikera internationella rutter mellan EU och USA (tredje* och fjärde* frihetsrättigheterna) och rutter bortom EU och USA (femte frihetsrättigheten*), utan restriktioner för antal rutter eller typ av luftfartyg,
    • bedriva obegränsad godstransport i enlighet med sjunde frihetsrättigheten* godstransporter (dock kommer inte lufttrafikföretag från USA att ges ytterligare transporträttigheter enligt sjunde frihetsrättigheten utöver dem de redan givits av åtta EU-medlemsstater),
    • trafikera begränsade sjunde frihetsrättighetsrutter för passagerartransport mellan USA och någon punkt inom det gemensamma europeiska luftfartsområdet* (ECAA) men inga sådana rättigheter ges till lufttrafikföretag från USA.
  • Avtalet möjliggör fri prissättning (men flygbolag från USA kan inte sätta priser på rutter inom EU) och innehåller detaljerade regler om franchising och varumärken för att göra det möjligt för EU-flygbolag att utöka sin närvaro på marknaden i USA.
  • Det tillåter också obegränsad användning av gemensamma linjebeteckningar (när två eller fler flygbolag delar på samma rutt) och nya möjligheter för EU-lufttrafikföretag att tillhandahålla luftfartyg med besättning (så kallad wet lease) till lufttrafikföretag från USA på internationella rutter.

Marknadstillgång: ägarskap och kontroll

  • Lufttrafikföretag från USA garanterar
    • tillåtet procentuellt ägarskap av EU-medborgare, inklusive möjligheten att överstiga 50 % av det totala kapitalet,
    • rättvis och snabb behandling av transaktioner som involverar EU-investeringar i lufttrafikföretag från USA.
  • Lufttrafikföretag från EU garanterar
    • rätten att begränsa investeringar från USA i EU-lufttrafikföretag till 25 % av aktier med rösträtt (en spegling av systemet i USA),
    • USA:s godkännande av alla EU-lufttrafikföretag som ägs eller kontrolleras av medborgare i EU eller ECAA.
  • Lufttrafikföretag utanför EU garanterar
    • unilateralt godkännande av ägarskap från USA eller EU i alla flygbolag inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, ECAA och 18 afrikanska länder.
  • Den gemensamma kommitté som inrättas i och med avtalet har inflytande över frågor som rör ägarskap och kontroll.

Regleringssamarbete

Avtalet stärker också samarbetet mellan de två parterna inom följande områden:

  • Luftfartsskydd: arbete för förenlig praxis och standarder och för att minimera lagstiftningsmässiga skillnader när det gäller skyddsåtgärder.
  • Luftfartssäkerhet: förbättrat samrådsförfarande och samarbete om det uppstår säkerhetsfrågor hos någon av parterna.
  • Konkurrenspolitik: åtaganden att samarbeta vid tillämpningen av konkurrensregler när det gäller avtal som påverkar den transatlantiska marknaden och att främja förenliga lagstiftningsförfaranden vid avtal.
  • Statliga subventioner: erkännande av att dessa påverkar lufttrafikföretagens förmåga att konkurrera rättvist och jämbördigt, och behovet av överenskommelser som gör det möjligt att ta upp frågor om subventioner.
  • Miljö: erkännande av vikten av miljöskydd och målsättningar om ökat tekniskt samarbete för att minska utsläppen från flygtransporter och förbättra bränsleeffektiviteten.

Avtalet innehåller också en tydlig färdplan med en icke uttömmande förteckning över ”punkter av primärt intresse” för förhandlingarna om den andra etappen av avtalet.

Andra etappen av avtalet

Ytterligare förhandlingar mellan EU och USA inleddes under 2008 och ledde till undertecknandet av en andra etapp av avtalet år 2010. Detta protokoll bygger på det första avtalet och omfattar ytterligare möjligheter för investeringar och marknadstillgång. I det stärks också ramverket för samarbete inom lagstiftningsområden som skydd, säkerhet, sociala aspekter och, framför allt, miljön där båda parterna kom överens om en gemensam förklaring om miljön.

Norge och Island anslöt sig till avtalet 2011.

DATUM FÖR IKRAFTTRÄDANDE

Avtalet trädde i kraft den 29 juni 2020. Det har dock tillämpats provisoriskt sedan den 30 mars 2008 (artikel 25 i luftfartsavtalet). Protokollet om ändring av luftfartsavtalet trädde i kraft den 5 maj 2022.

BAKGRUND

  • Före 2007 års avtal styrdes luftfartsrelationerna med USA av bilaterala avtal mellan medlemsstaterna och USA. 16 medlemsstater hade redan avtal om ”open skies”. Men detta fragmenterade tillvägagångssätt visade sig vara ett hinder efter som det förhindrade fullbordandet av en verklig inre marknad.
  • År 2002 avkunnade Europeiska unionens domstol dom i mål som hänskjutits till den av Europeiska kommissionen (C-466/98, C-467/98, C468/98, C-469/98, C-472/98, C-475/98 och C-476/98). Där klargjordes fördelningen av extern kompetens mellan EU och medlemsstaterna samt vissa frågor angående etableringsfriheten.
  • Som ett resultat av detta, fick kommissionen bemyndiganden att förhandla fram ett luftfartsavtal med USA som gällde för hela EU.
  • Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Tredje frihetsrättigheten. När det gäller planlagd internationell flygfart, den rätt som en stat har givit en annan att på det första landets territorium lossa trafik som kommer från lufttrafikföretagets hemland.
Fjärde frihetsrättigheten. När det gäller planlagd internationell flygfart, den rätt som en stat har givit en annan att på det första landets territorium ta ombord trafik som har lufttrafikföretagets hemland som destination.
Femte frihetsrättigheten. När det gäller planlagd internationell flygfart, den rätt som en stat har givit en annan att på det första landets territorium ta ombord eller lossa trafik som kommer från eller har ett land utanför EU som destination.
Sjunde frihetsrättigheten. När det gäller planlagd internationell flygfart, den rätt som en stat har givit en annan att transportera trafik mellan det tillåtande landet och ett land utanför EU. Det kräver inte att tjänsten är en förbindelse eller utökning av en linje till eller från lufttrafikföretagets hemland.
Det gemensamma europeiska luftrummet. Omfattar medlemsstaterna, Albanien, Bosnien och Hercegovina, Island, Kosovo*, Montenegro, Nordmakedonien, Norge och Serbien.

HUVUDDOKUMENT

Luftfartsavtal (EUT L 134, 25.5.2007, s. 4).

Fortlöpande ändringar av luftfartsavtalet har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Beslut 2007/339/EG av rådet och företrädarna för regeringarna i Europeiska unionens medlemsstater, församlade i rådet av den 25 april 2007 om undertecknande och provisorisk tillämpning av luftfartsavtalet mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Amerikas förenta stater, å andra sidan (EUT L 134, 25.5.2007, s. 1).

Rådets beslut (EU) 2020/1110 av den 23 januari 2018 om ingående, på unionens vägnar, av luftfartsavtalet mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Kanada, å andra sidan (EUT L 244, 29.7.2020, s. 6).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Information om ikraftträdandet av protokollet om ändring av luftfartsavtalet mellan Amerikas förenta stater och Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater (EUT L 126, 29.4.2022, s. 1).

Information om ikraftträdandet av luftfartsavtalet mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Amerikas förenta stater, å andra sidan (EUT L 261, 11.8.2020, s. 1).

Beslut 2011/708/EU av rådet och företrädarna för Europeiska unionens medlemsstaters regeringar, församlade i rådet av den 16 juni 2011 om undertecknande på unionens vägnar och provisorisk tillämpning av luftfartsavtalet mellan Amerikas förenta stater, som första part, Europeiska unionen och dess medlemsstater, som andra part, Island, som tredje part, och Konungariket Norge, som fjärde part, och om undertecknande på unionens vägnar och provisorisk tillämpning av biavtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, som första part, Island, som andra part, och Konungariket Norge, som tredje part, om tillämpningen av luftfartsavtalet mellan Amerikas förenta stater, som första part, Europeiska unionen och dess medlemsstater, som andra part, Island, som tredje part, och Konungariket Norge, som fjärde part (EUT L 283, 29.10.2011, s. 1).

Beslut 2010/465/EU av rådet och företrädarna för regeringarna i Europeiska unionens medlemsstater, församlade i rådet av den 24 juni 2010 om undertecknande och provisorisk tillämpning av protokollet om ändring av luftfartsavtalet mellan Amerikas förenta stater, å ena sidan, och Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å andra sidan (EUT L 223, 25.8.2010, s. 1).

Protokoll om ändring av luftfartsavtalet mellan Amerikas förenta stater och Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater som undertecknades den 25 och den 30 april 2007 (EUT L 223, 25.8.2010, s. 3).


* Denna beteckning påverkar inte ståndpunkter om Kosovos status och är i överensstämmelse med FN:s säkerhetsråds resolution 1244/99 och med Internationella domstolens utlåtande om Kosovos självständighetsförklaring.

Senast ändrat 06.05.2022

Top