EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Sjösäkerhet: Europeiska sjösäkerhetsbyrån

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EG) nr 1406/2002 om inrättande av en europeisk sjösäkerhetsbyrå

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

  • Genom förordningen inrättas Europeiska sjösäkerhetsbyrån (Emsa), som syftar till att säkerställa en hög, enhetlig och effektiv nivå på sjösäkerheten och sjöfartsskyddet i Europeiska unionen (EU). Byrån har sitt säte i Lissabon.
  • Europeiska sjösäkerhetsbyrån arbetar också med att förebygga föroreningar av havet och gör insatser vid havsföroreningar som orsakats av fartyg eller olje- och gasanläggningar. Dessutom bistår byrån Europeiska kommissionen och medlemsstaterna (EU-länderna) med tekniskt stöd i arbetet med att utarbeta, tillämpa och utvärdera EU-lagstiftning om sjösäkerhet, sjöfartsskydd och havsföroreningar.

VIKTIGA PUNKTER

Europeiska sjösäkerhetsbyrån har dels primära uppgifter, dels tilläggsuppgifter.

Primära uppgifter:

  • Bistå kommissionen i det förberedande arbetet med att ta fram och uppdatera EU-lagstiftning på sjösäkerhetsområdet.
  • Genomföra besök och inspektioner i EU-länderna för att se till att bindande EU-rättsakter om sjösäkerhet genomförs effektivt.
  • Bistå nationella förvaltningar med utbildning och tekniskt stöd.
  • Stödja insatser vid föroreningar av havet som orsakats av fartyg eller olje- och gasanläggningar (Emsa ger operativt stöd endast när det berörda landet begär det).

Emsa driver också Europeiska unionens datacentral för långdistansidentifiering och -spårning av fartyg och EU:s system för informationsutbyte inom sjöfarten (SafeSeaNet). Byrån kan också ge operativt stöd i samband med utredningar av dödsolyckor eller allvarliga skador.

Tilläggsuppgifter:

Tilläggsuppgifter utförs av Emsa endast om detta tillför betydande mervärde, innebär att dubbelarbete kan undvikas och inte inkräktar på EU-ländernas rättigheter och skyldigheter. Dessa uppgifter handlar om miljöfrågor, inlandssjöfart och jordobservationsprogrammet Copernicus (tidigare GMES – programmet för global övervakning för miljö och säkerhet).

Europeiska sjösäkerhetsbyråns besök och inspektioner

Emsa genomför besök i EU-länderna för att bistå kommissionen och de nationella förvaltningarna med att

  • kontrollera om EU:s regler genomförs effektivt,
  • säkerställa en hög och enhetlig säkerhetsnivå. Byrån genomför också inspektioner av klassificeringssällskap (organisationer som bland annat besiktar fartyg och utfärdar säkerhetscertifikat) samt i länder utanför EU i fråga om utbildning och certifiering av sjöfolk.

Struktur

  • Europeiska sjösäkerhetsbyrån är ett EU-organ och har status som juridisk person. Personalen består av tjänstemän som rekryterats av byrån och EU-tjänstemän samt tjänstemän från EU-länderna som tillfälligt utsetts eller avdelats till byrån. Emsa leds av en verkställande direktör som är fullständigt oberoende i sin tjänsteutövning.
  • Emsas styrelse består av företrädare för Europeiska kommissionen och för varje EU-land, som alla har rösträtt. I styrelsen ingår också företrädare för Norge och Island samt yrkesverksamma från fyra sjöfartssektorer. Dessa har dock inte rösträtt. Mandatperioden för styrelseledamöter är fem år och deras mandat kan förnyas en gång.

Samarbete mellan Emsa och den europeiska gräns- och kustbevakningen

  • Genom förordning (EU) 2016/1624, som senare upphävdes och ersattes genom förordning (EU) 2019/1896 (se sammanfattning), inrättades en europeisk gräns- och kustbevakning. Den europeiska gräns- och kustbevakningen syftar till att effektivt genomföra en integrerad gränsförvaltning vid EU:s yttre gränser samt vid gränserna kring de Schengenassocierade länderna (Island, Norge och Schweiz).
  • Genom förordning (EU) 2016/1625 ändras förordning (EG) nr 1406/2002 för att stärka samarbetet mellan Emsa, Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån, Europeiska fiskerikontrollbyrån (som inrättats enligt förordning (EU) 2019/473) och de nationella myndigheter som utför kustbevakningsuppgifter. Detta ska öka kunskaperna om lägesbilden till havs och främja konsekventa och kostnadseffektiva åtgärder. Samarbetet omfattar följande områden:
    • Utbyte av information från fartygsrapporteringssystem och andra informationssystem.
    • Övervaknings- och kommunikationstjänster.
    • Kapacitetsuppbyggnad och fastställande av bästa praxis samt utbildning och utbyte av personal.
    • Informationsutbyte och samarbete om kustbevakningsuppgifter, bland annat genom analys av operativa utmaningar och framväxande risker på sjöfartsområdet.
    • Kapacitetsdelning genom planering och genomförande av multifunktionella insatser och genom ömsesidigt utbyte av tillgångar och andra resurser.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Den har gällt sedan den 25 augusti 2002.

BAKGRUND

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1406/2002 av den 27 juni 2002 om inrättande av en europeisk sjösäkerhetsbyrå (EGT L 208, 5.8.2002, s. 1).

Fortlöpande ändringar av förordning (EG) nr 1406/2002 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1896 av den 13 november 2019 om den europeiska gräns- och kustbevakningen och om upphävande av förordningarna (EU) nr 1052/2013 och (EU) 2016/1624 (EUT L 295, 14.11.2019, s. 1).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/473 av den 19 mars 2019 om Europeiska fiskerikontrollbyrån (EUT L 83, 25.3.2019, s. 18).

Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/16/EG av den 23 april 2009 om hamnstatskontroll (EUT L 131, 28.5.2009, s. 57).

Se den konsoliderade versionen.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/35/EG av den 7 september 2005 om föroreningar förorsakade av fartyg och införandet av sanktioner för överträdelser (EUT L 255, 30.9.2005, s. 11).

Se den konsoliderade versionen.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/59/EG av den 27 juni 2002 om inrättande av ett övervaknings- och informationssystem för sjötrafik i gemenskapen och om upphävande av rådets direktiv 93/75/EEG (EGT L 208, 5.8.2002, s. 10).

Se den konsoliderade versionen.

Senast ändrat 03.11.2021

Top