Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Europeiska socialfonden+ – ESF+ (2021–2027)

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EU) 2021/1057 om inrättande av Europeiska socialfonden+

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

  • Genom förordningen inrättas Europeiska socialfonden+ (ESF+) och fastställs målen för fonden, dess budget för perioden 2021–2027, metoderna för genomförande, formerna för Europeiska unionens (EU) finansiering och reglerna för tillhandahållande av sådan finansiering.
  • Genom ändringsförordning (EU) 2024/795 införlivas i förordning (EU) 2021/1057 en ny artikel om den europeiska plattformen för strategisk teknik (STEP) som har inrättats för att hantera bristen på den arbetskraft och kompetens som behövs för arbetstillfällen av god kvalitet inom tre områden med kritisk teknik för att stärka EU:s suveränitet och långsiktiga konkurrenskraft. Den kritiska tekniken i fråga är digital teknik och teknikintensiv innovation, ren och resurseffektiv teknik samt bioteknik.

VIKTIGA PUNKTER

ESF+ integrerar den tidigare Europeiska socialfonden, ungdomssysselsättningsinitiativet, fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt och EU:s program för sysselsättning och social innovation.

Delar

ESF+ består av två delar:

  • delen inom ramen för delad förvaltning* och
  • delen för sysselsättning och social innovation (EaSI) inom ramen för direkt* och indirekt förvaltning*.

Mål

ESF+ har två allmänna mål, nämligen

  • att hjälpa EU:s medlemsstater och regioner att uppnå hög sysselsättning, upprätta rättvist socialt skydd och utveckla kvalificerad och motståndskraftig arbetskraft som är förberedd för framtidens arbetsliv, tillsammans med inkluderande och jämlika samhällen som har som mål att utrota fattigdom och förverkliga principerna i den europeiska pelaren för sociala rättigheter, och
  • att stödja, komplettera och ge mervärde till medlemsstaternas politik för att säkerställa lika möjligheter, lika tillgång till arbetsmarknaden, rättvisa och goda arbetsvillkor, socialt skydd och social inkludering.

Prioriterade områden

ESF+ kommer att inriktas på ett antal prioriterade områden, bland annat följande:

  • Stöd till ungdomar som har drabbats särskilt hårt av den socioekonomiska kris som utlösts av covid-19-pandemin genom att tillhandahålla resurser för att hjälpa dem att få kompetens och hitta ett arbete av god kvalitet samt förbättra deras utbildning och färdigheter.
  • Hjälp till barn i nöd genom att anslå resurser till riktade initiativ för att bekämpa barnfattigdom och stödja de mest utsatta i samhället som drabbas av förlorade arbetstillfällen och inkomstminskningar, bland annat genom att tillhandahålla livsmedel och grundläggande materiellt bistånd till dem som har det sämst ställt.
  • Omskolning och kompetenshöjning för omställningen till en grön och digital ekonomi och förbättrad kvalitet på utbildningssystemen.
  • Främjande av jämställdhet, lika möjligheter och icke-diskriminering.
  • Uppbyggnad av kapacitet hos arbetsmarknadens parter och organisationer i det civila samhället.
  • Främjande av social innovation i hela EU genom gränsöverskridande samarbete.
  • Tillhandahållande av direkt stöd för social innovation genom EaSI-delen.

Avsättning av medel

Förordningen innehåller vissa minimikrav för medlemsstaternas avsättning av ESF+-medel inom ramen för delad förvaltning:

  • Minst 25 procent ska avsättas för att främja social integration.
  • Minst 3 procent ska avsättas för att stödja dem som har det sämst ställt.
  • Medlemsstater där den genomsnittliga andelen barn som riskerade att drabbas av fattigdom eller social utestängning under perioden 2017–2019 var högre än EU-genomsnittet måste avsätta minst 5 procent av sina medel för att bekämpa barnfattigdom.
  • Medlemsstater där den genomsnittliga andelen ungdomar i åldern 15–29 år som inte hade sysselsättning eller gick någon utbildning under perioden 2017–2019 var högre än EU-genomsnittet måste avsätta minst 12,5 procent av sina medel till riktade åtgärder och strukturreformer för att stödja
    • ungdomssysselsättning, yrkesutbildning, särskilt lärlingsutbildning,
    • övergången från skola till arbetsliv,
    • möjligheter att återintegreras i utbildning, och
    • en andra chans till utbildning, särskilt i samband med genomförandet av system inom ramen för ungdomsgarantin.

Budget och förvaltning

  • ESF+ har en budget på knappt 88 miljarder euro (i 2018 års priser) för 2021–2027.
  • Huvuddelen av finansieringen (87,3 miljarder euro i 2018 års priser) inom ESF+ anslås från delen inom ramen för delad förvaltning med medlemsstaterna. De förvaltande ESF+-myndigheterna i varje medlemsstat kommer att dela ut pengarna till relevanta projekt som drivs av en rad offentliga och privata organisationer.
  • Europeiska kommissionen förvaltar direkt en mindre andel (omkring 676 miljoner euro i 2018 års priser) inom ramen för EaSI-delen.
  • För att påskynda överföringen och underlätta utökningen av innovativa lösningar anslås 175 miljoner euro till transnationellt samarbete.
  • Gemensamma EU-regler för förvaltning av medel, vilka är tillämpliga på alla sammanhållningspolitiska fonder, fastställs i förordning (EU) 2021/1060 (se sammanfattning).

Stöd för STEP-målen

Ändringsförordning 2024/795 gör det möjligt för medlemsstaterna att använda ESF+ för att tillhandahålla stöd till delmålen för STEP, bland annat genom att främja utvecklingen av färdigheter inom nettonollteknik (sådana som bygger på utbildningsprogram som inrättats av europeiska kompetensakademier), genom att utbilda ungdomar och genom kompetensutveckling, kompetenshöjning och omskolning av arbetstagare.

Under den inledande förfinansieringen godkänner kommissionen en ändring av ett program som innehåller en eller flera prioriteringar för insatser som stöds av ESF+ och bidrar till STEP-målen. Dessutom kommer kommissionen att erbjuda en särskild förfinansiering på 30 procent på grundval av anslagen till de prioriteringarna.

Med avvikelse från förordning (EU) 2021/1060 (se ovan) kommer den maximala medfinansieringsgraden för särskilda prioriteringar som fastställts för stöd till STEP-målen att vara 100 procent.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

  • Förordning (EU) 2021/1057 har delvis tillämpats (på EaSI-delen) sedan den 1 januari 2021 och i sin helhet sedan den 1 juli 2021.
  • Ändringsförordning (EU) 2024/795 gäller sedan den 1 mars 2024.

BAKGRUND

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Delad förvaltning. EU anförtror åt medlemsstaterna att genomföra program på nationell eller regional nivå. Medlemsstaternas förvaltningar (på nationell, regional och lokal nivå) väljer vilka projekt som ska finansieras och ansvarar för den dagliga förvaltningen. Medlemsstaten är i första hand ansvarig för att inrätta ett förvaltnings- och kontrollsystem och för att förebygga, upptäcka och korrigera oegentligheter. I samarbete med medlemsstaterna ser kommissionen till att projekten slutförs framgångsrikt och att pengarna används väl.
Direkt förvaltning. Kommissionen inleder ansökningsomgångar för beviljande av bidrag till projekt och anbudsinbjudningar för tilldelning av tjänstekontrakt och/eller varukontrakt.
Indirekt förvaltning. En förvaltande myndighet väljs av kommissionen för att förvalta det berörda projektet för dess räkning.

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1057 av den 24 juni 2021 om inrättande av Europeiska socialfonden+ (ESF+) och om upphävande av förordning (EU) nr 1296/2013 (EUT L 231, 30.6.2021, s. 21).

Fortlöpande ändringar av förordning (EU) 2021/1057 har införlivats i originaldokumentet. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1060 av den 24 juni 2021 om fastställande av gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden+, Sammanhållningsfonden, Fonden för en rättvis omställning och Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden samt finansiella regler för dessa och för Asyl-, migrations- och integrationsfonden, Fonden för inre säkerhet samt instrumentet för ekonomiskt stöd för gränsförvaltning och viseringspolitik (EUT L 231, 30.6.2021, s. 159).

Se den konsoliderade versionen.

Senast ändrat 16.09.2024

Top