EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Europeisk kodex för elektronisk kommunikation

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Direktiv (EU) 2018/1972 om inrättande av en europeisk kodex för elektronisk kommunikation

VILKET SYFTE HAR DIREKTIVET?

Direktivet

  • inrättar en uppsättning uppdaterade bestämmelser för reglering av elektroniska kommunikationsnät (telekommunikationsnät), telekommunikationstjänster och tillhörande faciliteter och tjänster,
  • anger uppgifter för nationella regleringsmyndigheter och andra berörda myndigheter, och inrättar en uppsättning förfaranden i syfte att säkerställa att regelverket harmoniseras inom hela Europeiska unionen (EU).
  • strävar efter att stimulera till konkurrens och ökade investeringar i 5G* och nät med mycket hög kapacitet, så att varje medborgare och företag inom EU kan åtnjuta högkvalitativ konnektivitet, en hög konsumentskyddsnivå och ökad valfrihet när det gäller innovativa digitala tjänster.

VIKTIGA PUNKTER

De allmänna målen är

  • att främja konnektiviteten och utnyttjandet av nät med mycket hög kapacitet, inbegripet fasta, mobila och trådlösa nät, bland alla medborgare och företag inom EU,
  • att främja EU-medborgarnas intressen genom att
    • möjliggöra största möjliga fördelar i fråga om urval, pris och kvalitet genom effektiv konkurrens,
    • upprätthålla säkerheten vad gäller nät och tjänster,
    • garantera konsumentskyddet genom särskilda bestämmelser och genom att
    • bemöta behoven hos särskilda samhällsgrupper, i synnerhet personer med funktionsnedsättning, äldre personer och personer med särskilda sociala behov,
  • underlätta marknadstillträde och främja konkurrens vad gäller tillhandahållandet av telekommunikationsnät och tillhörande faciliteter,
  • bidra till utvecklingen av den inre marknaden för telekommunikationsnät och -tjänster inom EU genom utarbetandet av gemensamma bestämmelser och förutsebar reglering, som kännetecknas av
    • ändamålsenlig, effektiv och samordnad användning av radiospektrum,
    • öppen innovation,
    • utveckling av transeuropeiska nät,
    • tillgång till och interoperabilitet för tjänster som täcker hela Europa, och
    • slutanvändares möjlighet att nå varandra.

EU-medlemsstaternas ansvar är att

  • utan skadlig störning, samarbeta med varandra och med Europeiska kommissionen vid den strategiska planeringen och samordningen av radiospektrumpolitiken, genom gruppen för radiospektrumpolitik,
  • säkerställa att de uppgifter som anges i direktivet genomförs av en behörig myndighet,
  • garantera att nationella regleringsmyndigheter och andra behöriga myndigheter är oberoende av tillverkare av telekommunikationsutrustning och leverantörer av telekommunikationstjänster,
  • säkerställa att de nationella regleringsmyndigheterna
    • är skyddade mot extern inblandning eller politiska påtryckningar som kan äventyra deras oberoende bedömning, och
    • har budgetautonomi och tillräckliga finansiella och personalmässiga resurser till att kunna fullgöra de uppgifter som de tilldelats.

Nya mål och uppgifter

Förutom att direktivet ersätter och upphäver den befintliga lagstiftningen innebär det att en rad nya mål och uppgifter införs, enligt följande:

  • Stärkta konsumentbestämmelser i syfte att göra det lättare att växla mellan tjänsteleverantörer och erbjuda bättre skydd, exempelvis, för personer som abonnerar på kombinerade tjänster. Konsumenterna kommer att åtnjuta en liknande, hög skyddsnivå inom hela EU.
  • Bland telekommunikationstjänster ingår numera tjänster som tillhandahålls via internet utan användning av anropsnummer såsom applikationer för meddelandeförmedling och e-post. En översynsmekanism har till syfte att säkerställa att konsumenträttigheterna förblir starka och aktuella i takt med att affärsmodellerna och konsumentbeteendet förändras.
  • Fullgod internetanslutning via bredband till överkomligt pris måste finnas tillgänglig för alla konsumenter, oberoende av bostadsort och inkomst.
  • Personer med funktionsnedsättning bör ha likvärdig tillgång till telekommunikationstjänster.
  • Medlemsstaterna kommer att inrätta ett system för varning av allmänheten för att översända varningar till medborgarna via deras mobiltelefoner i händelse av en naturkatastrof eller annan större nödsituation i deras område.
  • Medlemsstaterna är skyldiga att tillhandahålla operatörerna förutsebar reglering avseende radiospektrumlicensiering för trådlöst bredband under åtminstone 20 år i syfte att främja investeringar, särskilt i 5G-konnektivitet. Ökad konvergens vad gäller de nationella urvalsförfarandena genom ett forum för sakkunniggranskning.
  • Nya frekvensband för 5G-konnektivitet för snabbare internetförbindelser och bättre konnektivitet samt samordnat val av tidpunkt för spektrumlicensiering och en mindre sträng regleringsordning för anläggning av utrustning för små mobila nät.
  • Bestämmelser om operatörers åtkomst till nät i syfte att uppmuntra till konkurrens och göra det lättare för företag att investera i infrastruktur med mycket hög kapacitet (nedladdningshastigheter på 100 Mbit/s eller däröver), också i avlägsna områden, samtidigt som effektiv marknadsreglering säkerställs.
  • Med hjälp av nya verktyg kommer man att kunna ta itu med problem som kan dyka upp under vissa marknadsförhållanden. Symmetrisk reglering* kommer att gälla för leverantörer av elektroniska kommunikationsnät i vissa mycket specifika situationer i syfte att säkerställa konkurrens.

Genomförandeakter och delegerade akter

Kommissionen har antagit följande genomförandeakter:

  • Förordning (EU) 2019/2243 om en mall för avtalssammanfattning som ska användas av tillhandahållare av allmänt tillgängliga elektroniska kommunikationstjänster.
  • Förordning (EU) 2020/1070 om fastställande av egenskaper för trådlösa accesspunkter med kort räckvidd.

Kommissionen har antagit följande delegerade akter som kompletterar direktiv (EU) 2018/1972.

  • Förordning (EU) 2021/654 om fastställande av en enda EU-omfattande högsta termineringstaxa för röstsamtal (avgift för samtal) och en enda EU-omfattande högsta termineringstaxa för röstsamtal i fasta nät.
  • Förordning (EU) 2023/444 om åtgärder för att säkerställa effektiv tillgång till alarmeringstjänster via nödkommunikation till det gemensamma europeiska larmnumret ”112”.

VILKEN PERIOD GÄLLER BESTÄMMELSERNA FÖR?

Direktivet skulle ha införlivats i nationell lagstiftning senast den 21 december 2020. Dessa regler har gällt sedan samma datum.

Genom direktiv (EU) 2018/1972 omarbetas och ersätts direktiven 2002/19/EG, 2002/20/EG och 2002/21/EG (med senare ändringar), som senast 2003 skulle införlivas i nationell lagstiftning.

BAKGRUND

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

5G. Den senaste generationen av cellulär mobilkommunikation, som kännetecknas av hög datahastighet, minskad fördröjning, energibesparing, kostnadssänkning, högre systemkapacitet och större konnektivitet hos anordningen.
Symmetrisk reglering. Samma reglering för alla nätleverantörer (i motsats till asymmetrisk reglering i samband med vilken det görs skillnad mellan olika leverantörer, i allmänhet för att tillhandahålla lika villkor för mer eller mindre betydande leverantörer).

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/1972 av den 11 december 2018 om inrättande av en europeisk kodex för elektronisk kommunikation (omarbetning) (EUT L 321, 17.12.2018, s. 36).

Fortlöpande ändringar och rättelser av direktiv (EU) 2018/1972 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Kommissionens delegerade förordning (EU) 2023/444 av den 16 december 2022 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/1972 med åtgärder för att säkerställa effektiv tillgång till alarmeringstjänster via nödkommunikation till det gemensamma europeiska nödnumret ”112” (EUT L 65, 2.3.2023, s. 1).

Se den konsoliderade versionen.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2022/612 av den 6 april 2022 om roaming i allmänna mobilnät i unionen (omarbetning) (EUT L 115, 13.4.2032, s. 1).

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2022/173 av den 7 februari 2022 om harmonisering av frekvensbanden 900 MHz och 1 800 MHz för markbundna system som kan tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster i unionen och om upphävande av beslut 2009/766/EG (EUT L 28, 9.2.2022, s. 29).

Kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/654 av den 18 december 2020 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/1972 genom fastställande av en enda unionsomfattande högsta termineringstaxa för röstsamtal i mobila nät och en enda unionsomfattande högsta termineringstaxa för röstsamtal i fasta nät (EUT L 137, 22.4.2021, s. 1).

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2020/1070 av den 20 juli 2020 om fastställande av egenskaper för trådlösa accesspunkter med kort räckvidd enligt artikel 57.2 i Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/1972 om inrättande av en europeisk kodex för elektronisk kommunikation (EUT L 234, 21.7.2020, s. 11).

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2019/2243 av den 17 december 2019 om fastställande av en mall för avtalssammanfattning som ska användas av tillhandahållare av allmänt tillgängliga elektroniska kommunikationstjänster i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/1972 (EUT L 336, 30.12.2019, s. 274).

Se den konsoliderade versionen.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1971 av den 11 december 2018 om inrättande av Organet för europeiska regleringsmyndigheter för elektronisk kommunikation (Berec) och Byrån för stöd till Berec (Berecbyrån), om ändring av förordning (EU) 2015/2120 och om upphävande av förordning (EG) nr 1211/2009 (EUT L 321, 17.12.2018, s. 1).

Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2016/1148 av den 6 juli 2016 om åtgärder för en hög gemensam nivå på säkerhet i nätverks- och informationssystem i hela unionen (EUT L 194, 19.7.2016, s. 1).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/2120 av den 25 november 2015 om åtgärder rörande en öppen internetanslutning och om ändring av direktiv 2002/22/EG om samhällsomfattande tjänster och användares rättigheter avseende elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster och förordning (EU) nr 531/2012 om roaming i allmänna mobilnät i unionen (EUT L 310, 26.11.2015, s. 1).

Se den konsoliderade versionen.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/758 av den 29 april 2015 om typgodkännandekrav för införande av eCall-system som bygger på 112-tjänsten i fordon och om ändring av direktiv 2007/46/EG (EUT L 123, 19.5.2015, s. 77).

Se den konsoliderade versionen.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/61/EU av den 15 maj 2014 om åtgärder för att minska kostnaderna för att distribuera snabba elektroniska kommunikationsnät (EUT L 155, 23.5.2014, s. 1).

Europaparlamentets och rådets beslut nr 243/2012/EU av den 14 mars 2012 om inrättande av ett flerårigt program för radiospektrumpolitik (EUT L 81, 21.3.2012, s. 7).

Se den konsoliderade versionen.

Kommissionens beslut 2008/411/EG av den 21 maj 2008 om harmonisering av frekvensbandet 3 400-3 800 MHz för markbundna system som kan tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster i gemenskapen (delgivet i dokument nr K(2008) 1873) (EUT L 144, 4.6.2008, s. 77).

Se den konsoliderade versionen.

Europaparlamentets och rådets beslut nr 676/2002/EG av den 7 mars 2002 om ett regelverk för radiospektrumpolitiken i Europeiska gemenskapen (radiospektrumbeslut) (EGT L 108, 24.4.2002, s. 1).

Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/58/EG av den 12 juli 2002 om behandling av personuppgifter och integritetsskydd inom sektorn för elektronisk kommunikation (direktiv om integritet och elektronisk kommunikation) (EGT L 201, 31.7.2002, s. 37).

Se den konsoliderade versionen.

Senast ändrat 11.04.2023

Top