EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Konventionen om förebyggande av terrorism

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Europarådets konvention om förebyggande av terrorism

Tilläggsprotokoll till Europarådets konvention om förebyggande av terrorism

Rådets beslut (EU) 2018/889 om ingående, på Europeiska unionens vägnar, av Europarådets konvention om förebyggande av terrorism

Rådets beslut (EU) 2018/890 om ingående, på Europeiska unionens vägnar, av tilläggsprotokollet till Europarådets konvention om förebyggande av terrorism

VILKET SYFTE HAR KONVENTIONEN, PROTOKOLLET OCH BESLUTEN?

Konventionen syftar till att stödja och stärka kampen mot terrorism, både genom åtgärder på nationell nivå och genom internationellt samarbete, och i konventionen bekräftas det att alla åtgärder som vidtas måste respektera följande:

Genom protokollet kompletteras konventionen med en rad artiklar där det främsta syftet är att hantera problemet med utländska terroriststridande.

Genom besluten ingås konventionen och protokollet på EU:s vägnar.

VIKTIGA PUNKTER

Genom konventionen och protokollet stärks samarbetet om förebyggande av terrorism på två sätt:

På nationell nivå

Konventionen innebär en förbättring av den nationella politiken och de nationella strategierna för terrorismbekämpning genom att följande gärningar som kan leda till att terroristbrott begås om de sker med uppsåt fastställs som brott med anknytning till terroristverksamhet:

  • Offentlig uppmaning till terroristbrott.
  • Rekrytering för terrorismsyften.
  • Utbildning för terrorismsyften.
  • Medverkan som medbrottsling i ett brott, genom att driva andra till att begå brott eller försöka begå brott.

Den definition som ges av brott med anknytning till terroristverksamhet i protokollet innefattar dessutom följande:

  • Deltagande i en sammanslutning eller grupp för terrorismsyften.
  • Mottagande av utbildning för terrorismsyften.
  • Utlandsresor eller försök till utlandsresor för terrorismsyften.
  • Finansiering, organiserande eller annat underlättande av utlandsresor för terrorismsyften.

Konventionen innehåller andra artiklar om kriminalisering av ovannämnda brott:

  • Fastställande av juridiska personers ansvar, villkor för påföljder, en utrednings- och lagföringsskyldighet samt jurisdiktionsregler.
  • Skyldigheter att respektera de mänskliga rättigheter, framför allt yttrandefriheten, föreningsfriheten och religionsfriheten samt proportionalitetsprincipen.
  • Skydd, ersättning och stöd till offer för terrorism.

På internationell nivå

I konventionen fastställs en samarbets- och utlämningsskyldighet mellan länderna, och vidare främjas informationsutbyte på eget initiativ i fråga om terroristbrott.

Undantaget för politiska brott innebär att det anmodade landet inte får vägra utlämna en person eller lämna internationell hjälp av det skälet att framställningen avser ett politiskt brott eller ett brott som inspirerats av politiska motiv i det anmodade landet, om inte landet i en förklaring har förbehållit sig rätten att inte tillämpa denna bestämmelse – en möjlighet som är hårt reglerad i konventionen.

Vägransgrunder innebär att det anmodade landet får vägra utlämna en person eller lämna internationell hjälp, om landet har anledning att tro

  • att syftet att åtala eller straffa en person för ett terroristbrott i själva verket utgör diskriminering på grund av personens ras, religion, nationalitet, etniska ursprung eller politiska uppfattning,
  • att personen i fråga riskerar att få sina grundläggande rättigheter kränkta i det anmodade landet.

Enligt protokollet ska ett nätverk av nationella kontaktpunkter inrättas som kan nås dygnet runt alla dagar, i syfte att främja ett snabbt informationsutbyte. Genom beslut (EU) 2018/890 utses Europol till EU:s kontaktpunkt, i enlighet med de villkor som anges i förordning (EU) 2016/794 om Europol, när det gäller förbindelser med partner samt överföring och utbyte av personuppgifter.

Territoriell tillämpning

Konventionen och protokollet är bindande för och tillämpliga i alla EU-länder förutom Danmark och Storbritannien (1) (förutsatt att det sistnämnda landet inte väljer att omfattas av dem).

FRÅN OCH MED NÄR ÄR KONVENTIONEN GÄLLANDE?

Både konventionen och protokollet har varit gällande i EU sedan den 1 oktober 2018.

BAKGRUND

I den europeiska säkerhetsagendan meddelade Europeiska kommissionen att den skulle se över och uppdatera rambeslutet om terrorism, med hänsyn tagen till protokollet.

I och med antagandet av direktiv (EU) 2017/541 (Bekämpande av terrorism – rekvisit för terroristbrott och stöd till offer) blev EU redo för att fullgöra sitt åtagande att underteckna protokollet. Detta innebar även att konventionen behövde undertecknas, senast samtidigt som protokollet.

Mer information:

HUVUDDOKUMENT

Rådets beslut (EU) 2018/889 av den 4 juni 2018 om ingående, på Europeiska unionens vägnar, av Europarådets konvention om förebyggande av terrorism (EUT L 159, 22.6.2018, s. 1–2)

Europarådets konvention om förebyggande av terrorism (EUT L 159, 22.6.2018, s. 3–14)

Rådets beslut (EU) 2018/890 av den 4 juni 2018 om ingående, på Europeiska unionens vägnar, av tilläggsprotokollet till Europarådets konvention om förebyggande av terrorism (EUT L 159, 22.6.2018, s. 15–16)

Tilläggsprotokollet till Europarådets konvention om förebyggande av terrorism (EUT L 159, 22.6.2018, s. 17–20)

RELATERADE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2017/541 av den 15 mars 2017 om bekämpande av terrorism, om ersättande av rådets rambeslut 2002/475/RIF och om ändring av rådets beslut 2005/671/RIF (EUT L 88, 31.3.2017, s. 6–21)

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/794 av den 11 maj 2016 om Europeiska unionens byrå för samarbete inom brottsbekämpning (Europol) och om ersättande och upphävande av rådets beslut 2009/371/RIF, 2009/934/RIF, 2009/935/RIF, 2009/936/RIF och 2009/968/RIF (EUT L 135, 24.5.2016, s. 53–114)

Fortlöpande ändringar av förordning (EU) 2016/794 har införlivats i originaldokumentet. Denna konsoliderade version har enbart dokumentationsvärde.

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – Europeiska säkerhetsagendan (COM(2015) 185 final, 28.4.2015)

Senast ändrat 20.12.2018



(1) Den 1 februari 2020 lämnar Storbritannien EU och blir ett tredjeland (land utanför EU).

Top