Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document a80aa668-9e70-11ee-b164-01aa75ed71a1

    Consolidated text: Kommissionens förordning (EU) 2017/2400 av den 12 december 2017 om genomförande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 595/2009 vad gäller bestämning av tunga fordons koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning och om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/46/EG och kommissionens förordning (EU) nr 582/2011 (Text av betydelse för EES)Text av betydelse för EES.

    02017R2400 — SV — 01.01.2024 — 005.001


    Den här texten är endast avsedd som ett dokumentationshjälpmedel och har ingen rättslig verkan. EU-institutionerna tar inget ansvar för innehållet. De autentiska versionerna av motsvarande rättsakter, inklusive ingresserna, publiceras i Europeiska unionens officiella tidning och finns i EUR-Lex. De officiella texterna är direkt tillgängliga via länkarna i det här dokumentet

    ►B

    KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2017/2400

    av den 12 december 2017

    om genomförande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 595/2009 vad gäller bestämning av tunga fordons koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning och om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/46/EG och kommissionens förordning (EU) nr 582/2011

    (Text av betydelse för EES)

    (EGT L 349 29.12.2017, s. 1)

    Ändrad genom:

     

     

    Officiella tidningen

      nr

    sida

    datum

    ►M1

    KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2019/318 av den 19 februari 2019

      L 58

    1

    26.2.2019

     M2

    KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2020/1181 av den 7 augusti 2020

      L 263

    1

    12.8.2020

    ►M3

    KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2022/1379 av den 5 juli 2022

      L 212

    1

    12.8.2022




    ▼B

    KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2017/2400

    av den 12 december 2017

    om genomförande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 595/2009 vad gäller bestämning av tunga fordons koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning och om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/46/EG och kommissionens förordning (EU) nr 582/2011

    (Text av betydelse för EES)



    KAPITEL 1

    ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

    ▼M3

    Artikel 1

    Innehåll

    Denna förordning kompletterar den rättsliga ram för typgodkännande av motorfordon och motorer med avseende på utsläpp som fastställs genom förordning (EU) nr 582/2011 genom att den fastställer reglerna för utfärdande av tillstånd att använda ett simuleringsverktyg i syfte att bestämma koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning hos nya fordon som ska säljas, registreras eller tas i bruk i unionen och för användning av detta simuleringsverktyg och angivande av de värden för koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning som bestämts med verktyget.

    Artikel 2

    Tillämpningsområde

    1.  
    Med förbehåll för artikel 4 andra stycket är denna förordning tillämplig på medeltunga lastbilar, tunga lastbilar och tunga bussar.
    2.  
    När det gäller etappvisa typgodkännanden eller enskilda godkännanden av medeltunga och tunga lastbilar är denna förordning endast tillämplig på grundlastbilar.

    När det gäller tunga bussar är denna förordning tillämplig på primärfordon, interimsfordon och på färdigbyggda fordon eller etappvis färdigbyggda fordon.

    3.  
    Denna förordning är inte tillämplig på terränggående fordon, fordon avsedda för särskilda ändamål och terränggående fordon avsedda för särskilda ändamål, enligt definitionerna i del A punkterna 2.1, 2.2 respektive 2.3 i bilaga I till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/858 ( 1 ).

    ▼B

    Artikel 3

    Definitioner

    I denna förordning gäller följande definitioner:

    1.

    koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaper : specifika egenskaper hos en komponent, en separat teknisk enhet eller ett system som är avgörande för delens påverkan på fordonets koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning.

    2.

    indata : information om koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaper hos en komponent, en separat teknisk enhet eller ett system som simuleringsverktyget använder för att bestämma ett fordons koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning.

    3.

    ingångsinformation : information om ett fordons egenskaper som simuleringsverktyget använder för att bestämma fordonets koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning och som inte ingår i indata.

    4.

    tillverkare : person eller organisation som inför godkännandemyndigheten är ansvarig för samtliga aspekter av certifieringsförfarandet och för att säkerställa överensstämmelse hos koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaper hos komponenter, separata tekniska enheter och system. Det är inte nödvändigt att denna person eller organisation är direkt inblandad i samtliga etapper av tillverkningen av den komponent, den separata tekniska enhet eller det system som certifieringen avser.

    ▼M1

    4a.

    fordonstillverkare : organisation eller person som ansvarar för utfärdandet av tillverkarens dokumentationsfil och kundinformationsfil enligt artikel 9.

    ▼B

    5.

    godkänt organ : nationell myndighet som har fått tillstånd av en medlemsstat att begära relevant information från tillverkarna och fordonstillverkarna om koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaper hos en specifik komponent, en specifik teknisk enhet eller ett specifikt system respektive om koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning hos nya fordon.

    6.

    transmission : anordning bestående av minst två växlingsbara växlar som ändrar vridmoment och varvtal med angivna utväxlingsförhållanden.

    ▼M1

    7.

    momentomvandlare : hydrodynamisk startkomponent i form av antingen en separat komponent för kraftöverföringen eller transmission med seriellt eller parallellt effektflöde som anpassar varvtalet mellan motor och hjul och multiplicerar vridmomentet.

    ▼B

    8.

    annan momentöverförande komponent : roterande komponent ansluten till kraftöverföringen som orsakar momentförluster beroende på sin egen rotationshastighet.

    9.

    kompletterande kraftöverföringskomponent : roterande komponent i kraftöverföringen som överför eller fördelar effekt till andra kraftöverföringskomponenter och orsakar momentförluster beroende på sin egen rotationshastighet.

    ▼M3

    10.

    axel : komponent som omfattar alla roterande delar av kraftöverföringen som överför det drivvridmoment som kommer från drivaxeln till hjulen och ändrar vridmomentet och varvtalet med en fast kvot och som omfattar funktionerna hos en differentialväxel.

    11.

    luftmotstånd : egenskap hos en fordonskonfiguration som innebär att aerodynamisk kraft påverkar fordonet i samma riktning som luftflödet och som bestäms som produkten av motståndskoefficienten och tvärsnittsarean för förhållanden utan sidvind.

    12.

    hjälputrustning : ffordonskomponenter inbegripet motorfläktar, styrsystem, elektriska system, pneumatiska system och värme-, ventilations- och luftkonditioneringssystem vars koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaper definieras i bilaga IX.

    ▼B

    13.

    komponentfamilj, familj av separata tekniska enheter eller systemfamilj : tillverkarens gruppering av komponenter, separata tekniska enheter respektive system, vilka genom sin konstruktion har liknande koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaper.

    14.

    huvudkomponent, separat teknisk huvudenhet eller huvudsystem : komponent, separat teknisk enhet respektive system som valts ut ur en komponentfamilj, familj av separata tekniska enheter eller systemfamilj på så sätt att dess koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaper är de minst gynnsamma för den komponentfamiljen, familjen av separata tekniska enheter eller systemfamiljen.

    ▼M3

    15.

    utsläppsfritt tungt fordon (Ze-HDV) : utsläppsfritt tungt fordon enligt definitionen i artikel 3.11 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1242.

    16.

    arbetsfordon : tungt fordon som inte är avsett för leverans av varor och för vilket något av följande nummer används för att komplettera karosserikoden enligt tillägg 2 till bilaga I till förordning (EU) 2018/858: 09, 10, 15, 16, 18, 19, 20, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 31, eller ett dragfordon vars högsta hastighet inte överstiger 79 km/h.

    17.

    påbyggnadsbil : lastbil enligt definitionen i del C punkt 4.1 i bilaga I till förordning (EU) 2018/858, med undantag av lastbilar som är utformade eller konstruerade för att dra en påhängsvagn.

    18.

    dragfordon : dragfordon för påhängsvagn enligt definitionen i del C punkt 4.3 i bilaga I till förordning (EU) 2018/858

    ▼M1

    19.

    sovhytt : typ av hytt som har ett utrymme bakom förarsätet avsett för sömn.

    ▼M3

    20.

    tungt hybridelfordon (He-HDV) : ett tungt hybridfordon som för mekanisk framdrivning hämtar energi från båda följande, i fordonet placerade, källor för lagrad energi eller effekt: i) ett förbrukningsbart bränsle och ii) en anordning för lagring av elektrisk energi eller effekt.

    ▼M1

    21.

    dubbelbränslefordon : fordon enligt definitionen i artikel 2.48 i förordning (EU) nr 582/2011.

    ▼M3

    22.

    primärfordon : tung buss i ett tillstånd av virtuell montering avsedd för simuleringsändamål och för vilken indata och ingångsinformation enligt bilaga III används.

    23.

    tillverkarens dokumentationsfil : fil som framställs av simuleringsverktyget och som innehåller information om tillverkaren, dokumentation av indata och ingångsinformation till simuleringsverktyget och resultaten för koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning.

    24.

    kundinformationsfil : fil som framställs av simuleringsverktyget och som innehåller en fastställd uppsättning uppgifter om fordonet och resultaten för koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning enligt vad som anges i del II i bilaga IV.

    25.

    fordonsinformationsfil : fil som framställs av simuleringsverktyget för tunga bussar för att överföra relevanta indata, ingångsinformation och simuleringsresultat till efterföljande tillverkningssteg enligt den metod som beskrivs i punkt 2 i bilaga I.

    26.

    medeltung lastbil : fordon av kategori N2 enligt definitionen i artikel 4.1 b ii) i förordning (EU) 2018/858, med en högsta tekniskt tillåtna lastade vikt som överstiger5 000  kg men inte 7 400  kg.

    27.

    tung lastbil : fordon av kategori N2 enligt definitionen i artikel 4.1 b ii) i förordning (EU) 2018/858 med en högsta tekniskt tillåtna lastade vikt som överstiger 7 400  kg och fordon av kategori N3 enligt definitionen i artikel 4.1 b iii) i den förordningen.

    28.

    tung buss : fordon av kategori M3 enligt definitionen i artikel 4.1 a iii) i förordning (EU) 2018/858 med en högsta tekniskt tillåtna lastade vikt som överstiger7 500  kg.

    29.

    primärfordonstillverkare : tillverkare som är ansvarig för primärfordonet.

    30.

    interimsfordon : ytterligare färdigställande av ett primärfordon där en deluppsättning av indata och ingångsinformation som fastställts för det färdigbyggda eller etappvis färdigbyggda fordonet i enlighet med tabell 1 och tabell 3a i bilaga III läggs till och/eller ändras.

    31.

    interimstillverkare : tillverkare som är ansvarig för ett interimsfordon.

    32.

    icke färdigbyggt fordon : icke färdigbyggt fordon enligt definitionen i artikel 3.25 i förordning (EU) 2018/858.

    33.

    etappvis färdigbyggt fordon : etappvis färdigbyggt fordon enligt definitionen i artikel 3.26 i förordning (EU) 2018/858.

    34.

    färdigbyggt fordon : färdigbyggt fordon enligt definitionen i artikel 3.27 i förordning (EU) 2018/858.

    35.

    standardvärde : indata för simuleringsverktyget för en komponent där certifiering av indata är tillämplig, men där komponenten inte har provats för att fastställa ett specifikt värde, och som återspeglar en komponents prestanda under sämsta tänkbara förhållanden.

    36.

    generiskt värde : data som används i simuleringsverktyget för komponenter eller fordonsparametrar där ingen komponentprovning eller deklaration av specifika värden förutses och som återspeglar prestandan hos den genomsnittliga komponenttekniken eller typiska fordonsspecifikationer.

    37.

    skåpbil : skåpbil enligt definitionen i del C punkt 4.2 i bilaga I till förordning (EU) 2018/858.

    38.

    användningsfall : de olika scenarier som ska följas när det gäller en medeltung lastbil, en tung lastbil, en tung buss som är ett primärfordon, en tung buss som är ett interimsfordon, en tung buss som är ett färdigbyggt fordon eller ett etappvis färdigbyggt fordon för vilket olika bestämmelser för tillverkaren och funktioner gäller i simuleringsverktyget.

    39.

    grundlastbil : medeltung lastbil eller tung lastbil som åtminstone är utrustad med

    — 
    chassi, motor, transmission, axlar och däck, när det gäller fordon med endast förbränningsmotor,
    — 
    chassi, elmotorsystem och/eller integrerad elektrisk framdrivningskomponent, ett eller flera batterisystem och/eller kondensatorsystem samt däck när det gäller fordon med endast eldrift,
    — 
    chassi, motor, elmotorsystem och/eller integrerad elektrisk framdrivningskomponent och/eller en integrerad framdrivningskomponent för hybridelfordon typ 1, ett eller flera batterisystem och/eller kondensatorsystem samt däck när det gäller tunga hybridelfordon.

    ▼M3 —————

    ▼M3

    Artikel 4

    Fordonsgrupper

    I denna förordning klassificeras motorfordon i fordonsgrupper i enlighet med tabellerna 1–6 i bilaga I.

    Artiklarna 5–23 är inte tillämpliga på tunga lastbilar i fordonsgrupperna 6, 7, 8, 13, 14, 15, 17, 18 och 19 enligt tabell 1 i bilaga I, eller på medeltunga lastbilar i fordonsgrupperna 51, 52, 55 och 56 enligt tabell 2 i bilaga I eller på fordon med främre drivaxel i fordonsgrupperna 11, 12 och 16 enligt tabell 1 i bilaga I.

    ▼B

    Artikel 5

    Elektroniska verktyg

    1.  

    Kommissionen ska kostnadsfritt tillhandahålla följande elektroniska verktyg i form av programvara som är nedladdningsbar och körbar:

    a) 

    Ett simuleringsverktyg.

    b) 

    Förbehandlingsverktyg.

    c) 

    Ett hashningsverktyg.

    Kommissionen ska underhålla de elektroniska verktygen och göra ändringar och uppdateringar av dem.

    2.  
    Kommissionen ska göra de elektroniska verktyg som avses i punkt 1 tillgängliga genom en offentligt tillgänglig särskild elektronisk distributionsplattform.

    ▼M1

    3.  
    ►M3  Simuleringsverktyget ska användas för att bestämma nya fordons koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning. ◄ Simuleringsverktyget ska vara konstruerat så att det fungerar baserat på ingångsinformation enligt bilaga III samt de indata som avses i artikel 12.1.

    ▼B

    4.  
    Förbehandlingsverktygen ska användas för kontroll och sammanställning av provningsresultat och för ytterligare beräkningar gällande koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaper hos vissa komponenter, separata tekniska enheter eller system samt konvertering av dessa till ett format som simuleringsverktyget använder. Tillverkaren ska använda förbehandlingsverktygen efter att ha utfört de provningar som avses i punkt 4 i bilaga V för motorer och i punkt 3 i bilaga VIII för luftmotstånd.

    ▼M3

    5.  
    Hashningsverktygen ska användas för att skapa en otvetydig koppling mellan de certifierade koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos en komponent, en separat teknisk enhet eller ett system och dess certifieringsdokument, samt för att skapa en otvetydig koppling mellan ett fordon och tillverkarens dokumentationsfil, fordonsinformationsfilen och kundinformationsfilen enligt bilaga IV.

    ▼B

    KAPITEL 2

    ▼M3

    TILLSTÅND ATT ANVÄNDA SIMULERINGSVERKTYGET FÖR TYPGODKÄNNANDE MED AVSEENDE PÅ UTSLÄPP

    ▼B

    Artikel 6

    Ansökan om tillstånd att använda simuleringsverktyget i syfte att bestämma koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning hos nya fordon

    ▼M3

    1.  
    Fordonstillverkaren ska till godkännandemyndigheten lämna in en ansökan om tillstånd att använda simuleringsverktyget för ett användningsfall i syfte att bestämma koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning hos nya fordon som ingår i en eller flera fordonsgrupper (tillstånd). Ett enskilt tillstånd ska endast gälla för ett enda sådant användningsfall.

    Ansökan om tillstånd ska åtföljas av en ändamålsenlig beskrivning av de förfaranden som fordonstillverkaren har inrättat för användning av simuleringsverktyget för användningsfallet i fråga, i enlighet med punkt 1 i bilaga II.

    ▼B

    2.  
    Ansökan om tillstånd ska vara utformat som ett informationsdokument som skapats i enlighet med mallen i tillägg 1 till bilaga II.
    3.  
    Ansökan om tillstånd ska åtföljas av en ändamålsenlig beskrivning av de förfaranden som tillverkaren har inrättat i syfte att bestämma koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning hos alla berörda fordonsgrupper, i enlighet med punkt 1 i bilaga II.

    Den ska även åtföljas av den bedömningsrapport som godkännandemyndigheten har utarbetat efter att den har gjort en bedömning i enlighet med punkt 2 i bilaga II.

    ▼M3

    4.  
    Fordonstillverkaren ska till godkännandemyndigheten lämna in en ansökan om tillstånd senast i samband med ansökan om EG-typgodkännande av ett fordon med ett godkänt motorsystem med avseende på utsläpp i enlighet med artikel 7 i förordning (EU) nr 582/2011, i samband med ansökan om EG-typgodkännande av ett fordon med avseende på utsläpp i enlighet med artikel 9 i den förordningen, i samband med en ansökan om helfordonstypgodkännande i enlighet med förordning (EU) 2018/858 eller i samband med ansökan om ett nationellt enskilt fordonsgodkännande. Godkännandet av ett helt elektriskt motorsystem och EG-typgodkännandet av ett fordon med endast eldrift med avseende på de utsläpp som avses i föregående mening är begränsat till mätningar av nettomotoreffekt i enlighet med bilaga XIV till förordning (EU) nr 582/2011.

    Ansökan om tillstånd måste avse det användningsfall där den typ av fordon ingår som ansökan om EU-typgodkännande gäller.

    ▼B

    Artikel 7

    Administrativa bestämmelser för beviljande av tillstånd

    ▼M3

    1.  
    Godkännandemyndigheten ska bevilja tillståndet om fordonstillverkaren har lämnat in en ansökan i enlighet med artikel 6 och kan styrka att kraven i bilaga II är uppfyllda för det berörda användningsfallet.

    ▼B

    2.  
    Tillståndet ska utfärdas i enlighet med mallen i tillägg 2 till bilaga II.

    Artikel 8

    Efterföljande ändringar av inrättade förfaranden för bestämning av fordons koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning

    ▼M3 —————

    ▼B

    2.  
    Fordonstillverkaren ska ansöka om utökning av tillståndet i enlighet med artikel 6.1, 6.2 och 6.3.

    ▼M3

    3.  
    Efter att ha erhållit tillståndet ska fordonstillverkaren utan dröjsmål meddela godkännandemyndigheten eventuella ändringar i de förfaranden som denne har inrättat för tillståndet för det användningsfall som tillståndet omfattar och som kan påverka noggrannheten, tillförlitligheten och stabiliteten i dessa förfaranden.

    ▼B

    4.  
    När godkännandemyndigheten har mottagit det meddelande som avses i punkt 3 ska den underrätta fordonstillverkaren om huruvida de förfaranden som påverkas av ändringarna fortsatt omfattas av det beviljade tillståndet, huruvida tillståndet ska utökas i enlighet med punkterna 1 och 2 eller huruvida en ny ansökan om tillstånd ska göras i enlighet med artikel 6.
    5.  
    Om ändringarna inte omfattas av tillståndet ska tillverkaren, inom en månad från mottagandet av de upplysningar som avses i punkt 4, ansöka om en utökning av tillståndet eller om ett nytt tillstånd. Om tillverkaren inte ansöker om en utökning av tillståndet eller om ett nytt tillstånd inom denna tidsfrist, eller om ansökan avslås, ska tillståndet återkallas.

    KAPITEL 3

    ANVÄNDNING AV SIMULERINGSVERKTYGET FÖR ATT BESTÄMMA KOLDIOXIDUTSLÄPP OCH BRÄNSLEFÖRBRUKNING MED AVSEENDE PÅ REGISTRERING, FÖRSÄLJNING OCH IBRUKTAGANDE AV NYA FORDON

    Artikel 9

    Skyldighet att fastställa och uppge nya fordons koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning

    ▼M3

    1.  
    En fordonstillverkare ska med hjälp av den senaste tillgängliga versionen av det simuleringsverktyg som avses i artikel 5.3 bestämma koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning för alla nya fordon, med undantag av nya fordon som använder de fordonstekniker som förtecknas i tillägg 1 till bilaga III, som ska säljas, registreras eller tas i bruk i unionen. När det gäller tunga bussar ska fordonstillverkaren eller interimstillverkaren använda den metod som anges i punkt 2 i bilaga I.

    När det gäller de fordonstekniker som förtecknas i tillägg 1 till bilaga III som ska säljas, registreras eller tas i bruk i unionen ska fordonstillverkaren eller interimstillverkaren med hjälp av den senaste tillgängliga versionen av det simuleringsverktyg som avses i artikel 5.3 bestämma endast de indataparametrar som anges för dessa fordon i mallarna i tabell 5 i bilaga III.

    En fordonstillverkare får använda simuleringsverktyget i enlighet med denna artikel endast om denne har ett tillstånd som beviljats för det berörda användningsfallet i enlighet med artikel 7. En interimstillverkare får använda simuleringsverktyget inom ramen för en fordonstillverkares tillstånd.

    ▼B

    2.  
    Fordonstillverkaren ska registrera resultaten av den simulering som utförts i enlighet med punkt 1 första stycket i tillverkarens dokumentationsfil som utarbetas i enlighet med del I i bilaga IV.

    Med undantag för de fall som avses i artikel 21.3 andra stycket och artikel 23.6 är efterföljande ändringar av tillverkarens dokumentationsfil inte tillåtna.

    ▼M3

    Fordonstillverkare av tunga bussar ska dessutom registrera resultaten av simuleringen i fordonsinformationsfilen. Interimstillverkare av tunga bussar ska registrera fordonsinformationsfilen.

    ▼M3

    3.  
    Fordonstillverkaren av medeltunga lastbilar och tunga lastbilar ska skapa kryptografiska hashar av tillverkarens dokumentationsfil och av kundinformationsfilen.

    Primärfordonstillverkaren ska skapa kryptografiska hashar av tillverkarens dokumentationsfil och av fordonsinformationsfilen.

    Interimstillverkaren ska skapa den kryptografiska hashen av fordonsinformationsfilen.

    Fordonstillverkaren av färdigbyggda fordon eller etappvis färdigbyggda fordon som är tunga bussar ska skapa kryptografiska hashar av tillverkarens dokumentationsfil, av kundinformationsfilen och av fordonsinformationsfilen.

    ▼B

    4.  
    ►M3  Lastbilar och färdigbyggda fordon eller etappvis färdigbyggda fordon som är tunga bussar och som ska registreras, säljas eller tas i bruk ska åtföljas av den kundinformationsfil som utarbetats av tillverkaren i enlighet med mallen i del II i bilaga IV. ◄

    Alla kundinformationsfiler ska innefatta ett avtryck av den kryptografiska hash av tillverkarens dokumentationsfil som avses i punkt 3.

    ▼M3

    Fordonstillverkare av tunga bussar ska göra fordonsinformationsfilen tillgänglig för tillverkaren i ett efterföljande steg i kedjan.

    ▼M3

    5.  
    För varje fordon som åtföljs av ett intyg om överensstämmelse eller, när det gäller fordon som godkänts i enlighet med artikel 45 i förordning (EU) 2018/858, av ett intyg om enskilt godkännande, ska detta intyg omfatta ett avtryck av de kryptografiska hashar som avses i punkt 3 i den här artikeln.

    ▼M3

    6.  
    I enlighet med punkt 11 i bilaga III får en tillverkare föra över resultaten från simuleringsverktyget till andra fordon.

    ▼B

    Artikel 10

    Ändringar, uppdateringar och funktionsfel i elektroniska verktyg

    1.  
    Om simuleringsverktyget ändras eller uppdateras ska fordonstillverkaren börja använda det ändrade eller uppdaterade simuleringsverktyget senast tre månader efter det att ändringarna eller uppdateringarna gjordes tillgängliga på den särskilda elektroniska distributionsplattformen.
    2.  
    Om det inte går att bestämma koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning hos nya fordon i enlighet med artikel 9.1 på grund av ett funktionsfel i simuleringsverktyget ska fordonstillverkaren utan dröjsmål underrätta kommissionen om detta via den särskilda elektroniska distributionsplattformen.
    3.  
    Om det inte går att bestämma koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning hos nya fordon i enlighet med artikel 9.1 på grund av ett funktionsfel i simuleringsverktyget ska fordonstillverkaren utföra simuleringen av dessa fordon senast sju kalenderdagar efter det datum som avses i punkt 1. Fram till dess ska skyldigheter till följd av artikel 9 beträffande de fordon för vilka det alltjämt är omöjligt att bestämma bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp tillfälligt upphävas.

    ▼M3

    Om ett funktionsfel uppstår i simuleringsverktyget i ett steg i tillverkningskedjan för tunga bussar före de färdigbyggda eller etappvis färdigbyggda tillverkningsstegen, ska skyldigheten enligt artikel 9.1 att använda simuleringsverktyget i efterföljande tillverkningssteg skjutas upp i högst 14 kalenderdagar efter den dag då tillverkaren i det föregående steget gjorde fordonsinformationsfilen tillgänglig för tillverkaren av de färdigbyggda eller etappvis färdigbyggda tillverkningsstegen.

    ▼B

    Artikel 11

    Tillgången till simuleringsverktygets in- och utdata

    ▼M3

    1.  
    Tillverkarens dokumentationsfil, fordonsinformationsfilen och intygen om koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaper hos komponenter, system och separata tekniska enheter ska förvaras av fordonstillverkaren i minst 20 år efter tillverkningen av fordonet och ska på begäran göras tillgängliga för godkännandemyndigheten och kommissionen.
    2.  
    På begäran av ett godkänt organ i en medlemsstat eller av kommissionen ska fordonstillverkaren inom 15 arbetsdagar tillhandahålla tillverkarens dokumentationsfil eller fordonsinformationsfilen.

    ▼B

    3.  
    På begäran av ett godkänt organ i en medlemsstat eller av kommissionen ska den godkännandemyndighet som beviljade tillståndet i enlighet med artikel 7 eller certifierade de koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos en komponent, en separat teknisk enhet eller ett system i enlighet med artikel 17, inom 15 arbetsdagar tillhandahålla det informationsdokument som avses i artikel 6.2 eller 16.2.

    KAPITEL 4

    KOLDIOXIDUTSLÄPPS- OCH BRÄNSLEFÖRBRUKNINGSRELATERADE EGENSKAPER HOS KOMPONENTER, SEPARATA TEKNISKA ENHETER OCH SYSTEM

    Artikel 12

    Komponenter, separata tekniska enheter och system som är relevanta för bestämning av koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning

    1.  

    Simuleringsverktygets indata som avses i artikel 5.3 ska omfatta information om de koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos följande komponenter, separata tekniska enheter och system:

    a) 

    Motorer.

    b) 

    Transmissioner.

    c) 

    Momentomvandlare.

    d) 

    Andra momentöverförande komponenter.

    e) 

    Kompletterande kraftöverföringskomponenter.

    f) 

    Axlar.

    ▼M3

    g) 

    Luftmotstånd.

    ▼B

    h) 

    Hjälputrustning.

    i) 

    Däck.

    ▼M3

    j) 

    Elektriska framdrivningskomponenter.

    ▼M3

    2.  
    De koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos de komponenter, separata tekniska enheter och system som avses i punkt 1 b–g, i och j i denna artikel ska baseras på de värden som bestämts för varje komponent, separat teknisk enhet eller system, eller i tillämpliga fall deras respektive familjer, i enlighet med artikel 14 och certifieras i enlighet med artikel 17 (certifierade värden) eller, om certifierade värden saknas, på de standardvärden som bestämts i enlighet med artikel 13.

    ▼B

    3.  
    De koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos motorer ska baseras på de värden som bestämts för varje motorfamilj i enlighet med artikel 14 och certifieras i enlighet med artikel 17.

    ▼M3

    4.  
    De koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos hjälputrustning ska baseras på de generiska värden som använts i simuleringsverktyget och som tilldelats ett fordon baserat på den ingångsinformation som ska bestämmas i enlighet med bilaga IX.
    5.  
    I fråga om en grundlastbil ska de koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos komponenter, separata tekniska enheter och system som avses i punkt 1 g i denna artikel och som inte kan bestämmas för grundlastbilar baseras på standardvärdena. För komponenter, separata tekniska enheter och system som avses i punkt 1 h ska fordonstillverkaren välja tekniken med störst effektförluster.
    6.  
    I fråga om fordon som är undantagna från skyldigheten att bestämma koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning enligt artikel 9.1 ska indata från simuleringsverktyget innehålla den information som anges i tabell 5 i bilaga III.
    7.  
    Om fordonet ska registreras, säljas eller tas i bruk med en komplett uppsättning vinterdäck och en komplett uppsättning standarddäck, får fordonstillverkaren välja vilka av däcken som ska användas för bestämning av koldioxidutsläpp. I fråga om tunga bussar ska, så länge de däck som används i simuleringen av primärfordonet finns med fordonet när det registreras, säljs eller tas i bruk, ytterligare däckuppsättningar till fordonet innebära en skyldighet att utföra en ny primärfordonssimulering i enlighet med punkt 2 i bilaga I.

    ▼B

    Artikel 13

    ▼M3

    Standardvärden och generiska värden

    ▼B

    1.  
    Standardvärdena för transmissioner ska bestämmas i enlighet med tillägg 8 till bilaga VI.
    2.  
    Standardvärdena för momentomvandlare ska bestämmas i enlighet med tillägg 9 till bilaga VI.
    3.  
    Standardvärdena för andra momentöverförande komponenter ska bestämmas i enlighet med tillägg 10 till bilaga VI.
    4.  
    Standardvärdena för kompletterande kraftöverföringskomponenter ska bestämmas i enlighet med tillägg 11 till bilaga VI.
    5.  
    Standardvärdena för axlar ska bestämmas i enlighet med tillägg 3 till bilaga VII.
    6.  
    Standardvärdena för luftmotståndet för en kaross eller ett släpfordon ska bestämmas i enlighet med tillägg 7 till bilaga VIII.

    ▼M3

    7.  
    För hjälputrustning tilldelas generiska värden av simuleringsverktyget i enlighet med den teknik som valts i enlighet med bilaga IX.
    8.  
    Standardvärdena för däck ska bestämmas i enlighet med punkt 3.2 i bilaga X.

    ▼M3

    9.  
    Standardvärdena för elektriska framdrivningskomponenter ska bestämmas i enlighet med tilläggen 8, 9 och 10 till bilaga Xb.

    ▼B

    Artikel 14

    Certifierade värden

    ▼M3

    1.  
    Fordonstillverkaren får använda de värden som bestämts i enlighet med punkterna 2–10 i denna artikel som indata i simuleringsverktyget förutsatt att de är certifierade i enlighet med artikel 17.
    2.  
    De certifierade värdena för motorer ska bestämmas i enlighet med punkterna 4, 5 och 6 i bilaga V.

    ▼B

    3.  
    De certifierade värdena för transmissioner ska bestämmas i enlighet med punkt 3 i bilaga VI.
    4.  
    De certifierade värdena för momentomvandlare ska bestämmas i enlighet med punkt 4 i bilaga VI.
    5.  
    De certifierade värdena för andra momentöverförande komponenter ska bestämmas i enlighet med punkt 5 i bilaga VI.
    6.  
    De certifierade värdena för kompletterande kraftöverföringskomponenter ska bestämmas i enlighet med punkt 6 i bilaga VI.
    7.  
    De certifierade värdena för axlar ska bestämmas i enlighet med punkt 4 i bilaga VII.
    8.  
    De certifierade värdena för luftmotståndet för en kaross eller ett släpfordon ska bestämmas i enlighet med punkt 3 i bilaga VIII.
    9.  
    De certifierade värdena för däck ska bestämmas i enlighet med bilaga X.

    ▼M3

    10.  
    De certifierade värdena för elektriska framdrivningskomponenter ska bestämmas i enlighet med punkterna 4, 5 och 6 i bilaga Xb.

    ▼B

    Artikel 15

    Begreppet familjer i fråga om komponenter, separata tekniska enheter och system som använder certifierade värden

    1.  

    Om inte annat följer av punkterna 3–6 ska de certifierade värden som bestämts för en huvudkomponent, en separat teknisk huvudenhet eller ett huvudsystem utan ytterligare provning gälla för alla medlemmar i familjen i enlighet med den definition av familj som anges i

    — 
    tillägg 6 till bilaga VI i fråga om familjebegreppet när det gäller transmissioner, momentomvandlare, andra momentöverförande komponenter samt kompletterande kraftöverföringskomponenter,
    — 
    tillägg 4 till bilaga VII i fråga om familjebegreppet när det gäller axlar,
    — 
    tillägg 5 till bilaga VIII i fråga om familjebegreppet när det gäller bestämning av luftmotstånd,

    ▼M3

    — 
    tillägg 3 till bilaga V i fråga om motorer; de certifierade värdena för alla medlemmarna i en motorfamilj som skapats i enlighet med familjedefinitionen ska erhållas i enlighet med punkterna 4, 5 och 6 i bilaga V,
    — 
    tillägg 13 till bilaga Xb i fråga om familjebegreppet när det gäller elmotorsystem eller integrerade elektriska framdrivningskomponenter; de certifierade värdena för medlemmarna i en familj som skapats i enlighet med familjedefinitionen för elmotorsystem ska erhållas i enlighet med punkt 4 i bilaga Xb.

    ▼M3

    2.  
    För motorer ska de certifierade värdena för medlemmar i en motorfamilj erhållas i enlighet med punkterna 4, 5 och 6 i bilaga V.

    För däck ska en familj bestå av endast en däcktyp.

    För elmotorsystem eller integrerade elektriska framdrivningskomponenter ska de certifierade värdena för medlemmarna i en familj för elmotorsystem erhållas i enlighet med punkt 4 i bilaga Xb.

    ▼B

    3.  
    De koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningrelaterade egenskaperna hos huvudkomponenten, den separata tekniska huvudenheten eller huvudsystemet får inte vara bättre än egenskaperna hos någon annan medlem i samma familj.
    4.  
    Tillverkaren ska för godkännandemyndigheten styrka att huvudkomponenten, den separata tekniska huvudenheten eller huvudsystemet till fullo representerar komponentfamiljen, familjen av separata tekniska enheter eller systemfamiljen.

    Om godkännandemyndigheten inom ramen för provning med avseende på artikel 16.3 andra stycket fastställer att den huvudkomponent, den separata tekniska huvudenhet eller det huvudsystem som har valts inte till fullo representerar komponentfamiljen, familjen av separata tekniska enheter eller systemfamiljen, får en alternativ referenskomponent, en alternativ separat teknisk referensenhet eller ett alternativt referenssystem väljas ut av godkännandemyndigheten och provas, och ska därefter utgöra huvudkomponent, separat teknisk huvudenhet eller huvudsystem.

    5.  
    På tillverkarens begäran, och förutsatt att godkännandemyndigheten samtycker, får de koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos en specifik komponent, en specifik separat teknisk enhet eller ett specifikt system som inte är huvudkomponent, separat teknisk huvudenhet eller huvudsystem, anges i certifikatet om de koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos komponentfamiljen, familjen av separata tekniska enheter eller systemfamiljen.

    De koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos den specifika komponenten, den specifika separata tekniska enheten eller det specifika systemet ska bestämmas enlighet med artikel 14.

    6.  
    Om de koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos den specifika komponenten, den specifika separata tekniska enheten eller det specifika systemet, som bestämts i enlighet med punkt 5, leder till högre värden för koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning än hos huvudkomponenten, den separata tekniska huvudenheten eller huvudsystemet, ska tillverkaren utesluta den eller det ur den befintliga familjen, tilldela den eller det till en ny familj och ange den eller det som familjens nya huvudenhet, separata tekniska huvudenhet eller huvudsystem eller ansöka om en utökning av certifikatet i enlighet med artikel 18.

    Artikel 16

    Ansökan om certifiering av de koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos komponenter, separata tekniska enheter eller system

    ▼M3

    1.  
    Ansökan om certifiering av de koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos komponenten, den separata tekniska enheten eller systemen, eller i tillämpliga fall deras respektive familjer, ska lämnas in till godkännandemyndigheten.

    ▼B

    2.  

    Ansökan om certifiering ska vara utformat som ett informationsdokument som skapats i enlighet med mallen i

    — 
    tillägg 2 till bilaga V i fråga om motorer,
    — 
    tillägg 2 till bilaga VI i fråga om transmissioner,
    — 
    tillägg 3 till bilaga VI i fråga om momentomvandlare,
    — 
    tillägg 4 till bilaga VI i fråga om andra momentöverförande komponenter,
    — 
    tillägg 5 till bilaga VI i fråga om kompletterande kraftöverföringskomponenter,
    — 
    tillägg 2 till bilaga VII i fråga om axlar,
    — 
    tillägg 2 till bilaga VIII i fråga om luftmotstånd,
    — 
    tillägg 2 till bilaga X i fråga om däck,

    ▼M3

    — 
    tilläggen 2–6 till bilaga Xb i fråga om elektriska framdrivningskomponenter.

    ▼M3

    3.  
    Ansökan om certifiering ska åtföljas av en förklaring av de konstruktionselement för komponenten, den separata tekniska enheten eller systemet, eller i tillämpliga fall deras respektive familjer, som har en icke-försumbar påverkan på de koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos de berörda komponenterna, separata tekniska enheterna eller systemen.

    Ansökan ska även åtföljas av relevanta provningsrapporter som utfärdats av en godkännandemyndighet, provningsresultaten och en försäkran om överensstämmelse som utfärdats av en godkännandemyndighet i enlighet med punkt 2 i bilaga IV till förordning (EU) 2018/858.

    ▼B

    Artikel 17

    Administrativa bestämmelser för certifiering av de koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos komponenter, separata tekniska enheter och system

    ▼M3

    1.  
    Om alla tillämpliga krav är uppfyllda ska godkännandemyndigheten certifiera de värden som gäller de koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos komponenten, den separata tekniska enheten och systemet, eller i tillämpliga fall deras respektive familjer.

    ▼B

    2.  

    I det fall som avses i punkt 1 ska godkännandemyndigheten utfärda ett certifikat om de koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna med hjälp av den mall som finns i

    — 
    tillägg 1 till bilaga V i fråga om motorer,
    — 
    tillägg 1 till bilaga VI i fråga om transmissioner, momentomvandlare, andra momentöverförande komponenter samt kompletterande kraftöverföringskomponenter,
    — 
    tillägg 1 till bilaga VII i fråga om axlar,
    — 
    tillägg 1 till bilaga VIII i fråga om luftmotstånd,
    — 
    tillägg 1 till bilaga X i fråga om däck,

    ▼M3

    — 
    tillägg 1 till bilaga Xb i fråga om elektriska framdrivningskomponenter.

    ▼B

    3.  

    Godkännandemyndigheten ska bevilja ett certifieringsnummer i enlighet med det numreringssystem som anges i

    — 
    tillägg 6 till bilaga V i fråga om motorer,
    — 
    tillägg 7 till bilaga VI i fråga om transmissioner, momentomvandlare, andra momentöverförande komponenter samt kompletterande kraftöverföringskomponenter,
    — 
    tillägg 5 till bilaga VII i fråga om axlar,
    — 
    tillägg 8 till bilaga VIII i fråga om luftmotstånd,
    — 
    tillägg 1 till bilaga X i fråga om däck,

    ▼M3

    — 
    tillägg 14 till bilaga Xb i fråga om elektriska framdrivningskomponenter.

    ▼M3

    Godkännandemyndigheten får inte tilldela samma nummer till en annan komponent, separat tekniska enhet eller system, eller i tillämpliga fall deras respektive familjer. Certifieringsnumret ska användas för identifiering av provningsrapporten.

    ▼B

    4.  
    Godkännandemyndigheten ska med hjälp av det hashningsverktyg som avses i artikel 5.5. skapa en kryptografisk hash av filen med provningsresultat, som ska innehålla certifieringsnumret. Hashningen ska ske så snart provningsresultaten är klara. Godkännandemyndigheten ska göra ett avtryck av hashen tillsammans med certifieringsnumret på certifikatet om koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaper.

    Artikel 18

    Utökning i syfte att inkludera nya komponenter, separata tekniska enheter eller system i en komponentfamilj, familj av separata tekniska enheter eller systemfamilj

    1.  

    På tillverkarens begäran och efter godkännande från godkännandemyndigheten får en ny komponent, en ny separat teknisk enhet eller ett nytt system inkluderas som en medlem i en certifierad komponentfamilj, familj av separata tekniska enheter eller systemfamilj om de uppfyller kriterierna för definitionen av familj i

    ▼M3

    — 
    tillägg 3 till bilaga V i fråga om familjebegreppet när det gäller motorer, med beaktande av kraven i artikel 15.2.

    ▼B

    — 
    tillägg 6 till bilaga VI i fråga om familjebegreppet när det gäller transmissioner, momentomvandlare, andra momentöverförande komponenter samt kompletterande kraftöverföringskomponenter,
    — 
    tillägg 4 till bilaga VII i fråga om familjebegreppet när det gäller axlar,
    — 
    tillägg 5 till bilaga VIII i fråga om familjebegreppet när det gäller bestämning av luftmotstånd,

    ▼M3

    — 
    tillägg 13 till bilaga Xb i fråga om familjebegreppet när det gäller elmotorsystem eller integrerade elektriska framdrivningskomponenter, med beaktande av kraven i artikel 15.2.

    ▼B

    I sådana fall ska godkännandemyndigheten utfärda ett reviderat certifikat med ett utökningsnummer.

    Tillverkaren ska ändra det informationsdokument som avses i artikel 16.2 och lämna det till godkännandemyndigheten.

    2.  
    Om de koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos den specifika komponenten, den specifika separata tekniska enheten eller det specifika systemet, som bestämts i enlighet med punkt 1, leder till högre värden för koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning än hos huvudkomponenten, den separata tekniska huvudenheten eller huvudsystemet, ska den nya komponenten, den nya separata tekniska enheten eller det nya systemet bli ny huvudkomponent, ny separat teknisk enhet eller nytt huvudsystem.

    Artikel 19

    Efterföljande ändringar som är relevanta för certifiering av de koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos komponenter, separata tekniska enheter eller system

    1.  
    Tillverkaren ska meddela godkännandemyndigheten eventuella ändringar i konstruktion eller tillverkning av berörda komponenter, separata tekniska enheter eller system som sker efter certifieringen av värden som avser de koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos den berörda komponentfamiljen, familjen av separata tekniska enheter eller systemfamiljen i enlighet med artikel 17 och som kan ha en icke-försumbar påverkan på de koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos dessa komponenter, separata tekniska enheter och system.
    2.  
    När godkännandemyndigheten har mottagit det meddelande som avses i punkt 1 ska den underrätta tillverkaren om huruvida de komponenter, separata tekniska enheter eller system som påverkas av ändringarna fortsatt omfattas av det utfärdade certifikatet, eller huruvida det krävs ytterligare provning i enlighet med artikel 14 för att kontrollera ändringarnas påverkan på berörda komponenter, separata tekniska enheter eller system.
    3.  
    Om de komponenter, separata tekniska enheter eller system som påverkas av ändringarna inte omfattas av certifikatet ska tillverkaren inom en månad efter att den har mottagit dessa uppgifter från godkännandemyndigheten ansöka om ny certifiering eller en utökning i enlighet med artikel 18. Om tillverkaren inte ansöker om certifiering eller en utökning inom denna tidsfrist, eller om ansökan avslås, ska certifikatet återkallas.

    KAPITEL 5

    ÖVERENSSTÄMMELSE HOS SIMULERINGSVERKTYGETS DRIFT, INGÅNGSINFORMATION OCH INDATA

    Artikel 20

    ▼M1

    Fordonstillverkarens, godkännandemyndighetens och kommissionens ansvar med avseende på överensstämmelsen hos simuleringsverktygets användning

    ▼B

    1.  
    ►M3  Fordonstillverkaren ska vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att de förfaranden som inrättats för att erhålla tillstånd för simuleringsverktyget för det användningsfall som omfattas av det tillstånd som beviljats enligt artikel 7 fortsatt är ändamålsenliga. ◄

    ▼M1

    ►M3  För medeltunga och tunga lastbilar, med undantag av tunga hybridelfordon eller rena elfordon, ska fordonstillverkaren genomföra det provningsförfarande som anges i bilaga Xa på ett minsta antal fordon i enlighet med punkt 3 i den bilagan. ◄ Fordonstillverkaren ska senast den 31 december varje år och i enlighet med punkt 8 i bilaga Xa, tillhandahålla en provningsrapport för godkännandemyndigheten för varje provat fordon och bevara provningsrapporterna i minst 10 år samt göra dem tillgängliga för kommissionen och godkännandemyndigheterna i övriga medlemsstater på begäran.

    ▼B

    2.  
    ►M3  Godkännandemyndigheten ska fyra gånger om året göra en bedömning i enlighet med punkt 2 i bilaga II för att kontrollera om de förfaranden som tillverkaren inrättat för bestämning av koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning för alla användningsfall och fordonsgrupper som omfattas av tillståndet fortsatt är ändamålsenliga. ◄ Bedömningen ska även omfatta kontroll av urvalet av ingångsinformation och indata och en upprepning av de simuleringar som tillverkaren har utfört.

    ▼M1

    Om ett fordon inte klarar det provningsförfarande som anges i bilaga Xa ska godkännandemyndigheten inleda en undersökning för att fastställa orsaken till detta i enlighet med bilaga Xa. Så snart godkännandemyndigheten har fastställt orsaken ska den underrätta godkännandemyndigheterna i övriga medlemsstater om detta.

    Om orsaken har samband med simuleringsverktygets användning ska artikel 21 tillämpas. Om orsaken har samband med de certifierade koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos komponenter, separata tekniska enheter och system ska artikel 23 tillämpas.

    Om inga oriktigheter har kunnat påträffas i certifieringen av komponenter, separata tekniska enheter eller system eller i användningen av simuleringsverktyget ska godkännandemyndigheten rapportera att fordonet inte har klarat provningsförfarandet till kommissionen. Kommissionen ska undersöka om simuleringsverktyget eller det provningsförfarande som anges i bilaga Xa har lett till att fordonet inte har klarat provningsförfarandet och om en förbättring av simuleringsverktyget eller provningsförfarandet är nödvändig.

    ▼B

    Artikel 21

    Korrigerande åtgärder för överensstämmelse hos simuleringsverktygets drift

    1.  
    Om godkännandemyndigheten i enlighet med artikel 20.2 finner att de förfaranden som fordonstillverkaren har inrättat för bestämning av koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning hos berörda fordonsgrupper inte är i överensstämmelse med tillståndet eller med denna förordning eller kan leda till felaktig bestämning av koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning, ska godkännandemyndigheten begära att tillverkaren lämnar in en plan på korrigerande åtgärder senast 30 kalenderdagar efter att den har mottagit godkännandemyndighetens begäran.

    Om fordonstillverkaren kan visa att den behöver mer tid för att lämna in planen på korrigerande åtgärder får godkännandemyndigheten bevilja en förlängning med upp till 30 kalenderdagar.

    ▼M3

    2.  
    Planen för korrigerande åtgärder ska gälla för alla användningsfall och fordonsgrupper som godkännandemyndigheten har angett i sin begäran.

    ▼B

    3.  
    Godkännandemyndigheten ska godkänna eller avslå planen på korrigerande åtgärder inom 30 kalenderdagar efter det att den har mottagit den. Godkännandemyndigheten ska meddela tillverkaren och alla övriga medlemsstater sitt beslut att godkänna eller avslå planen på korrigerande åtgärder.

    ▼M3

    Godkännandemyndigheten får kräva att fordonstillverkaren utfärdar en ny dokumentationsfil för tillverkaren, en ny fordonsinformationsfil och en kundinformationsfil samt ett nytt intyg om överensstämmelse med utgångspunkt i en ny bestämning av koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning, som återspeglar de ändringar som har genomförts i enlighet med den godkända planen för korrigerande åtgärder.

    ▼M3

    Fordonstillverkaren ska vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att de förfaranden som inrättats för att erhålla tillståndet för att använda simuleringsverktyget för alla användningsfall och fordonsgrupper som omfattas av det tillstånd som beviljats enligt artikel 7 fortsatt är ändamålsenliga.

    För medeltunga och tunga lastbilar ska fordonstillverkaren genomföra det provningsförfarande som anges i bilaga Xa på ett minsta antal fordon i enlighet med punkt 3 i den bilagan.

    ▼B

    4.  
    Tillverkaren ska vara ansvarig för genomförandet av den godkända planen på korrigerande åtgärder.
    5.  
    Om godkännandemyndigheten har avslagit planen på korrigerande åtgärder, eller fastställer att de korrigerande åtgärderna inte utförs korrekt, ska den vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa överensstämmelsen hos simuleringsverktygets drift eller återkalla tillståndet.

    Artikel 22

    Tillverkarens och godkännandemyndighetens ansvar vad gäller överensstämmelsen hos de koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos komponenter, separata tekniska enheter och system

    1.  
    ►M3  Tillverkaren ska vidta nödvändiga åtgärder i enlighet med bilaga IV till förordning (EU) 2018/858 för att säkerställa att de koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos de komponenter, separata tekniska enheter och system som förtecknas i artikel 12.1 och som har certifierats i enlighet med artikel 17 inte avviker från de certifierade värdena. ◄

    Dessa åtgärder ska även omfatta följande:

    — 
    De förfaranden som föreskrivs i tillägg 4 till bilaga V i fråga om motorer.
    — 
    De förfaranden som föreskrivs i punkt 7 i bilaga VI i fråga om transmissioner.
    — 
    De förfaranden som föreskrivs i punkterna 5 och 6 i bilaga VII i fråga om axlar.
    — 
    De förfaranden som föreskrivs i tillägg 6 till bilaga VIII i fråga om luftmotstånd för en kaross eller ett släpfordon.
    — 
    De förfaranden som föreskrivs i punkt 4 i bilaga X i fråga om däck.

    ▼M3

    — 
    De förfaranden som föreskrivs i punkterna 1–4 i tillägg 12 till bilaga Xb i fråga om elektriska framdrivningskomponenter.

    ▼B

    Om de koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos en medlem i en komponentfamilj, familj av separata tekniska enheter eller systemfamilj har certifierats i enlighet med artikel 15.5 ska referensvärdet för kontrollen av de koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna vara det som certifierats för denna medlem i familjen.

    Om en avvikelse från certifierade värden upptäcks till följd av de åtgärder som avses i första och andra stycket, ska tillverkaren genast underrätta godkännandemyndigheten om detta.

    2.  
    Tillverkaren ska årligen tillhandahålla provningsrapporter med resultaten av de förfaranden som avses i punkt 1 andra stycket till den godkännandemyndighet som certifierade de koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos komponentfamiljen, familjen av separata tekniska enheter eller systemfamiljen. Tillverkaren ska göra provningsrapporterna tillgängliga för kommissionen på begäran.

    ▼M3

    3.  
    Tillverkaren ska säkerställa att minst ett av varje 25 förfaranden som avses i punkt 1 andra stycket eller, när det gäller däck, minst ett förfarande om året, som avser en komponent, separat teknisk enhet eller system, eller i tillämpliga fall deras respektive familj, övervakas av en annan godkännandemyndighet än den som medverkade vid certifieringen av de koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos komponenten, den separata tekniska enheten eller systemet, eller i tillämpliga fall deras respektive familjer, i enlighet med artikel 16.

    ▼B

    4.  
    Varje godkännandemyndighet får när som helst utföra kontroller avseende komponenterna, de separata tekniska enheterna och systemen vid någon av tillverkarens och fordonstillverkarens anläggningar i syfte att kontrollera att de koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos dessa komponenter, separata tekniska enheter och system inte avviker från de certifierade värdena.

    Tillverkaren och fordonstillverkaren ska inom 15 dagar från godkännandemyndighetens begäran förse godkännandemyndigheten med alla relevanta handlingar, prover och annat material som de förfogar över och som behövs för att genomföra kontrollerna avseende en komponent, en separat teknisk enhet eller ett system.

    Artikel 23

    Korrigerande åtgärder för överensstämmelse hos de koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos komponenter, separata tekniska enheter och system

    ▼M1

    1.  
    Om godkännandemyndigheten i enlighet med artiklarna 20 och 22 konstaterar att de åtgärder som tillverkaren har vidtagit för att säkerställa att de koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos komponenter, separata tekniska enheter och system som förtecknas i artikel 12.1 och som har certifierats i enlighet med artikel 17 inte avviker från de certifierade värdena är otillräckliga, ska godkännandemyndigheten begära att tillverkaren lämnar in en plan på korrigerande åtgärder senast 30 kalenderdagar efter det att den mottagit godkännandemyndighetens begäran.

    ▼B

    Om tillverkaren kan visa att den behöver mer tid för att lämna in planen på korrigerande åtgärder får godkännandemyndigheten bevilja en förlängning med upp till 30 kalenderdagar.

    ▼M3

    2.  
    Planen för korrigerande åtgärder ska gälla för alla komponenter, separata tekniska enheter eller system, eller i tillämpliga fall deras respektive familjer, som godkännandemyndigheten har angett i sin begäran.

    ▼B

    3.  
    Godkännandemyndigheten ska godkänna eller avslå planen på korrigerande åtgärder inom 30 kalenderdagar efter det att den har mottagit den. Godkännandemyndigheten ska meddela tillverkaren och alla övriga medlemsstater sitt beslut att godkänna eller avslå planen på korrigerande åtgärder.

    ▼M3

    Godkännandemyndigheten får kräva att fordonstillverkaren utfärdar en ny dokumentationsfil för tillverkaren, en ny kundinformationsfil och en fordonsinformationsfil samt ett nytt intyg om överensstämmelse med utgångspunkt i en ny bestämning av koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning som återspeglar de ändringar som har genomförts i enlighet med den godkända planen för korrigerande åtgärder.

    ▼B

    4.  
    Tillverkaren ska vara ansvarig för genomförandet av den godkända planen på korrigerande åtgärder.

    ▼M3

    5.  
    Tillverkaren ska upprätthålla en förteckning över varje komponent, separat teknisk enhet eller system som har återkallats och reparerats eller ändrats samt över vilken verkstad som utförde reparationen eller ändringen. Godkännandemyndigheten ska på begäran få tillgång till sådana förteckningar medan planen för korrigerande åtgärder genomförs och under en period på fem år efter det att den har genomförts.

    Tillverkaren ska spara dessa förteckningar i tio år.

    6.  
    Om godkännandemyndigheten avslår planen för korrigerande åtgärder eller konstaterar att de korrigerande åtgärderna inte utförs korrekt, ska den vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa överensstämmelsen hos de koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna hos komponenten, den separata tekniska enheten och systemet, och i tillämpliga fall deras respektive familjer, eller återkalla certifikatet för de koldioxidutsläpps- och bränsleförbrukningsrelaterade egenskaperna.

    ▼B

    KAPITEL 6

    SLUTBESTÄMMELSER

    Artikel 24

    Övergångsbestämmelser

    1.  

    ►M3  Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 10.3 i den här förordningen ska medlemsstaterna, om de skyldigheter som avses i artikel 9 i den här förordningen inte har uppfyllts, betrakta intyg om överensstämmelse för typgodkända fordon som inte längre giltiga för tillämpningen av artikel 48 i förordning (EU) 2018/858, och ska, när det gäller typgodkända eller enskilt godkända fordon, förbjuda registrering, försäljning och ibruktagande av ◄

    ▼M1

    a) 

    fordon i grupperna 4, 5, 9 och 10, inklusive undergrupp v i varje fordonsgrupp, i enlighet med tabell 1 i bilaga I, från och med den 1 juli 2019,

    ▼B

    b) 

    fordon i grupperna 1, 2 och 3, i enlighet med tabell 1 i bilaga I, från och med den 1 januari 2020,

    c) 

    fordon i grupperna 11, 12 och 16, i enlighet med tabell 1 i bilaga I, från och med den 1 juli 2020,

    ▼M3

    d) 

    fordon i grupperna 53 och 54, i enlighet med tabell 2 i bilaga I, från och med den 1 juli 2024,

    e) 

    fordon i grupperna 31–40, i enlighet med tabellerna 4–6 i bilaga I, från och med den 1 januari 2025,

    f) 

    fordon i grupp 1s, i enlighet med tabell 1 i bilaga I, från och med den 1 juli 2024.

    ▼M3

    2.  

    De skyldigheter som avses i artikel 9 ska tillämpas på följande sätt:

    a) 

    För fordon i grupperna 53 och 54, i enlighet med tabell 2 i bilaga I, med tillverkningsdatum den 1 januari 2024 eller senare.

    b) 

    För fordon i grupperna P31/32, P33/34, P35/36, P37/38 och P39/40, i enlighet med tabell 3 i bilaga I, med tillverkningsdatum den 1 januari 2024 eller senare.

    c) 

    För tunga bussar ska simuleringen av det färdigbyggda eller etappvis färdigbyggda fordonet enligt vad som avses i punkt 2.1 b i bilaga I endast genomföras om simuleringen av primärfordonet enligt punkt 2.1 a i bilaga I är tillgänglig.

    d) 

    För fordon i grupp 1s, i enlighet med tabell 1 i bilaga I, med tillverkningsdatum den 1 januari 2024 eller senare.

    e) 

    För fordon i grupperna 1, 2, 3, 4, 5, 9, 10, 4v, 5v, 9v, 10v, 11, 12 och 16, i enlighet med tabell 1 i bilaga I, utom sådana som definieras i leden f och g i denna punkt, med tillverkningsdatum den 1 januari 2024 eller senare.

    f) 

    För fordon i grupperna 1, 2, 3, 4, 5, 9, 10, 4v, 5v, 9v, 10v, 11, 12 och 16, i enlighet med tabell 1 i bilaga I, som är utrustade med ett restvärmeåtervinningssystem, i enlighet med punkt 2.8 i bilaga V, under förutsättning att det inte är utsläppsfria tunga fordon, tunga hybridelfordon eller dubbelbränslefordon.

    g) 

    För dubbelbränslefordon i grupperna 1, 2, 3, 4, 5, 9, 10, 4v, 5v, 9v, 10v, 11, 12 och 16, i enlighet med tabell 1 i bilaga I, med tillverkningsdatum den 1 januari 2024 eller senare; om de har ett tillverkningsdatum före den 1 januari 2024 får tillverkaren välja om de vill tillämpa artikel 9.

    För utsläppsfria tunga fordon, tunga hybridelfordon och dubbelbränslefordon i grupperna 1, 2, 3, 4, 5, 9, 10, 4v, 5v, 9v, 10v, 11, 12 och 16, i enlighet med tabell 1 i bilaga I, för vilka artikel 9 inte har tillämpats i enlighet med leden a–g i första stycket i denna punkt, ska fordonstillverkaren fastställa vilka indataparametrar som ska anges för dessa fordon i de mallar som anges i tabell 5 i bilaga III, med hjälp av den senaste tillgängliga versionen av det simuleringsverktyg som avses i artikel 5.3. I så fall ska de skyldigheter som avses i artikel 9 anses vara uppfyllda vid tillämpningen av punkt 1 i denna artikel.

    Vid tillämpningen av denna punkt ska tillverkningsdatum innebära datum för undertecknande av intyget om överensstämmelse och om inget intyg om överensstämmelse har utfärdats det datum då fordonets identifikationsnummer anbringades för första gången på relevanta delar av fordonet.

    3.  
    Korrigerande åtgärder enligt artiklarna 21.5 och 23.6 ska tillämpas för de fordon som avses i punkt 1 a, b och c, i denna artikel efter en undersökning av ett fordon som inte klarat det provningsförfarande som anges i bilaga Xa från och med den 1 juli 2023 och för de fordon som avses i punkt 2 d och g i denna artikel från och med den 1 juli 2024.

    ▼B

    Artikel 25

    Ändring av direktiv 2007/46/EG

    Bilagorna I, III, IV, IX och XV till direktiv 2007/46/EG ska ändras i enlighet med bilaga XI till den här förordningen.

    Artikel 26

    Ändring av förordning (EU) nr 582/2011

    Förordning (EU) nr 582/2011 ska ändras på följande sätt:

    1. 

    I artikel 3.1 ska följande stycke läggas till:

    ”För att erhålla EG-typgodkännande av ett fordon med ett godkänt motorsystem med avseende på utsläpp samt reparations- och underhållsinformation eller EG-typgodkännande av ett fordon med avseende på utsläpp samt reparations- och underhållsinformation, ska tillverkaren även visa att kraven i artikel 6 och bilaga II till kommissionens förordning (EU) 2017/2400 ( 2 ) är uppfyllda för den berörda fordonsgruppen. Det kravet ska dock inte gälla om tillverkaren anger att nya fordon av den typ som ska godkännas inte kommer att registreras, säljas eller tas i bruk i unionen från och med de datum som anges i artikel 24.1 a, 24.1 b eller 24.1 c i förordning (EU) 2017/2400 för respektive fordonsgrupp.

    2. 

    Artikel 8 ska ändras på följande sätt:

    a) 

    I punkt 1a ska led d ersättas med följande:

    ”d) Alla övriga undantag som anges i punkt 3.1 i bilaga VII till den här förordningen, punkterna 2.1 och 6.1 i bilaga X till den här förordningen, punkterna 2.1, 4.1, 5.1, 7.1, 8.1 och 10.1 i bilaga XIII till den här förordningen och punkt 1.1 i tillägg 6 till bilaga XIII till den här förordningen är tillämpliga.”

    b) 

    I punkt 1a ska följande led läggas till:

    ”e) Kraven i artikel 6 och bilaga II till förordning (EU) 2017/2400 är uppfyllda vad gäller den berörda fordonsgruppen, förutom i de fall då tillverkaren anger att nya fordon av den typ som ska godkännas inte kommer att registreras, säljas eller tas i bruk i unionen från och med de datum som anges i artikel 24.1 a, 24.1 b eller 24.1 c i den förordningen för respektive fordonsgrupp.”

    3. 

    Artikel 10 ska ändras på följande sätt:

    a) 

    I punkt 1a ska led d ersättas med följande:

    ”d) Alla övriga undantag som anges i punkt 3.1 i bilaga VII till den här förordningen, punkterna 2.1 och 6.1 i bilaga X till den här förordningen, punkterna 2.1, 4.1, 5.1, 7.1, 8.1 och 10.1.1 i bilaga XIII till den här förordningen och punkt 1.1 i tillägg 6 till bilaga XIII till den här förordningen är tillämpliga.”

    b) 

    I punkt 1a ska följande led läggas till:

    ”e) Kraven i artikel 6 och bilaga II till förordning (EU) 2017/2400 är uppfyllda vad gäller den berörda fordonsgruppen, förutom i de fall då tillverkaren anger att nya fordon av den typ som ska godkännas inte kommer att registreras, säljas eller tas i bruk i unionen från och med de datum som anges i artikel 24.1 a, 24.1 b eller 24.1 c i den förordningen för respektive fordonsgrupp.”

    Artikel 27

    Ikraftträdande

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    ▼M3




    BILAGA I

    INDELNING AV FORDON I FORDONSGRUPPER OCH METODER FÖR BESTÄMNING AV TUNGA BUSSARS KOLDIOXIDUTSLÄPP OCH BRÄNSLEFÖRBRUKNING

    1.   Indelning av fordon för denna förordnings ändamål

    1.1 Indelning av fordon av kategori N



    Tabell 1

    Fordonsgrupper för tunga lastbilar

    Beskrivning av egenskaper relevanta för indelning i fordonsgrupper

    Fordonsgrupp

    Användningsprofil och fordonskonfiguration

    Axelkonfiguration

    Chassikonfiguration

    Högsta tekniskt tillåtna totalmassa (ton)

    Långfärd

    Långfärd (EMS)

    Regionala leveranser

    Regionala leveranser (EMS)

    Stadsleveranser

    Kommunala tjänster

    Byggfordon

    4 × 2

    Påbyggnadsbil (eller dragfordon) (*1)

    > 7,4–7,5

    1s

     

     

    R

     

    R

     

     

    Påbyggnadsbil (eller dragfordon) (*1)

    > 7,5–10

    1

     

     

    R

     

    R

     

     

    Påbyggnadsbil (eller dragfordon) (*1)

    > 10–12

    2

    R + T1

     

    R

     

    R

     

     

    Påbyggnadsbil (eller dragfordon) (*1)

    > 12–16

    3

     

     

    R

     

    R

     

     

    Påbyggnadsbil

    > 16

    4

    R + T2

     

    R

     

    R

    R

     

    Dragfordon

    > 16

    5

    T + ST

    T + ST + T2

    T + ST

    T + ST + T2

    T + ST

     

     

    Påbyggnadsbil

    > 16

    4v (*2)

     

     

     

     

     

    R

    R

    Dragfordon

    > 16

    5v (*2)

     

     

     

     

     

     

    T + ST

    4 × 4

    Påbyggnadsbil

    > 7,5–16

    (6)

     

    Påbyggnadsbil

    > 16

    (7)

     

    Dragfordon

    > 16

    (8)

     

    6 × 2

    Påbyggnadsbil

    alla vikter

    9

    R + T2

    R + D + ST

    R

    R + D + ST

     

    R

     

    Dragfordon

    alla vikter

    10

    T + ST

    T + ST + T2

    T + ST

    T + ST + T2

     

     

     

    Påbyggnadsbil

    alla vikter

    9v (*2)

     

     

     

     

     

    R

    R

    Dragfordon

    alla vikter

    10v (*2)

     

     

     

     

     

     

    T + ST

    6 × 4

    Påbyggnadsbil

    alla vikter

    11

    R + T2

    R + D + ST

    R

    R + D + ST

     

    R

    R

    Dragfordon

    alla vikter

    12

    T + ST

    T + ST + T2

    T + ST

    T + ST + T2

     

     

    T + ST

    6 × 6

    Påbyggnadsbil

    alla vikter

    (13)

     

    Dragfordon

    alla vikter

    (14)

     

    8 × 2

    Påbyggnadsbil

    alla vikter

    (15)

     

    8 × 4

    Påbyggnadsbil

    alla vikter

    16

     

     

     

     

     

     

    R

    8 × 6 8 × 8

    Påbyggnadsbil

    alla vikter

    (17)

     

    8 × 2 8 × 4 8 × 6 8 × 8

    Dragfordon

    alla vikter

    (18)

     

    5 axlar, alla konfigurationer

    Påbyggnadsbil eller dragfordon

    alla vikter

    (19)

     

    (*1)   

    I dessa fordonsklasser betraktas dragbilar som påbyggnadsbilar men med dragbilens särskilda vikt i körklart skick.

    (*2)   

    Undergrupp v i fordonsgrupperna 4, 5, 9 och 10:dessa användningsprofiler är uteslutande tillämpliga på arbetsfordon.

    (*)  EMS: det europeiska modulsystemet

    T = Dragbil

    R = Påbyggnadsbil och standardkaross

    T1, T2 = Standardsläpvagnar

    ST = Standardpåhängsvagn

    D = Standarddolly



    Tabell 2

    Fordonsgrupper för medeltunga lastbilar

    Beskrivning av egenskaper relevanta för indelning i fordonsgrupper

    Användningsprofil och fordonskonfiguration

    Axelkonfiguration

    Chassikonfiguration

    Fordonsgrupp

    Långfärd

    Långfärd enligt EMS (*1)

    Regionala leveranser

    Regionala leveranser enligt EMS (*1)

    Stadsleveranser

    Kommunala tjänster

    Byggfordon

    FWD/4 × 2F

    Påbyggnadsbil (eller dragfordon)

    (51)

     

     

     

     

     

     

     

    Skåpbil

    (52)

     

     

     

     

     

     

     

    RWD/4 × 2

    Påbyggnadsbil (eller dragfordon)

    53

     

     

    R

     

    R

     

     

    Skåpbil

    54

     

     

    I

     

    I

     

     

    AWD/4 × 4

    Påbyggnadsbil (eller dragfordon)

    (55)

     

     

     

     

     

     

     

    Skåpbil

    (56)

     

     

     

     

     

     

     

    (*1)   

    EMS: det europeiska modulsystemet

    R = Standardkaross

    I = Skåpbil med integrerad kaross

    FWD = Framhjulsdrift

    RWD = Enkel driven axel som inte är framaxeln

    AWD = Mer än en enkel driven axel

    1.2 Indelning av fordon av kategori M

    1.2.1 Tunga bussar

    1.2.2 Indelning av primärfordon



    Tabell 3

    Fordonsgrupper för primärfordon

    Beskrivning av egenskaper relevanta för indelning i fordonsgrupper

    Fordonsgrupp (1)

    Fördelning av standardkaross

    Undergrupp av fordon

    Fördelning av användningsprofil

    Antal axlar

    Ledat

    Låggolvsfordon (LF)/ Höggolvsfordon (HF) (2)

    Antal våningar (3)

    Tung stadsbuss

    Stadsbuss

    Förortsbuss

    Långfärdsbuss

    Turistbuss

    2

    nej

    P31/32

    LF

    SD

    P31 SD

    x

    x

    x

    x

     

    DD

    P31 DD

    x

    x

    x

     

     

    HF

    SD

    P32 SD

     

     

     

    x

    x

    DD

    P32 DD

     

     

     

    x

    x

    3

    nej

    P33/34

    LF

    SD

    P33 SD

    x

    x

    x

    x

     

    DD

    P33 DD

    x

    x

    x

     

     

    HF

    SD

    P34 SD

     

     

     

    x

    x

    DD

    P34 DD

     

     

     

    x

    x

    ja

    P35/36

    LF

    SD

    P35 SD

    x

    x

    x

    x

     

    DD

    P35 DD

    x

    x

    x

     

     

    HF

    SD

    P36 SD

     

     

     

    x

    x

    DD

    P36 DD

     

     

     

    x

    x

    4

    nej

    P37/38

    LF

    SD

    P37 SD

    x

    x

    x

    x

     

    DD

    P37 DD

    x

    x

    x

     

     

    HF

    SD

    P38 SD

     

     

     

    x

    x

    DD

    P38 DD

     

     

     

    x

    x

    ja

    P39/40

    LF

    SD

    P39 SD

    x

    x

    x

    x

     

    DD

    P39 DD

    x

    x

    x

     

     

    HF

    SD

    P40 SD

     

     

     

    x

    x

    DD

    P40 DD

     

     

     

    x

    x

    (1)   

    ”P” anger det första steget i indelningen. De två numren på varsin sida av snedstrecket anger numren för de fordonsgrupper till vilka fordonet kan hänföras i det färdigbyggda eller etappvis färdigbyggda skedet.

    (2)   

    Låggolvsfordon: Fordonskoderna ”CE”, ”CF”, ”CG”, ”CH” enligt del C punkt 3 i bilaga I till förordning (EU) 2018/858.


    Höggolvsfordon: Fordonskoderna ”CA”, ”CB”, ”CC”, ”CD” enligt del C punkt 3 i bilaga I till förordning (EU) 2018/858.

    (3)   

    ”SD” betyder envåningsfordon, ”DD” betyder tvåvåningsfordon.

    1.2.3 Indelning av färdigbyggda eller etappvis färdigbyggda fordon

    Indelningen av färdigbyggda eller etappvis färdigbyggda fordon som är tunga bussar baseras på följande sex kriterier:

    (a) 

    Antal axlar.

    (b) 

    Fordonskod i enlighet med del C punkt 3 i bilaga I till förordning (EU) 2018/858.

    (c) 

    Fordonsklass i enlighet med punkt 2 i FN-föreskrift nr 107 ( 3 ).

    (d) 

    Fordon med låg ingång (”ja/nej”-information som härleds från fordonskod och axeltyp) ska fastställas enligt det beslutsflöde som visas i figur 1.

    (e) 

    Antal passagerare på nedre däck från intyget om överensstämmelse enligt bilaga VIII till kommissionens genomförandeförordning (EU) 2020/683 ( 4 ) eller motsvarande dokument vid enskilt fordonsgodkännande.

    (f) 

    Höjden på den integrerade karossen ska fastställas i enlighet med bilaga VIII.

    Figur 1
    Beslutsflöde för att fastställa om ett fordon har ”låg ingång” eller inte: image

    Motsvarande indelning som ska användas anges i tabellerna 4, 5 och 6.



    Tabell 4

    Fordonsgrupper för färdigbyggda eller etappvis färdigbyggda fordon som är tunga bussar med två axlar

    Beskrivning av egenskaper relevanta för indelning i fordonsgrupper

    Fordonsgrupp

    Fördelning av

    användningsprofil

    Antal axlar

    Chassikonfiguration

    (endast förklaring)

    Fordonskod (*1)

    Fordonsklass (*2)

    Med låg ingång

    (Fordonskod enbart CE eller CG)

    Passagerarsäten på nedre våningen (Fordonskod enbart CB eller CD)

    Den integrerade karossens höjd i [mm] (Fordonsklass enbart ”II+III”)

    I

    I

    +II

    eller

    A

    II

    II

    +III

    III

    eller

    B

    Tung stadsbuss

    Stadsbuss

    Förortsbuss

    Långfärdsbuss

    Turistbuss

    2

    oledad

    LF

    SD

    CE

    x

    x

    x

     

     

    nej

    31a

    x

    x

    x

     

     

    x

    x

     

     

     

    ja

    31b1

    x

    x

    x

     

     

     

     

    x

     

     

    ja

    31b2

    x

    x

    x

    x

     

    DD

    CF

    x

    x

    x

     

     

    31c

    x

    x

    x

     

     

    med öppet tak

    SD

    CI

    x

    x

    x

    x

    x

    31d

    x

    x

    x

     

     

    DD

    CJ

    x

    x

    x

    x

    x

    31e

    x

    x

    x

     

     

    HF

    SD

    CA

     

     

    x

     

     

    32a

     

     

     

    x

    x

     

     

     

    x

     

    ≤ 3 100

    32b

     

     

     

    x

    x

     

     

     

    x

     

    > 3 100

    32c

     

     

     

    x

    x

     

     

     

     

    x

    32d

     

     

     

    x

    x

    DD

    CB

     

     

    x

    x

    x

    ≤ 6

    32e

     

     

     

    x

    x

     

     

    x

    x

    x

    > 6

    32f

     

     

     

    x

    x

    (*1)   

    I enlighet med förordning (EU) 2018/858.

    (*2)   

    I enlighet med punkt 2 i FN-föreskrift nr 107.



    Tabell 5

    Fordonsgrupper för färdigbyggda eller etappvis färdigbyggda fordon som är tunga bussar med tre axlar

    Beskrivning av egenskaper relevanta för indelning i fordonsgrupper

    Fordonsgrupp

    Fördelning av

    användningsprofil

    Antal axlar

    Chassikonfiguration

    (endast förklaring)

    Fordonskod (*1)

    Fordonsklass (*2)

    Med låg ingång

    (Fordonskod enbart CE eller CG)

    Passagerarsäten på nedre våningen (Fordonskod enbart CB eller CD)

    Den integrerade karossens höjd i [mm] (Fordonsklass enbart ”II+III”)

    I

    I

    +II

    eller

    A

    II

    II

    +III

    III

    eller

    B

    Tung stadsbuss

    Stadsbuss

    Förortsbuss

    Långfärdsbuss

    Turistbuss

    3

    oledad

    LF

    SD

    CE

    x

    x

    x

     

     

    nej

    33a

    x

    x

    x

     

     

    x

    x

     

     

     

    ja

    33b1

    x

    x

    x

     

     

     

     

    x

     

     

    ja

    33b2

    x

    x

    x

    x

     

    DD

    CF

    x

    x

    x

     

     

    33c

    x

    x

    x

     

     

    med öppet tak

    SD

    CI

    x

    x

    x

    x

    x

    33d

    x

    x

    x

     

     

    DD

    CJ

    x

    x

    x

    x

    x

    33e

    x

    x

    x

     

     

    HF

    SD

    CA

     

     

    x

     

     

    34a

     

     

     

    x

    x

     

     

     

    x

     

    ≤ 3 100

    34b

     

     

     

    x

    x

     

     

     

    x

     

    > 3 100

    34c

     

     

     

    x

    x

     

     

     

     

    x

    34d

     

     

     

    x

    x

    DD

    CB

     

     

    x

    x

    x

    ≤ 6

    34e

     

     

     

    x

    x

     

     

    x

    x

    x

    > 6

    34f

     

     

     

    x

    x

    ledad

    LF

    SD

    CG

    x

    x

    x

     

     

    nej

    35a

    x

    x

    x

     

     

    x

    x

     

     

     

    ja

    35b1

    x

    x

    x

     

     

     

     

    x

     

     

    ja

    35b2

    x

    x

    x

    x

     

    DD

    CH

    x

    x

    x

     

     

    35c

    x

    x

    x

     

     

    HF

    SD

    CC

     

     

    x

     

     

    36a

     

     

     

    x

    x

     

     

     

    x

     

    ≤ 3 100

    36b

     

     

     

    x

    x

    SD

     

     

     

    x

     

    > 3 100

    36c

     

     

     

    x

    x

     

     

     

     

    x

    36d

     

     

     

    x

    x

    DD

    CD

     

     

    x

    x

    x

    ≤ 6

    36e

     

     

     

    x

    x

     

     

    x

    x

    x

    > 6

    36f

     

     

     

    x

    x

    (*1)   

    I enlighet med förordning (EU) 2018/858.

    (*2)   

    I enlighet med punkt 2 i FN-föreskrift nr 107.



    Tabell 6

    Fordonsgrupper för färdigbyggda eller etappvis färdigbyggda fordon som är tunga bussar med fyra axlar

    Beskrivning av egenskaper relevanta för indelning i fordonsgrupper

    Fordonsgrupp

    Fördelning av

    användningsprofil

    Antal axlar

    Chassikonfiguration

    (endast förklaring)

    Fordonskod (*1)

    Fordonsklass (*2)

    Med låg ingång

    (Fordonskod enbart CE eller CG)

    Passagerarsäten på nedre våningen (Fordonskod enbart CB eller CD)

    Den integrerade karossens höjd i [mm] (Fordonsklass enbart ”II+III”)

    I

    I

    +II

    eller

    A

    II

    II

    +III

    III

    eller

    B

    Tung stadsbuss

    Stadsbuss

    Förortsbuss

    Långfärdsbuss

    Turistbuss

    4

    oledad

    LF

    SD

    CE

    x

    x

    x

     

     

    nej

    37a

    x

    x

    x

     

     

    x

    x

     

     

     

    ja

    37b1

    x

    x

    x

     

     

     

     

    x

     

     

    ja

    37b2

    x

    x

    x

    x

     

    DD

    CF

    x

    x

    x

     

     

    37c

    x

    x

    x

     

     

    med öppet tak

    SD

    CI

    x

    x

    x

    x

    x

    37d

    x

    x

    x

     

     

    DD

    CJ

    x

    x

    x

    x

    x

    37e

    x

    x

    x

     

     

    HF

    SD

    CA

     

     

    x

     

     

    38a

     

     

     

    x

    x

     

     

     

    x

     

    ≤ 3 100

    38b

     

     

     

    x

    x

     

     

     

    x

     

    > 3 100

    38c

     

     

     

    x

    x

     

     

     

     

    x

    38d

     

     

     

    x

    x

    DD

    CB

     

     

    x

    x

    x

    ≤ 6

    38e

     

     

     

    x

    x

     

     

    x

    x

    x

    > 6

    38f

     

     

     

    x

    x

    ledad

    LF

    SD

    CG

    x

    x

    x

     

     

    nej

    39a

    x

    x

    x

     

     

    x

    x

     

     

     

    ja

    39b1

    x

    x

    x

     

     

     

     

    x

     

     

    ja

    39b2

    x

    x

    x

    x

     

    DD

    CH

    x

    x

    x

     

     

    39c

    x

    x

    x

     

     

    HF

    SD

    CC

     

     

    x

     

     

    40a

     

     

     

    x

    x

     

     

     

    x

     

    ≤ 3 100

    40b

     

     

     

    x

    x

    SD

     

     

     

    x

     

    > 3 100

    40c

     

     

     

    x

    x

     

     

     

     

    x

    40d

     

     

     

    x

    x

    DD

    CD

     

     

    x

    x

    x

    ≤ 6

    40e

     

     

     

    x

    x

     

     

    x

    x

    x

    > 6

    40f

     

     

     

    x

    x

    (*1)   

    I enlighet med förordning (EU) 2018/858.

    (*2)   

    I enlighet med punkt 2 i FN-föreskrift nr 107.

    2.   Metod för bestämning av koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning för tunga bussar

    2.1 För tunga bussar ska fordonsspecifikationerna för färdigbyggda eller etappvis färdigbyggda fordon inklusive egenskaperna hos det slutliga karosseriet och hjälpenheterna återspeglas i resultaten för koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning. När det gäller tunga bussar som är byggda i etapper kan mer än en enskild tillverkare delta i processen för generering av indata och ingångsinformation och i användningen av simuleringsverktyget. För tunga bussar ska koldioxidutsläppen och bränsleförbrukningen baseras på följande två olika simuleringar:

    (a) 

    För ett primärfordon.

    (b) 

    För ett färdigbyggt eller etappvis färdigbyggt fordon.

    2.2 Om en tung buss godkänns av en tillverkare som ett färdigbyggt fordon ska simuleringarna utföras både för primärfordonet och för det färdigbyggda fordonet.

    2.3 För primärfordonet omfattar indata till simuleringsverktyget indata avseende motor, transmission, däck och ingångsinformation för en delmängd hjälpenheter ( 5 ). Indelningen i fordonsgrupper görs i enlighet med tabell 3 på grundval av antalet axlar och information om huruvida fordonet är en ledad buss eller inte. I simuleringarna för primärfordonet fördelar simuleringsverktyget en uppsättning med fyra olika generiska karosser (hög- och låggolvs-, envånings- och tvåvåningskarosseri) och simulerar de elva användningsprofiler som anges i tabell 3 för varje fordonsgrupp med två olika lastförhållanden. Detta leder till en uppsättning med 22 resultat för koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning för en primär tung buss. Simuleringsverktyget skapar fordonsinformationsfilen för det inledande steget (VIF1), som innehåller alla nödvändiga data som ska överföras till följande tillverkningssteg. VIF1 omfattar alla icke-konfidentiella indata, resultaten rörande energiförbrukningen ( 6 ) i [MJ/km], information om primärtillverkaren och relevanta hashvärden ( 7 ).

    2.4 Tillverkaren av primärfordonet ska göra VIF1 tillgänglig för den tillverkare som ansvarar för det påföljande tillverkningssteget. Om en tillverkare av ett primärfordon tillhandahåller data som går utöver de krav för primärfordonet som anges i bilaga III påverkar dessa data inte simuleringsresultaten för primärfordonet utan skrivs in i VIF1 och ska beaktas i senare steg. För ett primärfordon genererar simuleringsverktyget dessutom tillverkarens dokumentationsfil.

    2.5 För ett interimsfordon är interimstillverkaren ansvarig för en delmängd av relevanta indata och ingångsinformationen för det slutliga karosseriet ( 8 ). En interimstillverkare ska inte ansöka om certifiering av det etappvis färdigbyggda fordonet. En interimstillverkare ska lägga till eller uppdatera den information som är relevant för det etappvis färdigbyggda fordonet och använda simuleringsverktyget för att ta fram en uppdaterad och hashad version av fordonsinformationsfilen (VIFi) ( 9 ). VIFi ska göras tillgänglig för den tillverkare som ansvarar för det påföljande tillverkningssteget. För interimsfordon omfattar VIFi även dokumentationsuppgiften gentemot godkännandemyndigheterna. Inga simuleringar av koldioxidutsläpp och/eller bränsleförbrukning utförs på interimsfordon.

    2.6 Om en tillverkare utför ändringar av ett interimsfordon, ett färdigbyggt eller ett etappvis färdigbyggt fordon som skulle kräva uppdateringar av de indata eller den ingångsinformation som tilldelats primärfordonet (t.ex. en ändring av en axel eller av däcken), fungerar den tillverkare som utför ändringen som primärfordonstillverkare med motsvarande ansvar.

    2.7 För ett färdigbyggt eller etappvis färdigbyggt fordon ska tillverkaren komplettera och vid behov uppdatera de indata och den ingångsinformation för det slutliga karosseriet som överförts i VIFi från föregående tillverkningssteg, och ska använda simuleringsverktyget för att beräkna koldioxidutsläppen och bränsleförbrukningen. För simuleringarna i detta skede delas tunga bussar, på grundval av de sex kriterier som anges i punkt 1.2.3, in i de fordonsgrupper som förtecknas i tabellerna 4, 5 och 6. För att fastställa koldioxidutsläppen och bränsleförbrukningen för färdigbyggda eller etappvis färdigbyggda fordon som är tunga bussar utför simuleringsverktyget följande beräkningssteg:

    2.7.1 

    Steg 1 – Den undergrupp för primärfordon som motsvarar karosseriet i det färdigbyggda eller etappvis färdigbyggda fordonet (t.ex. ”P34 DD” för ”34f”) väljs ut och motsvarande resultat för energiförbrukningen tillgängliggörs från simuleringen för primärfordonet.

    2.7.2 

    Steg 2 – Simuleringar utförs för att kvantifiera påverkan från karosseriet och hjälpenheterna i det färdigbyggda eller etappvis färdigbyggda fordonet jämfört med det allmänna karosseriet och hjälpenheterna, enligt simuleringarna för primärfordonet avseende energiförbrukningen. I dessa simuleringar används generiska data för uppsättningen primärfordonsdata, som inte ingår i informationsöverföringen mellan olika tillverkningssteg via VIF ( 10 ).

    2.7.3 

    Steg 3 – De energiförbrukningsresultat från primärfordonssimuleringen som gjorts tillgängliga genom steg 1 kombineras med resultaten från steg 2, vilket ger energiförbrukningsresultaten för det färdigbyggda eller etappvis färdigbyggda fordonet. Detaljerna för detta beräkningssteg dokumenteras i simuleringsverktygets användarhandbok.

    2.7.4 

    Steg 4 – Resultaten rörande fordonets koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning beräknas på grundval av resultaten från steg 3 och de allmänna bränslespecifikationer som lagrats i simuleringsverktyget. Stegen 2, 3 och 4 utförs separat för varje användningsprofilkombination som anges i tabellerna 4, 5 och 6 för fordonsgrupperna i både lågt och representativt lastförhållande.

    2.7.5 

    För ett färdigbyggt eller etappvis färdigbyggt fordon genererar simuleringsverktyget en tillverkares dokumentationsfil, en kundinformationsfil samt en VIFi. VIFi ska ställas till den efterföljande tillverkarens förfogande om fordonet genomgår ytterligare ett steg som ska slutföras.

    Figur 2 visar dataflödet på grundval av exemplet med ett fordon som tillverkats i fem koldioxidrelaterade tillverkningssteg.

    Figur 2
    Exempel på dataflöde för en tung buss som tillverkas i fem steg