Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52024PC0389

    Rekommendation till RÅDETS BESLUT om bemyndigande för kommissionen att inleda förhandlingar om ingående av ett nytt genomförandeprotokoll till partnerskapsavtalet om hållbart fiske med Cooköarna

    COM/2024/389 final

    Bryssel den 29.8.2024

    COM(2024) 389 final

    Rekommendation till

    RÅDETS BESLUT

    om bemyndigande för kommissionen att inleda förhandlingar om ingående av ett nytt genomförandeprotokoll till partnerskapsavtalet om hållbart fiske med Cooköarna

    {SWD(2024) 209 final} - {SWD(2024) 211 final}


    MOTIVERING

    1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

    Motiv och syfte med förslaget

    Kommissionen föreslår förhandlingar om ett nytt genomförandeprotokoll till partnerskapsavtalet om hållbart fiske mellan Europeiska unionen och Cooköarna som uppfyller unionsflottans nuvarande behov och möjligheter och som är förenligt med förordning (EU) nr 1380/2013 1 om den gemensamma fiskeripolitiken och rådets slutsatser av den 19 mars 2012 om kommissionens meddelande om den gemensamma fiskeripolitikens internationella dimension.

    Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

    Europeiska unionen och Cooköarna har ingått ett partnerskapsavtal om hållbart fiske 2 som trädde i kraft den 10 maj 2017 3 efter att ha tillämpats provisoriskt sedan den 14 oktober 2016. Det nuvarande genomförandeprotokollet (protokollet) kommer att löpa ut den 16 december 2024. I protokollet fastställs de fiskemöjligheter som står till unionsflottans förfogande och den ekonomiska ersättning som unionen och fartygsägarna erlägger.

    I det nuvarande protokollet föreskrivs en årlig betalning på 350 000 EUR till Cooköarna från unionens budget som ekonomisk ersättning för tillträdet, vilket ger EU-flottan rätt att bedriva minst 100 fiskedagar per år i Cooköarnas vatten. Fartygsägare i unionen betalar dessutom en tillståndsavgift, baserad på de priser som anges i protokollet för den tilldelade kvoten. Utöver detta har ett årligt belopp på 350 000 EUR från EU-budgeten avsatts till stöd för Cooköarnas sektoriella fiskepolitik under den treårsperiod då protokollet är i kraft.

    Partnerskapsavtalet om hållbart fiske med Cooköarna ger fiskemöjligheter för det fiske efter tonfisk och långvandrande arter som bedrivs av unionsfartyg från två medlemsstater (Spanien och Frankrike). För närvarande är två partnerskap om hållbart fiske i kraft i Stilla havet 4 .

    Partnerskapsavtalen om hållbart fiske bidrar till att främja den gemensamma fiskeripolitikens mål på internationell nivå och säkerställer att unionens fiske utanför unionens vatten följer samma principer och standarder som de som gäller enligt unionsrätten. Partnerskapsavtalen om hållbart fiske främjar dessutom vetenskapligt samarbete mellan EU och dess partner samt öppenhet och hållbarhet. Detta leder till bättre förvaltning av fiskeresurserna. Partnerskapsavtalen om hållbart fiske främjar även styrning genom att i) stödja uppföljning, kontroll och övervakning av nationella och utländska flottors verksamhet och ii) tillhandahålla finansiering för bekämpning av olagligt, orapporterat och oreglerat fiske (IUU). Partnerskapsavtalen om hållbart fiske bidrar även till hållbar utveckling av lokala fiskesektorer. Partnerskapsavtalen om hållbart fiske stärker Europeiska unionens ställning i internationella och regionala fiskeriorganisationer. När det gäller Cooköarna handlar det särskilt om Kommissionen för bevarande och förvaltning av långvandrande fiskbestånd i västra och mellersta Stilla havet (WCPFC) 5 . Slutligen baseras de fiskemöjligheter som beviljas genom partnerskapsavtalen om hållbart fiske på bästa tillgängliga vetenskapliga råd och de bidrar till att förbättra efterlevnaden av internationella åtgärder.

    Förenlighet med unionens politik inom andra områden

    Förhandlingarna om ett nytt genomförandeprotokoll med Cooköarna är i linje med unionens yttre åtgärder i förhållande till länderna i Afrika, Karibien och Stillahavsområdet (AKS-länderna), och framför allt med unionens mål att främja respekten för demokratiska principer och mänskliga rättigheter.

    Främjandet av anständigt arbete säkerställs genom de förväntade förhandlingarna om en social klausul i linje med ILO:s konvention C188 för arbetstagare från partnerlandet som är anställda på unionsfartyg.

    2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

    Rättslig grund

    Den rättsliga grunden är artikel 218 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (femte delen (Unionens yttre åtgärder) avdelning V (Internationella avtal)) där förfarandet för förhandlingar om och ingående av avtal mellan unionen och tredjeländer anges.

    Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)

    Ej tillämpligt, exklusiv befogenhet.

    Proportionalitetsprincipen

    Det rekommenderade beslutet står i proportion till målet att fastställa en rättslig, miljömässig, ekonomisk och social ram för styrning av fiskeverksamhet som bedrivs av unionsfartyg i tredjeländers vatten, i enlighet med artikel 31 i förordning (EU) nr 1380/2013 om den gemensamma fiskeripolitiken.

    Val av instrument

    Instrumentet föreskrivs i artikel 218.3 och 218.4 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

    3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

    Efterhandsutvärderingar/kontroller av ändamålsenligheten med befintlig lagstiftning

    Under 2024 gjorde kommissionen en efterhandsutvärdering av protokollet till partnerskapsavtalet om hållbart fiske mellan EU och Cooköarna samt en förhandsutvärdering av en eventuell förnyelse av protokollet. Slutsatserna av utvärderingen återfinns i ett separat arbetsdokument från kommissionens avdelningar 6 .

    Utvärderingen visade att den del av EU-fiskeindustrin som är specialiserad på tropiska tonfiskarter har stort intresse av att bedriva verksamhet i Cooköarnas fiskezon och att en förnyelse av protokollet är det alternativ som föredras. Om protokollet inte förnyas skulle det innebära att EU går miste om ett instrument som motsvarar både i) olika berörda parters behov och ii) unionens egna behov i fråga om förstärkning av den globala förvaltningen av världshaven i västra och centrala Stilla havet genom WCPFC:s multilaterala ram.

    För Cooköarnas vidkommande innebär EU:s insatser ett mervärde i form av i) säkra budgetinkomster under flera år och ii) en officiell plattform för dialog på fiskeriområdet och direktutbyte med EU genom samarbete och en ram för gemensam övervakning och kontroll av EU:s fiskeverksamhet. Partnerskapsavtalet om hållbart fiske bidrar till att främja ansvarsfulla fiskemetoder och ger tillträde till en särskild budgetrubrik (sektorsstöd) för ekonomiskt stöd, för att bidra till Cooköarnas genomförande av sin nationella fiskeripolitik.

    Samråd med berörda parter

    Som del av denna utvärdering samrådde kommissionen med medlemsstaterna, branschföreträdare, internationella civilsamhällesorganisationer, Cooköarnas fiskeriförvaltning och civilsamhället. Samråd har också ägt rum med den rådgivande nämnden för fjärrfiske.

    Insamling och användning av sakkunnigutlåtanden

    I utvärderingarna deltog oberoende experter på området.

    Konsekvensbedömning

    Ej tillämpligt.

    Lagstiftningens ändamålsenlighet och förenkling

    Ej tillämpligt.

    Grundläggande rättigheter

    I partnerskapsavtalet om hållbart fiske ingår en klausul om konsekvenserna av kränkningar av mänskliga rättigheter och demokratiska principer och en social klausul för främjande av anständigt arbete.

    4.BUDGETKONSEKVENSER

    De årliga belopp när det gäller åtaganden och betalningsbemyndiganden som ska tillhandahållas fastställs inom ramen för det årliga budgetförfarandet i enlighet med den fleråriga budgetramen för perioden 2021–2027, däribland reservposten för förslag som inte hade trätt i kraft vid årets början.

    5.ÖVRIGA INSLAG

    Genomförandeplaner samt åtgärder för övervakning, utvärdering och rapportering

    Förhandlingarna kommer enligt planerna att inledas under tredje kvartalet 2024.

    Ingående redogörelse för de specifika bestämmelserna i förslaget

    Kommissionen rekommenderar att

    – rådet bemyndigar kommissionen att inleda och föra förhandlingar om att ingå ett nytt genomförandeprotokoll till partnerskapsavtalet om hållbart fiske med Cooköarna,

    – kommissionen utses till EU:s förhandlare i detta ärende,

    – kommissionen för dessa förhandlingar i samråd med den särskilda kommittén, i enlighet med fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    – rådet godkänner förhandlingsdirektiven i bilagan till denna rekommendation.

    Rekommendation till

    RÅDETS BESLUT

    om bemyndigande för kommissionen att inleda förhandlingar om ingående av ett nytt genomförandeprotokoll till partnerskapsavtalet om hållbart fiske med Cooköarna

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 218.3 och 218.4,

    med beaktande av Europeiska kommissionens rekommendation, och

    eftersom förhandlingar bör inledas i syfte att ingå ett nytt genomförandeprotokoll till partnerskapsavtalet om hållbart fiske med Cooköarna.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Kommissionen bemyndigas att, på unionens vägnar, förhandla om ett nytt genomförandeprotokoll till partnerskapsavtalet om hållbart fiske mellan Europeiska unionen och Cooköarnas regering.

    Artikel 2

    Förhandlingsdirektiven fastställs i bilagan.

    Artikel 3

    Förhandlingarna ska föras i samråd med rådets arbetsgrupp för extern fiskeripolitik.

    Artikel 4

    Detta beslut riktar sig till kommissionen.

    Utfärdat i Bryssel den

       På rådets vägnar

       Ordförande

    (1)    EUT L 354, 28.12.2014, s. 22.
    (2)    EUT L 131, 20.5.2016, s. 3.    
    (3)    EUT L 131, 20.5.2017, s. 10.
    (4)    Partnerskapsavtalen om fiske mellan EU och Mikronesien respektive Salomonöarna är för närvarande vilande, eftersom inga genomförandeprotokoll är i kraft för dem. Ett nytt partnerskapsavtal om hållbart fiske med Kiribati började tillämpas provisoriskt den 2 oktober 2023 för en period på fem år.
    (5)     http://www.fao.org/fishery/rfb/WCPFC/en , är det organ som inrättats enligt internationell rätt för att bevara och förvalta långvandrande arter i regionen.
    (6)    [referens]
    Top

    Bryssel den 29.8.2024

    COM(2024) 389 final

    BILAGA

    till

    Rekommendation till

    RÅDETS BESLUT


    om bemyndigande för kommissionen att inleda förhandlingar om ingående av ett nytt genomförandeprotokoll till partnerskapsavtalet om hållbart fiske med Cooköarna

    {SWD(2024) 209 final} - {SWD(2024) 211 final}


    BILAGA

    Förhandlingsdirektiv

    Syftet med förhandlingarna är att ingå ett genomförandeprotokoll till partnerskapsavtalet om hållbart fiske mellan Europeiska unionen och Cooköarna i enlighet med förordning (EU) nr 1380/2013 om den gemensamma fiskeripolitiken och rådets slutsatser av den 19 mars 2012 om kommissionens meddelande av den 13 juli 2011 om den gemensamma fiskeripolitikens internationella dimension.

    Genomförandeprotokollet bör fastställa den allmänna ramen både för unionsfartygens fiskeverksamhet i Cooköarnas vatten och för unionens samarbete med Cooköarna på fiskeområdet.

    För att främja ett hållbart och ansvarsfullt fiske och samtidigt säkerställa ömsesidiga fördelar för unionen och Cooköarna bör kommissionens förhandlingsmål grundas på följande åtta prioriteringar:

    ·Säkerställa tillträde till Cooköarnas fiskezon och nödvändiga tillstånd för att unionsfartyg ska kunna fiska i den zonen, och därigenom bland annat utveckla nätverket av partnerskapsavtal om hållbart fiske som är tillgängligt för unionsaktörer i Stilla havet.

    ·Beakta bästa tillgängliga vetenskapliga råd och relevanta förvaltningsplaner som antagits av regionala fiskeriförvaltningsorganisationer, i syfte att säkerställa fiskeverksamhetens miljömässiga hållbarhet och främja internationell världshavsförvaltning. Fisket bör uteslutande inriktas på tillgängliga resurser med hänsyn till den lokala flottans fiskekapacitet, samtidigt som särskild uppmärksamhet ägnas åt att de berörda bestånden är långvandrande.

    ·Eftersträva tillgång till en lämplig andel av fiskeresurserna, som motsvarar unionsflottans intressen.

    ·Eftersträva tillämpning av samma tekniska villkor för alla utländska flottor i Cooköarnas fiskezon genom att införa en klausul om icke-diskriminering mellan flottor och om öppenhet i fråga om tillåten fiskeverksamhet i Cooköarnas vatten.

    ·Säkerställa att tillträdet till fiskezonen baseras på unionsflottans historiska och förväntade framtida verksamhet i regionen, med hänsyn till de mest aktuella och bästa vetenskapliga bedömningar som finns tillgängliga och intressena för unionens yttersta randområden.

    ·Etablera en dialog för att stärka sektorspolitiken i syfte att dels främja genomförandet av en ansvarsfull fiskeripolitik kopplad till Cooköarnas utvecklingsmål, i synnerhet när det gäller fiskeriförvaltning, kampen mot olagligt, orapporterat och oreglerat fiske, uppföljning, kontroll och övervakning av fiske, tillhandahållande av vetenskapliga utlåtanden samt fiskares sociala rättigheter 1 , dels stödja ekonomisk verksamhet.

    ·Införa en klausul om konsekvenserna av kränkningar av mänskliga rättigheter (inbegripet sociala rättigheter) och demokratiska principer.

    ·Säkerställa att genomförandeprotokollet bidrar till att främja hållbar tillväxt och anständigt arbete i samband med fiskeverksamhet, med beaktande av relevanta konventioner från Internationella arbetsorganisationen (ILO).

    Genomförandeprotokollet bör särskilt fastställa

    ·de fiskemöjligheter som ska beviljas unionsfartyg,

    ·den ekonomiska ersättningen och villkoren för betalning av denna, och

    ·mekanismerna för att genomföra sektorstödet.

    (1)    Särskilt genom genomförandet av ILO:s grundläggande konvention nr 187 om ett ramverk för främjande av arbetsmiljö ( https://www.ilo.org/dyn/normlex/fr/f?p=NORMLEXPUB:12100:0::NO::P12100_INSTRUMENT_ID:312332 ) och främjandet av ILO:s konvention nr 188 om anständigt arbete inom fisket ( https://www.ilo.org/dyn/normlex/fr/f?p=NORMLEXPUB:12100:0::NO::P12100_ILO_CODE:C188 ).  
    Top