Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52024IR0028

Yttrande från Europeiska regionkommittén – Förbättra det europeiska dataområdet för offentlig förvaltning (ComPAct) (yttrande på eget initiativ)

COR 2024/00028

EUT C, C/2024/5369, 17.9.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/5369/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/5369/oj

European flag

Europeiska unionens
officiella tidning

SV

C-serien


C/2024/5369

17.9.2024

Yttrande från Europeiska regionkommittén – Förbättra det europeiska dataområdet för offentlig förvaltning (ComPAct)

(yttrande på eget initiativ)

(C/2024/5369)

Föredragande

:

Tom JUNGEN (LU–PES), borgmästare, Roeser

Referensdokument

:

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – Förbättra det europeiska dataområdet för offentlig förvaltning (ComPAct)

COM(2023) 667 final

POLITISKA REKOMMENDATIONER

EUROPEISKA REGIONKOMMITTÉNS STÅNDPUNKT (ReK),

1.

Europeiska regionkommittén (ReK) välkomnar avsikten i kommissionens meddelande ”Förbättra det europeiska dataområdet för offentlig förvaltning (ComPAct)” att främja samarbete och politisk dialog samt bidra till att förbättra de europeiska offentliga förvaltningarnas kapacitet och kvalitet på central, regional och lokal nivå.

2.

De offentliga förvaltningarna spelar en central roll när det gäller att stärka den inre marknaden, och den offentliga sektorn, som sysselsätter ca 21 % av arbetskraften i EU, förvaltar en marknad för offentliga byggentreprenad- och varukontrakt till ett värde av ca 670 miljarder euro.

3.

De offentliga förvaltningarna genomför direkt omkring en tredjedel av EU:s budget, särskilt genom de sammanhållningspolitiska fonderna och faciliteten för återhämtning och resiliens, och den lokala och regionala nivån ansvarar för förvaltningen av 34 % av de totala offentliga utgifterna och 56 % av de totala offentliga investeringarna.

4.

Kommittén välkomnar att kommissionen i sitt meddelande uppmärksammar ReK:s tidigare yttrande (1) på detta område och att vissa idéer från dess yttrande återfinns i detta meddelande.

5.

ReK uppmanar kommissionen och de offentliga myndigheterna att öka sina ansträngningar för att ompröva och minska den administrativa börda som skapas, särskilt för lokala och regionala myndigheter. Vi understryker att överreglering bör undvikas i detta avseende i så stor utsträckning som möjligt i linje med principerna om bättre lagstiftning.

6.

Det krävs ytterligare insatser för att uppnå ett verkligt europeiskt dataområde för offentlig förvaltning. Efter 30 år finns det fortfarande hinder för en välfungerande inre marknad, och nationalistiska strategier gör det svårare att övervinna dem.

7.

Medan kommissionen lägger fram ett meddelande om ett europeiskt dataområde för offentlig förvaltning, finns det ännu inte något verkligt sådant område, och det kan inte skapas (som en del av den inre marknaden) utan en europeisk vision som spänner över de nationella intressena och enhetliga och effektiva bestämmelser och strukturer som bygger på samförstånd med ett tydligt europeiskt mervärde. ReK erkänner i detta avseende den roll som regionerna och deras offentliga myndigheter kan spela, eftersom de ofta sträcker sig över nationsgränserna.

8.

ReK välkomnar det starka stödet för förstärkt administrativ kapacitet för större genomslagskraft i Enrico Lettas rapport ”Much more than a Market”. Vi framhåller särskilt analysen att budgetbegränsningar avsevärt har hindrat de offentliga förvaltningarnas moderniseringsinsatser och deras förmåga att rekrytera och behålla kvalificerad personal sedan finanskrisen 2007–2008, som ledde till ett ojämnt och i vissa fall ofullständigt genomförande av EU:s lagstiftning inom EU. ReK välkomnar i detta avseende förslaget om att inrätta en ny facilitet för en pakt för att stärka de europeiska förvaltningarnas samarbete och expertis (Peace), som syftar till att främja investeringar och reformer av offentliga förvaltningar och ge stöd till enskilda personer eller till en grupp av offentliga förvaltningar med likartade problem eller ambitioner. Kommittén ställer sig bakom Enrico Lettas uppmaning om att faciliteten bör ha en tillräcklig budget som gör det möjligt för kommissionen att tillhandahålla expertis för att i synnerhet förbättra de offentliga förvaltningarnas funktion.

9.

Kommissionen redogör för sina breda idéer om ett europeiskt dataområde för offentlig förvaltning, men någon tydlig vision om vad ett sådant gränsöverskridande område skulle omfatta ingår inte i kommissionens meddelande.

10.

Kommittén välkomnar instrumentet för tekniskt stöd som det viktigaste EU-programmet för att ge stöd till offentliga förvaltningar, även på regional och lokal nivå. Vi varnar dock för att många offentliga förvaltningar, särskilt på regional och lokal nivå, inte känner till alla möjligheter som instrumentet erbjuder. Kommissionen uppmanas att stärka sina kommunikationsinsatser och upplysningskampanjer.

11.

Medlemsstaterna har olika förvaltningsstrukturer, och lagstiftningen måste anpassas till alla strukturer. ReK stöder decentraliseringsinsatser och medlemsstaternas insatser för att göra lägre förvaltningsnivåer delaktiga i utformningen och genomförandet av den politiska lagstiftningen. Vi understryker dock att ett framgångsrikt genomförande förutsätter att inte bara åtgärder utan även finansiering delegeras till respektive nivå.

12.

ComPAct syftar till att främja administrativt samarbete på grundval av utveckling av arbetskraften genom en kompetensagenda, i syfte att stärka den digitala omställningen och leda den gröna omställningen. Många offentliga förvaltningar står dock inför en ytterligare akut utmaning: den negativa demografiska utvecklingen, kompetensflykten, åldrandet och förmågan att locka unga människor till offentliga förvaltningar samt en framtida kompetensbrist på hela arbetsmarknaden och en ökad konkurrens om tillgänglig arbetskraft.

13.

ReK belyser behovet av territoriell differentiering när det gäller att identifiera utmaningarna för medlemsstaternas nationella, lokala och regionala offentliga förvaltningar, med tanke på mångfalden av strukturer, traditioner, resurser och kapacitet. Vi anser således att det europeiska dataområdet för offentlig förvaltning erbjuder möjligheter, men att regionala och lokala skillnader i tillämpningen kan kvarstå.

14.

Många landsbygdsområden, missgynnade regioner och även människor (som av olika skäl inte har tillgång till digitala verktyg) möter tillgänglighetsproblem på grund av infrastrukturbrister, avsaknad av höghastighetsinternet eller bristande kompetens. Även i fråga om en helt digitaliserad offentlig tjänst måste medborgarna kunna förlita sig på offentligt stöd från sin lokala myndighet som en tjänst av allmänt intresse.

15.

Kommittén efterlyser en ambitiösare strategi som bygger på Strasbourgförklaringen om gemensamma värderingar och utmaningar för de europeiska offentliga förvaltningarna, där medlemsstaterna tydligt förklarade sig villiga att omvandla sina offentliga förvaltningar, främja utbytet av god praxis och fördjupa sitt samarbete.

16.

ReK rekommenderar att det europeiska området för offentlig förvaltning omfattar än samarbete mellan nationella förvaltningar på nationell nivå, och att man i en förnyad Strasbourgförklaring särskilt fokuserar på offentliga förvaltningar på subnationell nivå.

17.

Kommittén välkomnar kommissionens kontinuerliga samarbete med andra förvaltningar genom kompletterande nätverk, såsom expertgruppen för offentlig förvaltning och Europeiska nätverket av offentliga förvaltningar. Vi efterlyser ett förstärkt aktivt deltagande av den offentliga förvaltningen på alla nivåer utifrån behov.

18.

ReK föreslår att offentliganställda som en del av sin fortbildning deltar i praktiktjänstgöring eller tillfällig arbetserfarenhet på en annan ort än sin rekryteringsort, oavsett om det sker vid ett annat offentligt organ i samma medlemsstat eller rent av i ett annat land. Kommittén är medveten om de språkliga hinder som skulle kunna stå i vägen för detta, och rekommenderar att man använder artificiell intelligens och översättningsteknik för att i möjligaste mån kringgå dessa hinder. Vi föreslår att man i ett första steg särskilt inriktar dessa utbyten på vänorter, och understryker de utmaningar som de skulle medföra i missgynnade eller avlägsna regioner.

19.

ReK framhåller det positiva resultatet av den nya förordningen om ett interoperabelt Europa, som kommer att göra den europeiska offentliga förvaltningen mer kostnadseffektiv, eftersom den kommer att göra det möjligt att koppla samman olika nivåer även över gränserna och att utveckla verkliga lärandemiljöer med digital teknik. ReK önskar ett tydliggörande av hur ComPAct förhåller sig till såväl interoperabilitetsförordningen samt övriga tangerande förordningar och dataområden då vissa verktyg, som exempelvis inrättandet av stödcentrum för ett interoperabelt Europa, kan användas även för detta dataområde.

20.

ReK beklagar att de lokala och regionala myndigheterna och arbetsmarknadens parter i EU inte rådfrågades formellt under utarbetandet av ComPAct. Vi understryker vikten av att i agendan för bättre lagstiftning inkludera återkoppling från den subnationella nivån genom ReK:s nätverk av regionala nav, verktyg för landsbygdssäkring eller territoriell konsekvensbedömning.

21.

Kommittén betonar att det är viktigt att uppnå målet för det digitala decenniet att alla viktiga offentliga tjänster ska vara tillgängliga online senast 2030, vilket kommer att leda till effektivitetsvinster och förbättrad tillgänglighet till dessa tjänster. Vi välkomnar kommissionens insatser för att göra detta till en central fråga i det europeiska dataområdet för offentlig förvaltning. Det är viktigt att se till att alla medborgare har tillgång till aktuell digital kompetens och infrastruktur och att riktade utbildningstillfällen anordnas för personer med begränsad digital förmåga. Vi ser dock svårigheter i att hinna genomföra ComPAct utifrån tidslinjen för beslutssteg och de anpassningar som krävs för att möta kommande kravställningar på nationell, regional och lokal nivå.

22.

Eftersom unionen står inför sin mest betydande utvidgning då antalet kandidatländer ökar, välkomnar ReK målet i ComPAct att bättre och oftare involvera kandidatländerna i utbyte av praxis med EU:s medlemsstater. Detta skulle vara i linje med främjandet av en god professionell och opartisk förvaltning, som ingår i EU:s utvidgningskriterier.

23.

Medlemsstaterna uppmanas att ta itu med utmaningar i fråga om administrativ kapacitet på alla förvaltningsnivåer inom ramen för sina medelfristiga finans- och strukturpolitiska planer som ska läggas fram senast i september 2024 i enlighet med den reformerade ramen för ekonomisk styrning.

Bryssel den 20 juni 2024.

Vasco ALVES CORDEIRO

Europeiska regionkommitténs

ordförande


(1)  Yttrande från Europeiska regionkommittén – Att öka lokala och regionala myndigheters administrativa kapacitet för att främja investeringar och strukturreformer 2021–2027 (EUT C 79, 10.3.2020, s. 25).


ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/5369/oj

ISSN 1977-1061 (electronic edition)


Top