EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021PC0635

Förslag till RÅDETS BESLUT om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i gemensamma EES-kommittén beträffande ändringen av protokoll 31 (om samarbete inom särskilda områden vid sidan om de fyra friheterna) och protokoll 37 (med den förteckning som avses i artikel 101) till EES-avtalet (Unionens rymdprogram)

COM/2021/635 final

Bryssel den 15.10.2021

COM(2021) 635 final

2021/0329(NLE)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i gemensamma EES-kommittén beträffande ändringen av protokoll 31 (om samarbete inom särskilda områden vid sidan om de fyra friheterna) och protokoll 37 (med den förteckning som avses i artikel 101) till EES-avtalet

(Unionens rymdprogram)

(Text av betydelse för EES)


MOTIVERING

1.Fråga som behandlas i förslaget

Detta förslag rör ett beslut om fastställande av den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i gemensamma EES-kommittén i samband med det planerade antagandet av gemensamma EES-kommitténs beslut om ändring av protokoll 31 (om samarbete inom särskilda områden vid sidan om de fyra friheterna) och protokoll 37 (med den förteckning som avses i artikel 101) till EES-avtalet.

2.Bakgrund till förslaget

2.1.EES-avtalet

Avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES-avtalet) säkerställer lika rättigheter och skyldigheter på den inre marknaden för medborgare och ekonomiska aktörer i EES. EES-avtalet gör det möjligt att införliva EU-lagstiftning om de fyra friheterna i alla 30 berörda stater, dvs. EU:s medlemsstater samt Norge, Island och Liechtenstein. Det omfattar även samarbete på andra viktiga områden såsom forskning och utveckling, utbildning, sociala frågor, miljöfrågor, konsumentskydd, turism och kultur, vilka gemensamt benämns ”angränsande och övergripande politikområden”. Avtalet trädde i kraft den 1 januari 1994. Europeiska unionen och dess medlemsstater är parter i EES-avtalet.

2.2.Gemensamma EES-kommittén

Gemensamma EES-kommittén ansvarar för förvaltningen av EES-avtalet. Kommittén är ett forum som gör det möjligt att utbyta åsikter om frågor som rör EES-avtalets funktion. Dess beslut fattas i samförstånd. I enlighet med Lissabonfördraget ligger EU-sidans ansvar för samordning av EES-frågor hos Europeiska utrikestjänsten.

2.3.Gemensamma EES-kommitténs planerade akt

Gemensamma EES-kommittén förväntas anta gemensamma EES-kommitténs beslut (den planerade akten) om ändring av protokoll 31 till EES-avtalet, om samarbete inom särskilda områden vid sidan om de fyra friheterna.

Syftet med den planerade akten är att utvidga samarbetet mellan de avtalsslutande parterna i EES-avtalet till att omfatta deltagande för Eftastaterna i EES i unionens rymdprogram. Kommissionens förordning (EU) 2021/696 1 ska därför införlivas med EES-avtalet. 

Eftersom Liechtenstein inte uttryckt intresse för att delta i unionens rymdprogram rör utkastet till beslut av gemensamma EES-kommittén endast Norge och Island.

I överensstämmelse med EU:s budgetpolitik kan deltagande i en EU-verksamhet ske först efter det att motsvarande ekonomiska bidrag har betalats. Betalningen kan emellertid göras när detta utkast till rådets beslut har antagits och EU:s betalningsbegäran som fastställs av Europeiska kommissionen har överlämnats till Eftastaterna i EES.

För att överbrygga perioden mellan den 1 januari 2021 och mottagandet av respektive betalning ska därför utkastet till beslut av gemensamma EES-kommittén även tillämpas retroaktivt från och med den 1 januari 2021. Den retroaktiva verkan påverkar inte berörda personers rättigheter och skyldigheter och är förenlig med principen om berättigade förväntningar.

Den planerade akten kommer att bli bindande för parterna i enlighet med artiklarna 103 och 104 i EES-avtalet.

3.Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar

Kommissionen överlämnar utkastet till beslut av gemensamma EES-kommittén till rådet för antagande som unionens ståndpunkt. Kommissionen kommer att lägga fram unionens ståndpunkt i gemensamma EES-kommittén så snart som möjligt.

Innehållet i och karaktären på det bifogade utkastet till beslut av gemensamma EES-kommittén går utöver vad som kan anses vara rent tekniska anpassningar i den mening som avses i rådets förordning nr 2894/94 2 . Unionens ståndpunkt ska därför fastställas av rådet.

4.Rättslig grund

4.1.Förfarandemässig rättslig grund

4.1.1.Principer

I artikel 218.9 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) föreskrivs att beslut ska antas ”om fastställande av vilka ståndpunkter som på unionens vägnar ska intas i ett organ som inrättas genom ett avtal, om detta organ ska anta akter med rättslig verkan, med undantag av sådana akter som kompletterar eller ändrar avtalets institutionella ram”.

Begreppet akter med rättslig verkan omfattar akter som har rättslig verkan med stöd av de regler i internationell rätt som tillämpas på organet i fråga. Det omfattar även instrument som inte har bindande verkan enligt internationell rätt, men som är ”ägnade att på ett avgörande sätt påverka innehållet i de bestämmelser som antas av unionslagstiftaren” 3 .

4.1.2.Tillämpning i det aktuella fallet

Gemensamma EES-kommittén är ett organ som inrättats genom ett avtal, nämligen EES-avtalet. Den akt som ska antas av gemensamma EES-kommittén utgör en akt med rättslig verkan. Den planerade akten kommer att vara bindande enligt internationell rätt i enlighet med artiklarna 103 och 104 i EES-avtalet.

Den planerade akten varken kompletterar eller ändrar avtalets institutionella ram. Därför är den formella rättsliga grunden för det föreslagna beslutet artikel 218.9 i EUF-fördraget jämförd med artikel 1.3 i rådets förordning nr 2894/94 om formerna för genomförandet av avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.

4.2.Materiell rättslig grund

4.2.1.Principer

Den materiella rättsliga grunden för ett beslut enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget är främst beroende av syftet med och innehållet i den planerade akt avseende vilken en ståndpunkt intas på unionens vägnar. Om den planerade akten har två syften eller två beståndsdelar av vilka det ena syftet eller den ena beståndsdelen kan identifieras som det eller den huvudsakliga, medan det eller den andra endast är av underordnad betydelse, måste det beslut som antas enligt artikel 218.9 i EUF-fördraget ha en enda materiell rättslig grund, nämligen den som krävs med hänsyn till det huvudsakliga eller avgörande syftet eller den huvudsakliga eller avgörande beståndsdelen.

4.2.2.Tillämpning i det aktuella fallet

Den materiella rättsliga grunden för det föreslagna beslutet ska överensstämma med den materiella rättsliga grunden för den rättsakt som det införlivar med EES-avtalet. Unionens rymdprogram grundar sig på artikel 189.2 i EUF-fördraget. Den materiella rättsliga grunden för förslaget till beslut är därför artikel 189.2 i EUF-fördraget.

4.3.Slutsats

Den rättsliga grunden för det föreslagna beslutet bör vara artikel 189.2 i EUF-fördraget jämförd med artikel 218.9 i EUF-fördraget och artikel 1.3 i rådets förordning nr 2894/94 om formerna för genomförandet av avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.

5.Budgetkonsekvenser

Norge och Island ska bidra ekonomiskt till unionens budget. Det exakta beloppet kommer att fastställas i enlighet med bestämmelserna i EES-avtalet när detta utkast till rådets beslut har antagits.

6.Offentliggörande av den planerade akten

Eftersom gemensamma EES-kommitténs akt kommer att ändra protokoll 31 till EES-avtalet, om samarbete inom särskilda områden vid sidan om de fyra friheterna, är det lämpligt att den offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning efter antagandet.

2021/0329 (NLE)

Förslag till

RÅDETS BESLUT

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i gemensamma EES-kommittén beträffande ändringen av protokoll 31 (om samarbete inom särskilda områden vid sidan om de fyra friheterna) och protokoll 37 (med den förteckning som avses i artikel 101) till EES-avtalet

(Unionens rymdprogram)

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 189.2, jämförd med artikel 218.9,

med beaktande av rådets förordning (EG) nr 2894/94 av den 28 november 1994 om formerna för genomförandet av avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet 4 , särskilt artikel 1.3,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)Avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet 5 (EES-avtalet) trädde i kraft den 1 januari 1994.

(2)Enligt artikel 98 i EES-avtalet får gemensamma EES-kommittén besluta att ändra bland annat protokoll 31 och protokoll 37 till EES-avtalet som innehåller bestämmelser om samarbete inom särskilda områden vid sidan om de fyra friheterna respektive den förteckning som avses i artikel 101.

(3)Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/696 6 bör införlivas med EES-avtalet. Endast Norge och Island berörs av denna ändring.

(4)Protokoll 31 (om samarbete inom särskilda områden vid sidan om de fyra friheterna) till EES-avtalet och protokoll 37 (med den förteckning som avses i artikel 101) till EES-avtalet bör därför ändras i enlighet med detta.

(5)Den ståndpunkt som ska intas i gemensamma EES-kommittén bör därför grunda sig på det utkast till beslut av gemensamma EES-kommittén som åtföljer det här beslutet.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Den ståndpunkt som ska intas på unionens vägnar i gemensamma EES-kommittén beträffande den föreslagna ändringen av protokoll 31 (om samarbete inom särskilda områden vid sidan om de fyra friheterna) och protokoll 37 (med den förteckning som avses i artikel 101) till EES-avtalet ska grunda sig på det utkast till beslut av gemensamma EES-kommittén som åtföljer det här beslutet.

Artikel 2

Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

Utfärdat i Bryssel den

   På rådets vägnar

   Ordförande

(1)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/696 av den 28 april 2021 om inrättande av unionens rymdprogram och Europeiska unionens rymdprogrambyrå och om upphävande av förordningarna (EU) nr 912/2010, (EU) nr 1285/2013 och (EU) nr 377/2014 och beslut nr 541/2014/EU (EUT L 170, 12.5.2021, s. 69).
(2)    Rådets förordning (EG) nr 2894/94 av den 28 november 1994 om formerna för genomförandet av avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EUT L 305, 30.11.1994, s. 6).
(3)    Domstolens dom av den 7 oktober 2014, Tyskland/rådet, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, punkterna 61–64.
(4)    EGT L 305, 30.11.1994, s. 6.
(5)    EGT L 1, 3.1.1994, s. 3.
(6)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/696 av den 28 april 2021 om inrättande av unionens rymdprogram och Europeiska unionens rymdprogrambyrå och om upphävande av förordningarna (EU) nr 912/2010, (EU) nr 1285/2013 och (EU) nr 377/2014 och beslut nr 541/2014/EU (EUT L 170, 12.5.2021, s. 69).
Top

Bryssel den 15.10.2021

COM(2021) 635 final

BILAGA

till

Förslag till RÅDETS BESLUT

om den ståndpunkt som ska intas på Europeiska unionens vägnar i gemensamma EES-kommittén beträffande ändringen av protokoll 31 (om samarbete inom särskilda områden vid sidan om de fyra friheterna) och protokoll 37 (med den förteckning som avses i artikel 101) till EES-avtalet

(Unionens rymdprogram)


BILAGA

GEMENSAMMA EES-KOMMITTÉNS BESLUT

nr […]

av den […]

om ändring av protokoll 31 (om samarbete inom särskilda områden vid sidan om de fyra friheterna) och protokoll 37 (med den förteckning som avses i artikel 101) till EES-avtalet

GEMENSAMMA EES-KOMMITTÉN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES-avtalet), särskilt artiklarna 86 och 98, och

av följande skäl:

(1)Det är lämpligt att utvidga samarbetet mellan de avtalsslutande parterna i EES-avtalet till att omfatta Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/696 av den 28 april 2021 om inrättande av unionens rymdprogram och Europeiska unionens rymdprogrambyrå och om upphävande av förordningarna (EU) nr 912/2010, (EU) nr 1285/2013 och (EU) nr 377/2014 och beslut nr 541/2014/EU 1 .

(2)Det är lämpligt att Eftastaternas deltagande i den verksamhet som följer av förordning (EU) 2021/696 inleds från och med den 1 januari 2021, oberoende av när detta beslut antas och om uppfyllandet av eventuella konstitutionella krav för detta beslut anmäls efter den 10 juli 2021.

(3)Enheter som är etablerade i Eftastaterna bör ha rätt att delta i verksamhet som inleds innan detta beslut träder i kraft. Kostnader som uppstår för sådan verksamhet, vars genomförande inleds efter den 1 januari 2021, kan betraktas som stödberättigande på samma villkor som kostnader som uppstår för enheter som är etablerade i EU:s medlemsstater, förutsatt att detta beslut träder i kraft innan den berörda åtgärden avslutas.

(4)Villkoren för Eftastaternas och deras institutioners, företags, organisationers och medborgares deltagande i Europeiska unionens program fastställs i EES-avtalet, särskilt artikel 81.

(5)De avtalsslutande parterna erkänner det befintliga formella samarbetet inom EU:s olika rymdprogram. De vill bygga vidare på detta starka partnerskap och utvidga samarbetet till alla relevanta delar av det nya rymdprogrammet.

(6)Vad beträffar Norges deltagande i samarbetet bör även samarbetsavtalet om satellitnavigering mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater och Konungariket Norge 2 beaktas.

(7)Protokollen 31 och 37 till EES-avtalet bör därför ändras i enlighet med detta, så att det utvidgade samarbetet kan äga rum från och med den 1 januari 2021.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Följande ska införas efter artikel 1.8d i protokoll 31 till EES-avtalet:

”8e.a)Eftastaterna ska från och med den 1 januari 2021 delta i den verksamhet som kan komma till stånd genom följande unionsakt och i Europeiska unionens rymdprogrambyrå (nedan kallad byrån), med undantag för verksamhet inom ramen för Govsatcom och SSA SST, som inrättas genom följande unionsakt:

32021 R 0696: Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/696 av den 28 april 2021 om inrättande av unionens rymdprogram och Europeiska unionens rymdprogrambyrå och om upphävande av förordningarna (EU) nr 912/2010, (EU) nr 1285/2013 och (EU) nr 377/2014 och beslut nr 541/2014/EU (EUT L 170, 12.5.2021, s. 69).

b)Eftastaterna skall bidra ekonomiskt till den verksamhet som avses i led a i enlighet med artikel 82.1 a i avtalet och protokoll 32 till avtalet.

c)Det ekonomiska bidrag som avses i led b ska också täcka kostnaderna för Eftastaternas deltagande i Egnos och för att utvidga Egnostjänsternas täckning till att omfatta de deltagande Eftastaternas territorier. En sådan utvidgad täckning, om den är tekniskt genomförbar, får inte försena arbetet med att utvidga Egnossystemets geografiska täckning över hela EU-medlemsstaternas territorier som är geografiskt belägna i Europa.

d)Kostnader som uppstår för verksamhet vars genomförande inleds efter den 1 januari 2021 kan betraktas som stödberättigande från och med den dag för åtgärdens inledande som fastställs i berört bidragsavtal eller bidragsbeslut, på de villkor som anges där, förutsatt att gemensamma EES-kommitténs beslut nr XX/2021 av den xx 2021 [detta beslut] träder i kraft innan åtgärden avslutas.

e)De berättigade Eftastaterna ska delta till fullo i arbetet i byråns styrelse, men de ska inte ha rösträtt.

f)De berättigade Eftastaterna ska, utan att ha rösträtt, delta i byråns styrelse för säkerhetsackreditering med avseende på relevanta delar av programmet och i enlighet med den princip om behovsenlig behörighet som fastställs i programmet.

g)Byrån ska ha status som juridisk person. Den ska i varje stat som är en av de avtalsslutande parterna ha den mest vittgående rättskapacitet som tillerkänns juridiska personer enligt den nationella lagstiftningen.

h)Eftastaterna ska tillerkänna byrån och dess personal immunitet och privilegier motsvarande dem som anges i protokollet om Europeiska unionens immunitet och privilegier.

i)Genom undantag från artiklarna 12.2 a och 82.3 a i anställningsvillkoren för övriga anställda vid Europeiska unionen får medborgare i Eftastaterna som åtnjuter fullständiga medborgerliga rättigheter anställas på kontrakt av byråns verkställande direktör.

j)Genom undantag från artiklarna 12.2 e, 82.3 e och 85.3 i anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska unionen ska byrån, när det gäller dess personal, betrakta de språk som avses i artikel 129.1 i EES-avtalet som språk som avses i artikel 55.1 i fördraget om Europeiska unionen.

k)På grundval av artikel 79.3 i avtalet ska del VII (Institutionella bestämmelser) i avtalet, med undantag av avsnitten 1 och 2 i kapitel 3, tillämpas på denna punkt.

l)Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 av den 30 maj 2001 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar ska vid tillämpningen av denna förordning även tillämpas på alla handlingar hos byrån som avser Eftastaterna.

m)De berättigade Eftastaterna ska delta till fullo, utan att ha rösträtt, i arbetet i de unionskommittéer som bistår Europeiska kommissionen i förvaltningen, utvecklingen och genomförandet av komponenterna Galileo, Egnos, Copernicus och delkomponenterna SSA SWE och SSA NEO av den verksamhet som avses i led a.

Deltagandet i dessa kommittéers säkerhetskonstellation ska begränsas i enlighet med den princip för behovsenlig behörighet som fastställs i programmet.

n)Liechtenstein ska undantas från deltagande i och ekonomiskt bidrag till detta program.

o)Island ska endast delta i och bidra ekonomiskt till följande verksamhet inom ramen för programmet: Egnos, Copernicus och SSA-delkomponenterna SWE och NEO.”

Artikel 2

Protokoll 37 till EES-avtalet ska ändras på följande sätt:

1.Texten i punkterna 36 och 37 ska utgå.

2.Följande punkter ska införas:

”43.Europeiska unionens rymdprogrambyrås styrelse för säkerhetsackreditering (Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/696).

44.Europeiska unionens rymdprogrambyrås styrelse (Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/696).”

Artikel 3

Detta beslut träder i kraft dagen efter det att den sista anmälningen enligt artikel 103.1 i EES-avtalet har gjorts 3*.

Det ska tillämpas från och med den 1 januari 2021.

Artikel 4

Detta beslut ska offentliggöras i EES-delen av och EES-supplementet till Europeiska unionens officiella tidning.

Utfärdat i Bryssel den […].

   På gemensamma EES-kommitténs vägnar

   Ordförande

   […]

   Sekreterarna

   för gemensamma EES-kommittén

   […]

(1)    EUT L 170, 12.5.2021, s. 69.
(2)    EUT L 283, 29.10.2010, s. 12.
(3) *    [Inga konstitutionella krav angivna.] [Konstitutionella krav finns angivna.]
Top