EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019XC1121(01)

Anmälan enligt artikel 114.4 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt — tillstånd att behålla nationella bestämmelser som är strängare än bestämmelserna i en harmoniseringsåtgärd på EU-nivå (Text av betydelse för EES) 2019/C 394/02

OJ C 394, 21.11.2019, p. 2–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

21.11.2019   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 394/2


Anmälan enligt artikel 114.4 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt — tillstånd att behålla nationella bestämmelser som är strängare än bestämmelserna i en harmoniseringsåtgärd på EU-nivå

(Text av betydelse för EES)

(2019/C 394/02)

1.   

Genom en skrivelse av den 7 augusti 2019, som inkom till kommissionen den 9 augusti 2019, underrättade Slovakien kommissionen om sitt önskemål att behålla en nationell undantagsbestämmelse om kadmiumhalt i fosforgödselmedel. I den berörda nationella bestämmelsen (punkt 1 i bilaga 3 till det slovakiska jordbruksministeriets föreskrifter nr 577/2005 om fastställande av typer av gödselmedel, sammansättning, paketering och märkning av gödselmedel, analysmetoder för provning av gödselmedel, riskelement och gränsvärden för enskilda grupper av gödselmedel, tillåtna avvikelser och gränsvärden för jordbruksgödselmedel med stöd av lag nr 136/2000 om gödselmedel) fastställs ett gränsvärde på 20 mg/kg fosforpentoxid för kadmium i gödselmedel med en fosforhalt på över 5 % fosforpentoxid. Detta skulle avvika från punkt 3 a ii i produktfunktionskategori 1.B och punkt 2 a ii i produktfunktionskategori 1.C.I i del II i bilaga I till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1009 (1).

2.   

Harmoniserade regler för gödselmedel fastställdes för första gången på 1970- och 1980-talen (2). De regler som gäller i dag finns i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 2003/2003 (3), som den 16 juli 2022 kommer att ersättas av förordning (EU) 2019/1009.

Det är valfritt att tillämpa de harmoniseringsregler som fastställts på EU-nivå. Detta innebär att en tillverkare har möjlighet att välja mellan

1)

att antingen saluföra produkterna enligt de harmoniseringsregler som fastställts på EU-nivå, i vilket fall produkterna kallas ”harmoniserade produkter” och kan röra sig fritt på den inre marknaden,

2)

eller att saluföra produkterna enligt de nationella bestämmelser som gäller i en medlemsstat, i vilket fall produkterna kallas ”icke-harmoniserade produkter” och får saluföras i en annan EU-medlemsstat på grundval av artiklarna 34–36 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) och Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 764/2008 (4).

Enligt förordning (EG) nr 2003/2003 får ett gödselmedel som tillhör en av de gödselmedelstyper som förtecknas i bilaga I till förordningen och som överensstämmer med villkoren i förordningen betecknas ”EG-gödselmedel” (harmoniserade produkter). I bilaga I till förordningen förtecknas olika typer av gödselmedel, varav vissa har en fosforhalt på mer än 5 % fosforpentoxid.

I förordning (EG) nr 2003/2003 fastställs inget gränsvärde för främmande ämnen i EG-gödselmedel (harmoniserade produkter). Samtidigt fastställs en skyldighet för medlemsstaterna att inte förbjuda, begränsa eller hindra utsläppande på marknaden av ”EG-gödselmedel” som uppfyller kraven, inte ens på grund av deras sammansättning, t.ex. halten av främmande ämnen. Medlemsstaterna får dock i sin nationella lagstiftning fastställa bindande gränsvärden för främmande ämnen, som gäller för icke-harmoniserade produkter.

I förordning (EU) 2019/1009 fastställs harmoniserade regler för EU-gödselprodukter, som omfattar fler produktkategorier än den begränsande förteckningen i bilaga I till förordning (EG) nr 2003/2003. För första gången fastställs gränsvärden på EU-nivå för främmande ämnen i harmoniserade produkter.

I förordningen hänvisas det till ”fosforgödselmedel”, som är oorganiska makronäringsgödselmedel eller organisk-mineraliska gödselmedel med en fosforhalt på minst 5 viktprocent fosforpentoxid. Gränsvärdet för kadmium i fosforgödselmedel fastställs till 60 mg/kg fosforpentoxid.

I likhet med förordning (EG) nr 2003/2003 får medlemsstaterna inte hindra tillhandahållande på marknaden av EU-gödselprodukter som uppfyller kraven, av skäl som hänför sig till halten av främmande ämnen. De får dock behålla eller införa gränsvärden som anses lämpliga för främmande ämnen i icke-harmoniserade produkter.

3.   

Slovakien vill behålla det nationella gränsvärdet på 20 mg/kg fosforpentoxid för kadmium, i enlighet med punkt 1 i bilaga 3 till föreskrifter nr 577/2005, för alla gödselprodukter med en fosforhalt av minst 5 viktprocent fosforpentoxid.

I skrivelsen av den 27 september 2019 klargjorde Slovakien att man i den nationella lagstiftningen från och med 2005 haft ett gränsvärde på 20 mg/kg fosforpentoxid för fosforgödselmedel, sammansatta gödselmedel och gödselmedel som innehåller spårämnen. Detta gränsvärde gäller inte EG-gödselmedel (harmoniserade produkter). Slovakien har bekräftat att avsikten är att behålla denna bestämmelse som avviker från gränsvärdet för kadmium i fosforgödselmedel, både oorganiska makronäringsgödselmedel och organisk-mineraliska gödselmedel.

4.   

Slovakien bedömde de förväntade nationella effekterna av det gränsvärde på 60 mg/kg fosforpentoxid som fastställs i förordning (EU) 2019/1009. Detta gränsvärde föranledde allvarliga farhågor för skyddet av människors hälsa och miljön. Kadmium klassificeras som ett cancerframkallande ämne och ett av de giftigaste grundämnena. Växter tar lätt upp kadmium och på så vis kommer kadmium in i livsmedelskedjan. Slovakien noterade att kadmiumhalten i barnmat ökat. De betonar behovet av att minska ytterligare exponering för kadmium som kommer in i kroppen med livsmedel.

De allra flesta fosforgödselmedlen på den slovakiska marknaden är EG-gödselmedel (harmoniserade produkter). De flesta gödselmedlen på marknaden håller dock en kadmiumhalt under gränsvärdet på 20 mg/kg fosforpentoxid. Eftersom 95 % av de importerade gödselmedlen redan håller sig under gränsvärdet på 60 mg/kg fosforpentoxid i förordning (EU) 2019/1009, oroar sig Slovakien för att importmönstret inte kommer att förändras i framtiden och att det kommer att ske ytterligare ansamling av kadmium i marken och följaktligen överföring till livsmedelskedjan. Slovakien framhåller också att det inte finns någon inhemsk tillverkare av denna typ av gödselmedel i Slovakien, och att den nationella åtgärden därför inte har något protektionistiskt syfte.

5.   

Kadmiumhalt i gödselmedel har behandlats vid olika tillfällen på EU-nivå med tanke på dess negativa inverkan på människors hälsa och på miljön. I skäl 15 i förordning (EG) nr 2003/2003 meddelade även kommissionen sin avsikt att ta itu med problemet med oavsiktlig kadmiumförekomst i mineralgödselmedel.

Kommissionen antog 2016 ett förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om fastställande av bestämmelser om tillhandahållande på marknaden av CE-märkta gödselprodukter (5). Kommissionen föreslog att ett gränsvärde på 60 mg/kg fosforpentoxid för fosforgödselmedel skulle fastställas, och att gränsvärdet gradvis skulle sänkas till 20 mg/kg fosforpentoxid inom tolv år efter den nya förordningens tillämpningsdatum.

Efter intensiva förhandlingar mellan Europaparlamentet och rådet fastställs i förordning (EU) 2019/1009, som antogs på grundval av förslaget, ett gränsvärde på 60 mg/kg fosforpentoxid som ska tillämpas från och med den 16 juli 2022. Dessutom ska kommissionen senast den 16 juli 2026 se över gränsvärdena för kadmium i fosforgödselmedel, för att bedöma om det är genomförbart att sänka gränsvärdena till en lämplig lägre nivå. Kommissionen måste ta hänsyn till miljöfaktorer, särskilt mark- och klimatförhållanden, hälsofaktorer samt socioekonomiska faktorer där bl.a. försörjningstrygghet ingår.

6.   

Kommissionen kommer att behandla Slovakiens anmälan i enlighet med artikel 114.4 och 114.6 i EUF-fördraget. I artikel 114.4 föreskrivs det att om en medlemsstat, efter att det beslutats om en harmoniseringsåtgärd på EU-nivå, vill behålla strängare nationella bestämmelser som grundar sig på väsentliga behov enligt artikel 36 i EUF-fördraget eller som avser miljö- eller arbetsmiljöskydd, ska den till kommissionen anmäla bestämmelserna samt skälen för att behålla dem. Efter att den slovakiska bestämmelsen anmälts har kommissionen sex månader på sig att godkänna eller förkasta den. Under denna tid ska kommissionen kontrollera om den slovakiska bestämmelsen kan betraktas som en åtgärd som existerade före harmoniseringen och som avviker från harmoniseringsreglerna. Om så är fallet ska kommissionen kontrollera huruvida det är berättigat att behålla den med hänsyn till väsentliga behov enligt artikel 36 i EUF-fördraget eller med hänsyn till miljöskydd samt huruvida den utgör ett medel för godtycklig diskriminering eller innebär förtäckta handelshinder och utgör onödiga och oproportionella hinder för den inre marknadens funktion.

7.   

Berörda parter som vill lämna synpunkter på denna anmälan ska sända dem till kommissionen, enligt nedanstående kontaktuppgifter, inom 30 dagar efter att detta tillkännagivande har offentliggjorts. Synpunkter som inkommer senare beaktas inte.

8.   

Ytterligare upplysningar om Slovakiens anmälan kan fås från

Europeiska kommissionen

Generaldirektoratet för inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag

GD GROW — Enhet D2 Kemikalier

Tfn + 32 22950708

E-post: grow-fertilising-products@ec.europa.eu


(1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1009 av den 5 juni 2019 om fastställande av bestämmelser om tillhandahållande på marknaden av EU-gödselprodukter och om ändring av förordningarna (EG) nr 1069/2009 och (EG) nr 1107/2009 samt om upphävande av förordning (EG) nr 2003/2003 (EUT L 170, 25.6.2019, s. 1).

(2)  Rådets direktiv 76/116/EEG av den 18 december 1975 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om gödselmedel (EGT L 24, 30.1.1976, s. 21) och rådets direktiv 80/876/EEG av den 15 juli 1980 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om enkla ammoniumnitratgödselmedel med hög kvävehalt (EGT L 250, 23.9.1980, s. 7).

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 2003/2003 av den 13 oktober 2003 om gödselmedel (EUT L 304, 21.11.2003, s. 1).

(4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 764/2008 av den 9 juli 2008 om förfaranden för tillämpning av vissa nationella tekniska regler på produkter som lagligen saluförts i en annan medlemsstat och om upphävande av beslut nr 3052/95/EG (EUT L 218, 13.8.2008, s. 21).

(5)  COM(2016) 157 final – 2016/084 (COD).


Top