EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019PC0065

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om bestämmelser för att möjliggöra en fortsättning av pågående rörlighet i utbildningssyfte inom programmet Erasmus+ i samband med Förenade kungariket Storbritannien och Nordirlands utträde ur Europeiska unionen

COM/2019/65 final

Bryssel den 30.1.2019

COM(2019) 65 final

2019/0030(COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om bestämmelser för att möjliggöra en fortsättning av pågående rörlighet i utbildningssyfte inom programmet Erasmus+ i samband med Förenade kungariket Storbritannien och Nordirlands utträde ur Europeiska unionen


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Motiv och syfte med förslaget

Förenade kungariket Storbritannien och Nordirland (nedan kallat Förenade kungariket) anmälde den 29 mars 2017 sin avsikt att utträda ur unionen i enlighet med artikel 50 i fördraget om Europeiska unionen. Detta innebär att om avtalet om utträde inte ratificeras kommer unionens primär- och sekundärrätt att upphöra att vara tillämplig på Förenade kungariket med verkan från och med den 30 mars 2019 (nedan kallad utträdesdagen). Förenade kungariket blir då ett tredjeland.

Europeiska rådet (artikel 50) upprepade den 13 december 2018 att man på alla nivåer måste förbereda sig för följderna av Förenade kungarikets utträde, med beaktande av alla tänkbara utfall. Denna rättsakt ingår i ett paket med åtgärder som kommissionen antar till följd av denna uppmaning.

Erasmus+ är ett av EU:s flaggskeppsinitiativ och förmodligen ett av unionens mest framgångsrika program. Sedan starten för mer än 30 år sedan har mer än 9 miljoner unga i EU åkt utomlands för rörlighet i utbildningssyfte. Tack vare Erasmus+ finns det en hel generation som har en stark europeisk identitet. Denna generation av fördomsfria, trygga och handlingskraftiga människor delar de gemensamma värderingarna i EU och bidrar till att öka den europeiska ekonomins och det europeiska samhällets kunskapsbas och motståndskraft.

Genom Erasmus+ stöds insatser inom allmän utbildning, yrkesutbildning, ungdomsfrågor och idrott. Programmet hjälper europeiska länder att modernisera och förbättra utbildningssystemen och ungdoms- och idrottspolitiken, så att dessa i högre grad kan fungera som drivkrafter för tillväxt, sysselsättning, konkurrenskraft, innovation och social sammanhållning. Varje år har nästan 800 000 personer möjlighet att studera eller praktisera utomlands i högst tolv månader.

Programmet är en viktig del i strävan att senast 2025 skapa ett europeiskt område för utbildning, där unga får bästa möjliga utbildning och där lärande, studier och forskning inte hindras av gränser utan där det är normalt att man tillbringar en tid i ett annat EU-land för att studera, praktisera eller arbeta. I det europeiska området för utbildning har människor en stark europeisk identitet och en känsla för det europeiska kulturarvet och dess mångfald.

När Förenade kungariket lämnar Europeiska unionen kommer det att finnas nästan 14 000 Erasmusdeltagare från EU-27 (studerande och praktikanter inom högre utbildning och yrkesutbildning, unga, undervisningspersonal) i Förenade kungariket och cirka 7 000 Erasmusdeltagare från Förenade kungariket i EU-27.

Om utträdesavtalet inte ratificeras innebär det att de personer från EU-27 och Förenade kungariket som nu deltar i Erasmus+ måste avbryta sin rörlighetsperiod. Många studerande skulle förlora sina högskolepoäng och kanske bli tvungna att gå om en hel termin eller ett helt studieår. Detta skulle vara ett stort bakslag för de studerande men även för de utsändande och mottagande institutionerna.

Syftet med detta förslag är därför att införa beredskapsåtgärder för att undvika störningar när det gäller rörlighet i utbildningssyfte inom Erasmus+ som inbegriper Förenade kungariket vid tidpunkten för utträdet ur Europeiska unionen. Beredskapsåtgärderna kommer att tillämpas på pågående rörlighetsperioder inom Erasmus+ som inleds före det datum då fördragen upphör att vara tillämpliga på och i Förenade kungariket.

Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

Detta förslag syftar till att säkerställa en fortsättning för de befintliga programmen.

Förenlighet med unionens politik inom andra områden

Detta förslag är helt förenligt med rådets mandat för förhandlingarna med Förenade kungariket om dess utträde ur unionen.

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

Rättslig grund

Artiklarna 165 och 166 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

   Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)

Syftet med den föreslagna rättsakten är att säkerställa att programmet Erasmus+, som omfattas av förordning (EU) nr 1288/2013 i dess ändrade lydelse enligt förordning (EU) 2018/1475, delvis kan fortsätta. Redan när förordning (EU) 2018/1475 antogs konstaterades det att programmet är förenligt med subsidiaritetsprincipen.

Proportionalitetsprincipen

Förslaget anses proportionellt eftersom det innehåller nödvändiga rättsliga ändringar och samtidigt inte går utöver vad som är nödvändigt för att de rörlighetsinsatser som redan har godkänts inom ramen för Erasmus+ ska kunna fortsätta under ordnade former.

Val av instrument

Eftersom rättsakten bygger på förordning (EU) nr 1288/2013 är en förordning den enda möjliga formen.

Eftersom den här förordningen, som ska träda i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning, endast kommer att tillämpas om inget utträdesavtal med Förenade kungariket i enlighet med artikel 50.2 i fördraget om Europeiska unionen har trätt i kraft den dag då fördragen upphör att vara tillämpliga på och i Förenade kungariket, är det lämpligare med en rättsakt för ett särskilt ändamål än med en förordning i form av en ändringsakt.

3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Samråd med berörda parter

Eftersom förslaget har utarbetats i brådskande ordning så att rättsakten kan antas av medlagstiftarna i tid kunde inget samråd med berörda parter genomföras.

Konsekvensbedömning

På grund av den föreslagna åtgärdens karaktär gjordes ingen konsekvensbedömning, i enlighet med riktlinjerna för bättre lagstiftning. Det finns inga andra och väsentligen annorlunda policyalternativ tillgängliga. Den planerade åtgärden är det enda realistiska policyalternativet för att säkerställa att pågående rörlighetsperioder inom ramen för Erasmus+ som inbegriper Förenade kungariket kan fortsätta under ordnade former efter Förenade kungarikets utträde ur Europeiska unionen.

4.BUDGETKONSEKVENSER

Detta förslag syftar till att säkerställa att pågående rörlighetsperioder inom ramen för Erasmus+ som inbegriper Förenade kungariket kan fortsätta även om utträdesavtalet inte ratificeras, utan att programmens anslag och finansiering ändras.

2019/0030 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om bestämmelser för att möjliggöra en fortsättning av pågående rörlighet i utbildningssyfte inom programmet Erasmus+ i samband med Förenade kungariket Storbritannien och Nordirlands utträde ur Europeiska unionen

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 165.4 och 166.4,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande 1 ,

med beaktande av Regionkommitténs yttrande 2 ,

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och

av följande skäl:

(1)Den 29 mars 2017 anmälde Förenade kungariket Storbritannien och Nordirland (nedan kallat Förenade kungariket) sin avsikt att utträda ur unionen i enlighet med artikel 50 i fördraget om Europeiska unionen. Fördragen kommer att upphöra att vara tillämpliga på Förenade kungariket den dag då ett avtal om utträde träder i kraft eller, om det inte finns något sådant avtal, två år efter anmälan, dvs. den 30 mars 2019, om inte Europeiska rådet i samförstånd med Förenade kungariket med enhällighet beslutar att förlänga denna tidsfrist.

(2)Utträdet inträffar under programperioden 2014–2020 för programmet Erasmus+, i vilket Förenade kungariket deltar.

(3)Erasmus+ omfattas av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1288/2013 3 . I den här förordningen bör det fastställas bestämmelser som möjliggör en fortsättning av de rättsliga åtaganden som redan har gjorts avseende pågående rörlighet i utbildningssyfte som inbegriper Förenade kungariket efter landets utträde ur unionen, i enlighet med förordning (EU) nr 1288/2013.

(4)Från och med den dag då fördragen upphör att tillämpas kommer Förenade kungariket inte längre att ingå i programländerna i den mening som avses i artikel 24.1 a i förordning (EU) nr 1288/2013. För att undvika att nuvarande deltagare i Erasmus+ måste avbryta pågående rörlighetsperioder bör bestämmelserna om stödberättigande för pågående rörlighet i utbildningssyfte inom programmet Erasmus+ anpassas.

(5)För att pågående rörlighet i utbildningssyfte ska kunna fortsätta att finansieras genom unionens budget bör kommissionen och Förenade kungariket ingå en överenskommelse om att tillåta kontroller och revisioner av de olika verksamheterna. Om nödvändiga kontroller och revisioner inte kan genomföras bör detta anses vara en allvarlig brist i förvaltnings- och kontrollsystemen.

(6)Denna förordning bör träda i kraft så snart som möjligt och bör tillämpas från och med dagen efter den dag då fördragen upphör att vara tillämpliga på och i Förenade kungariket, såvida inte ett avtal om utträde med Förenade kungariket har trätt i kraft vid den tidpunkten.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1
Syfte och tillämpningsområde

Denna förordning innehåller bestämmelser för att möjliggöra en fortsättning av sådan rörlighet i utbildningssyfte som avses i artiklarna 7 och 13 i förordning (EU) nr 1288/2013 och som har inletts senast den dag då fördragen upphör att vara tillämpliga på och i Förenade kungariket.

Artikel 2
Stödberättigande

1.Den verksamhet som avses i artikel 1 och som äger rum i Förenade kungariket eller omfattar enheter eller deltagare från Förenade kungariket ska fortsätta att vara stödberättigande.

2.Vid tillämpning av andra bestämmelser i förordning (EU) nr 1288/2013 och i rättsakterna om genomförande av den förordningen som är nödvändiga för att ge verkan åt punkt 1 ska Förenade kungariket behandlas som en medlemsstat, om inte annat följer av bestämmelserna i denna förordning.

Företrädare för Förenade kungariket får dock inte delta i den kommitté som avses i artikel 36 i förordning (EU) nr 1288/2013.

Artikel 3
Kontroller och revisioner

Kommissionen och Förenade kungarikets myndigheter ska komma överens om tillämpningen av bestämmelserna om kontroller och revisioner av sådan rörlighet i utbildningssyfte som avses i artikel 1. Kontrollerna och revisionerna ska omfatta hela rörlighetsperioden och uppföljningen av denna.

Om nödvändiga kontroller och revisioner av programmet inte kan genomföras i Förenade kungariket ska detta anses vara en allvarlig brist vad gäller fullgörandet av de viktigaste skyldigheterna vid genomförandet av det rättsliga åtagandet mellan kommissionen och det nationella programkontoret i Förenade kungariket.

Artikel 4
Ikraftträdande och tillämpning

Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med dagen efter den dag då fördragen upphör att vara tillämpliga på och i Förenade kungariket i enlighet med artikel 50.3 i fördraget om Europeiska unionen.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar    På rådets vägnar

Ordförande    Ordförande

FINANSIERINGSÖVERSIKT FÖR RÄTTSAKT

1.GRUNDLÄGGANDE UPPGIFTER OM FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

1.1Förslagets eller initiativets titel

1.2Berörda politikområden

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om bestämmelser för att möjliggöra en fortsättning av pågående rörlighet i utbildningssyfte inom programmet Erasmus+ i samband med Förenade kungariket Storbritannien och Nordirlands utträde ur Europeiska unionen

1.3Grunder för förslaget eller initiativet

1.3.1Krav som ska uppfyllas på kort eller lång sikt, inbegripet en detaljerad tidsplan för genomförandet av initiativet

Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med dagen efter den dag då fördragen upphör att vara tillämpliga på och i Förenade kungariket i enlighet med artikel 50.3 i fördraget om Europeiska unionen.

Förordningen ska inte tillämpas om ett utträdesavtal som ingåtts med Förenade kungariket i enlighet med artikel 50.2 i fördraget om Europeiska unionen har trätt i kraft den dagen.

1.3.2Mervärdet i unionens intervention (som kan följa av flera faktorer, t.ex. samordningsfördelar, rättssäkerhet, ökad effektivitet eller komplementaritet). Med ”mervärdet i unionens intervention” i denna punkt avses det värde en åtgärd från unionens sida tillför utöver det värde som annars skulle ha skapats av enbart medlemsstaterna.

Inte tillämpligt.

1.3.3Erfarenheter från tidigare liknande åtgärder

Inte tillämpligt.

1.3.4Förenlighet med den fleråriga budgetramen och eventuella synergieffekter med andra relevanta instrument

Denna förordning är förenlig med den fleråriga budgetramen. Den har inga budgetkonsekvenser.

1.3.5En bedömning av de olika finansieringsalternativ som finns att tillgå, inbegripet möjligheter till omfördelning

Denna förordning har inga budgetkonsekvenser. Unionsbidraget till programmen kommer att finansieras via unionens allmänna budget.

1.4BERÄKNADE BUDGETKONSEKVENSER AV FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

X Inga budgetkonsekvenser

1.5Planerad metod för genomförandet 4

 Direkt förvaltning som sköts av kommissionen

av dess avdelningar, vilket också inbegriper personalen vid unionens delegationer,

av genomförandeorgan.

 Delad förvaltning med medlemsstaterna

 Indirekt förvaltning genom att uppgifter som ingår i budgetgenomförandet anförtros

tredjeländer eller organ som de har utsett

internationella organisationer och organ kopplade till dem (ange vilka)

EIB och Europeiska investeringsfonden

organ som avses i artiklarna 70 och 71 i budgetförordningen

offentligrättsliga organ

privaträttsliga organ som anförtrotts offentliga förvaltningsuppgifter i den utsträckning som de lämnar tillräckliga ekonomiska garantier

organ som omfattas av privaträtten i en medlemsstat, som anförtrotts genomförandeuppgifter inom ramen för ett offentlig-privat partnerskap och som lämnar tillräckliga ekonomiska garantier

personer som anförtrotts genomförandet av särskilda åtgärder inom Gusp enligt avdelning V i fördraget om Europeiska unionen och som fastställs i den relevanta grundläggande rättsakten.

Vid fler än en metod, ange kompletterande uppgifter under ”Anmärkningar”.

Anmärkningar

Inte tillämpligt.

2.FÖRVALTNING

2.1Regler om uppföljning och rapportering

Ange intervall och andra villkor för sådana åtgärder:

Inte tillämpligt.

2.2Förvaltnings- och kontrollsystem

2.2.1Motivering av den genomförandemetod, de finansieringsmekanismer, de betalningsvillkor och den kontrollstrategi som föreslås

Inte tillämpligt.

2.2.2Uppgifter om identifierade risker och om det eller de interna kontrollsystem som inrättats för att begränsa riskerna

Inte tillämpligt.

2.2.3Beräkning och motivering av kontrollernas kostnadseffektivitet (dvs. förhållandet mellan kostnaden för kontrollerna och värdet av de medel som förvaltas) och en bedömning av den förväntade risken för fel (vid betalning och vid avslutande)

Inte tillämpligt.

2.3Åtgärder för att förebygga bedrägeri och oriktigheter

Inte tillämpligt.

3.BERÄKNADE BUDGETKONSEKVENSER AV FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

3.1Berörda rubriker i den fleråriga budgetramen och budgetrubriker i den årliga budgetens utgiftsdel

·Befintliga budgetrubriker (även kallade ”budgetposter”)

Redovisa enligt de berörda rubrikerna i den fleråriga budgetramen i nummerföljd

Rubrik i den fleråriga budgetramen

Budgetrubrik

Typ av
anslag

Bidrag

Nummer

Diff./Icke-diff. 5

från Eftaländer 6

från kandidatländer 7

från tredjeländer

enligt artikel 21.2 b i budgetförordningen

Diff.

NEJ

NEJ

NEJ

NEJ

3.2Förslagets beräknade budgetkonsekvenser på anslagen

3.2.1Sammanfattning av beräknad inverkan på driftsanslagen 

   Denna förordning har inga budgetkonsekvenser.

   Förslaget/initiativet kräver att driftsanslag tas i anspråk enligt följande:

 

 

 

2019

2020

2021

2022

2023

Efterföljande år

TOTALT

 Annullering av driftsanslag

 

 

 

 

 

 

 

 

Åtaganden

(1a)

 

 

 

 

 

 

 

Betalningar

(2a)

 

 

 

 

 

 

 

TOTALA anslag

 

Åtaganden

=1a+1b +3

 

 

 

 

 

 

 

Betalningar

=2a+2b

+3.

 

 

 

 

 

 

 

TOTALA driftsanslag 

Åtaganden

(4)

 

 

 

 

 

 

 

Betalningar

(5)

 

 

 

 

 

 

 

TOTALA anslag av administrativ natur som finansieras genom ramanslagen för särskilda program 

(6)

 

 

 

 

 

 

 

TOTALA anslag för RUBRIK 13

i den fleråriga budgetramen 

Åtaganden

=4+ 6

 

 

 

 

 

 

 

Betalningar

=5+ 6

 

 

 

 

 

 

 

 Upprepa avsnittet ovan om flera rubriker avseende driftsanslag i budgetramen påverkas av förslaget eller initiativet: 

TOTALA driftsanslag (alla

Åtaganden

(4)

 

 

 

 

 

 

 

 

rubriker avseende driftsanslag) 

Betalningar

(5)

 

 

 

 

 

 

 

 

TOTALA anslag av administrativ natur som finansieras genom ramanslagen för särskilda program (alla driftsrelaterade rubriker) 

 (6)

 

 

 

 

 

 

 

 

TOTALA anslag för RUBRIKERNA 1–4

i den fleråriga budgetramen

(referensbelopp) 

Åtaganden

=4+ 6

 

 

 

 

 

 

 

 

Betalningar

=5+ 6

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Rubrik i den fleråriga budgetramen

5.

”Administrativa utgifter” 

Detta avsnitt ska fyllas i med hjälp av det datablad för budgetuppgifter av administrativ natur som först ska föras in i bilagan till finansieringsöversikt för rättsakt   (bilaga V till de interna bestämmelserna), vilken ska laddas upp i DECIDE som underlag för samråden mellan kommissionens avdelningar.

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

 

      

År n 

År n+1 

År n+2 

År n+3 

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

TOTALT

GD: <…….> 

Personalresurse 

 

 

 

 

 

 

 

 

Övriga administrativa utgifter 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOTALT GD <…….> 

Anslag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOTALA anslag för RUBRIK 5 

i den fleråriga budgetramen

(Summa åtaganden =

summa betalningar) 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

 

      

År n 8  

År n+1 

År n+2 

År n+3 

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6) 

TOTALT

TOTALA anslag för RUBRIKERNA 1–5

i den fleråriga budgetramen

Åtaganden 

 

 

 

 

 

 

 

 

Betalningar 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.2.2Beräknad output som finansieras med driftsanslag

Åtagandebemyndiganden i miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

Ange mål och output

 

 

 

År n 

År n+1 

År n+2 

År n+3 

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

TOTALT 

OUTPUT 

Typ 9  

 

Genomsnittliga kostnader

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Antal

Kostn.

Totalt antal

Total kostnad

SPECIFIKT MÅL nr 1 10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Output

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Output

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Output

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delsumma för specifikt mål nr 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPECIFIKT MÅL nr 2…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Output

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delsumma för specifikt mål nr 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOTALT 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.2.3Sammanfattning av beräknad inverkan på de administrativa anslagen

Förslaget/initiativet kräver inte att anslag av administrativ natur tas i anspråk

Förslaget/initiativet kräver att anslag av administrativ natur tas i anspråk enligt följande:

Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

 

År 

n 11

År n+1 

År n+2 

År n+3 

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6) 

TOTALT

 

RUBRIK 5 

i den fleråriga budgetramen

 

 

 

 

 

 

 

 

Personalresurser

 

 

 

 

 

 

 

 

Övriga administrativa utgifter

 

 

 

 

 

 

 

 

Delsumma RUBRIK 5 i den fleråriga budgetramen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utanför RUBRIK 5 12  i den fleråriga

budgetramen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Personalresurser

 

 

 

 

 

 

 

 

Övriga utgifter av administrativ natur

 

 

 

 

 

 

 

 

Delsumma utanför RUBRIK 5 i den fleråriga budgetramen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOTALT 

 

 

 

 

 

 

 

 

Personalbehov och andra administrativa kostnader ska täckas genom anslag inom generaldirektoratet vilka redan har avdelats för förvaltningen av åtgärden i fråga, eller genom en omfördelning av anslag inom generaldirektoratet, om så krävs kompletterad med ytterligare resurser som kan tilldelas det förvaltande generaldirektoratet som ett led i det årliga förfarandet för tilldelning av anslag och med hänsyn tagen till begränsningar i fråga om budgetmedel.

 

3.2.3.1 Beräknat personalbehov

Förslaget/initiativet kräver inte att personalresurser tas i anspråk

Förslaget/initiativet kräver att personalresurser tas i anspråk enligt följande:

Beräkningarna ska anges i heltidsekvivalenter

 

År n 

År n+1 

År n+2 

År n+3 

För in så många år som behövs för att redovisa varaktigheten för inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6) 

Tjänster som tas upp i tjänsteförteckningen (tjänstemän och tillfälligt anställda) 

XX 01 01 01 (vid huvudkontoret eller vid kommissionens kontor i medlemsstaterna) 

 

 

 

 

 

 

 

XX 01 01 02 (vid delegationer)

 

 

 

 

 

 

 

XX 01 05 01/11/21 (indirekta forskningsåtgärder)

 

 

 

 

 

 

 

10 01 05 01/11 (direkta forskningsåtgärder)

 

 

 

 

 

 

 

Extern personal (i heltidsekvivalenter) 13  

 

XX 01 02 01 (kontraktsanställda, nationella experter och vikarier finansierade genom ramanslaget) 

 

 

 

 

 

 

 

XX 01 02 02 (kontraktsanställda, lokalanställda, nationella experter, vikarier och unga experter som tjänstgör vid delegationerna)

 

 

 

 

 

 

 

XX 01 04 yy  14

 

– vid huvudkontoret 

 

 

 

 

 

 

 

 

– vid delegationer

 

 

 

 

 

 

 

XX 01 05 02/12/22 (kontraktsanställda, nationella experter och vikarier som arbetar med indirekta forskningsåtgärder)

 

 

 

 

 

 

 

10 01 05 02/12 (kontraktsanställda, vikarier och nationella experter som arbetar med direkta forskningsåtgärder)

 

 

 

 

 

 

 

Annan budgetrubrik (ange vilken)

 

 

 

 

 

 

 

TOTALT 

 

 

 

 

 

 

 

XX motsvarar det politikområde eller den avdelning i budgeten som avses.

Personalbehoven ska täckas med personal inom generaldirektoratet vilka redan har avdelats för förvaltningen av åtgärden i fråga, eller genom en omfördelning av personal inom generaldirektoratet, om så krävs kompletterad med ytterligare resurser som kan tilldelas det förvaltande generaldirektoratet som ett led i det årliga förfarandet för tilldelning av anslag och med hänsyn tagen till begränsningar i fråga om budgetmedel.

Beskrivning av arbetsuppgifter:

Tjänstemän och tillfälligt anställda

 

Extern personal

 

3.2.4 Förenlighet med den gällande fleråriga budgetramen

Förslaget/initiativet

X kan finansieras fullständigt inom den berörda rubriken i den fleråriga budgetramen.

 kräver användning av den outnyttjade marginalen under den relevanta rubriken i den fleråriga budgetramen och/eller användning av de särskilda instrument enligt definitionen i förordningen om den fleråriga budgetramen.

Beskriv vad som krävs, ange berörda rubriker och budgetrubriker, motsvarande belopp och de instrument som är föreslagna för användning.

 kräver en översyn av den fleråriga budgetramen.

Beskriv vad som krävs, ange berörda rubriker och budgetrubriker samt de motsvarande beloppen.

3.2.5 Bidrag från tredje part

Förslaget/initiativet

X innehåller inga bestämmelser om samfinansiering från tredje parter

innehåller bestämmelser om samfinansiering från tredje parter enligt följande uppskattning:

Anslag i euro

3.3 Beräknad inverkan på inkomsterna

X Förslaget/initiativet påverkar inte budgetens inkomstsida.

Förslaget/initiativet påverkar inkomsterna på följande sätt:

     Påverkan på egna medel

     Påverkan på andra inkomster

Ange om inkomsterna har avsatts för utgiftsposter X

euro

För inkomster avsatta för särskilda ändamål, ange vilka budgetrubriker i utgiftsdelen som berörs.

Inte tillämpligt.

Övriga anmärkningar (t.ex. vilken metod/formel som har använts för att beräkna inverkan på inkomsterna eller andra relevanta uppgifter).

(1)    […]
(2)    […]
(3)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1288/2013 av den 11 december 2013 om inrättande av ”Erasmus+”: Unionens program för allmän utbildning, yrkesutbildning, ungdom och idrott och om upphävande av besluten nr 1719/2006/EG, nr 1720/2006/EG och nr 1298/2008/EG (EUT L 347, 20.12.2013, s. 50).
(4)

Närmare förklaringar av de olika metoderna för genomförande med hänvisningar till respektive bestämmelser i budgetförordningen återfinns på BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx  

(5)    Diff. = differentierade anslag / Icke-diff. = icke-differentierade anslag.    
(6)    Efta: Europeiska frihandelssammanslutningen.
(7)    Kandidatländer och i förekommande fall potentiella kandidatländer i västra Balkan.
(8)

 Med år n avses det år då förslaget eller initiativet ska börja genomföras. Ersätt ”n” med det förväntade första genomförandeåret (till exempel 2021). Detsamma för följande år.

(9)

Output som ska anges är de produkter eller tjänster som levererats (t.ex. antal studentutbyten som har finansierats eller antal kilometer väg som har byggts).

(10)

Mål som redovisats under punkt 1.4.2: ”Specifikt/specifika mål…”.

(11)

 Med år n avses det år då förslaget eller initiativet ska börja genomföras. Ersätt ”n” med det förväntade första genomförandeåret (till exempel 2021). Detsamma för följande år.

(12)  Detta avser tekniskt eller administrativt stöd för genomförandet av vissa av Europeiska unionens program och åtgärder (tidigare s.k. BA-poster) samt indirekta och direkta forskningsåtgärder.
(13)

[Denna fotnot förklarar vissa initialförkortningar som inte används i den svenska versionen].

(14)

Särskilt tak för finansiering av extern personal genom driftsanslag (tidigare s.k. BA-poster).

Top