EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019DC0155

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om kvaliteten på de budgetuppgifter som medlemsstaterna rapporterade in under 2018

COM/2019/155 final

Bryssel den 27.3.2019

COM(2019) 155 final

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

om kvaliteten på de budgetuppgifter som medlemsstaterna rapporterade in under 2018


RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

om kvaliteten på de budgetuppgifter som medlemsstaterna rapporterade in under 2018

INNEHÅLL

1.    Bakgrund    

2.    De viktigaste resultaten från 2018 års rapportering om det offentliga underskottet och den offentliga skulden    

2.1.    Aktualitet, tillförlitlighet och fullständighet    

2.1.1.    Aktualitet    

2.1.2.    Tillförlitlighet    

2.1.3.    Fullständighet i tabeller och kompletterande information    

2.1.4.    Tilläggstabell för rapportering av statliga ingripanden i syfte att stödja finansinstitut    

2.1.5.    Frågeformulär om mellanstatlig långivning    

2.2.    Efterlevnad av redovisningsreglerna och de statistiska uppgifternas konsekvens    

2.2.1.    Informationsutbyte och klargöranden    

2.2.2.    Dialogbesök och metodiska besök    

2.2.3.    Särskilda råd från Eurostat    

2.2.4.    Aktuella metodfrågor    

2.2.5.    Överensstämmelse med de bakomliggande offentliga räkenskaperna    

2.3.    Offentliggörande    

2.3.1.    Offentliggörande av nyckeltal och detaljerade rapporteringstabeller    

2.3.2.    Reservationer mot uppgifternas kvalitet    

2.3.3.    Ändringar av inrapporterade uppgifter    

2.3.4.    Offentliggörande av metadata (förteckningar)    

3.    Slutsatser    


1.Bakgrund

Enligt artikel 8.3 i rådets förordning (EG) nr 479/2009 om tillämpningen av protokollet om förfarandet vid alltför stora underskott 1 ska kommissionen (Eurostat) regelbundet rapportera till Europaparlamentet och rådet om kvaliteten på de faktiska 2 budgetuppgifter som rapporteras av medlemsstaterna. Denna årsrapport innehåller en övergripande bedömning av i vilken mån uppgifterna följer redovisningsreglerna och är aktuella, tillförlitliga, fullständiga och konsekventa. Kommissionen antog den förra rapporten (om uppgifter för 2017) den 8 mars 2018 3 .

Eurostat bedömer regelbundet kvaliteten på de faktiska uppgifter inom förfarandet för alltför stora underskott som medlemsstaterna rapporterar in och på de bakomliggande offentliga räkenskaperna, i enlighet med förordning (EU) nr 549/2013 4 (ENS 2010). Bedömningarna inriktas på faktorer som förklarar det offentliga överskottet/underskottet (i procent av BNP) och förändringar i den offentliga skuldkvoten. Medlemsstaterna skickar denna information till Eurostat två gånger om året i tabellerna över anmälningar vid förfarandet vid alltför stora underskott (nedan kallat underskottsförfarandet), frågeformuläret om tabellerna över anmälningar vid underskottsförfarandet, tilläggstabellen för statliga ingripanden i syfte att stödja finansinstitut samt bilaterala klargöranden. Eurostat håller dessutom kontakt med medlemsstaterna genom regelbundna dialogbesök inom ramen för underskottsförfarandet.

Denna rapport bygger på de viktigaste resultaten och slutsatserna av de uppgifter inom underskottsförfarandet som medlemsstaterna rapporterade in under 2018. Fokus ligger på de senaste rapporterna, som lämnades in i oktober 2018. I tillämpliga fall görs en jämförelse av dessa uppgifter med de uppgifter som skickades in i april 2018 och 2017.

2.De viktigaste resultaten från 2018 års rapportering om det offentliga underskottet och den offentliga skulden

2.1.Aktualitet, tillförlitlighet och fullständighet

2.1.1.Aktualitet

Medlemsstaterna ska underrätta Eurostat om sina faktiska och förväntade uppgifter inom underskottsförfarandet två gånger om året, före den 1 april och före den 1 oktober 5 . Under 2018 täckte rapporteringen perioden 2014–2018. Uppgifterna för 2018 visar vad de nationella myndigheterna förväntar sig, medan uppgifterna för 2014–2017 är faktiska uppgifter 6 . I enlighet med artikel 8.1 i förordning (EG) nr 479/2009 bedömer Eurostat de faktiska uppgifterna, men inte de förväntade uppgifterna.

Alla medlemsstater höll tidsfristerna för rapportering för båda av dessa anmälningar.

2.1.2.Tillförlitlighet

De revideringar som gjordes mellan anmälningarna vid underskottsförfarandet i april 2018 och oktober 2018 berodde främst på uppdateringar av källdata (i första hand rörelsemedel och skatteuppgifter) samt på metodändringar såsom omklassificeringar av enheter eller transaktioner.

De revideringar som gjordes av uppgifter från 2017 mellan anmälningarna i april och oktober 2018 visade att det offentliga överskottet/underskottet (i procent av BNP) hade förbättrats i tio medlemsstater och försämrats i åtta medlemsstater. De största positiva revideringarna registrerades av Polen, Slovakien, Sverige (+0,3 procentenheter i varje enskilt fall) och Bulgarien (+0,2 procentenheter), och de största negativa revideringarna av Malta (-0,4 procentenheter), Ungern och Tyskland (-0,3 procentenheter vardera). De största revideringarna uppåt för 2017 års skuld som inte berodde på BNP-revideringar registrerades av Frankrike (+1,7 procentenheter), Bulgarien (+0,8 procentenheter), Nederländerna och Cypern (båda +0,5 procentenheter), Belgien (+0,4 procentenheter) och Malta (+0,3 procentenheter), medan Danmark reviderade skulden nedåt (-0,3 procentenheter).

BNP-revideringar hade en märkbar inverkan på skuldkvoterna för flera medlemsstater. I synnerhet ökade skuldkvoten efter BNP-revideringar för Slovenien, Irland (båda +0,5 procentenheter), Sverige (+0,2 procentenheter), Slovakien och Tjeckien (båda +0,1 procentenheter), och minskade för 22 medlemsstater, varav den största minskningen registrerades för Grekland (-2,5 procentenheter), Cypern (-1,8 procentenheter), Portugal (-1,0 procentenheter), Italien och Bulgarien (båda -0,6 procentenheter).

2.1.3.Fullständighet i tabeller och kompletterande information

Det är en rättslig skyldighet att fylla i rapporteringstabellerna, och det är en förutsättning för att Eurostat ska kunna göra en korrekt bedömning av uppgifternas kvalitet. Enligt artikel 8.2 i förordning (EG) nr 479/2009 ska medlemsstaterna förse Eurostat med relevanta statistiska uppgifter som ”särskilt [ska] omfatta

a)    uppgifter från nationalräkenskaperna,

b)    förteckningar,

c)    tabeller över anmälningar vid förfarandet vid alltför stora underskott,

d)    ytterligare frågeformulär och klargöranden i samband med dessa anmälningar.”

Det finns fyra huvudsakliga tabeller som ska fyllas i för anmälningar vid underskottsförfarandet:

-Tabell 1 gäller rapportering om det offentliga överskottet/underskottet (totalt och per offentlig delsektor) och skuldnivå (totalt 7 och per kategori av finansiellt instrument). Tabellen omfattar också BNP till marknadspris och den offentliga sektorns utgifter för fasta bruttoinvesteringar och räntor.

-Tabellerna 2A–2D innehåller uppgifter som förklarar sambandet mellan de nationella definitionerna av det offentliga saldot (”rörelsemedel” inom nationalräkenskapernas metodologi) och överskottet/underskottet för alla delsektorer av den offentliga sektorn (”finansiellt sparande/nettoupplåning” inom nationalräkenskapernas metodologi) 8 . 

-Tabellerna 3A–3D innehåller uppgifter som förklarar hur det offentliga underskottet/överskottet och andra relevanta faktorer har bidragit till variationen i den offentliga skuldnivån och till konsolideringen av skulden.

-Tabell 4 innehåller främst uppgifter om handelskrediter och förskott 9 .

År 2018 omfattade tabellerna 1 och 2 åren 2014–2018 10 medan övriga tabeller omfattade åren 2014–2017.

Samtliga medlemsstater skickade in alla tabeller över anmälningar 11 vid underskottsförfarandet till Eurostat i april och oktober. Vid rapporteringen i oktober fyllde alla medlemsstater i hela tabell 1 och lämnade uppgifter i tabell 2 om sambandet mellan rörelsemedel och överskott/underskott vid underskottsförfarandet för alla delsektorer. Några medlemsstater (Tyskland och Österrike) rapporterade inte alla övergångsposter som begärdes i mallen, medan några (Tyskland, Italien, Nederländerna, Finland och Sverige) inkluderade vissa kvarvarande övergångsposter.

Några medlemsstater lämnade inte in alla uppdelningar i tabell 3, särskilt för kommuner.

Den offentliga sektorns stock av handelskrediter och förskott bör redovisas i tabell 4. Fullständig täckning av alla delsektorer av den offentliga sektorn liksom inom delsektorerna har dock ännu inte uppnåtts av alla medlemsstater. Några medlemsstater markerade att uppgifterna var preliminära eller beräknade. Belgien, Bulgarien, Tyskland, Irland, Frankrike, Italien, Cypern, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen och Förenade kungariket kan följaktligen få sina uppgifter reviderade vid senare anmälningstillfällen.

Samtidigt som tabellernas fullständighet fortfarande kan förbättras, förväntas de utestående frågorna få liten inverkan på uppgifternas kvalitet.

Alla medlemsstater besvarade frågeformuläret om tabellerna över anmälningar vid underskottsförfarandet 12 . Svarens täckning och kvalitet förbättrades ytterligare, men framsteg krävs fortfarande eftersom vissa medlemsstater inte rapporterade in alla upplysningar som efterfrågades. Det gäller framför allt uppgifter om statens fordringar och skuldavskrivningar, uppdelningen av övriga obetalda/förutbetalda inkomster och utgifter, bokföringen av offentliga garantier (huvudsakligen för kommuner) och uppgifter om kapitaltillskott.

2.1.4.Tilläggstabell för rapportering av statliga ingripanden i syfte att stödja finansinstitut 

Sedan den 15 juli 2009 har Eurostat samlat in tilläggsuppgifter om statliga ingripanden i syfte att stödja finansinstitut. De uppgifter som samlades in under 2018 avsåg 2007–2017. Alla utom fem medlemsstater (Estland, Malta, Polen, Rumänien och Slovakien) rapporterade statliga ingripanden under denna period. I Finland (2008) och Tjeckien (2013–2015) avsåg de enda rapporterade ingripandena ansvarsförbindelser. År 2017 rapporterade de flesta länder en neutral eller begränsad underskottsökande effekt av statligt ingripande för att stödja finansinstitut, med undantag för Portugal, Italien och Cypern, där denna effekt var större. De största ackumulerade effekterna på statsskulden i slutet av 2017 observerades i Grekland, Cypern och Irland.

Tillsammans med sitt pressmeddelande om underskottsförfarandet offentliggjorde Eurostat bakgrundsinformation 13 om statliga ingripanden för att stödja finansinstitut med ytterligare upplysningar om innehållet i tilläggstabellen och resultaten av uppgifterna. 

2.1.5.Frågeformulär om mellanstatlig långivning

Medlemsstaterna rapporterar om bilateral mellanstatlig långivning som vanligtvis tillhandahålls inom ekonomiska stödprogram. Dessa uppgifter och ytterligare upplysningar om Europeiska finansiella stabiliseringsfaciliteten ingår också i pressmeddelandena om underskottsförfarandet. Uppgifterna för 2014–2017 avsåg huvudsakligen långivning till Grekland, Irland och Portugal.

Den bilaterala mellanstatliga långivningen räknas av vid beräkningen av aggregat för EU-28 och euroområdet för den offentliga skulden enligt Maastrichtkriterierna, eftersom båda visas på konsoliderad basis.

2.2.Efterlevnad av redovisningsreglerna och de statistiska uppgifternas konsekvens

2.2.1.Informationsutbyte och klargöranden

Under den tre veckor långa anmälningsperioden mellan höstens och vårens tidsfrister för rapportering och offentliggörandet av uppgifterna kontaktade Eurostat alla nationella statistikmyndigheter för att begära ytterligare information och klargöra redovisningsreglernas tillämpning på specifika transaktioner. Detta omfattade flera omgångar av korrespondens.

För rapporteringsperioden hösten 2018 skickades en första omgång med begäranden om klargöranden till alla medlemsstater före den 5 oktober och en andra före den 12 oktober; en tredje omgång skickades till 16 medlemsstater och en fjärde till en. Eurostat bad vissa medlemsstater om reviderade tabeller över anmälningar vid underskottsförfarandet, reviderade tabeller för de bakomliggande offentliga räkenskaperna (dvs. den årliga redovisningen av utgifter och inkomster samt kvartalsuppgifterna om finansiella och icke-finansiella räkenskaper) och reviderade frågeformulär om tabellerna över anmälningar vid underskottsförfarandet. I de flesta fall var ändringarna av uppgifter korrigeringar av tekniska fel, bristande intern konsekvens och justeringar. Ett fåtal ändringar rörde uppdateringar av källdata för faktiska och förväntade uppgifter.

2.2.2.Dialogbesök och metodiska besök

I förordning (EG) nr 479/2009 föreskrivs att Eurostat ska genomföra dialogbesök och metodiska besök i medlemsstaterna. Företrädare för generaldirektoratet för ekonomi och finans och Europeiska centralbanken deltar fortlöpande i sådana besök som observatörer.

Eurostat genomför regelbundna dialogbesök (minst vartannat år) i medlemsstaterna för att se över rapporterade uppgifter, utreda metodfrågor, diskutera de statistiska rutiner och källor som beskrivs i förteckningarna samt bedöma om tillämpliga redovisningsregler följs (avgränsningen av den offentliga sektorn, tidpunkten för registrering och klassificeringen av offentliga transaktioner och skulder).

Metodiska besök äger endast rum i undantagsfall då det tydligt har konstaterats betydande risker eller problem med uppgifternas kvalitet.

Särskilda besök eller tekniska besök kan även anordnas om Eurostat tar upp en specifik viktig fråga med en medlemsstat, som inte kan lösas på annat sätt än genom ett möte med de berörda myndigheterna.

År 2018 genomförde Eurostat dialogbesök i Nederländerna, Finland, Rumänien, Tyskland, Polen, Grekland (två gånger), Litauen, Malta, Bulgarien, Belgien, Kroatien och Italien. Man genomförde också särskilda besök i Frankrike och Spanien, ett tekniskt besök på Island, men inga metodiska besök.

De slutgiltiga resultaten av varje dialogbesök, med överenskomna åtgärder och en lägesrapport om de frågor som diskuterats, skickas till ekonomiska och finansiella kommittén och offentliggörs på Eurostats webbplats 14 . Dialogbesöken och genomförandet av åtgärder har väsentligt förbättrat uppgifternas kvalitet över tid.

2.2.3.Särskilda råd från Eurostat

Medlemsstaterna rådgör regelbundet med Eurostat för att klargöra nationella redovisningsfrågor kring genomförda eller framtida transaktioner. Eurostat ger råd i enlighet med de offentliggjorda riktlinjerna 15 . Sedan juli 2016 offentliggör Eurostat, av insynsskäl, alla sina skrivelser med råd 16 utan att först be om den berörda medlemsstatens samtycke, såsom tidigare varit praxis. Under 2018 offentliggjordes 21 skrivelser med råd.

2.2.4.Aktuella metodfrågor

Eurostat kontrollerar om ENS 2010-reglerna och Eurostats metodbeslut tillämpas genom att analysera de uppgifter som medlemsstaterna rapporterar i tabellerna och frågeformuläret, samt genom diskussioner med de nationella statistikmyndigheterna i samband med dialogbesöken.

Eurostat ger ytterligare metodrådgivning om redovisningsregler för underskottsförfarandet och statistiken över den offentliga förvaltningens finanser, som kompletterar de allmänna ENS 2010-reglerna. Riktlinjer utfärdas på Eurostats ansvar efter samråd med de nationella statistikmyndigheterna. Klargöranden med förklaringar av redovisningsreglerna för mycket specifika frågor utfärdas också på Eurostats ansvar.

Den 8 maj 2018 offentliggjorde Eurostat en vägledning 17 om statistisk behandling av avtal om energiprestanda.

Frågor som inte täcktes tillräckligt i befintliga handböcker och riktlinjer analyserades och diskuterades ytterligare i tekniska arbetsgrupper och projektgrupper.

Förutom de två vanliga arbetsgruppsmötena om statistik inom underskottsförfarandet anordnade Eurostat tre projektgruppsmöten (två om metodfrågor och ett om statistik över offentliga finanser).

Efter Ekofinrådets slutsatser från november 2017 analyserade Eurostat ändamålsenligheten hos de nya förfarandena för utformning och genomförande av metoder som ligger till grund för uppgifter om förfarandet vid alltför stora underskott 18 efter ett års tillämpning. Man tittade särskilt på hur de använts i utvecklingen av olika typer av metodiska riktlinjer som tolkar och kompletterar ENS 2010. I Ekofinrådets slutsatser från november 2018 om EU-statistik 19 betonas att rådet välkomnar de framsteg som gjorts när det gäller att införa metodändringar på ett strukturerat och planerat vis och de nya förfarandena för utfärdande av nya riktlinjer. Eurostat kommer fortsätta att samarbeta med medlemsstaterna för att komplettera och förtydliga de befintliga förfarandena när det gäller uppgifter inom underskottsförfarandet, för att säkerställa att de tillämpas effektivt.

Den 22 februari 2017 antog kommissionen en rapport 20 om utredningen av manipulation av statistik i Österrike i enlighet med förordning (EU) nr 1173/2011 21 och ett förslag 22 till rådets genomförandebeslut om åläggande av böter för Österrike för manipulation av uppgifter om skuld i delstaten Salzburg. I enlighet med artikel 8.1 i förordningen antog rådet genomförandebeslutet 23 den 28 maj 2018 och ålade Österrike böter på 26,82 miljoner euro för att tre enheter inom den offentliga förvaltningen genom grov försumlighet lämnat felaktiga uppgifter om den offentliga sektorns skuld.

2.2.5.Överensstämmelse med de bakomliggande offentliga räkenskaperna

Tidsfristerna för anmälan enligt förordning (EG) nr 479/2009, dvs. den 1 april och den 1 oktober, infördes för att se till att den offentliga sektorns bakomliggande årliga och kvartalsvisa räkenskaper är konsekventa, som de rapporteras i de olika ENS-överföringstabeller som skickas till Eurostat. Till exempel bör den offentliga sektorns totala utgifter och inkomster stämma överens med det rapporterade överskottet/underskottet vid underskottsförfarandet.

Uppgifterna inom underskottsförfarandet stämde i regel överens med de räkenskaper för den offentliga sektorn som rapporterats in i enlighet med ENS 2010, även om balansräkningarna för finansiella tillgångar och skulder (stockar) och den offentliga sektorns finansiella kvartalsräkenskaper utgör ett visst orosmoment (ENS-tabell 27). Vissa medlemsstater måste fortfarande förbättra överensstämmelsen mellan tabell 3 inom underskottsförfarandet och ENS-tabell 27.

Det finns betydande bristande konsekvens vad gäller finansiella nettotransaktioner för ett antal år för Grekland, eftersom de finansiella räkenskaperna från den grekiska centralbanken inte är i linje med uppgifterna inom underskottsförfarandet från Elstat. Den grekiska centralbanken har inte följt Eurostats riktlinjer om redovisning inom ENS 2010 i ett antal fall. Eurostat beslutade i oktober 2015 att inte offentliggöra ENS-tabell 27 för Grekland förrän problemen är lösta.

Det finns också märkbara brister för Frankrike avseende registreringen av övriga obetalda/förutbetalda inkomster och utgifter för staten och socialförsäkringssystemen under 2017.

Tysklands, Portugals (2014–2017) och Spaniens (2014–2016) rapportering av statistiska avvikelser i tabellerna över anmälningar i oktober 2018 skiljer sig från konventionen för ENS-tabell 27, vilket leder till väsentliga avvikelser för alla år.

De uppgifter om överskott/underskott samt utgifter för fasta bruttoinvesteringar och räntor som medlemsstaterna rapporterat var fullt konsekventa med års- och kvartalsuppgifterna om den offentliga sektorns utgifter och inkomster (ENS-tabellerna 2 och 25). Uppgifterna om årlig skuld och kvartalsräkenskaperna för den offentliga sektorns skuld (ENS-tabell 28) stämde också helt överens för alla medlemsstater.

2.3.Offentliggörande

2.3.1.Offentliggörande av nyckeltal och detaljerade rapporteringstabeller

I artikel 14.1 i förordning (EG) nr 479/2009 anges följande: ”Senast tre veckor efter den sista rapporteringsdag [...] ska kommissionen (Eurostat) tillhandahålla de uppgifter om det faktiska underskottet och den faktiska skuldsättningen som krävs för tillämpningen av protokollet om förfarandet vid alltför stora underskott. Uppgifterna ska tillhandahållas genom offentliggörande.”

Eurostat offentliggjorde uppgifterna om den offentliga sektorns underskott och skuldsättning på sin webbplats den 23 april 24 och den 22 oktober 25 , tillsammans med alla slutliga rapporteringstabeller 26 från medlemsstaterna och även meddelanden om följande:

-Stock-/flödesjusteringen.

-Statliga ingripanden i syfte att stödja finansinstitut.

-Skuldstocken av handelskrediter och förskott.

-Revideringar av den offentliga sektorns överskott/underskott och skuld.

Eurostat offentliggjorde även ett pressmeddelande om skulden enligt Maastricht-kriterierna på kvartalsbasis (ca t + 115 27 dagar) och ett pressmeddelande om det offentliga kvartalsunderskottet.

Enligt förordning (EG) nr 479/2009 ska medlemsstaterna offentliggöra sina faktiska uppgifter om underskott och skuldnivå. Alla medlemsstater offentliggör uppgifter om underskott och skuldnivå på nationell nivå. De flesta har meddelat Eurostat att de offentliggör alla sina tabeller inom underskottsförfarandet. Fem medlemsstater (Bulgarien, Italien, Luxemburg, Polen och Slovakien) offentliggjorde endast vissa av tabellerna. Frankrike offentliggjorde uppgifter om underskott och skuldnivå på nationell nivå i ett format som skilde sig från tabellerna inom underskottsförfarandet.

2.3.2.Reservationer mot uppgifternas kvalitet

April 2018

Eurostat vidhöll sin reservation mot kvaliteten på de uppgifter som rapporterats av Ungern och Frankrike. Reservationen mot kvaliteten på de uppgifter som Ungern rapporterade avseende sektorklassificeringen av de stiftelser som har inrättats av den ungerska centralbanken vidhölls, medan reservationen på grund av sektorklassificeringen av Eximbank drogs tillbaka. Reservationen mot kvaliteten på de uppgifter som rapporterats av Frankrike ändrades jämfört med pressmeddelandet från oktober 2017 avseende sektorklassificering av Agence Française de Développement och hanteringen av kapitaltillskottet till Areva.

Eurostat drog tillbaka sin reservation mot kvaliteten på de uppgifter som rapporterats av Belgien avseende sektorklassificeringen av sjukhus, i avvaktan på resultaten av de pågående samråden om frågan på EU-nivå.

Oktober 2018

Eurostat vidhöll sin reservation avseende kvaliteten på de uppgifter som rapporterats av Ungern avseende sektorklassificeringen av de stiftelser som inrättats av den ungerska centralbanken.

Eurostat drog tillbaka sin reservation mot kvaliteten på de uppgifter som rapporterats av Frankrike avseende sektorklassificeringen av Agence Française de Développement och hanteringen av kapitaltillskottet till Areva.

2.3.3.Ändringar av inrapporterade uppgifter

Eurostat har inte ändrat några av de uppgifter som medlemsstaterna rapporterade i samband med anmälningarna vid underskottsförfarandet i april eller oktober 2018.

2.3.4.Offentliggörande av metadata (förteckningar) 28

I förordning (EG) nr 479/2009 anges att förteckningarna över förfaranden vid alltför stora underskott ingår i de statistiska uppgifter som medlemsstaterna ska tillhandahålla. I förordningen föreskrivs också att förteckningarna ska offentliggöras nationellt.

Under 2014 förbättrades formatet för förteckningarna över förfaranden vid alltför stora underskott (ändrade strukturer och detaljnivå) och en överenskommelse ingicks med medlemsstaterna om den nya förteckningsmallen för ENS 2010. I slutet av 2018 hade Eurostat offentliggjort reviderade förteckningar för 24 medlemsstater. De återstående fyra medlemsstaterna (Frankrike, Irland, Luxemburg och Nederländerna) har lämnat ett utkast till förteckningar över förfaranden vid alltför stora underskott i det nya formatet och ytterligare framsteg förväntas.

3.Slutsatser

Eurostat konstaterar att de budgetuppgifter som har rapporterats överlag har blivit mer konsekventa och fullständiga. Kvaliteten på budgetuppgifterna behöver dock förbättras ytterligare. År 2018 försökte Eurostat uppnå förbättringar av kvaliteten på budgetuppgifterna genom bilaterala klargöranden i samband med bedömningen av anmälningarna vid underskottsförfarandet och genom att intensifiera kontakter och samråd med medlemsstaterna mellan anmälningarna. Offentliggörandet av alla Eurostats skrivelser med råd om metodfrågor har stärkt kunskapsutbytet och insynen. Det samma gäller för Eurostats omfattande satsningar på kommunikation mellan användare och producenter av statistik när det gäller metodutvecklingen.

För några medlemsstater, i synnerhet Grekland, kvarstår konsekvensproblemen i de finansiella kvartalsräkenskaperna.

Eurostat vidhöll sina reservationer mot kvaliteten på de uppgifter som rapporterades i anmälningarna vid underskottsförfarandet från Frankrike (april) och Ungern (april och oktober). Reservationerna för Belgien (april) och Frankrike (oktober) drogs tillbaka.

På det hela taget konstaterar Eurostat att kvaliteten på de rapporterade budgetuppgifterna förbättrades ytterligare under 2018. Medlemsstaterna har i allmänhet lämnat uppgifter av bättre kvalitet och mer fullständig information i tabellerna över anmälningar vid underskottsförfarandet och i annan relevant statistik.

(1)

   Rådets förordning (EG) nr 479/2009 om tillämpningen av protokollet om förfarandet vid alltför stora underskott som är fogat till fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen (EUT L 145, 10.6.2009, s. 1).

(2)

     Uppgifter för de senaste fyra åren i enlighet med artikel 3.2 i förordning (EG) nr 479/2009.

(3)

   COM(2018) 112 final.

(4)

   Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 549/2013 av den 21 maj 2013 om det europeiska national- och regionalräkenskapssystemet i Europeiska unionen (ENS 2010) (EUT L 174, 26.6.2013, s. 1).

(5)

   Artikel 3.1 och 3.3 i förordning (EG) nr 479/2009.

(6)

   Faktiska uppgifter kan vara beräknade, preliminära, till hälften slutförda eller slutförda.

(7)

     I protokollet om förfarandet vid alltför stora underskott som är fogat till fördraget om Europeiska unionens funktionssätt definieras den offentliga sektorns skuld som den samlade bruttoskuld till nominellt värde som är utestående vid årets utgång inom den offentliga sektorn. Enligt förordning (EG) nr 479/2009 omfattar den offentliga sektorns skuld sedlar, mynt och inlåning (AF.2), skuldebrev (AF.3) och lån (AF.4) enligt definitionen i ENS 2010.

(8)

     Artikel 3.2 i förordning (EG) nr 479/2009.

(9)

   Se de uttalanden som åtföljer protokollet från rådets möte den 22 november 1993:    
https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/mwikis/gfs/images/e/e7/Statements_9817.en93.pdf

(10)

   I förordning (EG) nr 479/2009 krävs endast uttryckligen att medlemsstaterna lämnar förväntade uppgifter i tabellerna 1 och 2A.

(11)

   Medlemsstaternas tabeller över anmälningar vid underskottsförfarandet finns på Eurostats webbplats:    
http://ec.europa.eu/eurostat/web/government-finance-statistics/excessive-deficit-procedure/edp-notification-tables

(12)

   Frågeformuläret omfattar tretton avdelningar där det efterfrågas kvantitativ och ibland kvalitativ information på flera områden, såsom transaktioner i skatter och sociala avgifter samt med EU, förvärv av försvarsmateriel, offentliga garantier, skuldavskrivningar, kapitaltillskott från den offentliga sektorn till offentliga bolag, offentligprivatapartnerskap, omföring av transaktioner etc.

(13)

    https://ec.europa.eu/eurostat/documents/1015035/9306957/Background-note-on-gov-interventions-Oct2018.pdf  

(14)

      http://ec.europa.eu/eurostat/web/government-finance-statistics/excessive-deficit-procedure/eurostat-edp-visits-to-member-states

(15)

      http://ec.europa.eu/eurostat/web/government-finance-statistics/methodology/guidance-on-accounting-rules

(16)

      http://ec.europa.eu/eurostat/web/government-finance-statistics/methodology/advice-to-member-states

(17)

https://ec.europa.eu/eurostat/documents/1015035/8885635/guide_to_statistical_treatment_of_epcs_en.pdf  

(18)

https://ec.europa.eu/eurostat/documents/1015035/2041329/Procedures-Dev-and-Implt-Methodology-EDP-data.pdf  

(19)

http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-13865-2018-INIT/sv/pdf

(20)

COM(2017) 94 final.

(21)

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1173/2011 av den 16 november 2011 om effektiv övervakning av de offentliga finanserna i euroområdet (EUT L 306, 23.11.2011, s. 1).

(22)

COM(2017) 93 final.

(23)

Rådets genomförandebeslut (EU) 2018/818 av den 28 maj 2018 om att ålägga Österrike böter för manipuleringen av uppgifter om skuld i delstaten Salzburg (EUT L 137, 4.6.2018, s. 23).

(24)

    https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/8824490/2-23042018-AP-EN.pdf

(25)

    https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/9328077/2-22102018-AP-EN.pdf  

(26)

      http://ec.europa.eu/eurostat/web/government-finance-statistics/excessive-deficit-procedure/edp-notification-tables

(27)

     Med ”t” avses slutet av rapporteringsperioden.

(28)

   Förteckningar över de metoder, förfaranden och källor som används för att sammanställa uppgifter om det faktiska underskottet och den faktiska skulden samt de bakomliggande offentliga räkenskaperna.

Top