EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0307

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 862/2007 om gemenskapsstatistik över migration och internationellt skydd

COM/2018/307 final - 2018/0154 (COD)

Bryssel den 16.5.2018

COM(2018) 307 final

2018/0154(COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 862/2007 om gemenskapsstatistik över migration och internationellt skydd

(Text av betydelse för EES)


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Motiv och syfte med förslaget

Kommissionen (Eurostat) samlar regelbundet in statistik om asyl och reglerad migration i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 862/2007 1 . Denna förordning och kommissionens förordning (EU) nr 216/2010 2 , i vilken en indelning görs av de olika skälen för uppehållstillstånd, är de viktigaste instrumenten för obligatorisk statistik om asyl och reglerad migration. Dessutom samlar kommissionen (Eurostat) in statistik om migrationsrelaterade administrativa förfaranden på grundval av andra rättsliga instrument enligt vilka datainsamling är obligatoriskt. Denna ytterligare statistik avser uppgifter om EU-blåkortet (direktiv 2009/50/EG 3 ), kombinerade tillstånd (direktiv 2011/98/EU 4 ), säsongsarbetare (direktiv 2014/36/EU 5 ), företagsintern förflyttning av personal (direktiv 2014/66/EU 6 ) och forskare, studenter, praktikanter, volontärarbetare, personer som deltar i elevutbytesprogram och utbildningsprojekt samt au pairer (direktiv (EU) 2016/801 7 ). Uppgifterna tillhandahålls i enlighet med förordning (EG) nr 862/2007.

Migrationen till EU har förändrats avsevärt de senaste åren. För att ta itu med de utmaningar som denna förändring innebär, har kommissionen genomfört och vidareutvecklat den omfattande migrationspolitik som presenteras i den europeiska migrationsagendan 8 . Syftet med denna är en bättre hantering av migrationsflödena, både inom och utanför EU, och vidare innehåller den en rad olika omedelbara åtgärder som ska vidtas för att hantera tillströmningen av migranter i Europa och en strukturreform på fyra områden: i) Minska incitamenten till irreguljär migration. ii) Gränsförvaltning – rädda liv och säkra de yttre gränserna. iii) Europas skyddsplikt: en stark gemensam asylpolitik. iv) En ny politik för reguljär migration. Berörda parter har upprepade gånger hävdat att faktabasen måste stärkas på dessa områden.

Kommissionen har vid flera tillfällen betonat att insamlingen av statistik måste förbättras, framför allt när det gäller siffror om antalet återvändande tredjelandsmedborgare som olagligen vistas i EU 9 och när det gäller barn 10 . I Eurostats arbetsprogram för 2018 prioriteras redan åtgärder för en ny och mer dynamisk politisk miljö, med särskild tonvikt på asylsökande och tillsynsåtgärder på migrationsområdet (inbegripet återvändande). Enligt arbetsprogrammet ska den befintliga lagstiftningen ses över, så att den innefattar nya prioritetsområden, inklusive nya och framväxande krav.

Innehållet i och kvaliteten på den europeiska migrationsstatistiken, som tagits fram i enlighet med förordning (EG) nr 862/2007, tillgodoser vissa behov. Bristerna i statistiken blir dock allt påtagligare, framför allt på grund av den senaste utvecklingen när det gäller migrationen till EU. Det behövs ytterligare uppgifter om flera nya typer av migration och migranter, vilka måste vara mer exakta, ges på en mer regelbunden basis och vara mer aktuella. Det finns inga bestämmelser om sådana uppgifter i den befintliga rättsliga ramen. Fram till nu har de nya behoven tillgodosetts på helt frivillig basis (dvs. utan någon översyn av förordning (EG) nr 862/2007), utifrån en överenskommelse inom den relevanta expertgruppen i samarbete med medlemsstaterna. Tidigare återvändandestatistik visar till exempel att denna metod inte alltid är ändamålsenlig. Följden är att förordning (EG) nr 862/2007 bör ses över och förbättras, så att relevant statistik säkert kan levereras snabbare.

De europeiska och nationella systemen för asyl och reglerad migration utvecklas inom ramen för den europeiska migrationsagendan. Med tanke på att viktiga särdrag när det gäller migration och migranter håller på att förändras, finns det ett verkligt behov av att förbättra statistiken på båda dessa områden i linje med de berörda parternas föränderliga behov. Detta innebär att man behöver göra statistiken mer relevant, så att man får en starkare faktabas för beslutsfattande och utvärdering. Detta är skälet till att det i kommissionens lägesrapport om den europeiska migrationsagendan 11 anges att det krävs specifika ändringar av förordning (EG) nr 862/2007 för att åstadkomma förbättringar i vissa specifika avseenden, framför allt när det gäller återvändanden (mer regelbunden statistik), vidarebosättningar, uppehållstillstånd och migrerande barn. Enligt den allra senaste lägesrapporten om genomförandet av den europeiska migrationsagendan 12 , som följde på den förstnämnda lägesrapporten, överväger kommissionen att ändra EU:s bestämmelser om insamling av och korrekthet i statistik om migration och internationellt skydd, för att säkerställa en övergripande översikt och ta itu med vissa av de konstaterade bristerna.

Frågan är ännu viktigare för beslutsfattare och politisk utvärdering på EU-nivå. Det finns ett tydligt behov av att förbättra statistiken om migrationsrelaterade administrativa förfaranden, återspegla aktuella och kommande politiska förändringar och göra det europeiska statistiksystemet (ESS) 13 mer mottagligt för förändringar i migrationen i sig och i tillhörande EU-politik. Man måste också se till att frivillig nationell dataöverföring blir mer komplett och tillförlitlig. Vidare måste en mekanism för ytterligare förbättring av migrationsstatistiken tas fram, för att ESS ska bli mer lyhört för framtida utveckling när det gäller kraven om migrationsuppgifter. Om man inte förbättrar den europeiska statistiken på detta område, kan detta snabbt öka de befintliga klyftorna mellan efterfrågan på sådan statistik och den statistik som finns till förfogande, framför allt för beslutsfattande och utvärderingsändamål. Detta kan därmed även innebära att beslutsfattarna inte utnyttjar faktabasen för att ta itu med migrationsrelaterade utmaningar.

Syftet med detta förslag är att stödja den europeiska migrationsagendan genom att ge EU:s beslutsfattare bättre och mer aktuell statistik som kan vara av relevans för politiken och vidta kraftigare åtgärder mot de utmaningar som migrationen innebär. Genom initiativet kommer framför allt en uppgradering att göras av den europeiska statistiken om asyl och reglerad migration i och med att en rättslig grund införs för statistik som för närvarande samlas in på frivillig basis.

Dessutom skulle översynen av förordning (EG) nr 862/2007 leda till en ökad fullständighet, korrekthet, aktualitet och säkerhet när det gäller dagens frivilliga dataöverföring från myndigheternas sida. Det kommer framför allt att ge garantier för att statistik ges på områden där berörda parter har uppenbara behov – nämligen i fråga om asyl, återvändanden (mer regelbunden statistik), vidarebosättningar, uppehållstillstånd och migrerande barn.

Bortsett från dessa specifika och omedelbara behov och för att stödja den framtida migrationspolitiska utvecklingen överlag, kommer översynen att medföra en inbyggd flexibilitet för ytterligare förbättring av migrationsstatistiken. Den kommer också att innebära att det blir lättare att ta fram nya migrationsindikatorer som utgör ett bättre stöd för prioriteringarna i migrationsagendan, genom att en faktabas tillhandahålls. Tack vare en sådan flexibilitet kommer den europeiska statistiken att bli mer relevant och därmed få bättre kvalitet.

Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

All statistik om asyl och reglerad migration som Eurostat samlar in på regelbunden basis förväntas vara helt i linje med förordning (EG) nr 862/2007. Annan befintlig lagstiftning om tillhandahållande av uppgifter till kommissionen (Eurostat), nämligen ovannämnda direktiv 2009/50/EG, 2011/98/EU, 2014/36/EU, 2014/66/EU och (EU) 2016/801, säkerställer också överensstämmelse med den metodologiska ram som införts genom förordning (EG) nr 862/2007. Genom att ändra förordning (EG) nr 862/2007 kommer man därmed även att kunna få en så enhetlig statistik som möjligt på detta politikområde genom att bibehålla en enda enhetlig metodologisk ram för tidigare, nuvarande och framtida statistik om asyl och reglerad migration. Detta initiativ kommer att bidra till genomförandet av den europeiska migrationsagendan.

Förenlighet med unionens politik inom andra områden

De begränsade ändringar som föreslagits avser nya behov och bristfälligt täckta områden som har blivit allt viktigare i och med de särskilda politiska åtgärder som nyligen tagits fram och som fastställs i kommissionens meddelande om resultatet av den europeiska migrationsagendan. Dessa är bland annat det gemensamma europeiska asylsystemet, migrerande barn, laglig migration, vidarebosättning, inresetillstånd av humanitära skäl och andra former av laglig inresa. För att säkerställa ytterligare förenlighet med annan EU-politik kommer förslaget att ingå som en del av paketet Resultat av EU:s migrationsagenda, som innehåller flera andra migrationsrelaterade lagstiftningsförslag från kommissionen. Syftet med dessa flexibla initiativ är att säkerställa största möjliga lyhördhet och konsekvens i framtiden.

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

Rättslig grund

Artikel 338 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (nedan kallat EUF-fördraget) utgör den rättsliga grunden för den europeiska statistiken. Europaparlamentet och rådet beslutar i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet om åtgärder för att säkerställa framställande av sådan statistik som behövs för att unionen ska kunna fullgöra sin uppgift. I artikel 338 anges att framställningen av europeisk statistik som behövs för unionens verksamhet ska uppfylla vissa krav på opartiskhet, tillförlitlighet, objektivitet, vetenskapligt oberoende, kostnadseffektivitet och insynsskydd för statistiska uppgifter, utan att innebära en alltför stor belastning för de ekonomiska aktörerna.

Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)

Målet med detta initiativ – att se över och komplettera de befintliga gemensamma bestämmelserna för insamling och sammanställande av europeisk statistik om migration och internationellt skydd – kan inte nås av EU-länderna i tillräcklig utsträckning var för sig. Med tanke på initiativets omfattning och behovet av jämförbarhet kan målet bättre nås på EU-nivå. För att sammanställa statistik om migration och internationellt skydd på EU-nivå krävs en standardmetod, och de standardresultat som medlemsstaterna ska nå måste fastställas.


De nya behoven av statistik om asyl och reglerad migration i linje med den europeiska migrationsagendan och utvecklingen av denna omfattas inte av den nuvarande förordningen (förordning (EG) nr 862/2007). Förordningen måste därför ändras om den ska utgöra en tillförlitlig grund för sammanställning av de uppgifter som krävs. Subsidiaritetsprincipen är tillämplig eftersom förslaget inte avser ett område där EU har exklusiv befogenhet. Syftet med initiativet är att säkerställa att de uppgifter som nationella myndigheter för närvarande delar på frivillig basis blir mer kompletta och tillförlitliga, möjliggöra ytterligare förbättringar av migrationsstatistiken och visa att kommissionen är lyhörd för behovet att ta fram migrationsuppgifter som utgör ett bättre stöd för prioriteringarna i migrationsagendan. Uppgifterna i fråga kan samlas in av olika nationella myndigheter. EU kan därför vidta åtgärder på detta område i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i EUF-fördraget.

Proportionalitetsprincipen

Förslaget är förenligt med proportionalitetsprincipen. Berörda parters behov till följd av det arbete som inletts mot bakgrund av den europeiska migrationsagendan kan tillgodoses genom en begränsad ändring av förordning (EG) nr 862/2007, vilken till stor del baseras på dagens frivilliga datainsamling, i kombination med den flexibilitet som införts genom genomförandeakter. Detta kommer att innebära att nya och framväxande databehov kommer att kunna tillgodoses snabbare i framtiden.

Den föreslagna förordningen går inte utöver vad som är nödvändigt för att nå målet med förordningen, vilket är i linje med proportionalitetsprincipen.

Val av instrument

Föreslaget instrument: förordning. Med hänsyn till förslagets syfte och innehåll och det faktum att det rör sig om ett förslag om ändring av en förordning, är en förordning den lämpligaste regleringsformen.

3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Efterhandsutvärderingar/kontroller av ändamålsenligheten med befintlig lagstiftning

Såsom föreskrivs i artikel 12 i förordning (EG) nr 862/2007 lämnade kommissionen två rapporter till Europaparlamentet och rådet om den statistik som sammanställts enligt förordningen och om kvaliteten på denna 14 . Avslutningsvis bör de uppgifter som krävs enligt förordningen återspegla användarnas föränderliga behov och samtidigt även beakta uppgiftslämnarnas kapacitet. Detta ledde till förslag om att ändra förordning (EG) nr 862/2007 och lägga till nya, särskilda uppdelningar.

I de båda rapporterna i fråga undersöktes de befintliga uppgifterna mot de mer specifika och utförliga kvalitetskriterier för europeisk statistik som anges i förordning (EG) nr 223/2009 15 . Den slutsats som drogs i rapporterna var att de uppgifter som krävs enligt förordning (EG) nr 862/2007 måste förbättras för att uppfylla nämnda kvalitetskriterier, framför allt kriterierna relevans, punktlighet och aktualitet. Eurostat har helt korrekt börjat med frivillig datainsamling, varpå man har bekräftat behovet av mer aktuella och uppdelade uppgifter. När det gäller frivillig insamling tillgodoser det planerade förslaget de konstaterade behoven direkt och fullt ut.

Den allra senaste utvecklingen när det gäller migrationskrisen har gjort det tydligare än någonsin att statistikens regelbundenhet och uppdelningsnivå enligt förordning (EG) nr 862/2007 i dess nuvarande form inte längre är tillräcklig för politisk övervakning, såsom förklaras i kommissionens meddelande Lägesrapport om genomförandet av den europeiska migrationsagendan 16 . När det gäller uppgifternas frekvens till exempel, är Eurostats årliga uppgifter om antalet återvändande tredjelandsmedborgare inte tillräckligt regelbundna för att man noggrant ska kunna övervaka utvecklingen inom återvändandepolitiken. Den otillräckliga nivån när det gäller uppdelning av uppgifter och informationsluckor i fråga om resultaten av asylförfaranden avseende barn inklusive ensamkommande barn är exempel på brister i de uppgifter som behövs för att övervaka situationen för denna särskilt utsatta grupp asylsökande. Eftersom sådan statistik som omfattas av denna förordning är så pass relevant för beslutsfattandet, är det viktigt att ha fullständiga uppgifter om samtliga medlemsstater och säkra dataöverföringar, vilket inte kan garanteras genom frivillig insamling. Det enda sättet att nå dessa mål är ett förslag till förordning om ändring av förordning (EG) nr 862/2009.

Slutsatserna i 2012 och 2015 års lägesrapporter från kommissionen baseras på ett mer än tio år långt samarbete med EU-ländernas nationella myndigheter. Nackdelarna med den nuvarande ramen har bedömts i nära samarbete med berörda politiska generaldirektorat – framför allt generaldirektoratet för migration och inrikes frågor och generaldirektoratet för rättsliga frågor, men även EU-byråer som arbetar med migrationsfrågor (Easo, Frontex och FRA). Nackdelarna har även bedömts inom olika forum (personliga möten, expertgrupper och statistikkonferenser). Andra berörda parter deltog i bedömningen, däribland forskare, intressegrupper och internationella organisationer. Liknande diskussioner har också förts med nationella uppgiftslämnare företrädda av EU-ländernas inrikes- eller justitieministerier eller berörda nationella migrationsmyndigheter, vid expertgruppmöten och annat.

Som svar på de synpunkter som inkom under ovannämnda diskussioner har Eurostat tagit fram olika system för frivillig datainsamling för att börja fylla de konstaterade uppgiftsluckorna. Även flexibilitetsbehovet har beaktats. Eurostat har, i över tio års tid och vid tio expertgruppmöten, diskuterat problemen till följd av begränsningarna i den statistik som samlas in enligt förordning (EG) nr 862/2007. De handlingar som presenterades vid dessa expertgruppmöten är offentliga, i likhet med dagordningarna och protokollen. Dessa finns i den offentliga delen av CIRCABC 17 , som innehåller handlingar från expertgruppen för asyl, uppehållstillstånd, tillsynsåtgärder och integrering av migranter (Expert Group on Asylum, Residence Permits, Enforcement and Migrant Integration) 18 . I denna expertgrupp ingår regeringsexperter som arbetar med asyl och reglerad migration vid inrikesministerier eller nationella migrationsmyndigheter. Generaldirektörerna från medlemsstaternas nationella statistikinstitut bekräftade dessutom redan 2009 att en sådan utveckling var nödvändig och betonade att den statistik som omfattas av förordning (EG) nr 862/2007 endast delvis tillgodoser de politiska informationsbehoven 19 .

Genom detta initiativ kommer EU:s statistik om migration att bli mer relevant. Såsom anges ovan är migration en snabbt föränderlig företeelse som kräver en politik som omgående kan anpassas efter nya behov. Detta innebär att statistikuppgifter måste vara mycket flexibla för att förbli relevanta.

Kommissionens kunskapscentrum för migration och demografi 20 har också vid flera tillfällen medgett att det finns begränsningar i den nuvarande rättsliga ramen. Kommissionens generaldirektorat fick möjlighet att diskutera uppgiftsluckor i migrationsstatistiken och bidra till ett diskussionsunderlag om en EU-politik för migrationsuppgifter (Towards an EU policy on migration data), vid tre seminarier rörande uppgifter om migrationen i EU som nyligen anordnades av kunskapscentrumet. I detta diskussionsunderlag fastställdes möjliga åtgärder för att överbrygga sådana klyftor.

Avslutningsvis var Eurostat också mycket delaktig vid utarbetandet av de internationella rekommendationerna om flyktingstatistik (International Recommendations on Refugee Statistics), som nyligen antogs av FN:s kommission för statistik. De internationella standarder som rekommenderas av den expertgrupp som tagit fram dessa rekommendationer inbegriper en begäran om utförligare uppgifter om asylsökande och flyktingar, inklusive ensamkommande barn.

När det gäller förbättringarna i det planerade förslaget beaktas det faktum att de flesta nationella myndigheter redan skickar uppgifter till Eurostat på frivillig basis inom alla de områden som omfattas av de föreslagna ändringarna eller har uppgett att de är villiga att göra detta. Uppdaterade tabeller med de uppgifter som skickas till Eurostat presenteras regelbundet vid expertgruppmötena.

De föreslagna ändringarna bör inte avsevärt öka belastningen för de olika nationella myndigheterna, eftersom de baseras på dagens frivilliga datainsamling. Dessutom finns dessa uppgifter generellt sett redan tillgängliga i de nationella myndigheternas administrativa källor.

Samråd med berörda parter

Med tanke på att den föreslagna ändringen av förordning (EG) nr 862/2007 inte skulle medföra någon betydande påverkan på samhället eller ekonomin (se förklaringen nedan), rådfrågade kommissionen (Eurostat) kommittén för det europeiska statistiksystemet, eftersom de nationella statistikinstituten ansvarar för att samordna all verksamhet som rör europeisk statistik på nationell nivå.

Dessutom har kommissionens generaldirektorat för migration och inrikes frågor rådfrågats vid flera tillfällen och gett värdefull feedback, som den främsta politiska användaren av statistik om migration och internationellt skydd.

De viktigaste prioriteringarna är att ge statistik om skyldigheter att lämna territoriet och återvändanden mer regelbundet, det vill säga på kvartalsbasis i stället för på årsbasis, samt att införa ytterligare uppdelningar, att lägga till nya uppdelningar av asylstatistiken för ensamkommande barn, att ändra statistiken om vidarebosättning och att införa statistik om förstagångsasylsökande, ny statistik om ansökningar om förnyad prövning enligt Dublinförordningen och ändringar av statistik om uppehållstillstånd.

Eftersom detta förslag är av begränsad karaktär ansågs det inte nödvändigt att rådfråga något annat organ.

Insamling och användning av sakkunnigutlåtanden

De föreslagna ändringarna baseras till stor del på dagens frivilliga datainsamling som utförs av de flesta nationella myndigheter. Det faktum att flera olika utbyten med experter från nationella statistikmyndigheter gjordes vid utarbetandet, genomförandet och den frivilliga datainsamlingen innebar att genomförbara och metodiska samt tekniska lösningar kunde väljas ut. Därefter finjusterades och optimerades förfarandena så att de i största möjliga mån skulle tillgodose politiska behov och politisk relevans å ena sidan, och uppfylla kraven om datatillgång på nationell nivå å andra sidan. Genom de ändringar som ingående beskrivs nedan införlivas dessa beprövade alternativ i EU:s regelverk.

Konsekvensbedömning

Ingen konsekvensbedömning gjordes eftersom förslaget inte har några betydande ekonomiska, sociala eller miljörelaterade effekter och inte medför någon ytterligare belastning för vare sig företag eller allmänhet.

Syftet med initiativet är i huvudsak att ändra förordning (EG) nr 862/2007 genom att skapa en rättslig grund för dagens frivilliga datainsamling och samtidigt tillhandahålla den flexibilitet som krävs med avseende på framtida databehov. Det innebär i synnerhet inga ändringar av teman eller syften hos den statistik som redan samlats in i enlighet med denna förordning.

De allra flesta nationella myndigheter i EU tillhandahåller redan eller har redan gett uttryck för att de är redo att tillhandahålla den statistik som begärs enligt de planerade ändringarna på frivillig basis. Man drar därför slutsatsen att dessa uppgifter generellt sett redan finns tillgängliga i medlemsstaternas administrativa källor.

Lagstiftningens ändamålsenlighet och förenkling

Efter regelbundna bedömningar av den befintliga rättsliga ramen har man konstaterat att de uppgifter som krävs enligt förordningen bör återspegla föränderliga användarbehov och samtidigt även beakta uppgiftslämnarnas kapacitet. Detta har lett till förslag om att förordningen bör ändras genom tillägg av nya uppdelningar. På så sätt har den frivilliga datainsamlingen vidareutvecklats och flexibilitetsbehovet beaktats. Ändringarna bör inte leda till någon större ytterligare belastning, eftersom de baseras på dagens frivilliga datainsamling och uppgifterna generellt sett redan finns tillgängliga i medlemsstaternas administrativa källor.

Sådan dataöverföring som föreslås i ändringen medför endast begränsade ytterligare kostnader och bördor för medlemsstaterna. Belastningen har minskat genom det fortlöpande utbytet av erfarenheter och tillvägagångssätt mellan nationella uppgiftslämnare vid expertgruppmöten i flera års tid. Överföringsmetoderna har förbättrats avsevärt med tiden, i och med att det har blivit enklare att ta fram och tillhandahålla uppgifter. Eurostat har bland annat infört dataöverföringsformat genom vilka nationella uppgiftslämnare kan extrahera uppgifter direkt från databaserna (och på så sätt undvika tidskrävande manuell sammanställning av data i Excel-format) och leverera dem med hjälp av automatiska överföringsverktyg samt genom standardiserade och automatiserade valideringsförfaranden.


Omedelbar feedback av god kvalitet innebär att en mindre insats krävs, eftersom medlemsstaterna endast behöver tillhandahålla uppgifterna en gång i stället för flera gånger. Detta har lett till effektivitetsvinster och har avsevärt minskat förekomsten av multipla överföringar på grund av konstaterade felaktigheter i de uppgifter som lämnas. Dessa effektivitetsvinster, som har uppstått på nationell nivå, har lett till färre utbyten mellan nationella uppgiftslämnare och minskat belastningen för dem. Den feedback som de berörda länderna lämnat vid expertgruppmöten och på arbetsnivå visar att förbättringarna anses ha bidragit till en mindre arbetsinsats och till lägre kostnader för uppgiftslämnare.

Medlemsstaterna har redan infört dataleverantörsverktyg i enlighet med förordning (EG) nr 862/2007. Ett upprätthållande av detta system där hänsyn tas till befintliga behov och den framtidsinriktade flexibilitetsmekanismen, innebär att den ytterligare belastningen för uppgiftslämnarna minskas genom att samma metodologiska ram bibehålls.

Grundläggande rättigheter

Genom att förbättra fullständigheten, korrektheten, aktualiteten och säkerheten när det gäller dagens frivilliga dataöverföring från myndigheternas sida och genom att tillhandahålla en inbyggd flexibilitet för ytterligare förbättring av migrationsstatistiken, i syfte att förbättra den europeiska statistikens kvalitet och relevans på detta område för beslutsfattande och utvärderingsändamål, stöder förslaget genomförandet av EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna, i synnerhet artikel 18 (Rätt till asyl), artikel 19 (Skydd vid avlägsnande, utvisning och utlämning) och artikel 24 (Barnets rättigheter).

De överväganden som är mest relevanta för detta förslag är dessutom eventuella konsekvenser för skyddet av personuppgifter, och de rättigheter som gäller på detta område regleras i artikel 8 (Skydd av personuppgifter) i EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna, i artikel 16 i EUF-fördraget och i sekundärlagstiftningen 21 . Ingen av bestämmelserna innebär dock någon ändring av bestämmelserna om skydd av personuppgifter. De nationella statistikinstitutens nuvarande skyldigheter samt tillhörande garantier och säkerheter enligt medlemsstaternas och EU:s lagstiftning om uppgiftsskydd på statistikområdet är fortfarande tillämpliga. Dessa utgör en solid rättslig ram som omfattar samtliga aspekter av uppgiftsskydd, till exempel att trygga sekretessen för uppgiftslämnare, anonymisera uppgifter och skydda svar på frågeformulär, där så är tillämpligt.

4.BUDGETKONSEKVENSER

Förslaget påverkar inte unionens budget.

5.ÖVRIGA INSLAG

Genomförandeplaner samt åtgärder för övervakning, utvärdering och rapportering

Eftersom de föreslagna ändringarna baseras på dagens frivilliga dataöverföring, skulle endast de nya bestämmelserna införlivas i lagstiftningen och genomförandet skulle övervakas enligt gällande rätt.

Enligt artikel 12 i förordning (EG) nr 862/2007 måste kommissionen vart tredje år från och med 2012 lämna en övervaknings- och utvärderingsrapport till Europaparlamentet och rådet om den statistik som sammanställs enligt denna förordning och om kvaliteten på denna statistik. Kommissionen antog den senaste rapporten om statistik över migration och internationellt skydd den 30 juli 2015 22 , och nästa rapport ska lämnas i augusti 2018.

Förklarande dokument (för direktiv)

Ej tillämpligt.

Ingående redogörelse för de specifika bestämmelserna i förslaget

Enligt feedback från de berörda parterna, i synnerhet från generaldirektoratet för migration och inrikes frågor, fastställdes de viktigaste prioriteringarna utifrån de allra största befintliga skillnaderna till följande:

Att ge statistik om återvändande och skyldigheter att lämna territoriet mer regelbundet, det vill säga på kvartalsbasis i stället för på årsbasis, samt att införa ytterligare uppdelningar.

Att införa nya uppdelningar i asylstatistiken när det gäller ensamkommande barn.

Att införa nya uppdelningar i statistiken om vidarebosättning; införa statistik om förstagångsasylsökande och ny statistik om ansökningar om förnyad prövning enligt Dublinförordningen; införa ändringar av statistik om uppehållstillstånd.

De berörda parternas behovskulle kunna tillgodoses genom en begränsad ändring av förordning (EG) nr 862/2007, vilken till stor del bygger på dagens frivilliga datainsamling, tillsammans med en flexibilitet så att nya och framväxande databehov kan tillgodoses mycket snabbare i framtiden.

Förslaget ändrar inte huvuddragen i förordning (EG) nr 862/2007, då det inte ändrar mer än vad som är absolut nödvändigt för att nå de begränsade målen.

Det föreslås därför att vissa bestämmelser i förordning (EG) nr 862/2007 ändras eller ersätts på följande sätt:

Artikel 4:

När det gäller statistik om internationellt skydd innebär ändringen ett införande av en uppdelning för ensamkommande barn, införande av ny statistik om förnyad prövning enligt Dublinförordningen och förstagångsasylsökande och införande av begärda uppdelningar sett till bosättningsland och typ av asylbeslut för personer som ingår i ett vidarebosättningsprogram.

Artikel 6:

När det gäller statistik om uppehållstillstånd innebär ändringen ytterligare uppdelningar efter ålder och kön, vilket också behövs. Dessutom införs en analys av antalet varaktigt bosatta efter typ av ställning som varaktigt bosatt.

Artikel 7:

Ändringen innebär att regelbundenheten ska ändras från årsbasis till kvartalsbasis när det gäller statistik om tredjelandsmedborgare som uppehåller sig olagligt på en medlemsstats territorium och som är föremål för ett administrativt eller rättsligt beslut eller en rättsakt där deras vistelse anges eller förklaras olaglig och där de åläggs en skyldighet att lämna medlemsstatens territorium, och när det gäller statistik om tredjelandsmedborgare som har lämnat medlemsstatens territorium till följd av ett administrativt eller rättsligt beslut eller en rättsakt.

När det gäller statistik om tredjelandsmedborgare som har lämnat den berörda medlemsstatens territorium till följd av ett administrativt eller rättsligt beslut eller en rättsakt, innebär ändringen att tre uppdelningar ska införas: ”Typ av återvändande och erhållet stöd”, ”Typ av avtalsförfarande” och ”Destinationsland”.

Artikel 8 utgår då den blir inaktuell.

För att säkerställa en bättre tillgång till europeisk statistik om asyl och reglerad migration samt säkerställa en flexibilitetsmekanism, ändras artikel 10.1 så att kommissionen får befogenhet att anta genomförandeakter för att genomföra bestämmelserna om uppdelning genom att närmare fastställa deras innehåll i enlighet med artiklarna 4, 5, 6 och 7.

2018/0154 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 862/2007 om gemenskapsstatistik över migration och internationellt skydd

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 338.1,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och

av följande skäl:

(1)I Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 862/2007 23 fastställs en gemensam och jämförbar rättslig ram för europeisk statistik om migration och internationellt skydd.

(2)För att tillgodose de nya behoven i unionen i fråga om statistik om asyl och reglerad migration och eftersom migrationen snabbt ändrar karaktär, behövs en ram som gör det möjligt att snabbt reagera på föränderliga behov när det gäller statistik om asyl och reglerad migration.

(3)För att unionen effektivt ska kunna reagera på de utmaningar som migration innebär måste uppgifter om asyl och reglerad migration lämnas oftare än en gång om året.

(4)Statistik om asyl och reglerad migration är avgörande för undersökning, utformning och utvärdering av politiken på olika områden, framför allt när det gäller hantering av tillströmningen av personer som söker skydd i Europa.

(5)För att säkerställa att de uppgifter som tillhandahålls av medlemsstaterna är av tillräckligt hög kvalitet, och särskilt att de är jämförbara, och för att möjliggöra tillförlitliga analyser på unionsnivå, bör uppgifterna grundas på samma begrepp och avse samma referensdag eller referensperiod.

(6)De uppgifter som lämnas om asyl och reglerad migration bör stämma överens med den relevanta information som samlas in enligt förordning (EG) nr 862/2007.

(7)I Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 223/2009 24 fastställs en referensram för europeisk statistik om migration och internationellt skydd. I den förordningen föreskrivs att statistiken ska vara förenlig med principerna om yrkesmässigt oberoende, opartiskhet, objektivitet, tillförlitlighet, statistisk konfidentialitet och kostnadseffektivitet.

(8)Vid utveckling, framställning och spridning av europeisk statistik bör de nationella och europeiska statistikmyndigheterna, och i förekommande fall andra behöriga nationella och regionala myndigheter, beakta principerna i uppförandekoden för europeisk statistik, som reviderades och uppdaterades av kommittén för det europeiska statistiksystemet den 28 september 2011.

(9)Målet med denna förordning, nämligen att se över och komplettera de befintliga gemensamma bestämmelserna för insamling och sammanställande av europeisk statistik om migration och internationellt skydd, kan inte i tillräcklig utsträckning uppnås av medlemsstaterna var för sig. Av skäl som rör harmonisering och jämförbarhet kan målet snarare uppnås bättre på unionsnivå. EU kan därför vidta lämpliga åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå detta mål.

(10)Denna förordning garanterar rätten till respekt för privatlivet och familjelivet och skydd av personuppgifter enligt artiklarna 7 och 8 i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna.

(11)För att säkerställa enhetliga villkor för genomförandet av denna förordning, bör kommissionen tilldelas genomförandebefogenheter att fastställa närmare bestämmelser om uppdelningar. Dessa befogenheter bör utövas i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 25 .

(12)Förordning (EG) nr 862/2007 bör därför ändras i enlighet med detta.

(13)Kommittén för det europeiska statistiksystemet har hörts.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förordning (EG) nr 862/2007 ska ändras på följande sätt:

1. Artikel 4 ska ändras på följande sätt:

a) I punkt 1 ska följande led läggas till som led d:

”d) Antalet personer som har lämnat in en ansökan om internationellt skydd eller som omfattas av en sådan ansökan som familjemedlem under referensperioden och som ansöker om internationellt skydd för första gången.”

b) Sista stycket i punkt 1 ska ersättas med följande:

”Denna statistik ska uppdelas efter ålder och kön och efter de berörda personernas medborgarskap samt efter ensamkommande barn. Den ska hänvisa till referensperioder om en kalendermånad och tillhandahållas kommissionen (Eurostat) inom två månader efter referensmånaden. Den första referensmånaden ska vara januari 2020.”

c) I punkt 2 ska sista stycket ersättas med följande:

”Denna statistik ska uppdelas efter ålder och kön och efter de berörda personernas medborgarskap samt efter ensamkommande barn. Den ska hänvisa till referensperioder om tre kalendermånader och tillhandahållas kommissionen (Eurostat) inom två månader efter referensperioden. Den första referensperioden ska vara från januari till mars 2020.”

d) I punkt 3 ska led a utgå.

e) I punkt 3 ska sista stycket ersättas med följande:

”Statistik enligt leden b, c, d, e, f och g ska uppdelas efter ålder och kön och efter de berörda personernas medborgarskap samt efter ensamkommande barn. När det gäller led g ska statistiken dessutom uppdelas efter bosättningsland och typ av asylbeslut. Den ska hänvisa till referensperioder om ett kalenderår och ska tillhandahållas kommissionen (Eurostat) inom tre månader efter referensåret. Det första referensåret ska vara 2020.”

f) I punkt 4 ska led d ersättas med följande:

”d) Det antal överföringar som genomförts med stöd av beslut enligt leden c och h.”

g) I punkt 4 ska följande led läggas till som leden f, g och h:

”f) Antalet framställningar om förnyad prövning av återtagande och övertagande av asylsökande.

g) De bestämmelser som framställningarna enligt led f grundas på.

h) De beslut som fattats i fråga om framställningar enligt led f.”

e) I punkt 4 ska det sista stycket ersättas med följande:

”Denna statistik ska hänvisa till referensperioder om ett kalenderår och tillhandahållas kommissionen (Eurostat) inom tre månader efter referensåret. Det första referensåret ska vara 2020.”

2. Artikel 6 ska ändras på följande sätt:

a) Punkt 1 ska ersättas med följande:

”1. Medlemsstaterna ska tillhandahålla kommissionen (Eurostat) statistik om följande:

a) Antalet uppehållstillstånd som utfärdats till personer som är tredjelandsmedborgare, uppdelade på följande sätt:

i) Tillstånd som utfärdats under den referensperiod då personen beviljas tillstånd att bosätta sig för första gången, uppdelade efter medborgarskap, efter skäl för utfärdande av tillståndet, efter tillståndets giltighetstid, efter ålder och efter kön.

ii) Tillstånd som utfärdats under referensperioden och som beviljats när en person ändrat invandringsstatus eller skäl för vistelse, uppdelade efter medborgarskap, efter skäl för utfärdande av tillståndet, efter tillståndets giltighetstid, efter ålder och efter kön.

iii) Giltiga tillstånd vid referensperiodens utgång (antal utfärdade tillstånd, som inte återkallats och inte löpt ut), uppdelade efter medborgarskap, efter skäl för utfärdande av tillståndet, efter tillståndets giltighetstid, efter ålder och efter kön.

b) Antalet varaktigt bosatta vid referensperiodens utgång uppdelat efter medborgarskap, efter typ av status som varaktigt bosatt, efter ålder och efter kön.”

b) Punkt 3 ska ersättas med följande:

”Den statistik som avses i punkt 1 ska hänvisa till referensperioder om ett kalenderår och ska tillhandahållas kommissionen (Eurostat) inom sex månader efter referensåret. Det första referensåret ska vara 2020.”

3. Artikel 7 ska ändras på följande sätt:

a) I punkt 1 ska led b ersättas med följande:

”b) Antalet tredjelandsmedborgare som faktiskt lämnat medlemsstatens territorium till följd av ett administrativt eller rättsligt beslut eller en rättsakt, i enlighet med led a, uppdelat efter de berörda personernas medborgarskap, efter typ av återvändande och erhållet stöd och efter destinationsland.”

b) Punkt 2 ska ersättas med följande:

”2. Den statistik som avses i punkt 1 ska hänvisa till referensperioder om tre kalendermånader och ska tillhandahållas kommissionen (Eurostat) inom två månader efter referensperioden. Den första referensperioden ska vara från januari till mars 2020.”

4. Artikel 8 ska utgå.

5. Artikel 10 ska ändras på följande sätt:

a) Punkt 1 ska ersättas med följande:

”1.    Kommissionen ska ges befogenhet att anta genomförandeakter i syfte att fastställa närmare bestämmelser om uppdelningar i enlighet med artiklarna 4, 5, 6 och 7 och att fastställa bestämmelser om lämpligt format för överföring av uppgifter i enlighet med artikel 9.

Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det förfarande som avses i artikel 11.2.”

b) I punkt 2 ska led d utgå.

Artikel 2

Ikraftträdande och tillämpning

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Artiklarna 4.1, 4.2, 7.1 b och 7.2 i förordning (EG) nr 862/2007 ska gälla från och med den 1 mars 2020.

Artiklarna 4.3, 4.4, 6.1 och 6.3 i förordning (EG) nr 862/2007 ska gälla från och med den 1 juli 2020.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar    På rådets vägnar

Ordförande    Ordförande

(1)

   Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 862/2007 av den 11 juli 2007 om gemenskapsstatistik över migration och internationellt skydd och om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 311/76 om utarbetande av statistik beträffande utländska arbetstagare (EUT L 199, 31.7.2007, s. 23).

(2)

   Kommissionens förordning (EU) nr 216/2010 av den 15 mars 2010 om tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 862/2007 om gemenskapsstatistik över migration och internationellt skydd, med avseende på indelning av skälen för uppehållstillstånd (EUT L 66, 16.3.2010, s. 1).

(3)

   Rådets direktiv 2009/50/EG av den 25 maj 2009 om villkor för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för högkvalificerad anställning (EUT L 155, 18.6.2009, s. 17).

(4)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2011/98/EU av den 13 december 2011 om ett enda ansökningsförfarande för ett kombinerat tillstånd för tredjelandsmedborgare att vistas och arbeta på en medlemsstats territorium och om en gemensam uppsättning rättigheter för arbetstagare från tredjeland som vistas lagligen i en medlemsstat (EUT L 343, 23.12.2011, s. 1).
(5)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/36/EU av den 26 februari 2014 om villkor för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för säsongsanställning (EUT L 94, 28.3.2014, s. 375).
(6)    Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/66/EU av den 15 maj 2014 om villkor för inresa och vistelse för tredjelandsmedborgare inom ramen för företagsintern förflyttning av personal (EUT L 157, 27.5.2014, s. 1).
(7)    Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2016/801 av den 11 maj 2016 om villkoren för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för forskning, studier, praktik, volontärarbete, deltagande i elevutbytesprogram eller utbildningsprojekt och för au pairarbete (EUT L 132, 21.5.2016, s. 21).
(8)    COM(2017) 558 final.
(9)    COM(2015) 453 final, EU:s handlingsplan för återvändande.
(10)    COM(2017) 211 final, Att skydda migrerande barn.
(11)    COM(2017) 669 final.
(12)    COM(2018) 250 final.
(13)    ESS är ett partnerskap mellan den europeiska statistikmyndigheten, det vill säga kommissionen (Eurostat), och de nationella statistikbyråerna och andra nationella myndigheter som i medlemsstaterna ansvarar för att utveckla, framställa och sprida europeisk statistik.
(14)    COM(2015) 374 final och COM(2012) 528 final.
(15)    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 223/2009 av den 11 mars 2009 om europeisk statistik och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG, Euratom) nr 1101/2008 om utlämnande av insynsskyddade statistiska uppgifter till Europeiska gemenskapernas statistikkontor, rådets förordning (EG) nr 322/97 om gemenskapsstatistik och rådets beslut 89/382/EEG, Euratom om inrättande av en kommitté för Europeiska gemenskapernas statistiska program (EUT L 87, 31.3.2009, s. 164).
(16)    COM(2018) 250 final, Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, Europeiska rådet och rådet, Lägesrapport om genomförandet av den europeiska migrationsagendan .
(17)    CIRCABC (Kommunikations- och informationsresurs för förvaltningar, företag och privatpersoner) är en tillämpning som används för att skapa samarbetsforum där användargrupper kan samarbeta via internet och utbyta information och resurser.
(18)     https://circabc.europa.eu/w/browse/1977c9be-d5af-452a-9bf4-3b5e888fa35d
(19)     http://ec.europa.eu/eurostat/documents/1001617/4339944/malta-declaration.pdf/b83b3965-27f0-47af-8b3f-5c84735b91bc (endast tillgänglig på engelska).
(20)    Kunskapscentrumets styrgrupp består av JRC och GD HOME (ordförande), SG, GD DEVCO, GD ECHO, GD RTD, GD ESTAT, EPSC och utrikestjänsten. JRC sköter den dagliga verksamheten. De generaldirektorat som är involverade i kunskapscentrumets arbete är GD CLIMA, GD ECFIN, GD EAC, GD EMPL, GD JUST, GD NEAR, GD REGIO, GD COMM och SG. Bland kunskapscentrumets strategiska partner återfinns bland andra det internationella institutet för tillämpad systemanalys (IIASA), Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) och Internationella organisationen för migration (IOM) och dess centrum för analys av global migration (GMDAC).
(21)

   Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska personer med avseende på behandling av personuppgifter och om det fria flödet av sådana uppgifter och om upphävande av direktiv 95/46/EG (allmän dataskyddsförordning) (EUT L 119, 4.5.2016, s. 1) och Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 45/2001 av den 18 december 2000 om skydd för enskilda då gemenskapsinstitutionerna och gemenskapsorganen behandlar personuppgifter och om den fria rörligheten för sådana uppgifter (EGT L 8, 12.1.2001, s. 1).

(22)    COM(2015) 374 final.
(23)    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 862/2007 av den 11 juli 2007 om gemenskapsstatistik över migration och internationellt skydd och om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 311/76 om utarbetande av statistik beträffande utländska arbetstagare (EUT L 199, 31.7.2007, s. 23).
(24)    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 223/2009 av den 11 mars 2009 om europeisk statistik och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG, Euratom) nr 1101/2008 om utlämnande av insynsskyddade statistiska uppgifter till Europeiska gemenskapernas statistikkontor, rådets förordning (EG) nr 322/97 om gemenskapsstatistik och rådets beslut 89/382/EEG, Euratom om inrättande av en kommitté för Europeiska gemenskapernas statistiska program (EUT L 87, 31.3.2009, s. 164).
(25)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 av den 16 februari 2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter (EUT L 55, 28.2.2011, s. 13).
Top