EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AE3005

Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av en europeisk miljö med en enda kontaktpunkt för sjötransport och om upphävande av direktiv 2010/65/EU (COM(2018) 278 final – 2018/0139 (COD)) och om Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om elektronisk godstransportinformation (COM(2018) 279 final – 2018/0140 (COD))

EESC 2018/03005

OJ C 62, 15.2.2019, p. 265–268 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.2.2019   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 62/265


Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av en europeisk miljö med en enda kontaktpunkt för sjötransport och om upphävande av direktiv 2010/65/EU

(COM(2018) 278 final – 2018/0139 (COD))

och om Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om elektronisk godstransportinformation

(COM(2018) 279 final – 2018/0140 (COD))

(2019/C 62/41)

Föredragande:

Stefan BACK

Remiss

Europaparlamentet, 11.6.2018

Rådet, 14–15.6.2018

Rättslig grund

Artiklarna 91, 100.2, 192.1 och 304 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

 

 

Ansvarig facksektion

Facksektionen för transporter, energi, infrastruktur och informationssamhället

Antagande av facksektionen

4.10.2018

Antagande vid plenarsessionen

17.10.2018

Plenarsession nr

538

Resultat av omröstningen

(för/emot/nedlagda röster)

210/2/2

1.   Slutsatser och rekommendationer

1.1

EESK välkomnar båda förslagen som viktiga steg mot digitaliseringen av transporter, vilket är ett av de mål som fastställdes i vitboken om transportpolitik från 2011 och ett steg i genomförandet av den nya industripolitiska strategi som kommissionen lade fram i oktober 2017, samt rådets slutsatser av den 5 december 2017 om digitalisering av transporter och den förklaring som undertecknades vid Digital Transport Days i Tallinn den 10 november 2017.

1.2

EESK stöder den form av rättsakt som valts. Erfarenheten visar att tydliga och bindande skyldigheter för medlemsstaterna är nödvändiga för att ett elektroniskt informationssystem ska fungera på ett tillfredsställande sätt i hela Europeiska unionen.

1.3

Båda förslagen syftar till att uppnå en tillräcklig grad av harmonisering med tanke på de uppgifter som ska utföras.

1.4

EESK understryker att tillräckligheten hos de standardkrav och certifieringskrav som kommissionen ska fastställa i delegerade akter eller genomförandeakter kommer att vara av avgörande betydelse för att de planerade koncepten ska fungera korrekt och för användarnas förtroende för digitala lösningar. Med hänsyn till förslaget om godstransportinformation skulle detta kunna bli avgörande för möjligheterna att göra detta system obligatoriskt, inte bara för myndigheter utan även för användare.

1.5

EESK anser att ett smidigt fungerande system, som garanterar säkerheten, integriteten för kommunikation, privata uppgifter och sekretess för kommersiell och, i förekommande fall, annan känslig information, är centrala faktorer för att skapa förtroende. EESK vill fästa uppmärksamheten på det pågående arbetet i FN:s ekonomiska kommission för Europa (Unece) och i FN:s ekonomiska och sociala råd för att säkerställa höga och universella normer i detta avseende.

1.6

EESK skulle vilja att förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om elektronisk godstransportinformation (COM(2018) 279) (nedan kallat förslaget om godstransportinformation) snabbt utvecklades till ett system som är obligatoriskt även för användarna i syfte att optimera effektivitetsvinster, kostnadsminskningar och miljömässigt mervärde. Ett lämpligt tillfälle att göra detta skulle kunna vara i samband med översynen av förordningen, som föreskrivs i artikel 15 i förslaget.

1.7

Kommittén beklagar också att tillämpningsområdet för förslaget om godstransportinformation verkar vara begränsat till de informationskrav som anges i unionsakter som rör de villkor på vilka transporter får utföras enligt kapitlet om transporter i EUF-fördraget. EESK anser att digitaliseringens fördelar även bör tillämpas på andra administrativa krav för sådana transporter. Punkt 3.8 nedan innehåller ett förslag till formulering. Det är viktigt att skicka en allmän signal i detta hänseende, utan att det påverkar gällande och framtida särskilda bestämmelser.

1.8

EESK vill också uppmärksamma det potentiella mervärdet av att kunna lämna elektroniska uppgifter till myndigheter över hela världen i enlighet med harmoniserade standarder, t.ex. dem som utarbetats av Unece.

1.9

Särskilt när det gäller förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av en enda kontaktpunkt för europeisk sjötransport och om upphävande av direktiv 2010/65/EU (COM(2018) 278) (nedan kallat förslaget om en enda kontaktpunkt för sjötransport) är kommittén dock bekymrad över att möjligheten till särskilda nationella krav lätt skulle kunna bli ett hinder för en väl fungerande inre marknad. EESK förväntar sig att kommissionen noga kommer att övervaka genomförandet av denna möjlighet och att en fortlöpande dialog mellan kommissionen och medlemsstaterna kommer att bidra till att begränsa särskilda nationella krav

1.10

EESK pekar på vikten av att hantera de sociala effekterna av digitaliseringen även i detta sammanhang. Det handlar bland annat om att informera i god tid, föra en dialog, hantera förändringar i arbetet och behovet av att förvärva nya färdigheter samt göra det möjligt för arbetstagarna att anpassa sig till den nya situationen. Kommittén framhåller att digitaliseringen av transportsektorn kan göra den mer attraktiv som arbetsplats, vilket kan bidra till att lösa dagens rekryteringsproblem inom sektorn.

2.   Kommissionens förslag

2.1

Kommissionen har lagt fram två sammanhängande förslag, nämligen

Förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av en europeisk miljö med en enda kontaktpunkt för sjötransport och om upphävande av direktiv 2010/65/EU (COM(2018) 278) (nedan kallat förslaget om en enda kontaktpunkt för sjötransport), och

Förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om elektronisk godstransportinformation (COM(2018) 279) (nedan kallat förslaget om godstransportinformation).

2.2

Förslagen är funktionellt sammankopplade, eftersom de båda inrättar ett system för elektronisk kommunikation mellan företag och offentliga myndigheter i syfte att göra det lättare att kontrollera efterlevnaden av ett antal rättsliga skyldigheter genom ett system som garanterar äktheten hos den information som lämnas samt denna informations integritet och respekten för kraven beträffande personlig integritet.

2.3

Förslaget om en enda kontaktpunkt för sjötransport ska ersätta direktiv 2010/65/EU, som hade ett liknande syfte men som har visat sig vara ineffektivt eftersom det gav medlemsstaterna alltför stort spelrum i genomförandet, vilket ledde till olika normer, rutiner och täckning beträffande den digitaliserade anmälan, vilket i sin tur orsakade en ökad administrativ börda för rederierna samt en resterande mängd administrativa rutiner som måste utföras manuellt.

2.4

Det verkar som om systemet med en enda kontaktpunkt som sådant är öppet för alla fartyg som enligt lag är rapporteringsskyldiga när de anlöper hamnar i medlemsstaterna.

2.5

Syftet med förslaget om godstransportinformation är att fastställa en skyldighet för medlemsstaternas myndigheter att godta elektronisk dokumentation för att företag ska kunna fullgöra sin skyldighet att lämna in dokument som styrker efterlevnaden av kraven enligt ett antal EU-rättsakter beträffande transport av varor samt villkoren för transport av avfall. I detta syfte inrättas genom förslaget om godstransportinformation ett system för elektronisk godstransportinformation (eFTI) som består av en ram för tillhandahållande av tjänster med ett gemensamt dataset, gemensamma förfaranden och gemensamma regler för tillgång, krav på eFTI-plattformar och eFTI-tjänster samt ett certifieringssystem.

2.6

Den möjlighet som föreskrivs i förslaget till godstransportinformation är tillgänglig för operatörer i enlighet med de krav på rättslig information eller dokumentation som fastställs i förslaget.

3.   Allmänna kommentarer

3.1

EESK välkomnar båda förslagen, som syftar till att uppnå det allmänna mål att digitalisera transporter som ursprungligen fastställdes i vitboken om transportpolitik från 2011 och därefter eftersträvats i t.ex. strategin för den digitala inre marknaden och den nya industripolitiska strategi som kommissionen lade fram i oktober 2017, samt rådets slutsatser av den 5 december 2017 om digitalisering av transporter som en uppföljning till den förklaring som undertecknades vid Digital Transport Days i Tallinn den 10 november 2017.

3.2

EESK upprepar sitt stöd för innovativa lösningar och stöder den form av rättsakt som valts, med tanke på att tydliga och bindande skyldigheter för medlemsstaterna är nödvändiga för att ett elektroniskt informationssystem ska fungera på ett tillfredsställande sätt i hela Europeiska unionen.

3.3

I detta sammanhang påminner EESK om sina varningar beträffande det problematiska genomförandet – eftersom innehållet till största delen är icke-bindande – av det direktiv som förslaget om en enda kontaktpunkt för sjötransport skulle upphäva, om det antas.

3.4

Icke desto mindre håller EESK med om att det kan bli nödvändigt att göra en avvägning mellan fullständig harmonisering och driftskompatibilitet. Det är uppenbart att det finns ett behov av långtgående harmonisering i ett system som ska underlätta klarering av fartyg som ankommer till och avgår från hamnar i EU, vilket till exempel kräver ett smidigt fungerande gränssnitt mellan fartyg och land med harmoniserade normer och förfaranden. En lägre grad av harmonisering kan kanske godtas i ett system som i huvudsak syftar till att säkerställa lämpliga och säkra förfaranden för att ge offentliga myndigheter tillgång till de dokument som behövs för att säkerställa efterlevnaden av EU-lagstiftningen.

3.5

Mot denna bakgrund anser EESK att båda förslagen syftar till rätt nivå av harmonisering.

3.6

EESK noterar att man i förslaget om godstransportinformation i huvudsak inför en möjlighet, inte en skyldighet, att lämna in dokument i elektronisk form. EESK godtar skälen till detta val vid denna tidpunkt, men skulle ändå vilja se en snabb utveckling mot ett obligatoriskt system, med tanke på att ett sådant skulle underlätta övervakningen av efterlevnaden vid varje tidpunkt och minska pappersmängderna, särskilt för den operativa personalen, såsom lastbilschaufförerna. Ett lämpligt tillfälle att hantera denna fråga skulle kunna vara i samband med översynen av förordningen, som föreskrivs i artikel 15 i förslaget.

3.7

Förslaget om godstransportinformation gäller enligt vad anges i artikel 1.2 i förslaget ”för krav på föreskriven information som anges i unionsakter som fastställer villkoren för transport av varor på unionens territorium i enlighet med avdelning VI tredje delen i fördraget, eller som fastställer villkoren för transport av avfall”. EESK undrar om detta inte i alltför stor utsträckning begränsar rätten att lämna information och dokument i elektronisk form. De unionsakter som anges i bilaga I till förslaget om godstransportinformation tycks vara de enda som direkt tar upp villkoren för marknadstillträde.

3.8

EESK anser att andra krav på administrativ dokumentation eller information också skulle främjas av rätten att lämna in dokument i elektronisk form. Exempel på detta är bl.a. utstationeringsanmälningar och information som ska tillhandahållas inom ramen för utstationering av arbetstagare, eller information som lämnas för att styrka överensstämmelse med bestämmelserna om kör- och vilotider. EESK anser att förslagets tillämpningsområde skulle kunna utvidgas genom tillägg av orden ”och andra bestämmelser om” mellan orden ”villkoren för” och ”transport av varor” i artikel 1.2. Vi menar att det är viktigt att skicka en allmän signal i detta hänseende, utan att det påverkar gällande och framtida särskilda bestämmelser.

3.9

EESK pekar även på hållbarhetsaspekten av att minska mängderna tryckt papper, vilket också nämns i förslaget om godstransportinformation.

3.10

EESK noterar de särskilda bestämmelserna i de båda förslagen om att säkerställa konfidentialiteten för kommersiell information och, när det gäller förslaget om en enda kontaktpunkt för sjötransport, andra känsliga uppgifter. EESK vill också fästa uppmärksamheten på de höga nivåer av säkerhet mot manipulering och den höga nivå på skyddet av den personliga integriteten som finns i en väl utformad och väl förvaltad pipeline-struktur för datautbyte.

3.11

EESK påpekar att det pågår ett viktigt arbete i Unece om de frågor som anges i punkt 3.10 ovan, och i synnerhet dess ”White Paper on Data Pipeline Concept for Improving Data Quality in the Supply Chain”. EESK anser att detta är ytterligare ett argument för att göra elektronisk dokumentation obligatorisk i största möjliga utsträckning.

3.12

EESK vill här också uppmärksamma det potentiella mervärdet av att kunna lämna elektroniska uppgifter till myndigheter över hela världen i enlighet med harmoniserade standarder, t.ex. dem som utarbetats av Unece.

3.13

Med hänsyn till båda förslagen har kommissionen en viktig uppgift att utveckla standarder och certifieringskriterier. EESK understryker att det krävs en ram som inger förtroende och som fungerar väl utan onödig komplexitet för att de föreslagna systemen ska fungera väl och ge det planerade mervärdet. Det är också en viktig förutsättning för att skapa förtroende för digitala lösningar inom hela transportsektorn.

3.14

EESK pekar på vikten av att hantera de sociala aspekterna av digitaliseringen även i detta sammanhang. Digitaliseringen kommer uppenbarligen att förändra arbetsmiljön, skapa nya arbetstillfällen och kräva nya färdigheter. Det är viktigt att i god tid hantera behovet av att göra det möjligt för arbetstagarna att anpassa sig till den nya situationen. EESK pekar också på vikten av att på ett tidigt stadium informera om kommande förändringar och föra en dialog om detta. EESK menar att digitaliseringen av transportsektorn kan göra den mer attraktiv som arbetsplats i framtiden, vilket kan bidra till att lösa dagens rekryteringsproblem inom sektorn.

4.   Särskilda kommentarer

4.1   Förslaget om en enda kontaktpunkt för sjötransport

4.1.1

Jämfört med direktiv 2010/65/EU är förslaget om en enda kontaktpunkt för sjötransport mycket komplett. Det tycks tillhandahålla en lämplig ram för att underlätta formaliteterna vid ankomst och avgång och verkar således ha undanröjt de delar som saknades och den bristande harmonisering som orsakade negativa effekter för användarna vid genomförandet av direktiv 2010/65/EU.

4.1.2

EESK ställer sig bakom kommissionens val att inte föreslå en enda EU-kontaktpunkt, utan i stället nationella kontaktpunkter. Även om det finns starka skäl för en enda kontaktpunkt på EU-nivå kommer en lösning som bygger på nationella kontaktpunkter att göra att man undviker icke-återvinningsbara kostnader till följd av investeringar som redan gjorts på nationell nivå, och ge plats för de specifika nationella administrativa krav som kan bli nödvändiga.

4.1.3

EESK betonar att harmonisering i syfte att underlätta en väl fungerande inre marknad är en huvudtanke i förslaget och att det är viktigt att se till att denna inte går förlorad.

4.1.4

EESK hyser därför vissa betänkligheter mot möjligheten till särskilda nationella krav, som lätt skulle kunna bli ett hinder för en väl fungerande inre marknad. Kommittén uppmanar därför kommissionen att noga övervaka de särskilda nationella kraven ur ett inremarknadsperspektiv och att föra en kontinuerlig dialog med medlemsstaterna i syfte att begränsa de särskilda nationella kraven så långt det är möjligt.

4.2   Förslaget om godstransportinformation

4.2.1

EESK noterar särskilt att de genomförandeakter och delegerade akter som kommissionen ska anta enligt detta förslag kommer att få en viktig roll, och betonar att dessa måste träda i kraft snabbt eftersom de är avgörande för att den föreslagna förordningen ska fungera som avsett.

4.2.2

I detta avseende vill EESK fästa kommissionens uppmärksamhet på den ovannämnda Unece-vitboken och de inslag i en pipeline-struktur för datautbyte (PDES) som beskrivs där som en användbar struktur för att säkerställa ett säkert och manipuleringssäkert system för datautbyte i olika skeden av transportpipelinen.

4.2.3

EESK hänvisar till ovanstående uttalanden om den höga säkerheten i ett väl utformat och väl genomfört system för utbyte av elektroniska dokument och upprepar att det, i synnerhet när det gäller detta förslags mål om övervakning av efterlevnaden, finns goda skäl att överväga att göra elektronisk dokumentation obligatorisk inom ramen för den översyn av förordningen som föreskrivs i artikel 15 i förslaget.

Bryssel den 17 oktober 2018.

Luca JAHIER

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande


Top