EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017XC0610(03)

Offentliggörande av en ansökan i enlighet med artikel 50.2 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 om kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel

OJ C 186, 10.6.2017, p. 16–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

10.6.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 186/16


Offentliggörande av en ansökan i enlighet med artikel 50.2 a i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 om kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel

(2017/C 186/10)

Genom detta offentliggörande tillgodoses den rätt att göra invändningar som fastställs i artikel 51 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1151/2012 (1).

SAMMANFATTANDE DOKUMENT

”OSSOLANO”

EU-nr: PDO-IT-02093 – 24.11.2015

SUB ( X ) SGB ( )

1.   Namn

”Ossolano”

2.   Medlemsstat eller tredjeland

Italien

3.   Beskrivning av jordbruksprodukten eller livsmedlet

3.1   Produkttyp

Klass 1.3 Ost

3.2   Beskrivning av den produkt för vilken namnet i punkt 1 är tillämpligt

Den skyddade ursprungsbeteckningen ”Ossolano” är förbehållen den ost som motsvarar villkoren och kraven i produktspecifikationen.

Ost med den skyddade ursprungsbeteckningen ”Ossolano” kan omnämnas med tillägget ”d’Alpe” (från Alperna).

Ost med den skyddade ursprungsbeteckningen ”Ossolano” har följande form och storlek:

Platt cylinderform med rak eller lätt konvex kant och plana eller nästan plana över- och undersidor.

Vikt 6–7 kg. Osten med tillägget ”d’Alpe” väger 5–6 kg.

Kantens höjd 6–9 cm. Diameter 29–32 cm.

Ost med den skyddade ursprungsbeteckningen ”Ossolano” har följande egenskaper:

Skorpa: Slät, jämn, halmfärgad. Tenderar att få en intensivare färg under mognadsprocessen.

Massa: Fast, elastisk, med oregelbundna små hål. Färgen varierar från ljusare eller mörkare halmfärg till intensivt gul.

Smak: Karaktäristisk smak, harmonisk och utsökt, varierande beroende på växtlighetens säsong, blir intensivare och smakrikare när den åldras.

Innehållsmässigt kännetecknas ost med den skyddade ursprungsbeteckningen ”Ossolano” av följande egenskaper:

Fetthalt i torrsubstansen minst 40 %.

Ost med den skyddade ursprungsbeteckningen ”Ossolano” lagras i minst 60 (sextio) dagar räknat från den dag då mjölken börjar bearbetas.

Ovannämnda vikter och mått avser värden uppmätta efter minsta lagringstid.

Ost med den skyddade ursprungsbeteckningen ”Ossolano” d’Alpe tillverkas av mjölk producerad i alpbetesmarkerna i det avgränsade området, där även ostbildningen sker, på en höjd på minst 1 400 meter över havet.

3.3   Foder (endast för produkter av animaliskt ursprung) och råvaror (endast för bearbetade produkter)

Ost med den skyddade ursprungsbeteckningen ”Ossolano” och ”Ossolano” d’Alpe tillverkas uteslutande av helmjölk från kor av raserna Bruna, Frisona, Pezzata Rossa och korsningar mellan dessa.

Ost med den skyddade ursprungsbeteckningen ”Ossolano” tillverkas av helmjölk från ko som erhålls vid 2–4 mjölkningar i rad, under perioden 1 januari till 31 december varje år. Ost med den skyddade ursprungsbeteckningen ”Ossolano” d’Alpe tillverkas uteslutande av helmjölk från ko som erhålls vid 1–2 mjölkningar i rad, under perioden 1 juni till 30 september varje år.

Födan för den boskap vars mjölk används vid tillverkningen av osten ”Ossolano” består av gräs och/eller fodergrödor från det avgränsade området i en andel motsvarande minst 60 procent av den totala årliga torrsubstansen. Koncentrat av spannmål och baljväxter samt biprodukter från förädlingen av dessa, som används som komplement till födan, får inte överstiga 40 procent av den totala årliga torrsubstansen.

För ost med den skyddade ursprungsbeteckningen ”Ossolano” d’Alpe består boskapens föda under den aktuella produktionsperioden av gräs och/eller fodergrödor från betesmarker belägna i det avgränsade området, i en andel motsvarande minst 90 procent av den totala torrsubstansen. Koncentrat av spannmål och baljväxter samt biprodukter från förädlingen av dessa, som används som komplement till födan, får inte överstiga 10 procent av den totala torrsubstansen.

I båda fallen är det tillåtet att lägga till vitaminer och mineraler om detta är tillåtet enligt lag.

Ovannämnda procentenheter har fastställts med försiktighet, med hänsyn tagen till att ”Ossolano” tillverkas i ett uteslutande bergigt område där det vissa år kan vara oerhört svårt att producera torrfoder och det inte går att producera koncentrerat foder.

Även om inte bete är ett krav, betar boskapen vanligtvis på ängsmarkerna i dalarna under perioden april till oktober, beroende på väderförhållanden. För ”Ossolano” d’Alpe är bete ett krav under perioden 1 juni till 30 september.

3.4   Särskilda steg i produktionsprocessen som måste äga rum i det avgränsade geografiska området

Alla steg i produktionsprocessen (uppfödning, mjölkning, ostbildning, mognadsprocess) måste äga rum i det avgränsade geografiska området.

3.5   Särskilda regler för skivning, rivning, förpackning osv. av den produkt som det registrerade namnet avser

Ost med den skyddade ursprungsbeteckningen ”Ossolano” säljs för konsumtion som hel ost eller i bitar.

När minimitiden för mognadsprocessen har löpt ut marknadsförs den hela osten, som identifieras med hjälp av följande märkningar:

Ett reliefavtryck på kanten med texten ”Ossolano”.

En pappersetikett påklistrad på antingen ovan- eller undersidan.

Brännmärkning på kanten.

När minimitiden för mognadsprocessen har löpt ut säljs osten i bitar under förutsättning att följande går att identifiera:

En del av kanten där en del av texten ”Ossolano” syns.

En del av pappersetiketten.

Den skyddade ursprungsbeteckningen ”Ossolano” på en klisteretikett och/eller en förtryckt film som appliceras av den godkända aktör som ansvarar för att dela osten.

Osten får endast delas i anläggningar som har nödvändiga sanitära tillstånd och som har registrerats i det kontrollsystem som har upprättats av godkänt kontrollorgan. Detta får ske även utanför det område som avgränsas för den skyddade ursprungsbeteckningen. I så fall kan kontroller utföras av det behöriga kontrollorganet eller av något annat kontrollorgan som det behöriga kontrollorganet har utsett.

När ost med den skyddade ursprungsbeteckningen ”Ossolano” och ”Ossolano” d’Alpe ska saluföras färdigförpackad (riven, tärnad, skivad osv.) på ett sätt som innebär att den ursprungliga märkningen inte längre är synlig, måste rivning och/eller avlägsnande av skorpan samt förpackning ske inom produktionsområdet, såsom det definieras i punkt 4, för att garantera spårbarheten.

3.6   Särskilda regler för märkning av den produkt som det registrerade namnet avser

Varje ost identifieras genom att de ostformar (fascera) som används vid tillverkningen lämnar avtryck i form av ett märke, samt att en pappersetikett sätts på ovan- eller undersidan av osten. När minimitiden för mognadsprocessen har löpt ut brännmärks dessutom osten. Den kompletterande märkningen ”d’Alpe” som tillägg till den skyddade ursprungsbeteckningen ”Ossolano” förekommer endast på pappersetiketten.

På insidan av de ostformar som används för ost med den skyddade ursprungsbeteckningen ”Ossolano” finns ett märke som kalltrycks på osten när den läggs i formen. Märkningen innehåller följande: Namnet ”Ossolano”, ostfabrikens registreringsnummer och plats för brännmärket.

Etiketten består av tre huvudsakliga delar:

Den yttre ringen innehåller den information som krävs enligt lag, innehållsförteckning och tillverkarens företagsnamn.

I mitten av etiketten finns den skyddade ursprungsbeteckningens unika logotyp. Precis i mitten finns en större version av logotypen, vilken sedan upprepas i solfjädersform i proportionerligt mindre format. Dessutom ingår EU:s särskilda logotyp. Följande gäller för etiketten för osten med tillägget d’Alpe:

På den ovala ytan längst ner på etiketten kan tillverkaren eller den som slutbehandlar, delar eller förpackar osten sätta sin information.

Image

Etiketternas utseende:

Ost med den skyddade ursprungsbeteckningen ”Ossolano” har en helt grön etikett som går över mot ljusgrönt i mitten och på sidorna.

Image

Ost med den skyddade ursprungsbeteckningen ”Ossolano” d’Alpe har en helt brun etikett som går över mot ljusbrunt i mitten och på sidorna. Texten ”d’Alpe” står i en halvcirkel över logotypen i mitten av etiketten.

Image

4.   Kort beskrivning av det geografiska området

Det avgränsade området avgränsas av gränserna som gäller vid folkräkning och de administrativa gränserna för följande kommuner i regionen Verbano Cusio Ossola: Antrona Schieranco, Anzola d’Ossola, Baceno, Bannio Anzino, Beura Cardezza, Bognanco, Calasca Castiglione, Ceppo Morelli, Craveggia, Crevoladossola, Crodo, Domodossola, Druogno, Formazza, Macugnaga, Malesco, Masera, Mergozzo, Montecrestese, Montescheno, Ornavasso, Pallanzeno, Piedimulera, Pieve Vergonte, Premia, Premosello Chiovenda, Re, Santa Maria Maggiore, Seppiana, Toceno, Trasquera, Trontano, Vanzone con San Carlo, Varzo, Viganella, Villadossola, Villette, Vogogna.

Ost med den skyddade ursprungsbeteckningen ”Ossolano” d’Alpe tillverkas av mjölk producerad i alpbetesmarkerna i det avgränsade området, där även ostbildningen sker, på en höjd på minst 1 400 meter över havet.

5.   Samband med det geografiska området

Området i norra delen av regionen Piemonte som ligger mellan kantonen Vallese och kantonen Ticino, mellan Penninska alperna och Lepontiska alperna, kallas Ossoladalen. Området är 70 kilometer från norr till söder, och cirka 35 kilometer där det är som bredast. I söder gränsar området till sjön Lago Maggiore. Några kilometer därifrån finns massivet Monte Rosa med en höjd på 4 600 meter över havet och flera andra toppar på över 3 200 meter.

Det avgränsade området har en komplex och oregelbunden landhöjd, vilket är orsaken till att produktionen till stora delar är uppdelad på små lantbruk med som mest 10–70 mjölkdjur, och små osttillverkare som ansvarar för förädling och lagring.

Hela området där ost med den skyddade ursprungsbeteckningen ”Ossolano” tillverkas är ett bergsområde med kraftiga sluttningar som kännetecknas av syrefattig och föga genomtränglig mark med surt pH-värde. Klimatet i området präglas av stor och kontinuerlig nederbörd (jämfört med genomsnittet i landet och regionen). Detta i kombination med att de lokala temperaturerna i genomsnitt är lägre än de i angränsande områden ger upphov till specifika gräsmarker och ett mikroklimat som särskilt passar ostens mognadsprocess.

Ost med den skyddade ursprungsbeteckningen ”Ossolano” har egenskaper kopplade till miljön där den tillverkas och traditioner kring uppfödning och osttillverkning som också påverkas av landskapet, till exempel ängs- och betesmarkerna, alplandskapet och dalarna. Längs bergsluttningarna i hela området finns en mycket stor biologisk mångfald.

Djurens föda, framför allt den del som består av fodergrödor, påverkar mjölken och den ost som produceras av mjölken (som exempel kan nämnas växtarten Ligusticum mutellina som först ger mjölken sin välkända smak och därefter osten).

Osten Ossolano är resultatet av det gemensamma kunnandet hos lantbrukarna i Ossoladalen och ett gemensamt kvalificeringsarbete.

Produktens koppling till historien och de lokala traditionerna går tillbaka till den lokala ursprungsbefolkningens kontakter med walserna. Det var ett folk som genom århundradena kom från det angränsande Schweiz och bosatte sig i Ossoladalen. De blev en av de tre etniska minoriteterna i Piemonte, vid sidan av frankoprovensaler och valdenser.

Walserna som bosatte sig i bergstrakterna i Ossoladalen utvecklade en egen osttillverkningsteknik bland annat inspirerad av det särskilda klimatet (riklig nederbörd och temperaturer som aldrig blir för höga). Under tillverkningen sker en slags ”halvkokning”, som är nödvändig för att vasslen bättre ska kunna rinna av.

Denna process tillsammans med pressningen är kännetecknande för tillverkningen av ost med den skyddade ursprungsbeteckningen ”Ossolano”. Metoden främjar den mjölkmikroflora som i stor utsträckning skapar förutsättningarna för de följande faserna då osten mognar i ostfabriken och därefter lagras i därtill avsedda lokaler.

Halvkokningen, pressningen och slutligen valet av mikroflora för kaseinisering ger osten de typiska små hålen (mindre än ett riskorn), utöver en typisk konsistens som är kompakt och elastisk. Dessa faktorer gör att ost med den skyddade ursprungsbeteckningen ”Ossolano” skiljer sig från andra ostprodukter av liknande storlek i Piemonte, vilka generellt sett har en mjukare massa med små, likformiga och jämnt spridda håligheter.

Massan är gulaktig och varierar från ljusgul till halmgul. Den mer intensiva färgen påverkas av sammansättningen på djurens foder som är typisk för våren och sommaren, och på ostens mognadsprocess, framför allt om den sker i naturliga miljöer.

En annan viktig faktor för att få fram den specifika smakprofilen hos ost med den skyddade ursprungsbeteckningen ”Ossolano” är mognadsfasen. Temperaturen och fuktigheten i lokalen under mognadsfasen främjar aktiviteten hos den bakteriemikroflora som använts under den tidigare kaseiniseringen, vilket bidrar till ostens doft och typiska smak.

Doften är delikat men intensiv med inslag av blommor och med en dragning mot torkad frukt, såsom valnötter och hasselnötter som är typiska för den här delen av Alperna, och som förstärks tydligt av diacetyl som också påverkar hållbarheten.

Smaken utvecklas direkt och osten har en aromatisk särprägel. Osten har en djup smak med tydlig diacetyl som ligger kvar länge i munnen, ända till den sista bouqueten som karaktäriseras av mogen och torkad frukt, vanilj och nypon men också blommor från alpängarna såsom smörblomma och vilda bär såsom krusbär och gula vinbär.

När osten tuggas och värms i munnen utvecklas dess smak- och doftprofil. Den fasta och elastiska ostmassan smälter i munnen och frigör gradvis ostens aromatiska palett, i synnerhet de kryddigare smakerna.

Hänvisning till offentliggörandet av produktspecifikationen

(artikel 6.1 andra stycket i genomförandeförordningen)

Den konsoliderade produktspecifikationen finns på följande webbplats: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

Den kan också nås direkt från startsidan på webbplatsen för ministeriet för jordbruks-, livsmedels- och skogsbrukspolitik (www.politicheagricole.it). Klicka på ”Prodotti DOP e IGP” (längst upp på skärmen) och sedan på ”Prodotti DOP, IGP e STG” (till vänster på skärmen) och ”Disciplinari di produzione all’esame dell’UE”.


(1)  EUT L 343, 14.12.2012, s. 1.


Top