EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017TA1206(22)

Rapport om årsredovisningen för Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) för budgetåret 2016 med myndighetens svar

OJ C 417, 6.12.2017, p. 142–149 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

6.12.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 417/142


RAPPORT

om årsredovisningen för Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) för budgetåret 2016 med myndighetens svar

(2017/C 417/22)

INLEDNING

1.

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA, nedan kallad myndigheten) ligger i London och inrättades genom rådets förordning (EEG) nr 2309/93, som har ersatts av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 726/2004 (1). Myndigheten arbetar i ett EU-täckande nätverk och samordnar de vetenskapliga resurser som ställs till dess förfogande av nationella myndigheter för att säkerställa utvärderingen av och tillsynen över humanläkemedel och veterinärmedicinska läkemedel.

2.

Tabellen visar nyckeltal för myndigheten (2).

Tabell

Nyckeltal för myndigheten

 

2015

2016

Budget (miljoner euro)

304

305

Personalstyrka totalt den 31 december (3)

775

768

INFORMATION TILL STÖD FÖR REVISIONSFÖRKLARINGEN

3.

I revisionsrättens revisionsmetod ingår analytiska granskningsåtgärder, en direkt granskning av transaktioner och en bedömning av nyckelkontroller i myndighetens system för övervakning och kontroll. Detta kompletteras med revisionsbevis från andra revisorers arbete och en analys av uttalanden från ledningen.

UTTALANDE

4.

Vi har granskat

a)

myndighetens räkenskaper, som består av årsredovisningen (4) och rapporterna om budgetgenomförandet (5) för det budgetår som slutade den 31 december 2016,

b)

lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna,

i enlighet med bestämmelserna i artikel 287 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget).

Räkenskapernas tillförlitlighet

Uttalande om räkenskapernas tillförlitlighet

5.

Vi anser att myndighetens räkenskaper för det år som slutade den 31 december 2016 i alla väsentliga avseenden ger en rättvisande bild av dess finansiella ställning per den 31 december 2016, det finansiella resultatet, kassaflödena och förändringar i nettotillgångarna för det budgetår som slutade detta datum i enlighet med dess budgetförordning och de redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare. De baseras på internationellt vedertagna redovisningsstandarder för den offentliga sektorn.

Lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna

Inkomster

Uttalande om lagligheten och korrektheten i de inkomster som ligger till grund för räkenskaperna

6.

Vi anser att de inkomster som ligger till grund för räkenskaperna för det år som slutade den 31 december 2016 i alla väsentliga avseenden är lagliga och korrekta.

Betalningar

Uttalande om lagligheten och korrektheten i de betalningar som ligger till grund för räkenskaperna

7.

Vi anser att de betalningar som ligger till grund för räkenskaperna för det år som slutade den 31 december 2016 i alla väsentliga avseenden är lagliga och korrekta.

Ledningens och styrelsens ansvar

8.

I enlighet med artiklarna 310–325 i EUF-fördraget och myndighetens budgetförordning ansvarar ledningen för att upprätta och lägga fram räkenskaperna på grundval av internationellt vedertagna redovisningsstandarder för den offentliga sektorn och för att de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta. I ledningens ansvar ingår att utforma, införa och upprätthålla den internkontroll som är relevant när det gäller att upprätta och lägga fram årsredovisningar som inte innehåller väsentliga felaktigheter, vare sig dessa beror på oegentligheter eller fel. Ledningen ska också se till att de verksamheter, ekonomiska transaktioner och uppgifter som presenteras i årsredovisningen följer regelverket. Myndighetens ledning har det slutliga ansvaret för att de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna är lagliga och korrekta.

9.

När räkenskaperna upprättas är det ledningens ansvar att bedöma myndighetens förmåga att fortsätta verksamheten, upplysa om frågor som rör dess status när det gäller fortsatt drift och använda antagandet om fortsatt drift som grund för räkenskaperna.

10.

Styrelsen ansvarar för tillsynen över enhetens process för finansiell rapportering.

Revisorns ansvar för revisionen av räkenskaperna och de underliggande transaktionerna

11.

Vårt mål är att uppnå rimlig säkerhet om huruvida myndighetens räkenskaper innehåller väsentliga felaktigheter och huruvida de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta samt att på grundval av revisionen lämna en revisionsförklaring om räkenskapernas tillförlitlighet och de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet till Europaparlamentet och rådet eller andra ansvarsfrihetsbeviljande myndigheter. Rimlig säkerhet är en hög grad av säkerhet men ingen garanti för att väsentliga felaktigheter eller bristande efterlevnad alltid upptäcks vid revisionen. Dessa kan ha sin grund i oegentligheter eller fel och betraktas som väsentliga om de enskilt eller tillsammans rimligen kan förväntas påverka de ekonomiska beslut som användare fattar med grund i räkenskaperna.

12.

En revision innebär att revisorn genom olika åtgärder inhämtar revisionsbevis om belopp och annan information i räkenskaperna och om lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för dem. Valet av åtgärder grundas på revisorns bedömning, däribland av riskerna för att det finns väsentliga felaktigheter i räkenskaperna och för att de underliggande transaktionerna i väsentlig utsträckning inte följer Europeiska unionens rättsliga ram, vare sig det beror på oegentligheter eller på fel. Vid denna riskbedömning beaktar revisorn de delar av den interna kontrollen som är relevanta för upprättandet av räkenskaper som ger en rättvisande bild och som ska garantera de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet. Syftet med detta är att utforma granskningsåtgärder som är ändamålsenliga med hänsyn till omständigheterna, inte att göra ett uttalande om den interna kontrollens ändamålsenlighet. En revision innefattar också en utvärdering av ändamålsenligheten i de redovisningsprinciper som har använts och av rimligheten i ledningens uppskattningar i redovisningen, liksom en utvärdering av den övergripande presentationen i räkenskaperna.

13.

När det gäller inkomster granskar vi bidraget från kommissionen och bedömer myndighetens förfaranden för att ta ut avgifter och uppbära andra intäkter.

14.

När det gäller utgifter granskar vi betalningstransaktioner när utgifterna har uppkommit, bokförts och godkänts. Förskott granskas när mottagarna av medel har lämnat underlag som visar att de använts på rätt sätt och myndigheten har godkänt underlagen och reglerat förskottsbetalningen, antingen samma år eller senare.

15.

När vi upprättade denna rapport och revisionsförklaring beaktade vi det revisionsarbete som den oberoende externa revisorn har utfört avseende myndighetens räkenskaper i enlighet med artikel 208.4 i EU:s budgetförordning (6).

Upplysningar av särskild betydelse

16.

Utan att det påverkar revisionsuttalandet vill vi påpeka att Förenade kungariket den 29 mars 2017 meddelade Europeiska rådet sitt beslut att lämna Europeiska unionen. En överenskommelse om villkoren för utträdet ska förhandlas fram. Den preliminära årsredovisningen med tillhörande noter för myndigheten, som ligger i London, upprättades utifrån den begränsade information som fanns tillgänglig den dag då årsredovisningen undertecknades (den 28 februari 2017).

17.

I väntan på kommande beslut om framtida placering har myndigheten i sin årsredovisning angett ett uppskattat belopp på 448 miljoner euro som en ansvarsförbindelse för den återstående hyresperioden 2017–2039, eftersom hyreskontraktet inte innehåller någon utträdesklausul. Dessutom har ansvarsförbindelserna ännu inte beräknats när det gäller andra kostnader som är förenade med flytten, till exempel flyttkostnader för anställda och deras familjer och åtgärder för att motverka de potentiella förlusterna av intern och extern expertis baserad i Förenade kungariket och de därmed förenade riskerna för verksamhetens kontinuitet. Vidare finansierades myndighetens budget för 2016 till 95 % genom avgifter från läkemedelsföretag och till 5 % med medel från Europeiska unionen. Det är möjligt att myndighetens inkomster i framtiden kommer att minska på grund av Förenade kungarikets beslut att lämna EU.

18.

Kommentarerna nedan påverkar inte revisionsrättens uttalande.

KOMMENTARER OM RÄKENSKAPERNAS TILLFÖRLITLIGHET

19.

Sedan ett nytt it-baserat redovisningssystem infördes 2011 har rapporteringen om åtaganden, arbetsflöde och resursutnyttjande inte varit tillräckligt öppen. Trots att frågan upprepade gånger har tagits upp med myndigheten har inga korrigerande åtgärder vidtagits.

KOMMENTARER OM TRANSAKTIONERNAS LAGLIGHET OCH KORREKTHET

20.

Myndigheten tecknade företagsavtal om logi för experter med 25 hotell i London, utan att använda sig av ett konkurrensutsatt upphandlingsförfarande. I fråga om sex hotell översteg de betalningar som gjordes 2016 budgetsförordningens tröskelvärde för när ett öppet eller selektivt konkurrensutsatt upphandlingsförfarande krävs. Dessa sex företagsavtal och betalningarna under 2016, som uppgick till 2,1 miljoner euro, är därför oriktiga.

KOMMENTARER OM INTERNKONTROLLEN

21.

År 2014 undertecknade kommissionen, som företrädare för över 50 av EU:s institutioner och organ (däribland myndigheten), ett ramavtal med en entreprenör för inköp av programvara och licenser samt tillhandahållande av it-underhåll och rådgivning. Entreprenören fungerar enligt ramavtalet som en mellanhand mellan myndigheten och leverantörer som kan tillgodose myndighetens behov. För dessa mellanhandstjänster har entreprenören enligt ramavtalet rätt att ta ut ett påslag på 2–9 % av leverantörens priser. Betalningarna 2016 till entreprenören enligt ramavtalet uppgick till totalt 8,9 miljoner euro. Myndigheten kontrollerade inte systematiskt priser och uttagna påslag mot leverantörernas offerter och fakturor till entreprenören.

KOMMENTARER OM SUND EKONOMISK FÖRVALTNING OCH RESULTAT

Personalförvaltning

22.

Sedan 2014 har myndigheten genomgått två större omorganisationer och en intern omplacering av chefer på högsta nivå och mellannivå. Omplaceringen av nyckelpersoner inom it och administration var inte lyckosam och ledde till en reell instabilitetsrisk för myndigheten och dess verksamhet. Dessutom finns det inget fungerande system för att analysera tillgången på kompetens, identifiera brister eller rekrytera och fördela lämplig personal.

Konsulttjänster

23.

Utöver det årliga revisionsarbetet som utförs för alla byråer och organ gjorde revisionsrätten också en analys av myndighetens användning av konsulttjänster i samband med två större projekt.

24.

Myndigheten har fått i uppgift av parlamentet och rådet att genomföra förordningarna om säkerhetsövervakning av läkemedel (Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1027/2012 (7)) och om kliniska prövningar (Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 536/2014 (8)) vilket förutsätter att komplexa, Europatäckande nätverkssystem inrättas. Detta kräver omfattande tekniska it-utvecklingsinsatser, såväl som input från flera olika intressenter, framför allt medlemsstaterna.

25.

Dessa uppgifter tilldelades myndigheten i ett läge då den förväntades minska personalen i enlighet med det interinstitutionella avtalet om budgetdisciplin som antogs den 2 december 2013. Myndighetens tjänsteförteckning utökades inte för att göra det möjligt att bygga upp nödvändig expertis inom områdena affärs- och it-utveckling.

Omfattande användning av externa konsulter

26.

Med tanke på att myndigheten bara hade 13 anställda inom avdelning I-Delivery, anlitades konsultföretag inom affärsanalys, informationsteknik, projektledning och kvalitetsledning. Andra kvartalet 2016 hade myndigheten 131 konsulter på plats och ytterligare cirka 60 som arbetade externt.

27.

Myndigheten är därmed på ett avgörande sätt beroende av extern expertis redan från projektens början, men trots det finns ingen fastlagd policy som reglerar användningen av konsulter. Exempelvis har inte de profiler som bör täckas av myndighetens egen personal definierats (projektledning, affärsanalys, affärsarkitekter, lösningsarkitekter, dataarkitekter etc). Sådana profiler har ibland tilldelats externa konsulter.

Otillräcklig kontroll över projektutveckling och genomförande

28.

När myndigheten fick sina nya uppgifter 2012 och 2014 hade den ingen lämplig metod för att hantera projekt i den storleksordningen. En ny metod infördes 2014 och genomgick omfattande nödvändiga förbättringar i september 2016.

29.

Vid ett antal tillfällen avvek man från planerade åtgärder eller tillvägagångssätt utan att det först hade godkänts genom en formell ändringsförfrågan. Detta försämrar inte bara ledningens möjligheter att styra och övervaka projektets utveckling och genomförande, utan kan även undergräva projektets kontinuitet.

30.

Fram till mitten av 2016 anlitades alla externa konsulter genom kontrakt baserade på tids- och materialåtgång trots att det fanns tydligt definierade förväntade projektresultat. Dessutom utfördes en avsevärd del av konsulttjänsterna i en annan medlemsstat eftersom alla London-baserade externa resurser var uttömda. Detta begränsade myndighetens möjligheter att övervaka att projektet genomfördes inom rimlig tid. Kvalitetsproblem som identifierades då resultaten levererades krävde korrigeringar för vilka ytterligare kostnader debiterades myndigheten.

Förseningar och eskalerande kostnader

31.

Myndigheten har drabbats av förseningar och eskalerande kostnader i samband med utvecklingen av systemen. Att projektets omfattning, budget och tidsfrister ändrades så många gånger berodde framför allt på att systemkraven utvecklades med hänsyn till förändrade krav från medlemsstaterna (9). Det är fortfarande osäkert vilka slutkostnaderna blir och när systemet kan tas i bruk. Se exempel i tabellen nedan för två större projekt:

 

Ursprungligt datum för ibruktagande

Nu planerat datum för ibruktagande

Ursprunglig budget

Budget per den 31 oktober 2016

Eudravigilance-databasen över läkemedelsbiverkningar

Tredje kvartalet 2015

Fjärde kvartalet 2017

3,7  miljoner

14,3  miljoner

EU:s databas för kliniska prövningar

Första kvartalet 2017

Tredje kvartalet 2018

6,1  miljoner

24,3  miljoner

ÖVRIGA KOMMENTARER

32.

Enligt inrättandeförordningen ska kommissionen göra en extern utvärdering av myndigheten och dess verksamhet vart tionde år. Den senaste utvärderingsrapporten gavs ut 2010. Med ett så långt tidsspann mellan utvärderingarna får inte intressenterna återkoppling om resultaten i tid.

UPPFÖLJNING AV TIDIGARE ÅRS KOMMENTARER

33.

En översikt över de korrigerande åtgärder som har vidtagits som en reaktion på revisionsrättens kommentarer från tidigare år finns i bilagan.

Denna rapport antogs av revisionsrättens avdelning IV, med ledamoten Baudilio TOMÉ MUGURUZA som ordförande, vid dess sammanträde i Luxemburg den 19 september 2017.

För revisionsrätten

Klaus-Heiner LEHNE

Ordförande


(1)  EGT L 214, 24.8.1993, s. 1 och EUT L 136, 30.4.2004, s. 1. I enlighet med den senare förordningen har myndighetens ursprungliga namn ändrats (gäller ej svenska).

(2)  Ytterligare information om myndighetens behörighet och verksamhet finns på dess webbplats: www.ema.europa.eu

(3)  Personalen består av tjänstemän, tillfälligt anställda och kontraktsanställda samt utstationerade nationella experter.

Källa: Uppgifter från myndigheten.

(4)  Årsredovisningen består av balans- och resultaträkningen, kassaflödesanalysen, sammanställningen av förändringar i nettotillgångarna och en sammanfattning av de viktigaste redovisningsprinciperna och andra förklarande noter.

(5)  Rapporterna om budgetgenomförandet består av den rapportering som utgör en sammanställning av budgettransaktionerna och de förklarande noterna.

(6)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 (EUT L 298, 26.10.2012, s. 1).

(7)  EUT L 316, 14.11.2012, s. 38.

(8)  EUT L 158, 27.5.2014, s. 1.

(9)  Förvaltningsorgan för telematik där representanter för medlemsstaterna definierar och antar krav på framtida it-system.


BILAGA

Uppföljning av tidigare års kommentarer

År

Revisionsrättens kommentarer

Genomförande av korrigerande åtgärder

(Har genomförts/Pågår/Har inte genomförts/e.t.)

2014

I myndighetens avgiftsbestämmelser fastställs tidsfrister för när avgifter ska ha samlats in från sökande och för när myndighetens motsvarande betalningar ska göras till nationella behöriga myndigheter (1). Dessa tidsfrister iakttogs inte när det gäller merparten av de transaktioner som revisionsrätten granskade.

Pågår (insamling av avgifter)

Har genomförts (betalningar till nationella behöriga myndigheter)

2014

År 2014 genomförde myndigheten ett administrativt förfarande mot den person som ansvarade för information, kommunikation och teknik (IKT). Stora brister i förvaltningskontrollen rapporterades, som medförde betydande operativa och finansiella risker för myndigheten. En handlingsplan för att åtgärda problemet utarbetades och genomfördes. Myndigheten har dock ännu inte utvärderat hur ändamålsenliga åtgärderna var.

Pågår

2014

En av myndighetens uppgifter är att sprida lämplig information om säkerhetsövervakning av läkemedel till medlemsstaterna och allmänheten. Informationen samlas in från enskilda nationella myndigheter och kontrolleras med berörda läkemedelsföretag. Myndigheten är dock till stor del beroende av de kontroller och inspektioner som genomförs av medlemsstaternas myndigheter. Dessa avgör hur fullständig och exakt den information som sprids till allmänheten är.

Pågår


(1)  Artiklarna 10.1 och 11.1 i myndighetens förordning om avgifter.


MYNDIGHETENS SVAR

19.

Myndigheten noterar revisionsrättens kommentar. Efter folkomröstningen har myndigheten inrättat en särskild arbetsgrupp för att bedöma följderna och förbereda myndigheten inför flytt. Arbetsgruppen och undergrupperna är inriktade på olika aspekter av följderna och flytten: de vetenskapliga kommittéernas vetenskapliga förfaranden och arbetsinsatser; upphandlingar; följder för it-systemen, följder för personal och ekonomiska resurser, stöd till omplacering av personal, flytt, hantering av driftskontinuitet. Utmaningen för en robust budgetprognos är de okända faktorernas fortsatt höga nivå, t.ex. platsen för det nya sätet och driftskostnader i samband med detta, den nya värdens villkor, nivån på de infrastrukturinvesteringar som behövs för att myndigheten ska fungera effektivt samt förlust av personal genom flytten. Det är viktigt att inse att utförliga ekonomiska konsekvenser kan bedömas ordentligt först efter att avtal slutits om myndighetens säte.

21.

It-redovisningssystemet har en solid och tillförlitlig arbetsflödesprocess som säkrar lagligheten och korrektheten i de enskilda transaktionerna som ligger till grund för räkenskaperna, och myndigheten övervakar budgetutnyttjandet via ett robust förfarande för budgetkontroll. Systemets komplexitet och det betydande antalet transaktioner som behandlas varje år gör det dock dyrt och komplicerat att installera ett fullständigt transparent rapporteringssystem som är anpassat till revisionsrättens behov. Myndighetens insatser kommer att fortsätta under 2017, även om det måste noteras att samma grupp också kommer att anlitas till beredskapsverksamheten inför Brexit.

22.

Myndigheten noterar revisionsrättens granskningsresultat och kommer att fastställa och genomföra en lösning för hotellbokningar under 2017–2018, enligt diskussion med revisorerna. Myndigheten vill understryka att förfarandet som är föremål för revisionsrättens kommentar inrättades för att minimera den administrativa och ekonomiska bördan för myndighetens delegater, förenkla organisationen och säkerställa att deras möten genomförs effektivt. Reglerna för delegaternas ersättningar tillämpar utgiftstak för hotellkostnader som godkänts av styrelsen och i enlighet med Europeiska kommissionen. En upphandling för att ta itu med detta förbereds.

23.

I enlighet med revisionsrättens syn på frågan om att införa en systematisk kontroll kommer myndigheten att införa systematiska kontroller för varje offert över 135 000 euro från den 1 januari 2018.

24.

Under 2014 var myndigheten tvungen att omstrukturera sin it-avdelning på grund av vissa exceptionella omständigheter. Efter omorganisationen återhämtade sig och förstärktes produktiviteten avsevärt. Organisatoriska förändringar genomfördes inom divisionen för administration, efter att personal på högre post gått i pension och lämnat sin tjänst, i syfte att effektivisera rapporteringskedjan, de involverade avdelningarnas och tjänsternas specialisering och effektivitet, samt för att anpassa organisationen till kraven i budgetförordningen om programmering. Myndigheten anser att de organisatoriska förändringarna inte har medfört någon instabilitet för myndigheten.

Målet för personalstrategin för 2017–2020 är att införa en mer strukturerad och systematisk metod i förhållande till bedömningen av färdigheter, inklusive ett verktyg för att effektivisera kartläggningen av färdigheter och kompetens för behovsanalys och som stöd åt dess rekryteringsverksamhet. Genomförandet av den första fasen pågår.

25.

Myndigheten noterar kommentaren.

26.

Myndigheten noterar kommentaren.

27.

Myndigheten noterar kommentaren.

28.

Myndigheten noterar kommentaren.

29.

Myndigheten vill upprepa att även om EMA inte har någon dokumenterad policy som styr användningen av konsulter, så har it-avdelningen sedan 2016 haft som praxis att anställa personal för känsliga tjänster (t.ex. projektledare) eller att använda konsulter för sådana tjänster där de noga övervakas av personal på en högre post med samma tjänsteprofil. EMA kommer att dokumentera denna policy.

30.

Metoden för projektledning fanns på plats vid inledningen av alla projekt, men myndigheten tilldelades nya betydande uppgifter utan en motsvarande ökning av resurser som skulle ha gjort det möjligt att bygga upp den nödvändiga kunskapen och kapaciteten inom områdena it och affärsutveckling. Under perioden efter lanseringen av dessa projekt har myndigheten genomfört en djupgående granskning och omorganisation av både it-styrningen och metoden för projektledning. Myndigheten arbetar nu sedan mer än tre år tillbaka enligt den styrda metoden och förbättrar den ständigt.

31.

Förändringarna av den planerade verksamheten var alltid föremål för utförliga interna diskussioner och överenskommelser av etablerade ledningsorgan såsom styrelsen för EU-portalen och databasprojektet och det kliniska prövningsprogrammets styrelse. Vidare fanns det en reguljär program- och projektrapportering som gav en överblick över de föreslagna förändringarna av metoden. Den verkställande styrelsen slöt principmässiga överenskommelser i ett flertal fall, innan de enskilda styrelserna kunde utföra efterföljande bearbetning av de avtalade åtgärderna.

32.

Före mitten av 2016 begränsades EMA av befintliga it-ramavtal som inte medgav någon större användning av fastprisavtal. Myndigheten fattade ett noga övervägt beslut om att använda externa entreprenörer för att utnyttja etablerade entreprenörers externa grupper (till skillnad från att rekrytera enskilda entreprenörer på plats). Övervakning på plats genomfördes av personalen (projektledare, tekniska chefer). Extern övervakning i en annan medlemsstat genomfördes genom att fjärrövervakning upprättades med hjälp av ett forum för samarbete och distansmöten och att personal vid behov skickades bort. Vägen framåt: från och med mitten av 2016 används ett nytt ramavtal som möjliggör en betydligt mer omfattande användning av fastprisavtal. Sedan mitten av 2016 levereras alla stora it-projekt med fastprisavtal.

33.

Som revisionsrätten framhållit var förändringar i projektets tillämpningsområde, budget och tidsfrister främst en följd av förändrade systemkrav där hänsyn tagits till medlemsstaternas förändrade behov. Dessa är stora, komplexa system som krävs för verksamhetens operativa behov och möjliggör de rättsliga skyldigheterna för innehavare av godkännande för försäljning, sponsorer av kliniska prövningar och medlemsstater och inte endast, eller alls, den operativa verksamheten vid själva myndigheten.

34.

Kommissionen förbereder just nu nästa utvärdering som ska genomföras under perioden 2017–2018. Samtidigt som hänsyn tas till myndighetens särskilda förhållanden bör det noteras att det även finns rapporterings- och revisionskrav för hanteringen av särskilda delar av lagstiftningen (t.ex. pediatrik, säkerhetsövervakning, förordningar om läkemedel för avancerad terapi) som myndigheten genomför. Dessa kompletterar det ovannämnda utvärderingsarbetet.


Top