EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013XC1004(01)

Meddelande från kommissionen – Vägledning för antagandet av Europaparlamentets och rådets beslut nr 377/2013/EU om tillfälligt undantag från direktiv 2003/87/EG om ett system för handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom gemenskapen

OJ C 289, 4.10.2013, p. 1–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

4.10.2013   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 289/1


Meddelande från kommissionen – Vägledning för antagandet av Europaparlamentets och rådets beslut nr 377/2013/EU om tillfälligt undantag från direktiv 2003/87/EG om ett system för handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom gemenskapen

2013/C 289/01

1.   INLEDNING

För att underlätta utvecklingen av en övergripande strategi för luftfartens utsläpp vid Internationella civila luftfartsorganisationen, har rådet och Europaparlamentet beslutat att skjuta upp verkställigheten av vissa skyldigheter som uppkommer före den 38:e Icao-konferensen enligt direktiv 2003/87/EG (1) som fastställer EU:s system för handel med utsläppsrätter (ETS). Beslut nr 377/2013/EU (2) (om ett stoppförfarande) avser endast 2012 års luftfartsutsläpp.

Kommissionen har utarbetat en vägledning i enlighet med artikel 4 i beslutet i syfte att uppnå en mer konsekvent tillämpning av det beslut som fattats av de behöriga myndigheterna i medlemsstaterna och på så sätt förhindra eventuellt missbruk eller snedvridning av konkurrensen. Vägledningen har utarbetats med bidrag från medlemsstaterna och tar hänsyn till de diskussioner som fördes under genomförandeseminariet den 18 mars 2013 liksom synpunkter vid ett flertal möten i arbetsgrupp III i klimatförändringskommittén och skriftliga synpunkter som inkommit från experter från medlemsstaterna. Det bör noteras att det bara är domstolen som kan ge en slutgiltig tolkning av unionsrätten.

2.   GEOGRAFISKT TILLÄMPNINGSOMRÅDE FÖR UNDANTAGET

2.1   Flygningar för vilka villkoren för överensstämmelse är oförändrade (interna flygningar)

Åtaganden inom ramen för EU:s utsläppshandelssystem ska fortsatt tillämpas med hänsyn till följande flygningar (nedan kallade interna flygningar):

2.1.1   Flygningar mellan flygplatser som är belägna i de 30 EES-länderna

Den territoriella räckvidden för EES innehåller även följande yttersta randområden och utomeuropeiska territorier:

ES

Kanarieöarna, Ceuta och Melilla

FI

Åland

FR

Guadeloupe, Franska Guyana, Martinique, Réunion, Saint-Martin

PT

Azorerna, Madeira

NO

Jan Mayen

Förenade kungariket

Gibraltar

Flygplatsen Basel-Mulhouse-Freiburg (Icao-flygplatskoder LFSB och LSZM) ligger på franskt territorium.

2.1.2   Flygningar mellan flygplatser belägna inom EES och flygplatser belägna i nära sammanlänkade områden med ett gemensamt åtagande för att tackla klimatförändringar

Efterlevnadsskyldigheterna tillämpas fortsatt för flygningar som knyter samman flygplatser inom EES med flygplatser som är belägna i Schweiz, Kroatien och EES-länder med territorier som ligger utanför Europa (se förteckning nedan).

På samma sätt tillämpas fortsatt åtaganden inom ramen för ETS när det gäller flygningar som anknyter en stor EES-flygplats och en flygplats belägen i ett av följande länder och territorier:

Grönland

Färöarna

Franska Polynesien

Saint-Barthélemy

Mayotte

Saint-Pierre-et-Miquelon

Nya Kaledonien

Wallis och Futuna

Aruba

Sint Eustatius

Bonaire

Curaçao

Saba

Sint-Maarten

Svalbard

Anguilla

Jersey

Bermuda

Montserrat

Brittiska Antarktiska Territoriet

Pitcairn, Henderson, Ducie och Oenoöarna

Brittiska territoriet i Indiska oceanen

Sankt Helena

Brittiska Jungfruöarna

Tristan da Cunha och Ascension

Caymanöarna

Sydgeorgien och Södra Sandwichöarna

Falklandsöarna

Turks- och Caicosöarna

Bailiwick of Guernsey

Akrotiri

Isle of Man

Dhekelia

Schweiz

Kroatien

Detsamma gäller för flygningar till och från offshoreanläggningar belägna utanför territorialvattengränsen, såsom plattformar för olje- och gasproduktion eller undersökning.

2.1.3   Krav på fullständig efterlevnad för interna flygningar

Alla luftfartygsoperatörer som har genomfört interna flygningar under 2010, 2011 eller 2012 ska efterleva alla krav i fråga om övervakning, rapportering och verifiering i samband med dessa flygningar. Luftfartygsoperatörer som genomfört interna flygningar under 2012 ska lämna över sina utsläppsrätter (eller internationella reduktionsenheter upp till en viss gräns) från dessa flygningar senast den 30 april 2013.

2.2   Flygningar som kan omfattas av undantaget (externa flygningar)

Följande flygningar kan omfattas av undantaget och det ställs inga krav på efterlevnad av EU:s utsläppshandelssystem för perioden 2010–2012 (nedan kallade externa flygningar):

Flygningar från flygplatser som ligger i de 30 EES-länderna (inbegripet de regioner och territorier som listas i avsnitt 2.1.1) till tredjeländer.

Flygningar från tredjeländer till flygplatser som ligger i de 30 EES-länderna (inbegripet de regioner och territorier som listas i avsnitt 2.1.1).

Flygningar inom de länder och territorier som anges i avsnitt 2.1.2 och flygningar mellan dessa länder och territorier och tredjeländer omfattades inte av det ursprungliga tillämpningsområdet för EU:s utsläppshandelssystem, och kommer även fortsättningsvis att vara exkluderade.

2.3   Stater utan flygplats

För närvarande har följande stater ingen flygplats.

AN

Andorra

LIE

Liechtenstein

MC

Monaco

SM

San Marino

VA

Vatikanstaten

3.   ANSLAG FÖR 2012

3.1   Nytt konto

Om en luftfartygsoperatör har uttryckt sin vilja att öppna ett luftfartygsoperatörskonto men inte har kunnat göra detta före tidsfristen den 30 april 2013, då utsläppsrätter måste överlämnas på grund av pågående dokumentation insamling och/eller kontroll, har de nationella administratörerna lämnat följande ytterligare bestämmelser:

Rådgivning till små luftfartygsoperatörer om möjligheterna att öppna ett sådant konto (se artikel 17.3 i förordning nr 389/2013) (3).

I samförstånd med den berörda luftfartygsoperatören har medlemsstaten öppnat ett sådant konto på uppdrag av luftfartygsoperatören och utsett nationella administratörer som kontoombud i avvaktan på att företrädaren som utsetts av luftfartygsoperatören godkänns.

I samförstånd med den berörda luftfartygsoperatören har medlemsstaten öppnat ett sådant konto utan att ge de bemyndigade ombuden tillgång till och tillåtelse att överlämna utsläppsrätter på uppdrag av luftfartygsoperatören.

3.2   Utfärdande av utsläppsrätter för luftfart till luftfartygsoperatörer för 2012

Utfärdande av utsläppsrätter för luftfart till luftfartygsoperatörer är möjligt endast om ett luftfartsoperatörskonto öppnats. Ett sådant konto behövs även för att kunna överlämna utsläppsrätter. Medan en luftfartygsoperatör kan begära att ett konto öppnas efter den 30 april 2013 kommer det inte att kunna uppfylla tidsfristen (den 30 april 2013) för överlämnande av utsläppsrätter när det gäller utsläpp för 2012.

Om ett konto öppnats efter den 30 april 2013 kan det fortfarande vara möjligt för den administrerande medlemsstaten att utfärda det antal utsläppsrätter som tilldelats luftfartygsoperatören för 2012. För att säkerställa att villkoren för undantag fortsätter att gälla kan luftfartygsoperatörer endast få gratis utsläppsrätter för luftfart som motsvarar deras interna flygningar. Dessa utsläppsrätter kommer att vara utsläppsrätter för luftfart för den tredje perioden (Etapp III) i enlighet med artikel 13 i direktivet och kommer att skapas för detta ändamål. Kommissionen kommer att kontrollera alla tilldelningar på vanligt sätt.

3.3   Återlämnande av utsläppsrätter för luftfart från 2012

Återlämnande av utsläppsrätter för luftfart från 2012 är inte nödvändigt om en luftfartygsoperatör beslutar att följa lagstiftningen fullt ut.

Uppfyllandet av villkor för stoppförfarandet kräver följande:

Att en luftfartygsoperatör återlämnar ett motsvarande antal utsläppsrätter för luftfart från 2012 för externa flygningar inom föreskriven tid, eller

att luftfartygsoperatören inte har fått gratis tilldelning av utsläppsrätter för luftfart från 2012 för externa flygningar.

Alla återlämnade utsläppsrätter bör vara utsläppsrätter för luftfart från 2012. Inga utsläppsrätter för luftfart från 2013, allmänna utsläppsrätter, certifierade utsläppsminskningar eller utsläppsminskningsenheter bör återlämnas.

Tidsfristen för återlämnande var den 27 maj 2013, vilket är 30 dagar efter ikraftträdandet av stoppförfarandet eller påföljande bankdag om tidsfristen infaller på en allmän helgdag.

3.3.1   Fastställande av deltagande

En luftfartygsoperatör anses vara deltagande om denne återlämnar motsvarande antal utsläppsrätter för luftfart från 2012 inom tidsfristen eller inte mottog utsläppsrätter för 2012 för luftfart i förhållande till sina externa flygningar. Om utsläppsrätter för luftfart har mottagits för 2012 och inte återlämnats, kommer de berörda aktörerna att betraktas som ej deltagande i undantaget.

Svaret från luftfartygsoperatörer på den första samordnade skrivelsen bör endast ses som en indikation. Svaren bör inte användas för att definitivt fastställa huruvida luftfartygsoperatören deltar i undantaget.

3.3.2   Annullerade återlämnade utsläppsrätter för luftfart från 2012

Nationella administratörer ska annullera alla återlämnade utsläppsrätter för luftfart för 2012.

Nationella administratörer måste också annullera eventuella utsläppsrätter för luftfart från 2012 som motsvarar externa flygningar som omfattas av undantaget och som skapades men som inte delades ut till luftfartygsoperatörerna.

3.3.3   Offentliggörande

Baserat på riktmärkena enligt kommissionens beräkningar har medlemsstaterna beräknat tilldelningen av gratis utsläppsrätter för luftfart fram till 2020 och underrättat luftfartygsoperatörer om detta. Dessa beslut om tilldelning offentliggjordes i enlighet med direktivet om handeln med EU:s utsläppsrätter.

Medlemsstaterna kommer att behöva offentliggöra avkastningen från gratis utsläppsrätter för luftfart endast för de deltagande luftfartygsoperatörer som omfattas av undantaget och som har fått gratis tilldelning av utsläppsrätter för externa flygningar.

På motsvarande sätt kan de medlemsstater som endast utfärdat tilldelning för interna flygningar komma att behöva offentliggöra den omräknade tilldelningen för 2012. Om detta leder till en ändring avseende platsen för offentliggörande av beslut om tilldelningar och återlämnanden bör medlemsstaterna informera kommissionen om denna plats.

4.   ÖVERVAKNING, RAPPORTERING OCH KONTROLL AV UTSLÄPP OCH ÖVERLÄMNANDE AV UTSLÄPPSRÄTTER FRÅN 2012

Alla luftfartygsoperatörer som har haft interna flygningar under 2012 var tvungna att lägga fram sina kontrollerade utsläppsrapporter från 2012 senast den 31 mars 2013 (eller på ett tidigare datum som fastställts i den nationella lagstiftningen).

Om luftfartygsoperatören lämnat in en rapport om kontrollerade utsläpp för samtliga flygningar och sedan blir en deltagande operatör vad avser dennes externa flygningar uppdaterar den behöriga myndigheten (via den nationella administratören) de kontrollerade utsläppen för 2012 i registret.

Luftfartygsoperatören ska också överlämna det antal utsläppsrätter som motsvarar de relevanta utsläppen från 2012 senast den 30 april 2013. Om luftfartygsoperatören är deltagande ska denne återlämna utsläppsrätter endast om det rör sig om interna flygningar (senast den 30 april 2013) och återlämna utsläppsrätter för luftfart under 2012 som tilldelats honom för externa flygningar (senast den 27 maj 2013). Om luftfartygsoperatören inte är deltagande ska denne lämna tillbaka utsläppsrätterna för alla interna och externa flygningar (senast den 30 april 2013) och inte återlämna 2012 års utsläppsrätter för luftfart.

4.1   Deltagande luftfartygsoperatörer som endast genomförde externa flygningar under 2012

För att räknas som deltagande luftfartygsoperatör som endast genomfört externa flygningar under 2012 måste denne inom tidsfristen återlämna alla gratis utsläppsrätter som tilldelats för sådana flygningar.

Luftfartygsoperatörer som endast genomfört externa flygningar under 2012 och redan har öppnat ett luftfartygsoperatörskonto i unionsregistret bör säkerställa att ”noll” utsläpp läggs in i registret senast den 31 mars 2013. Luftfartygsoperatörer, som endast genomfört externa flygningar under 2012 och inte har ett luftfartygsoperatörskonto i unionsregistret behöver inte öppna ett sådant konto för kontrollomgången för 2012.

Medlemsstaterna ska kontrollera att luftfartygsoperatören endast genomfört externa flygningar under 2012. Ingen utsläppsrapport krävs.

4.2   Deltagande luftfartygsoperatörer som genomfört både interna och externa flygningar under 2012

För att räknas som deltagande luftfartygsoperatör som genomfört både interna och externa flygningar under 2012 måste man inom tidsfristen återlämna alla gratis utsläppsrätter som mottagits för externa flygningar.

Det krävs att man öppnat ett luftfartygsoperatörskonto i unionsregistret om detta inte redan skett. Luftfartygsoperatörer bör också se till att kontrollerade utsläpp för interna flygningar är införda i registret senast den 31 mars 2013.

De måste även lämna in en verifierad utsläppsrapport över interna flygningar senast den 31 mars 2013 (eller det tidigare datum som fastställts i den nationella lagstiftningen) och återlämna det antal utsläppsrätter som motsvarar 2012 års utsläpp (interna flygningar) senast den 30 april 2013. Luftfartygsoperatörer kan använda allmänna utsläppsrätter, utsläppsrätter för luftfart eller internationella reduktionsenheter. För utsläppen för verksamhet under 2012 kan luftfartygsoperatörer utnyttja certifierade utsläppsminskningar och utsläppsminskningsenheter upp till 15 % av det totala antalet utsläppsrätter som de är skyldiga att återlämna.

4.3   Förenklade förfaranden och tröskelvärde

Eftersom beslutet om stoppförfarandet endast gäller genomförandet av vissa flygningar, är de förenklade förfarandena för små utsläppskällor enligt bilaga XIV 4 i kommissionens beslut 2009/339/EG (4) bara möjliga om de relevanta villkoren är uppfyllda på grundval av utsläpp från interna och externa flygningar (dvs. 2012 års utsläpp från interna och externa flygningar måste vara lägre än 10 000 ton). Tröskelvärdet enligt bilaga I j i direktiv 2003/87/EG grundar sig också på interna och externa flygningar.

4.4   Notering av kontrollerade utsläpp i unionsregistret

I unionsregistret registreras inhemska utsläpp och icke-inhemska utsläpp. Denna differentiering har inget att göra med stoppförfarandet. Snarare handlar det om rapportering i enlighet med Kyotoprotokollet. Därför ska inhemska utsläpp och övriga utsläpp tas upp separat i utsläppsrapporten (se mallen för utsläppsrapporten).

Inhemska utsläpp omfattar utsläpp från flygningar som avgår från och ankommer till samma medlemsstat. Detta är inte bara kopplat till den administrerande medlemsstaten (se riktlinjer i registreringsapplikationen).

Skyldigheten att överlämna utsläppsrätter ska baseras på summan av de två fälten.

4.5   Användning av internationella reduktionsenheter

Unionsregistret beräknar automatiskt det maximala antalet internationella reduktionsenheter som en luftfartygsoperatör kan använda på grundval av registrerade kontrollerade utsläpp. För överensstämmelse för verksamhet under 2012, var gränsen 15 % av det antal utsläppsrätter som en operatör är skyldig att överlämna.

Reduktionsenheter kan inte överlämnas innan de kontrollerade utsläppen för ett visst kalenderår förs upp i registret.

För deltagande luftfartygsoperatörer, beräknas 15 % -gränsen endast i förhållande till utsläppen för interna flygningar. Därför måste medlemsstaterna kontrollera att minst 85 % av de överlämnade enheterna är utsläppsrätter. Om en luftfartygsoperatör överlämnar fler internationella reduktionsenheter än vad de har rätt till beaktas dessa internationella reduktionsenheter inte vid en bedömning av fullgörandet.

5.   BEDÖMNING AV FULLGÖRANDET

Bedömningen av fullgörandet bör endast inbegripa de luftfartygsoperatörer som omfattades av EU:s utsläppshandelssystem 2012. Kommersiella luftfartygsoperatörer som uppfyller undantag j) i bilaga I till direktivet omfattas inte så länge de är verksamma under en av de två trösklarna (5).

Tabell 1

Bedömning av fullgörandet för luftfartygsoperatörer som genomfört interna och externa flygningar under 2012

Gratis tilldelning för 2012

Återlämnade utsläppsrätter för luftfart under 2012 för externa flygningar

Överlämnade enheter

Fullgörandestatus

fullständig

Ja

Ja, för interna flygningar

Ingen verkställighet krävs

fullständig

Ja

Nej

Verkställighet krävs för interna flygningar

fullständig

Nej

Endast för interna flygningar

Verkställighet krävs för externa flygningar

fullständig

Nej

Nej

Verkställighet krävs för alla flygningar

Nej

Inte nödvändigt

Ja

Ingen verkställighet krävs

Nej

Inte nödvändigt

Nej

Verkställighet krävs för interna flygningar

För interna

Inte nödvändigt

Ja

Ingen verkställighet krävs

För interna

Inte nödvändigt

Nej

Verkställighet krävs för interna flygningar

Medlemsstaterna bör undersöka båda kontona (unionens konto för borttagning dit utsläppsrätter överlämnas samt kontot för återlämnande) för att bedöma om verkställighet krävs för utsläpp under 2012. Antalet överlämnade utsläppsrätter måste åtminstone motsvara det antal som ska returneras i enlighet med beslut nr 377/2013/EU. Antalet överlämnade enheter plus antalet återlämnade utsläppsrätter måste vara lika med det totala antalet enheter som luftfartygsoperatören var skyldig att lämna in med hänsyn till utsläpp för 2012.

Tabell 2

Bedömning av fullgörandet för deltagande luftfartygsoperatörer

Utsläpp från externa flygningar under 2012

Tilldelningar för externa flygningar som ska återlämnas

Återlämnade utsläppsrätter för luftfart under 2012

Överlämnade enheter

Fullgörandestatus

200

100

100 utsläppsrätter för luftfart

200 utsläppsrätter

Ingen verkställighet krävs

200

100

200 utsläppsrätter

100 utsläppsrätter för luftfart

Ingen verkställighet krävs

200

100

50 utsläppsrätter för luftfart, 50 utsläppsrätter

150 utsläppsrätter för luftfart, 50 utsläppsrätter

Ingen verkställighet krävs

6.   UTFÄRDANDE AV UTSLÄPPSRÄTTER FÖR LUFTFART FÖR 2013

Utfärdande av 2013 års utsläppsrätter för luftfart kommer inte att äga rum före slutet av september för att göra det möjligt att beakta de förväntade framstegen på den 38:e Icao-konferensen. Utsläppsrätter för luftfart delas ut av medlemsstaterna efter de nödvändiga förfarandena har slutförts och Europeiska kommissionen gjort dem tillgängliga i unionsregistret.

Tidpunkten för utfärdandet för 2013 påverkar inte luftfartygsoperatörer. Utsläppsrätter för luftfart utfärdade för 2013 kan inte överlämnas till den 30 april 2013 enligt normerna för 2012 års utsläpp.

7.   ANTAL UTSLÄPPSRÄTTER FÖR LUFTFART SOM SKA FÖRDELAS GENOM AUKTION OCH AUKTIONERINGSANDELAR

Stoppförfarandet avser auktionering av 15 % av 2012 års utsläppsrätter för luftfart i omlopp. Återlämnade utsläppsrätter för luftfart från 2012 dras tillbaka och kan därmed inte betraktas som utsläppsrätter i omlopp. Om utsläppsrätter inte auktioneras ut före den 1 maj 2013 kommer de att auktioneras ut 2013–2020 som utsläppsrätter för luftfart i stället.

2013 års auktionskalendrar för utsläppsrätter för luftfart kommer att fastställas vid en senare tidpunkt.


(1)  EUT L 275, 25.10.2003, s. 32.

(2)  EUT L 113, 25.4.2013, s. 1.

(3)  EUT L 122, 3.5.2013, s. 1.

(4)  EUT L 103, 23.4.2009, s. 10.

(5)  I bilaga I j) undantas flygningar som omfattas av luftfartsverksamhet som bedrivs av en operatör av kommersiella lufttransporter som antingen genomför färre än 243 flygningar per period under tre på varandra följande fyramånadersperioder eller flygningar för vilka de totala utsläppen är lägre än 10 000 ton per år.


Top