EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R2246

Kommissionens förordning (EU) 2022/2246 av den 15 november 2022 om ändring av bilagorna VIII och IX till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 999/2001 vad gäller chronic wasting disease hos hjortdjur (Text av betydelse för EES)

C/2022/8057

OJ L 295, 16.11.2022, p. 1–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2022/2246/oj

16.11.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 295/1


KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2022/2246

av den 15 november 2022

om ändring av bilagorna VIII och IX till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 999/2001 vad gäller chronic wasting disease hos hjortdjur

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 999/2001 av den 22 maj 2001 om fastställande av bestämmelser för förebyggande, kontroll och utrotning av vissa typer av transmissibel spongiform encefalopati (1), särskilt artikel 23a leden j och m, och

av följande skäl:

(1)

I förordning (EG) nr 999/2001 fastställs bestämmelser för förebyggande, kontroll och utrotning av transmissibel spongiform encefalopati (TSE) i unionen. Förordningen är tillämplig på framställning och avyttring, samt i vissa särskilda fall export, av levande djur och animaliska produkter. I bilaga VIII till förordning (EG) nr 999/2001 fastställs regler för handel inom unionen och i bilaga IX till den förordningen fastställs regler för import till unionen. I den förordningen föreskrivs också bland annat att skyddsåtgärder ska antas vid utbrott av TSE.

(2)

Chronic wasting disease är en transmissibel spongiform encefalopati hos hjortdjur som är smittsam och som därmed kan orsaka störningar i handeln inom unionen, importen till unionen och exporten till tredjeländer.

(3)

Den 1 april 2016 informerade Norge kommissionen om det första fallet av chronic wasting disease som bekräftats på dess territorium, hos en vild ren. Det var första gången som chronic wasting disease hade påvisats i Europa och det första naturliga fallet hos en ren i världen. Från och med detta första fall fram till oktober 2021 har Norge bekräftat minst ett fall varje år och sammanlagt trettioen fall, varav tjugo hos vild ren, två hos kronhjort och nio hos älg.

(4)

Den 11 juli 2016 antog Norge en åtgärd som förbjuder export av levande hjortdjur från Norge, utan att det påverkar tillämpningen av särskilda undantag.

(5)

Eftersom chronic wasting disease är en infektionssjukdom finns det en risk för att den sprids till andra populationer av hjortdjur och till andra regioner i unionen och i Eftastaterna. Därför antogs kommissionens genomförandebeslut (EU) 2016/1918 (2). Genom det genomförandebeslutet förbjöds förflyttningar av levande hjortdjur från Norge till unionen, och särskilda undantag föreskrevs.

(6)

Den 2 december 2016 antog Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) ett vetenskapligt yttrande om chronic wasting disease hos hjortdjur (Efsas yttrande från 2016) (3). I yttrandet rekommenderades att ett treårigt övervakningsprogram för chronic wasting disease hos hjortdjur skulle genomföras i Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Norge, Polen och Sverige, som är de medlemsstater och Eftastater som har en population av renar och/eller älgar, i syfte att påvisa och uppskatta prevalensen och den geografiska spridningen av chronic wasting disease. I Efsas yttrande från 2016 konstaterades också att den troligaste introduktions- och spridningsvägen för chronic wasting disease var förflyttningar av levande hjortdjur, och det betonades att användningen av naturliga lockmedel för jakt som innehåller urin från hjortdjur ökade sannolikheten för att chronic wasting disease skulle introduceras. Därför rekommenderades i yttrandet att förflyttningar av levande hjortdjur skulle minimeras och att användningen av naturliga lockmedel för jakt som innehåller urin från hjortdjur skulle upphöra.

(7)

Till följd av Efsas yttrande från 2016 ändrades bilaga III till förordning (EG) nr 999/2001 genom kommissionens förordning (EU) 2017/1972 (4), för att införa ett treårigt övervakningsprogram för chronic wasting disease hos hjortdjur, medan tillämpningsperioden för genomförandebeslut (EU) 2016/1918 förlängdes till slutet av 2020 genom kommissionens genomförandebeslut (EU) 2017/2181 (5), för att skyddsåtgärderna skulle kunna fortsätta att tillämpas fram till slutet av det treåriga övervakningsprogrammet. Genom genomförandebeslut (EU) 2017/2181 utvidgades även skyddsåtgärderna till att omfatta förbud och restriktioner avseende lockmedel för jakt som innehåller urin från hjortdjur.

(8)

I Finland påvisades under 2018 det första fallet av chronic wasting disease i unionen, och i november 2020 påvisades ytterligare ett fall. I Sverige påvisades tre fall av chronic wasting disease under 2019 och ytterligare ett fall i september 2020. Alla fall av chronic wasting disease som påvisades i Finland och Sverige gällde vilda älgar och bekräftades inom det treåriga övervakningsprogrammet för chronic wasting disease hos hjortdjur.

(9)

Den 11 november 2019 offentliggjorde Efsa det vetenskapliga yttrandet ”Update on chronic wasting disease (CWD) III” (6) (Efsas yttrande från 2019) innehållande olika rekommendationer till kommissionen, bland annat vad gäller de riskfaktorer som kan underlätta spridningen av chronic wasting disease i unionen.

(10)

Med beaktande av att nya fall av chronic wasting disease påvisats i Norge, Finland och Sverige, att den vetenskapliga bedömningen av övervakningsprogrammets resultat ännu inte var tillgänglig och att det behövdes mer tid för att överväga rekommendationerna i Efsas yttrande från 2019, förlängdes åter igen tillämpningsperioden för genomförandebeslut (EU) 2016/1918 till och med den 31 december 2022 genom kommissionens genomförandebeslut (EU) 2020/2167 (7), för att återspegla de senaste bekräftade fallen av chronic wasting disease i Finland och Sverige.

(11)

Med tanke på att skyddsåtgärderna i genomförandebeslut (EU) 2016/1918 har tillämpats sedan 2016, att det enligt den aktuella epidemiologiska situationen när det gäller chronic wasting disease inte finns någon möjlighet att utrota sjukdomen inom en snar framtid och att det vore rättsligt olämpligt att på nytt förlänga tillämpningsperioden för de skyddsåtgärder som grundar sig på artikel 4 i förordning (EG) nr 999/2001 men att dessa åtgärder ändå bör fortsätta att tillämpas för att förhindra att chronic wasting disease sprids ytterligare i unionen och Eftastaterna, bör bilagorna VIII och IX till förordning (EG) nr 999/2001 ändras så att de omfattar de åtgärder som för närvarande fastställs i genomförandebeslut (EU) 2016/1918, vid behov justerade för att ta hänsyn till bekräftade fall av chronic wasting disease i Finland och Sverige.

(12)

På grundval av slutsatserna i Efsas yttranden från 2016 och 2019 måste förbudet mot förflyttningar av levande hjortdjur från Norge till unionen följaktligen bibehållas. Av praktiska skäl bör detta förbud fortsätta att gälla levande hjortdjur som förflyttas i samband med mänsklig aktivitet, men inte förflyttningar av viltlevande hjortdjur som passerar Norges gräns utan mänsklig medverkan. Särskilda undantag från det förbudet bör fastställas för att tillåta vissa förflyttningar av levande hjortdjur från Norge till unionen, inbegripet halvtama renars årstidsbundna bete över gränserna och förflyttningar av halvtama renar för användning i kultur- eller idrottsevenemang i Sverige. På grund av den risk för djurhälsan som de tillåtna förflyttningarna enligt dessa undantag utgör, särskilt när det gäller kontaminering av miljön i destinationsområdena med prioner för chronic wasting disease, bör sådana förflyttningar dock begränsas till fastställda områden i Finland och Sverige medan det fortsatt bör vara förbjudet att förflytta levande hjortdjur från dessa områden, utan att det påverkar tillämpningen av särskilda undantag.

(13)

Med tanke på att chronic wasting disease nu har bekräftats i två medlemsstater och på grundval av slutsatserna i Efsas yttranden från 2016 och 2019 om de riskfaktorer som kan underlätta spridningen av chronic wasting disease i unionen, måste det föreskrivas ett förbud mot förflyttningar av levande hjortdjur från en medlemsstat som berörs av sjukdomen till resten av unionen. Av praktiska skäl bör detta förbud gälla levande hjortdjur som förflyttas i samband med mänsklig aktivitet, men inte förflyttningar av viltlevande hjortdjur utan mänsklig medverkan. Särskilda undantag från det förbudet bör fastställas för att tillåta vissa förflyttningar av levande hjortdjur från de medlemsstater som berörs av chronic wasting disease, bland annat i syfte att säkerställa säker tillgång till och tillvaratagande av värdefulla genetiska resurser från hjortdjur mellan de berörda medlemsstaterna.

(14)

Förbudet mot import av lockmedel för jakt som innehåller urin från hjortdjur och förbudet mot förflyttning av lockmedel för jakt som innehåller urin från hjortdjur med ursprung i Norge bör bibehållas. Dessutom bör det vara förbjudet att förflytta lockmedel för jakt som innehåller urin från hjortdjur med ursprung i medlemsstater där fall av chronic wasting disease har bekräftats.

(15)

Bilagorna VIII och IX till förordning (EG) nr 999/2001 bör därför ändras i enlighet med detta.

(16)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från ständiga kommittén för växter, djur, livsmedel och foder.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Bilagorna VIII och IX till förordning (EG) nr 999/2001 ska ändras i enlighet med bilagan till den här förordningen.

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 1 januari 2023.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 15 november 2022.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)  EGT L 147, 31.5.2001, s. 1.

(2)  Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2016/1918 av den 28 oktober 2016 om vissa skyddsåtgärder med avseende på chronic wasting disease (EUT L 296, 1.11.2016, s. 21).

(3)  EFSA Journal, vol. 15(2017):1, artikelnr 4667.

(4)  Kommissionens förordning (EU) 2017/1972 av den 30 oktober 2017 om ändring av bilagorna I och III till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 999/2001 vad gäller ett program för övervakning av chronic wasting disease hos hjortdjur i Estland, Finland, Lettland, Litauen, Polen och Sverige och om upphävande av kommissionens beslut 2007/182/EG (EUT L 281, 31.10.2017, s. 14).

(5)  Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2017/2181 av den 21 november 2017 om ändring av genomförandebeslut (EU) 2016/1918 om vissa skyddsåtgärder med avseende på chronic wasting disease (EUT L 307, 23.11.2017, s. 58).

(6)  EFSA Journal, vol. 17(2019):11, artikelnr 5863.

(7)  Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2020/2167 av den 17 december 2020 om ändring av genomförandebeslut (EU) 2016/1918 om vissa skyddsåtgärder med avseende på chronic wasting disease genom att förlänga dess tillämpningsperiod (EUT L 431, 21.12.2020, s. 70).


BILAGA

Bilagorna VIII och IX till förordning (EG) nr 999/2001 ska ändras på följande sätt:

1.

Bilaga VIII ska ändras på följande sätt:

a)

Kapitel A ska ändras på följande sätt:

i)

Avsnitt B ska utgå.

ii)

Följande avsnitt ska läggas till som avsnitt C:

AVSNITT C

Villkor som ska gälla för hjortdjur

1.

Förteckning över medlemsstater och områden i dessa som upprättats med avseende på chronic wasting disease

1.1

Följande medlemsstater där fall av chronic wasting disease har bekräftats:

a)

Finland.

b)

Sverige.

1.2

Följande områden i Finland och Sverige som fastställts med avseende på risken för chronic wasting disease i samband med traditionella gränsöverskridande förflyttningar av levande halvtama renar till och från Norge:

a)

I Finland: Området mellan den norsk-finska gränsen och det norsk-finska renstängslet.

b)

I Sverige:

Norrbottens län.

Västerbottens län.

Jämtlands län.

Västernorrlands län.

Älvdalens kommun i Dalarnas län.

Nordanstigs, Hudiksvalls och Söderhamns kommun i Gävleborgs län.

2.

Förflyttningar av levande hjortdjur från Norge till unionen

2.1

Det ska vara förbjudet att förflytta levande hjortdjur från Norge till unionen.

2.2

Genom undantag från punkt 2.1 ska följande förflyttningar av levande hjortdjur vara tillåtna:

a)

Förflyttningar från Norge till de områden i Sverige som förtecknas i punkt 1.2 b av levande halvtama renar för årstidsbundet bete, förutsatt att den behöriga myndigheten i Sverige på förhand har gett sitt skriftliga samtycke till sådana förflyttningar.

b)

Förflyttningar tillbaka från Norge till de områden i Sverige som förtecknas i punkt 1.2 b av levande halvtama renar efter årstidsbundet bete i Norge, förutsatt att den behöriga myndigheten i Sverige på förhand har gett sitt skriftliga samtycke till sådana förflyttningar.

c)

Förflyttningar från Norge till de områden i Finland som förtecknas i punkt 1.2 a av levande halvtama renar för årstidsbundet bete.

d)

Förflyttningar tillbaka från Norge till Finland av levande halvtama renar som har betat i Norge i ett område mellan den norsk-finska gränsen och det norsk-finska renstängslet.

e)

Förflyttningar från Norge till Sverige eller Finland av levande hjortdjur för omedelbar slakt, förutsatt att den behöriga myndigheten i destinationsmedlemsstaten på förhand har gett sitt skriftliga samtycke till en sådan förflyttning.

f)

Förflyttningar från Norge till de områden i Sverige som förtecknas i punkt 1.2 b av levande halvtama renar för idrotts- eller kulturevenemang, förutsatt att den behöriga myndigheten i Sverige på förhand har gett sitt skriftliga samtycke till förflyttningen av varje sändning.

g)

Förflyttningar tillbaka från Norge till de områden i Sverige som förtecknas i punkt 1.2 b av levande halvtama renar efter att de deltagit i idrotts- eller kulturevenemang i Norge, förutsatt att den behöriga myndigheten i Sverige på förhand har gett sitt skriftliga samtycke till förflyttningen av varje sändning.

h)

Transitering av levande hjortdjur från Norge genom Sverige eller Finland till en destinationsort i Norge, förutsatt att den behöriga myndigheten i transitmedlemsstaten på förhand har gett sitt skriftliga samtycke.

3.

Förflyttningar av levande hjortdjur från områden i Finland och Sverige med en tradition av gränsöverskridande förflyttningar av halvtama renar till Norge

3.1

Det ska vara förbjudet att förflytta levande hjortdjur från de områden som förtecknas i punkt 1.2.

3.2

Genom undantag från punkt 3.1 ska följande förflyttningar av levande hjortdjur från de områden som förtecknas i punkt 1.2 vara tillåtna:

a)

Förflyttningar av levande hjortdjur till Norge, förutsatt att den behöriga myndigheten i Norge på förhand har gett sitt skriftliga samtycke till sådana förflyttningar.

b)

Förflyttningar av levande hjortdjur för omedelbar slakt i Finland eller Sverige, förutsatt att den behöriga myndigheten i destinationsorten på förhand har gett sitt skriftliga samtycke till sådana förflyttningar.

c)

Förflyttningar till Finland av levande skogsrenar från de områden i Sverige som förtecknas i punkt 1.2 b, förutsatt att den behöriga myndigheten i Finland på förhand har gett sitt skriftliga samtycke till sådana förflyttningar.

d)

Förflyttningar av levande hjortdjur från en avgränsad anläggning, enligt definitionen i artikel 4.48 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 (*1), som är belägen i ett område som förtecknas i punkt 1.2 b i denna bilaga till en avgränsad anläggning, enligt definitionen i artikel 4.48 i förordning (EU) 2016/429, i Sverige, förutsatt att den behöriga myndigheten i Sverige på förhand har gett sitt skriftliga samtycke till sådana förflyttningar.

4.

Förflyttningar av levande hjortdjur från en medlemsstat där chronic wasting disease har bekräftats

4.1

Utan att det påverkar tillämpningen av bestämmelserna i punkt 3 ska det vara förbjudet att förflytta levande hjortdjur från en medlemsstat som förtecknas i punkt 1.1 till andra medlemsstater.

4.2

Genom undantag från punkt 4.1 ska följande förflyttningar av levande hjortdjur från en medlemsstat som förtecknas i punkt 1.1 vara tillåtna:

a)

Förflyttningar av levande hjortdjur för omedelbar slakt i en annan medlemsstat som förtecknas i punkt 1.1 eller Norge.

b)

Förflyttningar av levande hjortdjur för andra ändamål än omedelbar slakt till en annan medlemsstat som förtecknas i punkt 1.1 eller Norge, förutsatt att den behöriga myndigheten i destinationsorten på förhand har gett sitt skriftliga samtycke till sådana förflyttningar.

c)

Förflyttningar av levande hjortdjur från en avgränsad anläggning, enligt definitionen i artikel 4.48 i förordning (EU) 2016/429* till en avgränsad anläggning, enligt definitionen i artikel 4.48 i förordning (EU) 2016/429, i en annan medlemsstat, förutsatt att den behöriga myndigheten i destinationsorten på förhand har gett sitt skriftliga samtycke till sådana förflyttningar.”

(*1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 av den 9 mars 2016 om överförbara djursjukdomar och om ändring och upphävande av vissa akter med avseende på djurhälsa (’djurhälsolag’) (EUT L 84, 31.3.2016, s. 1)."

b)

I kapitel C ska följande avsnitt läggas till som avsnitt C:

AVSNITT C

Lockmedel för jakt som innehåller urin från hjortdjur

1.

Det ska vara förbjudet att till unionen förflytta sändningar av lockmedel för jakt som innehåller urin som härrör från hjortdjur med ursprung i Norge.

2.

Det ska vara förbjudet att tillverka, avyttra och använda lockmedel för jakt som innehåller urin från hjortdjur med ursprung i de medlemsstater som förtecknas i kapitel A avsnitt C punkt 1.1.”

2.

I kapitel F i bilaga IX ska följande punkt läggas till som punkt 3:

”3.

Det ska vara förbjudet att till unionen importera lockmedel för jakt som innehåller urin från hjortdjur.”


(*1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 av den 9 mars 2016 om överförbara djursjukdomar och om ändring och upphävande av vissa akter med avseende på djurhälsa (’djurhälsolag’) (EUT L 84, 31.3.2016, s. 1).’


Top