EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R1354

Rådets genomförandeförordning (EU) 2022/1354 av den 4 augusti 2022 om genomförande av förordning (EU) nr 269/2014 om restriktiva åtgärder med avseende på åtgärder som undergräver eller hotar Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende

ST/8266/2022/INIT

OJ L 204I , 4.8.2022, p. 1–3 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/1354/oj

4.8.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

LI 204/1


RÅDETS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2022/1354

av den 4 augusti 2022

om genomförande av förordning (EU) nr 269/2014 om restriktiva åtgärder med avseende på åtgärder som undergräver eller hotar Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av rådets förordning (EU) nr 269/2014 av den 17 mars 2014 om restriktiva åtgärder med avseende på åtgärder som undergräver eller hotar Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende (1), särskilt artikel 14.1,

med beaktande av förslaget från unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, och

av följande skäl:

(1)

Den 17 mars 2014 antog rådet förordning (EU) nr 269/2014.

(2)

Unionen fortsätter att fördöma åtgärder och politik som undergräver Ukrainas territoriella integritet.

(3)

Rådet anser att två personer bör läggas till i förteckningen över personer, enheter och organ som är föremål för restriktiva åtgärder enligt bilaga I till förordning (EU) nr 269/2014 med tanke på deras roll när det gäller att undergräva eller hota Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende samt för att de gynnas av ryska beslutsfattare som ansvarar för annekteringen av Krim eller destabiliseringen av östra Ukraina.

(4)

Förordning (EU) nr 269/2014 bör därför ändras i enlighet med detta.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förordning (EU) nr 269/2014 ska ändras i enlighet med bilagan till den här förordningen.

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft samma dag som den offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 4 augusti 2022.

På rådets vägnar

M. BEK

Ordförande


(1)  EUT L 78, 17.3.2014, s. 6.


BILAGA

Följande personer ska läggas till i förteckningen över fysiska och juridiska personer, enheter och organ i bilaga I till förordning (EU) nr 269/2014:

Personer

 

Namn

Personuppgifter

Skäl

Datum för uppförande

”209.

Oleksandr Viktorovych YANUKOVYCH (Oleksandr Viktorovytj JANUKOVYTJ)

(Олександр Вiкторович ЯНУКОВИЧ)

Kön: man

Födelsedatum: 10.7.1973

Födelseort: Yenakiyeve, Donetsk Oblast (former Ukrainian SSR, now Ukraine) (Jenakijeve, länet Donetsk, f.d. Ukrainska SSR, numera Ukraina)

Nationalitet: ukrainsk

Oleksandr Janukovytj är affärsman och son till Ukrainas f.d. president Viktor Janukovytj. Under Viktor Janukovytjs presidentperiod och tack vare den personliga anknytningen till en grupp av fadern närstående personer skaffade han sig en rad affärsintressen och en stor förmögenhet. Han bedriver fortfarande sin affärsverksamhet i Donbassregionen som kontrolleras av separatistgrupperna, särskilt inom energi-, kol-, bygg-, bank- och fastighetssektorerna. I synnerhet tack vare nära kopplingar till proryska separatister förvärvade han centrala ekonomiska tillgångar i de s.k. ’folkrepublikerna Donetsk och Lugansk’, bland annat inom energi-, kol- och fastighetssektorerna. Den separatistiska Oplotbataljonen (uppförd på förteckningen sedan februari 2015) har skyddat hans projekt för fastighetsutveckling i den s.k. ’folkrepubliken Donetsk’.

Därför är Oleksandr Janukovytj ansvarig för att stödja eller genomföra åtgärder eller politik som undergräver eller hotar Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende och han har bedrivit transaktioner med separatistgrupper i Donbass-regionen i Ukraina.

Han har dessutom samröre med sin far Viktor Janukovytj som är ansvarig för att stödja eller genomföra åtgärder eller politik som hotar Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende samt statens stabilitet och säkerhet.

4.8.2022

210.

Viktor Fedorovych YANUKOVYCH (Viktor Fedorovytj JANUKOVYTJ)

(Вiктор Федорович Янукович)

Kön: man

Födelsedatum: 9.7.1950

Födelseort: Yenakiyeve, Donetsk Oblast (former Ukrainian SSR, now Ukraine) (Jenakijeve, länet Donetsk, f.d. Ukrainska SSR, numera Ukraina)

Nationalitet: ukrainsk

Befattning/funktion: Ukrainas f.d. president, oligark

Viktor Janukovytj var Ukrainas president 2010–2014. Under ämbetsperioden förde han en prorysk politik. En ukrainsk domstol befann Viktor Janukovytj skyldig till förräderi för att ha uppmanat Ryska federationen att invadera Ukraina. Efter att ha avsatts flyttade han till Ryssland, varifrån han har fortsatt sin verksamhet som syftar till att destabilisera Ukraina.

Han stödde den ryska militära inblandningen i Ukraina genom att uppmana Ryska federationens president att skicka ryska trupper till Ukraina i mars 2014. Viktor Janukovytj stödde proryska politiker i offentlig tjänst i det ockuperade Krim. 2021 inleddes en ny förundersökning i Ukraina där det anges att Viktor Janukovytj tillsammans med två tidigare försvarsministrar avsiktligt minskade Ukrainas försvarskapacitet, särskilt i Autonoma republiken Krim. Han betraktar sig själv som Ukrainas legitima president och har konsekvent haft en prorysk hållning i offentliga sammanhang. Enligt olika källor har Viktor Janukovytj varit en del av en rysk särskild operation med syftet att ersätta Ukrainas president med honom under de första faserna av den oprovocerade olagliga militära aggressionen mot Ukraina. Dessutom har Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov begärt att Ukrainas president ska överföra alla sina befogenheter till Viktor Janukovytj.

Viktor Janukovytj är därför ansvarig för att stödja eller genomföra åtgärder eller politik som hotar Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende samt statens stabilitet och säkerhet.

4.8.2022”


Top