EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D1368

Kommissionens beslut (EU) 2022/1368 av den 3 augusti 2022 om inrättande av grupper för civil dialog i frågor som omfattas av den gemensamma jordbrukspolitiken och om upphävande av beslut 2013/767/EU

C/2022/5535

OJ L 205, 5.8.2022, p. 278–283 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/1368/oj

5.8.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 205/278


KOMMISSIONENS BESLUT (EU) 2022/1368

av den 3 augusti 2022

om inrättande av grupper för civil dialog i frågor som omfattas av den gemensamma jordbrukspolitiken och om upphävande av beslut 2013/767/EU

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, och

av följande skäl:

(1)

I artikel 38 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt föreskrivs att unionen ska fastställa och genomföra en gemensam jordbrukspolitik.

(2)

Enligt artikel 11.2 i fördraget om Europeiska unionen ska institutionerna föra en öppen, tydlig och regelbunden dialog med de representativa sammanslutningarna och det civila samhället.

(3)

I kommissionens beslut 2013/767/EU (1) fastställs en ram för samråd med icke-statliga aktörer i frågor som rör jordbruk och landsbygdsutveckling. Beslutet gör det möjligt för kommissionen att anlita experter i rådgivande organ, nämligen grupperna för civil dialog, vars nuvarande mandat löper ut den 31 december 2022.

(4)

För att anpassa sig till den nya rättsliga ramen (2) för den gemensamma jordbrukspolitiken och till de övergripande regler för inrättande av och verksamheten i kommissionens expertgrupper (de övergripande reglerna) som fastställs i kommissionens beslut C(2016) 3301 (3), samt för att säkerställa kontinuiteten i den civila dialogen om frågor som rör jordbruk och landsbygdsutveckling från och med 2023, är det nödvändigt att inrätta sju tematiska expertgrupper och att fastställa deras uppgifter och struktur.

(5)

Dessa grupper bör bistå kommissionen och stödja en regelbunden dialog om alla frågor som rör den gemensamma jordbrukspolitiken och dess genomförande, särskilt de åtgärder som kommissionen behöver vidta i detta sammanhang, inbegripet internationella jordbruksaspekter. De bör åstadkomma ett utbyte av erfarenheter och god praxis, ge råd i jordbrukspolitiska frågor, avge yttranden i särskilda frågor på begäran av generaldirektoratet för jordbruk och landsbygdsutveckling (GD Jordbruk) eller på eget initiativ samt övervaka den jordbrukspolitiska utvecklingen. Gruppernas medlemmar förväntas också sprida information som erhållits i samband med gruppernas möten inom de områden som de företräder.

(6)

För att öka insynen i systemet för civil dialog, även mot bakgrund av Europeiska ombudsmannens rekommendationer i detta avseende, och för att säkerställa en balanserad representation av olika intressen som inkluderar det civila samhället i vid bemärkelse, är det lämpligt att inrätta en ny ram för grupper för civil dialog. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt en bred representation av berörda parter med relevant sakkunskap för att diskutera olika perspektiv och åsikter.

(7)

För att ge alla berörda parter samma möjligheter och representation, och i enlighet med ovannämnda övergripande regler och standardpraxis, bör varje intresseorganisation beviljas ett enda medlemskap utan differentiering av antalet platser mellan organisationerna. Det totala antalet deltagare i varje möte kan dock ändras från fall till fall, mot bakgrund av kommissionens dagordning och behovet av att samla in särskild sakkunskap.

(8)

För att säkerställa en deltagandebaserad och inkluderande samrådsprocess, samtidigt som man fortsätter att nå ut till medborgare och berörda parter, bör vederbörlig uppmärksamhet ägnas åt det klimatmål om en minskning av de totala utsläppen som kommissionen bör bidra till. Detta innebär att färre expertmöten på plats bör anordnas. Covid-19-pandemin visade att kommissionens och de berörda parternas gemensamma mål också kan uppnås genom virtuella möten. Därför bör, samtidigt som vikten av enstaka fysiska möten erkänns, anordnandet av möten online prioriteras.

(9)

Regler för hur gruppens medlemmar får lämna ut information bör fastställas.

(10)

Personuppgifter bör behandlas i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1725 (4).

(11)

Beslut 2013/767/EU bör upphävas samtidigt som det nuvarande mandatet för grupperna för civil dialog löper ut.

(12)

För att säkerställa en regelbunden förnyelse av ramen för den civila dialogen är det lämpligt att fastställa ett slutdatum för tillämpningen av detta beslut.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Innehåll

Följande expertgrupper, kallade grupperna för civil dialog (grupperna), inrättas:

1.

Gruppen för civil dialog om de strategiska planerna inom den gemensamma jordbrukspolitiken och övergripande frågor.

2.

Gruppen för civil dialog om jordbruksmarknaderna.

3.

Gruppen för civil dialog om animalieproduktion.

4.

Gruppen för civil dialog om jordbrukets internationella aspekter.

5.

Gruppen för civil dialog om ekologiskt jordbruk.

6.

Gruppen för civil dialog om kvalitet och främjande.

7.

Gruppen för civil dialog om miljö och klimatförändringar.

Artikel 2

Uppgifter

Grupperna ska, inom ramen för sina tematiska behörighetsområden enligt förteckningen i artikel 1, utföra följande uppgifter:

(a)

Föra en regelbunden dialog om alla frågor som rör den gemensamma jordbrukspolitiken och dess genomförande, inbegripet jordbrukets internationella aspekter, särskilt de åtgärder som kommissionen behöver vidta i detta sammanhang.

(b)

När särskild sakkunskap krävs, ge råd till kommissionen inom ramen för sina tematiska behörighetsområden enligt förteckningen i artikel 1 och bistå kommissionen vid utarbetandet av politiska initiativ på de områden som avses i led a.

(c)

Få till stånd ett utbyte av erfarenheter och god praxis, inbegripet spridning av information, på de områden som avses i led a.

(d)

Avge ett yttrande i särskilda frågor, antingen på begäran av GD Jordbruk och inom de tidsfrister som anges i begäran eller på eget initiativ.

(e)

Övervaka den politiska utvecklingen på de områden som avses i led a.

Artikel 3

Medlemskap

1.   Grupperna ska bestå av intresseorganisationer, andra än offentliga organ, som är verksamma på unionsnivå på de områden som avses i artikel 1.

2.   Medlemsorganisationerna ska utse sin företrädare som ska närvara vid gruppernas möten i enlighet med punkterna på dagordningen. Om ordföranden så anger får organisationerna företrädas av fler än en företrädare. Varje organisation ska ha en rösträtt, oavsett antalet företrädare.

3.   Medlemsorganisationerna ska ansvara för att deras företrädare tillhandahåller sakkunskap på hög nivå.

4.   Medlemsorganisationer som inte längre kan bidra på ett ändamålsenligt sätt vid expertgruppens överläggningar, som enligt GD Jordbruk inte uppfyller villkoren i artikel 339 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt eller som avsäger sig sitt uppdrag ska inte längre inbjudas att delta i gruppens möten och får ersättas under den tid som återstår av mandatperioden.

Artikel 4

Urvalsprocess

1.   Urvalet av medlemsorganisationer ska ske genom en offentlig ansökningsomgång som ska offentliggöras i kommissionens register över expertgrupper och liknande organ (registret över expertgrupper). Ansökningsomgången får även offentliggöras på andra sätt, bland annat via särskilda webbplatser. I meddelandet om ansökningsomgången ska urvalskriterierna anges tydligt, bland annat vilken sakkunskap som krävs och vilka intressen som ska företrädas med hänsyn till det arbete som ska utföras. Ansökningsperioden ska vara minst fyra veckor.

2.   Registrering i öppenhetsregistret krävs för att intresseorganisationer ska kunna utnämnas till medlemmar.

3.   Intresseorganisationerna ska utnämnas av generaldirektören för GD Jordbruk bland de sökande som har kompetens och en hög nivå av sakkunskap inom de områden som avses i artikel 1, som har kapacitet att ge råd i enlighet med artikel 2 och som har deltagit i den offentliga ansökningsomgången.

4.   Intresseorganisationerna ska utnämnas för en mandatperiod på fem år. Mandatperioden får förnyas.

Artikel 5

Ordförande

En företrädare för kommissionen ska vara ordförande i grupperna.

Artikel 6

Verksamhet

1.   Grupperna ska agera på begäran av GD Jordbruk i enlighet med de övergripande reglerna.

2.   Gruppernas möten ska i princip hållas virtuellt eller i kommissionens lokaler, beroende på omständigheterna.

3.   GD Jordbruk ska tillhandahålla sekretariatstjänster. Kommissionstjänstemän från andra avdelningar med intresse av överläggningarna får närvara vid gruppernas och deras undergruppers möten.

4.   Efter överenskommelse med GD Jordbruk får varje grupp med enkel majoritet av medlemmarna besluta att överläggningarna ska vara offentliga.

5.   Protokollen över diskussionerna kring varje enskild punkt på dagordningen och kring de yttranden, rekommendationer eller rapporter som varje grupp avger ska vara ändamålsenliga och fullständiga. Protokollen ska föras av sekretariatet under ordförandens ansvar.

6.   I möjligaste mån ska grupperna anta sina yttranden, rekommendationer eller rapporter enhälligt. Eventuella omröstningar ska avgöras med enkel majoritet av medlemmarna. Medlemmar som har röstat emot eller avstått från att rösta ska ha rätt att dokumentera motiven till sin ståndpunkt och bifoga dem till yttrandena, rekommendationerna eller rapporterna.

Artikel 7

Undergrupper

1.   GD Jordbruk får inrätta undergrupper som ska granska specifika frågor enligt direktiv från GD Jordbruk. Undergrupperna ska handla i enlighet med de övergripande reglerna och ska rapportera till gruppen. De ska upplösas så snart de har fullgjort sina uppdrag.

2.   Medlemmar i undergrupperna som inte är medlemmar i gruppen ska väljas ut genom en offentlig ansökningsomgång i enlighet med artikel 4 och de övergripande reglerna.

Artikel 8

Inbjudna experter

GD Jordbruk får bjuda in experter med särskild sakkunskap om en fråga som står på dagordningen att tillfälligt delta i gruppens eller undergruppernas arbete.

Artikel 9

Observatörer

1.   Enskilda personer, organisationer, inbegripet intresseorganisationer, och offentliga organ förutom medlemsstaternas myndigheter får ges observatörsstatus, i enlighet med de övergripande reglerna, genom direkt inbjudan.

2.   Organisationer och offentliga organ som utnämns till observatörer ska utse sina företrädare.

3.   Ordföranden får ge observatörer och deras företrädare tillstånd att delta i gruppens och dess undergruppers diskussioner och tillhandahålla sakkunskap. De ska dock inte ha rösträtt och får inte delta i utformningen av gruppernas eller undergruppernas rekommendationer eller råd.

Artikel 10

Arbetsordning

På förslag av och enligt överenskommelse med GD Jordbruk ska gruppen anta sin arbetsordning med enkel majoritet, på grundval av standardarbetsordningen för expertgrupper (5) och i enlighet med de övergripande reglerna. Undergrupperna ska handla i överenstämmelse med gruppens arbetsordning.

Artikel 11

Tystnadsplikt och hantering av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter

Gruppens medlemmar och deras företrädare, inbjudna experter liksom observatörer och deras företrädare omfattas av tystnadsplikt som genom fördragen och deras genomförandebestämmelser binder samtliga ledamöter av unionens institutioner och institutionernas anställda, samt av kommissionens säkerhetsbestämmelser för skydd av säkerhetsskyddsklassificerade unionsuppgifter i kommissionens beslut (EU, Euratom) 2015/443 (6) och 2015/444 (7). Vid överträdelse av dessa skyldigheter får kommissionen vidta lämpliga åtgärder.

Artikel 12

Insyn

1.   Grupperna och dess undergrupper ska registreras i registret över expertgrupper.

2.   Följande uppgifter om grupperna och undergruppernas sammansättning ska offentliggöras i registret över expertgrupper:

(a)

Namn på intresseorganisationer samt vilka intressen de företräder.

(b)

Namn på observatörer.

3.   Alla relevanta handlingar, inbegripet dagordningar, protokoll och deltagarnas inlagor, ska göras tillgängliga antingen i registret över expertgrupper eller via en länk från registret till en särskild webbplats där denna information finns att tillgå. De särskilda webbplatserna ska vara tillgängliga utan krav på registrering eller andra restriktioner. I synnerhet ska dagordningen och andra relevanta bakgrundsdokument offentliggöras i god tid före mötet, och protokollet ska offentliggöras skyndsamt därefter. Undantag från offentliggörande får endast medges när det bedöms att utlämnandet av en handling skulle undergräva skyddet för det allmänna samhällsintresset eller ett enskilt intresse enligt definitionen i artikel 4 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 (8).

Artikel 13

Möteskostnader

1.   Deltagarna i gruppernas och undergruppernas arbete ska inte ersättas för sina tjänster.

2.   Deltagarna i gruppernas och undergruppernas arbete ska få sina utgifter för resor och uppehälle ersatta av kommissionen, förutom när närvaron är virtuell. Ersättningen ska betalas ut i enlighet med gällande regler inom kommissionen och inom ramen för tillgängliga anslag som tilldelas kommissionens avdelningar enligt det årliga förfarandet för tilldelning av medel.

Artikel 14

Upphävande

Beslut 2013/767/EU ska upphöra att gälla med verkan från och med den 1 januari 2023.

Artikel 15

Tillämpningsperiod

Detta beslut ska tillämpas till och med den 31 december 2027.

Utfärdat i Bryssel den 3 augusti 2022.

På kommissionens vägnar

Janusz WOJCIECHOWSKI

Ledamot av kommissionen


(1)  Kommissionens beslut 2013/767/EU av den 16 december 2013 om inrättande av en ram för den civila dialogen i frågor som omfattas av den gemensamma jordbrukspolitiken och om upphävande av beslut 2004/391/EG (EUT L 338, 17.12.2013, s. 115).

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2115 av den 2 december 2021 om fastställande av regler om stöd för de strategiska planer som medlemsstaterna ska upprätta inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken (strategiska GJP-planer) och som finansieras av Europeiska garantifonden för jordbruket (EGFJ) och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu) samt om upphävande av förordningarna (EU) nr 1305/2013 och (EU) nr 1307/2013 (EUT L 435, 6.12.2021, s. 1).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2116 av den 2 december 2021 om finansiering, förvaltning och övervakning av den gemensamma jordbrukspolitiken och om upphävande av förordning (EU) nr 1306/2013 (EUT L 435, 6.12.2021, s. 187).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/2117 av den 2 december 2021 om ändring av förordningarna (EU) nr 1308/2013 om upprättande av en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter, (EU) nr 1151/2012 om kvalitetsordningar för jordbruksprodukter och livsmedel, (EU) nr 251/2014 om definition, beskrivning, presentation och märkning av, samt skydd av geografiska beteckningar för, aromatiserade vinprodukter och (EU) nr 228/2013 om särskilda åtgärder inom jordbruket till förmån för unionens yttersta randområden (EUT L 435, 6.12.2021, s. 262).

(3)  Commission Decision C(2016) 3301 final of 30 May 2016 establishing horizontal rules on the creation and operation of Commission expert groups (inte översatt till svenska).

(4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1725 av den 23 oktober 2018 om skydd för fysiska personer med avseende på behandling av personuppgifter som utförs av unionens institutioner, organ och byråer och om det fria flödet av sådana uppgifter samt om upphävande av förordning (EG) nr 45/2001 och beslut nr 1247/2002/EG (EUT L 295, 21.11.2018, s. 39).

(5)  Bilaga III till beslut C(2016) 3301.

(6)  Kommissionens beslut (EU, Euratom) 2015/443 av den 13 mars 2015 om säkerhet inom kommissionen (EUT L 72, 17.3.2015, s. 41).

(7)  Kommissionens beslut (EU, Euratom) 2015/444 av den 13 mars 2015 om säkerhetsbestämmelser för skydd av säkerhetsskyddsklassificerade EU-uppgifter (EUT L 72, 17.3.2015, s. 53).

(8)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 av den 30 maj 2001 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar (EGT L 145, 31.5.2001, s. 4). Dessa undantag syftar till att skydda den allmänna säkerheten, militära angelägenheter, internationella relationer, den finansiella, monetära och ekonomiska politiken, enskilda personers privatliv och integritet, kommersiella intressen, domstolsförfaranden och juridisk rådgivning, inspektioner/utredningar/revisioner och institutionens beslutsförfarande.


Top