Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R0977

Kommissionens Genomförandeförordning (EU) 2020/977 av den 7 juli 2020 om undantag från förordningarna (EG) nr 889/2008 och (EG) nr 1235/2008 vad gäller kontroll av produktion av ekologiska produkter på grund av covid-19-pandemin (Text av betydelse för EES)

C/2020/4488

EUT L 217, 8.7.2020, p. 1–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2021, Date of end of validity: 31/12/2021: This act has been changed. Current consolidated version: 01/07/2021

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2020/977/oj

8.7.2020   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 217/1


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2020/977

av den 7 juli 2020

om undantag från förordningarna (EG) nr 889/2008 och (EG) nr 1235/2008 vad gäller kontroll av produktion av ekologiska produkter på grund av covid-19-pandemin

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av rådets förordning (EG) nr 834/2007 av den 28 juni 2007 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter och om upphävande av förordning (EEG) nr 2092/91 (1), särskilt artiklarna 28.6, 30.2 tredje stycket och 38 c, d och e,

av följande skäl:

(1)

Covid-19-pandemin och de omfattande begränsningarna av rörelsefriheten som medlemsstaterna och tredjeländer har infört i form av nationella åtgärder utgör en exceptionell och aldrig tidigare skådad utmaning för medlemsstater och aktörer när det gäller att utföra den kontroll som föreskrivs i förordning (EG) nr 834/2007 och kommissionens förordningar (EG) nr 889/2008 (2) och (EG) nr 1235/2008 (3).

(2)

På grundval av den information som medlemsstaterna har lämnat måste det göras undantag från vissa bestämmelser i förordningarna (EG) nr 889/2008 och (EG) nr 1235/2008.

(3)

När det gäller offentlig kontroll och annan offentlig verksamhet som omfattas av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/625 (4) får medlemsstaterna enligt kommissionens genomförandeförordning (EU) 2020/466 (5) till och med den 1 augusti 2020 tillämpa tillfälliga åtgärder för att begränsa riskerna för människors och djurs hälsa samt för växtskydd och djurskydd i den specifika situationen i samband med covid-19.

(4)

Några medlemsstater och berörda parter har särskilt informerat kommissionen om att deras möjlighet att kontrollera alla ekologiska produkter inskränks av dessa begränsningar och de störningar de medför. För att utföra den fysiska kontrollen inom ramen för offentlig kontroll måste i regel personalen vid de behöriga myndigheterna eller, i förekommande fall, de myndigheter och organ som ansvarar för kontrollen besöka aktörerna och/eller göra långa resor. Eftersom resor och fysisk kontroll för närvarande inte är tillåtna eller strikt begränsade på grund av nationella åtgärder bör den behöriga myndigheten eller, i förekommande fall, den myndighet eller det organ som ansvarar för kontrollen ha möjlighet att under en viss tid i stället grunda sin kontroll på dokumentkontroll och användning av tillgängliga medel för distanskommunikation. Med avseende på aktörer som genom förfarandet för riskbedömning hos den behöriga myndigheten eller, i förekommande fall, hos den myndighet eller det organ som ansvarar för kontrollen enligt definitionen i artikel 27.3 i förordning (EG) nr 834/2007, har fastställts vara lågriskaktörer, bör den fysiska kontrollen ersättas med sådan dokumentkontroll. Begränsningarna av rörelsefriheten har dessutom försenat de årliga kontrollbesöken, vilket gjort det svårt för de behöriga myndigheterna eller, i förekommande fall, de myndigheter eller organ som ansvarar för kontrollen att fullgöra sina skyldigheter att genomföra ytterligare stickprovsbesök, oanmälda inspektioner och provtagning hos aktörer med en viss profil.

(5)

Aktörerna bör även fortsättningsvis kunna ansluta sig till det ekologiska produktionssystemet. I avvaktan på att den normala kontrollverksamheten återupptas när de nationella åtgärderna i samband med covid-19-pandemin har löpt ut bör den behöriga myndigheten eller, i förekommande fall, kontrollmyndigheten eller kontrollorganet få senarelägga den fysiska kontrollen och förlita sig på dokumentkontroll, inklusive kontroll som utförs med hjälp av tillgängliga medel för distanskommunikation, tills verksamheten kan återupptas.

(6)

Det är ytterst viktigt att man även fortsättningsvis i god tid undersöker misstänkta överträdelser och oriktigheter som rör bestämmelserna om ekologisk produktion. Det bör därför föreskrivas att sådana undersökningar ska göras med hjälp av tillgängliga medel samtidigt som de myndigheter och organ som ansvarar för kontrollen ges möjlighet att utföra den fysiska kontroll som krävs i ett senare skede.

(7)

Medlemsstaternas begränsningar av rörelsefriheten på grund av covid-19-pandemin hindrar för närvarande kommunikation i god tid mellan medlemsstaterna, mellan kontrollorganen och medlemsstaterna och mellan medlemsstaterna och kommissionen när det gäller undersökningar som utförs för att fastställa de konstaterade oriktigheternas eller överträdelsernas ursprung. Vissa tidsfrister bör därför förlängas.

(8)

De begränsningar av rörelsefriheten som medlemsstaterna för närvarande tillämpar på grund av covid-19-pandemin kan också påverka de behöriga myndigheternas möjlighet att utföra den årliga inspektionen av de kontrollorgan som har delegerats kontrolluppgifter. Det är nödvändigt att förtydliga att en behörig myndighet i stället tillfälligt får utöva tillsyn genom revision på annat sätt.

(9)

Till följd av de åtgärder som införts för att skydda människors hälsa påverkar de omfattande begränsningarna inom transportsektorn dessutom budfirmor som levererar tryckta och för hand undertecknade pappersversioner av de kontrollintyg som krävs för importerade sändningar. Det måste därför även göras undantag från tillämpliga bestämmelser i förordning (EG) nr 1235/2008 vad gäller skyldigheten att förfoga över en pappersversion av kontrollintyget.

(10)

Den här förordningen bör tillämpas till och med utgången av september 2020. Dokumentkontroll bör, med avseende på aktörer som genom förfarandet för riskbedömning hos den behöriga myndigheten eller, i förekommande fall, hos den myndighet eller det organ som ansvarar för kontrollen enligt definitionen i artikel 27.3 i förordning (EG) nr 834/2007, har fastställts vara lågriskaktörer, få ersätta den tillämpliga fysiska kontrollen till och med utgången av december 2020. Med hänsyn till den information som mottagits från några medlemsstater bör det föreskrivas att den här förordningen ska tillämpas retroaktivt från och med den 1 mars 2020. Antalet provtagningar, ytterligare stickprovsbesök och oanmälda inspektioner bör vidare beräknas för hela året 2020. Denna förordning bör därför träda i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

(11)

Efter utbrottet av covid-19-pandemin i Kina tillämpar det landet resebegränsningar sedan i början av januari 2020. Det bör därför föreskrivas ett tidigare tillämpningsdatum för kontrollverksamhet som utförts i Kina.

(12)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från kommittén för ekologisk produktion.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Undantag från förordning (EG) nr 889/2008

1.   Genom undantag från artikel 65.1 i förordning (EG) nr 889/2008 får, med avseende på aktörer som genom förfarandet för riskbedömning hos den behöriga myndigheten eller, i förekommande fall, hos den myndighet eller det organ som ansvarar för kontrollen enligt artikel 27.3 i förordning (EG) nr 834/2007 har fastställts vara lågriskaktörer, i händelse av begränsningar av rörelsefriheten på grund av nationella åtgärder i samband med covid-19-pandemin, den fysiska kontrollen inom ramen för de årliga inspektionerna och förnyelse av styrkande dokumentation vad gäller aktörer som bedriver ekologisk produktion ersättas med dokumentkontroll. Denna dokumentkontroll får utföras vid behov, även med hjälp av tillgängliga medel för distanskommunikation, med avseende på aktörer som genom förfarandet för riskbedömning hos den behöriga myndigheten eller, i förekommande fall, hos den myndighet eller det organ som ansvarar för kontrollen enligt artikel 27.3 i förordning (EG) nr 834/2007 har fastställts vara lågriskaktörer.

2.   När det gäller andra aktörer än de aktörer som avses i punkt 1 i denna artikel och aktörer som för första gången vill ansluta sig till systemet för ekologisk produktion samt i alla andra fall, t.ex. retroaktivt erkännande, ska i händelse av begränsningar av rörelsefriheten på grund av nationella åtgärder i samband med covid-19-pandemin den fysiska kontroll som avses i artikel 65.1 i förordning (EG) nr 889/2008 utföras så snart kontrollen och certifieringen kan återupptas i medlemsstaterna och det berörda tredjelandet när de nationella åtgärderna i samband med covid-19-pandemin har löpt ut. Fram till dess får dokumentkontroll inom ramen för den årliga inspektionen, utfärdande och förnyelse av styrkande dokumentation vad gäller aktörer som bedriver ekologisk produktion och retroaktivt erkännande ske vid behov, även med hjälp av tillgängliga medel för distanskommunikation.

3.   Genom undantag från artikel 65.2 i förordning (EG) nr 889/2008 ska det antal prover som kontrollorganet eller kontrollmyndigheten ska ta och analysera varje år motsvarar minst 2 % av antalet aktörer som omfattas av dess kontroll.

4.   Genom undantag från artikel 92a.4 andra stycket andra meningen i förordning (EG) nr 889/2008 ska det svar på en anmälan rörande produkter med bristande överensstämmelse som avses i den meningen skickas inom 60 kalenderdagar från datumet för den ursprungliga anmälan.

5.   Genom undantag från artikel 92c.2 andra stycket led b i förordning (EG) nr 889/2008 ska de ytterligare stickprovsbesök som görs i enlighet med artikel 65.4 i den förordningen omfatta 5 % av de aktörer som omfattas av kontrakt i enlighet med riskkategorin.

6.   Genom undantag från artikel 92c.2 andra stycket led c i förordning (EG) nr 889/2008 ska minst 5 % av alla inspektioner och besök som görs i enlighet med artikel 65.1 och 65.4 vara oanmälda.

7.   Genom undantag från artikel 92e i förordning (EG) nr 889/2008 får den årliga inspektion av kontrollorgan som avses i den artikeln och som planerats till och med den 30 september 2020 ersättas med en årlig tillsynsrevision som även får utföras med hjälp av tillgängliga medel för distanskommunikation, så länge som de nationella nödåtgärderna i samband med covid-19-pandemin i den berörda medlemsstaten hindrar den behöriga myndigheten från att genomföra den inspektionen.

Artikel 2

Undantag från förordning (EG) nr 1235/2008

1.   Genom undantag från artikel 13.2 i förordning (EG) nr 1235/2008 ska kontrollintyget utfärdas av relevant kontrollmyndighet eller kontrollorgan genom att alla nödvändiga uppgifter fylls i och fält 18 valideras i Traces-systemet (Trade Control and Expert System). Det ska påtecknas av den ansvariga medlemsstatens behöriga myndighet genom validering av fält 20 i Traces-systemet samt fyllas i av första mottagaren i Traces-systemet.

2.   Genom undantag från artikel 13.6 i förordning (EG) nr 1235/2008 ska den ansvariga medlemsstatens behöriga myndighet vid verifiering av en sändning påteckna kontrollintyget genom att validera fält 20 i Traces-systemet.

3.   Genom undantag från artikel 15.4 första stycket andra meningen i förordning (EG) nr 1235/2008 ska det svar på en anmälan rörande produkter med bristande överensstämmelse som avses i den meningen skickas inom 60 kalenderdagar från det datum då det ursprungliga meddelandet skickades.

Artikel 3

Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 1 mars 2020 till och med den 30 september 2020.

Artikel 1.1 ska dock tillämpas från och med den 1 mars 2020 till och med den 31 december 2020.

Artikel 1.3, 1.5 och 1.6 ska tillämpas från och med den 1 januari till och med den 31 december 2020.

När det gäller kontrollverksamhet i Kina ska denna förordning tillämpas från och med den 1 januari 2020 till och med den 30 september 2020.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 7 juli 2020.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)   EUT L 189, 20.7.2007, s. 1.

(2)  Kommissionens förordning (EG) nr 889/2008 av den 5 september 2008 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 834/2007 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter med avseende på ekologisk produktion, märkning och kontroll (EUT L 250, 18.9.2008, s. 1).

(3)  Kommissionens förordning (EG) nr 1235/2008 av den 8 december 2008 om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning (EG) nr 834/2007 vad gäller ordningen för import av ekologiska produkter från tredjeländer (EUT L 334, 12.12.2008, s. 25).

(4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/625 av den 15 mars 2017 om offentlig kontroll och annan offentlig verksamhet för att säkerställa tillämpningen av livsmedels- och foderlagstiftningen och av bestämmelser om djurs hälsa och djurskydd, växtskydd och växtskyddsmedel (EUT L 95, 7.4.2017, s. 1).

(5)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2020/466 av den 30 mars 2020 om tillfälliga åtgärder för att begränsa riskerna för människors och djurs hälsa samt för växtskydd och djurskydd vid vissa allvarliga störningar i medlemsstaternas kontrollsystem på grund av sjukdomen covid-19 (EUT L 98, 31.3.2020, s. 30).


Top