Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018L0597

    Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/597 av den 18 april 2018 om ändring av rådets direktiv 92/66/EEG om införande av gemenskapsåtgärder för bekämpning av Newcastlesjukan (Text av betydelse för EES. )

    EUT L 103, 23.4.2018, p. 4–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/04/2021; tyst upphävande genom 32020R0687

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2018/597/oj

    23.4.2018   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 103/4


    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV (EU) 2018/597

    av den 18 april 2018

    om ändring av rådets direktiv 92/66/EEG om införande av gemenskapsåtgärder för bekämpning av Newcastlesjukan

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 43.2,

    med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

    efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

    med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande (1),

    i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet (2), och

    av följande skäl:

    (1)

    I rådets direktiv 92/66/EEG (3) fastställs de bekämpningsåtgärder som ska vidtas inom unionen vid ett utbrott av Newcastlesjukan hos fjäderfä, tävlingsduvor och andra fåglar som hålls i fångenskap.

    (2)

    I artikel 15 i direktiv 92/66/EEG anges att Europeiska unionens referenslaboratorium för Newcastlesjukan anges i bilaga 5 till det direktivet. I bilaga 5 till det direktivet som handlar om det laboratoriet anges dess funktioner och uppgifter.

    (3)

    I artikel 19 i direktiv 92/66/EEG anges vilka bekämpningsåtgärder medlemsstaterna ska vidta om tävlingsduvor eller fåglar som hålls i fångenskap misstänks vara smittade av Newcastlesjukan. Där fastställs att medlemsstaterna, i den omfattning som behövs för att dessa bekämpningsåtgärder ska kunna tillämpas, ska underrätta kommissionen om sjukdomssituationen och de vidtagna bekämpningsåtgärderna i enlighet med förlagan i bilaga 6 till det direktivet.

    (4)

    I artikel 21 i direktiv 92/66/EEG föreskrivs att varje medlemsstat ska upprätta en beredskapsplan med uppgifter om de nationella åtgärder som ska vidtas om Newcastlesjukan skulle bryta ut. Där anges att kriterier för hur planen ska upprättas finns i bilaga 7 till det direktivet.

    (5)

    Enligt artikel 24 i direktiv 92/66/EEG ska rådet på kommissionens förslag med kvalificerad majoritet besluta om ändring av bilagorna om och när detta behövs, särskilt med hänsyn till utvecklingen inom forskning och diagnostik.

    (6)

    Bilagorna 5, 6 respektive 7 till direktiv 92/66/EEG innehåller i) namnet på och adressen till Europeiska unionens referenslaboratorium för Newcastlesjukan samt dess funktioner och uppgifter, ii) förlagan som medlemsstaterna ska använda för att rapportera om sjukdomssituationen och de bekämpningsåtgärder som vidtagits, och iii) minimikriterierna för medlemsstaternas beredskapsplaner med uppgifter om de nationella åtgärder som ska vidtas vid utbrott av Newcastlesjukan.

    (7)

    För att förenkla och rationalisera förfarandena för bekämpning av Newcastlesjukan, särskilt med beaktande av de nya regler för utseende av Europeiska unionens referenslaboratorier som fastställs genom artikel 93 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/625 (4), samt det nya systemet med genomförandeakter som föreskrivs i artikel 291 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, och för att säkerställa enhetliga villkor för genomförandet av direktiv 92/66/EEG, bör bilagorna 5, 6 och 7 till direktiv 92/66/EEG utgå och genomförandebefogenheterna på de områden som omfattas av dessa bilagor bör tilldelas kommissionen. Dessa befogenheter bör utövas i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 (5).

    (8)

    Av tydlighetsskäl bör de funktioner och uppgifter som Europeiska unionens referenslaboratorium för Newcastlesjukan har anges i artikel 15 i direktiv 92/66/EEG, och kriterierna för beredskapsplanerna bör anges i artikel 21 i det direktivet.

    (9)

    Av konsekvens- och effektivitetsskäl bör medlemsstaterna säkerställa att bestämmelserna i detta direktiv införlivas i tid.

    (10)

    Direktiv 92/66/EEG bör därför ändras i enlighet med detta.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Ändringar av direktiv 92/66/EEG

    Direktiv 92/66/EEG ska ändras på följande sätt:

    1.

    Artikel 15 ska ersättas med följande:

    ”Artikel 15

    1.   Kommissionen ska genom genomförandeakter utse Europeiska unionens referenslaboratorium för Newcastlesjukan. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 25.

    2.   Europeiska unionens referenslaboratorium för Newcastlesjukan ska ha följande funktioner och uppgifter:

    a)

    Att i samråd med kommissionen samordna de metoder som används i medlemsstaterna för diagnostisering av Newcastlesjukan, särskilt genom att

    i)

    typa, förvara och tillhandahålla stammar av Newcastlesjukevirus för serologiska tester och beredning av antiserum,

    ii)

    förse de nationella referenslaboratorierna med standardserum och andra referensreagenser i syfte att standardisera de tester och reagenser som används i medlemsstaterna,

    iii)

    bygga upp och vidmakthålla en uppsättning virusstammar och isolat av Newcastlesjukan,

    iv)

    organisera regelbundet återkommande jämförande tester av diagnostiska förfaranden på unionsnivå,

    v)

    samla in och sammanställa data och information om de diagnosmetoder som används samt om resultaten av de tester som utförs i unionen,

    vi)

    utföra bestämningar av virusisolat av Newcastlesjuka med hjälp av de modernaste metoder som står till förfogande för att vinna ökad förståelse för epidemiologin för Newcastlesjukan,

    vii)

    följa utvecklingen i hela världen vad avser övervakning, epidemiologi och förebyggande åtgärder i samband med Newcastlesjukan,

    viii)

    anlita experter på Newcastlesjukan och andra relevanta virus för att möjliggöra en snabb differentialdiagnos,

    ix)

    förvärva ingående kännedom om beredning och användning av veterinärmedicinska immunologiska produkter som används för att utrota och bekämpa Newcastlesjukan.

    b)

    Att aktivt medverka vid diagnostisering vid utbrott av Newcastlesjukan i medlemsstaterna genom att ta emot virusisolat för att bekräfta diagnosen, karaktärisera viruset och utföra epidemiologiska undersökningar.

    c)

    Att underlätta utbildning och vidareutbildning av experter på laboratoriediagnostik i syfte att harmonisera metoderna i hela unionen.”

    2.

    Artikel 19 ska ändras på följande sätt:

    a)

    Punkt 5 ska ersättas med följande:

    ”5.   I den omfattning som behövs för att bestämmelserna i denna artikel ska kunna tillämpas ska medlemsstaterna, genom ständiga kommittén för växter, djur, livsmedel och foder, underrätta kommissionen om sjukdomssituationen och de vidtagna bekämpningsåtgärderna.”

    b)

    Följande punkt ska läggas till:

    ”6.   Kommissionen får genom genomförandeakter fastställa bestämmelser för de uppgifter som medlemsstaterna ska lämna till kommissionen enligt punkt 5 i denna artikel. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 25.”

    3.

    Artikel 21 ska ersättas med följande:

    ”Artikel 21

    1.   Varje medlemsstat ska upprätta en beredskapsplan med uppgifter om de nationella åtgärder som ska vidtas om Newcastlesjukan skulle bryta ut. Beredskapsplanen ska i förekommande fall uppdateras med hänsyn till hur situationen utvecklas.

    Beredskapsplanen ska medge tillgång till lokaler, utrustning, personal och allt annat lämpligt material som behövs för snabb och effektiv bekämpning av utbrottet av Newcastlesjukan. Den ska innehålla exakta uppgifter om det vaccin som varje medlemsstat anser sig behöva vid vaccination i samband med sjukdomsutbrott.

    2.   Beredskapsplanerna och alla uppdateringar av dem ska lämnas till kommissionen.

    3.   Kommissionen ska granska beredskapsplanerna och alla uppdateringar av dem för att avgöra om de är ändamålsenliga samt föreslå för den berörda medlemsstaten de ändringar som behövs, särskilt för att säkerställa att de är förenliga med de övriga medlemsstaternas beredskapsplaner.

    Kommissionen ska godkänna beredskapsplanerna och alla uppdateringar av dem, med eventuella ändringar, i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 25.

    4.   Kommissionen får genom genomförandeakter fastställa kriterierna för hur medlemsstaterna ska upprätta beredskapsplanerna. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 25.”

    4.

    Artikel 25 ska ersättas med följande:

    ”Artikel 25

    1.   Kommissionen ska biträdas av ständiga kommittén för växter, djur, livsmedel och foder som inrättades genom artikel 58.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002 (*1). Denna kommitté ska vara en kommitté i den mening som avses i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 (*2).

    2.   När det hänvisas till denna artikel ska artikel 5 i förordning (EU) nr 182/2011 tillämpas.

    5.

    Bilagorna 5, 6 och 7 ska utgå.

    Artikel 2

    Införlivande

    Medlemsstaterna ska senast den 30 juni 2018 anta och offentliggöra de bestämmelser som är nödvändiga för att följa detta direktiv. De ska genast underrätta kommissionen om detta.

    De ska tillämpa dessa bestämmelser från och med den 1 januari 2019.

    När en medlemsstat antar dessa bestämmelser ska de innehålla en hänvisning till detta direktiv eller åtföljas av en sådan hänvisning när de offentliggörs. Närmare föreskrifter om hur hänvisningen ska göras ska varje medlemsstat själv utfärda.

    Artikel 3

    Övergångsbestämmelse

    Utseendet av Europeiska unionens referenslaboratorium för Newcastlesjukan enligt bilaga 5 till direktiv 92/66/EEG, före de ändringar som görs genom det här direktivet, ska fortsätta att gälla till dess att Europeiska unionens referenslaboratorium för Newcastlesjukan vederbörligen har utsetts i enlighet med artikel 15 i direktiv 92/66/EEG, ändrat genom det här direktivet.

    Artikel 4

    Ikraftträdande

    Detta direktiv träder i kraft dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Artikel 5

    Adressater

    Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.

    Utfärdat i Strasbourg den 18 april 2018.

    På Europaparlamentets vägnar

    A. TAJANI

    Ordförande

    På rådets vägnar

    L. PAVLOVA

    Ordförande


    (1)  Yttrande av den 14 februari 2018 (ännu ej offentliggjort i EUT).

    (2)  Europaparlamentets ståndpunkt av den 14 mars 2018 (ännu ej offentliggjord i EUT) och rådets beslut av den 12 april 2018.

    (3)  Rådets direktiv 92/66/EEG av den 14 juli 1992 om införande av gemenskapsåtgärder för bekämpning av Newcastlesjukan (EGT L 260, 5.9.1992, s. 1).

    (4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/625 av den 15 mars 2017 om offentlig kontroll och annan offentlig verksamhet för att säkerställa tillämpningen av livsmedels- och foderlagstiftningen och av bestämmelser om djurs hälsa och djurskydd, växtskydd och växtskyddsmedel samt om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 999/2001, (EG) nr 396/2005, (EG) nr 1069/2009, (EG) nr 1107/2009, (EU) nr 1151/2012, (EU) nr 652/2014, (EU) 2016/429 och (EU) 2016/2031, rådets förordningar (EG) nr 1/2005 och (EG) nr 1099/2009 och rådets direktiv 98/58/EG, 1999/74/EG, 2007/43/EG, 2008/119/EG och 2008/120/EG och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordningar (EG) nr 854/2004 och (EG) nr 882/2004, rådets direktiv 89/608/EEG, 89/662/EEG, 90/425/EEG, 91/496/EEG, 96/23/EG, 96/93/EG och 97/78/EG samt rådets beslut 92/438/EEG (förordningen om offentlig kontroll) (EUT L 95, 7.4.2017, s. 1).

    (5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 av den 16 februari 2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter (EUT L 55, 28.2.2011, s. 13).

    (*1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002 av den 28 januari 2002 om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning, om inrättande av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och om förfaranden i frågor som gäller livsmedelssäkerhet (EGT L 31, 1.2.2002, s. 1).

    (*2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 av den 16 februari 2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter (EUT L 55, 28.2.2011, s. 13).”


    Top