EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017R0827

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/827 av den 17 maj 2017 om ändring av förordning (EU) nr 258/2014 om inrättande av ett unionsprogram till stöd för särskild verksamhet inom finansiell rapportering och revision för perioden 2014–2020 (Text av betydelse för EES. )

OJ L 129, 19.5.2017, p. 24–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2020

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2017/827/oj

19.5.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 129/24


EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) 2017/827

av den 17 maj 2017

om ändring av förordning (EU) nr 258/2014 om inrättande av ett unionsprogram till stöd för särskild verksamhet inom finansiell rapportering och revision för perioden 2014–2020

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 114,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande (1),

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet (2), och

av följande skäl:

(1)

Fram till och med den 31 december 2020 samfinansierar unionen på grundval av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 258/2014 (3) driftsbidrag till International Financial Reporting Standards Foundation (nedan kallat IFRS Foundation), som är rättslig efterträdare till International Accounting Standards Committee Foundation, samt Public Interest Oversight Board (nedan kallat Piob).

(2)

Unionen samfinansierade fram till och med den 31 december 2016, på grundval av förordning (EU) nr 258/2014, driftsbidrag till European Financial Reporting Advisory Group (Efrag).

(3)

Den 12 november 2013 offentliggjorde kommissionen en rapport av Philippe Maystadt, särskild rådgivare till kommissionären med ansvar för inre marknaden och tjänster (nedan kallad den särskilda rådgivarens rapport) i vilken han beskrev hur Efrags styrning skulle kunna reformeras för att stärka unionens bidrag till utarbetandet av internationella redovisningsstandarder.

(4)

Kommissionen övervakade noggrant genomförandet av reformen av Efrags styrning och informerade i vederbörlig ordning Europaparlamentet och rådet om framstegen i det avseendet. På grund av detta är det lämpligt med fortsatt finansiering av Efrag under perioden 2017–2020 för att uppnå de långsiktiga målen för unionsprogrammet till stöd för särskild verksamhet inom finansiell rapportering och revision.

(5)

Efrags styrelse, som återspeglar en balanserad representation av både offentliga och privata intressen, bör säkerställa att dess styrelseledamöter åtar sig att agera i det europeiska allmänintresset. Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, Europeiska bankmyndigheten, Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten och Europeiska centralbanken uppmanas att i största möjliga mån aktivt bidra till arbetet i Efrags styrelse.

(6)

Kommissionen bör årligen rapportera till Europaparlamentet och rådet om Efrags viktigaste resultat och verksamhet under föregående år. Den rapporten bör också undersöka utvecklingen avseende kriteriet det utvidgade gemensamma bästa och ge en detaljerad översikt över utvecklingen på området för International Financial Reporting Standards (IFRS). Redovisningsstandarder bör varken äventyra den finansiella stabiliteten i unionen eller hindra unionens ekonomiska utveckling.

(7)

Vad gäller utvecklingen av IFRS, Piob och Efrag bör kommissionens årsrapport också hänvisa till uppföljningen och genomförandet av Europaparlamentets rekommendationer. Dessutom uppmuntras IFRS Foundation, Piob och Efrag att regelbundet, minst en gång per år, delta i utfrågningar som organiseras av Europaparlamentet i syfte att lämna en fullständig redogörelse för utvecklingen av internationella standarder för finansiell rapportering och revision.

(8)

Kommissionen bör ge Europaparlamentet och rådet mer regelbunden information om de ansträngningar som IFRS Foundation, Piob och Efrag utför gemensamt, eftersom dessa tre organ samfinansieras av unionen och arbetar för samma syfte.

(9)

Kommissionen bör också överväga möjliga ändringar vad gäller Efrags funktion och privaträttsliga ställning på lång sikt.

(10)

Förordning (EU) nr 258/2014 bör därför ändras i enlighet med detta.

(11)

Eftersom målet för denna förordning, nämligen att öka budgeten för ett unionsprogram under perioden 2017–2020 för att stödja Efrags verksamhet, som bidrar till uppnåendet av unionens politikmål vad gäller finansiell rapportering, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna, utan snarare på grund av sin omfattning och verkningar kan uppnås bättre på unionsnivå, kan unionen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget om Europeiska unionen. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå detta mål.

(12)

För att säkerställa kontinuiteten i Efrags finansiering bör denna förordning träda i kraft samma dag som den offentliggörs och bör tillämpas från och med den 1 januari 2017.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förordning (EU) nr 258/2014 ska ändras på följande sätt:

1.

Artikel 3.1 a i ska ersättas med följande:

”i)

Efrag.”

2.

Artikel 6 ska ändras på följande sätt:

a)

Punkt 1 ska ersättas med följande:

”1.   Finansieringsramen för genomförandet av programmet för perioden 2014–2020 ska vara 57 007 000 EUR i löpande priser.”

b)

Punkt 3 a ska ersättas med följande:

”a)

För Efrag: 23 134 000 EUR.”

3.

Artikel 9 ska ändras på följande sätt:

a)

Följande punkt ska införas:

”4a.   I fråga om IFRS Foundation och IASB ska den rapport som avses i punkt 3 också bedöma deras styrning, särskilt avseende öppenhet, förebyggande av intressekonflikter, mångfald när det gäller experter, och de åtgärder som har vidtagits för att säkerställa en bred representation av intressen och offentlig ansvarighet.

Dessutom ska rapporten, i syfte att säkerställa redovisningsstandarder av hög kvalitet och höga standarder vad gäller öppenhet, ansvarighet och integritet, fastställa och bedöma de åtgärder som vidtagits inom IFRS Foundation som bland annat rör allmänhetens tillgång till handlingar, en öppen dialog med europeiska institutioner och olika intressenter, bestämmelser om öppenhet i samband med möten med intressenter samt inrättandet av öppenhetsregister.”

b)

Punkt 5 ska ersättas med följande:

”5.   I fråga om Piob och den organisation som efterträder Piob, ska den rapport som avses i punkt 3 behandla utvecklingen i diversifieringen av finansieringen och bedöma hur Piobs arbete bidrar till en förbättring av revisionskvaliteten, inbegripet revisionskårens integritet. Om finansieringen av Ifac under ett visst år överstiger mer än två tredjedelar av den samlade Piob-finansieringen, ska kommissionen föreslå att dess årliga bidrag till detta år begränsas till högst 300 000 EUR.”

c)

Följande punkt ska införas:

”6a.   I fråga om Efrag ska den rapport som avses i punkt 3 från och med 2018 bedöma

a)

huruvida kriteriet avseende det utvidgade gemensamma bästa har respekterats i den godkännandeprocess som genomfördes föregående år, enligt rekommendationen i den särskilda rådgivarens rapport,

b)

huruvida Europaparlamentet och rådet har involverats i ett tidigt stadium vid utvecklandet av redovisningsstandarder i allmänhet, och vid godkännandeprocessen i synnerhet,

c)

huruvida Efrags finansieringsstruktur är tillräckligt diversifierad och balanserad för att gruppen ska kunna fullfölja sitt uppdrag i det allmännas intresse på ett oberoende och effektivt sätt, och

d)

Efrags styrning, särskilt avseende öppenhet, och de åtgärder som har vidtagits för att säkerställa en bred representation av intressen och offentlig ansvarighet.

Dessutom ska den kartlägga och bedöma de åtgärder som Efrag har vidtagit för att säkerställa höga standarder för demokratisk ansvarsskyldighet, öppenhet och integritet, vilka bland annat rör allmänhetens tillgång till handlingar, en öppen dialog med europeiska institutioner och olika intressenter, inrättande av obligatoriska öppenhetsregister och regler för öppenhet vid möten med intressenter likaväl som interna regler, särskilt avseende förebyggande av intressekonflikter.”

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft samma dag som den offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 1 januari 2017.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Strasbourg den 17 maj 2017.

På Europaparlamentets vägnar

A. TAJANI

Ordförande

På rådets vägnar

C. ABELA

Ordförande


(1)  EUT C 303, 19.8.2016, s. 147.

(2)  Europaparlamentets ståndpunkt av den 27 april 2017 (ännu ej offentliggjord i EUT) och rådets beslut av den 11 maj 2017.

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 258/2014 av den 3 april 2014 om inrättande av ett unionsprogram till stöd för särskild verksamhet inom finansiell rapportering och revision för perioden 2014–2020 och om upphävande av beslut nr 716/2009/EG (EUT L 105, 8.4.2014, s. 1).


Top