EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010R0351

Kommissionens förordning (EU) nr 351/2010 av den 23 april 2010 om tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 862/2007 om gemenskapsstatistik över migration och internationellt skydd, när det gäller definition av kategorierna grupper av födelseland, grupper av länder för tidigare stadigvarande bosättning, grupper av länder för nästa stadigvarande bosättning och grupper av medborgarskap (Text av betydelse för EES)

OJ L 104, 24.4.2010, p. 37–39 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/351/oj

24.4.2010   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 104/37


KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 351/2010

av den 23 april 2010

om tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 862/2007 om gemenskapsstatistik över migration och internationellt skydd, när det gäller definition av kategorierna grupper av födelseland, grupper av länder för tidigare stadigvarande bosättning, grupper av länder för nästa stadigvarande bosättning och grupper av medborgarskap

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 862/2007 av den 11 juli 2007 om gemenskapsstatistik över migration och internationellt skydd och om upphävande av rådets förordning (EEG) nr 311/76 om utarbetande av statistik beträffande utländska arbetstagare (1), särskilt artikel 10.2 b, och

av följande skäl:

(1)

För att de statistiska uppgifterna från olika statistiska och administrativa källor i medlemsstaterna säkert ska vara jämförbara så att de sammanställningar som görs på gemenskapsnivå blir tillförlitliga, måste kategorierna grupper av födelseland, grupper av länder för tidigare stadigvarande bosättning, grupper av länder för nästa stadigvarande bosättning och grupper av medborgarskap definieras på samma sätt i alla medlemsstater. Enligt förordning (EG) nr 862/2007 ska kommissionen definiera dessa kategorier.

(2)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från kommittén för det europeiska statistiksystemet.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

I denna förordning definieras kategorierna grupper av födelseland, grupper av länder för tidigare stadigvarande bosättning, grupper av länder för nästa stadigvarande bosättning och grupper av medborgarskap, i enlighet med förordning (EG) nr 862/2007.

Artikel 2

För ovanstående kategorier gäller följande definitioner:

a)   land för tidigare stadigvarande bosättning: det land där en person senast var stadigvarande bosatt före invandringen, oberoende av personens medborgarskap eller födelseland.

b)   land för nästa stadigvarande bosättning: det land där en person blir stadigvarande bosatt efter utvandring, oberoende av personens medborgarskap eller födelseland.

c)   utvecklingsnivå: ett lands relativa utvecklingsnivå utifrån statistiska mått avseende medellivslängd, läs- och skrivkunnighet, utbildningsnivå och bruttonationalprodukt (BNP) per capita.

d)   infödd: en person född i det land där personen har sin stadigvarande bosättning, oberoende av medborgarskap.

e)   utlandsfödd: en person född utanför det land där personen har sin stadigvarande bosättning, oberoende av medborgarskap.

Artikel 3

I bilagan anges de grupper av födelseland, grupper av länder för tidigare stadigvarande bosättning, grupper av länder för nästa stadigvarande bosättning och grupper av medborgarskap som medlemsstaterna ska sända in data om till kommissionen.

Artikel 4

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 23 april 2010.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)  EUT L 199, 31.7.2007, s. 23.


BILAGA

Grupperna av länder och medborgarskap är som följer:

Basgrupper.

Ytterligare grupper bestående av andra länder och medborgarskap utanför Europeiska unionen (EU).

1.   BASGRUPPER AV LÄNDER

1.1   Grupper av medborgarskap

Medborgarskap ska definieras enligt artikel 2.1 d i förordning (EG) nr 862/2007.

En person som har medborgarskap i två eller flera länder ska endast hänföras till ett medborgarskapsland, som ska fastställas utifrån följande kriterier i rangordning:

1.

uppgiftslämnande land, eller, om personen inte är medborgare i det uppgiftslämnande landet:

2.

en annan EU-medlemsstat, eller, om personen inte är medborgare i en annan EU-medlemsstat:

3.

ett land utanför Europeiska unionen.

Om en person har medborgarskap i två eller flera EU-medlemsstater och inget av dem är det uppgiftslämnande landet, ska medlemsstaterna avgöra vilket land som ska vara medborgarskapsland.

Om en person har medborgarskap i två eller flera länder utanför EU, ska medlemsstaterna avgöra vilket land som ska vara medborgarskapsland.

De uppgifter som föreskrivs i artikel 3.1 a i och c i i förordning (EG) nr 862/2007 ska delas upp efter följande grupper av medborgarskap:

Medborgarskap i det uppgiftslämnande landet (inhemska medborgare).

Medborgarskap i en annan EU-medlemsstat (andra EU-medborgare).

Medborgarskap i länder utanför EU (icke-EU-medborgare):

medborgarskap i Eftaländerna,

medborgarskap i kandidatländerna,

medborgarskap i andra länder utanför EU.

Okänt medborgarskap.

De uppgifter som föreskrivs i artikel 3.1 b i i förordning (EG) nr 862/2007 ska delas upp efter följande grupper av medborgarskap:

Medborgarskap i det uppgiftslämnande landet (inhemska medborgare).

Medborgarskap i en annan EU-medlemsstat (andra EU-medborgare).

Medborgarskap i länder utanför EU (icke-EU-medborgare).

Okänt medborgarskap.

1.2   Grupper av födelseland

Födelseland ska definieras enligt artikel 2.1 e i förordning (EG) nr 862/2007.

De uppgifter som föreskrivs i artikel 3.1 a ii och c ii i förordning (EG) nr 862/2007 ska delas upp efter följande grupper av födelseland:

Uppgiftslämnande land (infödda).

Andra EU-medlemsstater (utlandsfödda i EU).

Utanför EU (utlandsfödda utanför EU):

Eftaländer,

kandidatländer,

andra icke EU-länder.

Okänt födelseland.

1.3   Grupper av länder för tidigare stadigvarande bosättning

De uppgifter som föreskrivs i artikel 3.1 a iii i förordning (EG) nr 862/2007 ska delas upp efter följande grupper av länder för tidigare stadigvarande bosättning:

Andra EU-medlemsstater.

Länder utanför EU:

Eftaländer,

kandidatländer,

andra icke EU-länder.

Okänt land för tidigare stadigvarande bosättning.

1.4   Grupper av länder för nästa stadigvarande bosättning

De uppgifter som föreskrivs i artikel 3.1 b iv i förordning (EG) nr 862/2007 ska delas upp efter följande grupper av länder för nästa stadigvarande bosättning:

Andra EU-medlemsstater.

Länder utanför EU.

Okänt land för nästa stadigvarande bosättning.

2.   YTTERLIGARE GRUPPER AV ANDRA LÄNDER OCH MEDBORGARSKAP UTANFÖR EU EFTER UTVECKLINGSNIVÅ

Beträffande de uppgifter som föreskrivs i artikel 3.1 a i, ii och iii samt c i och ii i förordning (EG) nr 862/2007 ska uppgifter avseende andra länder och medborgarskap utanför EU delas upp efter följande grupper av utvecklingsnivå:

Högt utvecklade länder.

Medelutvecklade länder.

Lågt utvecklade länder.

3.   FÖRTECKNING ÖVER GRUPPER AV LÄNDER OCH MEDBORGARSKAP

Födelseland, land för tidigare stadigvarande bosättning och land för nästa stadigvarande bosättning ska avse länderna med de internationella gränser som gäller den 1 januari under referensåret.

EU:s, Eftas och kandidatländernas sammansättning ska vara den som gäller den 1 januari under referensåret.

Kommissionen ska till medlemsstaterna lämna förteckningar över de länder och medborgarskap som ska ingå i varje basgrupp. Dessa basgruppsförteckningar ska uppdateras vid behov.

Kommissionen ska till medlemsstaterna lämna förteckningar över de länder och medborgarskap som ska ingå i de ytterligare grupperna av utvecklingsnivå. Dessa förteckningar över ytterligare grupper ska uppdateras vid behov.


Top