EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007D0506

2007/506/EG: Kommissionens beslut av den 21 juni 2007 om fastställande av ekologiska kriterier för tilldelning av gemenskapens miljömärke till tvål, schampo och hårbalsam [delgivet med nr K(2007) 3127] (Text av betydelse för EES)

OJ L 186, 18.7.2007, p. 36–45 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 15 Volume 026 P. 92 - 101

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 09/12/2014; upphävd genom 32014D0893

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2007/506/oj

18.7.2007   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 186/36


KOMMISSIONENS BESLUT

av den 21 juni 2007

om fastställande av ekologiska kriterier för tilldelning av gemenskapens miljömärke till tvål, schampo och hårbalsam

[delgivet med nr K(2007) 3127]

(Text av betydelse för EES)

(2007/506/EG)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1980/2000 av den 17 juli 2000 om ett reviderat gemenskapsprogram för tilldelning av miljömärke (1), särskilt artikel 6.1 andra stycket,

efter samråd med Europeiska unionens miljömärkningsnämnd, och

av följande skäl:

(1)

Enligt förordning (EG) nr 1980/2000 får gemenskapens miljömärke tilldelas en produkt vars egenskaper gör att den på ett väsentligt sätt kan bidra till betydande förbättringar i fråga om vissa centrala miljöaspekter.

(2)

I förordning (EG) nr 1980/2000 föreskrivs att särskilda miljömärkeskriterier skall fastställas för varje produktgrupp på grundval av det utkast till kriterier som upprättas av Europeiska unionens miljömärkningsnämnd.

(3)

De ekologiska kriterierna och de tillhörande bedömnings- och kontrollkraven bör gälla i tre år.

(4)

De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från den kommitté som inrättats genom artikel 17 i förordning (EG) nr 1980/2000.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Produktgruppen ”tvål, schampo och hårbalsam” skall omfatta alla ämnen och beredningar som är avsedda att komma i kontakt med hud, hår och hårbotten och som uteslutande eller i huvudsak används för att rengöra dem och sedan sköljs bort. Produktgruppen skall även omfatta alla ämnen och beredningar som är avsedda att komma i kontakt med hår och hårbotten och som används för att förbättra hårets kondition (hårbalsam) och sedan sköljs bort.

Produktgruppen skall omfatta produkter för både privat och yrkesmässigt bruk.

Produktgruppen skall inte omfatta produkter som saluförs specifikt för desinfektion eller för att motverka bakterier.

Artikel 2

1.   För att kunna tilldelas gemenskapens miljömärke för tvål, schampo och hårbalsam enligt förordning (EG) nr 1980/2000 måste en produkt ingå i produktgruppen ”tvål, schampo och hårbalsam” och uppfylla de ekologiska kriterier som anges i bilagan till detta beslut.

2.   Detta beslut gäller utan att det påverkar tillämpningen av rådets direktiv 76/768/EEG av den 27 juli 1976 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om kosmetiska produkter (2).

Artikel 3

För administrativa ändamål skall produktgruppen tilldelas kodnummer ”30”.

Artikel 4

De ekologiska kriterierna för produktgruppen ”tvål, schampo och hårbalsam” samt de bedömnings- och kontrollkrav som är knutna till kriterierna skall gälla i tre år från och med den dag då detta beslut anmälts.

Artikel 5

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 21 juni 2007.

På kommissionens vägnar

Stavros DIMAS

Ledamot av kommissionen


(1)  EGT L 237, 21.9.2000, s. 1.

(2)  EGT L 262, 27.9.1976, s. 169. Direktivet senast ändrat genom kommissionens direktiv 2007/22/EG (EUT L 101, 18.4.2007, s. 11).


BILAGA

ALLMÄNT

Kriteriernas syfte

Det främsta syftet med dessa kriterier är att

minska vattenföroreningen genom att begränsa mängden potentiellt skadliga ingredienser och produktens sammanlagda toxiska belastning,

minimera avfallsproduktionen genom att minska mängden förpackningar,

minska eller förhindra potentiella miljörisker som beror på att farliga ämnen används.

Kriterierna ökar dessutom konsumenternas miljömedvetenhet. Kriterierna har fastställts till nivåer som främjar märkning av tvål och schampo med lägre miljöbelastning än marknadsgenomsnittet.

Bedömnings- och kontrollkrav

Senare i denna bilaga anges de särskilda bedömnings- och kontrollkraven för varje ekologiskt kriterium.

I tillämpliga fall får andra testmetoder än de som anges för varje kriterium användas om de godkänns som likvärdiga av det behöriga organ som bedömer ansökan.

Där så är möjligt bör analyserna genomföras av laboratorier som uppfyller de allmänna kraven i EN ISO 17025 eller motsvarande.

I de fall då inga tester anges eller då de anges i kontroll- och övervakningssyfte skall de behöriga organen i förekommande fall förlita sig på de intyg och den dokumentation som sökanden tillhandahåller och/eller på oberoende kontroller.

Behöriga organ får vid behov begära in kompletterande dokumentation och får även göra oberoende kontroller, bl.a. besök på plats i produktionsanläggningar.

När det krävs att sökanden skall lämna intyg, dokumentation eller testrapporter, eller på annat sätt styrka att kriterierna uppfylls, kan dessa dokument komma antingen från sökanden själv eller från dennes leverantör(er) eller underleverantör(er).

Vid hänvisning till ingredienser avses såväl ämnen som beredningar.

I texten hänvisas det till kemikalielistan (den s.k. DID-listan), som innehåller många av de vanligaste ingredienserna i tvål och schampo. I del A av kemikalielistan återfinns de uppgifter som erfordras vid beräkning av toxicitet vid utspädning (CDV) och bedömning av ytaktiva ämnens biologiska nedbrytbarhet. Sökanden får lägga fram egna uppgifter bara om ett värde saknas i listan, utom för parfym (inklusive biologiska tillsatser) och färgämnen.

För ingredienser som inte är upptagna i del A av kemikalielistan skall sökanden själv, med hjälp av den metod som beskrivs i del B i kemikalielistan, ta fram de uppgifter som behövs för beräkningen.

Den senaste versionen av kemikalielistan som föreligger när ansökan görs skall användas och finns att rekvirera hos det behöriga organ som handlägger ansökan. Listan finns också på följande webbadress: http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/product/pg_did_list_en.htm

För ingredienser som inte är upptagna i kemikalielistan kan sökanden tillhandahålla nödvändig dokumentation om anaerob biologisk nedbrytbarhet med hjälp av den metod som beskrivs i tillägg II.

I dessa kriterier avses med ”ytaktivt ämne” organiskt ämne och/eller beredning som används i tvätt- och rengöringsmedel och som har ytaktiva egenskaper och som består av en eller flera hydrofila grupper och en eller flera hydrofoba grupper av sådan typ och storlek att det kan minska vattnets ytspänning och bilda monomolekylära spridnings- eller adsorptionsskikt vid kontaktytan mellan vatten och luft, och bilda emulsioner och/eller mikroemulsioner och/eller miceller och adsorption vid kontaktytan mellan vatten och fast materia.

Vid bedömning av ansökningar och vid kontroll av att kriterierna i den här bilagan har uppfyllts rekommenderas att de behöriga organen tar hänsyn till om ett erkänt miljöledningssystem som EMAS eller ISO 14001 har använts.

(Sådana system behöver dock inte användas för att man skall kunna ansöka om miljömärket eller för att kriterierna för miljömärket skall vara uppfyllda.)

FUNKTIONELL ENHET

Den funktionella enheten är 1 gram ”aktivt innehåll (AI)”. Med aktivt innehåll avses mängden (vikt) av alla organiska ingredienser som ingår i produkten. Det skall beräknas utifrån produktens fullständiga sammansättning (formulering). Slipmedel i handrengöringsmedel räknas inte in.

Bedömning och kontroll:

Följande information skall lämnas:

Teknisk beskrivning av produktens innehåll (fullständig sammansättning), inklusive kända föroreningar. Beskrivningen skall innehålla uppgift om mängder, CAS-nummer och INCI-namn.

Närmare uppgifter om varje enskild ingrediens funktion i produkten, dvs. i vilket syfte ingrediensen har tillsatts.

Säkerhetsdatablad/produktdatablad med namnen på leverantörerna av alla ingredienser.

EKOLOGISKA KRITERIER

1.   Toxicitet för vattenlevande organismer

Kriteriet toxicitet vid utspädning (CDV) beräknas för varje ingrediens (i) och för hela produkten enligt följande formel:

 

CDV (ingrediens i) = vikt (i) × DF(i) × 1 000/TF kronisk (i)

 

CDV = Σ CDV (ingrediens i)

där vikt (i) är ingrediensens vikt (i gram) per funktionell enhet. DF (i) är nedbrytningsfaktorn och TF kronisk (i) är ingrediensens toxicitetsfaktor (i milligram/liter).

Vid beräkningen används de värden på DF och TF kronisk som anges i del A av kemikalielistan. Om ingrediensen i fråga inte är upptagen i del A av kemikalielistan skall sökanden uppskatta värdena med hjälp av den metod som beskrivs i del B av kemikalielistan. Produktens CDV bestäms genom att man adderar CDV(tox) för varje ingrediens.

Produktens sammanlagda CDV får inte överstiga följande värden:

 

Schampo, duschprodukter och flytande tvål: 20 000 l/g AI

 

Fast tvål: 3 500 l/g AI

 

Balsam: 30 000 l/g AI

Bedömning och kontroll:

Uppgifter om produktens exakta sammansättning måste lämnas, liksom en exakt kemisk beskrivning av de ingående ingredienserna (t.ex. identifiering i enlighet med IUPAC, CAS-nummer, INCI-namn, renhet, typ och procenthalt av föroreningar, tillsatser; för blandningar, t.ex. ytaktiva ämnen: DID-nummer, sammansättning och fördelningsspektrum av likartade ämnen, isomerer och handelsnamn).

Kopior av säkerhetsdatabladet för alla ingredienser måste lämnas. Beräkningen av CDV och det poängtal som uppnåtts skall anges detaljerat. Ingrediensnummer skall anges för alla ingredienser som är upptagna i kemikalielistan. För ingredienser som inte är upptagna i kemikalielistan skall uppgifter lämnas om testresultat och testmetoder med avseende på ekotoxicitet (långtidseffekter [NOEC-data] på fisk, Daphnia magna, och alger), biologisk nedbrytbarhet och bioackumulerbarhet. Referens för relevanta tester skall vara tillämpliga bilagor till rådets direktiv 67/548/EEG (1).

2.   Miljöskadliga produkter

Produkten får inte uppfylla kraven för klassificering för någon av följande riskfraser enligt direktiv 67/548/EEG.

 

N, R50/53: (WR50/53/25 %) ≥ 1

 

N, R51/53: ((WR50/53/2,5 %)+(WR51/53/25 %)) ≥ 1

 

R52/53: ((WR50/53/0,25 %)+(WR51/53/2,5 %)+(WR52/53/25 %)) ≥ 1

 

WR50/53 = Viktprocent av ingredienser som kan klassificeras som R50/53.

 

WR51/53 = Viktprocent av ingredienser som kan klassificeras som R51/53.

 

WR52/53 = Viktprocent av ingredienser som kan klassificeras som R52/53.

Slipmedel i handrengöringsmedel omfattas inte.

Bedömning och kontroll:

Testresultat med avseende på akvatisk toxicitet och biologisk nedbrytbarhet för relevanta ingredienser måste lämnas, i enlighet med del 2, testmetoder, i direktiv 67/548/EEG. Toxicitetsdata från kemikalielistan kan inte användas, eftersom dessa är medianvärden och inte står i överensstämmelse med direktiv 67/548/EEG.

Om lägsta toxiska koncentration är ≤ 10 mg/l måste även testresultaten avseende bioackumulering (biokoncentrationsfaktor [BCF] eller log Kow) anges. Om inga resultat föreligger betraktas ingrediensen som R 50/53. Följande undantag gäller:

Doftämnen och färgämnen: R 51/53.

Biologiska tillsatser, dvs. växtextrakt och andra ingredienser som isolerats från växter eller djur och med liten eller ingen kemisk förändring: R 51/53.

En ingrediens (ämne eller beredning) vars koncentration överstiger 0,010 viktprocent i slutprodukten skall beaktas oavsett om den används som ett enskilt ämne eller som en del i en beredning. Detta gäller även ingredienser i beredningar som används och vars halt överstiger 0,010 viktprocent i slutprodukten.

3.   Aerob nedbrytbarhet

a)   Aerob nedbrytbarhet för ytaktiva ämnen

Samtliga ytaktiva ämnen som används i produkten skall vara lätt nedbrytbara.

Bedömning och kontroll:

Uppgifter om produktens exakta sammansättning skall lämnas till det behöriga organet tillsammans med en beskrivning av varje ingrediens funktion.

I del A av kemikalielistan anges om ett visst ytaktivt ämne är biologiskt nedbrytbart under aeroba förhållanden eller inte (ytaktiva ämnen som markeras med ett ”R” i kolumnen för aerob nedbrytning är lätt nedbrytbara). För ytaktiva ämnen som inte är upptagna i kemikalielistan skall sökanden tillhandahålla relevanta uppgifter från litteratur eller andra källor, eller relevanta testresultat, som visar att de är aerobt nedbrytbara. För att avgöra om ett ytaktivt ämne är lätt biologiskt nedbrytbart skall de testmetoder som anges i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 648/2004 (2) användas.

Ytaktiva ämnen skall anses vara lätt biologiskt nedbrytbara om den biologiska nedbrytbarheten (mineraliseringen) bestämd med en av följande fem testmetoder är minst 60 % inom 28 dagar: CO2 headspace test (OECD 310), koldioxidutveckling (CO2) – modifierat Sturmtest (OECD 301B; direktiv 67/548/EEG bilaga V.C.4-C), Closed Bottle Test (OECD 301D; direktiv 67/548/EEG bilaga V.C.4-E), manometrisk respiration (OECD 301F; direktiv 67/548/EEG bilaga V.C.4-D) eller MITI (I) test (OECD 301C; direktiv 67/548/EEG bilaga V.C.4-D) eller motsvarande ISO-tester. Beroende på det ytaktiva ämnets fysikaliska egenskaper kan en av följande metoder användas för att bekräfta att ett ytaktivt ämne är lätt biologiskt nedbrytbart, under förutsättning att den biologiska nedbrytbarheten är minst 70 % inom 28 dagar: Eliminering av upplöst organiskt kol DOC (OECD 301A; direktiv 67/548/EEG bilaga V.C.4-A) eller Modifierat OECD-screeningtest – eliminiering av DOC (OECD 301E, direktiv 67/548/EEG bilaga V.C.4-B) eller motsvarande ISO-tester. Vid användning av testmetoder som baseras på mätning av löst organiskt kol skall sökanden styrka att metoden är tillämplig på det sätt som anges i förordning (EG) nr 648/2004.

Samtliga ingredienser (ämnen eller beredningar) som överstiger 0,010 viktprocent i slutprodukten skall beaktas, även ingredienser i beredningar som används och vars halt överstiger 0,010 viktprocent i slutprodukten.

b)   Aerob nedbrytbarhet för icke ytaktiva ämnen (aNBDOnon-surf)

Innehållet av ingredienser som inte är lätt biologiskt nedbrytbara (eller som inte har testats med avseende på aerob nedbrytbarhet) får inte överstiga följande värden:

 

Schampo, duschprodukter och flytande tvål: 30 mg/g AI

 

Fast tvål: 15 mg/g AI

 

Balsam: 50 mg/g AI

Slipmedel i handrengöringsmedel omfattas inte.

Samtliga ingredienser (ämnen eller beredningar) som överstiger 0,010 viktprocent i slutprodukten skall beaktas, även ingredienser i beredningar som används och vars halt överstiger 0,010 viktprocent i slutprodukten.

Bedömning och kontroll:

Samma som för krav 3 a).

4.   Anaerob nedbrytbarhet (anNBDOtox)

Innehållet av ingredienser som inte är anaerobt nedbrytbara (eller som inte har testats med avseende på anaerob nedbrytbarhet) och vars lägsta akuta toxicitet är LC50 eller EC50 < 100 mg/l (detsamma som gränsvärdet för klassificering som R52 i direktiv 67/548/EEG) får inte överstiga följande värden:

 

Schampo, duschprodukter och flytande tvål: 25 mg/g AI

 

Fast tvål: 15 mg/g AI

 

Balsam: 50 mg/g AI

Slipmedel i handrengöringsmedel omfattas inte.

Bedömning och kontroll:

I del A av kemikalielistan framgår om en viss ingrediens är anaerobt nedbrytbar eller inte (ytaktiva ämnen som markeras med ett ”Y” i kolumnen för anaerob nedbrytning är nedbrytbara under anaeroba förhållanden). För ingredienser som inte är upptagna i del A av kemikalielistan eller som är upptagna och har markerats med ”0” skall sökanden tillhandahålla relevanta uppgifter från litteratur eller andra källor, eller relevanta testresultat, som visar att de är anaerobt nedbrytbara. Referensmetoden för anaerob nedbrytbarhet skall vara OECD 311, ISO 11734, ECETOC nr 28 (juni 1988) eller likvärdig testmetod med minimikravet på minst 60 % nedbrytbarhet under anaeroba förhållanden. Testmetoder som simulerar förhållandena i en anaerob miljö kan också användas för att styrka att en nedbrytbarhet på minst 60 % har uppnåtts under anaeroba förhållanden (se tillägg II).

Om flera toxicitetsdata föreligger skall det lägsta validerade värdet användas. Kemikalielistans toxicitetsdata är medianvärden som inte kan användas i detta sammanhang.

Samtliga ingredienser (ämnen eller beredningar) som överstiger 0,010 viktprocent i slutprodukten skall beaktas, även ingredienser i beredningar som används och vars halt överstiger 0,010 viktprocent i slutprodukten.

5.   Doftämnen

Alla ingredienser som tillsätts produkten som ett doftämne skall ha tillverkats, hanterats och använts i enlighet med rekommendationerna från International Fragrance Association.

Bedömning och kontroll:

Tillverkaren av doftämnet skall till det behöriga organet lämna in ett intyg om att detta kriterium uppfylls.

6.   Färgämnen

Organiska färgämnen får inte vara potentiellt bioackumulerbara. För färgämnen som godkänts för användning i livsmedel behöver ingen dokumentation om bioackumulering lämnas. I detta sammanhang anses ett färgämne vara potentiellt bioackumulerbart om den experimentellt bestämda biokoncentrationsfaktorn är > 100. Om testresultat avseende biokoncentrationsfaktorn saknas kan bioackumulering visas genom log Pow (fördelningskoefficienten oktanol/vatten). Om log Pow är > 3,0 anses färgämnet vara potentiellt bioackumulerbart.

Bedömning och kontroll:

Tillverkaren måste lämna in en testrapport eller ett publicerat testresultat med en hänvisning till publikationen. Om färgämnet har godkänts för användning i livsmedel måste ett intyg lämnas från tillverkaren där detta anges.

7.   Biocider

a)   Produkten får endast innehålla sådana halter av biocider som är nödvändiga för att konservera produkten. Detta gäller inte ytaktiva ämnen som också kan ha biocidliknande egenskaper.

Bedömning och kontroll:

Kopior av säkerhetsdatabladen skall tillhandahållas för alla ingående konserveringsmedel tillsammans med uppgifter om deras exakta koncentration i produkten. Tillverkaren eller leverantören av konserveringsmedlen skall lämna uppgifter om den dosering som är nödvändig för att konservera produkten.

b)   För att konservera produkten är det tillåtet att använda biocider som uppfyller kriterierna för att klassificerats med R 50/53 eller R 51/53 enligt direktiv 67/548/EEG eller Europaparlamentets och rådets direktiv 1999/45/EG (3), men endast om de inte riskerar att bioackumuleras. Sådana biocider kan antingen utgöra en del av produktens sammansättning (formulering) eller en del av en beredning som ingår i produktens sammansättning. I detta sammanhang anses risk för bioackumulering föreligga om biokoncentrationsfaktorn är > 100 eller, om data om biokoncentrationsfaktorn saknas, log Pow (fördelningskoefficienten oktanol/vatten) är > 3,0.

Bedömning och kontroll:

Testresultat avseende akvatisk toxicitet måste lämnas. Om lägsta toxiska koncentration är ≤ 10 mg/l skall ett testresultat avseende lättnedbrytbarhet ges. Om biociden inte är lätt biologiskt nedbrytbar skall testresultat avseende bioackumulerbarhet ges. I direktiv 67/548/EEG anges vilka testmetoder som skall användas.

c)   Konserveringsmedel får inte kunna avspalta ämnen som är klassificerade enligt kriterium 8a).

Bedömning och kontroll:

Ett ifyllt och undertecknat intyg från tillverkaren av biociden.

8.   Miljöfarliga ingredienser

Kraven gäller alla ingredienser (ämnen eller beredningar) som överstiger 0,010 viktprocent i slutprodukten, även ingredienser i beredningar som används och vars halt överstiger 0,010 viktprocent i slutprodukten.

a)   Klassificerade ingredienser

Inget ingående ämne får vara klassificerat som cancerframkallande (Carc), mutagent (Mut) eller reproduktionstoxiskt (Rep), vilket även inbegriper reglerna för självklassificering klass III.

Bedömning och kontroll:

Kopior av säkerhetsdatabladen skall tillhandahållas för alla ingredienser (för både ämnen och beredningar). Sökanden skall dessutom bifoga ett undertecknat intyg från ingrediensernas tillverkare som visar att detta kriterium uppfylls.

b)   Ingredienser som inte får ingå

Följande ämnen får inte ingå i produkten, vare sig som del av produktens sammansättning (formulering) eller som del i någon beredning som ingår i produktens sammansättning.

Alkylfenoletoxilater (APEO) och andra alkylfenolderivat.

NTA (nitrilotriacetat).

Borsyra, borater och perborater.

Nitromysk och polycykliska mysker.

Bedömning och kontroll:

Ett ifyllt och undertecknat intyg från tillverkaren måste lämnas.

c)   Ingredienser som får ingå endast i begränsad omfattning

Etylendiamintetraacetat (EDTA) och dess salter samt fosfonater som inte är lätt nedbrytbara får endast tillsättas fast tvål och den totala tillsatta mängden får utgöra högst 0,6 mg/g AI.

Bedömning och kontroll:

Ett ifyllt och undertecknat intyg från tillverkaren måste lämnas in.

9.   Förpackning

a)   Förhållandet mellan vikt och innehåll (VIF) skall vara mindre än 0,30 g förpackning per gram produkt, och beräknas på följande sätt:

Formula

där:

Vi

=

vikten (gram) av förpackningskomponenten i (avser både primär- och sekundärförpackning), inklusive eventuell etikett.

Ni

=

vikten (gram) av icke återvunnet material i förpackningskomponenten (avser både primär- och sekundärförpackning). Om förpackningskomponenten inte innehåller något återvunnet material alls är Ni = Vi.

Di

=

gram produkt som förpackningskomponenten emballerar.

r

=

returtalet, dvs. det antal gånger förpackningskomponenten i används i samma syfte genom ett retur- eller refillsystem (r = 1 om förpackningen inte återvinns i samma syfte).

Om förpackningen används i samma syfte flera gånger sätts returtalet till 20 för plast och 10 för papp, såvida inte sökanden kan dokumentera ett högre returtal.

Bedömning och kontroll:

En beräkning av förhållandet mellan vikt och innehåll skall bifogas.

b)   Märkning av förpackningar

För att olika delar av förpackningen skall kunna identifieras vid återvinning skall plastdelar av primärförpackningen vara märkta enligt DIN 6120, del 2, eller motsvarande. Lock och pumpar omfattas inte av detta krav.

Bedömning och kontroll:

Ifyllt och undertecknat intyg.

Exemplar av primärförpackningen.

c)   Dosering

Förpackningen skall vara utformad på ett sätt som underlättar en korrekt dosering, t.ex. genom att öppningen inte är för stor.

Bedömning och kontroll:

Beskrivning av doseringsanordningen.

d)   Förpackningen får inte innehålla tillsatser som är baserade på kadmium eller kvicksilver eller föreningar med dessa grundämnen. Förpackningen får inte heller innehålla tillsatser som inte uppfyller kriterium 8.

Bedömning och kontroll:

Intyg från förpackningstillverkaren.

10.   Effektivitet

Produktens effektivitet skall visas antingen genom laboratorietest(er) eller ett användartest.

I riktlinjerna i tillägg I anges hur testet skall vara utformat.

Bedömning och kontroll:

Rapport från ett laboratorietest eller ett användartest som dokumenterar tillfredsställande effektivitet.

11.   Information på miljömärket

I enlighet med bilaga III till förordning (EG) nr 1980/2000 skall ruta 2 på miljömärket innehålla följande text:

”*

Minimal påverkan på akvatiska ekosystem.

*

Uppfyller strikta krav på biologisk nedbrytbarhet.

*

Begränsar mängden förpackningsavfall.”

Bedömning och kontroll:

Sökanden skall lämna in ett intyg om att detta kriterium uppfylls samt ett exemplar av produktförpackningen som visar märkningen.


(1)  EGT L 196, 16.8.1967, s. 1.

(2)  EUT L 104, 8.4.2004, s. 1.

(3)  EGT L 200, 30.7.1999, s. 1.

Tillägg I

Riktlinjer för funktionstest

Produktens funktion kan visas antingen genom ett laboratorietest eller genom ett användartest. Om ett laboratorietest används skall tillverkarens eget test godtas. Sökanden måste dock visa att testet är ett mått på hur väl produkten fungerar.

Om ett användartest används skall följande riktlinjer följas:

Minst 10 personer måste delta i ett användartest. Användarna skall tillfrågas om hur effektiv produkten är jämfört med en marknadsledande produkt. De frågor som ställs skall omfatta åtminstone följande aspekter:

1.

Hur bra fungerar produkten jämfört med den marknadsledande produkten?

2.

Hur enkelt är det att dosera produkten jämfört med den marknadsledande produkten?

3.

Hur enkelt är det att applicera produkten på håret eller huden jämfört med den marknadsledande produkten?

Minst 80 % av användarna måste vara åtminstone lika nöjda med produkten som med den marknadsledande produkten.

Tillägg II

Dokumentation av anaerob nedbrytbarhet

Nedanstående metod kan användas för att ta fram nödvändig dokumentation om anaerob nedbrytbarhet för ingredienser som inte är upptagna i kemikalielistan.

Tillämpa en rimlig extrapolering. Använd testresultaten från en råvara för att extrapolera den högsta möjliga anaeroba nedbrytbarheten för strukturellt likartade ytaktiva medel. Om det har bekräftats att ett ytaktivt ämne (eller en grupp likartade ämnen) är anaerobt nedbrytbart enligt kemikalielistan kan man utgå från att ett liknande ytaktivt ämne också är anaerobt nedbrytbart (exempelvis är C12/15 A 1–3 EO sulfat [nr 8 i kemikalielistan] anaerobt nedbrytbart, och C12/15 A 6 EO sulfat kan antas ha liknande anaerob nedbrytbarhet). Om det med lämpliga testmetoder har bekräftats att ett ytaktivt ämne är anaerobt nedbrytbart kan man utgå från att ett likartat ytaktivt ämne också är anaerobt nedbrytbart (litteraturuppgifter som bekräftar att ytaktiva ämnen i gruppen ammoniumsalter av alkylestrar är anaerobt nedbrytbara kan till exempel användas för att dokumentera liknande anaerob nedbrytbarhet hos andra kvartära ammoniumsalter med esterbindningar i alkylkedjan).

Genomför screening för anaerob nedbrytbarhet. Om ny testning krävs skall screening genomföras med hjälp av OECD 311, ISO 11734, ECETOC nr 28 (juni 1988) eller likvärdig metod.

Genomför nedbrytbarhetstest med låg dos. Om ny testning krävs, och om det uppkommer experimentella problem vid screeningen (t.ex. inhibition p.g.a. testämnets toxicitet), skall testet upprepas med en låg dos av det ytaktiva ämnet, vars nedbrytning skall övervakas med hjälp av kol-14-metoden eller kemiska analyser. Testning av låga doser kan göras med hjälp av OECD 308 (24 april 2002) eller likvärdig metod under förutsättning att förhållandena är helt anaeroba. Testningen och tolkningen av testresultaten bör göras av en oberoende expert.


Top