EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007D0049

2007/49/EG: Rådets beslut av den 22 januari 2007 om principerna, prioriteringarna och villkoren i det europeiska partnerskapet med Montenegro

OJ L 20, 27.1.2007, p. 16–31 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
OJ L 4M, 8.1.2008, p. 34–49 (MT)
Special edition in Croatian: Chapter 11 Volume 122 P. 231 - 246

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2007/49(1)/oj

27.1.2007   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 20/16


RÅDETS BESLUT

av den 22 januari 2007

om principerna, prioriteringarna och villkoren i det europeiska partnerskapet med Montenegro

(2007/49/EG)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av rådets förordning (EG) nr 533/2004 av 22 mars 2004 om upprättande av partnerskap inom ramen för stabiliserings- och associeringsprocessen (1) särskilt artikel 2,

med beaktande av kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)

Vid sitt möte i Thessaloniki den 19 och 20 juni 2003 ställde Europeiska rådet sig bakom inrättandet av europeiska partnerskap som ett sätt att stödja ett europeiskt perspektiv för länderna på västra Balkan.

(2)

Enligt förordning (EG) nr 533/2004 skall rådet besluta om principerna, prioriteringarna och villkoren i de europeiska partnerskapen och om ändringar av dessa.

(3)

I förordning (EG) nr 533/2004 anges att uppföljningen av de europeiska partnerskapen säkerställs genom de mekanismer som inrättats inom ramen för stabiliserings- och associeringsprocessen, särskilt de årliga framstegsrapporterna.

(4)

Rådet antog den 14 juni 2004 ett första europeiskt partnerskap med Serbien och Montenegro, inklusive Kosovo enligt definitionen i FN:s säkerhetsråds resolution 1244 (2). Rådet beslutade den 30 januari 2006 att uppdatera det europeiska partnerskapet (3).

(5)

Montenegro förklarade sig självständigt den 3 juni 2006 efter en folkomröstning den 21 maj 2006.

(6)

Vid rådets möte (allmänna frågor och yttre förbindelser) den 12 juni 2006 beslutade Europeiska unionen och dess medlemsstater att utveckla sina förbindelser med Montenegro som en suverän, oberoende stat.

(7)

Det är följaktligen lämpligt att upprätta ett nytt europeiskt partnerskap med Montenegro på grundval av den del som rör Montenegro i det europeiska partnerskap med Serbien och Montenegro som antogs i januari 2006, uppdaterad mot bakgrund av resultaten i 2006 års framstegsrapport och med tillägg av prioriteringar som rör de utmaningar som Montenegro står inför som oberoende stat.

(8)

I syfte att förbereda landet för en närmare integration med Europeiska unionen bör de behöriga myndigheterna i Montenegro utarbeta en plan, inbegripet en tidsplan, med närmare uppgifter om hur landet avser att gå till väga för att uppfylla prioriteringarna i detta europeiska partnerskap.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

I enlighet med artikel 1 i förordning (EG) nr 533/2004 anges principerna, prioriteringarna och villkoren i det europeiska partnerskapet med Montenegro i bilagan till detta beslut, vilken utgör en integrerad del av detta beslut och som, för Montenegros räkning, skall ersätta bilagan till beslut 2006/56/EG.

Artikel 2

Genomförandet av det europeiska partnerskapet med Montenegro skall granskas med hjälp av de mekanismer som inrättats inom ramen för stabiliserings- och associeringsprocessen, framför allt de årliga framstegsrapporter som kommissionen lägger fram.

Artikel 3

Detta beslut får verkan den tredje dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Utfärdat i Bryssel den 22 januari 2007.

På rådets vägnar

F.-W. STEINMEIER

Ordförande


(1)  EUT L 86, 24.3.2004, s. 1. Förordningen ändrad genom förordning (EG) nr 269/2006 (EUT L 47, 17.2.2006, s. 7).

(2)  Rådets beslut 2004/520/EG av den 14 juni 2004 om principerna, prioriteringarna och villkoren i det europeiska partnerskapet med Serbien och Montenegro, inbegripet Kosovo, enligt definitionen i FN:s säkerhetsråds resolution 1244 av den 10 juni 1999 (EUT L 227, 26.6.2004, s. 21).

(3)  Rådets beslut 2006/56/EG av den 30 januari 2006 om principerna, prioriteringarna och villkoren i det europeiska partnerskapet med Serbien och Montenegro, inbegripet Kosovo enligt definitionen i FN:s säkerhetsråds resolution 1244 av den 10 juni 1999, och upphävande av beslut 2004/520/EG (EUT L 35, 7.2.2006, s. 32).


BILAGA

MONTENEGRO: EUROPEISKT PARTNERSKAP ÅR 2006

1.   INLEDNING

Europeiska rådet har ställt sig bakom inrättandet av europeiska partnerskap som ett sätt att stödja ett europeiskt perspektiv för länderna på västra Balkan.

Den 30 januari 2006 antog Europeiska unionens råd ett europeiskt partnerskap med Serbien och Montenegro, inbegripet Kosovo enligt definitionen i FN:s säkerhetsråds resolution 1244 av den 10 juni 1999. Montenegro förklarade sig självständigt den 3 juni 2006 efter en folkomröstning den 21 maj. Landets självständighet erkändes därefter av EU och dess medlemsstater. Det är därför lämpligt att anta ett uppdaterat europeiskt partnerskap med enbart Montenegro. Detta uppdaterade partnerskap grundar sig på de delar som rör Montenegro i det tidigare europeiska partnerskapet med Serbien och Montenegro, inbegripet Kosovo. I förslaget tilläggs villkor för Montenegros nya befogenheter och de utmaningar som Montenegro står inför som oberoende stat.

De behöriga myndigheterna i Montenegro bör utarbeta en plan, inklusive en tidsplan, med närmare uppgifter om hur landet avser att gå till väga för att ta itu med de prioriteringar som anges i det europeiska partnerskapet.

2.   PRINCIPER

Stabiliserings- och associeringsprocessen fortsätter att utgöra ramen för länderna på västra Balkan på deras väg mot EU ända fram till deras framtida anslutning.

De viktigaste prioriteringar som fastställs rör Montenegros förmåga att uppfylla de kriterier som fastställdes av Europeiska rådet vid dess möte i Köpenhamn 1993 och de villkor som fastställts för stabiliserings- och associeringsprocessen, särskilt de villkor som rådet fastställde i sina slutsatser av den 29 april 1997 och den 21 och 22 juni 1999, innehållet i slutförklaringen från toppmötet i Zagreb den 24 november 2000 och Thessalonikiagendan.

3.   PRIORITERINGAR

Prioriteringarna i detta europeiska partnerskap har valts ut mot bakgrund av att landet realistiskt sett kan förväntas genomföra dem eller göra betydande framsteg under de närmaste åren. Det görs åtskillnad mellan prioriteringar på kort sikt, vilka förväntas bli genomförda inom ett till två år, och prioriteringar på medellång sikt, vilka förväntas bli genomförda inom tre till fyra år. Prioriteringarna gäller både lagstiftning och genomförande av denna.

Med hänsyn till de betydande kostnader som är förbundna med att uppfylla alla EU-kraven och till kravens komplexitet på vissa områden omfattar partnerskapet i detta skede inte alla viktiga åtgärder som behöver vidtas. Framtida partnerskap kommer att omfatta ytterligare prioriteringar i förhållande till de framsteg som har gjorts i Montenegro.

Bland prioriteringarna på kort sikt har huvudprioriteringarna fastställts och sammanförts i början av förteckningen. Deras ordningsföljd återspeglar inte deras betydelse.

3.1   PRIORITERINGAR PÅ KORT SIKT

Huvudprioriteringar

Anta en ny konstitution som bygger på brett samförstånd och som överensstämmer med europeiska standarder, särskilt när det gäller mänskliga rättigheter och minoriteters rättigheter, organisationen av strukturerna för rättsväsende, revision, försvar och säkerhet.

Slutföra inrättandet av den rättsliga och institutionella ram som är nödvändig för ett självständigt land vilket inbegriper undertecknande och ratificering av de internationella instrument som Serbien och Montenegro hade anslutit sig till.

Fortsätta ansträngningarna för att genomföra reformen av den offentliga förvaltningen, inbegripet lönesystemet för offentliganställda tjänstemän, för att säkerställa insyn i rekrytering, yrkeskunnande och ansvarighet; fortsätta insatserna, i synnerhet för att stärka strukturerna för europeisk integration på alla nivåer (inbegripet de relevanta ministerierna och parlamentet) och mekanismerna för samordning i frågor som rör EU.

Slutföra planer för en reform av rättsväsendet; undanta rekrytering och karriärplanering från parlamentets befogenheter och inrätta öppna förfaranden för urval och befordran som bygger på yrkesmässiga och objektiva kriterier; rationalisera domstolsväsendet, modernisera förfarandena och förbättra förvaltningen; tillhandahålla ändamålsenlig och hållbar finansiering för rättsväsendet.

Stärka kampen mot organiserad brottslighet och korruption på alla nivåer, bland annat genom att inrätta effektiva institutionella mekanismer för samarbete mellan myndigheter och förbättring av de brottsbekämpande organens operativa kapacitet.

Stärka den parlamentariska kontrollen över strukturerna för försvar och säkerhet.

Fortsatt säkerställa ett fullständigt samarbete med den Internationella tribunalen för f.d. Jugoslavien.

Stärka kapaciteten att anta och genomföra åtgärder till följd av åtaganden som förhandlats fram inom ramen för stabiliserings- och associeringsavtalet, särskilt förbättra tullmyndigheternas kapacitet att på ett korrekt sätt tillämpa ursprungsreglerna och metoderna för administrativt samarbete.

Politiska kriterier

Demokrati och rättsstatsprincipen

Val

I enlighet med rekommendationerna från ODIHR (kontoret för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter) avpolitisera valadministrationen, få den att fungera bättre, särskilt när det gäller tillkännagivande av resultat, kodifiera vallagstiftningen, fastställa regler för mediebevakningen av valkampanjer och införa regler som garanterar insyn vid tilldelningen av platser i enlighet med europeiska standarder; inrätta en klar och tydlig ram för finansiering av valkampanjer.

Parlamentet

Stärka parlamentets övergripande lagstiftnings- och kontrollkapacitet, främst genom att genomföra den nyligen antagna arbetsordningen.

Stärka parlamentets kapacitet på nya kompetensområden.

Förbättra det sätt på vilket kommittén för europeisk integration fungerar och tillhandahålla lämpligt administrativt stöd och sakkunskap.

Offentlig förvaltning

Fortsätta avpolitiseringsprocessen för den offentliga förvaltningen.

Stärka ombudsmannaämbetets administrativa kapacitet; säkerställa att ombudsmannens rekommendationer följs upp ordentligt.

Fortsätta genomförandet av decentraliseringen och öka de lokala förvaltningarnas kapacitet.

Rättsväsende

Sörja för att lagstiftningen om obligatorisk inledande utbildning och fortbildning för domare, åklagare och övrig domstolspersonal genomförs och fortsätta att stärka centrumet för domarutbildning.

Slutföra planer för en reform av rättsväsendet; undanta kontroll av rekrytering och karriärplanering från parlamentets befogenheter och inrätta öppna förfaranden för urval och befordran som bygger på yrkesmässiga och objektiva kriterier; rationalisera domstolsväsendet, modernisera förfarandena och förbättra förvaltningen; tillhandahålla ändamålsenlig och hållbar finansiering för rättsväsendet.

Ge garantier för att åklagarväsendet blir mer självständigt och effektivt, även i budgetfrågor. Stärka åklagarämbetet för organiserad brottslighet och förbättra kapaciteten när det gäller korruptionsbekämpning.

Förbättra kapaciteten vid inrikesministeriet när det gäller internationellt rättsligt samarbete.

Politik för bekämpning av korruption

Ändra lagstiftningen om intressekonflikter och genomföra den så att alla möjligheter till intressekonflikter för tjänstemän undanröjs.

Öka ansträngningarna att genomföra strategin för korruptionsbekämpning, framför allt genom att ge de brottsbekämpande organen ändamålsenliga ekonomiska och mänskliga resurser för att säkerställa att strategin genomförs.

Utveckla och till fullo genomföra lagstiftningen när det gäller politiska partier och finansieringen av dessa genom att säkerställa öppenhet och insyn.

Mänskliga rättigheter och skydd av minoriteter

Säkerställa effektiva mekanismer för genomförande av de skyldigheter som följer av internationella instrument, särskilt skyldigheterna enligt den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna och den europeiska konventionen till förhindrande av tortyr.

Vidta vittomfattande och öppna åtgärder i alla påstådda fall av misshandel. Stärka interna kontrolltjänster som handlägger frågor rörande misshandel från brottsbekämpande tjänstemäns sida.

Förbättra förhållandena i fängelserna, särskilt när det gäller utsatta grupper, t.ex. ungdomsbrottslingar och personer som behöver psykiatrisk vård; sörja för ändamålsenlig kontroll av förhållandena i fängelserna för personer som avtjänar långvariga fängelsestraff eller straff för organiserad brottslighet samt sörja för fortbildning av fångvårdspersonal och förbättringar av inrättningar som skall tillgodose särskilda behov.

Anta heltäckande lagstiftning mot diskriminering.

Säkerställa att den lagstiftning som garanterar tillgång till offentlig information genomförs. Fortsätta omvandlingen av radio- och TV-företaget Radio Television Montenegro till ett programföretag som verkar i allmänhetens tjänst och tillhandahålla lämpliga medel för detta.

Genomföra protokollet om samarbete mellan icke-statliga organisationer och statliga organ.

Fortsätta genomförandet av lagstiftningen om återlämnande av egendom.

Tillhandahålla en lämplig ram, även på konstitutionell nivå, för skydd av minoriteters rättigheter. Genomföra strategin och handlingsplanen som gäller romernas, även romska flyktingars, integrering.

Regionala frågor och internationella förpliktelser

Fortsätta att stärka regionalt samarbete och goda grannskapsförbindelser, med sikte på, bland annat, att främja försoning. Genomföra frihandelsavtal med angränsande länder, särskilt inom ramen för det nya centraleuropeiska frihandelsavtalet (CEFTA). Öka det gränsöverskridande samarbetet på områdena bekämpning av organiserad brottslighet, olaglig handel och smuggling, rättsligt samarbete, gränsförvaltning, miljö, transport och energi.

Sörja för att flyktingars och internflyktingars rättigheter skyddas. Upphäva alla diskriminerande bestämmelser på arbetsmarknadsområdet och när det gäller tillgång till egendomsrätt samt möjlighet till rättslig prövning och till medborgarskap; garantera obehindrad tillgång till hälso- och sjukvård och till personliga dokument. Säkerställa rätten till ett faktiskt val mellan varaktigt återvändande och integration och skapa förutsättningar för integration för dem som väljer detta alternativ.

Anpassa nationell lagstiftning och praxis till relevanta internationella standarder och avtal genom att underteckna och ratificera relevanta internationella instrument på Europarådsnivå och FN-nivå om bekämpning av organiserad och ekonomisk brottslighet, inbegripet korruption.

Ekonomiska kriterier

Upprätthålla makroekonomisk stabilitet genom att fortsätta den nödvändiga anpassningen och konsolideringen av de offentliga finanserna.

Utveckla den institutionella och analytiska kapacitet som krävs för att utarbeta och genomföra det program för ekonomi och offentliga finanser som Europeiska gemenskapernas kommission föreslagit.

Genomföra systemet för förvaltning av offentliga utgifter, särskilt genom programbudgetering, budgetering på medellång sikt och införande av periodiserad redovisning.

Till fullo integrera investeringsbudgeten i de offentliga finanserna, även lokala myndigheters.

Fortsätta omstruktureringen och privatiseringen av offentligt ägda företag.

Anta och genomföra lagen om försäkringstillsyn.

Fortsätta ansträngningarna för att främja arbetskraftens anpassningsbarhet och kompetens och till fullo engagera arbetsgivarna och fackföreningarna i processen.

Fortsätta att göra de nödvändiga anpassningarna av de montenegrinska handelsordningarna så att de blir förenliga med de autonoma handelsåtgärderna och det framtida stabiliserings- och associeringsavtalet.

Europeiska standarder

Inre marknaden

Fri rörlighet för varor

Fullborda inrättandet av den rättsliga och institutionella ramen för standardisering, marknadsövervakning, certifiering, metrologi, ackreditering och bedömning av överensstämmelse i enlighet med Europeiska gemenskapens regelverk i syfte att skapa gynnsamma villkor för handeln. Börja införliva europeiska standarder.

Upprätta interna mekanismer för samråd och anmälan om nya tekniska föreskrifter innan sådana antas när det gäller åtgärder som påverkar handeln.

Upprätta en rättslig ram och administrativ kapacitet för ett aktivt konsument- och hälsoskydd i linje med EU:s konsumentpolitik och hälsopolitik.

Fortsätta de reformer som är nödvändiga för att följa WTO-reglerna och iaktta skyldigheterna inom ramen för WTO för att påskynda processen för anslutning till WTO.

Tull och beskattning

Ytterligare anpassa tullagstiftningen och tullförfarandena till gemenskapens regelverk. Fortsätta att modernisera tullförvaltningarna i syfte att säkerställa att de förfogar över en omfattande administrativ kapacitet; fortsätta att bekämpa korruption, gränsöverskridande brottslighet och skatteflykt.

Ändra och genomföra lagstiftningen när det gäller ursprungsregler i syfte att införa en rättslig grund för tillämpningen av gemenskapens ursprungsregler när det gäller de autonoma handelsåtgärderna, och se till att aktörer och tulltjänstemän får tillgång till information och utbildning.

Fortsätta tillnärmningen av skattelagstiftningen till gemenskapens regelverk. Förbättra genomförandet av skattelagarna med tyngdpunkt på skatteuppbörd och skattekontroll, i syfte att minska skattebedrägeri.

Tillämpa principerna i uppförandekoden för företagsbeskattning och se till att nya skatteåtgärder överensstämmer med dessa principer.

Konkurrens

Inrätta en konkurrensmyndighet som är funktionellt oberoende och avsätta tillräckliga medel för driften av denna.

Stärka ramen för statligt stöd och öka insynen som ett första steg mot upprättandet av ett system för kontroll av statliga stöd som överensstämmer med kraven i stabiliserings- och associeringsavtalet.

Offentlig upphandling

Genomföra ett effektivt system för offentlig upphandling i överensstämmelse med EU-principerna, även när det gäller anförande av besvär. Sörja för fullständigt öppna upphandlingsförfaranden, oavsett kontraktets värde, och icke-diskriminering mellan leverantörer från Montenegro och EU.

Sörja för att byrån för offentlig upphandling och tillsynsorganet för offentlig upphandling inrättas och fungerar och förbättra deras förvaltningsförmåga; tillhandahålla lämplig utbildning för berörd personal i upphandlande enheter för att säkerställa att reglerna för upphandling genomförs.

Lagstiftning om immateriella rättigheter

I betydande grad stärka skyddet av immateriella rättigheter, framför allt genom att anta en övergripande rättslig ram om immateriella rättigheter, däribland bestämmelser för ett effektivt genomförande, och genom att inrätta en byrå för immateriella rättigheter.

Stärka genomförandet och efterlevnaden på det här området, även när det gäller gränskontroller, brottsbekämpande organ och rättsväsendet.

Formellt bekräfta deltagande i de viktigaste internationella avtalen när det gäller immateriella rättigheter.

Finansiella tjänster

Stärka ramen för reglering och tillsyn av finansinstitut och finansiella marknader i överensstämmelse med gällande EU-praxis, särskilt när det gäller banksektorn.

Stärka samarbetet med tillsynsmyndigheterna i ursprungsländerna för de utländska banker som har betydande filialer i Montenegro, även genom samarbetsavtal.

Bolagsrätt

Se till att efterlevnaden av kraven om finansiell rapportering förbättras, särskilt när det gäller finansinstitut och börsnoterade företag.

Sysselsättning och socialpolitik

Förbättra kapaciteten vid ministeriet för arbetsmarknadsfrågor och socialpolitik när det gäller utformning av politik och uppföljning, med tonvikt på integration på arbetsmarknaden av ungdomar, kvinnor och sårbara grupper. Stärka resultatstyrningen av de aktiva sysselsättningsåtgärder som genomförs av den montenegrinska arbetsförmedlingen.

Förbättra yrkesinspektionens arbete för att sörja för hälsa och säkerhet i arbetet.

Öka ansträngningarna för att främja kvalitet i utbildningssystemet och livslångt lärande.

Fortsätta att förbättra den högre utbildningens kvalitet, effektivitet och relevans och stödja dess integration i det europeiska området för högre utbildning.

Sektorspolitik

Industri och små och medelstora företag

Fortsätta att genomföra Europeiska stadgan för småföretag.

Stärka organet för investeringsfrämjande. Förbättra företagens möjligheter att bevaka sina intressen och till samråd.

Anta en lag om harmonisering och snabbare förfaranden för tillståndsgivning och system för utfärdande av tillstånd, genomföra lagstiftningen i nära samarbete med lokala myndigheter och anta och genomföra en handlingsplan för att minska hindren för företag.

Påskynda inrättandet och genomförandet av en nationell garantifond för små och medelstora företag.

Jordbruk och fiske

Fortsätta att stärka den administrativa kapaciteten när det gäller utformning och genomförande av jordbrukspolitiken och politiken för landsbygdsutveckling.

Anta lagen om livsmedelssäkerhet, en lag om djurens välfärd och en ny lag på veterinärområdet samt stärka de veterinära och fytosanitära tjänsterna, däribland kontroll- och laboratoriekapaciteterna.

Fortsätta ansträngningarna för att anpassa lagstiftningen till gemenskapens regelverk på det veterinära och fytosanitära området, bland annat genom att inrätta ett integrerat system för livsmedelssäkerhet i syfte att undvika överlappning och förbättra livsmedelssäkerheten. Utarbeta ett system för identifiering och registrering av nötkreatur i överensstämmelse med EU:s krav.

Slutföra strategin för fiske och förbättra Montenegros förmåga att föra en fiskeripolitik som överensstämmer med EU:s standarder även när det gäller internationellt samarbete.

Säkerställa skyddet av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar som registrerats i gemenskapen i enlighet med rådets förordning (EG) nr 510/2006 (1).

Miljö

Fortsätta tillnärmningen av lagstiftningen till EU:s lagstiftning och standarder, särskilt ramlagstiftningen på miljöskyddsområdet. Utveckla den administrativa kapaciteten för att genomföra antagen lagstiftning och se till att den följs.

Utarbeta en samlad miljöskyddsstrategi (vatten, avfall, luft). Anta markanvändningsplanen. Anta strategin för hållbar utveckling och sektorsstrategier (integrerad förvaltning av kustområden, biologisk mångfald, klimatförändring). Stärka den administrativa kapaciteten när det gäller miljöledning.

Transportpolitik

Fortsätta att anpassa lagstiftningen på luftfartsområdet, även när det gäller flygkontroll, till gemenskapens regelverk, i linje med de åtaganden som landet gjort genom att underteckna avtalet om det gemensamma europeiska luftrummet.

Stärka den civila luftfartsmyndigheten och inrätta ett verksamhetsmässigt oberoende organ för utredning av olyckor, ett nationellt tillsynsorgan för leverantören av flygtrafiktjänster, samt ett organ som ansvarar för att flygpassagerarnas rättigheter beaktas.

Fortsätta genomförandet av samförståndsavtalet om utveckling av sydöstra Europas huvudnätverk för regionala transporter, inbegripet samarbete inom ramen för transportobservationsorganet för sydöstra Europa.

Genomföra lagen om vägtransport (inbegripet upprättandet av relevanta genomförandestrukturer). Sörja för att tillräckliga resurser avsätts för underhållet av transportinfrastruktur och transportinstitutioner.

Energi

Ratificera och fortsätta genomförandet av de åtaganden som gjorts inom ramen för det undertecknade fördraget om energigemenskapen.

Slutföra och genomföra strategin för utveckling av energisektorn och strategin för att öka energieffektiviteten; förbättra ekonomiministeriets administrativa kapacitet på energiområdet.

Inrätta ett tillsynsorgan och anta lämplig lagstiftning när det gäller kärnsäkerhet och strålskydd.

Säkerställa brottsbekämpning och insyn på energimarknaden.

Informationssamhälle och medier

Stärka telekommunikationsorganet i syfte att främja konkurrens på marknaden genom att tillämpa relevant lagstiftning, särskilt i samband med införandet av nödvändiga åtgärder för att skydda konkurrensen på marknaden.

Förbättra ekonomiministeriets administrativa kapacitet på området elektronisk kommunikation. Vidta ytterligare åtgärder när det gäller avgifternas anpassning till kostnaderna, villkoren för avgifter för sammankoppling samt avgifterna för utfärdande av licenser.

Ge garantier för att radio- och tv-myndigheten är verksamhetsmässigt oberoende.

Sörja för att det montenegrinska radio- och tv-bolagets omvandling till ett bolag i allmänhetens tjänst går smidigt och avsätta medel så att det fungerar effektivt.

Finansiell kontroll

Uppdatera strategin för intern finansiell kontroll inom den offentliga sektorn med hänvisningar till mål på kort och medellång sikt och med stöd till relevanta IT-system; stärka kapaciteten för internrevision.

Ytterligare stärka det statliga revisionsorganet och sörja för lämpliga konstitutionella garantier.

Statistik

Samla in och överlämna statistiska uppgifter i enlighet med statistikkraven när det gäller ekonomi, handel, monetära och finansiella frågor i överensstämmelse med gällande EU-praxis.

Omarbeta och anta generalplanen för statistikverksamhet, i syfte att förbättra statistikens kvalitet och bredda dess räckvidd. Förbättra insamlingen och bearbetningen av jordbruksstatistik i linje med EU:s standarder och metoder. Genomföra HS-nomenklaturen 2007.

Rättvisa, frihet och säkerhet

Visering, gränskontroll, asyl och migration

Utveckla institutionell kapacitet när det gäller viseringspolitik och anpassa viseringspolitiken till EU:s politik på området.

Stärka den integrerade gränsförvaltningen och sörja för att den tillämpas konsekvent av alla ansvariga organ, inbegripet det civila kontrollorganet.

Anta asyllagen och uppföra de planerade mottagningscentralerna för asylsökande och flyktingar.

Penningtvätt

Sörja för ett effektivt genomförande och en effektiv samordning av lagstiftningen om bekämpning av penningtvätt och stärka den finansiella underrättelseenheten.

Narkotika

Ytterligare utveckla kapaciteten vid centrumet för bekämpning av narkotika och smuggling att delta i internationellt samarbete samt förbättra dess förmåga till operativa analyser, inbegripet upprättande av relevanta databaser.

Utveckla en nationell strategi för att bekämpa narkotikamissbruk och olaglig narkotikahandel i linje med EU:s narkotikastrategi för 2005–2012 samt EU:s handlingsplan mot narkotika 2005–2008, och utarbeta en informationskampanj för att öka medvetenheten om narkotika.

Upprätta normer för att förhindra avledning av kemiska prekursorer och andra ämnen som krävs för produktion av olaglig narkotika.

Utveckla kapaciteten hos relevanta brottsbekämpande organ i syfte att bekämpa narkotikamissbruk och olaglig narkotikahandel.

Polisväsendet

Ytterligare stärka polisens yrkesmässiga kapacitet genom specialiserad utbildning, utveckling av instrument för underrättelseverksamhet och riskanalys.

Sörja för att polisakademin fungerar väl.

Bekämpning av organiserad brottslighet och terrorism

Upprätta effektiva institutionella mekanismer för samarbete mellan organ i kampen mot organiserad brottslighet och förbättra polisens kapacitet att bekämpa organiserad brottslighet.

Förbättra kapaciteten att använda specifika undersökningsmetoder i enlighet med lämpliga garantier och stärka kriminalunderrättelseverksamheten.

Anta lagstiftningen om och utveckla kapaciteten för beslagtagande av tillgångar och vinning av brott.

Öka effektiviteten i det internationella samarbetet och genomförandet av de relevanta internationella konventionerna om terrorism och förebyggande och bekämpning av organiserad brottslighet; förbättra samarbetet och informationsutbytet mellan alla grenar av säkerhetstjänsterna och med andra stater; förhindra finansiering och förberedelse av terroristhandlingar.

Människohandel

Fortsätta att intensifiera kampen mot människohandel och ge offren lämpligt stöd och skydd.

Skydd av personuppgifter

Anta lagstiftning om skydd av personuppgifter och inrätta en oberoende tillsynsmyndighet för dataskydd.

Vidta nödvändiga åtgärder för att förbereda ingåendet av ett samarbetsavtal med Europol.

3.2   PRIORITERINGAR PÅ MEDELLÅNG SIKT

Politiska kriterier

Demokrati och rättsstatsprincipen

Konstitutionella frågor

Till fullo genomföra den nya konstitution som antagits i enlighet med europeiska standarder.

Val

Fortsätta att sörja för hög kvalitet vid anordnandet av val; inrätta en klar och tydlig ram för finansiering av valkampanjer.

Parlamentet

Fortsätta att stärka parlamentets kapacitet på alla områden, särskilt i samband med antagandet av gemenskapens regelverk.

Offentlig förvaltning

Ytterligare stärka de relevanta ministeriernas enheter för europeisk integration och samordningsmekanismerna i EU-frågor liksom i frågor som rör stabiliserings- och associeringsavtalet och instrumentet för stöd inför anslutningen.

Utarbeta principer, förfaranden och relevant administrativ kapacitet i syfte att inrätta ett decentraliserat genomförandesystem för förvaltning av EU-bistånd som överensstämmer med EU:s krav.

Ytterligare stärka personalförvaltningsmyndigheten. Förbättra processen för politikutformning. Fortsätta genomförandet av decentraliseringsreformen.

Ytterligare förbättra insynen i rekrytering, förbättra yrkeskunnande och ansvarighet, bland annat med hjälp av etiska regler och riktlinjer.

Fortsätta processen för omstrukturering och reform av de väpnade styrkorna inbegripet, där så är lämpligt, neddragning.

Rättsväsende

Säkerställa att centrumet för domarutbildning fungerar väl. Genomföra IT-strategin för rättsväsendet.

Fullborda den strategiska ramen för reform av rättsväsendet; genomföra reformplanerna; införa öppna förfaranden för rekrytering och karriärplanering; fortsätta att öka rättsväsendets resurser.

Fortsätta att förbättra åklagarväsendets effektivitet.

Fortsätta att förbättra kapaciteten vid justitieministeriet när det gäller internationellt rättsligt samarbete.

Politik för bekämpning av korruption

Beslutsamt fortsätta att förebygga och bekämpa korruption på alla nivåer och avsätta ökade resurser för att förebygga och bekämpa korruption. Säkerställa att Förenta nationernas konvention mot korruption och Europarådets konventioner iakttas till fullo.

Införa effektiva förfaranden för upptäckt, behandling och uppföljning av misstänkta fall av bedrägeri och andra oegentligheter som berör nationella och internationella medel, inbegripet EU-medel.

Mänskliga rättigheter och skydd av minoriteter

Genomföra lagen mot diskriminering och lagen om minoriteters rättigheter.

Fortsätta att förbättra förhållandena i fängelserna.

Förebygga och ta itu med fall av misshandel som begåtts av brottsbekämpande organ.

Sörja för att funktionshindrade barn och barn tillhörande minoritetsgrupper integreras i grundutbildningen; reformera systemet för barntillsyn.

Fortsätta att främja integreringen av minoriteter och goda förbindelser mellan olika folkgrupper.

Fortsätta samarbetet med icke-statliga organisationer på regeringsnivå och på lokal nivå.

Regionala frågor och internationella förpliktelser

Underlätta integrationen av flyktingar som väljer att inte återvända. Genomföra den nationella flyktingstrategin som en del av en vittomfattande strategi för social delaktighet och social integration.

Fortsätta att genomföra regionala samarbetsprojekt.

Ekonomiska kriterier

Stärka den makroekonomiska stabiliteten genom att fortsätta finanspolitisk anpassning och konsolidering i syfte att ytterligare minska externa obalanser.

Öka effektiviteten i de offentliga utgifterna, framför allt genom att förbättra budgetförfarandet och den ekonomiska förvaltningen på central och lokal myndighetsnivå. Öka kapaciteten för budgetberedning och genomförande av budgeten i syfte att skapa bättre möjligheter för prioritering.

Se till att arbetsmarknaden blir flexiblare genom gradvis liberalisering.

Förbättra företagsklimatet i syfte att främja utvecklingen av den privata sektorn och sysselsättningen. Rationalisera domstolsförfarandena i handelsrättsliga mål, särskilt för konkursärenden.

Utforma och börja tillämpa en integrerad forskningspolitik i syfte att stödja forskning och utveckling.

Europeiska standarder

Inre marknaden

Fri rörlighet för kapital

Fullt ut liberalisera kapitalrörelser och betalningar i överensstämmelse med EU:s principer.

Fri rörlighet för varor

Vidareutveckla standardiseringen, särskilt genom att anta europeiska standarder. Fortsätta att införliva direktiven enligt den nya metoden, helhetsmetoden och den gamla metoden. Upprätta en struktur för marknadsövervakning i enlighet med kraven i gemenskapens regelverk.

Tull och beskattning

Sörja för en fortsatt tillnärmning av den montenegrinska tull- och skattelagstiftningen till gemenskapens regelverk och ytterligare stärka den administrativa förmågan att genomföra tullagstiftningen samt bekämpa korruption, gränsöverskridande brottslighet och skatteflykt.

Förbättra öppenheten gentemot Europeiska unionens medlemsstater och informationsutbytet med dem i syfte att underlätta kontrollen av att åtgärder som syftar till att förhindra skatteundandragande eller skatteflykt efterlevs.

Upprätta ett öppet informationsutbyte med EU:s medlemsstater och Europeiska gemenskapernas kommission i syfte att stärka åtgärder som syftar till att förebygga skattebedrägeri, skatteflykt och skatteundandragande.

Konkurrens

Fortsätta att stärka konkurrensmyndigheten inbegripet dess funktionella oberoende.

Fortsätta att stärka ramen för statligt stöd och upprätta ett system för kontroll av statligt stöd som överensstämmer med kraven i stabiliserings- och associeringsavtalet.

Offentlig upphandling

Fortsätta att stärka systemet för offentlig upphandling, även i den allmännyttiga sektorn och i samband med koncessioner, genom att ytterligare anpassa den nationella lagstiftningen till gemenskapens regelverk och genom att stärka den administrativa förmågan för byrån för offentlig upphandling, tillsynsorganet och upphandlande enheter.

Fortsätta att sörja för fullständigt öppna upphandlingsförfaranden, oavsett kontraktets värde, och icke-diskriminering mellan leverantörer från Montenegro och EU.

Lagstiftning om immateriella rättigheter

Sörja för att skyddet av immateriella rättigheter är på samma nivå som i EU genom att fullt ut anpassa den nationella lagstiftningen till gemenskapens regelverk om immateriella rättigheter och genom att kontinuerligt stärka den administrativa kapaciteten och kontrollen av efterlevnaden från alla berörda offentliga myndigheters sida, bland annat vid gränskontrollen, inom brottsbekämpande organ och rättsväsendet.

Finansiella tjänster

Inrätta en övergripande ram för reglering och tillsyn av finansinstitut och finansiella marknader i överensstämmelse med EU:s principer.

Bolagsrätt

Börja anpassningen av kraven på finansiell rapportering till gemenskapens regelverk och se till att de uppfylls effektivt.

Sysselsättning och socialpolitik

Ytterligare förbättra kapaciteten för utformning av politik och uppföljning vid ministeriet för arbetsmarknadsfrågor och socialpolitik, med tonvikt på integration på arbetsmarknaden av ungdomar, kvinnor och sårbara grupper och på modernisering av socialpolitiken; ytterligare stärka resultatstyrningen av de aktiva sysselsättningsåtgärder som genomförs av den montenegrinska arbetsförmedlingen.

Sektorspolitik

Industri och små och medelstora företag

Sörja för att Europeiska stadgan för småföretag genomförs till fullo.

Börja införa konsekvensbedömningar av regler och föreskrifter. Ytterligare förbättra tillgången till finansiering och utveckla företagsstödstrukturer (företagskluster, företagskuvöser, företags- eller teknikparker).

Jordbruk och fiske

Fortsätta att bygga upp den administrativa kapaciteten för utformning och genomförande av politiken inom sektorerna för jordbruk och landsbygdsutveckling. Utforma och inleda genomförandet av en politik för landsbygdsutveckling.

Stärka den institutionella kapaciteten i fråga om livsmedelssäkerhet. Utarbeta ett program för modernisering av anläggningar för livsmedelsbearbetning så att de uppfyller EU:s krav. Vidta åtgärder för identifiering av får och getter och registrering av deras förflyttningar. Vidta åtgärder för att säkerställa en effektiv kontroll av inhemsk växtodling, särskilt för produkter som skall uppfylla specifika EU-krav.

Vidta åtgärder för att säkerställa att fiskeripolitiken tillnärmas EU:s normer, särskilt i fråga om förvaltning, inspektion och kontroll av fiskeresurser och i fråga om marknads- och strukturpolitik.

Fortsätta att säkerställa skyddet för geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar som registrerats i gemenskapen i enlighet med rådets förordning (EG) nr 510/2006 med senare ändringar. Uppdatera förteckningen över geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar i linje med utvecklingen av EU:s regelverk på detta område.

Miljö

Fortsätta tillnärmningen av lagstiftning till EU:s lagstiftning och standarder, särskilt lagstiftning om luftföroreningar, vatten och kemikalier.

Inleda genomförandet av markanvändningsplanen och den samlade miljöskyddsstrategin. Inleda genomförandet av strategin för hållbar utveckling och andra sektorsstrategier (integrerad förvaltning av kustområden, biologisk mångfald, klimatförändring). Sörja för att det finns en långsiktig finansieringsram för genomförandet av en miljöskyddspolitik på medellång till lång sikt.

Ratificera och inleda genomförandet av Kyotoprotokollet.

Fortsätta att stärka den administrativa kapaciteten i fackministerier och organ med ansvar för planering, tillståndsgivning, inspektion, verkställighet, övervakning och projektförvaltning på miljöområdet.

Transportpolitik

Fortsätta att bygga upp kapaciteten, bl.a. för projektberedning vid större investeringar. Fortsätta att öronmärka tillräckliga resurser för underhåll av transportinfrastruktur och transportinstitutioner.

Fullgöra internationella förpliktelser enligt Internationella sjöfartsorganisationens konventioner och förbättra säkerhetsförhållandena för flottan med beaktande av samförståndsavtalet från Paris om hamnstatskontroll.

Energi

Anta och genomföra en långsiktig strategi för en ekologiskt hållbar energipolitik.

Fortsätta att fullgöra regionala och internationella åtaganden på detta område i syfte att upprätta en konkurrenskraftig regional energimarknad.

Bli part i de internationella konventioner om kärnsäkerhet i vilka Euratom redan är avtalsslutande part.

Informationssamhälle och medier

Slutföra införlivandet med nationell lagstiftning av EU:s ram för elektronisk kommunikation från 2002.

Skapa en konkurrenskraftig marknad för elektronisk kommunikation genom gradvist genomförande av lagstiftningen, och genom att tillämpa åtgärder för att skydda konkurrensen och åtgärda alla hinder för marknadstillträde.

Upprätthålla tillsynsmyndigheternas oberoende och sörja för att de har tillräckliga resurser och sakkunskap för att utföra sina uppgifter.

Till fullo anpassa lagstiftningen till gemenskapens regelverk på det audiovisuella området.

Finansiell kontroll

Utarbeta och tillämpa principerna om decentraliserad ansvarsskyldighet för ledningen och verksamhetsmässigt oberoende intern revision i enlighet med internationellt godtagna standarder och god EU-praxis.

Stärka det statliga revisionsverkets driftsmässiga kapacitet samt funktionella och ekonomiska oberoende.

Utarbeta förfaranden och administrativ kapacitet för att säkerställa ett effektivt skydd av EU:s ekonomiska intressen.

Statistik

Fortsätta att utveckla tillförlitlig ekonomisk statistik. Bygga upp institutionell kapacitet för produktion och offentliggörande av grundläggande, med europeiska standarder harmoniserade, statistiska uppgifter på områdena företagsstatistik, arbetsmarknadsstatistik och nationalräkenskaper.

Till fullo inbegripa lokala myndigheter i de offentliga finanserna.

Rättvisa, frihet och säkerhet

Visering, gränskontroll, asyl och migration

Utveckla den tekniska infrastrukturen och bygga upp personalresurser för genomförande av politiken för integrerad gränsförvaltning, inbegripet stärka gränspolisen och tullkontoren. Underlätta gränsöverskridande förbindelser genom nya gränsövergångar.

Fortsätta att anpassa viseringspolitiken till EU:s lagstiftning och praxis.

Narkotika

Stärka samarbetet mellan olika organ och det internationella samarbetet och ytterligare förbättra de relevanta brottsbekämpande organens kapacitet att bekämpa narkotikahandel.

Polisväsendet

Fortsätta omstruktureringen; se till att polisen blir ansvarsskyldig; reformera polisutbildningen; se till att de brottsbekämpande organen samarbetar.

Bekämpning av organiserad brottslighet och terrorism

Utveckla ett effektivt system för vittnesskydd med beaktande även av regionala aspekter.

Öka insatserna för att bekämpa ekonomisk brottslighet (inbegripet penningtvätt och penningförfalskning), bedrägeri och korruption samt förbättra lagstiftningen på dessa områden.

Underlätta utplaceringen av sambandsmän som utstationeras från EU-medlemsstater i relevanta statliga organ som deltar i bekämpningen av organiserad brottslighet. Genomföra Palermokonventionen och dess protokoll om gränsöverskridande organiserad brottslighet och tillämpliga internationella normer för ekonomisk brottslighet.

Stärka den offentliga förvaltningens och rättsväsendets förmåga att genomföra den nya strafflagen när det gäller organiserad brottslighet. Ytterligare förstärka inrikesministeriets enhet för bekämpning av organiserad brottslighet och sörja för samordning mellan alla organ med uppgift att se till att lagstiftningen efterlevs, inbegripet vidareutveckling av ändamålsenlig kapacitet för kriminalunderrättelseverksamhet.

Öka insatserna för att bekämpa ekonomisk brottslighet (inbegripet bekämpning av förfalskning av både kontanter och andra betalningsmedel) och förbättra den institutionella och administrativa förmågan att hantera andra utmaningar inom samma område.

Skydd av personuppgifter

Sörja för att tillsynsmyndigheten för dataskydd fungerar på ett tillfredsställande sätt.

Sörja för att statliga myndigheter, särskilt brottsbekämpande organ, har kapacitet att genomföra den lagstiftning som rör skydd av personuppgifter.

4.   PROGRAMPLANERING

Gemenskapens bistånd till länderna på västra Balkan inom ramen för stabiliserings- och associeringsprocessen kommer att tillhandahållas genom de nuvarande finansieringsinstrumenten, särskilt genom rådets förordning (EG) nr 1085/2006 av den 17 juli 2006 om upprättande av ett instrument för stöd inför anslutningen (2). Det här beslutet får således inga konsekvenser för budgeten. Montenegro kan dessutom få tillgång till medel från program som omfattar flera länder och från övergripande program.

5.   VILLKORLIGHET

Gemenskapens bistånd till länderna på västra Balkan inom ramen för stabiliserings- och associeringsprocessen ges på villkor av att det görs framsteg när det gäller att uppfylla Köpenhamnskriterierna liksom framsteg beträffande de särskilda prioriteringarna i detta europeiska partnerskap. Om dessa villkor inte uppfylls kan rådet komma att vidta lämpliga åtgärder på grundval av artikel 21 i förordning (EG) nr 1085/2006. För gemenskapsbiståndet gäller också de villkor som fastställdes av rådet i dess slutsatser av den 29 april 1997, särskilt vad gäller mottagarländernas åtagande att genomföra demokratiska, ekonomiska och institutionella reformer.

6.   ÖVERVAKNING

Genomförandet av det europeiska partnerskapet skall granskas med hjälp av de mekanismer som inrättats inom ramen för stabiliserings- och associeringsprocessen, framför allt de årliga rapporter som Europeiska gemenskapernas kommission lägger fram.


(1)  Rådets förordning (EG) nr 510/2006 av den 20 mars 2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel (EUT L 93, 31.3.2006, s. 12).

(2)  EUT L 210, 31.7.2006, s. 82.


Top