EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004D0792

Europaparlamentets och rådets beslut nr 792/2004/EG av den 21 april 2004 om upprättande av ett handlingsprogram för gemenskapen för att främja organisationer verksamma på europeisk nivå inom kulturområdet

OJ L 138, 30.4.2004, p. 40–49 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)
Special edition in Czech: Chapter 16 Volume 002 P. 39 - 48
Special edition in Estonian: Chapter 16 Volume 002 P. 39 - 48
Special edition in Latvian: Chapter 16 Volume 002 P. 39 - 48
Special edition in Lithuanian: Chapter 16 Volume 002 P. 39 - 48
Special edition in Hungarian Chapter 16 Volume 002 P. 39 - 48
Special edition in Maltese: Chapter 16 Volume 002 P. 39 - 48
Special edition in Polish: Chapter 16 Volume 002 P. 39 - 48
Special edition in Slovak: Chapter 16 Volume 002 P. 39 - 48
Special edition in Slovene: Chapter 16 Volume 002 P. 39 - 48

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2006

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2004/792(1)/oj

32004D0792

Europaparlamentets och rådets beslut nr 792/2004/EG av den 21 april 2004 om upprättande av ett handlingsprogram för gemenskapen för att främja organisationer verksamma på europeisk nivå inom kulturområdet

Europeiska unionens officiella tidning nr L 138 , 30/04/2004 s. 0040 - 0049


Europaparlamentets och rådets beslut nr 792/2004/EG

av den 21 april 2004

om upprättande av ett handlingsprogram för gemenskapen för att främja organisationer verksamma på europeisk nivå inom kulturområdet

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 151.5 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag,

efter att ha hört Regionkommittén,

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget [1], och

av följande skäl:

(1) Enligt fördraget har gemenskapen ansvar för att skapa en allt fastare sammanslutning mellan de europeiska folken och bidra till kulturens utveckling i medlemsstaterna med respekt för dessas nationella och regionala mångfald, samtidigt som gemenskapen skall framhäva det gemensamma kulturarvet.

(2) I Laekenförklaringen, som fogats till Europeiska rådets slutsatser från mötet den 14−15 december 2001, framhävs att en av de grundläggande utmaningarna för Europeiska unionen är att föra medborgarna närmare det europeiska projektet och de europeiska institutionerna.

(3) Rådet och kulturministrarna, församlade i rådet, betonade i resolutionen av den 14 november 1991 om europeiska kulturnätverk [2] den viktiga roll som nätverk för kulturorganisationer har för det kulturella samarbetet i Europa och enades om att uppmuntra kulturorganisationerna i sina respektive länder att delta aktivt i ett icke-statligt samarbete på europeisk nivå.

(4) I rådets resolution av den 19 december 2002 [3] förklarades hur kulturåtgärdernas europeiska mervärde kan fastställas och utvärderas.

(5) Genom budgetpost A-3 0 4 2 i Europeiska unionens allmänna budget för budgetåret 2003 och tidigare budgetår beviljas bidrag till europeiska kulturorganisationer.

(6) Europeiska unionen har med anledning av Europaparlamentets resolutioner om regionala språk och kulturer vidtagit åtgärder för att främja och värna om den språkliga mångfalden i unionen i syfte att bevara språken som ett inslag i Europas levande kulturarv.

(7) Kommissionen har på Europaparlamentets begäran sedan 1982 gett stöd till den ideella organisationen Europeiska byrån för mindre använda språk (EBLUL), som är uppbyggd som ett nätverk av nationella kommittéer verksamma i medlemsstaterna samt, sedan 1987, till informations- och dokumentationsnätverket Mercator. Dessa verkar för ett ändamål av allmänt europeiskt intresse. Europeiska byrån för mindre använda språk representerar alla språkgemenskaper med regionala språk eller minoritetsspråk och sprider information om europeiska förhållanden i dessa språkgemenskaper. Informations- och dokumentationsnätverket Mercator samlar in och sprider information på europeisk nivå om tre aspekter som är nödvändiga för att främja regionala språk och minoritetsspråk: utbildning, lagstiftning och medier.

(8) Genom budgetpost A-3 0 1 5 i Europeiska unionens allmänna budget för 2003 och tidigare budgetår beviljas bidrag till dessa två organisationer.

(9) Europaparlamentet antog den 11 februari 1993 en resolution om europeiska och internationella åtgärder för bevarande av platserna för tidigare nazistiska koncentrationsläger som historiska minnesmärken [4].

(10) Genom budgetpost A-3 0 3 5 i Europeiska unionens allmänna budget för budgetåret 2003 och tidigare budgetår beviljas bidrag för bevarande av platser för tidigare nazistiska koncentrationsläger som historiska minnesmärken.

(11) I rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 av den 25 juni 2002 med budgetförordningen för Europeiska gemenskapernas allmänna budget [5] (nedan kallad "budgetförordningen") föreskrivs att dessa stödinsatser skall förses med en grundrättsakt. Kommissionen åtog sig att beakta budgetanmärkningarna i samband med genomförandet.

(12) Europaparlamentet, rådet och kommissionen åtog sig i samband med antagandet av budgetförordningen att uppnå målet att denna grundrättsakt skulle träda i kraft från och med budgetåret 2004.

(13) Det är nödvändigt att man inom ramen för budgetförordningen säkerställer en adekvat stabilitet och kontinuitet i finansieringen för de institutioner som Europeiska gemenskapen har beviljat stöd till under tidigare år.

(14) Övergångsarrangemang för år 2004 och 2005 bedöms nödvändiga för att tillåta utbetalning av bidrag inom område 2 av detta gemenskapsprogram. Det anses vara lämpligt att utnyttja undantaget enligt artikel 168.1 d i kommissionens förordning (EG, Euratom) nr 2342/2002 [6], som tillåter utbetalning av bidrag utan inbjudan att lämna projektförslag till organisationer som namngivits som mottagare enligt en grundrättsakt.

(15) Eventuell icke-gemenskapsfinansiering från statliga medel bör följa bestämmelserna i artiklarna 87 och 88 i fördraget.

(16) I detta beslut fastställs det för hela den tid programmet pågår en finansieringsram som under det årliga budgetförfarandet utgör den särskilda referensen för budgetmyndigheten enligt punkt 33 i det interinstitutionella avtalet av den 6 maj 1999 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin och förbättring av budgetförfarandet [7].

(17) De åtgärder som är nödvändiga för att genomföra detta beslut bör antas i enlighet med rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter [8].

(18) Det är nödvändigt att utvärdera insatsernas innehåll, särskilt det europeiska mervärdet av den verksamhet som planeras av bidragsmottagarna. En sådan utvärdering görs troligen bäst av en förvaltningskommitté.

(19) När stöd beviljas på grundval av detta beslut, bör det ske med strikt iakttagande av subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Programmets mål och verksamhet

1. Genom detta beslut upprättas ett handlingsprogram för gemenskapen för att främja organisationer verksamma på europeisk nivå inom kulturområdet (nedan kallat "programmet").

2. Programmets allmänna mål är att stödja dessa organisationers verksamhet.

Programmet omfattar följande:

a) Löpande arbetsprogram för organ som verkar för ett ändamål av allmänt europeiskt intresse på kulturområdet eller för ett ändamål som omfattas av Europeiska unionens politik på detta område.

b) Särskilda insatser på detta område.

Verksamheten skall bidra eller kunna bidra till att utveckla och genomföra gemenskapens samarbetspolitik och samarbetsåtgärder på kulturområdet.

3. Programmet skall inledas den 1 januari 2004 och avslutas den 31 december 2006.

Artikel 2

Tillträde till programmet

För att kunna beviljas bidrag måste en organisation uppfylla kraven i bilaga I och uppfylla följande kriterier:

a) Det skall röra sig om en oberoende och icke-vinstdrivande juridisk person vars huvudsakliga verksamhet bedrivs inom kulturområdet och vars syfte är inriktat på det allmänna intresset.

b) Organisationen skall ha varit juridiskt etablerad i mer än två år och dess årsredovisning för de två föregående åren skall ha godkänts av en auktoriserad revisor.

c) Dess verksamhet skall följa de principer som ligger till grund för gemenskapens åtgärder på kulturområdet och beakta de prioriteringar som anges i bilaga I.

Artikel 3

Urval av bidragsmottagare

1. Administrationsbidrag till ett löpande arbetsprogram för en organisation som verkar för ett ändamål av allmänt europeiskt intresse inom kulturområdet eller för ett ändamål som omfattas av Europeiska unionens politik på detta område skall beviljas i överensstämmelse med de allmänna kriterier som anges i bilaga I.

2. Bidrag till en insats som anges i programmet skall beviljas i överensstämmelse med de allmänna kriterier som anges i bilaga I. Urvalet av insatser skall göras på grundval av en inbjudan att lämna projektförslag.

Artikel 4

Beviljande av bidrag

Bidrag till de olika insatserna i programmet skall beviljas i enlighet med bestämmelserna i motsvarande del av bilaga I.

Artikel 5

Finansiella bestämmelser

1. Finansieringsramen för genomförandet av detta program under den period som avses i artikel 1.3 skall vara 19 miljoner euro.

2. De årliga anslagen skall godkännas av budgetmyndigheten inom ramen för budgetplanen.

Artikel 6

Genomförandeåtgärder

1. De bestämmelser som är nödvändiga för att genomföra detta beslut skall i följande frågor antas i enlighet med förvaltningsförfarandet i artikel 7.2:

a) Det årliga arbetsprogrammet, inbegripet mål, prioriteringar, urvalskriterier och förfaranden.

b) Det finansiella stöd som gemenskapen skall lämna (belopp, varaktighet och mottagare) till program inom områdena 2 och 3 i bilaga I och de allmänna riktlinjerna för programmets genomförande.

c) Den årliga budgeten och medlens fördelning på de olika insatserna i programmet.

d) Arrangemang för övervakning och utvärdering av programmet samt för spridning och överföring av resultat.

2. De åtgärder som är nödvändiga för att genomföra detta beslut skall i alla övriga frågor antas i enlighet med det rådgivande förfarandet i artikel 7.3.

Artikel 7

Kommittéförfarande

1. Kommissionen skall biträdas av den kommitté som föreskrivs i beslut nr 508/2000/EG [9].

2. När det hänvisas till denna punkt skall artiklarna 4 och 7 i beslut 1999/468/EG tillämpas, med beaktande av bestämmelserna i artikel 8 i det beslutet.

Den tid som avses i artikel 4.3 i beslut 1999/468/EG skall vara två månader.

3. När det hänvisas till denna punkt skall artiklarna 3 och 7 i beslut 1999/468/EG tillämpas, med beaktande av bestämmelserna i artikel 8 i det beslutet.

4. Kommittén skall själv anta sin arbetsordning.

Artikel 8

Uppföljning och utvärdering

Kommissionen skall till Europaparlamentet och rådet

a) senast den 31 december 2005 överlämna en rapport om programmets genomförande, förverkligandet av dess mål samt om ett eventuellt kommande program som skall ersätta det nuvarande.

Kommissionen skall dessutom varje år lägga fram en rapport om programmets genomförande för Europaparlamentet och rådet.

b) senast den 31 december 2007 överlämna en rapport om förverkligandet av programmets mål. Rapporten skall bland annat bygga på resultaten av den externa utvärderingen, och den skall innehålla en granskning av de resultat som bidragsmottagarna uppnått, särskilt med avseende på insatsernas effektivitet, ändamålsenlighet och innehåll, generellt och individuellt, när det gäller att förverkliga de mål som anges i artikel 1 och i bilaga I.

Artikel 9

Ikraftträdande

Detta beslut träder i kraft dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Utfärdat i Strasbourg den 21 april 2004.

På Europaparlamentets vägnar

P. Cox

Ordförande

På rådets vägnar

D. Roche

Ordförande

[1] Europaparlamentets yttrande av den 6 november 2003 (ännu ej offentliggjort i EUT), rådets gemensamma ståndpunkt av den 22 december 2003 (EUT C 72 E, 23.3.2004, s. 10) och Europaparlamentets ståndpunkt av den 10 mars 2004 (ännu ej offentliggjord i EUT). Rådets beslut av den 30 mars 2004.

[2] EGT C 314, 5.12.1991, s. 1.

[3] EGT C 13, 18.1.2003, s. 5.

[4] EUT C 72, 15.3.1993, s. 118.

[5] EGT L 248, 16.9.2002, s. 1.

[6] Kommissionens förordning (EG, Euratom) nr 2342/2002 av den 23 december 2002 om genomförandebestämmelser för rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 med budgetförordning för Europeiska gemenskapernas allmänna budget (EGT L 357, 31.12.2002, s. 1).

[7] EGT C 172, 18.6.1999, s. 1. Avtalet senast ändrat genom Europaparlamentets och rådets beslut 2003/429/EG (EUT L 147, 14.6.2003, s. 23).

[8] EGT L 184, 17.7.1999, s. 23.

[9] EGT L 63, 10.3.2000, s. 1.

--------------------------------------------------

BILAGA I

1. VERKSAMHET SOM STÖDS

Det allmänna målet enligt artikel 1 är att förstärka gemenskapens verksamhet på kulturområdet och göra den effektivare genom att stödja organ som är verksamma inom detta område.

Detta stöd ges i form av något av följande två typer av bidrag:

- Ett administrationsbidrag för samfinansiering av de utgifter i samband med det löpande arbetsprogrammet för ett organ som verkar för ett ändamål av allmänt europeiskt intresse inom kulturområdet eller för ett ändamål som omfattas av Europeiska unionens politik på detta område (programområdena 1 och 2).

- Ett bidrag för samfinansiering av en särskild insats på detta område (programområde 3).

Dessa organs huvudsakliga verksamhet som kan bidra till att stärka gemenskapens åtgärder på kulturområdet och göra dem mer effektiva utgörs av följande:

- Att företräda de medverkande parterna på gemenskapsnivå.

- Att sprida information om gemenskapens insatser.

- Att skapa nätverk på europeisk nivå för kulturorganisationer.

- Att företräda och informera språkgemenskaper med regionala språk eller minoritetsspråk inom Europeiska unionen.

- Att samla och sprida information som rör lagstiftning, utbildning och medier.

- Att sköta uppdraget som "kulturambassadör" och främja medvetenheten om Europas gemensamma kulturarv.

- Att bevara och upprätthålla minnet av de viktigaste platserna och arkiven med anknytning till deportationerna, symboliserade genom minnesmärken som uppförts på platsen för de tidigare lägren och andra platser för martyrskap och förintelse för stora skaror civila personer, samt att bevara minnet av offren på dessa platser.

2. GENOMFÖRANDE AV DEN VERKSAMHET SOM STÖDS

Bidrag kan beviljas för att stödja den verksamhet som genomförs av de organ som kan beviljas EU-bidrag inom ramen för programmet och som ligger inom följande områden:

Område 1: Löpande verksamhet för följande organ som verkar för ett ändamål av allmänt europeiskt intresse på kulturområdet:

- Europeiska byrån för mindre använda språk.

- Nätverket Mercators centrum.

Område 2: Löpande verksamhet för andra organ som verkar för ett ändamål av allmänt europeiskt intresse på kulturområdet eller för ett ändamål som omfattas av Europeiska unionens politik på detta område.

Årliga administrationsbidrag kan beviljas för att stödja genomförandet av de löpande arbetsprogrammen för organisationer eller nätverk som främjar europeisk kultur och samarbete på kulturområdet och som bidrar till kulturlivet och kulturförvaltningen.

Område 3: Åtgärder för att bevara och upprätthålla minnet av de viktigaste platserna och arkiven med anknytning till deportationerna, symboliserade genom minnesmärken som uppförts på platserna för de tidigare nazistiska koncentrationslägren och andra platser för martyrskap och förintelse för stora skaror civila personer, samt att bevara minnet av offren på dessa platser.

3. URVAL AV BIDRAGSMOTTAGARE

Område 1: Bidrag inom detta programområde får beviljas Europeiska byrån för mindre använda språk och nätverket Mercators centrum.

Kommissionen får bevilja dessa bidrag efter att ha erhållit en arbetsplan och budget för projektet.

Område 2:

1. Kommissionen skall offentliggöra inbjudningar att lämna projektförslag för beviljandet av bidrag inom detta programområde.

2. Under 2004 och 2005 kan dock undantag göras från punkt 1 och bidrag beviljas de organisationer som omnämns i bilaga II.

3. I samtliga fall skall alla villkor i budgetförordningen, genomförandebestämmelserna och grundrättsakten gälla.

Område 3: De åtgärder som skall stödjas inom detta programområde skall väljas ut på grundval av inbjudningar att lämna projektförslag.

4. KRITERIER FÖR BEDÖMNING AV BIDRAGSANSÖKNINGAR

Bidragsansökningarna bedöms med ledning av följande:

- Erfarenhetsutbyte som främjar större kulturell mångfald.

- Rörlighet för konst och konstnärer.

- Den föreslagna verksamhetens kvalitet.

- Den föreslagna verksamhetens europeiska mervärde.

- Den föreslagna verksamhetens varaktighet.

- Den föreslagna verksamhetens synlighet.

- Organens representativitet.

Bidrag skall beviljas på grundval av ett arbetsprogram som godkänts av kommissionen.

Alla organ som beviljas bidrag inom något område i detta program skall på en framträdande plats, till exempel på en webbplats eller i en årsrapport, ange att de erhållit medel ur Europeiska unionens allmänna budget.

5. FINANSIERING OCH BIDRAGSBERÄTTIGANDE KOSTNADER

Inom område 1 kan Europeiska byrån för mindre använda språk och nätverket Mercators centrum beviljas bidrag både till administrationskostnader och till kostnader som är nödvändiga för att genomföra deras insatser.

Bidragen till Europeiska byrån för mindre använda språk och nätverket Mercators centrum får inte täcka alla deras bidragsberättigande kostnader under det kalenderår för vilket bidragen beviljas. Minst 20 % av deras budget skall samfinansieras genom andra bidrag än EU-bidrag.

I enlighet med artikel 113.2 i budgetförordningen undantas de administrationsbidrag som beviljas Europeiska byrån för mindre använda språk och nätverket Mercators centrum från principen om en successiv nedtrappning av bidragen eftersom dessa organ verkar för ett ändamål av allmänt europeiskt intresse.

Inom område 2 skall administrationsbidraget grundas på de kostnader som är nödvändiga för att organet i fråga skall kunna genomföra sin normala verksamhet på ett bra sätt; dessa avser särskilt personalkostnader, allmänna omkostnader (hyra, lokalkostnader, utrustning, kontorsmaterial, telekommunikation, portokostnader osv.), kostnader för interna möten, för publikationer, information och utskick samt kostnader som är direkt knutna till organets verksamhet.

Inom område 2 i denna bilaga får administrationsbidraget inte täcka organets alla bidragsberättigande kostnader under det kalenderår för vilket bidraget beviljas. Organ som beviljas bidrag inom detta område måste samfinansieras till minst 20 % av sin budget genom andra bidrag än från gemenskapen. Denna samfinansiering kan till viss del skjutas till i form av naturaförmåner, förutsatt att värdet av detta tillskott varken överstiger de faktiska kostnader som styrks med handlingar i bokföringen eller de gängse kostnaderna på den berörda marknaden.

I enlighet med artikel 113.2 i budgetförordningen skall administrationsbidrag som beviljas på detta sätt trappas ned successivt om de förlängs. Denna nedtrappning gäller från och med det tredje året och motsvarar 2,5 % per år. För att följa denna regel, som gäller utan att det påverkar tillämpningen av den regel för samfinansiering som anges ovan, skall den procentuella andel av gemenskapens samfinansiering som utgör det bidrag som beviljas under ett bestämt år vara minst 2,5 procentenheter lägre än den procentuella andel av gemenskapens samfinansiering som utgör det beviljade bidraget under föregående år.

Ett bidrag som beviljas för verksamhet inom område 3 i denna bilaga får inte täcka mer än 75 % av de bidragsberättigande kostnaderna för den berörda insatsen.

För bidrag som beviljas under 2004 kan perioden för bidragsberättigande kostnader inledas den 1 januari 2004, förutsatt att det rör sig om kostnader som inte uppkommit före det datum då ansökan om bidrag lämnades in eller det datum då bidragsmottagarens budgetår började.

Under 2004 kan de bidragsmottagare vars budgetår börjar före den 1 mars beviljas undantag från regeln att bidragsavtal skall undertecknas inom de fyra första månaderna av bidragsmottagarens budgetår, i enlighet med artikel 112.2 i budgetförordningen. I ett sådant fall skall bidragsavtalet undertecknas senast den 30 juni 2004.

6. PROGRAMFÖRVALTNING

Efter en analys av kostnadseffektiviteten får kommissionen besluta att delegera hela eller delar av programförvaltningen till ett genomförandeorgan i enlighet med artikel 55 i budgetförordningen. Kommissionen får även anlita experter och utnyttja annat tekniskt och administrativt stöd som inte innebär någon myndighetsutövning genom att lägga ut uppgifter på entreprenad inom ramen för enstaka avtal om tjänster. Kommissionen får även finansiera undersökningar och organisera expertmöten, för att underlätta genomförandet av programmet, samt genomföra sådana kampanjer för information, publikation och spridning som är direkt knutna till förverkligandet av programmets mål.

7. KONTROLL OCH REVISION

Den som har fått bidrag för administrationskostnader skall kunna förse kommissionen med alla verifikationer för utgifter som uppkommit under det år bidraget beviljats, särskilt de granskade räkenskaperna, under fem år efter den sista utbetalningen. Bidragsmottagaren skall vid behov se till att de verifikationer som finns hos samarbetsparter eller medlemmar ställs till kommissionens förfogande.

Kommissionen får via sin egen personal eller något annat behörigt organ som den utsett utföra en revision av hur bidraget använts. Revisionen får utföras under hela avtalets löptid samt under fem år efter dagen för utbetalning av den sista bidragsdelen. Revisionen kan eventuellt leda till att kommissionen beslutar att kräva tillbaka medel.

Kommissionens personal och extern personal med fullmakt från kommissionen skall ges lämplig tillgång till mottagarens lokaler och till alla upplysningar, även i elektronisk form, som behövs för att utföra revisionen.

Revisionsrätten och Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (OLAF) skall ha samma rättigheter som kommissionen, särskilt när det gäller tillträde till lokaler och handlingar.

För att skydda Europeiska gemenskapernas ekonomiska intressen mot bedrägerier och andra oegentligheter får kommissionen även utföra kontroller och inspektioner på plats avseende detta program enligt rådets förordning (Euratom, EG) nr 2185/96 [1]. Vid behov skall utredningar utföras av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (OLAF) i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1073/1999 [2].

[1] EGT L 292, 15.11.1996, s. 2.

[2] EGT L 136, 31.5.1999, s. 1.

--------------------------------------------------

BILAGA II

Relevanta organisationer i bilaga I, avsnitt 3, område 2, punkt 2

- Europeiska unionens ungdomsorkester,

- Europeiska unionens barockorkester (EUBO),

- Philharmony of the Nations,

- Europeiska unionens körakademi,

- Fédération européenne des choeurs de l'Union,

- Les Choeurs de l'Union européenne,

- Europa Cantat (Europeiska sammanslutningen av ungdomskörer),

- Europeiska unionens operacentrum i Manchester,

- Europeiska unionens ungdomsjazzorkester (Swinging Europe),

- Den internationella Yehudi Menuhin-stiftelsen,

- Europeiska unionens kammarorkester,

- AEC (europeisk församling för konservatorier, musikakademier och musikhögskolor),

- Academia Europa i Yuste, Spanien,

- Europeiska konstnärsstiftelsen (ECA),

- Europeiskt forum för konst och kulturarv (EFAH),

- Det informella europeiska teatermötet (IETM),

- Convention Théâtrale européenne,

- Union des Théâtres de l'Europe (Europeiska teaterunionen),

- Prix Europe pour le théâtre (Europeiska teaterpriset),

- Prix Europa (pris för bästa teve- och radioprogram),

- Europa Nostra,

- Europeiska författarkongressen (EWC),

- Europeiska nätverket för konstorganisationer för barn och ungdom (EU-net Art),

- Europeiska sammanslutningen av konstnärsbyar (Euro Art),

- Europeiska nätverket för kulturella administrativa utbildningscentra (ENCATC),

- European League of Institutes of the Arts (ELIA),

- Nätverket för Europeiska Musikorganisationer (NEMO),

- Momentum Europa,

- Pan-European Public Children's Network (Europatäckande nätverk för barn),

- Les Rencontres: sammanslutning av europeiska kulturstäder och kulturregioner,

- Europalia,

- Euroballet,

- International Festivals and Events Association (IFEA) Europe,

- Pegasus-stiftelsen,

- "Hors-les-Murs",

- Huis Doorn (Nederländerna),

- Den europeiska musikfestivalen,

- Tuning Educational Structures in Europe,

- St Boniface Memorial Foundation 2004,

- European Community of Historic Armed Guilds.

--------------------------------------------------

Top