EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004D0223

2004/223/EG: Rådets beslut av den 26 februari 2004 om stadgan för Rådgivande kommittén för yrkesutbildning

OJ L 68, 6.3.2004, p. 25–26 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2004/223/oj

32004D0223

2004/223/EG: Rådets beslut av den 26 februari 2004 om stadgan för Rådgivande kommittén för yrkesutbildning

Europeiska unionens officiella tidning nr L 068 , 06/03/2004 s. 0025 - 0026


Rådets beslut

av den 26 februari 2004

om stadgan för Rådgivande kommittén för yrkesutbildning

(2004/223/EG)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av rådets beslut 63/255/EEG av den 2 april 1963 om allmänna principer för genomförande av en gemensam yrkesutbildningspolitik(1), särskilt fjärde principen sista stycket i detta,

med beaktande av kommissionens yttrande, och

av följande skäl:

(1) På grundval av beslut 63/266/EEG antog rådet den 18 december 1963 stadgan för Rådgivande kommittén för yrkesutbildning (63/688/EEG)(2).

(2) Under de 40 år som gått sedan Rådgivande kommittén för yrkesutbildning inrättades har den lämnat yttranden om yrkesutbildning till kommissionen, även yttranden om meddelanden och andra strategidokument, specifika åtgärder såsom inrättandet av Europeiska centrumet för utveckling av yrkesutbildning samt utformningen och utvärderingen av Europeiska gemenskapens åtgärdsprogram för yrkesutbildning samt tillvaratagandet av resultat från dessa.

(3) De sociala, politiska och institutionella förändringar som skett sedan Rådgivande kommittén för yrkesutbildning inrättades och de nya perspektiv som öppnats i och med de kommande anslutningarna, gör att det blir nödvändigt med en konstruktiv översyn av sammansättningen av Rådgivande kommittén för yrkesutbildning och av dess organisatoriska ramar. Stadgan för Rådgivande kommittén för yrkesutbildning bör därför upphävas och ersättas.

(4) Den trepartsstruktur och de arbetsuppgifter som Rådgivande kommittén för yrkesutbildning nu har bör väsentligen behållas, men kompletteras med några ändringar för att rationalisera dess arbetssätt.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

1. Rådgivande kommittén för yrkesutbildning (nedan kallad "kommittén") skall bestå av tre ledamöter från varje medlemsstat, varav en företrädare för varje intressegrupp i de nationella regeringarna, arbetstagarorganisationerna och arbetsgivarorganisationerna.

2. Varje medlemsstat får utnämna en andra företrädare för de nationella regeringarna. Varje intressegrupp skall emellertid endast ha en röst per medlemsstat.

3. En suppleant skall utses för varje ledamot.

Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 7.3, skall suppleanten delta i kommitténs möten endast när den ledamot han eller hon ersätter inte kan närvara.

4. Kommitténs ledamöter skall utses av medlemsstaterna och tillsättas av kommissionen.

Medlemsstaterna skall sträva efter en jämn könsfördelning bland kommitténs ledamöter och se till att den kompetens finns tillgänglig som krävs för att kommittén skall kunna fullgöra sina uppgifter.

Artikel 2

1. Kommittén skall biträda kommissionen vid genomförandet av gemenskapens yrkesutbildningspolitik.

2. Kommittén skall mer specifikt lämna yttranden till kommissionen om följande:

a) Frågor av allmän betydelse eller principiella frågor som rör yrkesutbildning.

b) Frågor som rör utformning, genomförande och utvärdering av verksamhet som kommissionen genomför eller planerar på yrkesutbildningsområdet samt tillvaratagande av resultat från denna.

Kommittén skall också utbyta synpunkter på och erfarenheter av yrkesutbildning.

3. Kommissionen skall ge kommittén den information som behövs.

Artikel 3

1. Mandatperioden för ledamöterna skall vara tre år. Deras mandat får förnyas.

2. När deras mandatperioder löper ut, skall ledamöterna behålla sina uppdrag tills de ersätts eller får sina mandat förnyade.

3. En ledamots mandatperiod får upphöra innan treårsperioden löper ut genom att han eller hon avsäger sig sitt uppdrag eller efter det att den berörda medlemsstaten har meddelat att mandatperioden skall upphöra.

För den återstående mandatperioden skall ledamoten ersättas i enlighet med förfarandet i artikel 1.

Artikel 4

1. Inom kommittén skall det finnas tre intressegrupper bestående av företrädare för de nationella regeringarna, arbetstagarorganisationerna och arbetsgivarorganisationerna.

2. Varje intressegrupp skall utse en av sina medlemmar till talesman.

3. Varje intressegrupp skall utse en samordnare som skall medverka i möten som hålls i kommittén, i det presidium som inrättas genom artikel 5 och i intressegruppen.

Artikel 5

1. Ett presidium skall inrättas för att organisera kommitténs verksamhet.

2. Presidiet skall bestå av två företrädare för kommissionen samt av de talesmän och samordnare som intressegrupperna utsett eller deras suppleanter enligt vad som föreskrivs i den arbetsordning som avses i artikel 8.

Artikel 6

1. Kommittén skall som ordförande ha den generaldirektör som ansvarar för yrkesutbildning vid kommissionen eller, om han eller hon är förhindrad att utöva ordförandeskapet, en av generaldirektoratets direktörer som generaldirektören själv utser. Ordföranden får inte rösta.

2. Kommittén skall sammanträda minst två gånger per år.

3. Den skall sammankallas av ordföranden, antingen på dennes eget initiativ eller på begäran av minst en tredjedel av kommitténs ledamöter.

4. Ordföranden får på eget initiativ bjuda in experter att delta i kommitténs möten.

5. Kommittén får inrätta arbetsgrupper i enlighet med bestämmelserna i den arbetsordning som avses i artikel 8.

6. Företrädare för berörda avdelningar vid kommissionen skall delta i kommitténs, presidiets och arbetsgruppernas möten.

7. Kommissionen skall tillhandahålla kommittén, presidiet och arbetsgrupperna sekretariatstjänster.

8. Följande personer får delta i kommitténs möten som observatörer:

a) Direktören vid Europeiska centrumet för utveckling av yrkesutbildning (Cedefop) eller en företrädare som han eller hon utser.

b) Direktören vid Europeiska yrkesutbildningsstiftelsen eller en företrädare som han eller hon utser.

c) En företrädare för varje intressegrupp i medlemsstaterna i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.

Ordföranden får tillåta andra personer att delta i kommitténs möten som observatörer.

Artikel 7

1. Ett yttrande från kommittén skall vara giltigt endast om två tredjedelar av dess röstande ledamöter är närvarande eller företrädda.

2. I kommitténs yttranden skall de skäl på vilka de grundas anges. De skall antas med absolut majoritet av de giltiga röster som avgetts. De skall åtföljas av en skriftlig redogörelse för de uppfattningar som framförts av minoriteten, om minoriteten så önskar.

3. I den arbetsordning som avses i artikel 8 skall det föreskrivas ett snabbt beslutsförfarande.

Artikel 8

Efter att ha inhämtat ett yttrande från kommissionen, skall kommittén anta sin egen arbetsordning som skall föreskriva praktiska bestämmelser för dess verksamhet.

Artikel 9

Enligt artikel 287 i fördraget skall kommitténs ledamöter vara förpliktade att inte lämna ut några upplysningar som de fått tillgång till genom kommitténs, presidiets eller arbetsgruppernas överläggningar, om kommissionen underrättar dem om att det yttrande som begärs eller den fråga som väckts är av konfidentiell karaktär.

I sådana fall får endast kommitténs ledamöter och företrädarna för kommissionen delta i de berörda mötena.

Artikel 10

Stadgan för Rådgivande kommittén för yrkesutbildning (63/688/EEG) och beslut 68/189/EEG skall upphöra att gälla den dag detta beslut offentliggörs.

Artikel 11

Detta beslut får verkan samma dag som det offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning.

Utfärdat i Bryssel den 26 februari 2004.

På rådets vägnar

N. Dempsey

Ordförande

(1) EGT 63, 20.4.1963, s. 1338/63.

(2) EGT nr 190, 30.12.1963, s. 3090/63. Stadgan ändrad genom beslut 68/189/EEG (EGT L 91, 12.4.1968, s. 26).

Top