Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02018R1976-20211115

Consolidated text: Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2018/1976 av den 14 december 2018 om detaljerade regler för segelflygverksamhet samt för licensiering av flygbesättningar för segelflygplan enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1139

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2018/1976/2021-11-15

02018R1976 — SV — 15.11.2021 — 002.001


Den här texten är endast avsedd som ett dokumentationshjälpmedel och har ingen rättslig verkan. EU-institutionerna tar inget ansvar för innehållet. De autentiska versionerna av motsvarande rättsakter, inklusive ingresserna, publiceras i Europeiska unionens officiella tidning och finns i EUR-Lex. De officiella texterna är direkt tillgängliga via länkarna i det här dokumentet

►B

▼M1

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2018/1976

av den 14 december 2018

om detaljerade regler för segelflygverksamhet samt för licensiering av flygbesättningar för segelflygplan enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1139

▼B

(EGT L 326 20.12.2018, s. 64)

Ändrad genom:

 

 

Officiella tidningen

  nr

sida

datum

►M1

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2020/358 av den 4 mars 2020

  L 67

57

5.3.2020

 M2

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2021/1874 av den 25 oktober 2021

  L 378

4

26.10.2021




▼B

▼M1

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2018/1976

av den 14 december 2018

om detaljerade regler för segelflygverksamhet samt för licensiering av flygbesättningar för segelflygplan enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1139

▼B



Artikel 1

Syfte och tillämpningsområde

▼M1

1.  
I denna förordning fastställs detaljerade regler för flygdrift med segelflygplan samt för utfärdande och upprätthållande av flygcertifikat och tillhörande behörigheter, befogenheter och behörighetsbevis för segelflygplan, om sådana luftfartyg uppfyller villkoren i artikel 2.1 b i och b ii i förordning (EU) 2018/1139.

▼B

Artikel 2

Definitioner

▼M1

I denna förordning gäller följande definitioner och, såvida inte termer definieras på annat sätt i denna artikel, definitionerna i artikel 2 i förordning (EU) nr 1178/2011:

▼B

1. 

segelflygplan: luftfartyg som är tyngre än luft och som vid flygning får sin lyftkraft från luftens dynamiska reaktion mot dess fasta lyftytor; det är inte beroende av en motor för friflygning.

2. 

motor: anordning som används eller är avsedd att användas för motordrift av segelflygplan.

3. 

motordrivet segelflygplan: segelflygplan som är försett med en eller flera motorer och som, när motorn eller motorerna inte är i gång, har egenskaper som ett segelflygplan.

4. 

kommersiell trafik: all segelflygverksamhet som mot ersättning eller annan form av gottgörelse är tillgänglig för allmänheten eller, om den inte är tillgänglig för allmänheten, bedrivs i enlighet med ett avtal mellan en operatör och en kund, varvid kunden saknar kontroll över operatören.

5. 

tävlingsflygning: all flygdrift med segelflygplan som utförs för deltagande i hastighetstävling eller annan tävling, inbegripet träning inför sådan drift och flygning till och från hastighetstävlingar eller andra tävlingar.

6. 

flyguppvisning: all flygdrift med segelflygplan som utförs i uppvisnings- eller underhållningssyfte som en del av ett annonserat evenemang som är öppet för allmänheten, inbegripet träning inför sådan drift och flygning till och från det annonserade evenemanget.

7. 

introduktionsflygning: all flygdrift med segelflygplan som utförs mot ersättning eller annan form av gottgörelse, som består av en flygtur med kort varaktighet i syfte att dra till sig nya elever eller nya medlemmar, som utförs antingen av en sådan utbildningsorganisation som avses i artikel 10a i kommissionens förordning (EU) nr 1178/2011 ( 1 ) eller av en organisation som skapats med målsättningen att främja flygsport eller fritidsflyg.

8. 

avancerad flygning: med ett segelflygplan avsiktligt utförda manövrer som innebär en plötslig förändring av dess läge, ett onormalt läge eller en onormal acceleration, som inte krävs vid normal flygning eller vid utbildning för andra certifikat eller behörigheter än behörigheten för avancerad flygning.

9. 

huvudsaklig verksamhetsort: segelflygplansoperatörens huvudkontor eller säte där de huvudsakliga finansiella funktionerna och den operativa ledningen av den verksamhet som avses i denna förordning utövas.

▼M1

10. 

avtal om leasing utan besättning: avtal mellan företag enligt vilket segelflygplanet brukas på inhyrarens ansvar.

▼M1

11. 

nationellt certifikat: ett flygcertifikat utfärdat av en medlemsstat i enlighet med nationell lagstiftning före den dag då bilaga III (Del-SFCL) till denna förordning eller bilaga I (Del-FCL) till förordning (EU) nr 1178/2011 började tillämpas.

12. 

Del-SFCL-certifikat: ett certifikat som utfärdats för en flygbesättningsmedlem och som uppfyller kraven i bilaga III (Del-SFCL) till denna förordning.

13. 

konverteringsrapport: en rapport på grundval av vilken ett certifikat får konverteras till ett Del-SFCL-certifikat.

▼B

Artikel 3

Flygdrift

1.  
Operatörer av segelflygplan ska bruka segelflygplanen i enlighet med kraven i bilaga II.

Första stycket ska inte gälla för konstruktions- eller tillverkningsorganisationer som uppfyller kraven i artikel 8 respektive artikel 9 i kommissionens förordning (EU) nr 748/2012 ( 2 ) och som brukar segelflygplanet, inom ramen för sina befogenheter, för införande eller ändring av segelflygplanstyper.

2.  
I enlighet med artikel 30.1 a i förordning (EU) 2018/1139 får operatörer av segelflygplan bedriva kommersiell trafik först efter att de för den behöriga myndigheten har deklarerat sin förmåga och sina möjligheter att fullgöra de skyldigheter som sammanhänger med segelflygverksamheten.

Första stycket ska inte gälla följande verksamheter med segelflygplan:

a) 

Samfinansierad trafik, förutsatt att de direkta kostnaderna för flygningen med segelflygplanet och en proportionell andel av de årliga kostnaderna för förvaring, försäkring och underhåll av segelflygplanet delas av personerna ombord.

b) 

Tävlingsflygningar eller flyguppvisningar, förutsatt att ersättning eller någon annan form av gottgörelse för sådana flygningar begränsas till kompensation för de direkta kostnaderna för flygningen med segelflygplanet och en proportionell andel av de årliga kostnaderna för förvaring, försäkring och underhåll av segelflygplanet, och att eventuella priser som vinns inte överskrider det värde som anges av den behöriga myndigheten.

c) 

Introduktionsflygningar och flygningar som avser fallskärmshoppning, bogsering av segelflygplan eller avancerad flygning som utförs av antingen en sådan utbildningsorganisation som avses i artikel 10a i förordning (EU) nr 1178/2011 och som har sin huvudsakliga verksamhetsort i en medlemsstat, eller av en organisation som skapats i syfte att främja flygsport eller fritidsflyg, förutsatt att organisationen brukar segelflygplanet antingen som ägare eller genom ett avtal om leasing utan besättning, att flygningen inte genererar vinster som delas ut utanför organisationen och att sådana flygningar endast utgör en marginell del av organisationens verksamhet.

d) 

Träningsflygningar som utförs av en sådan utbildningsorganisation som avses i artikel 10a i förordning (EU) nr 1178/2011 och som har sin huvudsakliga verksamhetsort i en medlemsstat.

▼M1

Artikel 3a

Flygcertifikat och medicinska intyg

1.  
Utan att det påverkar tillämpningen av kommissionens delegerade förordning (EU) ( 3 ) ska piloter som framför luftfartyg som avses i artikel 1.1 i denna förordning uppfylla de tekniska krav och följa de administrativa förfaranden som anges i bilaga III (Del-SFCL) till denna förordning och i bilaga IV (Del-MED) till förordning (EU) nr 1178/2011.
2.  
Som ett undantag från befogenheterna för innehavare av certifikat enligt bilaga III (Del-SFCL) till denna förordning, får innehavare av sådana certifikat utföra flygningar som avses i artikel 3.2 a–d utan att uppfylla punkt SFCL.115 a.3 i bilaga III (Del-SFCL) till denna förordning.
3.  

En medlemsstat får tillåta elever som genomgår en utbildning för segelflygarcertifikat (SPL) att utöva begränsade befogenheter utan övervakning innan de uppfyller alla krav som måste uppfyllas för utfärdandet av ett SPL i enlighet med bilaga III (Del-SFCL) till denna förordning, med förbehåll för samtliga följande villkor:

a) 

Omfattningen av de befogenheter som beviljas ska grundas på en bedömning av säkerhetsriskerna, utförd av medlemsstaten, med beaktande av omfattningen av den utbildning som krävs för att den avsedda nivån för pilotkompetens ska uppnås.

b) 

Befogenheterna ska vara begränsade till följande:

i) 

Hela eller en del av det nationella territoriet i den medlemsstat som beviljat tillståndet.

ii) 

Segelflygplan som är registrerade i den medlemsstat som beviljat tillståndet.

c) 

Innehavare av en auktorisation som ansöker om utfärdande av ett SPL ska få tillgodoräkna sig utbildning som genomgåtts på grundval av en rekommendation från en godkänd utbildningsorganisation (ATO) eller en deklarerad utbildningsorganisation (DTO).

d) 

Medlemsstaten ska vart tredje år lämna in rapporter och bedömningar av säkerhetsrisker till kommissionen och Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet (Easa).

e) 

Medlemsstaten ska övervaka användningen av auktorisationer som utfärdas enligt denna punkt för att säkerställa en godtagbar flygsäkerhetsnivå och vidta lämpliga åtgärder om en ökad säkerhetsrisk eller något säkerhetsproblem konstateras.

Artikel 3b

Befintliga flygcertifikat och nationella medicinska intyg

1.  
Del-FCL-certifikat för segelflygplan och tillhörande befogenheter, behörigheter och behörighetsbevis utfärdade av en medlemsstat före den dag då denna förordning börjar tillämpas ska anses ha utfärdats i enlighet med denna förordning. Medlemsstaterna ska ersätta dessa certifikat med certifikat som överensstämmer med det format som anges i bilaga VI (Del-ARA) till förordning (EU) nr 1178/2011 när de återutfärdar certifikat av administrativa skäl eller på begäran av certifikatinnehavare.
2.  

När en medlemsstat återutfärdar certifikat och tillhörande befogenheter, behörigheter och behörighetsbevis i enlighet med punkt 1 ska den, beroende på vad som är tillämpligt,

a) 

överföra alla befogenheter som hittills angetts i Del-FCL-certifikat till det nya certifikatformatet,

b) 

konvertera behörigheter för avancerad flygning utfärdade i enlighet med punkt FCL.800 i bilaga I (Del-FCL) till förordning (EU) nr 1178/2011 till befogenheter för obegränsad avancerad flygning i enlighet med punkt SFCL.200 c i bilaga III (Del-SFCL) till denna förordning,

c) 

ange sista giltighetsdatum för en instruktörsbehörighet som är knuten till ett Del-FCL-certifikat i pilotens loggbok eller utfärda ett likvärdigt dokument. Efter detta sista giltighetsdatum får piloter utöva instruktörsbefogenheter endast om de uppfyller punkt SFCL.360 i bilaga III (Del-SFCL) till denna förordning.

3.  
Innehavare av nationella certifikat för segelflygplan utfärdade av en medlemsstat före den dag då bilaga III (Del-SFCL) till denna förordning börjar tillämpas ska tillåtas fortsätta att utöva de befogenheter som deras certifikat ger till och med den 8 april 2021. Senast detta datum ska medlemsstaterna konvertera dessa certifikat till Del-SFCL-certifikat och tillhörande behörigheter, befogenheter och behörighetsbevis i enlighet med de uppgifter som fastställs i en konverteringsrapport som uppfyller kraven i artikel 4.4 och 4.5 i förordning (EU) nr 1178/2011.
4.  
Nationella medicinska intyg för piloter, som är knutna till ett certifikat som avses i punkt 2 i denna artikel och som utfärdats av en medlemsstat före den dag då bilaga III (Del-SFCL) till denna förordning börjar tillämpas, ska fortsätta att vara giltiga fram till dess att de förlängs nästa gång eller till och med den 8 april 2021, beroende på vilket datum som infaller först. Förlängningen av sådana medicinska intyg ska uppfylla kraven i bilaga IV (Del-MED) till förordning (EU) nr 1178/2011.

Artikel 3c

Tillgodoräknande av utbildning som påbörjats före den dag då denna förordning börjar tillämpas

1.  
Med avseende på utfärdande av Del-SFCL-certifikat och tillhörande befogenheter, behörigheter eller behörighetsbevis i enlighet med bilaga III (Del-SFCL) till denna förordning, ska utbildning som påbörjats före den dag då denna förordning börjar tillämpas i enlighet med bilaga I (Del-FCL) till förordning (EU) nr 1178/2011 anses uppfylla kraven i denna förordning.
2.  
Utbildning som påbörjats före den dag då denna förordning eller bilaga I (Del-FCL) till förordning (EU) nr 1178/2011 börjar tillämpas, i enlighet med bilaga 1 till Chicagokonventionen, ska tillgodoräknas när det gäller utfärdande av Del-SFCL-certifikat på grundval av en tillgodoräknanderapport som har utarbetats av medlemsstaten i samråd med Easa.
3.  
Den tillgodoräknanderapport som nämns i punkt 2 ska beskriva utbildningens omfattning, ange för vilka Del-SFCL-krav tillgodoräknande medges samt, i tillämpliga fall, ange vilka krav sökande behöver uppfylla för att ett Del-SFCL-certifikat ska kunna utfärdas för dem. Rapporten ska inbegripa kopior av alla handlingar som krävs för att styrka utbildningens omfattning samt kopior av de nationella bestämmelser och förfaranden som utbildningen har inletts i enlighet med.

Artikel 3d

Utbildningsorganisationer

1.  
Utbildningsorganisationer som tillhandahåller utbildning för erhållande av de flygcertifikat som avses i artikel 1.1 i denna förordning ska uppfylla kraven i artikel 10a i förordning (EU) nr 1178/2011.
2.  

Utbildningsorganisationer som nämns i punkt 1 och som innehar ett godkännande utfärdat i enlighet med bilaga VII (Del-ORA) till förordning (EU) nr 1178/2011 eller har lämnat in en deklaration i enlighet med bilaga VIII (Del-DTO) till förordning (EU) nr 1178/2011 före den dag då denna förordning börjar tillämpas, ska anpassa sina utbildningsprogram, när det är nödvändigt, senast den 8 april 2021.

▼B

Artikel 4

Ikraftträdande och tillämpning

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 9 juli 2019.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.




BILAGA I

DEFINITIONER

[DEL-DEF]

▼M1

I denna förordning gäller följande definitioner och, såvida inte termer definieras på annat sätt i denna bilaga, definitionerna i artikel 2 i kommissionens förordning (EU) nr 1178/2011 samt punkt FCL.010 i bilaga I (Del-FCL) till den förordningen:

▼B

1. 

godtagbart sätt att uppfylla kraven (AMC): icke-bindande standarder som antas av byrån för att visa sätt att uppfylla kraven i förordning (EU) 2018/1139 och dess delegerade akter och genomförandeakter.

2. 

alternativt sätt att uppfylla kraven (AltMoC): sätt att uppfylla kraven som föreslås som alternativ till ett existerande godtagbart sätt att uppfylla kraven eller som utgör ett förslag till ett nytt sätt att uppfylla kraven i förordning (EU) 2018/1139 och dess delegerade akter och genomförandeakter för vilka byrån inte har antagit några tillhörande godtagbara sätt att uppfylla kraven.

3. 

befälhavare: pilot som har utsetts att föra befäl och som ansvarar för att flygningen utförs på ett säkert sätt.

4. 

flyghandbok (AFM): den handling som innehåller uppgifter om de tillämpliga och godkända operativa begränsningarna samt information avseende segelflygplanet.

5. 

psykoaktiva substanser: alkohol, opioider, cannabinoider, sedativa, hypnotika, kokain, andra psykostimulerande medel, hallucinogener och lösningsmedel, men inte koffein och tobak.

6. 

kritiska flygfaser: startrullsträcka, stigbana, slutlig inflygning, avbruten inflygning, landning, inbegripet landningsrullsträcka, och eventuella andra faser av en flygning vilka av befälhavaren fastställs som kritiska för en säker drift av segelflygplanet.

7. 

utelandningsplats: annan plats än en flygplats som är utvald av befälhavaren eller operatören för landning eller start.

8. 

besättningsmedlem: person, annan än befälhavaren, som av en operatör tilldelats arbetsuppgifter ombord på segelflygplanet, under befälhavarens ledning.

9. 

elektronisk flygväska (EFB): elektroniskt informationssystem som består av utrustning och tillämpningar för flygbesättningen och som möjliggör lagring, uppdatering, visning och bearbetning av EFB-funktioner till stöd för flygdriften eller olika arbetsuppgifter.

10. 

farligt gods: artiklar och ämnen som kan utgöra en risk för hälsa, säkerhet, egendom eller miljö, och som ingår i förteckningen över farligt gods i Technical Instructions eller som klassificeras enligt Technical Instructions.

11. 

Technical Instructions: den senaste gällande utgåvan av bestämmelserna för säker transport av farligt gods med flyg (Technical instructions for the safe transport of dangerous goods by air), inklusive supplementet och alla tillägg, utgivna av Icao i dokument 9284-AN/905.

12. 

specialiserad segelflygverksamhet: all segelflygverksamhet, vare sig den är kommersiell eller icke-kommersiell, vars huvudsyfte inte gäller typiska sport- och fritidsverksamheter, utan fallskärmsverksamhet, flygningar för nyhetsmedier, flygningar för TV eller film, flyguppvisningar eller liknande specialiserade verksamheter.

▼M1

13. 

mörker: perioden mellan den borgerliga skymningens slut och den borgerliga gryningens början. Den borgerliga skymningen slutar då solskivans centrum befinner sig sex grader under horisonten; den borgerliga gryningen börjar då solskivans centrum befinner sig sex grader under horisontalplanet.

▼M1

14. 

flygprov: uppvisande av färdigheter inför utfärdande av ett certifikat eller en behörighet, eller utökning av en befogenhet, inbegripet muntliga prov som kan krävas.

15. 

kompetensbedömning: uppvisande av färdigheter, kunskaper och attityder för första utfärdande, förlängning eller förnyelse av en instruktörs- eller kontrollantbehörighet.

16. 

flygtid:

a) 

för självstartande segelflygplan och turmotorsegelflygplan, den totala tiden räknat från det att ett luftfartyg bringas i rörelse i avsikt att starta till dess att det efter flygning bringats att stanna,

b) 

för segelflygplan, den totala tiden räknat från det att segelflygplanet bringas i rörelse i avsikt att starta till dess att det efter flygning bringats att stanna.

17. 

kompetenskontroll: uppvisande av färdigheter för uppfyllande av kraven på aktuell erfarenhet enligt denna förordning, och inbegripet muntliga prov som kan krävas.

18. 

ensamflygning: en flygning under vilken en elev är den enda personen ombord på ett luftfartyg.

19. 

sträckflygning: en flygning, bortom siktlinjen eller en distans som fastställts av den behöriga myndigheten från avgångsflygfältet, under vilken standardförfaranden för navigering används.

▼B




BILAGA II

FLYGDRIFT MED SEGELFLYGPLAN

[DEL-SAO]

KAPITEL GEN

ALLMÄNNA KRAV

SAO.GEN.100 Tillämpningsområde

I enlighet med artikel 3 fastställs i detta kapitel de krav som ska uppfyllas av alla segelflygplansoperatörer, utom de konstruktions- eller tillverkningsorganisationer som avses i artikel 3.1 andra stycket.

SAO.GEN.105 Behörig myndighet

Den behöriga myndigheten ska vara den myndighet som utses av den medlemsstat där operatören har sin huvudsakliga verksamhetsort eller, om operatören inte har någon huvudsaklig verksamhetsort, på den plats där operatören är etablerad eller bosatt. Den myndigheten ska omfattas av kraven i artikel 3 i förordning (EU) nr 965/2012 i enlighet med artikel 1.7 i den förordningen.

SAO.GEN.110 Påvisande av efterlevnaden av kraven

a) 

En operatör ska, när så begärs av den behöriga myndighet som kontrollerar operatörens fortlöpande efterlevnad av krav i enlighet med punkt ARO.GEN.300 a.2 i bilaga II till förordning (EU) nr 965/2012, påvisa efterlevnaden av de grundläggande kraven i bilaga V till förordning (EU) 2018/1139 och kraven i denna förordning.

b) 

För att påvisa sådan efterlevnad får operatören hänvisa till följande sätt:

1) 

Godtagbart sätt att uppfylla kraven (AMC).

2) 

Alternativt sätt att uppfylla kraven (AltMoC).

SAO.GEN.115 Introduktionsflygningar

Introduktionsflygningar ska

a) 

genomföras enligt visuellflygregler (VFR) under dager, och

b) 

övervakas, vad gäller flygningarnas säkerhet, av en person som utsetts av den organisation som ansvarar för introduktionsflygningarna.

SAO.GEN.120 Omedelbar reaktion på säkerhetsproblem

Operatören ska genomföra

a) 

säkerhetsåtgärder som fastställts av den behöriga myndigheten i enlighet med punkt ARO.GEN.135 c i bilaga II till förordning (EU) nr 965/2012, och

b) 

luftvärdighetsdirektiv och annan obligatorisk information som utfärdats av byrån i enlighet med artikel 77.1 h i förordning (EU) 2018/1139.

▼M1

Point SAO.GEN.125 Utnämning av befälhavaren

Operatören ska utse en befälhavare som är kvalificerad att vara befälhavare i enlighet med bilaga III till denna förordning.

▼B

SAO.GEN.130 Befälhavarens ansvar

Befälhavaren ska göra följande:

a) 

Ansvara för säkerheten för segelflygplanet och för alla personer ombord under driften av segelflygplanet.

b) 

Ansvara för initiering, fortsättning eller avslutning av en flygning av säkerhetsskäl.

c) 

Säkerställa att alla tillämpliga operativa förfaranden och checklistor följs.

d) 

Påbörja en flygning endast om han eller hon har förvissat sig om att alla operativa krav är uppfyllda, enligt följande:

1) 

Segelflygplanet är luftvärdigt.

2) 

Segelflygplanet är vederbörligen registrerat.

3) 

De instrument och den utrustning som krävs för genomförandet av flygningen medförs ombord på segelflygplanet och är i funktionsdugligt skick.

4) 

Segelflygplanets massa och tyngdpunktsläge är sådana att flygningen kan genomföras inom de gränser som anges i flyghandboken (AFM).

5) 

All utrustning och allt bagage har lastats och säkrats på ett korrekt sätt och så att en nödutrymning fortfarande är möjlig.

6) 

Segelflygplanets operativa begränsningar enligt flyghandboken kommer inte att överskridas vid något tillfälle under flygningen.

e) 

Säkerställa att tillsyn före flygning har utförts så som anges i flyghandboken.

f) 

Inte tjänstgöra på ett segelflygplan i någon av följande situationer:

1) 

Om han eller hon är oförmögen att fullgöra sina uppgifter på grund av till exempel skada, sjukdom, läkemedel, trötthet eller effekterna av någon psykoaktiv substans, eller på annat sätt känner sig olämplig för tjänstgöring.

2) 

Om tillämpliga medicinska krav inte är uppfyllda.

g) 

Vägra att medföra alternativt avhysa alla personer och allt bagage som kan utgöra en potentiell säkerhetsrisk för segelflygplanet eller för någon person ombord.

h) 

Inte tillåta transport av en person som verkar vara påverkad av psykoaktiva substanser i sådan utsträckning att säkerheten för segelflygplanet eller personerna ombord sannolikt kommer att äventyras.

i) 

Under kritiska faser av flygningen eller när det bedöms vara nödvändigt av säkerhetsskäl säkerställa att alla personer ombord sitter ned och har säkerhetsbältena fastspända.

j) 

Under flygning

1) 

ha sitt eget säkerhetsbälte fastspänt, och

2) 

alltid sitta vid segelflygplanets manöverorgan såvida inte en annan pilot tar över manöverorganen.

k) 

I en nödsituation som kräver omedelbara beslut och åtgärder vidta alla åtgärder han eller hon bedömer vara nödvändiga med hänsyn till omständigheterna. Vid sådana tillfällen får han eller hon göra avsteg från regler, operativa förfaranden och metoder i den mån detta krävs med tanke på säkerheten.

l) 

Inte fortsätta en flygning bortom närmaste vädermässigt användbara flygplats eller utelandningsplats om hans eller hennes förmåga att fullgöra sina uppgifter är avsevärt begränsad på grund av sjukdom, trötthet, syrebrist eller någon annan anledning.

m) 

Registrera, när flygningen eller serien av flygningar har avslutats, användningsuppgifter och alla kända eller misstänkta brister hos segelflygplanet i luftfartygets tekniska journal eller resedagbok.

n) 

Underrätta den säkerhetsutredningsansvariga myndigheten i den stat på vars territorium händelsen ägde rum samt räddningstjänsten i den staten utan dröjsmål med snabbast tillgängliga metod om alla olyckor eller allvarliga tillbud med segelflygplanet.

o) 

Utan dröjsmål rapportera alla olagliga handlingar till den behöriga myndigheten och informera den lokala myndighet som utsetts av den stat på vars territorium den olagliga handlingen ägde rum.

p) 

Utan dröjsmål till lämplig flygtrafikledningsenhet rapportera alla farliga väder- eller flygförhållanden som luftfartyget möter och som kan antas påverka säkerheten för andra luftfartyg.

SAO.GEN.135 Besättningsmedlemmars ansvar

a) 

Alla besättningsmedlemmar ansvarar för att korrekt utföra sina arbetsuppgifter med avseende på driften av segelflygplanet.

b) 

Besättningsmedlemmar får inte tjänstgöra på ett segelflygplan om de är oförmögna till detta på grund av till exempel skada, sjukdom, läkemedel, trötthet eller effekterna av någon psykoaktiv substans, eller om de på annat sätt känner sig olämpliga för tjänstgöring.

c) 

En besättningsmedlem ska rapportera till befälhavaren i båda följande fall:

1) 

Alla fel, brister, funktionsfel eller defekter som han eller hon anser kunna påverka segelflygplanets luftvärdighet eller driftsäkerhet, inklusive nödsystem.

2) 

Alla tillbud.

SAO.GEN.140 Efterlevnad av lagar, föreskrifter och förfaranden

a) 

Befälhavaren och alla andra besättningsmedlemmar ska följa de lagar, föreskrifter och förfaranden som gäller i de stater där verksamheten bedrivs.

b) 

Befälhavaren ska känna till de på hans eller hennes arbetsuppgifter tillämpliga lagar, föreskrifter och förfaranden som har fastställts för de områden som man avser att överflyga, de flygplatser eller utelandningsplatser som man planerar att använda och tillhörande flygnavigeringsanläggningar.

SAO.GEN.145 Bärbar elektronisk utrustning

Befälhavaren får inte tillåta att någon person använder bärbar elektronisk utrustning, inklusive elektroniska flygväskor, ombord på ett segelflygplan om utrustningen försämrar prestanda hos segelflygplanets system och utrustning eller möjligheten att bruka segelflygplanet.

SAO.GEN.150 Farligt gods

a) 

Befälhavaren ska inte tillåta att någon person medför farligt gods ombord.

b) 

Rimliga kvantiteter av artiklar och ämnen som annars skulle klassificeras som farligt gods och som används för att främja flygsäkerheten, i de fall då det är tillrådligt att medföra dessa ombord på segelflygplanet i syfte att säkerställa att de är tillgängliga i rätt tid för operativa ändamål, ska anses vara tillåtna.

SAO.GEN.155 Handlingar, handböcker och information som ska medföras

a) 

Samtliga följande handlingar, handböcker och information ska medföras på varje flygning, i original eller kopior:

1) 

Flyghandboken (AFM) eller motsvarande handling(ar).

2) 

Uppgifter om den inlämnade ATS-färdplanen, när detta krävs i enlighet med avsnitt 4 i bilagan till kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 923/2012 ( 4 ).

3) 

Aktuella och lämpliga flygkartor för det föreslagna flygområdet.

4) 

All annan dokumentation som kan röra flygningen eller som krävs av stater som berörs av flygningen.

5) 

Förfaranden och information om visuella signaler som ska användas av ingripande luftfartyg och luftfartyg som är föremål för ingripande.

b) 

När en deklaration krävs i enlighet med punkt SAO.DEC.100 ska en kopia av deklarationen också medföras på varje flygning.

c) 

Samtliga följande handlingar, handböcker och information ska, när de inte medförs ombord, förbli tillgängliga på flygplatsen eller utelandningsplatsen, i original eller kopia:

1) 

Nationalitets- och registreringsbeviset.

2) 

Luftvärdighetsbeviset, inklusive bilagorna.

3) 

Granskningsbeviset avseende luftvärdighet.

4) 

Miljövärdighetsbeviset (buller), om ett sådant har utfärdats för ett motordrivet segelflygplan.

5) 

Luftfartygets radiotillstånd, om segelflygplanet är utrustat med radiokommunikationsutrustning i enlighet med punkt SAO.IDE.130.

6) 

Bevis om ansvarsförsäkring till skydd för tredje man.

7) 

Resedagboken eller motsvarande.

d) 

Genom undantag från leden a och b får de handlingar och handböcker samt den information som anges där behållas på flygplatsen eller utelandningsplatsen för flygningar

1) 

för vilka avsikten är att stanna inom synhåll från flygplatsen eller utelandningsplatsen, eller

2) 

som håller sig inom ett avstånd eller område som fastställs av den behöriga myndigheten.

e) 

På begäran av den behöriga myndigheten ska befälhavaren eller operatören ställa originaldokumentationen till den myndighetens förfogande inom den tidsperiod som anges av myndigheten, vilken inte ska vara mindre än 24 timmar.

SAO.GEN.160 Resedagbok

För varje flygning, eller serie av flygningar, ska uppgifter om segelflygplanet, dess besättning och varje resa bevaras i form av en resedagbok eller motsvarande handling.

KAPITEL OP

OPERATIVA FÖRFARANDEN

SAO.OP.100 Användning av flygplatser och utelandningsplatser

Befälhavaren ska endast använda flygplatser och utelandningsplatser som är lämpliga för den berörda typen av segelflygplan och verksamhet.

SAO.OP.105 Bullerminskande förfaranden – motordrivna segelflygplan

Befälhavaren ska beakta operativa förfaranden för att minimera effekten av buller från motordrivna segelflygplan, men samtidigt se till att säkerhet prioriteras framför bullerminskning.

SAO.OP.110 Information till passagerare

Befälhavaren ska säkerställa att passageraren, före och – om så är lämpligt – under flygningen, får information om normala och onormala förfaranden samt nödförfaranden.

SAO.OP.115 Transport av speciella kategorier av passagerare

Befälhavaren ska säkerställa att personer som behöver särskilda förhållanden, särskild hjälp eller särskilda anordningar när de medförs ombord på ett segelflygplan transporteras under förhållanden som garanterar säkerheten för segelflygplanet och för alla personer och all egendom ombord.

SAO.OP.120 Flygförberedelser

Innan en flygning påbörjas ska befälhavaren säkerställa följande:

a) 

De anordningar som krävs för säker drift av segelflygplanet är adekvata för den typ av verksamhet för vilken flygningen ska genomföras.

b) 

Väderförhållandena medger ett säkert genomförande av flygningen.

c) 

När det gäller motordrivna segelflygplan ska, i det fall man avser att använda motorn, mängden bränsle eller annan energi vara tillräcklig för att flygningen ska kunna genomföras säkert.

SAO.OP.125 Tankning samt laddning eller byte av batterier med personer ombord – motordrivna segelflygplan

När en passagerare befinner sig ombord på ett motordrivet segelflygplan

a) 

får segelflygplanet inte tankas, och

b) 

får de batterier som används för framdrivning inte laddas om eller bytas ut.

SAO.OP.130 Rökning ombord

Rökning är inte tillåten ombord på ett segelflygplan under någon fas av flygningen.

SAO.OP.135 Väderförhållanden

Befälhavaren får bara påbörja eller fortsätta en flygning om den senast tillgängliga meteorologiska informationen anger att säker landning är fortsatt möjligt.

SAO.OP.140 Is och andra beläggningar – förfaranden på marken

Befälhavaren får bara inleda en start om segelflygplanet är fritt från varje beläggning som kan påverka dess prestanda och/eller manövrerbarhet negativt, såvida inte detta är tillåtet enligt flyghandboken (AFM).

SAO.OP.145 Bränsle-/energiuppföljning under flygning – motordrivna segelflygplan

För motordrivna segelflygplan ska befälhavaren under flygningen regelbundet kontrollera att den tillgängliga mängden användbart bränsle eller annan användbar energi inte är mindre än vad som behövs för att säkerställa en säker landning.

SAO.OP.150 Användning av extra syrgas

Befälhavaren ska säkerställa att alla personer ombord använder extra syrgas när befälhavaren fastslår att syrebrist på höjden för den avsedda flygningen kan leda till att dessa personer får nedsatt förmåga eller på annat sätt påverkas menligt.

SAO.OP.155 Specialiserad segelflygverksamhet

a) 

Innan en specialiserad segelflygverksamhet eller en serie sådana verksamheter påbörjas ska befälhavaren göra en riskbedömning där flygningens komplexitet bedöms för att fastställa de faror och därmed förbundna risker som den planerade flygningen medför samt riskreducerande åtgärder om det är nödvändigt.

b) 

Specialiserad segelflygverksamhet ska utföras i enlighet med en checklista. Befälhavaren ska upprätta denna checklista och säkerställa att den är lämplig för den specialiserade verksamheten och för det segelflygplan som används, på grundval av riskbedömningen och med beaktande av alla krav som anges i denna bilaga. Checklistan ska på varje flygning vara lätt tillgänglig för befälhavaren och alla övriga besättningsmedlemmar, om det är relevant för fullgörandet av deras uppgifter.

c) 

Befälhavaren ska regelbundet se över och vid behov uppdatera checklistan för att på ett adekvat sätt ta hänsyn till riskbedömningen.

KAPITEL POL

PRESTANDABEGRÄNSNINGAR OCH OPERATIVA BEGRÄNSNINGAR

SAO.POL.100 Vägning

a) 

Vägningen av segelflygplanet ska utföras av segelflygplanets tillverkare eller i enlighet med bilaga I till kommissionens förordning (EU) nr 1321/2014 ( 5 ).

b) 

Operatören ska säkerställa att segelflygplanets massa har fastställts genom faktisk vägning innan det tas i drift för första gången. Den samlade inverkan av modifieringar och reparationer på massan ska beaktas och vederbörligen dokumenteras. Dessa uppgifter ska göras tillgängliga för befälhavaren. Segelflygplanet ska vägas på nytt om inverkan av modifieringar eller reparationer på massan inte är känd.

SAO.POL.105 Prestanda – allmänt

Befälhavaren får använda segelflygplanet endast om dess prestanda är tillräcklig för att uppfylla kraven i bilagan till genomförandeförordning (EU) nr 923/2012 och eventuella andra begränsningar som gäller för flygningen och för det luftrum, de flygplatser eller de utelandningsplatser som används, varvid det ska säkerställas att alla kort eller kartor som används är av den senaste tillgängliga utgåvan.

KAPITEL IDE

INSTRUMENT, UPPGIFTER OCH UTRUSTNING

SAO.IDE.100 Instrument och utrustning – allmänt

a) 

Instrument och utrustning som krävs enligt detta kapitel ska godkännas i enlighet med bilaga I till förordning (EU) nr 748/2012 eller, om registreringen skett i ett tredjeland, enligt registreringsstatens luftvärdighetskrav, om ett av följande villkor är uppfyllt:

1) 

De används av flygbesättningen för att kontrollera flygbanan.

2) 

De används för att uppfylla kraven i punkt SAO.IDE.130 eller SAO.IDE.135.

3) 

De är permanent installerade i segelflygplanet.

b) 

Genom undantag från led a ska det för följande instrument eller utrustning, när så krävs enligt detta kapitel, inte krävas ett godkännande:

1) 

Handlampor.

2) 

Precisionsur.

3) 

Överlevnads- och signalutrustning.

c) 

Instrument och utrustning ska vara lätta att vid behov använda eller nå för befälhavaren och varje annan besättningsmedlem, från deras respektive sittplatser.

SAO.IDE.105 Flyg- och navigeringsinstrument

a) 

Segelflygplan ska vara utrustade med anordningar för att mäta och indikera följande:

1) 

Tid i timmar och minuter.

2) 

Tryckhöjd.

3) 

Indikerad hastighet.

4) 

För motordrivna segelflygplan: magnetisk kurs.

b) 

Utöver vad som anges i led a ska segelflygplan som brukas under förhållanden där de inte kan hållas kvar på den önskade flygbanan utan användning av ett eller flera ytterligare instrument, vid flygning i moln eller under mörker, vara utrustade med anordningar för att mäta och indikera följande:

1) 

Vertikalhastighet.

2) 

Attityd eller sväng och glid.

3) 

Magnetisk kurs.

SAO.IDE.110 Ljus

Segelflygplan som brukas under mörker ska vara utrustade med följande:

a) 

Kollisionsvarningsljus.

b) 

Navigationsljus/positionsljus.

c) 

En landningsstrålkastare.

d) 

Ljus, försörjt av segelflygplanets elektriska system, för tillfredsställande belysning av alla instrument och all utrustning som krävs för att segelflygplanet ska kunna brukas på ett säkert sätt.

e) 

En handlampa för befälhavaren och alla övriga besättningsmedlemmars tjänstgöringsplatser.

SAO.IDE.115 Extra syrgas

Segelflygplan som brukas där det krävs syrgastillförsel i enlighet med punkt SAO.OP.150 ska vara utrustade med ett system för lagring och fördelning av syrgas som kan lagra och fördela den mängd syrgas som krävs.

SAO.IDE.120 Livräddnings- och signalutrustning – Flygningar över vatten

Befälhavaren för ett segelflygplan som brukas över vatten ska fastställa, innan flygningen påbörjas, riskerna för att personerna i segelflygplanet inte skulle överleva en eventuell nödlandning på vatten. Mot bakgrund av dessa risker ska han eller hon avgöra om det finns behov av att medföra livräddnings- och signalutrustning.

SAO.IDE.125 Livräddnings- och signalutrustning – Svårigheter vid flygräddning

Segelflygplan som brukas över områden där flygräddning skulle vara särskilt svår att genomföra ska vara utrustade med sådan livräddnings- och signalutrustning som lämpar sig för det område som ska överflygas.

SAO.IDE.130 Radiokommunikationsutrustning

Segelflygplan ska ha radiokommunikationsutrustning för att möjliggöra den kommunikation som krävs i enlighet med tillägg 4 till bilagan till genomförandeförordning (EU) nr 923/2012 och, om flygningen sker i ett tredjelands luftrum, lagen i det tredjelandet.

SAO.IDE.135 Transponder

Segelflygplan ska ha en SSR-transponder med alla funktioner som krävs i enlighet med punkt SERA.6005 b i bilagan till genomförandeförordning (EU) nr 923/2012 och, om flygningen sker i ett tredjelands luftrum, lagen i det tredjelandet.

KAPITEL DEC

DEKLARATION

SAO.DEC.100 Deklaration

a) 

I den deklaration från operatören som avses i artikel 3.2 ska det bekräftas att operatören uppfyller och kommer att fortsätta att uppfylla de grundläggande kraven i bilaga V till förordning (EU) 2018/1139 och kraven i den här förordningen.

b) 

Operatören ska ta med samtliga följande uppgifter i deklarationen:

1) 

Operatörens namn.

2) 

Den plats där operatören har sin huvudsakliga verksamhetsort.

3) 

Operatörens kontaktuppgifter.

4) 

Startdatum för verksamheten och, i förekommande fall, det datum då ändringen av en befintlig deklaration får verkan.

5) 

För alla segelflygplan som används för den kommersiella trafiken: typ av segelflygplan, registrering, huvudbas, typ av verksamhet och organisation som svarar för fortsatt luftvärdighet.

c) 

Operatören ska, vid utförandet av deklarationen, till den behöriga myndigheten överlämna förteckningen över AltMoC för att påvisa efterlevnad när så begärs i enlighet med punkt SAO.GEN.110. Förteckningen ska innehålla hänvisningar till tillhörande AMC.

d) 

Operatören ska använda formuläret i tillägget till denna bilaga för att lämna deklarationen.

SAO.DEC.105 Ändringar av deklarationen och upphörande av kommersiell trafik

a) 

Operatören ska utan dröjsmål underrätta den behöriga myndigheten om eventuella ändringar av omständigheter som påverkar dess efterlevnad av de grundläggande kraven i bilaga V till förordning (EU) 2018/1139 och kraven i denna förordning, enligt deklarationen till den behöriga myndigheten, och om eventuella ändringar avseende de uppgifter som avses i punkt SAO.DEC.100 b och den förteckning över AltMoC som avses i punkt SAO.DEC.100 c, som ingår i eller bifogas deklarationen som bilaga.

b) 

Operatören ska utan dröjsmål underrätta den behöriga myndigheten när operatören inte längre bedriver kommersiell trafik med segelflygplan.




Tillägg

image

▼M1




BILAGA III

KRAV FÖR UTFÄRDANDE AV FLYGCERTIFIKAT FÖR SEGELFLYGPLAN

[DEL-SFCL]

KAPITEL GEN

ALLMÄNNA KRAV

SFCL.001    Tillämpningsområde

I denna bilaga fastställs kraven för utfärdande av segelflygarcertifikat (SPL) och tillhörande befogenheter, behörigheter och behörighetsbevis, samt villkoren för deras giltighet och användning.

SFCL.005    Behörig myndighet

I denna bilaga avses med den behöriga myndigheten en myndighet som utses av den medlemsstat hos vilken en person ansöker om utfärdande av ett SPL eller tillhörande befogenheter, behörigheter eller behörighetsbevis.

SFCL.015    Ansökan om och utfärdande, förlängning och förnyelse av ett SPL samt tillhörande befogenheter, behörigheter och behörighetsbevis

a) 

Följande ska lämnas till den behöriga myndigheten i en form och på ett sätt som fastställs av den behöriga myndigheten:

1) 

En ansökan om

i) 

utfärdande av ett SPL och tillhörande behörigheter,

ii) 

utökning av befogenheterna för ett SPL, utom för de befogenheter som anges i punkterna SFCL.115 a.2 och a.3, SFCL.155, SFCL.200 och SFCL.215,

iii) 

utfärdande av en instruktörsbehörighet för segelflygplan (FI(S)),

iv) 

utfärdande, förlängning och förnyelse av en kontrollantbehörighet för segelflygplan (FE(S)),

v) 

alla ändringar av ett SPL och tillhörande befogenheter, behörigheter och behörighetsbevis, utom för de befogenheter som avses i punkt ii.

2) 

Om det föreskrivs av den behöriga myndigheten, en kopia av relevanta loggboksposter i enlighet med punkterna SFCL.115 d, SFCL.155 b, SFCL.200 f och SFCL.215 d.

b) 

En ansökan enligt punkt a ska åtföljas av bevis för att sökanden uppfyller de relevanta krav som fastställs i denna bilaga och i bilaga IV (Del-MED) till förordning (EU) nr 1178/2011.

c) 

För varje begränsning eller utökning av de befogenheter som tilldelas genom ett certifikat, en behörighet eller ett behörighetsbevis, ska den behöriga myndighetens godkännande anges i certifikatet eller behörighetsbeviset, utom för erhållande av de befogenheter som anges i punkt a.1 ii.

d) 

En person får aldrig inneha mer än ett SPL som har utfärdats i enlighet med denna bilaga.

e) 

En certifikatinnehavare ska lämna in ansökningar enligt punkt a till den behöriga myndighet som utsetts av den medlemsstat i vilken något av dennes certifikat utfärdats i enlighet med denna bilaga (Del-SFCL), bilaga I (Del-FCL) till förordning (EU) nr 1178/2011 eller bilaga III (Del-BFCL) till förordning (EU) 2018/395, beroende på vad som är tillämpligt.

f) 

En SPL-innehavare får ansöka om ett byte av behörig myndighet till den behöriga myndighet som utsetts av en annan medlemsstat, men i så fall ska den nya behöriga myndigheten vara densamma för alla innehavda certifikat.

g) 

Sökande ska ansöka om utfärdande av ett SPL och tillhörande behörigheter, befogenheter eller behörighetsbevis senast sex månader efter det att de med godkänt resultat har genomgått flygprovet eller kompetensbedömningen.

SFCL.030    Praktiskt flygprov

De som ansöker om ett flygprov ska rekommenderas för flygprovet av den ATO eller DTO som ansvarar för den utbildning som genomförs av sökandena, när utbildningen har slutförts. Utbildningsdokumentationen ska göras tillgänglig för kontrollanten av ATO:n eller DTO:n.

SFCL.035    Tillgodoräknande av flygtid

Den som ansöker om ett SPL eller tillhörande befogenhet, behörighet eller behörighetsbevis ska till fullo tillgodoräknas all ensamflygtid, flygtid i dubbelkommando eller flygtid som befälhavare på segelflygplan när det gäller kravet på total flygtid för certifikatet, befogenheten, behörigheten eller behörighetsbeviset.

SFCL.045    Skyldighet att medföra och uppvisa handlingar

a) 

Vid utövandet av de befogenheter som ett SPL-certifikat ger ska SPL-innehavare medföra allt följande:

1) 

Ett giltigt SPL.

2) 

Ett giltigt medicinskt intyg.

3) 

En personlig identitetshandling med fotografi.

4) 

Tillräckliga loggboksdata för att påvisa efterlevnad av kraven i denna bilaga.

b) 

Elever ska på alla sträckflygningar i enkelkommando medföra

1) 

de handlingar som anges i punkterna a.2 och a.3,

2) 

bevis för den auktorisation som krävs enligt punkt SFCL.125 a.

c) 

SPL-innehavare eller elever ska utan otillbörligt dröjsmål uppvisa de handlingar som anges i punkt a för inspektion på begäran av en auktoriserad företrädare för den behöriga myndigheten.

d) 

Genom undantag från punkterna a och b får de handlingar som anges där behållas på flygplatsen eller utelandningsplatsen för flygningar som sker

1) 

inom synhåll från flygplatsen eller utelandningsplatsen, eller

2) 

inom ett avstånd från flygplatsen eller utelandningsplatsen som fastställts av den behöriga myndigheten.

SFCL.050    Flygtidsnoteringar

SPL-innehavare och elever ska föra ett tillförlitligt register över alla utförda flygningar i sådan form och på sådant sätt som fastställts av den behöriga myndigheten.

SFCL.065    Begränsning av befogenheter för SPL-innehavare som är 70 år eller äldre i kommersiell segelflygplanstrafik med passagerare

En SPL-innehavare som har uppnått en ålder av 70 år får inte vara pilot på ett segelflygplan i kommersiell trafik med passagerare.

SFCL.070    Begränsning, tillfälligt upphävande och återkallande av certifikat, befogenheter, behörigheter och behörighetsbevis

a) 

Ett SPL samt tillhörande befogenheter, behörigheter och behörighetsbevis som utfärdats i enlighet med denna bilaga får begränsas, upphävas tillfälligt eller återkallas av den behöriga myndigheten i enlighet med villkoren och förfarandena i bilaga VI (Del-ARA) till förordning (EU) nr 1178/2011 om en SPL-innehavare inte uppfyller de grundläggande kraven i bilaga IV till förordning (EU) 2018/1139 eller kraven i denna bilaga samt i bilaga II (Del-SAO) till denna förordning, eller bilaga IV (Del-MED) till förordning (EU) nr 1178/2011.

b) 

SPL-innehavare ska omedelbart återlämna certifikatet eller behörighetsbeviset till den behöriga myndigheten om deras certifikat, befogenhet, behörighet eller behörighetsbevis har begränsats, upphävts tillfälligt eller återkallats.

KAPITEL SPL

SEGELFLYGARCERTIFIKAT (SPL)

SFCL.115    SPL – Befogenheter och villkor

a) 

Förutsatt att punkt SFCL.150 är uppfylld, har SPL-innehavare befogenhet att vara befälhavare i segelflygplan

1) 

utan ersättning i icke-kommersiell trafik,

2) 

inbegripet medförande av passagerare endast om de

i) 

uppfyller punkt SFCL.160 e, och

ii) 

antingen

A) 

har genomfört, efter utfärdandet av SPL, minst 10 timmars flygtid eller 30 starter och landningar som befälhavare på segelflygplan och, dessutom, en träningsflygning under vilken innehavare för en FI(S) ska uppvisa den kompetens som krävs för medförande av passagerare, eller

B) 

innehar en FI(S)-behörighet i enlighet med kapitel FI,

3) 

i annan trafik än den som anges i punkt 1, endast om de har

i) 

fyllt 18 år,

ii) 

genomfört, efter certifikatets utfärdande, 75 timmars flygtid eller 200 starter och landningar som befälhavare på segelflygplan.

b) 

Genom undantag från punkt a får SPL-innehavare som har instruktörs- eller kontrollantbefogenheter erhålla ersättning för

1) 

tillhandahållande av flygutbildning för SPL,

2) 

genomförande av flygprov och kompetenskontroller för SPL,

3) 

utbildning, provning och kontroll för de befogenheter, behörigheter och behörighetsbevis som är knutna till ett SPL.

c) 

SPL-innehavare får utöva SPL-befogenheter endast om de uppfyller tillämpliga krav på aktuell erfarenhet och endast om deras medicinska intyg, lämpligt för de befogenheter som utövas, är giltigt.

d) 

Genomförandet av träningsflygningarna enligt punkt a.2 ii A ska föras in i pilotens loggbok och undertecknas av den instruktör som har ansvaret för träningsflygningen.

SFCL.120    SPL – Minimiålder

Den som ansöker om ett SPL ska vara minst 16 år gammal.

SFCL.125    SPL – Elev

a) 

En elev får inte flyga ensam utan att ha fått godkännande för detta och utan att övervakas av en FI(S).

b) 

Elever ska vara minst 14 år gamla för att få flyga ensamflygningar.

SFCL.130    SPL – Krav avseende utbildning och erfarenhet

a) 

Den som ansöker om ett SPL ska genomgå en utbildningskurs vid en ATO eller en DTO. Utbildningen ska vara anpassad efter de befogenheter som ansökan avser och ska inbegripa följande:

1) 

Teorikunskaper enligt punkt SFCL.135.

2) 

Minst 15 timmars flygutbildning i segelflygplan, inbegripet minst följande:

i) 

10 timmars flygutbildning i dubbelkommando, vilket ska inbegripa flygutbildning i dubbelkommando enligt punkt iv A eller v A, beroende på vad som är tillämpligt.

ii) 

Två timmars övervakad ensamflygning.

iii) 

45 starter och landningar.

iv) 

Om ansökan avser befogenheter för segelflygplan, utom turmotorsegelflygplan (TMG), minst sju timmars flygutbildning i segelflygplan, utom turmotorsegelflygplan (TMG), och inbegripet minst

A) 

tre timmars utbildningstid i dubbelkommando,

B) 

antingen

a) 

en sträckflygning i enkelkommando på minst 50 km (27 nautiska mil), eller

b) 

en sträckflygning i dubbelkommando på minst 100 km (55 nautiska mil) som, genom undantag från punkt 2 iv, får genomföras i ett turmotorsegelflygplan (TMG).

v) 

Om ansökan avser befogenheter för turmotorsegelflygplan (TMG), minst sex timmars flygutbildning i TMG, inbegripet minst

A) 

fyra timmars utbildningstid i dubbelkommando,

B) 

en sträckflygning i enkelkommando på minst 150 km (80 nautiska mil) i ett turmotorsegelflygplan (TMG), under vilken en fullstoppslandning vid en annan flygplats än startflygplatsen ska göras.

b) 

Sökande som innehar ett flygcertifikat för en annan kategori av luftfartyg, med undantag för ballongcertifikat, får tillgodoräkna sig 10 procent av sin totala flygtid som befälhavare på ett sådant luftfartyg, dock maximalt sju timmar. Tillgodoräknandet ska under alla omständigheter

1) 

inte inbegripa kraven i punkterna a.2 ii, a.2 iv B och a.2 v B, och,

2) 

när det gäller punkt a.2 iii, inte överstiga 10 starter och landningar.

SFCL.135    SPL – Teoriprov

a) 

Teorikunskaper

Den som ansöker om ett SPL ska uppvisa teoretiska kunskaper på en nivå som är lämplig för de befogenheter som ansökan avser genom prov i följande:

1) 

Gemensamma ämnen:

i) 

Luftfartsrätt.

ii) 

Människans prestationsförmåga.

iii) 

Meteorologi.

iv) 

Kommunikation.

2) 

Specifika ämnen avseende segelflygplan:

i) 

Flygningens grundprinciper.

ii) 

Operativa förfaranden.

iii) 

Genomförande och planering av flygningar.

iv) 

Allmän luftfartygskunskap avseende segelflygplan.

v) 

Navigering.

b) 

Sökandens ansvar

1) 

Sökanden ska genomföra hela serien av teoriprov för SPL hos en och samma ansvariga behöriga myndighet i en medlemsstat.

2) 

Sökanden ska genomföra teoriprovet endast efter rekommendation från den ATO eller den DTO som ansvarar för sökandens utbildning och efter det att sökanden har genomgått lämpliga delar av teoriutbildningen med tillfredsställande resultat.

3) 

ATO:ns eller DTO:ns rekommendation ska vara giltig i 12 månader. Om sökanden inte har avlagt minst ett teoriprov under denna giltighetsperiod, ska behovet av ytterligare utbildning fastställas av ATO:n eller DTO:n på grundval av sökandens behov.

c) 

Krav för godkänt

1) 

Godkänt på en teoriprovskrivning ska tilldelas sökanden när denne uppnår minst 75 procent av provskrivningens maximala poäng. Inga minuspoäng ska tillämpas.

2) 

Såvida inte annat anges i denna bilaga anses en sökande ha genomgått det erforderliga teoriprovet för SPL med godkänt resultat om denne har blivit godkänd på samtliga erforderliga teoriprov inom en period av 18 månader räknat från slutet på den kalendermånad då sökanden skrev provet för första gången.

3) 

En sökande ska skriva om hela serien av teoriprov om denne inte har erhållit godkänt på en enskild teoriprovskrivning efter fyra provtillfällen, eller om denne inte har erhållit godkänt på alla provskrivningar inom den period som anges i punkt 2.

4) 

Innan sökanden skriver om teoriproven ska denne genomgå ytterligare utbildning vid en ATO eller en DTO. Utbildningsbehovets omfattning och räckvidd ska fastställas av ATO:n eller DTO:n på grundval av sökandens behov.

d) 

Giltighetsperiod

Ett godkänt resultat på teoriproven ska vara giltigt i 24 månader, räknat från den dag då sökanden med godkänt resultat genomgick teoriprovet, i enlighet med punkt c.2.

SFCL.140    SPL – Tillgodoräknande av teorikunskaper

De som ansöker om ett SPL ska beviljas tillgodoräknande när det gäller kraven på teorikunskaper för de gemensamma ämnen som anges i punkt SFCL.135 a.1 om de

a) 

innehar ett certifikat i enlighet med bilaga I (Del-FCL) till förordning (EU) nr 1178/2011 eller bilaga III (Del-BFCL) till förordning (EU) 2018/395, eller

b) 

har godkänts på teoriproven för ett certifikat som avses i punkt a, så länge detta görs inom den giltighetsperiod som anges i punkt SFCL.135 d.

SFCL.145    SPL – Praktiskt flygprov

a) 

De som ansöker om ett SPL ska genom ett flygprov uppvisa förmåga att som befälhavare på segelflygplan utföra relevanta förfaranden och manövrer med en kompetens som är lämplig för de befogenheter som ansökan avser.

b) 

Sökande ska genomföra flygprovet i ett segelflygplan, utom turmotorsegelflygplan (TMG), eller ett turmotorsegelflygplan (TMG), beroende på de befogenheter som ansökan avser och förutsatt att utbildningen i enlighet med punkt SFCL.130 omfattade de nödvändiga utbildningsmomenten för det berörda luftfartyget. En sökande som har genomgått en utbildningskurs, inbegripet de nödvändiga utbildningsmomenten för både segelflygplan och turmotorsegelflygplan (TMG), får genomföra 2 flygprov, 1 i ett segelflygplan, utom turmotorsegelflygplan (TMG), och 1 i ett turmotorsegelflygplan (TMG), i syfte att erhålla befogenheter för båda luftfartygen.

c) 

För att genomgå ett flygprov för utfärdande av ett SPL måste sökanden först klara de erforderliga teoriproven.

d) 

Krav för godkänt

1) 

Flygprovet ska delas in i olika sektioner som avspeglar alla olika faser i en flygning med segelflygplan.

2) 

Om sökanden underkänns på någon punkt i en sektion, ska hela den sektionen underkännas. En sökande som underkänns på endast en sektion ska genomföra endast den underkända sektionen igen. Om sökanden underkänns på mer än en sektion, måste denne genomföra hela provet igen.

3) 

Om sökanden måste göra om provet i enlighet med punkt 2 och blir underkänd på någon sektion, inbegripet någon av de sektioner som har godkänts vid ett tidigare försök, ska sökanden genomföra hela provet igen.

e) 

Om sökanden på två försök misslyckas med att erhålla godkänt på alla sektioner i provet, ska denne erhålla ytterligare praktisk utbildning.

SFCL.150    SPL – Befogenheter för segelflygplan och turmotorsegelflygplan (TMG)

a) 

Om flygprovet enligt punkt SFCL.145 har genomförts i ett segelflygplan, utom turmotorsegelflygplan (TMG), ska befogenheterna för ett SPL vara begränsade till segelflygplan, utom turmotorsegelflygplan (TMG).

b) 

I det fall som anges i punkt a ska befogenheterna för ett SPL utökas till turmotorsegelflygplan (TMG), efter ansökan, om en pilot har

1) 

slutfört de utbildningsmoment som anges i punkt SFCL.130 a.2 v vid en ATO eller en DTO,

2) 

godkänts på ett flygprov för att uppvisa en lämplig praktisk färdighetsnivå i ett turmotorsegelflygplan (TMG). Under detta flygprov ska sökanden också för kontrollanten uppvisa en lämplig teoretisk kunskapsnivå för turmotorsegelflygplan (TMG) i följande ämnen:

i) 

Flygningens grundprinciper.

ii) 

Operativa förfaranden.

iii) 

Genomförande och planering av flygningar.

iv) 

Allmän luftfartygskunskap.

v) 

Navigering.

c) 

Innehavare av ett certifikat som utfärdats i enlighet med bilaga I (Del-FCL) till förordning (EU) nr 1178/2011 ska medges fullt tillgodoräknande när det gäller kraven i punkt b, förutsatt att de

1) 

innehar en klassbehörighet för turmotorsegelflygplan (TMG), eller

2) 

har TMG-befogenheter och uppfyller kraven på aktuell erfarenhet i punkt FCL.140.A i bilaga I (Del-FCL) till förordning (EU) nr 1178/2011.

d) 

Om flygprovet enligt punkt SFCL.145 har genomförts i ett turmotorsegelflygplan (TMG) ska befogenheterna för ett SPL vara begränsade till turmotorsegelflygplan (TMG).

e) 

I det fall som anges i punkt d ska befogenheterna för ett SPL utökas till segelflygplan, efter ansökan, om en pilot har

1) 

slutfört de utbildningsmoment som anges i punkt SFCL.130 a.2 iv och minst 15 starter och landningar i ett segelflygplan, utom turmotorsegelflygplan (TMG), vid en ATO eller en DTO, och

2) 

godkänts på ett flygprov för att uppvisa en lämplig praktisk färdighetsnivå i ett segelflygplan, utom turmotorsegelflygplan (TMG). Under detta flygprov ska piloten också för kontrollanten uppvisa en lämplig teoretisk kunskapsnivå för segelflygplan, utom turmotorsegelflygplan (TMG), i följande ämnen:

i) 

Flygningens grundprinciper.

ii) 

Operativa förfaranden.

iii) 

Genomförande och planering av flygningar.

iv) 

Allmän luftfartygskunskap.

v) 

Navigering.

f) 

Genomförandet av utbildningen enligt punkterna b.1 och e.1 ska föras in i pilotens loggbok och undertecknas av skolchefen vid den ATO eller den DTO som har ansvaret för utbildningen.

SFCL.155    SPL – Startmetoder

a) 

SPL-innehavare ska utöva sina befogenheter endast genom att använda de startmetoder för vilka de har genomgått en specifik utbildning antingen under utbildningskursen i enlighet med punkt SFCL.130 eller punkt SFCL.150 e.1 eller under ytterligare utbildning som tillhandahålls av en instruktör efter utfärdandet av SPL. Denna specifika utbildning ska bestå av följande:

1) 

För vinsch- och bilstart: minst 10 starter i dubbelkommando och fem starter i enkelkommando under övervakning,

2) 

För flygbogserings- eller självstart: minst fem starter i dubbelkommando och fem starter i enkelkommando under övervakning. Vid självstart får utbildningen i dubbelkommando utföras i turmotorsegelflygplan (TMG).

3) 

För gummirepstart: minst tre starter i dubbelkommando eller i enkelkommando under övervakning.

4) 

För ytterligare startmetoder: utbildning enligt den behöriga myndighetens krav.

b) 

Genomförandet av utbildningen enligt punkt a ska föras in i pilotens loggbok och undertecknas av skolchefen vid ATO:n eller DTO:n eller den instruktör som har ansvaret för utbildningen, beroende på vad som är tillämpligt.

c) 

För att upprätthålla befogenheterna för varje startmetod och i enlighet med kraven i punkterna a och b ska SPL-innehavare ha genomfört minst fem starter under de senaste två åren, utom för gummirepstart, där de behöver ha genomfört endast två starter. För självstart får starter genomföras genom självstart eller genom starter i turmotorsegelflygplan (TMG) eller en kombination av dessa.

d) 

Om SPL-innehavare inte uppfyller kravet i punkt c ska de, för att förnya sina befogenheter, genomföra det ytterligare antalet starter i dubbel- eller enkelkommando under övervakning av en instruktör.

SFCL.160    SPL – Krav på aktuell erfarenhet

a) 

Segelflygplan, utom turmotorsegelflygplan (TMG)

SPL-innehavare får utöva SPL-befogenheter, utom för turmotorsegelflygplan (TMG), endast om de under de senaste 24 månaderna före den planerade flygningen

1) 

har genomfört, på segelflygplan, minst fem timmars flygtid som befälhavare eller i dubbel- eller enkelkommando under övervakning av en FI(S), inbegripet, på segelflygplan, utom turmotorsegelflygplan (TMG), minst

i) 

15 starter, och

ii) 

två träningsflygningar med en FI(S), eller

2) 

har godkänts i en kompetenskontroll med en FE(S) på ett segelflygplan, utom turmotorsegelflygplan (TMG); kompetenskontrollen ska baseras på flygprovet för SPL.

b) 

Turmotorsegelflygplan (TMG)

SPL-innehavare får utöva sina TMG-befogenheter endast om de under de senaste 24 månaderna före den planerade flygningen

1) 

har genomfört minst 12 timmars flygtid som befälhavare eller i dubbel- eller enkelkommando under övervakning av en FI(S), inbegripet, på turmotorsegelflygplan (TMG), minst

i) 

sex timmars flygtid

ii) 

12 starter och landningar, och

iii) 

en träningsflygning på minst en timmes total flygtid med en instruktör, eller

2) 

har godkänts i en kompetenskontroll med en kontrollant; kompetenskontrollen ska baseras på flygprovet enligt punkt SFCL.150 b.2.

c) 

SPL-innehavare som har befogenheter att flyga turmotorsegelflygplan (TMG) och som också innehar ett certifikat som omfattar befogenheter att flyga turmotorsegelflygplan (TMG) i enlighet med bestämmelserna i bilaga I (Del-FCL) till förordning (EU) nr 1178/2011 ska vara undantagna från skyldigheten att uppfylla punkt b.

d) 

Genomförandet av flygningarna med dubbelkommando, flygningarna under övervakning och träningsflygningarna enligt punkterna a.1 och b.1, samt kompetenskontrollerna enligt punkterna a.2 och b.2, ska föras in i pilotens loggbok och undertecknas av ansvarig FI(S) när det gäller punkterna a.1 och b.1, och av ansvarig FE(S) när det gäller punkterna a.2 och b.2.

e) 

Medförande av passagerare

SPL-innehavare får medföra passagerare endast om de under de 90 föregående dagarna har genomfört, som befälhavare, minst

1) 

tre starter i segelflygplan, utom turmotorsegelflygplan (TMG), om passagerare ska medföras i segelflygplan, utom turmotorsegelflygplan (TMG), eller

2) 

tre starter och landningar i turmotorsegelflygplan (TMG), om passagerare ska medföras i ett turmotorsegelflygplan (TMG). För medförande av passagerare under mörker i ett turmotorsegelflygplan (TMG) ska minst en av dessa starter och landningar genomföras under mörker.

KAPITEL ADD

YTTERLIGARE BEHÖRIGHETER OCH BEFOGENHETER

SFCL.200    Befogenheter för avancerad flygning

a) 

SPL-innehavare får genomföra avancerade flygningar i segelflygplan med eventuella motorer avstängda eller, när det gäller punkterna d och e, med maskinkraft, endast om de innehar lämpliga befogenheter för avancerad flygning i enlighet med denna punkt.

b) 

Befogenheter för begränsad avancerad flygning

1) 

berättigar dess innehavare att utföra avancerade flygningar begränsade till följande manövrer:

i) 

45 graders stig- och dyklinjer utförda som manövrer i avancerad flygning,

ii) 

invändig looping,

iii) 

wingover (gunga),

iv) 

lazy eight,

v) 

spinn,

2) 

ingår i befogenheterna för ett SPL efter det att en pilot har genomfört

i) 

minst 30 timmars flygtid eller 120 starter som befälhavare på segelflygplan efter utfärdandet av SPL,

ii) 

en utbildningskurs vid en ATO eller en DTO som omfattar

A) 

lämplig teoriutbildning för de befogenheter som ansökan avser,

B) 

utbildning för avancerad flygning avseende de manövrer som anges i punkt 1.

c) 

Befogenheter för obegränsad avancerad flygning

1) 

berättigar dess innehavare att utföra avancerade flygningar som inte är begränsade till manövrer som anges i punkt b.1,

2) 

ingår i befogenheterna för ett SPL efter det att en pilot har

i) 

uppfyllt kraven i punkt b.2 i,

ii) 

genomgått en utbildningskurs vid en ATO eller en DTO som omfattar

A) 

lämplig teoriutbildning för de befogenheter som ansökan avser,

B) 

minst fem timmars utbildning i avancerad flygning eller minst 20 flygningar med utbildning i avancerad flygning.

d) 

Befogenheterna för begränsad eller obegränsad avancerad flygning ska inbegripa avancerad flygning i segelflygplan med maskinkraft, om en pilot har genomgått en utbildning i avancerad flygning i segelflygplan med maskinkraft under en utbildningskurs i enlighet med punkterna b.2 ii eller c.2 ii, beroende på vad som är tillämpligt.

e) 

Befogenheterna för ett SPL ska omfatta befogenheter för obegränsad avancerad flygning för turmotorsegelflygplan (TMG) som flygs med maskinkraft om en pilot också har eller har haft en behörighet för avancerad flygning i enlighet med punkt FCL.800 i bilaga I (Del-FCL) till förordning (EU) nr 1178/2011, inbegripet befogenheter för avancerad flygning med turmotorsegelflygplan (TMG).

f) 

Genomförandet av utbildningskursen enligt punkterna b.2 ii och c.2 ii och, beroende på vad som är tillämpligt, medräknandet av utbildning som anges i punkt d, ska föras in i loggboken och undertecknas av skolchefen vid den ATO eller DTO som har ansvaret för utbildningen.

SFCL.205    Behörighet för bogsering av segelflygplan och bogsering av släp

a) 

SPL-innehavare som har befogenheter att flyga turmotorsegelflygplan (TMG) får bogsera segelflygplan eller släp endast om de innehar en lämplig behörighet för bogsering av segelflygplan eller bogsering av släp i enlighet med denna punkt.

b) 

De som ansöker om en behörighet för bogsering av segelflygplan ska ha genomfört

1) 

minst 30 timmars flygtid som befälhavare och 60 starter och landningar i turmotorsegelflygplan (TMG), efter att ha erhållit TMG-befogenheter,

2) 

en utbildningskurs vid en ATO eller en DTO som omfattar

i) 

teoriutbildning om bogsering av segelflygplan och bogseringsförfaranden,

ii) 

minst 10 träningsflygningar med bogsering av ett segelflygplan, varav minst 5 träningsflygningar i dubbelkommando,

iii) 

när det gäller en SPL-innehavare med befogenheter begränsade till turmotorsegelflygplan (TMG) i enlighet med punkt SFCL.150 d, fem familjaritetsflygningar i ett segelflygplan som startas med ett luftfartyg.

c) 

De som ansöker om en behörighet för bogsering av släp ska ha genomfört

1) 

minst 100 timmars flygtid och 200 starter och landningar som befälhavare i turmotorsegelflygplan (TMG), efter att ha erhållit TMG-befogenheter,

2) 

en utbildningskurs vid en ATO eller en DTO som omfattar

i) 

teoriutbildning om bogsering av släp och bogseringsförfaranden,

ii) 

minst 10 skolflygningar med bogsering av ett släp, varav minst fem flygningar i dubbelkommando.

d) 

De som ansöker om en behörighet för bogsering av segelflygplan eller bogsering av släp i enlighet med denna punkt och som redan innehar en behörighet för bogsering av segelflygplan eller bogsering av släp i enlighet med punkt FCL.805 b i bilaga I (Del-FCL) till förordning (EU) nr 1178/2011 eller som har uppfyllt alla krav för utfärdandet av den behörigheten, beroende på vad som är tillämpligt, ska

1) 

beviljas fullt tillgodoräknande när det gäller kraven i punkt b eller c för erhållande av behörigheten för bogsering av segelflygplan eller bogsering av släp, beroende på vad som är tillämpligt, om deras relevanta bogseringsbehörighet enligt punkt d inbegriper befogenheter för bogsering med turmotorsegelflygplan (TMG), eller

2) 

ha genomfört minst tre skolflygningar i dubbelkommando som omfattar hela kursplanen för bogsering av segelflygplan eller bogsering av släp, beroende på vad som är tillämpligt, i turmotorsegelflygplan (TMG).

e) 

Genomförandet av utbildningskursen enligt punkterna b.2, c.2 och d.2 ska föras in i loggboken och undertecknas av skolchefen vid ATO:n eller DTO:n eller instruktören som har ansvaret för utbildningen, beroende på vad som är tillämpligt.

f) 

För att utöva befogenheterna för behörigheten för bogsering av segelflygplan eller bogsering av släp ska behörighetsinnehavaren under de senaste två åren ha genomfört minst fem bogseringar.

g) 

Om en innehavare av behörigheten för bogsering av segelflygplan inte uppfyller kravet i punkt f, ska denne genomföra de bogseringar som saknas tillsammans med eller under övervakning av en instruktör innan denne återupptar utövandet av sina befogenheter.

SFCL.210    Mörkerbevis för turmotorsegelflygplan (TMG)

a) 

SPL-innehavare med befogenheter att flyga turmotorsegelflygplan (TMG) får utöva sina TMG-befogenheter under VFR-förhållanden under mörker endast om de innehar ett mörkerbevis för TMG i enlighet med denna punkt.

b) 

De som ansöker om ett mörkerbevis för TMG ska först genomgå en utbildningskurs vid en ATO eller en DTO. Kursen ska omfatta

1) 

teoriutbildning avseende flygning enligt visuellflygreglerna (VFR) under mörker,

2) 

minst fem timmars flygtid i turmotorsegelflygplan (TMG) under mörker, inbegripet minst tre timmars dubbelkommando, inbegripet minst

i) 

en timmes navigeringsflygning med minst 1 sträckflygning i dubbelkommando på minst 50 km (27 nautiska mil),

ii) 

fem starter i enkelkommando, och

iii) 

fem fullstoppslandningar i enkelkommando.

c) 

För att slutföra mörkerutbildningen ska en SPL-innehavare först genomgå den grundläggande utbildning i instrumentflygning som krävs för utfärdandet av ett privatflygarcertifikat (PPL) i enlighet med bestämmelserna i bilaga I (Del-FCL) till förordning (EU) nr 1178/2011.

d) 

De som ansöker om ett mörkerbevis för TMG i enlighet med denna punkt ska medges fullt tillgodoräknande när det gäller kraven i punkterna b och c om de innehar ett mörkerbevis i enlighet med punkt FCL.810 i bilaga I (Del-FCL) till förordning (EU) nr 1178/2011 eller om de har uppfyllt alla krav för utfärdandet av den behörigheten.

SFCL.215    Molnflygningsbefogenheter för segelflygplan

a) 

SPL-innehavare får bruka ett segelflygplan i moln endast om

1) 

eventuella motorer är avstängda, och

2) 

de har molnflygningsbefogenheter för segelflygplan i enlighet med denna punkt.

b) 

Befogenheterna för ett SPL ska inbegripa molnflygningsbefogenheter för segelflygplan om en pilot har genomfört minst

1) 

30 timmar som befälhavare i segelflygplan efter certifikatets utfärdande,

2) 

en utbildningskurs vid en ATO eller en DTO som omfattar

i) 

teoriutbildning,

ii) 

minst två timmars utbildning i dubbelkommando i segelflygplan med eventuella motorer avstängda, varvid luftfartyget styrs enbart med hjälp av instrument. Emellertid får högst 50 % av utbildningen i dubbelkommando genomföras i turmotorsegelflygplan (TMG) som flygs med maskinkraft, förutsatt att dessa träningsflygningar utförs under visuella väderförhållanden (VMC).

c) 

För att erhålla molnflygningsbefogenheter för segelflygplan ska en SPL-innehavare som också innehar en grundläggande instrumentbehörighet (BIR) eller en IR(A) i enlighet med bilaga I (Del-FCL) till förordning (EU) nr 1178/2011, eller som har uppfyllt alla krav för utfärdandet av en av dessa behörigheter,

1) 

beviljas tillgodoräknande när det gäller kravet i punkt b.2 i,

2) 

genom undantag från punkt b.2 ii, genomföra minst en timmes utbildningstid i dubbelkommando i ett segelflygplan, varvid segelflygplanet styrs enbart med hjälp av instrument.

d) 

Genomförandet av utbildningskursen enligt punkt b.2 eller c.2, beroende på vad som är tillämpligt, ska föras in i loggboken och undertecknas av skolchefen vid den ATO eller den DTO som har ansvaret för utbildningen.

e) 

SPL-innehavare får utöva sina molnflygningsbefogenheter för segelflygplan endast om de under de senaste två åren före den planerade molnflygningen har genomfört minst en timmes flygtid, eller fem flygningar, som befälhavare som utövar molnflygningsbefogenheter i segelflygplan.

f) 

Om SPL-innehavare med molnflygningsbefogenheter för segelflygplan inte uppfyller kraven i punkt e och önskar återuppta utövandet av sina molnflygningsbefogenheter för segelflygplan ska de

1) 

med godkänt resultat genomgå en kompetenskontroll med en FE(S), eller

2) 

genomföra den ytterligare flygtid eller de ytterligare flygningar som krävs i punkt e med en FI(S).

g) 

SPL-innehavare med molnflygningsbefogenheter för segelflygplan som också innehar en BIR eller en IR(A) i enlighet med bilaga I (Del-FCL) till förordning (EU) nr 1178/2011 ska medges fullt tillgodoräknande när det gäller kraven i punkt e.

KAPITEL FI

FLYGINSTRUKTÖRER

Avsnitt 1

Allmänna krav

SFCL.300    Instruktörsbehörighet

a) 

Allmänt

En instruktör får genomföra flygutbildning i ett segelflygplan endast om denne

1) 

innehar

i) 

ett SPL inklusive de befogenheter, behörigheter och behörighetsbevis för vilka flygutbildning ska tillhandahållas,

ii) 

en instruktörsbehörighet för segelflygplan (FI(S)) som är lämplig för den utbildning som genomförs och som har utfärdats i enlighet med detta kapitel,

2) 

har befogenhet att vara befälhavare på segelflygplanet under flygutbildning.

b) 

Utbildning som tillhandahålls utanför medlemsstaternas territorium

1) 

Genom undantag från punkt a.1, när det gäller flygutbildning som tillhandahålls inom ramen för en utbildningskurs som godkänts i enlighet med denna bilaga (Del-SFCL) utanför det territorium för vilket medlemsstater är ansvariga enligt Chicagokonventionen, ska den behöriga myndigheten utfärda en instruktörsbehörighet för en sökande som innehar ett segelflygarcertifikat som uppfyller bilaga 1 till Chicagokonventionen, förutsatt att sökanden

i) 

innehar minst ett certifikat inklusive, i relevanta fall, befogenheter, behörigheter eller behörighetsbevis som är likvärdiga med dem för vilka denne har behörighet att undervisa,

ii) 

uppfyller de krav som fastställs i detta kapitel för utfärdandet av FI(S)-behörigheten med relevanta undervisningsbefogenheter,

iii) 

för den behöriga myndigheten uppvisar tillräckliga kunskaper om europeiska flygsäkerhetsbestämmelser för att kunna utöva sina undervisningsbefogenheter i enlighet med denna bilaga.

2) 

Behörigheten ska vara begränsad till tillhandahållande av flygutbildning

i) 

utanför det territorium för vilket medlemsstater är ansvariga i enlighet med Chicagokonventionen,

ii) 

till elever som har tillräckliga kunskaper i det språk som används i flygutbildningen.

Avsnitt 2

Instruktörsbehörighet för segelflygplan – FI(S)

SFCL.315    FI(S)-behörighet – Befogenheter och villkor

a) 

Förutsatt att sökandena uppfyller punkt SFCL.320 och följande villkor ska en FI(S)-behörighet utfärdas med befogenheter att leda flygutbildning för

1) 

ett SPL,

2) 

ytterligare befogenheter för segelflygplan i enlighet med punkt SFCL.150 e,

3) 

startmetoder i enlighet med punkt SFCL.155, förutsatt att sökanden som befälhavare har genomfört

i) 

minst 30 starter för flygbogseringsstart, eller

ii) 

minst 50 starter för vinschstart,

4) 

ytterligare TMG-befogenheter i enlighet med punkt SFCL.150 b, förutsatt att sökanden har

i) 

genomfört minst 30 timmars flygtid som befälhavare på turmotorsegelflygplan (TMG),

ii) 

genomfört den utbildning som anges i punkt SFCL.330 b.2,

iii) 

uppvisat förmåga att undervisa på turmotorsegelflygplan (TMG) för en FI(S) som är kvalificerad i enlighet med punkt 7 och utsedd av skolchefen vid ATO:n eller DTO:n,

5) 

befogenheter för begränsad eller obegränsad avancerad flygning, molnflygningsbefogenheter för segelflygplan eller behörigheten för bogsering av segelflygplan eller bogsering av släp, förutsatt att sökanden

i) 

när det gäller utbildning för befogenheter för begränsad eller obegränsad avancerad flygning, innehar befogenheter för obegränsad avancerad flygning i enlighet med punkt SFCL.200 c,

ii) 

har uppvisat förmåga att undervisa för relevanta befogenheter eller relevant behörighet för en FI(S) som är kvalificerad i enlighet med punkt a.7 och utsedd av skolchefen vid en ATO eller en DTO,

6) 

flygning med turmotorsegelflygplan (TMG) under mörker, förutsatt att sökanden

i) 

uppfyller erfarenhetskravet avseende mörkerflygning i punkt SFCL.160 e.2,

ii) 

har uppvisat förmåga att undervisa på turmotorsegelflygplan (TMG) under mörker för en FI(S) som är kvalificerad i enlighet med punkt 7 och utsedd av skolchefen vid en ATO eller en DTO,

7) 

en FI(S)-behörighet, förutsatt att sökanden har

i) 

genomfört minst 50 timmar eller 150 starter i flygutbildning i segelflygplan,

ii) 

i enlighet med de förfaranden som inrättats för detta ändamål av den behöriga myndigheten, uppvisat förmåga att undervisa för FI(S)-behörigheten för en FI(S) som är kvalificerad i enlighet med denna punkt och utsedd av skolchefen vid en ATO eller en DTO.

b) 

De befogenheter som förtecknas i punkt a ska omfatta befogenheter att leda flygutbildning för

1) 

utfärdande av relevanta certifikat, befogenheter, behörigheter eller behörighetsbevis, och

2) 

förlängning, förnyelse eller uppfyllande av de relevanta kraven på aktuell erfarenhet i denna bilaga, beroende på vad som är tillämpligt.

SFCL.320    FI(S)-behörighet – Villkor och krav

De som ansöker om en FI(S)-behörighet ska

a) 

vara minst 18 år,

b) 

uppfylla kraven i punkt a.1 i och punkt a.2 i punkt SFCL.300,

c) 

ha genomfört 100 timmars flygtid och 200 starter som befälhavare på segelflygplan,

d) 

ha genomgått en utbildningskurs för instruktörer i enlighet med punkt SFCL.330 vid en ATO eller en DTO, och

e) 

ha godkänts vid en kompetensbedömning i enlighet med punkt SFCL.345.

SFCL.325    FI(S) – kompetens och bedömning

De som ansöker om en FI(S)-behörighet ska utbildas för att få följande kompetens:

a) 

Förbereda resurser.

b) 

Skapa ett klimat som främjar inlärning.

c) 

Överföra kunskap.

d) 

Integrera hot- och felhantering (TEM) samt hantering av besättningsresurser (CRM).

e) 

Hantera tid för att uppnå kursens mål.

f) 

Underlätta inlärning.

g) 

Bedöma elevernas prestationer.

h) 

Övervaka och granska framsteg.

i) 

Utvärdera utbildningspass.

j) 

Rapportera resultat.

SFCL.330    FI(S) – Utbildningskurs

a) 

De som ansöker om en FI(S)-behörighet ska först med godkänt resultat genomgå en särskild inträdesbedömning, vid en an ATO eller en DTO, som ska genomföras inom de 12 månader som föregår starten av utbildningskursen, för att bedöma deras förmåga att genomföra kursen.

b) 

Utbildningskursen för FI(S) ska omfatta följande:

1) 

På segelflygplan, utom turmotorsegelflygplan (TMG):

i) 

De element som anges i punkt SFCL.325.

ii) 

25 timmars undervisning och inlärning.

iii) 

30 timmars teoriutbildning, inbegripet kunskapsprov.

iv) 

Minst sex timmar, varav högst tre timmar får genomföras i turmotorsegelflygplan (TMG), eller 20 starter i flygutbildning.

2) 

Dessutom, om de befogenheter som FI(S)-behörigheten ger kommer att omfatta de befogenheter som avses i punkt SFCL.315 a.4 och a.6, minst sex timmars flygutbildning i dubbelkommando på turmotorsegelflygplan (TMG).

c) 

Sökande som redan innehar en instruktörsbehörighet i enlighet med bilaga III (Del-BFCL) till förordning (EU) 2018/395 eller bilaga I (Del-FCL) till förordning (EU) nr 1178/2011 ska medges fullt tillgodoräknande när det gäller kravet i punkt b.1 ii.

d) 

Vid ansökan om en FI(S)-behörighet ska en pilot som innehar eller har innehaft en FI(A)-, (H)- eller (As)-behörighet tillgodoräknas 18 timmar när det gäller kraven i punkt b.1 iii.

SFCL.345    FI(S) – Kompetensbedömning

a) 

De som ansöker om utfärdande av en FI(S)-behörighet ska med godkänt resultat genomgå en kompetensbedömning i syfte att för en kontrollant som är kvalificerad i enlighet med punkt SFCL.415 c uppvisa förmåga att utbilda en elev till den nivå som krävs för utfärdande av ett SPL.

b) 

Bedömningen ska omfatta

1) 

uppvisande av den kompetens som beskrivs i punkt SFCL.325 vid utbildning före och efter flygning samt teoriutbildning,

2) 

muntliga teoriprov på marken, genomgångar före och efter flygning samt demonstrationer under flygning i segelflygplan,

3) 

lämpliga övningar för att bedöma instruktörens kompetens.

c) 

Kompetensbedömningen för det första utfärdandet av en FI(S)-behörighet ska genomföras i segelflygplan, utom turmotorsegelflygplan (TMG).

SFCL.350    FI(S) – Begränsade befogenheter

a) 

Befogenheterna för en FI(S) ska vara begränsade till att leda flygutbildning under övervakning av en FI(S) utan restriktioner som har utsetts av ATO:n eller DTO:n för detta ändamål i följande fall:

1) 

För utfärdandet av ett SPL.

2) 

För utökning av befogenheterna för ett SPL till ytterligare segelflygplans- eller TMG-befogenheter i enlighet med punkt SFCL.150.

3) 

För utökning av befogenheterna för ett SPL till ytterligare startmetoder i enlighet med punkt SFCL.155.

4) 

För befogenheter för begränsad eller obegränsad avancerad flygning, molnflygningsbefogenheter för segelflygplan eller för behörigheten för bogsering av segelflygplan eller bogsering av släp.

b) 

En FI(S) som leder utbildning under övervakning, i enlighet med punkt a, ska inte ha befogenhet att ge en elev tillstånd att genomföra sin första ensamflygning eller sin första sträckflygning i enkelkommando.

c) 

Begränsningarna i a och b ska tas bort ur FI(S)-behörigheten efter det att FI(S) har genomfört minst 15 timmar eller 50 starter i flygutbildning som omfattar alla faser av en segelplansflygning. För en FI(S) med restriktioner som har uppfyllt punkt SFCL.330 b.2, får 5 av dessa 15 timmar genomföras i turmotorsegelflygplan (TMG), och 15 av dessa 50 starter får ersättas med starter och landningar i turmotorsegelflygplan (TMG).

SFCL.360    FI(S)-behörighet – Krav på aktuell erfarenhet

a) 

En innehavare av en FI(S)-behörighet får utöva de befogenheter som dennes behörighet ger endast om denne, före det planerade utövandet av dessa befogenheter,

1) 

inom de senaste tre åren har genomfört

i) 

repetitionsutbildning för instruktörer vid en ATO, en DTO eller en behörig myndighet under vilken innehavaren ska få teoriutbildning för underhåll och uppdatering av de kunskaper som är relevanta för segelflygplansinstruktörer, och

ii) 

vid tillhandahållande av flygutbildning som FI(S), minst

A) 

30 timmar, eller

B) 

60 starter och landningar, och

2) 

inom de senaste nio åren och i enlighet med de förfaranden som inrättats för detta ändamål av den behöriga myndigheten, har uppvisat förmåga att undervisa på segelflygplan för en FI(S) som är kvalificerad i enlighet med punkt SFCL.315 a.7 och utsedd av skolchefen vid en ATO eller en DTO.

b) 

Antalet flygtimmar som FE(S) under flygprov, kompetenskontroller och kompetensbedömningar ska tillgodoräknas fullt ut när det gäller kravet i punkt a.1 ii.

c) 

Om innehavaren av FI(S)-behörighet inte har genomfört skolflygningen under övervakning på ett för FI(S) tillfredsställande sätt i enlighet med punkt a.2, får denne inte utöva de befogenheter som FI(S)-behörigheten ger till dess att denne med godkänt resultat har genomgått en kompetensbedömning i enlighet med punkt SFCL.345.

d) 

För att återuppta utövandet av de befogenheter som i FI(S)-behörigheten ger ska en innehavare av FI(S)-behörighet som inte uppfyller samtliga krav i punkt a uppfylla kraven i punkt a.1 i och punkt SFCL.345.

KAPITEL FE

FLYGKONTROLLANTER

Avsnitt 1

Allmänna krav

SFCL.400    Kontrollantbehörighet för segelflygplan

a) 

Allmänt

En kontrollant får genomföra flygprov, kompetenskontroller eller kompetensbedömningar i enlighet med denna bilaga endast om denne

1) 

innehar

i) 

ett SPL inklusive befogenheter, behörigheter och behörighetsbevis för vilka denne är auktoriserad att förrätta flygprov, kompetenskontroller eller kompetensbedömningar, samt befogenheter att leda utbildning för dem,

ii) 

en FE(S)-behörighet inklusive befogenheter som är lämpliga för det flygprov, den kompetenskontroll eller den kompetensbedömning som genomförs, utfärdad i enlighet med detta kapitel,

2) 

har befogenhet att vara befälhavare på ett segelflygplan under flygprovet, kompetenskontrollen eller kompetensbedömningen.

b) 

Prov och kontroller utanför medlemsstaternas territorium

1) 

Genom undantag från punkt a.1, när det gäller flygprov och kompetenskontroller som utförs utanför det territorium för vilket medlemsstater är ansvariga enligt Chicagokonventionen, ska den behöriga myndigheten utfärda en kontrollantbehörighet för en sökande som innehar ett segelflygarcertifikat som uppfyller bilaga 1 till Chicagokonventionen, förutsatt att sökanden

i) 

innehar minst ett certifikat inklusive, i relevanta fall, befogenheter, behörigheter eller behörighetsbevis som är likvärdiga med dem för vilka denne har behörighet att förrätta flygprov eller kompetenskontroller,

ii) 

uppfyller de krav som fastställs i detta kapitel för utfärdandet av den relevanta kontrollantbehörigheten,

iii) 

för den behöriga myndigheten uppvisar tillräckliga kunskaper om unionens flygsäkerhetsbestämmelser för att kunna utöva kontrollantbefogenheterna i enlighet med denna bilaga.

2) 

Den behörighet som avses i punkt 1 ska begränsas till genomförande av flygprov och kompetenskontroller

i) 

utanför det territorium för vilket medlemsstater är ansvariga i enlighet med Chicagokonventionen, och

ii) 

för piloter som har tillräckliga kunskaper i det språk som används i provet/kontrollen.

SFCL.405    Begränsningar av befogenheter i samband med särintressen

En kontrollant för segelflygplan får inte genomföra

a) 

ett flygprov eller en kompetensbedömning för en sökande som ansöker om utfärdande av ett certifikat, en behörighet eller ett behörighetsbevis när kontrollanten har tillhandahållit mer än 50 % av den flygutbildning som krävs för det certifikat, den behörighet eller det behörighetsbevis som flygprovet eller kompetensbedömningen avser, eller

b) 

ett flygprov, en kompetenskontroll eller en kompetensbedömning när denne känner att dennes objektivitet kan vara påverkad.

SFCL.410    Förrättande av flygprov, kompetenskontroller och kompetensbedömningar

a) 

När en kontrollant för segelflygplan förrättar flygprov, kompetenskontroller och kompetensbedömningar ska denne göra allt följande:

1) 

Säkerställa att det är möjligt att kommunicera med sökanden utan språkhinder.

2) 

Kontrollera att sökanden uppfyller alla kvalifikations-, utbildnings- och erfarenhetskrav som föreskrivs i denna bilaga för utfärdande, förlängning eller förnyelse av det certifikat, den behörighet eller det behörighetsbevis som flygprovet, kompetenskontrollen eller kompetensbedömningen avser.

3) 

Upplysa sökanden om konsekvenserna av att tillhandahålla ofullständig, oriktig eller felaktig information om sin utbildning och flygerfarenhet.

b) 

Efter det att flygprovet, kompetenskontrollen eller kompetensbedömningen har slutförts ska kontrollanten för segelflygplan

1) 

informera sökanden om resultaten av flygprovet, kompetenskontrollen eller kompetensbedömningen,

2) 

vid godkänd kompetensbedömning för förlängning eller förnyelse, i sökandens certifikat eller behörighetsbevis ange ny sista giltighetsdag, om kontrollanten har särskild auktorisation för detta ändamål från den behöriga myndighet som ansvarar för sökandens certifikat,

3) 

lämna en undertecknad rapport om flygprovet, kompetenskontrollen eller kompetensbedömningen till sökanden samt utan otillbörligt dröjsmål översända kopior av rapporten till den behöriga myndighet som ansvarar för sökandens certifikat och till den behöriga myndighet som har utfärdat kontrollantbehörigheten. Rapporten ska inbegripa följande:

i) 

En försäkran om att kontrollanten för segelflygplan har fått information från sökanden om dennes erfarenhet och utbildning samt konstaterat att denna erfarenhet och utbildning uppfyller de tillämpliga kraven i denna bilaga.

ii) 

En bekräftelse av att samtliga nödvändiga manövrer och övningar har genomförts samt information om det muntliga teoriprovet, i tillämpliga fall. Om en punkt i dessa kategorier har underkänts, ska kontrollanten ange skälen till denna bedömning.

iii) 

Resultatet av flygprovet, kompetenskontrollen eller kompetensbedömningen.

iv) 

En försäkran om att kontrollanten för segelflygplan har granskat och tillämpat de nationella förfaranden och krav som fastställts av sökandens behöriga myndighet om den behöriga myndighet som ansvarar för sökandens certifikat inte är densamma som den som har utfärdat kontrollantens behörighet.

v) 

En kopia av kontrollantbehörigheten för segelflygplan med uppgifter om omfattningen av kontrollantens befogenheter vid förrättande av flygprov, kompetenskontroller eller kompetensbedömningar för en sökande vars behöriga myndighet inte är densamma som den som har utfärdat kontrollantens behörighet.

c) 

Kontrollanten för segelflygplan ska föra register i fem år, med information om alla flygprov, kompetenskontroller och kompetensbedömningar som har genomförts och resultaten av dessa.

d) 

På begäran av den behöriga myndighet som ansvarar för kontrollantbehörigheten för segelflygplan eller den behöriga myndighet som ansvarar för sökandens certifikat ska kontrollanten för segelflygplan överlämna alla register och rapporter, samt all annan information, efter behov, för tillsynsverksamhet.

Avsnitt 2

Kontrollantbehörighet för segelflygplan – FE(S)

SFCL.415    FE(S)-behörighet – Befogenheter och villkor

Förutsatt att sökanden uppfyller punkt SFCL.420 och följande villkor ska en FE(S)-behörighet utfärdas, efter ansökan, med befogenheter att genomföra

a) 

flygprov och kompetenskontroller för SPL, förutsatt att sökanden har genomfört, på segelflygplan, utom turmotorsegelflygplan (TMG), 300 timmars flygtid som pilot, varav 150 timmar eller 300 starter i flygutbildning,

b) 

flygprov för utökning av SPL-befogenheterna till TMG i enlighet med punkt SFCL.150 e, förutsatt att sökanden har genomfört 300 timmars flygtid på segelflygplan, inbegripet 50 timmars flygutbildning i turmotorsegelflygplan (TMG),

c) 

kompetensbedömningar för utfärdande av FI(S)-behörigheter för segelflygplan, förutsatt att sökanden har

1) 

genomfört minst 500 timmars flygtid som pilot på segelflygplan, inbegripet, om de befogenheter som FE(S)-behörigheten ger kommer att utövas i

i) 

segelflygplan, utom turmotorsegelflygplan (TMG), minst 10 timmar eller 30 starter vid undervisning av en sökande som ansöker om en FI(S)-behörighet i segelflygplan, utom turmotorsegelflygplan (TMG),

ii) 

turmotorsegelflygplan (TMG), minst 10 timmar eller 30 starter och landningar vid undervisning av en sökande som ansöker om en FI(S)-behörighet i turmotorsegelflygplan (TMG),

2) 

erhållit specifik utbildning under en standardiseringskurs för kontrollanter i enlighet med punkt SFCL.430.

SFCL.420    FE(S)-behörighet – Villkor och krav

De som ansöker om en FE(S)-behörighet ska

a) 

uppfylla kraven i punkt a.1 i och punkt a.2 i punkt SFCL.400,

b) 

ha genomfört standardiseringskursen för FE(S) i enlighet med punkt SFCL.430,

c) 

ha genomgått en kompetensbedömning i enlighet med punkt SFCL.445,

d) 

påvisa relevant bakgrund med avseende på de befogenheter som FE(S)-behörigheten ger, och

e) 

visa att de inte har varit föremål för några sanktioner, inklusive tillfälligt upphävande, begränsning eller återkallande av något eller någon av sina certifikat, behörigheter eller behörighetsbevis som utfärdats i enlighet med denna bilaga, bilaga I (Del-FCL) till förordning (EU) nr 1178/2011 eller bilaga III (Del-BFCL) till förordning (EU) 2018/395, till följd av bristande efterlevnad av förordning (EU) 2018/1139 och dess delegerade akter och genomförandeakter under de senaste tre åren.

SFCL.430    FE(S)-behörighet – Standardiseringskurs

a) 

De som ansöker om en FE(S)-behörighet ska genomgå en standardiseringskurs som ges antingen av den behöriga myndigheten eller av en ATO eller en DTO och som är godkänd av den behöriga myndigheten.

b) 

Standardiseringskursen ska vara anpassad efter de kontrollantbefogenheter som ansökan avser, avseende flygkontrollant för segelflygplan, och ska bestå av teoretisk och praktisk utbildning som omfattar minst följande:

1) 

Genomförande av två flygprov, kompetenskontroller eller kompetensbedömningar för SPL eller tillhörande behörigheter eller behörighetsbevis.

2) 

Utbildning om de tillämpliga kraven i denna bilaga samt de tillämpliga luftfartskraven, förrättande av flygprov, kompetenskontroller och kompetensbedömningar samt tillhörande dokumentation och rapportering.

3) 

En genomgång av följande:

i) 

Nationella administrativa förfaranden.

ii) 

Krav för skyddet av personuppgifter.

iii) 

Kontrollantens ansvarsskyldighet.

iv) 

Kontrollantens olycksfallsförsäkring.

v) 

Nationella avgifter.

vi) 

Information om hur man får tillgång till den information som anges i punkterna i–v vid genomförande av flygprov, kompetenskontroller eller kompetensbedömningar för en sökande vars behöriga myndighet inte är densamma som den som har utfärdat kontrollantbehörigheten.

c) 

En innehavare av en FE(S)-behörighet får inte förrätta flygprov, kompetenskontroller eller kompetensbedömningar för en sökande vars behöriga myndighet inte är densamma som den som har utfärdat kontrollantbehörigheten, såvida inte denne har granskat den senast tillgängliga informationen med uppgifter om de relevanta nationella förfarandena hos sökandens behöriga myndighet.

SFCL.445    FE(S)-behörighet – Kompetensbedömning

Den som ansöker om det första utfärdandet av en FE(S)-behörighet ska uppvisa sin kompetens som FE(S) för en inspektör från den behöriga myndigheten eller för en erfaren kontrollant som är särskilt auktoriserad för detta av den behöriga myndighet som ansvarar för FE(S)-behörigheten. Under kompetensbedömningen ska sökanden genomföra ett flygprov, en kompetenskontroll eller en kompetensbedömning, inbegripet briefing, genomförande av flygprovet, kompetenskontrollen eller kompetensbedömningen samt bedömning av den person som genomgår provet, kontrollen eller bedömningen, debriefing och registreringsdokumentation.

SFCL.460    FE(S)-behörighet – Giltighet, förlängning och förnyelse

a) 

En FE(S)-behörighet ska vara giltig i fem år.

b) 

En FE(S)-behörighet ska förlängas om innehavaren,

1) 

under FE(S)-behörighetens giltighetsperiod, har genomgått en repetitionskurs för kontrollanter som ges antingen av den behöriga myndigheten eller av en ATO eller en DTO och som är godkänd av den behöriga myndigheten, under vilken innehavaren ska få teoriutbildning för underhåll och uppdatering av de kunskaper som är relevanta för kontrollanter för segelflygplan,

2) 

inom de senaste 24 månaderna som föregår utgången av behörighetens giltighetsperiod, har uppvisat förmåga att genomföra flygprov, kompetenskontroller eller kompetensbedömningar för en inspektör från den behöriga myndigheten eller en kontrollant som är särskilt auktoriserad för detta av den behöriga myndighet som ansvarar för FE(S)-behörigheten.

c) 

En innehavare av en FE(S)-behörighet som också innehar en eller flera kontrollantbehörigheter för andra luftfartygskategorier i enlighet med bilaga I (Del-FCL) till förordning (EU) nr 1178/2011 eller bilaga III (Del-BFCL) till förordning (EU) 2018/395 kan erhålla kombinerad förlängning av alla innehavda kontrollantbehörigheter, i samförstånd med den behöriga myndigheten.

d) 

Om FE(S)-behörigheten har löpt ut ska dess innehavare uppfylla kraven i punkt b.1 och punkt SFCL.445 innan denne får återuppta utövandet av de befogenheter som FE(S)-behörigheten ger.

e) 

En FE(S)-behörighet får förlängas eller förnyas endast om sökanden visar att kraven i punkt SFCL.410 samt kraven i punkt SFCL.420 d och e fortfarande är uppfyllda.



( 1 ) Kommissionens förordning (EU) nr 1178/2011 av den 3 november 2011 om tekniska krav och administrativa förfaranden avseende flygbesättningar inom den civila luftfarten i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 216/2008 (EUT L 311, 25.11.2011, s. 1).

( 2 ) Kommissionens förordning (EU) nr 748/2012 av den 3 augusti 2012 om fastställande av tillämpningsföreskrifter för luftvärdighets- och miljöcertifiering av luftfartyg och tillhörande produkter, delar och anordningar samt för certifiering av konstruktions- och tillverkningsorganisationer (EUT L 224, 21.8.2012, s. 1).

( 3 ) Kommissionens delegerade förordning (EU) av den 4 mars 2020 (ännu ej offentliggjort i EUT).

( 4 ) Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 923/2012 av den 26 september 2012 om gemensamma luftfarts- och driftsbestämmelser för tjänster och förfaranden inom flygtrafiken och om ändring av genomförandeförordning (EU) nr 1035/2011 och förordningarna (EG) nr 1265/2007, (EG) nr 1794/2006, (EG) nr 730/2006, (EG) nr 1033/2006 och (EU) nr 255/2010 (EUT L 281, 13.10.2012, s. 1).

( 5 ) Kommissionens förordning (EU) nr 1321/2014 av den 26 november 2014 om fortsatt luftvärdighet för luftfartyg och luftfartygsprodukter, delar och anordningar och om godkännande av organisationer och personal som arbetar med dessa arbetsuppgifter (EUT L 362, 17.12.2014, s. 1).

Top