This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 02013R0876-20210107
Commission Delegated Regulation (EU) No 876/2013 of 28 May 2013 supplementing Regulation (EU) No 648/2012 of the European Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards on colleges for central counterparties (Text with EEA relevance)Text with EEA relevance
Consolidated text: Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 876/2013 av den 28 maj 2013 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 med avseende på tekniska standarder för tillsyn för de kollegier som ska utöva tillsyn över centrala motparter (Text av betydelse för EES)Text av betydelse för EES.
Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 876/2013 av den 28 maj 2013 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 med avseende på tekniska standarder för tillsyn för de kollegier som ska utöva tillsyn över centrala motparter (Text av betydelse för EES)Text av betydelse för EES.
02013R0876 — SV — 07.01.2021 — 001.001
Den här texten är endast avsedd som ett dokumentationshjälpmedel och har ingen rättslig verkan. EU-institutionerna tar inget ansvar för innehållet. De autentiska versionerna av motsvarande rättsakter, inklusive ingresserna, publiceras i Europeiska unionens officiella tidning och finns i EUR-Lex. De officiella texterna är direkt tillgängliga via länkarna i det här dokumentet
KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr 876/2013 av den 28 maj 2013 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 med avseende på tekniska standarder för tillsyn för de kollegier som ska utöva tillsyn över centrala motparter (EGT L 244 13.9.2013, s. 19) |
Ändrad genom:
|
|
Officiella tidningen |
||
nr |
sida |
datum |
||
KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2020/2145 av den 1 september 2020 |
L 428 |
1 |
18.12.2020 |
KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr 876/2013
av den 28 maj 2013
om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 med avseende på tekniska standarder för tillsyn för de kollegier som ska utöva tillsyn över centrala motparter
(Text av betydelse för EES)
Artikel 1
Fastställande av de mest relevanta valutorna
Artikel 2
Organisation av kollegiernas verksamhet
Artikel 3
Deltagande i kollegierna
Artikel 4
Kollegiernas styrning
Den myndighet som har behörighet när det gäller den centrala motparten ska åtminstone säkerställa att
tydliga mål har fastställts för kollegiets möten eller verksamheter,
kollegiets möten eller verksamheter är effektiva, och samtidigt se till att samtliga kollegiemedlemmar till fullo informeras om verksamhet inom kollegiet som är relevant för dem,
tidsschemat för kollegiets möten eller verksamheter fastställs så att resultaten kan bidra till tillsynen över den centrala motparten,
den centrala motparten och viktiga intressenter har klart för sig vilken roll kollegiet har och hur det fungerar,
kollegiets verksamhet regelbundet ses över och korrigerande åtgärder vidtas om kollegiet inte fungerar på ett effektivt sätt,
dagordningen fastställs för ett årligt möte med kollegiets medlemmar om krishanteringsplanering, om nödvändigt tillsammans med den centrala motparten.
För att kollegiet ska fungera effektivt ska den myndighet som har behörighet när det gäller den centrala motparten fungera som central kontaktpunkt för alla frågor som rör kollegiets praktiska organisation. Den myndighet som har behörighet när det gäller den centrala motparten ska säkerställa att åtminstone följande uppgifter fullgörs:
Att en kontaktlista för kollegiets medlemmar upprättas, hålls uppdaterad och skickas ut.
Att dagordningen, samt dokumentation inför kollegiets möten eller verksamheter, skickas ut.
Att möten protokollförs och handlingspunkter formaliseras.
Att kollegiets webbplats eller andra eventuella mekanismer för elektronisk informationsspridning underhålls.
Att information och specialistteam i lämpliga fall ställs till förfogande för att bistå kollegiet i fullgörandet av dess uppgifter.
Att information delges kollegiets medlemmar på lämpligt sätt.
Vid tillämpning av led b ska den centrala motpartens behöriga myndighet skicka ut ett förslag till dagordning i god tid före varje möte i kollegiet, utom för möten som sammankallas i krissituationer, så att medlemmarna i kollegiet får möjlighet att bidra till att fastställa dagordningen, särskilt genom att lägga till punkter på dagordningen.
Den centrala motpartens behöriga myndighet ska färdigställa och skicka ut dagordningen till kollegiets medlemmar i tillräckligt god tid före ett möte i kollegiet. Den centrala motpartens behöriga myndighet och andra kollegiemedlemmar ska skicka ut all information som ska beaktas vid ett möte i kollegiet i god tid före mötet.
Vid tillämpning av led c ska den centrala motpartens behöriga myndighet skicka ut mötesprotokollet till kollegiets medlemmar så snart detta är praktiskt möjligt efter mötena och ge dem tillräckligt med tid för att lämna synpunkter.
Kollegiemedlemmar får begära att den centrala motpartens behöriga myndighet håller ett möte i kollegiet. Om en sådan begäran avslås ska den centrala motpartens behöriga myndighet vederbörligen ange skälen till avslaget.
Artikel 5
Informationsutbyte mellan myndigheter
►M1 Den centrala motpartens behöriga myndighet ska informera kollegiets medlemmar om minst följande: ◄
Väsentliga ändringar av struktur och ägande inom den centrala motpartens koncern.
Väsentliga ändringar av storleken på den centrala motpartens kapital.
Ändringar som rör organisationen, den högsta ledningen, processer och system, om ändringarna har en väsentlig inverkan på styrning eller riskhantering.
En förteckning över den centrala motpartens clearingmedlemmar.
Uppgifter om de myndigheter som deltar i tillsynen av den centrala motparten, inklusive eventuella ändringar av deras ansvarsområden.
Information om alla väsentliga hot mot den centrala motpartens förmåga att uppfylla kraven i förordning (EU) nr 648/2012, samt relevanta delegerade förordningar och genomförandeförordningar.
Problem som kan få avsevärda spridningseffekter.
Faktorer som tyder på att smittorisken kan vara hög.
Väsentliga förändringar av den centrala motpartens finansiella ställning.
Tidiga varningssignaler om potentiella likviditetsproblem eller svikliga förfaranden.
Medlemmars obestånd och eventuella uppföljningsåtgärder.
Sanktioner och exceptionella tillsynsåtgärder.
Rapporter om problem att utföra tjänsterna, incidenter och korrigerande åtgärder som har vidtagits.
Regelbundna uppgifter om den centrala motpartens verksamhet vars omfattning och frekvens ska fastställas i den skriftliga överenskommelse som avses i artikel 2.
Sammanfattning av viktiga affärsidéer, till exempel nya produkter eller tjänster.
Ändringar av den centrala motpartens riskmodell, stresstester och utfallstester.
I förekommande fall, ändringar av den centrala motpartens samverkansöverenskommelser.
Varje ändring av den centrala motpartens arrangemang för utkontraktering av central verksamhet kopplad till riskhantering.
Ändringar av den centrala motpartens deltagandekrav, modeller för clearingmedlemskap och modeller för kontoseparering.
Ändringar av den centrala motpartens förfaranden för obestånd, och rapporter om de test av sina förfaranden för obestånd som den centrala motparten utför i enlighet med artikel 49.2 i förordning (EU) nr 648/2012.
Ändringar av den centrala motpartens betalnings- och avvecklingsarrangemang.
Artikel 5a
Kollegiets synpunkter på översyn och utvärdering
Artikel 6
Frivillig uppgiftsfördelning och delegering av uppgifter
Vid särskild delegering och frivilligt överlåtande av uppgifter ska parterna enas om närmare villkor som ska omfatta åtminstone följande områden:
Exakt vilken verksamhet inom tydligt angivna områden som ska överlåtas eller delegeras.
Vilka förfaranden och processer som ska tillämpas.
Varje parts roll och ansvarsområden.
Vilken typ av information som ska utbytas mellan parterna.
Artikel 7
Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.
Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.