EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 01998R1165-20120621

Consolidated text: Rådets förordning (EG) nr 1165/98 av den 19 maj 1998 om konjunkturstatistik

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1998/1165/2012-06-21

01998R1165 — SV — 21.06.2012 — 008.003


Den här texten är endast avsedd som ett dokumentationshjälpmedel och har ingen rättslig verkan. EU-institutionerna tar inget ansvar för innehållet. De autentiska versionerna av motsvarande rättsakter, inklusive ingresserna, publiceras i Europeiska unionens officiella tidning och finns i EUR-Lex. De officiella texterna är direkt tillgängliga via länkarna i det här dokumentet

►B

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1165/98

av den 19 maj 1998

om konjunkturstatistik

(EGT L 162 5.6.1998, s. 1)

Ändrad genom:

 

 

Officiella tidningen

  nr

sida

datum

 M1

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1882/2003 av den 29 september 2003

  L 284

1

31.10.2003

►M2

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1158/2005 av den 6 juli 2005

  L 191

1

22.7.2005

►M3

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1503/2006 av den 28 september 2006

  L 281

15

12.10.2006

►M4

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1893/2006 av den 20 december 2006

  L 393

1

30.12.2006

►M5

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 1178/2008 av den 28 november 2008

  L 319

16

29.11.2008

►M6

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 329/2009 av den 22 april 2009

  L 103

3

23.4.2009

►M7

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 596/2009 av den 18 juni 2009

  L 188

14

18.7.2009

►M8

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 461/2012 av den 31 maj 2012

  L 142

26

1.6.2012




▼B

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1165/98

av den 19 maj 1998

om konjunkturstatistik



Artikel 1

Almänna syften

1.  Målet med denna förordning är att fastställa en gemensam ram för utarbetandet av kortperiodisk gemenskapsstatistik om konjunkturutvecklingen.

2.  Statistiken omfattar uppgifter (variabler) som är nödvändiga för att skapa en enhetlig grundval för analysen av den kortsiktiga utvecklingen av utbud och efterfrågan, produktionsfaktorer och priser.

Artikel 2

Räckvidd

▼M4

1.  Denna förordning skall tillämpas på all verksamhet på marknaden som anges i avdelningarna B–N och P–S i Europeiska gemenskapens statistiska näringsgrensindelning (Nace rev. 2).

▼B

2.  Statistika enheter av de olika typer som anges i avsnitt I i bilagan till förordning (EEG) nr 696/93 och som klassificeras under någon av de aktiviteter som anges i punkt 1 skall omfattas av den här förordningen. Användningen av särskilda enheter för sammanställning av statistik specificeras i bilagorna till den här förordningen.

Artikel 3

Bilagor

1.  De särskilda kraven för variablerna beskrivs i bilagorna.

2.  Följande uppgifter fastställs när så är nödvändigt i varje bilaga:

a) 

De särskilda verksamheter för vilka det skall sammanställas statistik.

b) 

De olika typer av statistiska enheter som skall användas för sammanställningen av statistiken.

c) 

Förteckningar över variabler.

d) 

Variablernas form.

e) 

Variablernas referensperiod.

f) 

Variablernas grad av noggrannhet.

g) 

Tidsfristerna för översändning av uppgifter.

h) 

Förteckning över frivilliga pilotundersökningar.

i) 

Den första referensperioden.

j) 

Längden på den övergångsperiod som kan beviljas.

Artikel 4

Insamling av uppgifter

1.  Medlemsstaterna skall erhålla de uppgifter som är nödvändiga för att sammanställa de variabler som anges i bilagorna.

2.  Medlemsstaterna får, med tillämpning av principen om administrativ förenkling, skaffa sig de uppgifter som är nödvändiga genom att kombinera följande olika källor:

a) 

Obligatoriska undersökningar: rättsliga enheter enligt definitionen i förfordning (EEG) nr 696/93, som de statistiska enheter som medlemsstaterna anlitar tillhör eller är sammansatta av, skall vara skyldiga att i rätt tid lämna korrekta och fullständiga uppgifter.

b) 

Andra lämpliga källor, däribland administrativa uppgifter.

c) 

Lämpliga statistiska skattningsförfaranden.

▼M7

d) 

Deltagande i de europeiska stickprovsundersökningar som samordnas av Eurostat i syfte att utarbeta europeiska skattningar.

De undersökningar som nämns i första stycket ska omfatta de uppgifter som avses i bilagorna. Bestämmelser om hur de ska godkännas och genomföras ska antas av kommissionen. Dessa åtgärder, som avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning, bland annat genom att komplettera den, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 18.3.

Europeiska stickprovsundersökningar ska genomföras när nationella stickprovsundersökningar inte motsvarar EU:s krav. Medlemsstaterna får dessutom välja att delta i europeiska stickprovsundersökningar när sådana undersökningar ger möjligheter att avsevärt minska kostnaden för det statistiska systemet eller företagens arbetsbörda till följd av EU:s krav. Genom att delta i en europeisk stickprovsundersökning uppfyller en medlemsstat villkoren för tillhandahållande av den berörda variabeln i enlighet med en sådan undersöknings syfte. De europeiska stickprovsundersökningarna får ange villkoren, graden av noggrannhet och tidsfristerna för översändning av uppgifter.

▼M2

Obligatoriska undersökningar skall genomföras för att ta fram uppgifter som inte redan är tillgängliga (inom den begärda tidsfristen) i andra källor, till exempel register. Undersökningarna skall genomföras med hjälp av elektroniska och webbaserade frågeformulär i förekommande fall.

▼B

3.  Medlemsstaterna och kommissionen skall inom sina respektive behörighetsområden främja förutsättningar för att öka användningen av elektronisk insamling och automatisk bearbetning av uppgifter.

Artikel 5

Frekvens

Samtliga variabler skall framställas mer än en gång per år. Frekvensen för varje variabel anges i bilagorna.

Artikel 6

Grad av noggrannhet

Variablerna skall framställas i enlighet med de gällande klassificeringarna med den grad av noggrannhet som anges i bilagorna.

Artikel 7

Bearbetning

Medlemsstaterna skall bearbeta de fullständiga uppgifter som de har skaffat sig i enlighet med artikel 4.2 till jämförbara variabler enligt de regler som fastställs i bilagorna. Medlemsstaterna skall också ta hänsyn till den vägledning som ges i den rådgivande metodhandbok som avses i artikel 12.

Artikel 8

Översändning

Medlemsstaterna skall översända de variabler som anges i artikel 7, inbegripet uppgifter som är skyddade mot obehörig insyn, till Eurostat på elektronisk väg eller på andra lämpliga sätt inom en tidsfrist efter utgången av referensperioden som fastställs i bilagorna. Variablerna skall under alla omständigheter översändas till kommissionen (Eurostat) senast samma dag som den nationella myndigheten offentliggör dem.

Artikel 9

Behandeling av konfidentiella uppgifter

Behandlingen av konfidentiella uppgifter samt översändning av sådana uppgifter som anges i artikel 8 skall utföras i enlighet med de gällande gemenskapsbestämmelser som rör insynsskydd för vissa statistiska uppgifter.

Artikel 10

Kvalitet

1.  Medlemsstaterna skall säkerställa att de översända variablerna avspeglar alla anheterna i populationen. De uppgifter som har skaffats i enlighet med artikel 4.2 skall därför omfatta så många enheter som behövs för att säkerställa en tillräcklig hög grad av representativitet.

2.  Varje medlemsstat skall mäta variablernas kvalitet i enlighet med gemensamma kriterier.

▼M2

3.  Variablernas kvalitet skall kontrolleras regelbundet genom att jämföras med andra statistiska uppgifter. Jämförelsen skall göras av de enskilda medlemsstaterna och kommissionen (Eurostat). Dessutom skall de kontrolleras med avseende på inbördes överensstämmelse.

4.  Kvaliteten skall utvärderas genom att fördelarna med att uppgifterna finns tillgängliga jämförs med kostnaderna för att samla in dem och den arbetsbörda detta medför för företagen, särskilt småföretagen. För denna utvärdering skall medlemsstaterna på kommissionens begäran översända nödvändiga uppgifter till kommissionen i enlighet med en gemensam europeisk metod utarbetad av kommissionen i nära samarbete med medlemsstaterna.

▼B

Artikel 11

Ändring av viktning och basår

1.  Medlemsstaterna skall, vid behov, ändra viktningssystemet för sammansatta index åtminstone vart femte år. De vikter som används i de ändrade viktningssystemen skall översändas till kommissionen senast tre år efter utgången av det nya basåret.

2.  Vart femte år skall medlemsstaterna ändra basåren för indexen och där använda de år som slutar på 0 eller 5 som basår. För samtliga index måste en övergång till det nya basåret göras inom tre år efter utgången av det nya basåret.

Artikel 12

Metodhandbok

▼M2

1.  Kommissionen skall, efter samråd med kommittén för det statistiska programmet, senast den 11 februari 2006 offentliggöra en rådgivande metodhandbok med förklaringar av reglerna i bilagorna samt vägledning för konjunkturstatistik.

▼B

2.  Denna handbok skall revideras med jämna mellanrum.

Artikel 13

Övergångsperiod och undantag

1.  Övergångsperioder på högst fem år räknat från den dag när den här förordningen träder i kraft får beviljas.

2.  Under övergångsperioderna får kommissionen bevilja undantag från bestämmelserna i den här förordningen om det är nödvändigt att genomföra omfattande anpassningar av de nationella statistiska systemen.

Artikel 14

Rapporter

1.  Medlemsstaterna skall på kommissionens begäran till kommissionen översända all relevant information avseende förordningens genomförande i medlemsstaterna.

▼M2

2.  Senast den 11 augusti 2008 och därefter vart tredje år skall kommissionen lägga fram en rapport för Europaparlamentet och rådet om den statistik som har sammanställts i enlighet med denna förordning, särskilt om dess relevans och kvalitet samt om översynen av indikatorerna. Rapporten skall även specifikt behandla kostnaderna för det statistiska systemet och arbetsbördan för företagen till följd av denna förordning i förhållande till dess fördelar. Den skall innehålla en redovisning av bästa praxis för att minska företagens arbetsbörda samt ange hur arbetsbördan och kostnaderna kan minskas.

▼B

Artikel 15

Samordning i medlemsstaterna

I samtliga medlemsstater skall en enda nationell myndighet samordna

1. 

översändningen av variabler (artikel 8),

2. 

kvalitetsutvärderingen (artikel 10),

3. 

översändningen av relevant information (artikel 14.1).

Artikel 16

Pilotundersökningar

1.  Kommissionen skall, i enlighet med förfarandet ►M7  i artikel 18.2 ◄ , inleda en rad frivilliga pilotundersökningar som skall genomföras av medlemsstaterna. Dessa pilotundersökningar beskrivs närmare i bilagorna.

2.  Pilotundersökningarna skall genomföras för att bedöma om det är relevant och möjligt att erhålla uppgifter, varvid fördelarna med att uppgifterna finns tillgängliga skall jämföras med kostnaderna för att samla in dem samt arbetsbördan för företagen.

3.  Kommissionen skall underrätta rådet om resultaten av pilotundersökningarna.

▼M7

Artikel 17

Tillämpningsföreskrifter

Kommissionen ska fastställa tillämpningsföreskrifter för den här förordningen, inbegripet åtgärder för anpassning till den ekonomiska och tekniska utvecklingen med avseende på insamling och statistisk bearbetning av uppgifter samt översändning av variabler. Härvid ska man beakta principen att åtgärdernas fördelar ska uppväga deras kostnader och principen att det inte krävs omfattande ytterligare resurser för varken medlemsstaterna eller företagen jämfört med de ursprungliga bestämmelserna i den här förordningen. Åtgärder för att genomföra denna förordning ska särskilt omfatta följande:

a) 

Användningen av särskilda enheter (artikel 2).

b) 

Uppdateringen av förteckningen över variabler (artikel 3).

c) 

Definitionen av och de lämpliga formerna för de översända variablerna (artikel 3).

d) 

Införande av europeiska stickprovsundersökningar (artikel 4).

e) 

Frekvensen för sammanställning av statistiken (artikel 5).

f) 

De nedbrytnings- och aggregeringsnivåer som ska tillämpas på variablerna (artikel 6).

g) 

Tidsfristerna för översändning (artikel 8).

h) 

Kriterierna för kvalitetsutvärdering (artikel 10).

i) 

Övergångsperioder (artikel 13.1).

j) 

Undantag som beviljas under övergångsperioderna (artikel 13.2).

k) 

Inledande av pilotundersökningar (artikel 16).

l) 

Det första basåret som ska tillämpas för tidsserien i Nace rev. 2.

m) 

För tidsserier före 2009 som ska rapporteras i enlighet med Nace rev. 2, detaljnivån, formen, den första referensperioden samt referensperioden.

De åtgärder som avses i led j och k ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande som avses i artikel 18.2.

De åtgärder som avses i led a–i samt l och m och som avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning, bland annat genom att komplettera den, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 18.3.

Artikel 18

Kommittéförfarande

1.  Kommissionen ska biträdas av den kommitté för det statistiska programmet som inrättats genom rådets beslut 89/382/EEG, Euratom ( 1 ).

2.  När det hänvisas till denna punkt ska artiklarna 5 och 7 i rådets beslut 1999/468/EG ( 2 ) tillämpas, med beaktande av bestämmelserna i artikel 8 i det beslutet.

Den tid som avses i artikel 5.6 i beslut 1999/468/EG ska vara tre månader.

3.  När det hänvisas till denna punkt ska artikel 5a.1–5a.4 och artikel 7 i beslut 1999/468/EG tillämpas, med beaktande av bestämmelserna i artikel 8 i det beslutet.

▼B

Artikel 19

Bestämmelser om upphävande

Direktiv 72/211/EEG och direktiv 78/166/EEG skall upphävas.

Artikel 20

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.




BILAGA A

INDUSTRI

▼M7

a)   Räckvidd

Denna bilaga gäller alla näringsgrenar i avdelningarna B–E i Nace Rev. 2 respektive alla produkter i avdelningarna B–E i CPA. Några uppgifter krävs inte för 37, 38.1, 38.2 och 39 i Nace Rev. 2. Förteckningen över näringsgrenar och grupperingar av näringsgrenar får ändras av kommissionen. Dessa åtgärder, som avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning genom att komplettera den, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 18.3.

▼B

b)   Observationsenhet

1) 

Om inte annat anges i punkt 2 eller beslutas på annat sätt i enlighet med förfarandet i punkt 3 är observationsenheten för alla variabler i denna bilaga verksamhetsenheten.

2) 

För företag som har få sysselsatta i sidoverksamheter får arbetsstället eller företaget användas som observationsenhet.

▼M7

3) 

Användningen av andra observationsenheter får beslutas av kommissionen. Dessa åtgärder, som avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning genom att komplettera den, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 18.3.

▼B

c)   Förteckning över variabler

1) 

Statistiken i denna bilaga omfattar följande variabler:



Variabel

Namn

110

Produktion

120

Omsättning

121

Inhemsk omsättning

122

Exportomsättning

▼M8 —————

▼B

210

Antal sysselsatta

220

Antal utförda arbetstimmar

230

Bruttolöner

310

Producentpriser

311

Producentpriser på inhemsk marknad

312

Producentpriser på exportmarknad

▼M2

340

Importpriser

▼M2

2) 

Uppgifter om producentpriser på exportmarknad (312) och importpriser (340) får sammanställas på grundval av enhetsvärden för produkter från utrikeshandel eller andra källor endast om detta inte medför någon betydande kvalitetsförsämring jämfört med de specifika prisuppgifterna. ►M7  Kommissionen ska fastställa villkoren för att garantera nödvändig datakvalitet. Dessa åtgärder, som avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning genom att komplettera den, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 18.3. ◄

▼M8 —————

▼M7

4) 

Räknat från inledningen av den första referensperioden får uppgifter om antal sysselsatta (210) uppskattas med hjälp av antalet anställda (211). Denna uppskattning får göras för en period på fem år räknat från den dag då förordningen träder i kraft. Denna period ska förlängas med ytterligare högst fem år om inte annat beslutas av kommissionen. Dessa åtgärder, som avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning genom att komplettera den, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 18.3.

▼B

5) 

Med ”inhemsk” avses den aktuella medlemsstatens territorium.

▼M4

6) 

Uppgifterna om produktion (110) krävs inte för huvudgrupp 36 och grupperna 35.3 och 38.3 i Nace rev. 2.

7) 

Uppgifterna om omsättning (120–122) krävs inte för avdelningarna D och E i Nace rev. 2.

▼M8 —————

▼M4

9) 

Några uppgifter om variablerna (210, 220, 230) krävs inte för grupp 38.3 i Nace rev. 2.

▼M5

10) 

Uppgifter om producentpriser och importpriser (310, 311, 312 och 340) krävs inte för följande grupper eller undergrupper i Nace rev. 2 respektive CPA: 07.21, 24.46, 25.4, 30.1, 30.3, 30.4 och 38.3. Uppgifter om importpriser (340) krävs inte heller för huvudgrupperna 09, 18, 33 och 36 i CPA. ►M7  Förteckningen över näringsgrenar får ändras av kommissionen. Dessa åtgärder, som avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning genom att komplettera den, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 18.3. ◄

11) 

Variabeln importpriser (340) ska beräknas på grundval av produkter enligt CPA. De importerande verksamhetsenheterna får vara klassificerade inom en sektor som inte ingår i avdelningarna B–D i Nace rev. 2.

▼B

d)   Form

▼M2

1) 

Samtliga variabler skall översändas i icke-korrigerad form i den mån de finns tillgängliga.

▼M7

2) 

Variablerna produktion (110) och antal utförda arbetstimmar (220) ska dessutom översändas korrigerat för antalet arbetsdagar.

När andra variabler är påverkade av antalet arbetsdagar får medlemsstaterna även översända dessa korrigerade för antalet arbetsdagar. Förteckningen över variabler som ska utarbetas korrigerade för antalet arbetsdagar får ändras av kommissionen. Dessa åtgärder, som avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning genom att komplettera den, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 18.3.

▼M2

3) 

Medlemsstaterna får dessutom översända säsongskorrigerade variabler och variabler i form av cykliska förlopp. Endast om uppgifterna inte översänds i denna form får kommissionen (Eurostat) utarbeta och offentliggöra säsongskorrigerade serier och tendenser för dessa variabler.

4) 

Variablerna 110, 310, 311, 312 och 340 skall översändas som index. Alla andra variabler skall översändas antingen som index eller som absoluta tal.

▼B

e)   Referensperiod

Följande referensperioder skall gälla:



Variabel

Referensperiod

110

månad

120

månad

121

månad

122

månad

▼M8 —————

▼B

210

åtminstone kvartal

220

åtminstone kvartal

230

åtminstone kvartal

310

månad

311

månad

312 eller 313

månad

▼M2

340

månad

▼B

f)   Grad av noggrannhet

▼M4

1) 

Alla variabler, utom variabeln importpriser (340), skall översändas för nivåerna avdelning (en bokstav) och tvåsiffrig huvudgrupp i Nace rev. 2. Variabeln 340 skall rapporteras för nivåerna avdelning (en bokstav) och tvåsiffrig huvudgrupp i CPA.

2) 

Dessutom skall för avdelning C i Nace rev. 2 produktionsindex (110) och producentprisindex (310, 311 och 312) översändas på tresiffriga och fyrsiffriga nivåer i Nace rev. 2. De översända indexen för produktion och producentpriser på tresiffriga och fyrsiffriga nivåer måste motsvara minst 90 % av det totala förädlingsvärdet för varje medlemsstat i avdelning C i Nace rev. 2 under ett givet basår. De medlemsstater vilkas totala förädlingsvärde i avdelning C i Nace rev. 2 under ett givet basår är mindre än 4 % av det totala värdet i Europeiska gemenskapen behöver inte översända variablerna med så hög grad av noggrannhet.

▼B

3) 

De variabler som översänds på tresiffriga nivåer i ►M4  Nace rev. 2 ◄ skall användas för att utarbeta aggregerade indikatorer på dessa nivåer för hela gemenskapen och för den grupp av medlemsstater som deltar i den gemensamma valutan. Dessa indikatorer får också spridas på tresiffriga och fyrsiffriga nivåer för enskilda medlemsstater och andra grupperingar av medlemsstater om de berörda medlemsstaterna har angett att uppgifterna är av tillräckligt god kvalitet.

▼M8

4) 

Dessutom ska alla variabler utom de som avser omsättning (120, 121 och 122) översändas för den totala industrin i avdelningarna B–E i Nace rev. 2 och de industriella huvudgrupperna enligt kommissionens förordning (EG) nr 586/2001 ( 3 ).

▼M4

5) 

Variablerna för omsättning (120, 121 och 122) skall översändas för den totala industrin i avdelningarna B och C i Nace rev. 2 och de industriella huvudgrupperna, med undantag för den industriella huvudgruppen för energirelaterad verksamhet.

▼M8 —————

▼M5

7) 

Variabeln importpriser (340) ska översändas för samtliga industriprodukter, avdelningarna B–D i CPA och de industriella huvudgrupperna enligt förordning (EG) nr 586/2001, ändrad genom förordning (EG) nr 656/2007, på grundval av produktgrupper i CPA. Denna variabel behöver inte översändas av de medlemsstater som inte har infört euron som sin valuta.

▼M7

8) 

I fråga om variabeln importpriser (340) får kommissionen fastställa villkoren för tillämpning av en europeisk stickprovsundersökning enligt artikel 4.2 först stycket d. Dessa åtgärder, som avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning genom att komplettera den, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 18.3.

▼M8

9) 

Variablerna för exportmarknader (122 och 312) ska översändas med uppdelning på länder i och utanför euroområdet. Uppdelningen ska tillämpas på den totala industrin i avdelningarna B–E i Nace rev. 2, de industriella huvudgrupperna samt nivåerna avdelning (en bokstav) och tvåsiffrig huvudgrupp i Nace rev. 2. Uppgifter om Nace rev. 2 D och E krävs inte för variabel 122. Vidare ska variabeln importpriser (340) översändas med uppdelning på länder i och utanför euroområdet. Uppdelningen ska tillämpas på den totala industrin i avdelningarna B–E i CPA, de industriella huvudgrupperna samt nivåerna avdelning (en bokstav) och tvåsiffrig huvudgrupp i CPA. För uppdelningen på länder i och utanför euroområdet får kommissionen fastställa villkoren för tillämpning av en europeisk stickprovsundersökning enligt artikel 4.2 första stycket d. Dessa åtgärder, som avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning genom att komplettera den, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 18.3. I en europeisk stickprovsundersökning får räckvidden för variabeln importpriser begränsas till att endast omfatta import av produkter från länder utanför euroområdet. Uppdelningen på länder i och utanför euroområdet för variablerna 122, 312 och 340 behöver inte tillämpas av de medlemsstater som inte har infört euron som sin valuta.

▼M5

10) 

De medlemsstater vars totala förädlingsvärde i avdelningarna B, C, D och E i Nace rev. 2 (respektive avdelningarna B, C och D i CPA för importpriser) under ett givet basår utgör mindre än 1 % av det totala förädlingsvärdet i Europeiska gemenskapen behöver endast översända uppgifter för total industri, industriella huvudgrupper och avdelning i Nace rev. 2 eller avdelning i CPA.

▼B

g)   Tidsfrister för översändning av uppgifter

1) 

Variablerna skall översändas enligt följande tidsfrister efter utgången av referensperioden:



Variabel

Tidsfrister

▼M2

110

1 månad och 10 kalenderdagar

▼B

120

2 månader

121

2 månader

122

2 månader

▼M8 —————

▼M2

210

2 månader

▼B

220

3 månader

230

3 månader

310

1 månad och 15 kalenderdagar

311

1 månad och 5 kalenderdagar

312

1 månad och 5 kalenderdagar

313

1 månad och 15 kalenderdagar

▼M2

340

1 månad och 15 kalenderdagar

▼M4

2) 

Tidsfristen får förlängas med upp till 15 kalenderdagar för nivåerna grupp och undergrupp i Nace rev. 2 eller grupp och undergrupp i CPA. För de medlemsstater vilkas förädlingsvärde i avdelningarna B, C, D och E i Nace rev. 2 under ett givet basår är mindre än 3 % av det totala förädlingsvärdet i Europeiska gemenskapen får tidsfristen förlängas med upp till 15 kalenderdagar för uppgifter om total industri, industriella huvudgrupper, avdelningar och huvudgrupper i Nace rev. 2 eller avdelningar och huvudgrupper i CPA.

▼B

h)   Pilotundersökningar

Pilotundersökningarna skall prioriteras på följande sätt:

1) 

Bedömning av möjligheterna att översända uppgifterna tidigare.

▼M2 —————

▼B

4) 

Insamling av kortperiodiska uppgifter om företags födelse och död.

5) 

Framställning av uppgifter om sysselsättningen månadsvis.

6) 

Insamling av uppgifter om lager.

7) 

Tillhandahållande av uppgifter om fler verksamheter än de som förtecknas i avdelning c. 6-9.

8) 

Insamling av kortperiodiska uppgifter om investeringar.

9) 

Insamling av uppgifter om orderstockar.

i)   Första referensperioden

Den första referensperioden för vilken alla variabler skall översändas är för uppgifter per månad januari 1998 och för uppgifter per kvartal första kvartalet 1998.

▼M2

Den första referensperioden för översändning av variabler avseende exportmarknader uppdelade på länder i och utanför euroområdet får inte vara senare än januari 2005.

Den första referensperioden för variabeln 340 får inte vara senare än januari 2006, om basåret är senast 2005.

▼M4

Den första referensperioden för vilken alla variabler skall översändas enligt Nace rev. 2 är för uppgifter per månad januari 2009 och för uppgifter per kvartal första kvartalet 2009.

▼B

j)   Övergångsperiod

1) 

För variablerna produktion (110), antalet sysselsatta och arbetade timmar (210 och 220), och producentpriser på den inhemska marknaden (311) får en övergångsperiod på högst tre år från och med den dag då förordningen träder i kraft beviljas i enlighet med förfarandet i ►M7  artikel 18.2 ◄ . Denna övergångsperiod kan förlängas med ytterligare två år i enlighet med förfarandet i ►M7  artikel 18.2 ◄ .

2) 

För alla övriga variabler får en övergångsperiod på högst fem år från och med den dag då förordningen träder i kraft beviljas i enlighet med förfarandet i ►M7  artikel 18.2 ◄ .

▼M8

3) 

En övergångsperiod som upphör den 11 augusti 2007 får beviljas i enlighet med förfarandet i artikel 18.2 för variabeln 340 och uppdelningen på länder i och utanför euroområdet för variablerna 122, 312 och 340.

▼M2

4) 

En övergångsperiod som upphör den 11 augusti 2007 får beviljas för ändring av tidsfrister för översändning av uppgifter för variabeln 110 i enlighet med förfarandet i ►M7  artikel 18.2 ◄ .

5) 

En övergångsperiod som upphör den 11 augusti 2006 får beviljas för ändring av tidsfrister för översändning av uppgifter för variabeln 210 i enlighet med förfarandet i ►M7  artikel 18.2 ◄ .

▼B




BILAGA B

BYGGNADSVERKSAMHET

▼M4

a)   Räckvidd

Denna bilaga gäller alla näringsgrenar i avdelning F i Nace rev. 2.

▼B

b)   Observationsenhet

1. 

Om inte annat anges i punkterna 2 eller 3 eller beslutas på annat sätt i enlighet med förfarandet i punkt 4 är observationsenheten för alla variabler i denna bilaga verksamhetsenheten.

2. 

För företag som har få sysselsatta i sidoverksamheter får arbetsstället eller företaget användas som observationsenhet.

3. 

Vid behov kan statistiken erhållas från uppgifter som ges i enlighet med klassificeringen av byggnadsverksamhet (CC).

▼M7

4. 

Användningen av andra observationsenheter får beslutas av kommissionen. Dessa åtgärder, som avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning genom att komplettera den, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 18.3.

▼B

c)   Förteckning över variabler

1. 

Statistiken i denna bilaga omfattar följande variabler:



Variabel

Namn

110

Produktion

115

Produktion av byggnader

116

Produktion av anläggningar

▼M3 —————

▼B

210

Antal sysselsatta

220

Antal utförda timmar

230

Bruttolöner

320

Byggnadskostnader

321

Materialkostnader

322

Arbetskraftskostnader

411

Byggnadslov: antal bostäder

412

Byggnadslov: användbar golvyta i m2 eller alternativt mått på storleken

▼M3 —————

▼M7

3. 

Räknat från inledningen av den första referensperioden får uppgifter om antal sysselsatta (210) uppskattas med hjälp av antalet anställda (211). Denna uppskattning får göras för en period på fem år räknat från den dag då förordningen träder i kraft. Denna period ska förlängas med ytterligare högst fem år om inte annat beslutas av kommissionen. Dessa åtgärder, som avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning genom att komplettera den, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 18.3.

▼M3 —————

▼M2

5. 

Endast om variablerna för byggnadskostnader (320, 321 och 322) inte är tillgängliga får de uppskattas med hjälp av variabeln producentpriser (310). Detta skall vara tillåtet fram till den 11 augusti 2010.

▼M2

6. 

Medlemsstaterna skall genomföra undersökningar som inleds av kommissionen och utformas i samråd med medlemsstaterna. Undersökningarna skall, med beaktande av fördelarna med uppgiftsinsamlingen i förhållande till kostnaderna för insamling och arbetsbördan för företagen, syfta till att

a) 

bedöma möjligheten av en kvartalsvis variabel för producentpriser (310) inom byggnadsverksamhet,

b) 

utforma en lämplig metod för uppgiftsinsamling och indexberäkning.

Kommissionen skall senast den 11 augusti 2006 föreslå en definition av variabeln producentpriser.

Medlemsstaterna skall senast den 11 augusti 2007 lämna en rapport till kommissionen om undersökningarnas resultat.

▼M7

Kommissionen ska senast den 11 augusti 2008 besluta om huruvida artikel 17 b ska åberopas för att ersätta variabeln byggnadskostnader med variabeln producentpriser med verkan från basåret 2010. Dessa åtgärder, som avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning genom att komplettera den, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 18.3.

▼B

d)   Form

▼M2

1. 

Samtliga variabler skall översändas i icke-korrigerad form i den mån de finns tillgängliga.

▼M7

2. 

Variablerna produktion (110, 115 och 116) och antal utförda arbetstimmar (220) ska dessutom översändas korrigerat för antalet arbetsdagar. När andra variabler är påverkade av antalet arbetsdagar får medlemsstaterna även översända dessa korrigerade för antalet arbetsdagar. Förteckningen över variabler som ska utarbetas korrigerade för antalet arbetsdagar får ändras av kommissionen. Dessa åtgärder, som avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning genom att komplettera den, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 18.3.

▼M2

3. 

Medlemsstaterna får dessutom översända säsongskorrigerade variabler och variabler i form av cykliska förlopp. Endast om uppgifterna inte översänds i dessa former får kommissionen (Eurostat) utarbeta och offentliggöra säsongskorrigerade serier och tendenser för dessa variabler.

4. 

Variablerna 110, 115, 116, 320, 321 och 322 skall översändas som index. Variablerna 411 och 412 skall översändas som absoluta tal. Alla andra variabler skall översändas antingen som index eller som absoluta tal.

▼B

e)   Referensperioder

▼M2

En referensperiod på en månad skall användas för variablerna 110, 115 och 116. En referensperiod på åtminstone ett kvartal skall användas för alla andra variabler i denna bilaga.

▼M3

De medlemsstater vilkas förädlingsvärde i avdelning F i ►M4  Nace rev. 2 ◄ under ett givet basår motsvarar mindre än 2 % av det totala förädlingsvärdet i Europeiska gemenskapen behöver endast använda en referensperiod på ett kvartal för variablerna 110, 115 och 116.

▼B

f)   Grad av noggrannhet

▼M4

1. 

Variablerna 110, 210, 220 och 230 skall översändas för minst avdelningsnivå i Nace rev. 2.

2. 

Variablerna för orderingång (130, 135 och 136) krävs endast för grupp 41.2 och huvudgrupp 42 i Nace rev. 2.

▼B

3. 

Variablerna byggnadskostnader (320-322) krävs endast för nya bostadshus utom bostäder för gruppboende.

4. 

Variabeln byggnadslov (411) omfattar endast nya bostadshus (utom bostäder för gruppboende) och skall uppdelas på

i) 

enfamiljshus,

ii) 

två- och flerfamiljshus.

5. 

Variabeln byggnadslov (412) omfattar endast byggnader och skall uppdelas på

i) 

enfamiljshus,

ii) 

två- och flerfamiljshus,

iii) 

bostäder för gruppboende,

iv) 

kontorsbyggnader,

v) 

övriga byggnader.

▼M2

6. 

De medlemsstater vilkas förädlingsvärde i avdelning F i ►M4  Nace rev. 2 ◄ under ett givet basår motsvarar mindre än 1 % av det totala förädlingsvärdet i Europeiska gemenskapen behöver endast översända uppgifter för total byggnadsverksamhet (nivån avdelning i ►M4  Nace rev. 2 ◄ ).

▼B

g)   Tidsfrister för översändande av uppgifter

1. 

Variablerna skall översändas enligt följande tidsfrister efter utgången av referensperioden:



Variabel

Tidsfrist

▼M2

110

1 månad och 15 kalenderdagar

115

1 månad och 15 kalenderdagar

116

1 månad och 15 kalenderdagar

▼M3 —————

▼M2

210

2 månader

▼B

220

3 månader

230

3 månader

320

3 månader

321

3 månader

322

3 månader

411

3 månader

412

3 månader

2. 

Tidsfristen får vara högst 15 kalenderdagar längre för de medlemsstater vars totala förädlingsvärde i avdelning F i ►M4  Nace rev. 2 ◄ under ett givet basår utgör mindre än 3 % av det totala förädlingsvärdet för gemenskapen.

h)   Pilotundersökningar

Pilotundersökningar skall prioriteras på följande sätt:

▼M2 —————

▼B

2. 

Uppdelning av produktionen (110) i nybyggnad samt reparations- och underhållsarbeten.

▼M2 —————

▼B

4. 

Uppdelning av variablerna 210, 220 och 230 i byggnadsverksamhet och anläggningsverksamhet.

5. 

Tillhandahållande av uppgifter om kostnader (320-322) för annan byggnadsverksamhet än bostadsbyggande samt för reparations- och underhållsarbeten.

6. 

Uppdelning av byggnadsproduktion (115) i bostäder och övriga byggnader.

7. 

Tillhandahållande av kortperiodiska uppgifter om investeringar.

8. 

Tillhandahållande av kortperiodiska uppgifter om företags födelse och död.

i)   Första referensåret

Den första referensperioden för vilken alla variabler skall översändas är för uppgifter per månad januari 1998 och för uppgifter per kvartal det första kvartalet 1998.

▼M2

Den första referensperioden för översändning av variablerna 110, 115 och 116 med en referensperiod på en månad skall vara senast januari 2005.

▼M4

Den första referensperioden för vilken alla variabler skall översändas enligt Nace rev. 2 är för uppgifter per månad januari 2009 och för uppgifter per kvartal första kvartalet 2009.

▼B

j)   Övergångsperiod

1. 

För variablerna produktion (110) och antalet sysselsatta och antalet arbetade timmar (210 och 220) får en övergångsperiod på högst tre år från och med den dag då förordningen träder i kraft beviljas i enlighet med förfarandet i ►M7  artikel 18.2 ◄ . Denna övergångsperiod kan förlängas med ytterligare två år i enlighet med förfarandet i ►M7  artikel 18.2 ◄ .

2. 

För alla övriga variabler får en övergångsperiod på högst fem år, från och med den dag då förordningen träder i kraft, beviljas i enlighet med förfarandet i ►M7  artikel 18.2 ◄ .

▼M2

3. 

En övergångsperiod som upphör den 11 augusti 2007 får i enlighet med förfarandet i ►M7  artikel 18.2 ◄ beviljas för ändring av referensperioden för variablerna 110, 115 och 116.

4. 

En övergångsperiod som upphör den 11 augusti 2007 får i enlighet med förfarandet i ►M7  artikel 18.2 ◄ beviljas för ändring av tidsfrister för översändning av uppgifter för variablerna 110, 115, 116 och 210.

▼B




BILAGA C

DETALJHANDEL OCH REPARATION

▼M4

a)   Räckvidd

Denna bilaga gäller alla näringsgrenar i huvudgrupp 47 i Nace rev. 2.

▼B

b)   Observationsenhet

1. 

Observationsenheten för alla variabler i denna bilaga är företaget.

▼M7

2. 

Användningen av andra observationsenheter får beslutas av kommissionen. Dessa åtgärder, som avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning genom att komplettera den, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 18.3.

▼B

c)   Förteckning över variabler

1. 

Statistiken i den här bilagan omfattar följande variabler:



Variabel

Namn

120

Omsättning

210

Antal sysselsatta

▼M6

220

Antal utförda timmar

230

Bruttolöner

▼B

330

Försäljningspris (deflator)

2. 

Uppgifter om försäljningsvolymen (123) får framställas i stället för uppgifter om försäljningspris (330).

▼M7

3. 

Räknat från inledningen av den första referensperioden får uppgifter om antal sysselsatta (210) uppskattas med hjälp av antalet anställda (211). Denna uppskattning får göras för en period på fem år räknat från den dag då förordningen träder i kraft. Denna period ska förlängas med ytterligare högst fem år om inte annat beslutas av kommissionen. Dessa åtgärder, som avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning genom att komplettera den, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 18.3.

▼M2

4. 

Medlemsstaterna skall genomföra undersökningar som inleds av kommissionen och utformas i samråd med medlemsstaterna. Undersökningarna skall, med beaktande av fördelarna med uppgiftsinsamlingen i förhållande till kostnaderna för insamling och arbetsbördan för företagen, syfta till att

a) 

bedöma möjligheten att översända en kvartalsvis variabel för antalet utförda timmar (220) i sektorn detaljhandel och reparation,

b) 

bedöma möjligheten att översända en kvartalsvis variabel för bruttolöner (230) i sektorn detaljhandel och reparation,

c) 

utforma en lämplig metod för uppgiftsinsamling och indexberäkning.

Medlemsstaterna skall senast den 11 augusti 2007 lämna en rapport till kommissionen om undersökningarnas resultat.

▼M7

Kommissionen ska senast den 11 augusti 2008 besluta om huruvida artikel 17 b ska åberopas för att inkludera variablerna antal utförda timmar (220) och bruttolöner (230) med verkan från basåret 2010. Dessa åtgärder, som avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning genom att komplettera den, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 18.3.

▼B

d)   Form

▼M2

1. 

Samtliga variabler skall översändas i icke-korrigerad form i den mån som de finns tillgängliga.

▼M7

2. 

Variablerna omsättning (120) och försäljningsvolym (123) ska också översändas korrigerade för antalet arbetsdagar. När andra variabler är påverkade av antalet arbetsdagar får medlemsstaterna även översända dessa korrigerade för antalet arbetsdagar. Förteckningen över variabler som ska utarbetas korrigerade för antalet arbetsdagar får ändras av kommissionen. Dessa åtgärder, som avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning genom att komplettera den, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 18.3.

▼B

3. 

Medlemsstaterna får dessutom översända säsongskorrigerade variabler och/eller variabler i form av cykliska förlopp. Endast om uppgifter inte översänds i dessa former får Eurostat framställa säsongskorrigerade serier och trender för dessa variabler.

4. 

Alla variabler skall översändas antingen som ett index eller som absoluta tal.

e)   Referensperiod

Följande referensperioder skall gälla:



Variabel

Referensperiod

120

månad

210

kvartal

▼M6

220

kvartal

230

kvartal

▼B

330 eller 123

månad

f)   Grad av noggrannhet

▼M6

1. 

Variablerna omsättning (120) och försäljningspris (deflator)/försäljningsvolym (330/123) ska översändas med den grad av noggrannhet som fastställs i punkterna 2 och 3. Variabeln antal sysselsatta (210) ska översändas med den grad av noggrannhet som fastställs i punkt 4. Variablerna antal utförda timmar (220) och bruttolöner (230) ska översändas för huvudgrupp 47 i Nace rev. 2.

▼M4

2. 

Noggrannhet när det gäller regruppering i undergrupper och grupper i Nace rev. 2:

undergrupp 47.11

undergrupp 47.19

grupp 47.2

grupp 47.3

summan av undergrupperna (47.73, 47.74 och 47.75)

summan av undergrupperna (47.51, 47.71 och 47.72)

summan av undergrupperna (47.43, 47.52, 47.54, 47.59 och 47.63)

summan av undergrupperna (47.41, 47.42, 47.53, 47.61, 47.62, 47.64, 47.65, 47.76, 47.77 och 47.78)

undergrupp 47.91.

3. 

Aggregerade nivåer när det gäller regruppering i undergrupper och grupper i Nace rev. 2:

summan av undergrupp 47.11 och grupp 47.2

summan av undergrupp 47.19 och grupperna 47.4, 47.5, 47.6, 47.7, 47.8 och 47.9

huvudgrupp 47

huvudgrupp 47 exkl. 47.3

4. 

Huvudgrupp 47

Huvudgrupp 47 exkl. 47.3

5. 

De medlemsstater vilkas omsättning inom huvudgrupp 47 i Nace rev. 2 under ett givet basår är mindre än 1 % av den totala omsättningen i Europeiska gemenskapen behöver endast sända variablerna omsättning (120) och försäljningspris (deflator)/försäljningsvolym (330/123) med den grad av noggrannhet som fastställs i punkt 3.

▼B

g)   Tidsfrister för översändning av uppgifter

▼M4

1. 

Variablerna omsättning (120) och försäljningspris (deflator)/försäljningsvolym (330/123) skall översändas inom två månader med den grad av noggrannhet som anges i punkt 2 i avsnitt f i denna bilaga. Tidsfristen får förlängas med upp till 15 dagar för de medlemsstater vilkas omsättning inom huvudgrupp 47 i Nace rev. 2 under ett givet basår är mindre än 3 % av den totala omsättningen i Europeiska gemenskapen.

▼M7

2. 

Variablerna omsättning (120) och försäljningspris (deflator)/försäljningsvolym (330/123) ska översändas inom en månad med den grad av noggrannhet som anges i punkt 3 i avsnitt f i denna bilaga. Medlemsstaterna får i fråga om variablerna omsättning (120) och försäljningspris (deflator)/försäljningsvolym (330/123) välja att delta med bidrag i enlighet med fördelningen i en europeisk stickprovsundersökning i enlighet med artikel 4.2 först stycket d. Villkoren för fördelningen ska fastställas av kommissionen. Dessa åtgärder, som avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning genom att komplettera den, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 18.3.

▼M6

3. 

Variabeln antal sysselsatta (210) ska översändas inom två månader efter referensperiodens utgång. Tidsfristen får förlängas med upp till 15 dagar för de medlemsstater vars omsättning inom huvudgrupp 47 i Nace rev. 2 under ett givet basår utgör mindre än 3 % av den totala omsättningen i Europeiska gemenskapen. Variablerna antal utförda timmar (220) och bruttolöner (230) ska översändas inom tre månader efter referensperiodens utgång.

▼B

h)   Pilotundersökningar

Pilotundersökningarna skall prioriteras på följande sätt:

1. 

Tillhandahållande av en mer detaljerad uppdelning av verksamheten.

▼M2 —————

▼B

3. 

Insamling av uppgifter om antalet anställda.

▼M2 —————

▼B

5. 

Användning av verksamhetsenheten som observationsenhet.

6. 

Insamling av kortperiodiska uppgifter om företags födelse och död.

i)   Första referensperioden

Den första referensperioden för vilken alla variabler skall översändas är för uppgifter per månad januari 1998 och för uppgifter per kvartal första kvartalet 1998.

▼M4

Den första referensperioden för vilken alla variabler skall översändas enligt Nace rev. 2 är för uppgifter per månad januari 2009 och för uppgifter per kvartal första kvartalet 2009.

▼M6

Den första referensperioden för variablerna antal utförda timmar (220) och bruttolöner (230) är senast första kvartalet 2010 med verkan från införandet av basåret 2010 under 2013.

▼B

j)   Övergångsperiod

1. 

För variabeln antalet sysselsatta (210) får en övergångsperiod på högst tre år beviljas i enlighet med förfarandet i ►M7  artikel 18.2 ◄ . Denna övergångsperiod kan förlängas med ytterligare två år i enlighet med förfarandet i ►M7  artikel 18.2 ◄ .

2. 

För variabeln omsättning (120) på den grad av noggrannhet som fastställs i avdelning f.3 får en övergångsperiod på högst två år beviljas i enlighet med förfarandet i ►M7  artikel 18.2 ◄ .

3. 

För variabeln omsättning (120) på den grad av noggrannhet som fastställs i avdelning f.2 och f.4 och försäljningspris/försäljningsvolym (330/123) får en övergångsperiod på högst fem år, räknat från den dag då förordningen träder i kraft, beviljas i enlighet med förfarandet i ►M7  artikel 18.2 ◄ .

▼M2

4. 

En övergångsperiod som upphör senast den 11 augusti 2006 får i enlighet med förfarandet i ►M7  artikel 18.2 ◄ beviljas för ändring av tidsfrister för översändning av uppgifter för variabeln 210.

▼B




BILAGA D

ANDRA TJÄNSTER

▼M4

a)   Räckvidd

Denna bilaga gäller alla näringsgrenar i huvudgrupperna 45 och 46 och avdelningarna H-N och P–S i Nace rev. 2.

▼B

b)   Observationsenhet

1. 

Observationsenheten för alla variabler i denna bilaga är företaget.

▼M7

2. 

Användningen av andra observationsenheter får beslutas av kommissionen. Dessa åtgärder, som avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning genom att komplettera den, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 18.3.

▼B

c)   Förteckning över variabler

1. 

Statistiken i denna bilaga omfattar följande variabler:



Variabel

Namn

120

Omsättning

210

Antal sysselsatta

▼M6

220

Antal utförda timmar

230

Bruttolöner

▼M2

310

Producentpriser

▼M7

2. 

Räknat från inledningen av den första referensperioden får uppgifter om antal sysselsatta (210) uppskattas med hjälp av antalet anställda (211). Denna uppskattning får göras för en period på fem år räknat från den dag då förordningen träder i kraft. Denna period ska förlängas med ytterligare högst fem år om inte annat beslutas av kommissionen. Dessa åtgärder, som avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning genom att komplettera den, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 18.3.

▼M2

3. 

Variabeln producentpriser (310) omfattar tjänster som tillhandahålls kunder som är företag eller personer som företräder företag.

4. 

Medlemsstaterna skall genomföra undersökningar som inleds av kommissionen och utformas i samråd med medlemsstaterna. Undersökningarna skall, med beaktande av fördelarna med uppgiftsinsamlingen i förhållande till kostnaderna för insamling och arbetsbördan för företagen, syfta till att

a) 

bedöma möjligheten av att översända en kvartalsvis variabel för antal utförda timmar (220) i sektorn för andra tjänster,

b) 

bedöma möjligheten av att översända en kvartalsvis variabel för bruttolöner (230) i sektorn för andra tjänster,

c) 

utforma en lämplig metod för uppgiftsinsamling och indexberäkning,

d) 

fastställa lämplig grad av noggrannhet. Uppgifterna skall delas upp på näringsgrenar definierade med hjälp av avdelningar i ►M4  Nace rev. 2 ◄ och på ytterligare nedbrytningsnivåer, vilka inte går djupare än nivåerna huvudgrupper i ►M4  Nace rev. 2 ◄ (tvåsiffriga) eller grupperingar av huvudgrupper.

Medlemsstaterna skall senast den 11 augusti 2007 lämna en rapport till kommissionen om undersökningarnas resultat.

▼M7

Kommissionen ska senast den 11 augusti 2008 besluta om huruvida artikel 17 b ska åberopas för att inkludera variablerna antal utförda timmar (220) och bruttolöner (230) med verkan från basåret 2010. Dessa åtgärder, som avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning genom att komplettera den, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 18.3.

▼B

d)   Form

▼M2

1. 

Samtliga variabler skall, om de är tillgängliga, översändas i icke-korrigerad form.

▼M7

2. 

Variabeln omsättning (120) ska också översändas korrigerad för antalet arbetsdagar. När andra variabler är påverkade av antalet arbetsdagar får medlemsstaterna även översända dessa korrigerade för antalet arbetsdagar. Förteckningen över variabler som ska utarbetas korrigerade för antalet arbetsdagar får ändras av kommissionen. Dessa åtgärder, som avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning genom att komplettera den, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 18.3.

▼B

3. 

Medlemsstaterna får dessutom översända säsongskorrigerade variabler och/eller variabler i form av cykliska förlopp. Endast om uppgifterna inte översänds i dessa former får kommissionen (Eurostat) framställa säsongskorrigerade serier och trender för dessa variabler.

▼M2

4. 

Variabeln producentpriser (310) skall översändas som index. Alla andra variabler skall översändas antingen som index eller som absoluta tal.

▼B

e)   Referensperiod

En referensperiod omfattande ett kvartal skall gälla för samtliga variabler i denna bilaga.

▼M2

Medlemsstaterna skall genomföra undersökningar som inleds av kommissionen och utformas i samråd med medlemsstaterna. Undersökningarna skall med beaktande av fördelarna med en kortare referensperiod i förhållande till kostnaden för uppgiftsinsamling och arbetsbördan för företagen syfta till att bedöma möjligheten att reducera referensperioden på ett kvartal för variabeln omsättning (120) till en referensperiod på en månad.

Medlemsstaterna skall senast den 11 augusti 2007 lämna en rapport till kommissionen om undersökningarnas resultat.

▼M7

Kommissionen ska senast den 11 augusti 2008 besluta om huruvida artikel 17 e ska åberopas i samband med en översyn av frekvensen för sammanställning av variabeln för omsättning. Dessa åtgärder, som avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning genom att komplettera den, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 18.3.

▼B

f)   Grad av noggrannhet

▼M4

1. 

Variabeln omsättning (120) skall översändas i enlighet med följande grupperingar i Nace rev. 2:

46 (på tresiffrig nivå)

45, 45.2, 49, 50, 51, 52, 53, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 71, 73, 74, 78, 79, 80, 81.2, 82;

summan av (45.1, 45.3 och 45.4)

summan av (55 och 56)

summan av (69 och 70.2).

2. 

Variabeln antal sysselsatta (210) skall översändas i enlighet med följande grupperingar i Nace rev. 2:

huvudgrupperna 45, 46, 49, 50, 51, 52, 53, 58, 59, 60, 61, 62, 63

summan av (69, 70.2, 71, 73 och 74)

summan av (55 och 56)

summan av (78, 79, 80, 81.2 och 82)

▼M6

Variablerna antal utförda timmar (220) och bruttolöner (230) ska översändas i enlighet med följande grupperingar i Nace rev. 2:

— 
Huvudgrupperna 45 och 46.
— 
Avdelningarna H, I och J.
— 
Summan av (69, 70.2, 71, 73 och 74).
— 
Summan av (78, 79, 80, 81.2 och 82).

▼M4

3. 

För huvudgrupperna 45 och 46 i Nace rev. 2 behöver variabeln för omsättning endast översändas på tvåsiffrig nivå av de medlemsstater vilkas omsättning i dessa huvudgrupper i Nace rev. 2 under ett givet basår motsvarar mindre än 4 % av den totala omsättningen i Europeiska gemenskapen.

4. 

För avdelningarna H och J i Nace rev. 2 behöver variabeln antal sysselsatta (210) endast översändas på nivån för avdelningar av de medlemsstater vilkas totala förädlingsvärde i avdelningarna H och J i Nace rev. 2 under ett givet basår är mindre än 4 % av det totala förädlingsvärdet i Europeiska gemenskapen.

5. 

Variabeln producentpriser (310) skall översändas för följande näringsgrenar och grupperingar i Nace rev. 2:

49.4, 51, 52.1, 52.24, 53.1, 53.2, 61, 62, 63.1, 63.9, 71, 73, 78, 80, 81.2

summan av (50.1 och 50.2)

summan av (69.1, 69.2 och 70.2)

Huvudgrupp 78 i Nace rev. 2 omfattar hela kostnaden för rekryterad och tillhandahållen personal.

▼M7

6. 

Förteckningen över näringsgrenar och grupperingar av näringsgrenar får ändras av kommissionen senast den 11 augusti 2008. Dessa åtgärder, som avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning genom att komplettera den, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 18.3.

▼M4

7. 

När det gäller huvudgrupp 63 i Nace rev. 2 behöver variabeln producentpriser (310) endast översändas på tvåsiffrig nivå av de medlemsstater vilkas omsättning i denna huvudgrupp i Nace rev. 2 under ett givet basår är mindre än 4 % av den totala omsättningen i Europeiska gemenskapen.

▼B

g)   Tidsfrist för översändning av uppgifter

▼M2

Efter utgången av referensperioden skall variablerna översändas inom följande tidsfrister:



Variabel

Tidsfrister

120

2 månader

210

2 månader

▼M6

220

3 månader

230

3 månader

▼M2

310

3 månader

▼B

h)   Pilotundersökningar

Pilotundersökningarna skall prioriteras på följande sätt:

1. 

Insamling av uppgifter om löner.

2. 

Insamling av uppgifter om deflatorer.

▼M4

3. 

Bedömning av lämpligheten och relevansen av att samla in uppgifter om

i) 

holdingverksamhet, grupperna 64.2 och 70.1 i Nace rev. 2,

ii) 

fastighetsverksamhet, huvudgrupp 68 i Nace rev. 2,

iii) 

vetenskaplig forskning och utveckling, huvudgrupp 72 i Nace rev. 2,

iv) 

uthyrning och leasing, huvudgrupp 77 i Nace rev. 2,

v) 

avdelningarna K, P, Q, R och S i Nace rev. 2.

▼B

4. 

Framställning av en mer detaljerade uppdelning.

5. 

Bedömning av möjligheten till tidigare översändning av uppgifter.

6. 

Insamling av uppgifter om antalet anställda.

7. 

Utnyttjande av den lokala verksamhetsenheten som observationsenhet.

8. 

Insamling av kortperiodiska uppgifter på kort sikt om företags födelse och död.

i)   Första referensperioden

Den första referensperioden för vilken alla variabler skall översändas är första kvartalet 1998.

▼M2

Den första referensperioden för översändning av variabeln producentpriser (310) skall vara senast första kvartalet 2006. Ett undantag på ytterligare ett år fårbeviljas för den första referensperioden i enlighet med förfarandet i ►M7  artikel 18.2 ◄ , på villkor att basåret är senast 2006.

▼M4

Den första referensperioden för vilken alla variabler skall översändas enligt Nace rev. 2 är första kvartalet 2009.

▼M6

Den första referensperioden för variablerna antal utförda timmar (220) och bruttolöner (230) är senast första kvartalet 2010 med verkan från införandet av basåret 2010 under 2013.

▼M4

j)   Övergångsperiod

En övergångsperiod som upphör senast den 11 augusti 2008 får beviljas för variabeln 310 i enlighet med förfarandet i ►M7  artikel 18.2 ◄ . En ytterligare övergångsperiod på ett år får beviljas för genomförandet av variabel 310 när det gäller huvudgrupperna 52, 69, 70, 71, 73, 78, 80 och 81 i Nace rev. 2 i enlighet med förfarandet i ►M7  artikel 18.2 ◄ . Utöver dessa övergångsperioder kan ytterligare en övergångsperiod på ett år beviljas i enlighet med förfarandet i ►M7  artikel 18.2 ◄ för de medlemsstater vilkas omsättning i sådan verksamhet i Nace rev. 2 som avses i avsnitt a (”Räckvidd”) under ett givet basår utgör mindre än 1 % av Europeiska gemenskapens totala omsättning.



( 1 ) EGT L 181, 28.6.1989, s. 47.

( 2 ) EGT L 184, 17.7.1999, s. 23.

( 3 ) EGT L 86, 27.3.2001, s. 11.

Top