Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022DC0567

    RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om exporttillstånd 2021 enligt förordningen om handel med vissa varor som kan användas till dödsstraff, tortyr eller annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning

    COM/2022/567 final

    Bryssel den 31.10.2022

    COM(2022) 567 final

    RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

    om exporttillstånd 2021 enligt förordningen om handel med vissa varor som kan användas till dödsstraff, tortyr eller annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning


    1.Inledning

    Målet med förordning (EU) 2019/125 (förordningen) om handel med vissa varor som kan användas till dödsstraff, tortyr eller annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning 1 är att förhindra å ena sidan dödsstraff, å andra sidan tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning i tredjeländer. I förordningen görs det åtskillnad mellan

    -varor som till sin natur är kränkande och inte bör handlas med alls (bilaga II), och

    -varor som kan ha legitima användningsområden, såsom utrustning för brottsbekämpning (bilaga III) eller varor för terapeutiska användningsområden (bilaga IV).

    Handeln med de varor som anges i bilagorna III och IV är föremål för vissa restriktioner.

    I artikel 26.3 i förordningen anges att medlemsstaterna ska sammanställa en offentlig årlig verksamhetsrapport. Rapporten ska innehålla information om antalet ansökningar som mottagits, om de varor och länder som berörs och om de beslut som de har fattat beträffande dessa ansökningar. I artikel 26.4 anges att kommissionen ska utarbeta en årlig rapport bestående av de årliga verksamhetsrapporter som offentliggjorts av medlemsstaterna. Den årliga rapporten ska offentliggöras.

    Denna kommissionsrapport innehåller information om medlemsstaternas utfärdande av tillstånd för export av varor år 2021 2 som kan användas till tortyr eller dödsstraff.

    Alla medlemsstater har rapporterat om antalet exporttillstånd som beviljats eller vägrats enligt artiklarna 11.1 och 16.1 i förordningen samt om varorna och bestämmelseländerna i fråga. I vissa fall har de berörda myndigheterna i medlemsstaterna också rapporterat antalen eller mängderna av de varor som godkänts för export och vilken kategori slutanvändare som varorna levererades till.

    Tillstånd enligt förordning (EU) 2019/125

    Enligt artiklarna 11.1 och 16.1 i förordningen krävs ett tillstånd för export 3 av de varor som anges i bilaga III respektive bilaga IV.

    I bilaga III förtecknas vissa varor som kan användas i samband med tortyr eller annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning. Varorna i bilaga III faller under följande rubriker: varor avsedda att begränsa människors rörelsefrihet, vapen och utrustning avsedd för kravallhantering eller egenskydd, och vapen och utrustning för spridning av oskadliggörande eller irriterande ämnen vid kravallhantering eller egenskydd samt besläktade ämnen.

    I bilaga IV förtecknas vissa kemikalier som kan användas i dödliga injektioner.

    Med undantag av de fall där det generella exporttillstånd som fastställs i bilaga V används för export av varor som anges i bilaga IV måste exporttillståndet erhållas från de behöriga myndigheterna i den berörda medlemsstaten, enligt förteckningen i bilaga I till förordningen.

    Export till de bestämmelseorter/bestämmelseländer som omfattas av unionens generella exporttillstånd kan vanligtvis äga rum utan att ett individuellt eller globalt tillstånd måste beviljas av en medlemsstat. Man har hittills valt att inkludera ett tredjeland i bilaga V om det har ratificerat ett relevant internationellt avtal med ett löfte om att avskaffa dödsstraffet för alla typer av brott. För länder som inte är medlemmar i Europarådet måste landet i fråga ha ratificerat det andra fakultativa protokollet till den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter utan reservation.

    Om det finns skäliga misstankar vad gäller exportörens förmåga att uppfylla villkoren för tillståndet eller lagstiftningen om exportkontroll får de behöriga myndigheterna emellertid förbjuda exportören att använda unionens generella exporttillstånd.

    I artikel 20.2 i förordningen föreskrivs att ett tillstånd för export som beviljats av en medlemsstat kan vara ett individuellt tillstånd (ett tillstånd för export till en slutanvändare eller mottagare i ett tredjeland) eller ett globalt tillstånd (ett tillstånd för export till en eller flera angivna slutanvändare eller distributörer i ett eller flera angivna tredjeländer) 4 .

    Artiklarna 3, 4 och 5 i förordningen förbjuder export, import respektive transitering av de varor som anges i bilaga II. Behöriga myndigheter kan bevilja ett undantag från förbudet, men bara om det påvisas att de berörda varorna endast kommer att visas upp offentligt i ett museum (antingen i ett tredjeland eller, i enlighet med artikel 4, i en medlemsstat) med hänsyn till deras historiska betydelse.

    2.Tillstånd som beviljats eller vägrats

    År 2021 uppgick det totala antalet rapporterade tillstånd till 275, och nio medlemsstater rapporterade att de hade beviljat tillstånd. Resterande medlemsstater informerade kommissionen om att de inte hade tagit emot någon ansökan om tillstånd enligt förordningen.

    Eftersom de definitioner av individuellt tillstånd och globalt tillstånd som anges i artikel 2 i förordningen inte omfattar någon kvantitativ del ger en uppgift om hur många tillstånd som har beviljats inte någon indikation på antalet eller mängden varor som omfattas av dessa tillstånd. I den information som medlemsstaterna har lämnat till kommissionen görs i de flesta fall inte heller någon åtskillnad mellan individuella tillstånd och globala tillstånd.

    Medlemsstaterna rapporterade att de hade vägrat två ansökningar om exporttillstånd 2021. De vägrade tillstånd som rapporterades rörde planerade transaktioner med kunder i Chile och Kina. Den planerade exporten till Chile gällde varor som omfattas av kod 3.1 i bilaga III 5 , och den planerade exporten till Kina gällde varor som omfattas av kod 3.6 i bilaga III 6 .

    Artiklarna 3, 4 och 5 i förordningen förbjuder export, import respektive transitering av de varor som anges i bilaga II. Behöriga myndigheter kan enligt förordningen bevilja ett undantag från förbudet, men bara om det påvisas att de berörda varorna endast kommer att visas upp offentligt i ett museum (antingen i ett tredjeland eller, i enlighet med artikel 4, i en medlemsstat) med hänsyn till deras historiska betydelse. De behöriga myndigheterna rapporterade att de inte hade beviljat några sådana undantag 2021.

    I bilaga 1 till denna rapport finns uppgifter om antalet exporttillstånd som beviljats av de nationella behöriga myndigheterna år 2021, per varukategori (bilaga III och bilaga IV till förordningen). Export inom ramen för unionens generella exporttillstånd (bilaga V) ingår inte i uppgifterna om antalet beviljade tillstånd.

    I bilaga 2 finns uppgifter om antalet rapporterade exporttillstånd och avslag per varukategori (bilagorna III och IV till förordningen).

    I bilaga 3 finns uppgifter om antalet ansökningar som godkänts och vägrats under perioden 2017–2021.

    I bilaga 4 finns uppgifter om antalet rapporterade exporttillstånd som utfärdats av medlemsstaterna.

    I bilaga 5 finns information om de huvudsakliga rapporterade bestämmelseorterna/bestämmelseländerna för den export som godkänts.

    I bilaga 6 sammanfattas de uppgifter som lämnats till kommissionen om den rapporterade slutanvändningen för den godkända exporten år 2021.

    I bilagorna 7 och 8 ges en översikt över de varor som godkänts för export, deras bestämmelseorter/bestämmelseländer och deras rapporterade slutanvändning.

    (1)

    EUT L 30, 31.1.2019, s. 1.

    (2)

    Rapporten innehåller inte någon information om exportörernas användning av unionens generella exporttillstånd i enlighet med bilaga V till förordningen, för export av de varor som anges i bilaga IV.

    (3)

    I artikel 2 d i förordningen definieras export som ”utförsel av varor från unionens tullområde, däribland utförsel av varor som kräver tulldeklaration och utförsel av varor efter förvaring i frizon i den mening som avses i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013”.

    (4)

    I artikel 2 p finns en uttömmande definition av individuellt tillstånd, och i artikel 2 q finns en uttömmande definition av globalt tillstånd.

    (5)

    Varor som omfattas av kod 3.1 i bilaga III: bärbara vapen och bärbar utrustning för att administrera eller sprida en dos av ett oskadliggörande eller irriterande kemiskt ämne.

    (6)

    Varor som omfattas av kod 3.6 i bilaga III: fast eller monterbar utrustning för spridning av oskadliggörande eller irriterande agens som täcker ett större område.

    Top

    Bryssel den 31.10.2022

    COM(2022) 567 final

    BILAGOR

    till

    RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

    om exporttillstånd 2021 enligt förordningen om handel med vissa varor som kan användas till dödsstraff, tortyr eller annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning


    Bilaga 1:

    Antal rapporterade exporttillstånd som utfärdats av medlemsstaterna i enlighet med artikel 20.2 i förordning (EU) 2019/125 per post i bilagan

    Bilaga 2:

    Antal rapporterade exporttillstånd och avslag per post i bilagan

    Bilaga 3:

    Antal rapporterade exporttillstånd som utfärdats av medlemsstaterna 2017–2021

    Bilaga 4:

    Antal rapporterade exporttillstånd som utfärdats av medlemsstaterna

    Bilaga 5:

    Rapporterade bestämmelseorter/bestämmelseländer 1 för den export som godkändes 2021 2

    Bilaga 6:

    Rapporterad slutanvändning för godkänd export till tredjeländer år 2021 3

    Bilaga 7:

    Översikt över rapporterad godkänd export av varor enligt bilaga III år 2021

    Kod

    Produkt enligt bilaga III

    Bestämmelseort/bestämmelseland

    Slutanvändning

    Behörig myndighet

    1.1

    Bojor och kedjor avsedda att kedja samman flera människor (förutom vanliga handfängsel).

    Förenade kungariket (2), Förenta staterna (3), Montenegro (1), Schweiz (5)

    Ingen uppgift om slutanvändning

    DE

    2.1

    Bärbara vapen för elektrisk urladdning, inklusive men inte begränsat till elektriska batonger, elektriska sköldar, elchockspistoler och elpilsgevär

    Andorra (1)

    Handlare

    FR

    Förenta staterna (2), flera länder (Australien, Förenade kungariket, Förenta staterna, Island, Norge, Schweiz) (1)

    Handlare (Förenta staterna), brottsbekämpning (flera länder)

    NL

    Andorra (1)

    Brottsbekämpning

    ES

    2.2

    Satser som innehåller alla väsentliga komponenter för sammansättning av bärbara vapen för elektrisk urladdning

    Förenta staterna (1)

    Handlare

    ES

    3.1

    Bärbara vapen och bärbar utrustning för att administrera eller sprida en dos av ett oskadliggörande eller irriterande kemiskt ämne

    Förenade Arabemiraten (1)

    Handlare

    CZ

    Andorra (7), Bangladesh (1), Bosnien och Hercegovina (4), Förenade kungariket (3), Iran (1), Japan (6), Jordanien (1), Kosovo* 4 (1), Mexiko (1), Montenegro (1), Namibia (1), Nordmakedonien (1), Norge (3), Nya Kaledonien (1), Paraguay (2), Schweiz (17), Serbien (3), Sydafrika (9), Taiwan (1), Turkiet (1), Ukraina (1)

    Ingen uppgift om slutanvändning

    DE

    Andorra (1), Demokratiska republiken Kongo (1), Niger (1)

    Brottsbekämpning, handlare (Andorra)

    FR

    Flera länder (Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius, Sint-Maarten) (1), flera länder (Bonaire, Saba, Sint Eustatius) (2), Curaçao (1), Sint-Maarten (1)

    Brottsbekämpning

    NL

    Andorra (1), Bosnien och Hercegovina (2), Demokratiska republiken Kongo (1), Kuwait (1), Peru (1), Qatar (3)

    Brottsbekämpning, handlare (Andorra)

    ES

    Flera länder (Förenta staterna, Schweiz) (2)

    Annan

    SE

    3.2

    N-vanillinylpelargonamid (PAVA)

    Albanien (1), Australien (3), Brasilien (1), Indien (3), Japan (2), Kazakstan (1), Kina (4), Pakistan (1), Ryssland (2), Schweiz (1), Sydafrika (2), Sydkorea (2), Taiwan (1)

    Ingen uppgift om slutanvändning

    DE

    3.3

    Oleoresin capsicum (OC)

    Argentina (1), Förenade Arabemiraten (1), Förenade kungariket (1), Kenya (1), Schweiz (5), Tunisien (1), Ukraina (2)

    Ingen uppgift om slutanvändning

    DE

    Indonesien (2)

    Annan

    NL

    Chile (2)

    Brottsbekämpning

    ES

    3.4

    3.4 Blandningar som innehåller minst 0,3 viktprocent PAVA eller OC och ett lösningsmedel (pepparsprej)

    Förenade kungariket (3), Indien (1), Japan (1), Kina (1), Ryssland (1), Schweiz (7), Singapore (2), Sydafrika (1), Turkiet (1), Ukraina (5), Uzbekistan (1)

    Ingen uppgift om slutanvändning

    DE

    Nya Kaledonien (1)

    Handlare

    FR

    Andorra (1)

    Handlare

    ES

    Bilaga 8:

    Översikt över rapporterad godkänd export av varor enligt bilaga IV år 2021

    Kod

    Produkt enligt bilaga IV

    Bestämmelseort/bestämmelseland

    Slutanvändning

    Behörig myndighet

    1.1 d)

    Natriumsalt av pentobarbital (CAS 57-33-0)

    Förenade kungariket (1)

    Veterinärt bruk

    FR

    Kanada (5), Australien (1), Malaysia (3), Curaçao (1), Aruba (2)

    Veterinärt bruk

    NL

    1.1 g)

    Tiopental (CAS RN 76-75-5)

    Bosnien och Hercegovina (3), Serbien (3)

    Medicinskt och farmaceutiskt bruk

    AT

    1.1 h)

    Natriumsalt av tiopental (CAS RN 71-73-8), också känt som tiopentalnatrium

    Albanien (1), Algeriet (1), Libanon (1), Irak (1), Iran (1)

    Medicinskt och farmaceutiskt bruk, handlare (Irak)

    CZ

    Argentina (3), Bangladesh (1), Brasilien (1), Mexiko (1), Turkiet (1), Ukraina (1)

    Medicinskt och farmaceutiskt bruk

    IT

    Bangladesh (2), Indien (5), Ryssland (2)

    Medicinskt och farmaceutiskt bruk

    LV

    Angola (1), Bonaire (1), Djibouti (1), Eritrea (1), Fiji (1), Ghana (1), Israel (1), Kongo (1), Liberia (1), Malawi (2), Mali (2), São Tomé och Príncipe (1), Sierra Leone (1), Somalia (4), Tanzania (1), Östtimor (1)

    Medicinskt och farmaceutiskt bruk

    NL

    1.1

    Andra kort- och medellångverkande barbituratbaserade anestetika

    Argentina (4), Australien (5), Chile (2), Colombia (5), Egypten (3), Förenade kungariket (1), Indonesien (2), Iran (2), Japan (1), Kanada (3), Kenya (1), Malaysia (1), Mexiko (1), Nya Zeeland (2), Peru (1), Schweiz (4), Sydafrika (1), Sydkorea (1), Uganda (2), flera länder (Kenya, Namibia, Sydafrika, Zimbabwe) (1)

    Ingen uppgift om slutanvändning

    DE

    Mexiko (1)

    Medicinskt och farmaceutiskt bruk

    IT

    (1)

    Om ett visst namn används i förteckningen över bestämmelseorter/bestämmelseländer ska det inte tolkas som annat än en hänvisning till ett (tull)område som är allmänt känt under det namnet.

    (2)

     Med övriga bestämmelseorter/bestämmelseländer avses de orter/länder som endast ett exporttillstånd rapporterades för, nämligen: Algeriet, Angola, Bonaire, Djibouti, Eritrea, Fiji, Ghana, Irak, Israel, Jordanien, Kazakstan, Kosovo (denna beteckning påverkar inte ståndpunkter om Kosovos status och är i överensstämmelse med FN:s säkerhetsråds resolution 1244/1999 och med Internationella domstolens utlåtande om Kosovos självständighetsförklaring), Kuwait, Libanon, Liberia, Namibia, Niger, Nordmakedonien, Pakistan, São Tomé och Príncipe, Sierra Leone, Sint-Maarten, Tanzania, Tunisien, Uzbekistan och Östtimor. Med flera bestämmelseländer avses de tillstånd som har utfärdats en gång för en och samma artikel som exporteras till fler än ett land.

    (3)

    Antalet exporttillstånd överensstämmer inte med det angivna antalet i de föregående bilagorna eftersom inte alla medlemsstaters myndigheter beskriver slutanvändningen.

    (4)

    * Denna beteckning påverkar inte ståndpunkter om Kosovos status och är i överensstämmelse med FN:s säkerhetsråds resolution 1244/1999 och med Internationella domstolens utlåtande om Kosovos självständighetsförklaring.

    Top