EUROPEISKA KOMMISSIONEN
Bryssel den 2.4.2020
COM(2020) 170 final
FÖRSLAG TILL ÄNDRINGSBUDGET nr 2 TILL DEN ALLMÄNNA BUDGETEN 2020
Tillhandahållande av krisstöd till medlemsstaterna och ytterligare förstärkning av unionens civilskyddsmekanism/rescEU för att reagera på covid-19-utbrottet
Europeiska kommissionen lägger härmed för Europaparlamentet och rådet fram ett förslag till ändringsbudget nr 2 till 2020 års budget med beaktande av
–fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 314, jämfört med fördraget om upprättandet av Europeiska atomenergigemenskapen, särskilt artikel 106a,
–Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2018/1046 av den 18 juli 2018 om finansiella regler för unionens allmänna budget (…), särskilt artikel 44,
–Europeiska unionens allmänna budget för budgetåret 2020, som antogs den 27 november 2019,
–förslaget till ändringsbudget nr 1/20, som antogs den 27 mars 2020.
.
ÄNDRINGAR I INKOMST- OCH UTGIFTSBERÄKNINGEN PER AVSNITT
Ändringarna i den allmänna inkomstberäkningen och avsnitt III återges i EUR-Lex (
http://eur-lex.europa.eu/budget/www/index-sv.htm
).
Innehållsförteckning
1.
Inledning
2.
Tillhandahållande av krisstöd till medlemsstaterna genom förnyad aktivering av instrumentet för krisstöd inom unionen
2.1.
Bakgrund
2.2.
Åtgärder som ska finansieras genom instrumentet för krisstöd
3.
Ytterligare förstärkning av unionens civilskyddsmekanism (inom unionen)
4.
Finansiering
5.
Sammanfattande tabell per rubrik i den fleråriga budgetramen
MOTIVERING
1.
Inledning
Syftet med förslaget till ändringsbudget (FÄB) nr 2 för år 2020 är att tillhandahålla 3 000,0 miljoner euro i åtagandebemyndiganden och 1 530,0 miljoner euro i betalningsbemyndiganden under rubrik 3 Säkerhet och medborgarskap för att finansiera krisstöd inom unionen genom instrumentet för krisstöd, som föreslås återinföras för att hjälpa till att hantera konsekvenserna av covid-19-utbrottet och för att ytterligare stärka unionens civilskyddsmekanism/rescEU för att möjliggöra vittomfattande lagerhållning och samordning av väsentlig resursfördelning i hela Europa
.
2.
Tillhandahållande av krisstöd till medlemsstaterna genom förnyad aktivering av instrumentet för krisstöd inom unionen
2.1.
Bakgrund
Parallellt med detta förslag till ändringsbudget föreslår kommissionen att rådet, mot bakgrund av den djupa kris som covid-19-utbrottet gett upphov till samt omfattningen och arten av de behov som kräver stöd från EU-budgeten inom den närmaste framtiden, på nytt aktiverar och ändrar rådets förordning (EU) 2016/369 om tillhandahållande av krisstöd inom unionen
för att förse EU med en bredare verktygslåda, som står i proportion till den nuvarande covid-19-pandemins omfattning.
Instrumentet för krisstöd inrättades i mars 2016 och aktiverades för en period på tre år för att åtgärda den krissituation som uppkommit till följd av den massiva tillströmningen av flyktingar i Grekland. Instrumentet utformades som ett allmänt verktyg för att motverka kriser inom EU och används bara vid exceptionella händelser som medför stora svårigheter. Det kan mobiliseras för att hantera alla kriser som kräver humanitärt bistånd och har ett brett tillämpningsområde av stödberättigande åtgärder: ”Sådant krisstöd ... kan omfatta alla de humanitära stödåtgärder ... och kan följaktligen inbegripa bistånd, undsättning och, om nödvändigt, skyddsinsatser för att rädda och bevara människoliv vid och omedelbart efter katastrofer”
.
De åtgärder som planeras inom ramen för unionens civilskyddsmekanism (rescEU), civilskyddsmekanismen, investeringsinitiativet mot coronaeffekter för att nyttja de europeiska struktur- och investeringsfonderna och andra unionsinstrument, bidrar till att delvis åtgärda hotet mot folkhälsan. Situationens bredd och omfattning kräver dock att man på ett effektivt sätt hanterar utbrottets folkhälsorelaterade humanitära konsekvenser i unionen. Krisstöd som ges inom ramen för instrumentet för krisstöd främjar komplementaritet och överensstämmelse med åtgärder i de berörda medlemsstaterna, samt synergier med åtgärder som finansieras på EU-nivå inom ramen för andra fonder och instrument.
Mot bakgrund av ovanstående föreslås det att stöd ska aktiveras genom förordningen om krisstöd (2016/369) och att de nödvändiga anslagen ska tillhandahållas så snart som möjligt. Detta kommer att göra det möjligt för unionen att vidta åtgärder som förebygger och mildrar allvarliga konsekvenser i en eller flera medlemsstater och som på ett samordnat sätt hanterar behoven i samband med covid-19-katastrofen, genom att komplettera det bistånd som ges inom ramen för andra EU-instrument.
2.2.
Åtgärder som ska finansieras genom instrumentet för krisstöd
Med tanke på den akuta situationen och hur allvarlig arten på den folkhälsorelaterade krisen är i alla medlemsstater till följd av covid-19-utbrottet, föreslår kommissionen att 2 700,0 miljoner euro ska anslås i åtagandebemyndiganden och 1 380,0 miljoner euro i betalningsbemyndiganden till instrumentet för krisstöd.
Stöd får användas för att finansiera bland annat följande åtgärder:
–Snabbare bygga upp större lager och samordna väsentlig resursfördelning i Europa.
–Tillgodose transportbehovet för skyddsutrustning som ska importeras från internationella partner och transporter i hela EU.
–Transportera patienter i behov av vård till sjukhus i andra länder som kan erbjuda ledig kapacitet.
–Bedriva gränsöverskridande samarbete för att minska trycket på hälso- och sjukvårdssystemen i de värst drabbade regionerna i EU.
–Utföra central upphandling och distribution av viktiga medicinska förnödenheter till sjukhus och nödförsörjning av skyddsutrustning för sjukhuspersonal, t.ex. andningsskydd, respiratorer, personlig skyddsutrustning, återanvändbara masker, läkemedel, behandlingar och laboratorieutrustning samt desinfektionsmedel.
–Öka och omvandla EU-företagens produktionskapacitet för att säkerställa en snabb produktion och spridning av utrustning och material som behövs för att snabbt kunna hantera bristen på viktiga produkter och läkemedel.
–Öka antalet vårdinrättningar och resurser, inbegripet tillfälliga och halvpermanenta fältsjukhus och stöd till ombyggnader.
–Öka produktionen av testutrustning och stöd för att förvärva viktiga allmänkemikalier.
–Främja en snabb utveckling av läkemedel och testmetoder.
–Vidta åtgärder för utveckling, inköp och distribution av testutrustning (testpaket, reagenser och hårdvara).
Kommissionen kommer att säkerställa full samordning så att åtgärder som finansieras inom ramen för instrumentet för krisstöd kompletterar andra befintliga instrument såsom rescEU eller asyl-, migrations- och integrationsfonden (Amif) på vissa områden (t.ex. i mottagningsanläggningar för migranter). Nyttjandet kommer att anpassas till utbrottets utveckling och samordnas med medlemsstaternas åtgärder för att maximera effekterna.
euro
|
Budgetrubrik
|
Namn
|
Åtagandebemyndiganden
|
Betalningsbemyndiganden
|
Avsnitt III — Kommissionen
|
18 01 04 05
|
Stödutgifter för krisstöd inom unionen
|
54 000 000
|
54 000 000
|
18 07 01
|
Krisstöd inom unionen
|
2 646 000 000
|
1 326 000 000
|
Totalt
|
2 700 000 000
|
1 380 000 000
|
3.
Ytterligare förstärkning av unionens civilskyddsmekanism (inom unionen)
Civilskyddsmekanismen underlättar samarbetet mellan medlemsstaterna, som en del av EU:s reaktion på covid-19-utbrottet. Utöver den gemensamma upphandlingen och som ett ytterligare skyddsnät har kommissionen antagit en ny genomförandeakt inom ramen för civilskyddsmekanismen/rescEU för att hjälpa medlemsstaterna att köpa in en del av den nödvändiga utrustningen (inklusive behandlingar, medicinsk utrustning, personlig skyddsutrustning och laboratorieutrustning) och därigenom öka mängden samtidigt som den kompletterar och utvidgar omfattningen av prioriterade föremål som köps genom den gemensamma upphandlingen. Det direkta bidraget från rescEU kommer att ge full finansiering från EU-budgeten, vilket inbegriper full finansiering för utveckling av denna kapacitet och full finansiering av nyttjandet. Den utrustning som köps kommer att förvaras i en eller flera medlemsstater, medan beslutsfattandet organiseras på EU-nivå, så att förnödenheter för nödsituationer kan levereras utöver de nationella lagren. Den kommer att vara tillgänglig för alla medlemsstater och användas i fall av otillräcklig nationell kapacitet.
I enlighet med förslaget till ändringsbudget nr 1/2020
har kommissionen omfördelat 10,0 miljoner euro i åtagandebemyndiganden för att stödja medicinska motåtgärder och medicinsk utrustning till följd av covid-19 från den befintliga budgeten för civilskyddsmekanismen/rescEU för 2020 (förebyggande och beredskap inom unionen) och föreslagit en förstärkning på 70,0 miljoner euro i åtagandebemyndiganden och 40,0 miljoner euro i betalningsbemyndiganden.
Med tanke på krisens snabba utveckling och de därmed sammanhängande behoven i medlemsstaterna måste omfattningen av våra satsningar på lagerhållning stärkas ytterligare. RescEU kan bidra till mer vittomfattande lagerhållning, samordning och distribution av viktiga medicinska förnödenheter med hög efterfrågan till sjukhus, inklusive skyddsutrustning för sjukhuspersonal (munskydd, skyddsglasögon, overaller, nanomaterial för medicinskt bruk, desinfektionsmedel), respiratorer (både invasiva och icke-invasiva) som behövs för en effektiv insats. Lager ska användas för att med kort varsel gradvis kunna skicka nödvändig medicinsk utrustning till de medlemsstater och regioner som drabbats av utbrott och epidemiska infektionstoppar, för en effektiv och ändamålsenlig användning av den återanvändbara utrustningen där den behövs som mest.
Därför föreslås ytterligare en förstärkning på 300,0 miljoner euro i åtagandebemyndiganden och 150,0 miljoner euro i betalningsbemyndiganden.
Förstärkningen av rescEU och återaktiveringen av de europeiska struktur- och investeringsfonderna kommer att komplettera och säkerställa det mest effektiva tillhandahållandet av medicinsk utrustning.
euro
|
Budgetrubrik
|
Namn
|
Åtagandebemyndiganden
|
Betalningsbemyndiganden
|
Avsnitt III — Kommissionen
|
23 03 01 01
|
Katastrofförebyggande och katastrofberedskap inom unionen
|
300 000 000
|
150 000 000
|
Totalt
|
300 000 000
|
150 000 000
|
4.
Finansiering
Med tanke på avsaknaden av marginaler och utrymme för omfördelningar under rubrik 3 i den fleråriga budgetramen föreslår kommissionen att man mobiliserar följande särskilda instrument för det totala beloppet på 3 000,0 miljoner euro:
·Den återstående samlade marginalen för åtaganden till ett belopp på 2 042,4 miljoner euro
. Parallellt med denna ändringsbudget
föreslås en ändring av förordningen om den fleråriga budgetramen som undanröjer begränsningarna i detta instruments tillämpningsområde.
·Flexibilitetsmekanismen, med ett belopp på 243,0 miljoner euro
.
·Marginalen för oförutsedda utgifter för saldot (714,6 miljoner euro) med en motsvarande avvikelse från den tillgängliga marginalen för 2020 under rubrik 5 Administration
.
5.
Sammanfattande tabell per rubrik i den fleråriga budgetramen
I euro
|
Rubrik
|
2020 års budget
|
Förslag till ändringsbudget nr 2/2020
|
2020 års budget
|
|
(inkl. FÄB nr 1/2020)
|
|
(inkl. FÄB nr 1-2/2020)
|
|
Åtag.bem.
|
Bet.bem.
|
Åtag.bem.
|
Bet.bem.
|
Åtag.bem.
|
Bet.bem.
|
1.
|
Smart tillväxt för alla
|
83 930 597 837
|
72 353 828 442
|
|
|
83 930 597 837
|
72 353 828 442
|
Tak
|
83 661 000 000
|
|
|
|
83 661 000 000
|
|
Marginal
|
|
|
|
|
|
|
1a
|
Konkurrenskraft för tillväxt och sysselsättning
|
25 284 773 982
|
22 308 071 592
|
|
|
25 284 773 982
|
22 308 071 592
|
varav via samlade marginalen för åtaganden
|
93 773 982
|
|
|
|
93 773 982
|
|
Tak
|
25 191 000 000
|
|
|
|
25 191 000 000
|
|
Marginal
|
|
|
|
|
|
|
1b
|
Ekonomisk, social och territoriell sammanhållning
|
58 645 823 855
|
50 045 756 850
|
|
|
58 645 823 855
|
50 045 756 850
|
varav via samlade marginalen för åtaganden
|
175 823 855
|
|
|
|
175 823 855
|
|
Tak
|
58 470 000 000
|
|
|
|
58 470 000 000
|
|
Marginal
|
|
|
|
|
|
|
2.
|
Hållbar tillväxt: naturresurser
|
59 907 021 051
|
57 904 492 439
|
|
|
59 907 021 051
|
57 904 492 439
|
Tak
|
60 421 000 000
|
|
|
|
60 421 000 000
|
|
Marginal
|
513 978 949
|
|
|
|
513 978 949
|
|
varav Europeiska garantifonden för jordbruket — marknadsrelaterade utgifter och direktstöd
|
43 410 105 687
|
43 380 031 798
|
|
|
43 410 105 687
|
43 380 031 798
|
Särskilt tak
|
43 888 000 000
|
|
|
|
43 888 000 000
|
|
Avrundningsdifferens som undantas från marginalberäkning
|
888 000
|
|
|
|
888 000
|
|
Marginal för EGFJ
|
477 006 313
|
|
|
|
477 006 313
|
|
3.
|
Säkerhet och medborgarskap
|
4 152 374 489
|
3 748 527 141
|
3 000 000 000
|
1 530 000 000
|
7 152 374 489
|
5 278 527 141
|
varav via flexibilitetsmekanismen
|
851 374 489
|
|
243 039 699
|
|
1 094 414 188
|
|
varav via samlade marginalen för åtaganden
|
350 000 000
|
|
2 042 402 163
|
|
2 392 402 163
|
|
varav marginal för oförutsedda utgifter
|
|
|
714 558 138
|
|
714 558 138
|
|
Tak
|
2 951 000 000
|
|
|
|
2 951 000 000
|
|
Marginal
|
|
|
|
|
|
|
4.
|
Europa i världen
|
10 406 572 239
|
8 944 061 191
|
|
|
10 406 572 239
|
8 944 061 191
|
Tak
|
10 510 000 000
|
|
|
|
10 510 000 000
|
|
Marginal
|
103 427 761
|
|
|
|
103 427 761
|
|
5.
|
Administration
|
10 271 193 494
|
10 274 196 704
|
|
|
10 271 193 494
|
10 274 196 704
|
Tak
|
11 254 000 000
|
|
|
|
11 254 000 000
|
|
varav avräknas från marginalen för oförutsedda utgifter
|
- 252 000 000
|
|
- 714 558 138
|
|
- 966 558 138
|
|
Marginal
|
730 806 506
|
|
|
|
16 248 368
|
|
varav Administrativa utgifter för institutionerna
|
7 955 303 132
|
7 958 306 342
|
|
|
7 955 303 132
|
7 958 306 342
|
Särskilt tak
|
9 071 000 000
|
|
|
|
9 071 000 000
|
|
varav avräknas från marginalen för oförutsedda utgifter
|
- 252 000 000
|
|
- 714 558 138
|
|
- 966 558 138
|
|
Marginal
|
863 696 868
|
|
|
|
149 138 730
|
|
Totalt
|
168 667 759 110
|
153 225 105 917
|
3 000 000 000
|
1 530 000 000
|
171 667 759 110
|
154 755 105 917
|
varav via flexibilitetsmekanismen
|
851 374 489
|
893 079 197
|
243 039 699
|
123 950 247
|
1 094 414 188
|
1 017 029 444
|
varav via samlade marginalen för åtaganden
|
619 597 837
|
|
2 042 402 163
|
|
2 662 000 000
|
|
varav marginal för oförutsedda utgifter
|
|
|
714 558 138
|
|
714 558 138
|
|
Tak
|
168 797 000 000
|
172 420 000 000
|
|
|
168 797 000 000
|
172 420 000 000
|
varav avräknas från marginalen för oförutsedda utgifter
|
- 252 000 000
|
|
- 714 558 138
|
|
- 966 558 138
|
|
Marginal
|
1 348 213 216
|
20 087 973 280
|
|
|
633 655 078
|
18 681 923 527
|
|
Andra särskilda instrument
|
587 763 000
|
418 500 000
|
|
|
587 763 000
|
418 500 000
|
Totalt
|
169 255 522 110
|
153 643 605 917
|
3 000 000 000
|
1 530 000 000
|
172 255 522 110
|
155 173 605 917
|