Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020AE4987

    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén – Förslag till rådets förordning om bildande av det gemensamma företaget för ett europeiskt högpresterande datorsystem (COM(2020) 569 final – 2020/260 NLE)

    EESC 2020/04987

    EUT C 123, 9.4.2021, p. 7–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    9.4.2021   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 123/7


    Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén – Förslag till rådets förordning om bildande av det gemensamma företaget för ett europeiskt högpresterande datorsystem

    (COM(2020) 569 final – 2020/260 NLE)

    (2021/C 123/02)

    Föredragande:

    Louise GRABO

    Remiss

    Europeiska unionens råd, 26.10.2020

    Rättslig grund

    Artikel 187 och artikel 188 första stycket i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

    Ansvarig sektion

    Inre marknaden, produktion och konsumtion

    Antagande av sektionen

    11.12.2020

    Antagande vid plenarsessionen

    27.1.2021

    Plenarsession nr

    557

    Resultat av omröstningen

    (för/emot/nedlagda röster)

    240/0/5

    1.   Slutsatser och rekommendationer

    1.1

    EESK bekräftar giltigheten av detta strategiska initiativ och mervärdet av ett gemensamt företag för ett europeiskt högpresterande datorsystem (HPC), EuroHPC, som ett konkret steg i enlighet med EU:s strategi för molnbaserade tjänster och som en integrerad del av en större EU-strategi (som omfattar bland annat cybersäkerhet, den digitala inre marknaden, det europeiska gigabitsamhället, öppen forskning, EU för hälsa och rescEU).

    1.2

    EESK anser att EU:s befintliga investeringar under de senaste åren, även efter det att covid-19-pandemin bröt ut, för förvärv och drift av superdatorer i världsklass fortfarande inte ligger på en optimal nivå jämfört med konkurrenternas (Förenta staterna, Kina med flera). Ytterligare resurser och investeringar krävs, även från EU-medlemsstaternas sida, särskilt dem som är mindre avancerade och/eller aktiva på området. Det är viktigt att dessa resurser kombineras med sammanhängande EU-program för forskning och innovation och nästa fleråriga budgetram för 2021–2027, inklusive faciliteten för återhämtning och resiliens, om EU ska kunna konkurrera på global nivå när det gäller HPC-tillämpningar.

    1.3

    EESK stöder den industriella ansatsen, inom ramen för en förnyad strategi för EU:s industri som även omfattar en strategi för små och medelstora företag, för att ta fram nästa generations mikrochipp med låg energiförbrukning i Europa, något som kommer att göra EU mindre beroende av import och säkerställa tillgång till HPC-teknik av högsta kvalitet och know-how.

    1.4

    EESK uppmanar kommissionen att fördubbla sina insatser när det gäller att utarbeta en ”flerårig färdplan” som kan garantera ägande för EU:s civila samhälle och bidra på ett praktiskt sätt till de respektive styrningsnivåerna för det gemensamma företaget inom strategiska sektorer (system för tidig varning inom den förebyggande hälsovården, beredskap, pilotprogram för utbildning i katastrofriskreducering och cybersäkerhet). Därför är det, utöver de befintliga kompetenscentrumen för HPC och de digitala innovationsknutpunkterna, angeläget att integrera det mervärde och den multiplikatorroll, som en permanent dialog med det civila samhället har, i det gemensamma företagets befintliga rådgivande grupper. EESK skulle på grund av sin natur vara den idealiska partnern för att anordna ett öppet årligt EuroHPC-forum för dialog inom EU, kompletterat med medvetandehöjande utbildningskampanjer, med aktivt deltagande av vetenskaps- och kunskapsnätverk, sociala och ekonomiska partner, civilsamhällesorganisationer och media.

    1.5

    EESK anser att det är nödvändigt att samla in synpunkter från EU:s civila samhälle för att EU-institutionerna och medlemsstaterna på kort och medellång sikt bättre ska kunna övervaka, förklara och främja mervärdet av det gemensamma företaget EuroHPC och de sektoriella fördelar och möjligheter som det ger som ett rättsligt och strategiskt instrument. Det gemensamma företaget EuroHPC bör inte bara gynna vetenskaps- och forskarsamhällen, utan bör också garantera större ”ägande” och engagemang från intresserade mellanhänders sida, såsom offentliga institutioner, arbetsmarknadsparter och civilsamhällesorganisationer i EU, organisationer som representerar industriföretag och små och medelstora företag samt aktörer i värdekedjan för utveckling av programvarutillämpningar, och på så sätt bereda tillgång till infrastruktur – något som är av särskild betydelse för mindre länder – och stärka bidragen in natura till det gemensamma HPC-företaget.

    1.6

    EESK välkomnar att två av kommissionens partner i det avtalsbaserade offentlig-privata partnerskapet skulle kunna bli de första privata medlemmarna, vilket är av stor vikt för att industrier inom EU ska kunna delta redan från första början i det gemensamma företaget. Detta gäller särskilt mikroföretag och små och medelstora företag som erbjuder lösningar och anpassningsförmåga med stor konkurrenskraft, men som riskerar att uteslutas eller bestraffas genom offentlig upphandling om de inte på lämpligt sätt omfattas av ett särskilt rättsligt kapitel och/eller befintliga konsortieformationer. EESK understryker vikten av att modernisera ramarna för de specifika förfarandena för offentlig upphandling och tilldelningskriterierna för att underlätta inblandningen av befintliga eller nya kluster av små och medelstora företag i denna specifika EU-förordning om ett gemensamt företag (1) som omfattar traditionella HPC-superdatorer och programvaruapplikationer, men även upphandling av kvantdatorer/simulatorer.

    1.7

    EESK välkomnar möjligheten att inkludera fler partner, men insisterar även på att eventuella nya partner, i synnerhet de utanför EU, ska uppfylla kravet på reciprocitet.

    1.8

    EU bör göra det mesta möjliga av den möjlighet som utvecklingen av EuroHPC-teknik innebär när det gäller att utveckla de relevanta europeiska industrisektorerna så att de kan täcka hela produktionskedjan (utformning, tillverkning, genomförande och tillämpning).

    1.9

    EU bör fastställa ett mål på medellång sikt när det gäller att åstadkomma förmågan att planera och producera högpresterande datorsystem med hjälp av europeisk teknik.

    2.   Allmänna kommentarer

    2.1

    Den 10 mars 2020 antog Europeiska kommissionen meddelandet ”En ny industristrategi för EU”, där man fastställde en ambitiös industristrategi för EU för att leda den gröna och digitala omställningen mot klimatneutralitet och digitalt ledarskap. I sitt meddelande understryker kommissionen behovet av att stärka utvecklingen av viktig möjliggörande teknik som är strategiskt viktig för EU:s industriella framtid, bland annat högpresterande datorsystem och kvantteknik. I ett senare meddelande av den 27 maj 2020 med titeln ”EU vid ett vägskäl – bygga upp och bygga nytt för nästa generation” (2) identifierades HPC-tillämpningar som en strategisk digital kapacitet som kommer att vara en prioritet för källor till investeringar i EU:s återhämtning, såsom faciliteten för återhämtning och resiliens, InvestEU och faciliteten för strategiska investeringar.

    2.2

    EuroHPC-tillämpningar, som använder så kallade superdatorer med extremt hög datorkapacitet, kan lösa enormt komplexa och krävande problem. I dag utgör de en viktig faktor för globalt ledarskap när det gäller vetenskapsstrategier, industriella strategier samt strategier som rör biologiska risker och (cyber)terrorismrisker, och är därför av avgörande betydelse vad gäller nationell säkerhet, försvar och geopolitiska utmaningar och mer allmänt för den digitala och gröna omställningen av vårt samhälle. EuroHPC-tillämpningar stöder också dataekonomin och gör att den enorma potentialen hos stordata kan utnyttjas i samband med viktiga tekniker som artificiell intelligens (AI), dataanalys och cybersäkerhet.

    2.3

    Högpresterande datorsystem håller dessutom på att bli ett allt viktigare verktyg på global nivå för att stödja det offentliga beslutsfattandet genom att simulera scenarier och stödja globala och regionala gemensamma beredskaps-, insats- och kunskapsnätverk med anknytning till incidenter med naturrisker (t.ex. tsunamier, översvämningar, bränder, jordbävningar osv.) samt antropogena risker (t.ex. industriella risker). I detta sammanhang skulle EuroHPC-systemens mervärde kunna utnyttjas och öka när flera risker uppstår samtidigt, något som har en avsevärd negativ inverkan på samhällen.

    2.4

    EuroHPC involverar flera industrisektorer för att åstadkomma innovation och produkter och tjänster med ett högre värde som ska släppas ut på den inre och globala marknaden, vilket öppnar upp för nya industriella applikationer i kombination med annan avancerad digital teknik.

    2.5

    HPC-tillämpningar och HPC-infrastrukturer är betydelsefulla inom nästan alla forskningsområden, från grundläggande fysik till biomedicin, för att åstadkomma djupare vetenskaplig förståelse och vetenskapliga genombrott.

    2.6

    HPC används i samband med covid-19-pandemin, ofta tillsammans med AI, för att påskynda upptäckt av nya läkemedel, förutsäga virusets spridning, planera och fördela knappa medicinska resurser samt förutse begränsningsåtgärders effektivitet och scenarier efter epidemin.

    2.7

    HPC är också ett avgörande verktyg för forskare och beslutsfattare när det gäller att hantera stora samhällsutmaningar, från klimatförändringar, migration, smart och grön utveckling samt hållbart jordbruk till individualiserad vård och krishantering i EU, tillsammans med grannländer och tredjeländer.

    2.8

    Enligt arbetsdokumentet från kommissionens avdelningar (SWD) (3) (…) har Europa varit, och är fortfarande, världsledande inom HPC-tillämpningar, men dess superdatorinfrastruktur håller på att hamna på efterkälken i världsrankingen.

    2.9

    En allmänt accepterad huvudindikator för regional konkurrenskraft inom HPC är antalet system på ”topp-10”- och ”topp-500”-listorna över världens superdatorer i varje region i världen.

    2.10

    I en konsekvensbedömning avseende det gemensamma företaget EuroHPC (EuroHPC IA) och i en studie utförd av EIB (4) fastställs en utgångspunkt: Det första problem som anges i konsekvensbedömningen är att EU inte har världens bästa superdatorer. I dag finns inte någon av världens tio ledande superdatorer i EU. Sammantaget sker en betydande underinvestering i leverans av och infrastrukturer för HPC-teknik i EU och medlemsstaterna jämfört med Förenta staterna, Kina eller Japan.

    2.11

    Under de kommande åren kommer Europas ledande roll inom dataekonomin, dess vetenskapliga spetskompetens och dess industriella konkurrenskraft i ökande utsträckning att bero på dess förmåga att utveckla viktig HPC-teknik, tillhandahålla tillgång till superdator- och datainfrastrukturer i världsklass samt bibehålla sin nuvarande spetskompetens inom HPC-tillämpningar. För att detta ska kunna bli verklighet är en paneuropeisk strategi genom gemensamma företag avgörande.

    2.12

    Det första gemensamma företaget EuroHPC inrättades i oktober 2018 som en rättslig och finansiell ram som sammanför resurser från EU, 32 länder och två privata medlemmar: European Technology Platform for HPC (ETP4HPC) och Big Data Value Association (BDVA).

    2.13

    Hittills har det gemensamma företaget använt finansiering från den fleråriga budgetramen 2014–2020 för sina strategiska investeringar. Efter att ha varit i drift i 20 månader har det avsevärt ökat den sammantagna investeringen i HPC på europeisk nivå och börjat fullgöra sitt uppdrag att återställa Europas ledande ställning inom HPC. I slutet av 2020 kommer en superdator- och datainfrastruktur i världsklass att göras tillgänglig för offentliga och privata användare i hela Europa. Företagets investeringar stöder också HPC-kompetenscentrum i hela Europa, vilka säkerställer att HPC är allmänt tillgängligt i unionen och tillhandahåller särskilda tjänster och resurser för industriell innovation (inbegripet små och medelstora företag) samt utveckling av HPC-kompetens, forskning och innovation inom viktiga tekniker och tillämpningar för HPC-maskinvara och HPC-programvara. Det här ökar EU:s förmåga att utveckla innovativ HPC-teknik.

    2.14

    I rådets förordning om bildande av det gemensamma företaget EuroHPC 2018 (5) fastställdes ett mål om att nå nästa frontlinje inom superdatorer, exaskala-prestanda. Se ingressen, skäl 12: ”Det gemensamma företaget bör inrättas och börja fungera senast i början av 2019 så att målet att förse unionen med en infrastruktur av pre-exaskala kan uppnås till 2020 och den teknik och de tillämpningar som krävs för att uppnå exaskalakapacitet kan utvecklas ungefär mellan 2023 och 2025.” Den här ökningen av datorkapacitet skulle också komma från driftsättning av kvantdatorer och från en övergång till teknik i post-exaskala.

    2.15

    Det föreliggande förslaget till förordning är i princip en fortsättning på det befintliga initiativ som inrättades genom rådets förordning (EU) 2018/1488 och inför ändringar för att anpassa 2018 års förordning till programmen inom ramen för nästa fleråriga budgetram, men också för att återspegla kommissionens prioriteringar och göra det möjligt för det gemensamma företaget att använda finansiering från de nya programmen inom ramen för den fleråriga budgetramen för 2021–2027.

    2.16

    I arbetsdokumentet från Europeiska kommissionens avdelningar (SWD(2020) 179 final) analyseras utvecklingen av viktiga socioekonomiska och tekniska drivkrafter och av användarkrav som påverkar framtida framsteg för infrastrukturer, tekniker och tillämpningar inom HPC och data i EU och världen över, med beaktande av EU:s politiska prioriteringar för 2020–2025.

    2.17

    HPC används i mer än 800 tillämpningar inom forskning, industri och offentlig sektor och spelar en stor roll i att främja industrins innovationskapacitet, underlätta forskning och förbättra människors livskvalitet. Europa är i dag ledande inom HPC-tillämpningar på ett stort antal områden såsom individualiserad vård, väderprognoser, utformning av nya flygplan, bilar, material och läkemedel samt energi, ingenjörsvetenskap och tillverkning.

    2.18

    Styrningen och tilldelningen av rösträttigheter i det föreslagna gemensamma företaget är samma som i rådets förordning (EU) 2018/1488. Det gemensamma företaget EuroHPC kommer att fortsätta att genomföra den strategiska färdplanen för HPC i enlighet med de fleråriga strategiska forsknings- och innovationsagendor som tagits fram av EuroHPC:s rådgivande grupp för forskning och innovation (Riag) och EuroHPCs rådgivande grupp för infrastruktur (Infrag). Den kompletteras av den strategiska forskningsagenda som tagits fram av EuroHPC:s privata medlemmar för att inrätta HPC-ekosystemet. Unionens ekonomiska bidrag till det gemensamma företaget inom den fleråriga budgetramen 2021–2027 skulle uppgå till [XXX] euro och matchas av åtminstone ett lika stort belopp bestående av sammanlagda bidrag från de deltagande staterna och privata medlemmar i det gemensamma företaget EuroHPC. Det gemensamma företaget kommer främst att använda dessa medel för att genomföra sin verksamhet inom ramen för de fem pelare som beskrivs ovan.

    2.19

    De huvudsakliga förväntade utfallen för det föreslagna gemensamma företaget EuroHPC under kommande årtionde skulle inbegripa följande:

    En federerad, säker och hyperuppkopplad EuroHPC- och datainfrastruktur med superdatorer i mellansegmentet och minst två system i toppklass i exaskala och två system i toppklass i post-exaskala (minst en i varje kategori tillverkad med europeisk teknik).

    Hybriddatorinfrastrukturer som integrerar avancerade datorsystem.

    Kvantsimulatorer och kvantdatorer i HPC-infrastrukturer.

    Säker molnbaserad HPC- och datainfrastruktur för privata användare i Europa.

    HPC-drivna kapaciteter och tjänster som bygger på europeiska offentliga dataområden för forskare, industrin och den offentliga sektorn.

    Nästa generations tekniska byggstenar (maskinvara och programvara) och integrering av dessa i innovativa HPC-arkitekturer för system i exaskala och post-exaskala.

    Kompetenscentrum inom HPC-tillämpningar och industrialisering av HPC-programvara, med nya algoritmer, koder och verktyg som har optimerats för framtida generationers superdatorer.

    Storskaliga industriella pilotanläggningar och plattformar för HPC- och datatillämpningar samt HPC- och datatjänster inom viktiga industrisektorer.

    Nationella HPC-kompetenscentrum som säkerställer en bred HPC-täckning i EU, med särskilda tjänster och resurser för industriell innovation (inbegripet små och medelstora företag).

    En avsevärd ökning av kompetens och know-how inom HPC hos Europas arbetskraft.

    Förstärkt datalagring och bearbetningskapacitet samt förstärkta nya tjänster inom områden av allmänt intresse i medlemsstaterna.

    2.20

    Det gemensamma företagets främsta resultat:

    Det gemensamma företaget EuroHPC har avsevärt ökat nivån och kvaliteten på investeringar i HPC på europeisk nivå genom en enda och samordnad insats med medlemsstaterna.

    I slutet av 2020 kommer EuroHPC att förse EU med världens bästa superdatorer.

    EuroHPC kommer att tillhandahålla en europeisk källa till nyckelteknik.

    Europeisk HPC-teknikleverans och HPC-marknad.

    EuroHPC-strategin och dess effekter på HPC-värdekedjan.

    3.   Marknadstrender och viktiga lärdomar

    3.1

    I kommissionens arbetsdokument presenteras de senaste marknadssiffrorna från det gemensamma företaget EuroHPC och en översikt ges över viktiga lärdomar från företagets verksamhet hittills.

    3.2

    Lärdomar från det gemensamma företaget EuroHPC:s ledning och förvaltning: det gemensamma företaget EuroHPC har redan en gedigen erfarenhet av att vara i drift, med utförliga diskussioner mellan berörda aktörer om ledning, förvaltning och andra operativa aspekter. Några exempel:

    De 13 möten som det gemensamma företaget EuroHPC:s styrelse haft med regelbundet deltagande av delegater från kommissionen och de 32 deltagande staterna.

    Det gemensamma företagets rådgivande grupper (Riag och Infrag) har redan hållit många möten och fått stöd genom det aktiva deltagandet av de två privata medlemmarna (ETP4HPC och BDVA).

    Valet av åtta värdorter och inledningen av upphandlingsförfarandet för EuroHPC:s åtta superdatorer, samt inledningen av det gemensamma företagets förslagsinfordringar för 2019 och 2020.

    3.3

    Det finns 22 genomförandeaspekter där de viktigaste lärdomarna hittills kan sammanfattas som följer:

    Förenkling av samfinansieringssystemet.

    Sammanföringen av EU-medel och nationella medel i EuroHPC:s olika verksamheter måste förenklas och optimeras.

    Bland rekommendationerna ingår en enda uppsättning av urvalskriterium för deltagande (i stället för 32 olika nationella kriterier).

    Genomförande av central förvaltning av samtliga finansiella bidrag (förutom i vederbörligen berättigade fall), i linje med artikel 8.1 c i den föreslagna förordningen om inrättande av Horisont Europa, och flexibilitet vid införande av olika procentsatser av EU-medel och nationella medel för att finansiera deltagande i forsknings- och innovationsverksamhet.

    Mer flexibilitet i privata medlemmars och andra privata aktörers bidrag till verksamheten inom det gemensamma företaget EuroHPC, i synnerhet genom nya samarbetsformer, exempelvis samfinansiering av specifik HPC-infrastruktur för industriell användning.

    4.   Särskilda kommentarer

    4.1

    Majoriteten av projektpartnerna kommer från forskningsorganisationer (75 % av den totala finansieringen av projekten inom framtida och ny teknik), vars huvudsakliga drivkraft inte är att utnyttja uppnådda resultat industriellt. Förbättrade och kontinuerliga utbildningssatsningar kommer också att vara en viktig faktor när det gäller att fullt ut utnyttja inte bara de kommande EuroHPC-finansierade superdatorerna i pre-exaskala och exaskala, utan även framtida datorgenerationer. Det är en stor utmaning att flytta från simuleringscentrerade HPC till att integrera HPC i ett fullständigt kontinuum av it-infrastruktur, från Edge till HPC. Det skulle kräva att det utvecklas goda relationer mellan HPC-samhället och andra ekosystem som stordata, AI och sakernas internet. Europa kan bli världsledande om den dynamik som skapades med Horisont 2020 lever vidare.

    Bryssel den 27 januari 2021.

    Christa SCHWENG

    Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande


    (1)  Rådets förordning (EU) 2018/1488 av den 28 september 2018 om bildande av det gemensamma företaget för ett europeiskt högpresterande datorsystem (EUT L 252, 8.10.2018, s. 1).

    (2)  EU vid ett vägskäl – bygga upp och bygga nytt för nästa generation, COM(2020) 456 final.

    (3)  Equipping Europe for world-class High Performance Computing in the next decade, SWD(2020) 179 final.

    (4)  Equipping Europe for world-class High Performance Computing in the next decade, SWD(2020) 179 final.

    (5)  Rådets förordning (EU) 2018/1488.


    Top