Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016PC0586

    Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om Europeiska fonden för hållbar utveckling (EFHU) och om inrättandet av EFHU-garantin och EFHU-garantifonden

    COM/2016/0586 final - 2016/0281 (COD)

    Bryssel den 14.9.2016

    COM(2016) 586 final

    2016/0281(COD)

    Förslag till

    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

    om Europeiska fonden för hållbar utveckling (EFHU) och om inrättandet av EFHU-garantin och EFHU-garantifonden


    MOTIVERING

    1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

    Motiv och syfte med för förslaget

    Den 7 juni 2016 antog kommissionen ett meddelande om en ny partnerskapsram med tredjeländer inom den europeiska migrationsagendan 1 . Förutom att kommissionen föreslår en rad olika åtgärder för att avhjälpa flyktingarnas mest akuta behov och ge stöd till värdsamhällena efterlyser den också en långsiktig strategi för EU när det gäller att främja målen i 2030-agendan för hållbar utveckling och därmed också arbetet med att åtgärda migrationens bakomliggande orsaker.

    Detta ligger också i linje med den globala strategin för EU:s utrikes- och säkerhetspolitik som för in utmaningar som migration i EU:s övergripande utrikespolitik i syfte att skapa samstämmighet och synergieffekter med EU:s utvecklingspolitik, grannskapspolitik och ekonomiska diplomati.

    Vid sitt möte den 28 juni 2016 uppmanade Europeiska rådet kommissionen att till september 2016 lägga fram ett förslag till en långtgående yttre investeringsplan för EU (nedan kallad EIP eller investeringsplanen). Denna yttre investeringsplan innehåller tre pelare som samverkar, nämligen en ny investeringsfond (pelare 1), tekniskt stöd (pelare 2) för att hjälpa lokala myndigheter och företag att utveckla fler hållbara projekt och locka till sig investerare samt (pelare 3) som utgörs av en rad tematiska, nationella och regionala EU-program för utvecklingssamarbete i kombination med en strukturerad politisk dialog som är inriktad på att förbättra investeringsklimatet och det övergripande regelverket i de berörda länderna. Pelare 3 i investeringsplanen kopplar samman Europeiska fonden för hållbar utveckling (EFHU) och det breda partnerskapet mellan EU och dess partnerländer. Detta partnerskap har formen av en politisk och strategisk dialog som kommissionen för via EU:s delegationer och politiska kontakter.

    Pelare 1 kommer att genomföras genom EFHU. Denna fond ska ha till huvuduppgift att tillhandahålla ett integrerat finansiellt paket för finansiering av investeringar som inleds i regioner i Afrika och EU:s grannskapsländer   2 .

    EFHU ska bestå av regionala investeringsplattformar som ska kombinera finansiering från befintliga kombinerade faciliteter 3 och EFHU-garantin. Fonden kommer att fungera som en gemensam kontaktpunkt för inlämnandet av finansieringsförslag från finansinstitut och offentliga och privata investerare samt tillhandahålla en rad olika former av finansiellt stöd till stödberättigande investeringar.

    EFHU har till huvudsyfte att tillhandahålla ett integrerat finansiellt paket för finansiering av investeringar som inleds i regioner i Afrika för länder som har undertecknat partnerskapsavtalet mellan medlemmarna i gruppen av stater i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet (AVS-länderna), å ena sidan, och Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å andra sidan, undertecknat i Cotonou den 23 juni 2000 (”Cotonouavtalet”) 4 , och i EU:s grannskapsländer för att därigenom skapa tillväxt och arbetstillfällen, maximera additionaliteten samt främja innovativa produkter och attrahera medel från den privata sektorn. EFHU förväntas mobilisera upp till 44 000 000 000 euro i investeringar med hjälp av medel från unionens allmänna budget och andra källor på 3 350 000 000 euro fram till 2020.

    Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

    Inom ramen för de principer och mål som gäller för unionens yttre åtgärder, den reviderade europeiska grannskapspolitiken 5 , det europeiska samförståndet om utveckling 6 och agendan för förändring 7 , inklusive senare ändringar och tillägg, har det samarbete som sker i enlighet med denna förordning främst till syfte att minska, och på lång sikt utrota, fattigdomen i enlighet med artikel 208 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) för att därigenom åtgärda migrationens bakomliggande orsaker. Samarbetet inom ramen för denna förordning ska även bidra till att främja en hållbar och inkluderande ekonomisk, social och miljömässig utveckling samt befästa och stödja demokrati, rättsstatsprincipen, god samhällsstyrning, mänskliga rättigheter, jämställdhet mellan könen och relevanta principer i folkrätten. Det bör vidare bidra till att genomföra en rättighetsbaserad strategi som omfattar alla mänskliga rättigheter i linje med dess vägledande principer (öppenhet, deltagande, icke-diskriminering och ansvarighet) samt till att genomföra handlingsplanen för jämställdhet 8 .

    Det är meningen att EFHU ska stödja investeringar som inleds i regioner i Afrika för länder som har undertecknat Cotonouavtalet och i länder som omfattas av grannskapspolitiken i syfte att uppnå målen för hållbar utveckling för att därigenom åtgärda migrationens bakomliggande orsaker och skapa förutsättningar för en hållbar återanpassning av återvändande migranter i deras ursprungsländer. Det är därför förenligt med unionens instrument för finansiering av yttre åtgärder och med befintliga investeringsfaciliteter.

    Eftersom EFHU lägger stor vikt vid den privata sektorns deltagande främjar den även de mål som anges i meddelandet En starkare roll för den privata sektorn i insatserna för att uppnå hållbar tillväxt för alla i utvecklingsländerna 9 .

    Förenlighet med unionens politik inom andra områden

    Investeringsplanen ingår som ett led i EU:s nya partnerskapsram med tredjeländer inom den europeiska migrationsagendan.

    Den är anpassad till den reviderade europeiska grannskapspolitiken (EGP) 10 som är inriktad på att stödja ekonomisk utveckling i partnerländerna i syfte att gradvis uppnå en stabilisering och övergång från katastrofbistånd till strukturella åtgärder. Den är även i linje med Addis Abeba-agendan om utvecklingsfinansiering.

    EFHU är samstämmig med EU:s politik på området klimatförändringar i och med att den kommer att bidra till genomförandet av klimatavtalet från Paris (COP 21) 11 , inbegripet de internationella klimatfinansieringsåtaganden i detta. Såsom förklaras i kommissionens meddelande Vägen efter Paris: en bedömning av Parisavtalets konsekvenser 12 innebär Parisavtalet möjligheter till ekonomisk omställning, sysselsättning och tillväxt. Det är av avgörande betydelse för att man ska kunna uppnå de bredare målen för hållbar utveckling och EU:s prioriteringar vad gäller investeringar, konkurrenskraft, cirkulär ekonomi, forskning, innovation och energiomställning.

    2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

    Rättslig grund

    Eftersom EFHU syftar till att främja investeringar både i utvecklingsländer och andra tredjeländer är den rättsliga grunden för samarbetsinsatserna artikel 209.1 (för utvecklingsländer) och 212.2 (för andra tredjeländer) i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

    Subsidiaritetsprincipen (för icke-exklusiv befogenhet)

    I enlighet med de principer om subsidiaritet och proportionalitet som fastställs i artikel 5 i EUF-fördraget kan målen för den planerade åtgärden inte i tillräcklig utsträckning uppnås av medlemsstaterna och kan därför bättre uppnås på EU-nivå. Åtgärder på unionsnivå göra det lättare att uppnå de mål som eftersträvas, med tanke på åtgärdernas omfattning och verkningar. Mer specifikt gäller att insatser på EU-nivå kommer att stimulera privata investeringar från hela EU och tredjeländer och göra att största möjliga nytta dras av EU-institutionerna och deras expertis och kunskap för detta ändamål. Inrättandet av en strategisk styrelse tjänar till att säkerställa konsekvens och samstämmighet med EU:s många olika program och initiativ. Både multiplikatoreffekten och de konkreta effekterna kommer därför att bli mycket större än vad som skulle kunna uppnås genom ett investeringsprogram som företas av en enskild medlemsstat eller en grupp medlemsstater.

    Val av instrument

    EFHU och EFHU-garantifonden föreslås inrättas genom antagandet av en Europaparlamentets och rådets förordning i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet. En garanti som innebär en ansvarsförpliktelse för unionen måste inrättas av lagstiftaren. Kommissionen föreslår samtidigt en översyn av Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012.

    3.SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH INSAMLING AV SAKKUNNIGUTLÅTANDEN

    Samråd med berörda parter

    Informella förberedande samråd har hållits med Europeiska investeringsbanken (EIB), medlemsstaternas finansinstitut, Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD) och Världsbanksgruppen. Samråd skedde även med EU-plattformen för kombinerade mekanismer vid externt samarbete (EUBEC), den privata sektorn och det civila samhällets organisationer.

    Insamling och användning av sakkunnigutlåtanden

    Kommissionen har stor erfarenhet av liknande instrument, t.ex. Europeiska fonden för strategiska investeringar (Efsi) 13 vad gäller EU:s inre politik samt flera finansiella instrument och strukturerade bidrag som får stöd av EU:s kombinerade faciliteter för EU:s yttre politik 14 . Syftet är att mobilisera ytterligare investeringar, särskilt från privata investerare, genom att tillhandahålla partiella garantier eller riskdämpning vid en första förlust eller på likställdhetbasis (pari passu) till finansinstitut, vanligen de finansinstitut som redan deltar i EU:s kombinerade faciliteter för den yttre politiken och som själva tillhandahåller stöd (via lån, garantier, eget kapital och liknande produkter).

    Grundläggande rättigheter

    Projekt som omfattas av garantier inom ramen EFHU kommer att undersökas vad gäller deras inverkan på de grundläggande rättigheterna. Inom ramen för de principer och mål som gäller för unionens yttre åtgärder, den reviderade europeiska grannskapspolitiken 15 , det europeiska samförståndet om utveckling 16 och agendan för förändring 17 , inklusive senare ändringar och tillägg, a) har det samarbete som sker i enlighet med denna förordning främst till syfte att minska, och på lång sikt utrota, fattigdomen och därmed också att åtgärda migrationens bakomliggande orsaker. b) ska samarbetet enligt denna förordning även bidra till att i) främja en hållbar och inkluderande utveckling på det ekonomiska, sociala och miljömässiga området, ii) befästa och stödja demokrati, rättsstatsprincipen, god samhällsstyrning, mänskliga rättigheter, jämställdhet mellan könen och relevanta principer i folkrätten, iii) genomföra en rättighetsbaserad strategi som omfattar alla mänskliga rättigheter i linje med dess vägledande principer (öppenhet, deltagande, icke-diskriminering och ansvarighet) samt till att iv) genomföra handlingsplanen för jämställdhet 18 . Hur väl dessa mål uppfylls ska mätas med hjälp av relevanta indikatorer, bland annat indikatorer för mänsklig utveckling, särskilt målen för hållbar utveckling och andra indikatorer som överenskommits på internationell nivå av unionen och dess medlemsstater (t.ex. FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter).

    4.BUDGETKONSEKVENSER

    Unionen kommer att anslå totalt 750 000 000 euro till EFHU-garantin till 2020, både från unionens allmänna budget och elfte Europeiska utvecklingsfonden (EUF) 19 . Ytterligare finansiering kan komma att bli aktuell. Kommissionen kommer att föreslå att marginalen för oförutsedda utgifter används för att mobilisera 250 000 000 euro. Ytterligare bidrag från unionens budget kan lämnas i form av omfördelning eller omprioritering av programplanerade medel. Även andra bidragsgivare, t.ex. medlemsstaterna, kan bidra med ytterligare finansiering.

    5.ÖVRIGA INSLAG

    Genomförandeplaner samt åtgärder för övervakning, utvärdering och rapportering

    EFHU kommer att förvaltas av kommissionen och genomföras genom regionala investeringsplattformar som kommer att kombinera finansiering från befintliga kombinerade faciliteter för Afrika och grannskapsländerna och medel beviljade inom ramen för EFHU-garantin.

    Ingående redogörelse för de specifika bestämmelserna i förslaget

    EFHU ska bestå av regionala investeringsplattformar som kommer att kombinera finansiering från befintliga kombinerade faciliteter för Afrika och grannskapsländerna och medel beviljade inom ramen för EFHU-garantin.

    De regionala investeringsplattformarna kommer att vara inriktade på att uppnå målen för hållbar utveckling och åtgärda de bakomliggande orsakerna till migration.

    I samband med EFHU-initiativet kommer målen för investeringsanslaget för Afrika 20 och investeringsanslaget för grannskapspolitiken 21 att ges en ny inriktning och döpas om så att dessa initiativ kan användas som de nya regionala investeringsplattformarna inom sina respektive områden, med utgångspunkt i de befintliga strukturerna. Detta kommer att ske genom ett beslut av kommissionen.

    De regionala investeringsplattformarna kommer att samma struktur som de befintliga kombinerade faciliteterna.

    Kommissionen kommer att bistås av en strategisk styrelse och två operativa styrelser, dvs. en för varje regional investeringsplattform. Kommissionen kommer att förvalta EFHU-sekretariatet som ska utföra alla uppgifter och åligganden som måste genomföras för att investeringsplanens mål ska kunna uppnås. Företrädare för kommissionen och unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik ska gemensamt svara för ordförandeskapet i den strategiska styrelsen, vilken ska bestå av medlemsstaterna och EIB. Den strategiska styrelsen ska ge strategisk vägledning och hjälpa kommissionen att fastställa de övergripande investeringsmålen vad gäller användningen av EFHU-garantin, säkerställa samordning och samstämmighet mellan de regionala investeringsplattformarna och med mandatet för utlåning till tredjeländer, resiliensinitiativet och AVS-investeringsanslaget, vilka förvaltas av EIB. EIB kommer att bidra aktivt genom rådgivning till kommissionen om den operativa förvaltningen av garantin.

    Det kommer att säkerställas att varje enskilt projekt genomgår en ordentlig teknisk bedömning och en due diligence-granskning och genomförs så snabbt som möjligt. Innan ett projekt godkänns av kommissionen kommer de stödberättigade motparterna att undersöka om projektet är finansieringsbart och vilka risker det medför, vilket därefter kommer att kontrolleras av oberoende experter, i syfte att säkerställa att projektet är trovärdigt för den privata sektorn. De närmare praktiska formerna för hur garantin ska genomföras kommer att fastställas för varje enskilt investeringsfönster.

    Ytterligare investeringsplattformar kan komma att inrättas i framtiden.

    EFHU-garantin utgör en av komponenterna i EFHU. Syftet med EFHU-garantin är att den ska ge garantier som förstärker kreditförmågan, vilket i slutändan gynnar den slutliga investeringen och möjliggör riskdelning med andra investerare, särskilt från den privata sektorn. Den kommer att stimulera till ytterligare finansiering, särskilt från den privata sektorn, i och med att den är inriktad på de viktigaste faktorerna för att attrahera medel från den privata sektorn.

    EFHU-garantifonden kommer att tillhandahålla likviditet i det fall EFHU-garantin tas i anspråk för att täcka förluster som uppstår inom ramen för ett garantiavtal. EFHU-garantifonden kommer att finansieras via EU:s allmänna budget och EUF samt eventuellt även med medel från andra bidragsgivare och användas för att absorbera eventuella förluster som görs av stödberättigade motparter såsom internationella finansinstitut, utvecklingsbanker och investerare från den privata sektorn.

    2016/0281 (COD)

    Förslag till

    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

    om Europeiska fonden för hållbar utveckling (EFHU) och om inrättandet av EFHU-garantin och EFHU-garantifonden

    EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 209.1 och 212.2,

    med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

    efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

    i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och

    av följande skäl:

    (1)Unionens långtgående yttre investeringsplan (nedan kallad EIP eller investeringsplanen) behövs för att stödja investeringar som inleds i Afrika och de länder som omfattas av EU:s grannskapspolitik (nedan kallade grannskapsländerna) i syfte att främja målen för hållbar utveckling i FN:s 2030-agenda för hållbar utveckling (nedan kallad 2030-agendan) samt åtagandena inom ramen för den nyligen reviderade europeiska grannskapspolitiken för att därigenom åtgärda de bakomliggande orsakerna till migration. Investeringsplanen bör även bidra till genomförandet av klimatavtalet från Paris (COP 21).

    (2)Investeringsplanen bör omfatta unionens åtagande inom ramen för Addis Abeba-agendan om utvecklingsfinansiering. Den bör även göra det möjligt för europeiska investerare och privata företag, inklusive små och medelstora företag, att delta på ett mer effektivt sätt till en hållbar utveckling i partnerländerna.

    (3)Detta ligger i linje med den globala strategin för EU:s utrikes- och säkerhetspolitik som för in utmaningar som migration och resiliens i EU:s övergripande utrikespolitik i syfte att skapa samstämmighet och synergieffekter med EU:s utvecklingspolitik och grannskapspolitik.

    (4)Investeringsplanen bör tillhandahålla ett integrerat finansiellt paket för finansiering av investeringar som inleds i regioner i Afrika för de länder som undertecknat partnerskapsavtalet mellan medlemmarna i gruppen av stater i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet, å ena sidan, och Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å andra sidan, undertecknat i Cotonou den 23 juni 2000 22 , och i grannskapsländerna för att därigenom skapa tillväxt och arbetstillfällen, maximera additionaliteten samt främja innovativa produkter och attrahera medel från den privata sektorn.

    (5)Europeiska fonden för hållbar utveckling (EFHU) bör bestå av regionala investeringsplattformar som ska kombinera finansiering från befintliga kombinerade faciliteter och EFHU-garantin. De befintliga kombinerade faciliteterna för Afrika har inrättats genom kommissionens beslut C(2015)5210 och dem för grannskapsländerna genom kommissionens genomförandebeslut C(2016)3436. Varje regional investeringsplattform bör ha en operativ styrelse som bistår kommissionen när det gäller att fastställa regionala och sektoriella investeringsmål, regionala och sektoriella och tematiska investeringsfönster, avger yttranden om de kombinerade transaktionerna och diskuterar användingen av EFHU-garantin i överensstämmelse med de investeringsfönster som kommer att fastställas.

    (6)EFHU bör även fungera som en gemensam kontaktpunkt för inlämnandet av finansieringsförslag från finansinstitut och offentliga och privata investerare samt tillhandahålla en rad olika former av finansiellt stöd till stödberättigande investeringar. EFHU-garantin bör stödjas av EFHU-garantifonden. EFHU bör använda innovativa instrument för att stödja investeringar och främja den privata sektorns deltagande.

    (7)Den strategiska styrelsen för EFHU bör ansvara för samordningen och samstämmigheten mellan EFHU och Europeiska investeringsbankens (EIB) mandat för utlåning till tredjeländer i enlighet med beslut [ännu ej antaget], inbegripet EIB:s resiliensinitiativ, och AVS-investeringsanslaget 23 .

    (8)Den strategiska styrelsen bör även bistå kommissionen i arbetet med att fastställa strategiska riktlinjer och övergripande investeringsmål. Vidare bör den även bistå i arbetet med att samordna och skapa samstämmighet mellan de regionala plattformarna. Detta bör säkerställa komplementariteten mellan de olika instrumenten för yttre åtgärder. Kommissionen och unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik bör gemensamt svara för ordförandeskapet i den strategiska styrelsen i syfte att säkerställa samordning och samstämmighet med målen för unionens yttre politik och unionens ramavtal för partnerskap med tredjeländer.

    (9)EFHU-garantin bör beviljas till stödberättigade motparter för finansierings- och investeringstransaktioner eller garantiinstrument för en inledande investeringsperiod
    fram till och med den 31 december 2020.

    (10)För att skapa flexibilitet, öka intresset från den privata sektorns sida och maximera verkan av investeringarna bör det föreskrivas ett undantag från artikel 58.1 c vii) i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 966/2012 24 som innebär att stödberättigade motparter som är privaträttsliga organ också kan vara organ som inte
    anförtrotts uppgifter inom ramen för ett offentlig-privat partnerskap eller organ som omfattas av privaträtten i ett partnerland.

    (11)Kommissionen bör ingå garantiavtal med stödberättigade motparter där de särskilda bestämmelser som gäller för beviljandet av EFHU-garantin fastställs. Dessa garantiavtal bör utgöra den rättsliga grunden för en lämplig riskdelning, som ger de stödberättigade motparterna incitament att tillhandahålla finansiering, samt för mekanismerna och förfarandena vid ett eventuellt ianspråktagande av EFHU-garantin.

    (12)Unionen bör ställa en säkerhet på 1 500 000 000 euro för inrättandet av EFHU-garantin. Medlemsstaterna och andra bidragsgivare uppmanas att ge ytterligare stöd till EFHU-garantifonden i form av kontantbidrag (medlemsstaterna och andra bidragsgivare) eller garantier (medlemsstaterna) för att öka likviditetsbufferten och därmed också öka EFHU-garantins totala volym. Unionen bör ställa en säkerhet på 1 500 000 000 euro för inrättandet av EFHU-garantin. Medlemsstaterna, offentliga finansinstitut och andra bidragsgivare bör uppmanas att tillhandahålla ytterligare finansiering till EFHU-garantifonden på de villkor som fastställs i det avtal som ingås mellan kommissionen, på unionens vägnar, och alla bidragsgivare.

    (13)EFHU-garantifonden bör ha formen av likviditetsbuffert att använda när EFHU-garantin tas i anspråk. Unionen bör tillhandahålla 750 000 000 euro för att en nivå som på ett korrekt sätt speglar EU:s ekonomiska åtaganden i förhållande till EFHU-garantin ska uppnås.

    (14)I syfte att göra EFHU-garantin mer verkningsfull med hänsyn till behoven i de berörda regionerna bör medlemsstaterna ha möjlighet att ge bidrag i form av garantier eller kontantbidrag. Dessa bidrag skulle kunna öronmärkas för vissa regioner, sektorer eller investeringsfönster.

    (15)Eftersom EUF kommer att används för de länder som är berättigade till stöd enligt elfte Europeiska utvecklingsfonden (EUF) 25 krävs det för detta ändamål ett anslag på minst 400 000 000 euro för täckning från EFHU-garantin för investeringar under EFHU-garantins genomförandeperiod. EFHU-garantin bör bli tillgänglig först när medel på 400 000 000 euro från elfte EUF anslagits till EFHU-garantifonden.

    (16)Kommissionen bör årligen rapportera till Europaparlamentet och rådet om vilka finansierings- och investeringstransaktioner som täcks av EFHU-garantin i syfte att säkerställa ansvarighet inför EU-medborgarna. Rapporten bör offentliggöras för att ge relevanta berörda parter t.ex. det civila samhället möjlighet att lämna synpunkter. Kommissionen bör årligen rapportera till Europaparlamentet och rådet om förvaltningen av EFHU-garantifonden så att ansvarighet och öppenhet säkerställs.

    (17)Kommissionen bör utvärdera EFHU:s funktionssätt och användningen av EFHU-garantifonden i syfte att ta tillvara de erfarenheter som gjorts och utveckla EFHU. Det bör göras en oberoende utvärdering av tillämpningen av denna förordning för att bedöma om den genomförs i överensstämmelse med den rättsliga grunden och om förordningen är tillämplig och praktiskt genomförbar när det gäller uppfyllandet av dess mål.

    (18)I syfte att skydda unionens finansiella intressen har Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) rätt att genomföra undersökningar för att fastställa om det har förekommit bedrägeri, korruption, penningtvätt eller annan illegal verksamhet som påverkar unionens finansiella intressen i samband med sådana finansierings- och investeringstransaktioner som omfattas av denna förordning (se Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 883/2013 26 , rådets förordning (Euratom, EG) nr 2185/96 27 och rådets förordning (EG, Euratom) nr 2988/95 28 .

    (19)För att bidra till den internationella bekämpningen av skattebedrägerier, skatteundandragande och penningtvätt bör de stödberättigade motparterna inte stödja någon form av verksamhet som utförs för illegala syften och inte heller delta i finansierings- och investeringstransaktioner som genomförs genom ett instrument beläget i en icke samarbetsvillig jurisdiktion.

    (20)För att uppfylla EU:s politiska åtaganden vad gäller förnybar energi och klimatförändringar bör minst 20 % av de medel som anslås inom ramen för EFHU avsättas till finansierings- och investeringstransaktioner som är relevanta för dessa sektorer.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    KAPITEL I

    INLEDANDE BESTÄMMELSER

    Artikel 1
    Syfte

    1. Genom denna förordning inrättas Europeiska fonden för hållbar utveckling (EFHU), EFHU-garantin och EFHU-garantifonden.

    2. För tillämpning av punkt 1 ges kommissionen genom denna förordning behörighet att på unionens vägnar ingå garantiavtal med stödberättigande motparter enligt artikel 10.

    Artikel 2
    Definitioner

    I denna förordning gäller följande definitioner:

    1. regionala investeringsplattformar: kombinerade faciliteter i enlighet med artikel 4.1 e i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 236/2014 29 och med artikel 40 i rådets förordning (EU) 2015/323 30 för bidrag från elfte Europeiska investeringsfonden (EUF), i kombination med beviljande av den EFHU-garanti som avses i artikel 6.

    2. investeringsfönster: ett bestämt område som kan komma i fråga för stöd från EFHU-garantin till investeringsportföljer i vissa specifika regioner, länder och sektorer, och som genomförs av de regionala investeringsplattformarna.

    3. bidragsgivare: en medlemsstat, ett internationellt finansinstitut eller en offentlig institution i en medlemsstat, ett offentligt organ eller andra enheter som bidrar genom kontantbidrag eller garantier till EFHU-garantifonden.

    4. partnerländer: de länder som undertecknat partnerskapsavtalet mellan medlemmarna i gruppen av stater i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet, å ena sidan, och Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å andra sidan, undertecknat i Cotonou den 23 juni 2000 31 , de länder som förtecknas i bilaga I till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 232/2014 32 och de länder som kan omfattas av geografiskt samarbete i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 233/2014 33 .

    5. additionalitet: den princip som säkerställer att stöd inom ramen för EFHU-garantin inte får ersätta stöd från en medlemsstat, privat finansiering eller annan finansiering från unionen samt att det ska vara inriktat på att avhjälpa marknadsmisslyckanden och inte tränga ut andra offentliga eller privata investeringar.

    KAPITEL II

    EUROPEISKA FONDEN FÖR HÅLLBAR UTVECKLING

    Artikel 3
    Mål

    1. Målet för EFHU som ett integrerat finansiellt paket är att tillhandahålla finansieringskapacitet i form av bidrag, garantier och andra finansieringsinstrument till stödberättigade motparter för att stödja investeringar och förbättra tillgången till finansiering vad gäller investeringar som inleds i partnerländer i Afrika och partnerländer som omfattas av den europeiska grannskapspolitiken.

    2. EFHU ska bidra till uppnåendet av målen i 2030-agendan för hållbar utveckling, varvid särskild vikt ska läggas vid en hållbar tillväxt, jobbskapande, sociala och ekonomiska sektorer samt stöd till mikroföretag och små och medelstora företag,
    för att därigenom åtgärda migrationens bakomliggande orsaker och bidra till en hållbar återanpassning av återvändande migranter i deras ursprungsländer och samtidigt även maximera additionaliteten, främja innovativa produkter och attrahera medel från den privata sektorn.

    Artikel 4
    EFHU:s struktur

    1. EFHU ska bestå av regionala investeringsplattformar som ska kombinera finansiering från befintliga kombinerade faciliteter och EFHU-garantin.

    2. EFHU ska förvaltas av kommissionen.

    Artikel 5
    EFHU:s strategiska styrelse

    1. Kommissionen ska biträdas av en strategisk styrelse vid förvaltningen av EFHU.

    Denna styrelse ska ge strategisk vägledning och stöd till kommissionen vid fastställandet av de övergripande målen för användningen av EFHU-garantin. Den ska även stödja den övergripande samordningen och samstämmigheten mellan de regionala investeringsplattformarna och med det av EIB förvaltade mandatet för utlåning till tredjeländer, inbegripet EIB:s resiliensinitiativ.

    2. Den strategiska styrelsen ska bestå av företrädare för kommissionen och unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik (den höga representanten), medlemsstaterna och EIB. Kommissionen får inbjuda andra bidragsgivare att bli medlemmar i den strategiska styrelsen, med beaktande av styrelsens ståndpunkt när så är lämpligt. Partnerländer och relevanta regionala organisationer, stödberättigade motparter samt Europaparlamentet får när så är lämpligt delta som observatörer. Kommissionen och unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik ska gemensamt svara för ordförandeskapet i den strategiska styrelsen.

    KAPITEL III

    EFHU-GARANTIN OCH EFHU-GARANTIFONDEN

    Artikel 6
    EFHU-garantin

    1. Unionen ska till de stödberättigade motparterna utfärda en ovillkorlig och oåterkallelig garanti som ska infrias på anfordran för de finansierings- och investeringstransaktioner som omfattas av denna förordning och som inleds i partnerländer i Afrika och partnerländer som omfattas av den europeiska grannskapspolitiken.

    2. EFHU-garantin ska beviljas som en garanti som ska infrias på anfordran för de instrument som avses i artikel 9 och i enlighet med de kriterier för stödberättigande som avses i artikel 8.

    Artikel 7
    Krav för användning av EFHU-garantin

    1. Beviljande av användning av EFHU-garantin förutsätter att det ingåtts ett EFHU-garantiavtal mellan kommissionen på unionens vägnar och den stödberättigade motparten.

    2. Den inledande investeringsperioden för ingående av EFHU-garantiavtal med de stödberättigade motparterna för stöd till finansierings- och investeringstransaktioner löper fram till och med den 31 december 2020.

    3. Den längsta tillåtna perioden för stödberättigade motparter att ingå avtal med finansiella intermediärer eller slutliga stödmottagare ska vara fyra år efter ingåendet av det relevanta garantiavtalet.

    Artikel 8
    Stödberättigandekrav för användning av EFHU-garantin

    1. De finansierings- och investeringstransaktioner som är stödberättigande inom ramen för EFHU-garantin ska vara förenliga med och anpassade till unionens politik, särskilt unionens utvecklingspolitik och grannskapspolitik, partnerländernas strategier och politik samt syfta till att stödja följande allmänna mål:

    (a)Bidra till den ekonomiska och sociala utvecklingen, med särskild tonvikt på hållbarhet och jobbskapande (särskilt för ungdomar och kvinnor) för att därigenom åtgärda migrationens bakomliggande orsaker och bidra till en hållbar återanpassning av återvändande migranter i deras ursprungsländer.

    (b)Vara inriktade på sociala och ekonomiska sektorer, särskilt infrastruktur inbegripet hållbar energi, vatten, transporter, informations- och kommunikationsteknik, miljö, hållbar användning av naturresurser och blå tillväxt, social infrastruktur och mänskligt kapital, i syfte att förbättra de sociala och ekonomiska förhållandena.

    (c)Tillhandahålla finansiering till förmån för mikroföretag samt små och medelstora företag, med särskild tonvikt på utveckling av den privata sektorn.

    (d)Tillhandahålla finansiella instrument som syftar till att avlägsna hinder för privata investeringar, inbegripet första-förlustgarantier för portföljgarantier avseende projekt i den privata sektorn, till exempel lånegarantier till små och medelstora företag och garantier för specifika risker vid infrastrukturprojekt och annat riskkapital.

    (e)Maximera hävstångseffekten när det gäller den privata sektorn genom att avlägsna hinder för investeringar.

    2. EFHU-garantin ska stödja finansierings- och investeringstransaktioner som bland annat

    (a)ger additionalitet,

    (b)samordnar intressena genom att säkerställa en lämplig riskdelning med den ifrågavarande stödberättigade motparten och andra eventuella partner,

    (c)är ekonomiskt och finansiellt bärkraftiga, med hänsyn tagen till eventuellt stöd eller samfinansiering från privata eller offentliga partner i projektet,

    (d)är tekniskt genomförbara och hållbara ur miljömässig och social synvinkel och

    (e)maximerar mobiliseringen av kapital från den privata sektorn.

    3. Kommissionen får i enskilda fall tillåta kombinerad finansiering från olika unionsinstrument.

    4. Kommissionen får fastställa investeringsfönster för specifika regioner eller partnerländer eller för båda, för specifika sektorer samt för specifika projekt eller för specifika kategorier av slutgiltiga stödmottagare eller för båda, som ska finansieras med sådana instrument som avses i artikel 9 och omfattas av EFHU-garantin upp till ett fastställt belopp. Alla ansökningar om finansiellt stöd inom investeringsfönster ska lämnas till kommissionen.

    Artikel 9
    Instrument som kan omfattas av EFHU-garantin

    1. EFHU-garantin ska användas för att täcka riskerna för följande instrument:

    (a)Lån.

    (b)Garantier.

    (c)Motgarantier.

    (d)Kapitalmarknadsinstrument.

    (e)Alla andra former av finansierings- eller kreditförstärkningsinstrument, aktiekapital och hybridkapital.

    2. De instrument som anges i punkt 1 får tillhandahållas av stödberättigade motparter eller bidragsgivare, inbegripet privata investerare inom ett investeringsfönster eller enskilda projekt som förvaltas av en stödberättigad motpart, till förmån för partnerländer, inbegripet instabila och konfliktdrabbade länder, och dessa partnerländers institutioner, inbegripet deras statligt och privat ägda lokala banker och finansinstitut samt enheter i den privata sektorn i partnerländerna.

    Artikel 10
    Behörighet och val av motparter

    1. Följande motparter är stödberättigade med avseende på EFHU-garantin:

    (a)Europeiska investeringsbanken och Europeiska investeringsfonden.

    (b)Offentligrättsliga organ.

    (c)Internationella organisationer och deras underordnade organ.

    (d)Privaträttsliga organ som anförtrotts offentliga förvaltningsuppgifter, i den utsträckning som dessa lämnar tillräckliga ekonomiska garantier.

    (e)Organ som omfattas av privaträtten i en medlemsstat och som lämnar tillräckliga ekonomiska garantier, genom undantag från artikel 58.1 c vii) i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012.

    (f)Organ som omfattas av privaträtten i ett partnerland och som lämnar tillräckliga ekonomiska garantier, genom undantag från artikel 58.1 c vii) i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012.

    2. Stödberättigade motparter ska följa de regler och villkor som föreskrivs i artikel 60 i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012.

    3. Kommissionen ska välja ut de stödberättigade motparterna i enlighet med artikel 61 i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012.

    Artikel 11
    Täckning och villkor för EFHU-garantiavtal

    1. Utan att det påverkar tillämpningen av punkt 2 får EFHU-garantin aldrig vid något tillfälle överskrida 1 500 000 000 euro.

    2. Medlemsstaterna får lämna bidrag till EFHU-garantifonden i form av garantier och kontantbidrag. Andra bidragsgivare får lämna bidrag i form av kontantbidrag, under förutsättning att kommissionen lämnar sitt godkännande.

    Den del av garantin som överstiger det belopp som anges i punkt 1 ska beviljas på unionens vägnar.

    De sammanlagda nettobetalningarna från unionens allmänna budget inom ramen för EFHU-garantin får inte överskrida 1 500 000 000 euro. Utan att det påverkar tillämpningen av punkt 4 ska betalningar för ianspråktaganden av garantier, när så är nödvändigt, göras av de bidragande medlemsstaterna eller andra bidragsgivare på likställdhetbasis (pari passu) med unionen.

    Det ska ingås ett bidragsavtal mellan kommissionen, på unionens vägnar, och bidagsgivaren som bland annat ska innehålla bestämmelser om betalningsvillkor.

    3. EFHU-garantin blir tillgänglig först när det bekräftats att det betalats in ett kontantbidrag på 400 000 000 euro från elfte Europeiska utvecklingsfonden (EUF) 34 till unionens allmänna budget.

    Medlemsstaterna får lämna bidrag till EFHU-garantin i form av garantier och kontantbidrag.

    Kommissionen ska underrätta Europaparlamentet och rådet om de bidrag som bekräftats.

    4. Medlemsstaternas bidrag i form av garantier får användas för att betala garantianspråk först när finansieringen från unionens allmänna budget, ökad med eventuella andra kontantbidrag, har använts till att betala garantianspråk.

    På begäran av medlemsstaterna får deras bidrag öronmärkas för inledandet av projekt i specifika regioner, länder, sektorer och investeringsfönster.

    Alla bidrag får användas för att täcka garantianspråk, oavsett om de öronmärkts eller ej.

    5. Under EFHU-garantins genomförandeperiod ska minst 400 000 000 euro av EFHU-garantin anslås till investeringar i de partnerländer som är berättigade till stöd enligt elfte EUF.

    Artikel 12
    Genomförande av EFHU-garantiavtal

    1. Kommissionen ska på unionens vägnar ingå EFHU-garantiavtal med de stödberättigade motparter som valts ut i enlighet med artikel 10 och punkt 4, om beviljande av EFHU-garantin, vilken ska vara en ovillkorlig och oåterkallelig garanti som ska infrias på anfordran, till den valda stödberättigade motparten.

    2. För varje investeringsfönster ska det ingås ett eller flera garantiavtal mellan kommissionen och den eller de stödberättigade motparter som valts ut. För att tillgodose särskilda behov kan EFHU-garantin beviljas för enskilda finansierings- eller investeringstransaktioner. Avtal kan ingås med ett konsortium bestående av två eller flera stödberättigade motparter.

    3. Garantiavtalen ska bland annat innehålla bestämmelser om följande:

    (a)Närmare regler för tillhandahållandet av EFHU-garantin, inbegripet dess täckningsarrangemang och dess fastställda täckning av portföljer och projekt med särskilda typer av instrument.

    (b)Garantins ersättning.

    (c)Villkoren för användning av EFHU-garantin, inbegripet betalningsvillkor, såsom särskilda tidsramar, räntor som ska betalas på utestående belopp, utgifter och indrivningskostnader samt eventuellt nödvändiga likviditetsarrangemang.

    (d)Bestämmelser och förfaranden för indrivning av fordringar.

    (e)Bestämmelser om övervaknings-, rapporterings- och utvärderingsskyldigheterna enligt artiklarna 15 och 16.

    4. När kommissionen fattar beslut om huruvida den ska ingå garantiavtal med stödberättigade motparter ska den ta hänsyn till följande:

    (a)Investeringsfönstrets mål.

    (b)Motpartens erfarenhet och operativa och ekonomiska kapacitet.

    (c)Hur mycket egna medel motparten är beredd att mobilisera till investeringsfönstret.

    5. Den stödberättigade motparten ska godkänna finansierings- och investeringstransaktioner i enlighet med sina egna regler och förfaranden och i överensstämmelse med villkoren i garantiavtalet.

    6. EFHU-garantin kan täcka följande:

    (a)Vad gäller skuldinstrument kapitalbeloppet och all ränta och alla utestående belopp till den utvalda stödberättigade motparten, men som inte mottagits i överensstämmelse med villkoren för finansieringstransaktionen efter ett fallissemang.

    (b)För kapitalinvesteringar de investerade beloppen och de därmed sammanhängande finansieringskostnaderna.

    (c)Vad gäller de andra finansierings- och investeringstransaktioner som avses i artikel 8.2 de belopp som använts och de därmed sammanhängande finansieringskostnaderna.

    (d)Alla relevanta kostnader och indrivningskostnader i samband med ett fallissemang, såvida dessa inte dragits av från de indrivna beloppen.

    7. Garantiavtalen ska fastställa närmare bestämmelser om täckning, krav, stödberättigande, stödberättigade motparter och förfaranden.

    Artikel 13
    EFHU-garantifonden

    1. EFHU-garantifonden utgör en likviditetsbuffert som ska användas för att betala stödberättigade motparter i det fall det görs anspråk på EFHU-garantin i enlighet med det relevanta EFHU-garantiavtalet.

    2. EFHU-garantifonden ska finansieras genom

    (a)bidrag från unionens allmänna budget och andra källor,

    (b)eventuella bidrag från medlemsstaterna och andra bidragsgivare,

    (c)avkastning på EFHU-garantifondens investerade resurser,

    (d)indrivna belopp från försumliga gäldenärer i enlighet med de indrivningsbestämmelser som fastställs i garantiavtalen,

    (e)intäkter och andra betalningar som unionen mottar i enlighet med garantiavtalen.

    3. Intäkter till EFHU-garantifonden i enlighet med punkt 2 c och e utgör
    interna inkomster avsatta för särskilda ändamål i enlighet med artikel 21.4 i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012.

    4. De medel som tillhandahålls EFHU-garantifonden enligt punkt 2 ska förvaltas direkt av kommissionen och investeras i enlighet med principen om sund ekonomisk förvaltning samt följa lämpliga tillsynskrav.

    5. Anslagen till EFHU-garantifonden ska användas så att man uppnår en lämplig avsättningsnivå för att täcka EFHU-garantins åtaganden totalt. Avsättningsnivån ska vara 50 % av EFHU-garantins åtaganden totalt som omfattas av unionens allmänna budget.

    6. Efter en bedömning av om EFHU-garantifondens nivå är tillräcklig i enlighet med den rapport som föreskrivs i artikel 15.3 ska följande betalningar företas:

    (a)Alla eventuella överskott ska betalas till unionens allmänna budget.

    (b)Alla eventuella påfyllningar av fonden ska betalas i årliga delbetalningar under en period av högst tre år från och med år n+1.

    7. Från och med den 1 januari 2021 gäller att kommissionen ska lämna en rapport om vilka exceptionella åtgärder som kan krävas för att fylla på EFHU-garantifonden om medlen i garantifonden till följd av anspråk på EFHU-garantin sjunker till en nivå under 50 % av den avsättningsnivå som avses i punkt 5.

    8. Efter det att ett anspråk gjorts på garantin ska anslag till EFHU-garantifonden i enlighet med punkt 2 c, d och e som överskrider de medel som krävs för att nå upp till den avsättningsnivå som anges i punkt 5 användas inom gränserna för den inledande investeringsperiod som anges i artikel 7.2 för att återställa EFHU-garantin så att den når upp till sitt ursprungliga belopp.

    Artikel 14
    EFHU-garantifondens finansiering från unionens allmänna budget

    Ett bidrag på 350 000 000 euro ska tillhandahållas från unionens allmänna budget.

    KAPITEL IV

    RAPPORTERING, REDOVISNING OCH UTVÄRDERING

    Artikel 15
    Rapportering och redovisning

    1. Kommissionen ska lägga fram en årlig rapport för Europaparlamentet och rådet om de finansierings- och investeringstransaktioner som täcks av EFHU-garantin. Rapporten ska offentliggöras och innehålla följande:

    (a)En bedömning av de finansierings- och investeringstransaktioner som täcks av EFHU-garantin på transaktions-, sektors-, lands- och regionnivå samt deras överensstämmelse med denna förordning.

    (b)En bedömning av mervärdet, mobiliseringen av resurser från den privata sektorn, de beräknade och faktiska utfallen och resultaten och effekterna av de finansierings- och investeringstransaktioner som täcks av EFHU-garantin sammantaget på en aggregerad basis, inbegripet de sysselsättningsskapande effekterna.

    (c)En bedömning av överensstämmelsen med kraven för användning av EFHU-garantin och de viktigaste resultatindikatorer som fastställts för varje inlämnat förslag.

    (d)En bedömning av vilken hävstångseffekt de transaktioner som täcks av EFHU-garantin ger upphov till.

    (e)Det finansiella belopp som överförs till stödmottagarna och en bedömning av varje motparts finansierings- och investeringstransaktioner på en aggregerad basis.

    (f)En bedömning av mervärdet av de stödberättigade motparternas finansierings- och investeringstransaktioner och av den aggregerade risken i samband med dessa.

    (g)Närmare uppgifter om anspråken på EFHU-garantin, förluster, avkastning, indrivna belopp och alla andra mottagna betalningar.

    (h)De finansiella rapporterna, granskade av en oberoende extern revisor, för de av de stödberättigade motparternas finansierings- och investeringstransaktioner som omfattas av denna förordning.

    2. För att kommissionen ska kunna uppfylla sina skyldigheter när det gäller redovisning, rapportering av de risker som EFHU-garantin täcker och förvaltning av EFHU-garantifonden ska de stödberättigade motparter med vilka det ingåtts garantiavtal årligen till kommissionen och revisionsrätten överlämna de finansiella rapporterna, granskade av en oberoende extern revisor, om de finansierings- och investeringstransaktioner som omfattas av denna förordning, vilka ska innehålla bland annat följande:

    (a)En riskbedömning av de stödberättigade motparternas finansierings- och investeringstransaktioner, inbegripet information om unionens åtaganden värderade i enlighet med de redovisningsregler som fastställts av unionens räkenskapsförare på grundval av internationellt accepterade redovisningsstandarder för den offentliga sektorn.

    (b)Storleken på unionens utestående finansiella förpliktelse till följd av den EFHU-garanti som ställts för de stödberättigade motparterna och deras finansierings- och investeringstransaktioner, fördelad på enskilda transaktioner.

    Motparterna ska på begäran förse kommissionen med all eventuell ytterligare information som den behöver för att kunna fullgöra sina skyldigheter enligt denna förordning.

    3. Senast den 31 mars varje år ska kommissionen, i samband med sin årsredovisning, till Europaparlamentet, rådet och revisionsrätten överlämna den nödvändiga informationen om EFHU-garantifondens ställning. Senast den 31 maj varje år ska kommissionen dessutom till Europaparlamentet, rådet och revisionsrätten överlämna en årsrapport om förvaltningen av EFHU-garantifonden under det föregående kalenderåret, inbegripet en bedömning av garantifondens avsättningsnivå och behovet av en eventuell påfyllning.

    Årsrapporten ska innehålla en översikt över garantifondens finansiella ställning vid utgången av det föregående kalenderåret, de finansiella flödena under det föregående kalenderåret och betydande transaktioner samt all relevant information om räkenskaperna. Rapporten ska också innehålla information om garantifondens ekonomiska förvaltning och dess resultat och risker vid utgången av det föregående kalenderåret.

    Artikel 16
    Utvärdering och översyn

    1. Kommissionen ska utvärdera hur EFHU har fungerat senast den 31 december 2020. Kommissionen ska överlämna sin utvärderingsrapport till Europaparlamentet och rådet, vilken ska innehålla en oberoende utvärdering av tillämpningen av denna förordning. Denna rapport ska läggas fram utan dröjsmål av kommissionen om de godkända finansierings- och investeringstransaktionerna helt absorberat EFHU-garantins hela tillgängliga belopp före den 30 juni 2020.

    2. Senast den 31 december 2020 och därefter vart tredje år ska kommissionen utvärdera användningen av EFHU-garantifonden. Kommissionen ska överlämna sin utvärderingsrapport till Europaparlamentet och rådet. Utvärderingsrapporten ska åtföljas av ett yttrande av revisionsrätten.

    KAPITEL V

    ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

    Artikel 17
    Transparens och offentliggörande av information

    I enlighet med unionens politik om transparens och allmänna principer om tillgång till handlingar och information ska de stödberättigade motparterna på sina webbplatser offentliggöra information rörande alla finansierings- och investeringstransaktioner som täcks av EFHU-garantin enligt denna förordning, särskilt om på vilket sätt dessa transaktioner bidrar till denna förordnings mål.

    Artikel 18
    Revisionsrättens revision

    1. Den externa revisionen av verksamhet som bedrivs i enlighet med denna förordning ska utföras av revisionsrätten i enlighet med artikel 287 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget).

    2. Vid tillämpning av punkt 1 i den här artikeln ska revisionsrätten, på begäran och i enlighet med artikel 287.3 i EUF-fördraget, beviljas tillgång till alla handlingar och all information den behöver för att kunna fullgöra sin uppgift.

    Artikel 19
    Bestämmelser om bedrägeribekämpning

    1. Kommissionen eller den stödberättigade motparten ska omedelbart underrätta Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) och lämna nödvändig information när den under något skede av förberedelserna, genomförandet eller avslutandet av sådana finansierings- och investeringstransaktioner som omfattas av denna förordning har skäl att misstänka bedrägeri, korruption, penningtvätt eller annan illegal verksamhet som kan påverka unionens finansiella intressen.

    2. Olaf får för att skydda unionens finansiella intressen göra utredningar, bland annat kontroller och inspektioner på plats, i enlighet med bestämmelserna och förfarandena i Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 883/2013, rådets förordning (Euratom, EG) nr 2185/96 och rådets förordning (EG, Euratom) nr 2988/95, i syfte att fastställa om det har förekommit bedrägeri, korruption, penningtvätt eller annan illegal verksamhet som påverkar unionens ekonomiska intressen i samband med finansierings- och investeringstransaktioner som omfattas av denna förordning. Olaf får lämna all information som den erhållit under sina utredningar till de berörda medlemsstaternas behöriga myndigheter.

    Om det finns bevis för illegal verksamhet ska de stödberättigade motparterna vidta indrivningsåtgärder med avseende på de av deras finansierings- och investeringstransaktioner som omfattas av denna förordning och som berörs av den illegala verksamheten.

    Artikel 20
    Utesluten verksamhet och icke samarbetsvilliga jurisdiktioner

    1. Inom ramen för sina finansierings- och investeringstransaktioner ska de stödberättigade motparterna inte stödja någon form av verksamhet som utförs för illegala syften, inbegripet penningtvätt, finansiering av terrorism, organiserad brottslighet, skattebedrägeri, skatteundandragande, korruption och bedrägeri som påverkar unionens ekonomiska intressen. De stödberättigade motparterna ska inte delta i finansierings- eller investeringstransaktioner som genomförs genom ett instrument beläget i en icke samarbetsvillig jurisdiktion, i enlighet med deras egen politik vad gäller svagt reglerade eller icke samarbetsvilliga jurisdiktioner på grundval av den politik som fastställts av unionen, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) eller arbetsgruppen för finansiella åtgärder.

    2. Inom ramen för sina finansierings- och investeringstransaktioner ska de stödberättigade motparterna tillämpa de principer och normer som fastställts i unionsrätten vad gäller förhindrande av att det finansiella systemet används för penningtvätt och finansiering av terrorism, särskilt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/847 35 och Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2015/849 36 . De stödberättigade motparterna ska göra både direkt finansiering och finansiering via intermediärer enligt den här förordningen avhängig av att de verkliga ägarna redovisas i enlighet med direktiv (EU) 2015/849.

    KAPITEL VI

    SLUTBESTÄMMELSER

    Artikel 21
    Ikraftträdande

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den

    På Europaparlamentets vägnar    På rådets vägnar

    Ordförande    Ordförande

    FINANSIERINGSÖVERSIKT FÖR RÄTTSAKT

    1.GRUNDLÄGGANDE UPPGIFTER OM FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

    1.1.Förslagets eller initiativets beteckning

    1.2.Berörda politikområden i den verksamhetsbaserade förvaltningen och budgeteringen

    1.3.Typ av förslag eller initiativ

    1.4.Mål

    1.5.Motivering till förslaget eller initiativet

    1.6.Tid under vilken åtgärden kommer att pågå respektive påverka resursanvändningen

    1.7.Planerad metod för genomförandet

    2.FÖRVALTNING

    2.1.Bestämmelser om uppföljning och rapportering

    2.2.Administrations- och kontrollsystem

    2.3.Åtgärder för att förebygga bedrägeri och oegentligheter/oriktigheter

    3.BERÄKNADE BUDGETKONSEKVENSER AV FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

    3.1.Berörda rubriker i den fleråriga budgetramen och budgetrubriker i den årliga budgetens utgiftsdel

    3.2.Beräknad inverkan på utgifterna 

    3.2.1.Sammanfattning av den beräknade inverkan på utgifterna

    3.2.2.Beräknad inverkan på driftsanslagen

    3.2.3.Beräknad inverkan på anslag av administrativ natur

    3.2.4.Förenlighet med den gällande fleråriga budgetramen

    3.2.5.Bidrag från tredje part

    3.3.Beräknad inverkan på inkomsterna

    FINANSIERINGSÖVERSIKT FÖR RÄTTSAKT

    1.GRUNDLÄGGANDE UPPGIFTER OM FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

    1.1.Förslagets eller initiativets beteckning

    Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om Europeiska fonden för hållbar utveckling (EFHU)

    1.2.Berörda politikområden i den verksamhetsbaserade förvaltningen och budgeteringen 37  

    01 03 

    ABB-verksamhet: Internationella ekonomiska och finansiella frågor

    1.3.Typ av förslag eller initiativ

    Ny åtgärd 

    Ny åtgärd som bygger på ett pilotprojekt eller en förberedande åtgärd 38  

    Befintlig åtgärd vars genomförande förlängs i tiden 

    Tidigare åtgärd som omformas till eller ersätts av en ny 

    EFHU kommer att bestå av regionala investeringsplattformar som kombinerar befintliga kombinerade faciliteter och den nya EFHU-garantin.

    1.4.Mål

    1.4.1.Fleråriga strategiska mål för kommissionen som förslaget eller initiativet är avsett att bidra till

    Stödja investeringar i regioner utanför EU i syfte att åtgärda migrationens bakomliggande orsaker.

    1.4.2.Specifika mål eller verksamheter inom den verksamhetsbaserade förvaltningen och budgeteringen som berörs

    Specifikt mål

    Tillhandahålla ett integrerat åtgärdspaket för att finansiera investeringar i regioner utanför EU och därigenom skapa tillväxt och arbetstillfällen, maximera additionaliteten samt främja innovativa produkter och attrahera medel från den privata sektorn.

    Berörda verksamheter enligt den verksamhetsbaserade förvaltningen och budgeteringen

    01 03 Internationella ekonomiska och finansiella frågor

    1.4.3.Verkan eller resultat som förväntas

    Beskriv den verkan som förslaget eller initiativet förväntas få på de mottagare eller den del av befolkningen som berörs.

    Europeiska fonden för hållbar utveckling (EFHU) kommer att omfatta en ny garanti som tillhandahåller en rad innovativa instrument för att attrahera den privata sektorn, t.ex. garantier som täcker specifika risker i infrastrukturprojekt.

    En multiplikatoreffekt bör skapas genom tillhandahållande av en EU-garanti. Precis som Europeiska fonden för strategiska investeringar (Efsi) och flera finansiella instrument som får stöd av EU:s kombinerade faciliteter sedan 2007 syftar EFHU-garantifonden till att mobilisera ytterligare investeringar, särskilt från privata investerare, genom att tillhandahålla partiella garantier, antingen vid en första förlust eller på likställdhetsbasis (pari passu), till intermediära finansinstitut (vanligen internationella finansinstitut), vilka i sin tur tillhandahåller stöd (via lån, garantier, eget kapital eller liknande produkter) till stödmottagare i senare led. Det finns således två skikt av hävstångseffekt mellan EU:s budgetgaranti och de totala investeringar som mobiliseras. På den första nivån gör EU-garantin det möjligt för intermediära internationella finansinstitut att bidra med ytterligare finansiering (”intern hävstångseffekt”). På den andra nivån (”extern hävstångseffekt”) mobiliserar finansinstitutens finansiering ytterligare investeringar på projektstadiet.

    På så sätt borde det globala initiativet, inbegripet de kombinerade insatserna, bidra till att mobilisera investeringar på totalt upp till 44 miljarder euro fram till 2020.

    1.4.4.Indikatorer för bedömning av resultat eller verkan

    Ange vilka indikatorer som ska användas för att följa upp hur förslaget eller initiativet genomförs.

    En minsta uppsättning gemensamma indikatorer som speglar projektens output och avsedda resultat har fastställts för kombinerade transaktioner. Dessa indikatorer kan användas för att övervaka genomförandet av EFHU-garantin.

    1.5.Motivering till förslaget eller initiativet

    1.5.1.Behov som ska tillgodoses på kort eller lång sikt

    Europeiska fonden för hållbar utveckling (EFHU) tillhandahåller de medel som krävs för att genomföra de politiska målen för den yttre investeringsplanen (pelare 1) i enlighet med kommissionens meddelande av den 7 juni 2016 om en ny partnerskapsram med tredjeländer inom den europeiska migrationsagendan. Fonden ska ha till huvuduppgift att tillhandahålla ett integrerat finansiellt paket för finansiering av investeringar i regioner utanför EU. I detta ingår mobilisering av både offentliga och privata investeringar både i Afrika och i länder som omfattas av grannskapspolitiken.

    1.5.2.Mervärdet av en åtgärd på unionsnivå:

    Europeiska fonden för hållbar utveckling (EFHU) syftar till att främja innovativa och kompletterande typer av stöd, särskilt genom den nya garantin och kreditförstärkningen. Den nya garantins täckning kommer att inbegripa innovativa instrument, framför allt för att avlägsna hinder för privata investeringar som inte avlägsnats av marknaden själv, såsom första-förlustgarantier för portföljgarantier avseende projekt i den privata sektorn, riskkapital, lånegarantier till små och medelstora företag eller garantier som täcker specifika risker vid infrastrukturprojekt.

    De transaktioner som finansieras eller garanteras genom instrumenten inom ramen för Europeiska fonden för hållbar utveckling (EFHU) utgör ett mycket synligt och effektivt verktyg till stöd för unionens yttre åtgärder. EFHU tillhandahåller det politiska och finansiella stöd från EU som behövs för den stödberättigade motpartens finansiering när det gäller länder och investeringsprojekt som annars inte skulle kunna komma i fråga på grund av den höga risken.

    1.5.3.Huvudsakliga erfarenheter från liknande försök eller åtgärder

    Kommissionen har redan värdefull erfarenhet av innovativa finansieringsinstrument.

    Sedan kombinerade mekanismer först infördes i början av den fleråriga budgetramen 2007–2013 har de gradvis utvecklats till ett viktigt redskap för EU:s externa samarbete, som kompletterar andra genomförandemetoder. EU:s regionala kombinerade faciliteter har inrättats i samtliga regioner som ingår i EU:s externa samarbete. I slutet av 2015 hade det stöd som tilldelats faciliteterna från EU-budgeten och EUF nått en summa av omkring 2,7 miljarder euro och genererat omkring 50 miljarder EUR i investeringar.

    Föregångaren till investeringsplattformen för grannskapspolitiken, investeringsinstrumentet för grannskapspolitiken, har varit framgångsrikt: anslagen till investeringsinstrumentet från EU-budgeten från 2007 och framåt uppgår till 1,432 miljarder euro. Dessutom har medlemsstaterna bidragit till förvaltningsfonden för detta instrument med mer än 80 miljoner euro. Detta har möjliggjort genomförandet av 112 projekt med stöd från investeringsinstrumentet. Genom bidraget från investeringsinstrumentet har omkring 13,83 miljarder euro mobiliserats i form av finansiering från europeiska och internationella finansinstitut sedan 2008 liksom totala investeringar på omkring 28,10 miljarder euro, dvs. en hävstångseffekt på ungefär 20 gånger i investeringar för varje euro från instrumentet.

    I Afrika inrättades EU:s förvaltningsfond för infrastruktur i Afrika 2007 och har sedan dess gett stöd till projekt för sammanlagt mer än 500 miljoner euro, huvudsakligen inom energi-, transport- och vattensektorn. 2015 inrättades investeringsinstrumentet för Afrika genom kommissionens beslut C(2015) 5210 39 .

    Under perioden 2007–2013 var två faciliteter föremål för halvtidsutvärdering, förvaltningsfonden för infrastruktur i Afrika 2012 och investeringsinstrumentet för grannskapspolitiken 2013. Slutsatserna var att båda faciliteter utgör värdefulla och effektiva instrument till stöd för sina respektive mål, dvs. målen för det europeiska grannskapspartnerskapet och utvecklingen av infrastruktur i Afrika. Framför allt fick identifieringen av projekt, deras relevans och utformning positiva omdömen och båda instrumenten uppnådde sina mål att mobilisera betydande ekonomiska resurser. Vid halvtidsutvärderingen framhölls också det betydande bidraget till utvecklingen av partnerskap och till den ökade samordningen och det stärkta samarbetet både mellan finansinstitut och med kommissionen. Ett antal rekommendationer gjordes, särskilt i fråga om förbättrad struktur för beslutsfattande och i synnerhet EU-delegationernas och partnerländernas roll, eventuellt utvidgat deltagande av den privata sektorn, användningen av vissa finansiella instrument såsom riskreducerande instrument samt genomförandet av ett ramverk för resultatmätning.

    Dessa konstateranden har tillsammans med andra rapporter använts av EU-plattformen för kombinerade mekanismer vid externt samarbete (EUBEC), som inrättades i december 2012, för att göra konkreta rekommendationer i syfte att öka effektiviteten för det bistånd som EU tillhandahåller via kombinerade mekanismer. Europeiska revisionsrätten offentliggjorde en särskild rapport om kombinerade mekanismer i oktober 2014. Slutsatserna överensstämde mycket väl med ovanstående: att kombinera bidrag från regionala investeringsfaciliteter med lån från finansinstitut för att stödja EU:s externa politik var som regel effektivt och projekten var relevanta. Rekommendationerna omfattade följande aspekter: säkerställa dokumenterad bedömning av den additionalitet som följer av EU:s bidrag, säkerställa mognadsgraden för projekt som lämnas in till styrelser, utarbeta riktlinjer för EU:s kombinerade transaktioner, säkerställa en mer proaktiv roll för EU-delegationerna, underlätta beslutsprocessen, förbättra kommissionens övervakning av projekt och säkerställa tillräcklig synlighet för EU-finaniseringen.

    Nästan alla dessa rekommendationer har redan behandlats av EUBEC genom utvecklingen av ett enhetligt och förbättrat ansökningsformulär och riktlinjerna för detta samt utvecklingen av ett ramverk för resultatmätning med bland annat standardiserade indikatorer.

    Dessutom genomfördes 2014, enligt kravet i artikel 140 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 om finansiella regler för unionens allmänna budget och om upphävande av rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002, som är tillämplig enligt artiklarna 17 och 40 i rådets förordning (EU) nr 2015/323, en förhandsutvärdering av investeringsinstrumentet för Afrika om i vilken mån den planerade faciliteten uppfyller kraven i budgetförordningen för finansiella instrument. Rekommendationerna från denna utvärdering har beaktats i förvaltningen av investeringsinstrumentet för Afrika och kommer att ha betydelse för investeringsplattformen EU–Afrika.

    Av resultaten av förhandsutvärderingen framgick att den typ av utmaningar som Afrika står inför liksom deras omfattning och fokus (t.ex. urbanisering, allt sämre tillgång till grundläggande tjänster, osäker livsmedelsförsörjning, fattigdom, konsekvenser av klimatförändringar), EU:s och partnerländernas mål för samarbetet (t.ex. hållbar och inkluderande utveckling och tillväxt, kontinental integration, fattigdomsutrotning och klimatförändringar) samt behovet av att mobilisera ytterligare finansiella resurser kräver en ny flexibel finansieringsram. Mot bakgrund av dessa resultat och med det ytterligare målet att åtgärda de bakomliggande orsakerna till migration kan den afrikanska investeringsplattformen ge ett mervärde inom de sektorer där de största utmaningarna för Afrika finns. Genom en rad olika former av stöd som anpassas till riskerna i det aktuella landet, särskilda projekt och sektorer kommer den afrikanska investeringsplattformen att bidra till inkluderande tillväxt och till att uppnå målen för hållbar utveckling, och därigenom åtgärda vissa av de bakomliggande orsakerna till migration.

    Projekten i den portfölj och den förteckning som för närvarande används i investeringsinstrumentet för Afrika bidrar till målet att åtgärda migrationens bakomliggande orsaker. Jobbskapande är det främsta målet för de projekt som stöder den finansiella sektorn, mikroföretag och små och medelstora företag genom lokala banker, särskilda förvaltningsfonder eller projekt till stöd för jordbruk, finanser och landsbygdsutveckling, däribland landsvägar och elektrifiering, men arbetstillfällen kan också skapas genom särskilda infrastrukturprojekt inom sektorn för (förnybar) energi eller transportsektorn i vidare bemärkelse, dvs. inte bara landsvägar utan även bygge och upprustning av större vägar och hamnar. Jobbskapande och fattigdomsminskning har tagits upp som en del av resultatet av vissa energiprojekt i årsrapporten för förvaltningsfonden för infrastruktur i Afrika.

    En genomgång av portföljen för förvaltningsfonden för infrastruktur i Afrika och förteckningen för investeringsinstrumentet för Afrika tyder på att dessa kombinerade mekanismer bidrar till målet att åtgärda de bakomliggande orsakerna till migration, genom att mobilisera finansering från medverkande partnerfinansinstitut. En genomgång av de 150 projekten i den aktuella förteckningen för investeringsinstrumentet för Afrika visar att omkring 30 % av projekten skulle kunna vara relevanta när det gäller att bidra till att åtgärda de bakomliggande orsakerna till migration. Vissa projekt har som främsta mål att skapa jobb och stödja mikroföretag och små och medelstora företag, men den övervägande delen av projekten är inriktade på social och ekonomisk utveckling och motståndskraft och har i vissa fall även jobbskapande och fattigdomsminskning som ett andra mål. Av de 23 länder som anges som stödberättigade inom ramen för EFHU omfattas 18 länder av den aktuella förteckningen för Sahel/Tchadsjön och Afrikas horn för investeringsinstrumentet för Afrika.

    Vid 2015 års översyn av den europeiska grannskapspolitiken upprepades att ekonomisk och social utveckling bör utgöra kärnan i EU:s bidrag till stabilisering av grannskapet och upprättande av partnerskap. EU bör intensifiera samarbetet med de internationella finansinstituten och relevanta internationella organisationer när det gäller utveckling av den privata sektorn och initiativ som främjar inkluderande tillväxt och sysselsättning och förbättrar levnadsvillkoren. Man bör även främja åtgärder för att stärka partnerskap med den privata sektorn och använda sig av fler innovativa tillvägagångssätt, som att kombinera bidrag och lån, för att mobilisera ytterligare resurser och öka effekterna av EU:s stöd. Det framhålls också att arbetet bör inriktas på att utveckla färdigheter och kompetenser och skapa möjligheter för framför allt unga män och kvinnor.

    Det görs för närvarande en ny utvärdering av kombinerade mekanismer och slutrapporten bör finnas tillgänglig före utgången av 2016.

    1.5.4.Förenlighet med andra finansieringsformer och eventuella synergieffekter

    I enlighet med kommissionens meddelande av den 7 juni 2016 om en ny partnerskapsram med tredjeländer inom den europeiska migrationsagendan föreslår kommissionen en långtgående yttre investeringsplan för att angripa de bakomliggande orsakerna till migrationen.

    Enligt förslaget ska en ny strategisk ram inrättas med en ny styrningsstruktur, inbegripet en metod med en gemensam kontaktpunkt, som utnyttjar en rad innovativa finansieringsinstrument för att attrahera medel från den privata sektorn för att åtgärda migrationens bakomliggande orsaker genom att främja investeringar som inleds i regioner i Afrika och i EU:s grannskapsländer. Den kommer att bygga på den befintliga strukturen i EU:s finansieringsinstrument och resurser.

    Det främsta målet för EFHU kommer att vara att tillhandahålla ett integrerat finansiellt paket för att finansiera investeringar i regioner utanför EU och därigenom skapa tillväxt och arbetstillfällen, maximera additionaliteten samt främja innovativa produkter och attrahera medel från den privata sektorn. Med medel från EUF och EU-budgeten på 3,35 miljarder euro fram till 2020 (varav 0,75 miljarder euro i ett första steg avsedda för EFHU-garantifonden) väntas EFHU mobilisera upp till 44 miljarder euro i investeringar.

    Av dessa 3,35 miljarder euro kommer 2,6 miljarder euro att tillhandahållas genom en omprioritering av befintliga kombinerade instrument. Det föreliggande förslaget till förordning innebär mobilisering av 350 miljoner euro från EU-budgeten och 400 miljoner euro från EUF till EFHU-garantifonden. Själva kärnan i den nya investeringsplanen är EFHU som kommer att bilda en övergripande ram och vara uppdelad i tre pelare enligt följande: en ny investeringsfond (pelare 1), tekniskt stöd (pelare 2) för att hjälpa lokala myndigheter och företag att utveckla fler hållbara projekt och locka till sig investerare, samt en rad tematiska, nationella och regionala EU-program för utvecklingssamarbete i kombination med en strukturerad politisk dialog som är inriktad på att förbättra investeringsklimatet och det övergripande regelverket i de berörda länderna (pelare 3).

    Dessa tre pelare ska komplettera varandra och utgöra en bred samordnad strategi.

    EFHU kommer att omfatta de omprioriterade befintliga kombinerade faciliteterna och en ny garanti som tillhandahåller en rad innovativa instrument för att attrahera medel från den privata sektorn, t.ex. garantier som täcker specifika risker i infrastrukturprojekt. Den regionala investeringsplattformarna kommer att kombinera befintliga kombinerade instrument, fungera som gemensamma kontaktpunkter för inlämnandet av finansieringsförslag från internationella finansinstitut och från offentliga eller privata investerare, och kommer att tillhandahålla en rad olika former av finansiellt stöd till stödberättigande investeringar.

    Genom att möjliggöra gemensamma europeiska insatser (genom att kombinera bilaterala bidrag och EU-bidrag med stödberättigade finansinstituts lånetransaktioner) kommer den afrikanska investeringsplattformen att skapa större enhetlighet och bättre samordning mellan givarna i enlighet med principerna i Parisförklaringen och i enlighet med EU:s budgetförordning. Medlemsstaternas resurser kommer att ge större kraft åt EU:s insatser för att stärka den europeiska dimensionen i det externa samarbetet och göra EU mer synligt.

    1.6.Tid under vilken åtgärden kommer att pågå respektive påverka resursanvändningen

    Förslag eller initiativ som pågår under begränsad tid

       Förslaget eller initiativet ska gälla från 2017 till 2020.

    Det påverkar resursanvändningen från 2017 till 2020 med hänvisning till undertecknandet av avtal med stödberättigade motparter.    
    Den längsta löptiden för ett EFHU-garantiavtal, inom ramen för vilket ett kontrakt mellan en stödberättigad motpart och stödmottagaren eller den finansiella intermediären kan undertecknas, ska vara fyra år.

    ◻Förslag eller initiativ som pågår under en obegränsad tid

    Efter en inledande period

    beräknas genomförandetakten nå en stabil nivå.

    1.7.Planerad metod för genomförandet 40  

    X Direkt förvaltning som sköts av kommissionen (för förvaltningen av EFHU-garantifonden)

    X inom dess avdelningar, vilket också inbegriper personalen vid unionens delegationer

       via genomförandeorgan

     Delad förvaltning med medlemsstaterna

    Indirekt förvaltning genom att uppgifter som ingår i budgetgenomförandet delegeras till (för faciliteter som stöds av EFHU-garantin):

    X internationella organisationer och organ kopplade till dem

    X EIB och Europeiska investeringsfonden

    X offentligrättsliga organ

    X organ som omfattas av privaträtten i en medlemsstat och som lämnar tillräckliga ekonomiska garantier, genom undantag från artikel 58.1 c vii) i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012

    X organ som omfattas av privaträtten i ett partnerland och som lämnat tillräckliga ekonomiska garantier, genom undantag från artikel 58.1 c vii) i förordning (EU, Euratom) nr 966/2012

    X privaträttsliga organ som anförtrotts uppgifter som faller inom offentlig förvaltning och som lämnat tillräckliga ekonomiska garantier

    ◻ personer som anförtrotts ansvaret för genomförandet av särskilda åtgärder inom Gusp som följer av avdelning V i fördraget om Europeiska unionen och som anges i den grundläggande rättsakten

    Vid fler än en metod, ange kompletterande uppgifter under ”Anmärkningar”.

    Anmärkningar

    Inbetalningar till fonden och förvaltning av EFHU-garantifonden kommer att genomföras direkt av kommissionen, medan de instrument som omfattas av garantin ska genomföras genom indirekt förvaltning.

    2.FÖRVALTNING

    2.1.Bestämmelser om uppföljning och rapportering

    Ange intervall och andra villkor för sådana åtgärder:

    Kommissionen ska till Europaparlamentet och rådet översända en årsrapport om de finansierings- och investeringstransaktioner som omfattas av EFHU-garantin. Denna rapport ska offentliggöras. Följande ska ingå i rapporten:

    a)    En bedömning av de finansierings- och investeringstransaktioner som täcks av EFHU-garantin på sektors-, lands- och regionnivå samt deras överensstämmelse med denna förordning (särskilt med kriteriet att åtgärda de bakomliggande orsakerna till migration och stödja den sociala och ekonomiska utvecklingen med sikte på målen för hållbar utveckling), tillsammans med en bedömning av fördelningen av finansieringen till de allmänna mål som anges i artikel 3.

    b)    En bedömning av mervärdet, mobiliseringen av resurser från den privata sektorn, de beräknade och faktiska utfallen samt resultaten och effekterna av de finansierings- och investeringstransaktioner som täcks av EFHU-garantin på en aggregerad basis, inbegripet effekterna på jobbskapande.

    c)    En bedömning av i vilken omfattning de transaktioner som omfattas av denna förordning bidrar till att uppnå de allmänna mål som anges i artikel 3.

    d)        En bedömning av överensstämmelsen med kraven för användningen av EFHU-garantin och de centrala resultatindikatorer som fastställts för varje inlämnat förslag.

    e)        En bedömning av de hävstångseffekter som skapats genom de transaktioner som täcks av EFHU-garantin.

    f)        Det finansiella belopp som överförs till stödmottagarna och en bedömning av finansierings- och investeringstransaktionerna för varje motpart på en aggregerad basis.

    g)        En bedömning av mervärdet av de stödberättigade motparternas finansierings- och investeringstransaktioner, och av de totala risker som är förbundna med dessa transaktioner.

    h)        Närmare uppgifter om anspråk på EFHU-garantin, förluster, avkastning, indrivna belopp och alla andra mottagna betalningar.

    i)        De finansiella rapporterna, granskade av en oberoende extern revisor, för de av de stödberättigade motparternas finansierings- och investeringstransaktioner som omfattas av denna förordning. .

    2. För att kommissionen ska kunna uppfylla sina skyldigheter när det gäller redovisning, rapportering av de risker som EFHU-garantin täcker och förvaltning av EFHU-garantifonden ska de stödberättigade motparter med vilka det ingåtts garantiavtal årligen till kommissionen och revisionsrätten överlämna finansiella rapporter, granskade av en oberoende extern revisor, om de finansierings- och investeringstransaktioner som omfattas av denna förordning, vilka ska innehålla bland annat följande::

    a)        En riskbedömning av de stödberättigade motparternas finansierings- och investeringstransaktioner, inbegripet information om unionens åtaganden värderade i enlighet med de redovisningsregler som fastställts av kommissionens räkenskapsförare på grundval av internationellt accepterade redovisningsstandarder för den offentliga sektorn.

    b)        Storleken på unionens utestående finansiella förpliktelse till följd av den EFHU-garanti som ställts för de stödberättigade motparterna och deras finansierings- och investeringstransaktioner, fördelad på enskilda transaktioner.

    Motparterna ska på begäran förse kommissionen med all eventuell ytterligare information som den behöver för att kunna fullgöra sina skyldigheter enligt denna förordning.

    3. Senast den 31 mars varje år ska kommissionen, i samband med sin årsredovisning, till Europaparlamentet, rådet och revisionsrätten överlämna den nödvändiga informationen om EFHU-garantifondens ställning. Senast den 31 maj varje år ska kommissionen dessutom till Europaparlamentet, rådet och revisionsrätten överlämna en årsrapport om förvaltningen av EFHU-garantifonden under det föregående kalenderåret, inbegripet en bedömning av garantifondens avsättningsnivå och behovet av en eventuell påfyllning. Årsrapporten ska innehålla en översikt över garantifondens finansiella ställning vid utgången av det föregående kalenderåret, de finansiella flödena under föregående kalenderår och betydande transaktioner samt all relevant information om räkenskaperna. Rapporten ska också innehålla information om garantifondens ekonomiska förvaltning och dess resultat och risker vid utgången av det föregående kalenderåret.

    4. Kommissionen ska utvärdera hur EFHU har fungerat senast den 31 december 2019. Kommissionen ska överlämna sin utvärderingsrapport till Europaparlamentet och rådet.

    5. Senast den 30 juni 2020 och därefter vart tredje år ska kommissionen utvärdera användningen av EFHU-garantifonden. Kommissionen ska överlämna sin utvärderingsrapport till Europaparlamentet och rådet. Utvärderingsrapporten ska åtföljas av ett yttrande av revisionsrätten.

    6. Senast den 30 juni 2020 ska kommissionen överlämna en rapport till Europaparlamentet och rådet med en oberoende utvärdering av tillämpningen av denna förordning. Kommissionen ska överlämna denna rapport utan dröjsmål om de godkända finansierings- och investeringstransaktionerna absorberar hela det tillgängliga beloppet inom EFHU-garantin före den 30 juni 2020.

    2.2.Administrations- och kontrollsystem

    2.2.1.Risker som identifierats:

    Den risk som belastar EU-budgeten sammanhänger med den budgetgaranti som unionen ger den stödberättigade motparten för dess transaktioner i tredjeländer. Garantin ger ett omfattande skydd (upp till ett maxbelopp som anges nedan) för alla betalningar som inte har tagits emot av den stödberättigande motparten.

    EU-garantin är begränsad till 1 500 000 000 euro.

    Den budgetpost (symboliskt anslag, ”p.m.”) som återspeglar budgetgarantin för den stödberättigande motpartens lån till tredjeländer kommer att aktiveras endast om den stödberättigade motparten faktiskt gör ett anspråk på garantin som inte fullt ut kan täckas av garantifonden (som omfattar medel på minst 750 000 000 euro). En avsättningsnivå på 50 % är baserad på tidigare erfarenheter med garantisystem som förvaltas av stödberättigade motparter, även inbegripet första-förluststrukturer. Det har aldrig gjorts anspråk för mer än 50 % av den beviljade finansieringen. Den högre avsättningsnivån, t.ex. jämfört med vissa interna instrument, beror på att man måste ta hänsyn till det mer riskfyllda investeringsklimatet i partnerländer.

    2.2.2.Uppgifter om det interna kontrollsystemet:

    Kommissionen ska svara för EU-garantins förvaltning. Finansieringstransaktioner inom ramen för denna förordning ska genomföras enligt den stödberättigande motpartens standardprocedurregler och sund bankpraxis. Den stödberättigade motparten och kommissionen ska ingå ett avtal om de närmare bestämmelserna och förfarandena för genomförandet av förslaget till beslut. Se även avsnittet ”Bestämmelser om uppföljning och rapportering”.

    2.2.3.Beräknade kostnader för och fördelar med kontroller – bedömning av förväntad risk för fel

    Ej tillämpligt

    2.3.Åtgärder för att förebygga bedrägeri och oegentligheter/oriktigheter

    Beskriv förebyggande åtgärder (befintliga eller planerade)

    1. Kommissionen ska omedelbart underrätta Olaf och tillhandahålla nödvändig information när den under något skede av förberedelserna, genomförandet eller avslutningen av finansierings- och investeringstransaktioner som omfattas av denna förordning har skäl att misstänka bedrägeri, korruption, penningtvätt eller varje annan illegal verksamhet som kan påverka unionens ekonomiska intressen.

    2. Olaf får göra utredningar, däribland kontroller och inspektioner på plats, i enlighet med bestämmelserna och förfarandena i Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 883/2013 (15), rådets förordning (Euratom, EG) nr 2185/96 (16) och rådets förordning (EG, Euratom) nr 2988/95 (17) för att skydda unionens finansiella intressen i syfte att fastställa om det har förekommit bedrägeri, korruption, penningtvätt eller annan illegal verksamhet som påverkar unionens ekonomiska intressen i samband med finansierings- och investeringstransaktioner som omfattas av denna förordning. Olaf får översända all information som erhållits under sina utredningar till de berörda medlemsstaternas behöriga myndigheter.

    Om det finns bevis för sådan illegal verksamhet, ska den stödberättigade motparten genomföra indrivning med avseende på sina finansierings- och investeringstransaktioner som omfattas av denna förordning som berörs av sådan verksamhet.

    3.BERÄKNADE BUDGETKONSEKVENSER AV FÖRSLAGET ELLER INITIATIVET

    3.1.Berörda rubriker i den fleråriga budgetramen och budgetrubriker i den årliga budgetens utgiftsdel

    Nya budgetrubriker som föreslås

    Redovisa enligt de berörda rubrikerna i den fleråriga budgetramen i nummerföljd

    Rubrik i den fleråriga budgetramen

    Budgetrubrik

    Typ av
    anslag

    Bidrag

    Nummer 04 Rubrik EU i världen

    Diff./Icke-diff.

    från Efta-länder

    från kandidat-länder

    från tredje-länder

    enligt artikel 21.2 b i budget-förordningen

    4

    01 03 07 Europeiska unionens garanti för Europeiska fonden för hållbar utveckling (EFHU)

    Icke-diff. anslag

    NEJ

    NEJ

    NEJ

    NEJ

    4

    01 03 08 Inbetalningar till EFHU-garantifonden

    Icke-diff. anslag

    JA

    JA

    JA

    JA

    3.2.Beräknad inverkan på utgifterna

    3.2.1.Sammanfattning av den beräknade inverkan på utgifterna

    Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

    Rubrik i den fleråriga
    budgetramen

    Nummer

    Rubrik 4 Europa i världen

    GD: XX

    År
    2017 41

    År
    2018

    År
    2019

    År
    2020

    För in så många år som behövs för att redovisa inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

    TOTALT

    Driftsanslag

    01 03 07 Europeiska unionens garanti för Europeiska fonden för hållbar utveckling

    Åtaganden

    (1)

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    Betalningar

    (2)

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    01 03 08 Inbetalningar till EFHU-garantifonden

    Åtaganden

    1a)

    275,000

    25,000

    25,000

    25,000

    pm

    pm

    pm

    350,000

    Betalningar

    2a)

    275,000

    25,000

    25,000

    25,000

    pm

    pm

    pm

    350,000

    Anslag av administrativ natur som finansieras genom ramanslagen för vissa operativa program 42  

    -

    (3)

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    TOTALA anslag
    för GD XX

    Åtaganden

    =1+1a +3

    275,000

    25,000

    25,000

    25,000

    350,000

    Betalningar

    =2+2a

    +3

    275,000

    25,000

    25,000

    25,000

    pm

    pm

    pm

    350,000



    TOTALA driftsanslag

    Åtaganden

    (4)

    Betalningar

    (5)

    TOTALA anslag av administrativ natur som finansieras genom ramanslagen för vissa operativa program

    (6)

    TOTALA anslag
    för RUBRIK <4> i den fleråriga budgetramen

    Åtaganden

    =4+ 6

    275,000

    25,000

    25,000

    25,000

    pm

    pm

    pm

    350,000

    Betalningar

    =5+ 6

    275,000

    25,000

    25,000

    25,00

    pm

    pm

    pm

    350,000

    Följande ska anges om flera rubriker i budgetramen påverkas av förslaget eller initiativet:

    TOTALA driftsanslag

    Åtaganden

    (4)

    Betalningar

    (5)

    TOTALA anslag av administrativ natur som finansieras genom ramanslagen för vissa operativa program

    (6)

    TOTALA anslag
    för RUBRIKERNA 1–4
    i den fleråriga budgetramen

    (referensbelopp)

    Åtaganden

    =4+ 6

    Betalningar

    =5+ 6





    Rubrik i den fleråriga
    budgetramen

    5

    ”Administrativa utgifter”

    Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

    År
    2017

    År
    2018

    År
    2019

    År
    2020

    För in så många år som behövs för att redovisa inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

    TOTALT

    GD: XX

    • Personalresurser

    3,264 (0,134*16+

    0,07*16)

    3,264

    3,264

    3,264

    13,056

    • Övriga administrativa utgifter

    0,5

    0,5

    0,5

    0,5

    2,000

    TOTALT GD XX

    Anslag

    3,764

    3,764

    3,764

    3,764

    15,056

    TOTALA anslag
    för RUBRIK 5
    i den fleråriga budgetramen
     

    (summa åtaganden = summa betalningar)

    3,764

    3,764

    3,764

    3,764

    15,056 43

    Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

    År
    2017

    År
    2018

    År
    2019

    År
    2020

    För in så många år som behövs för att redovisa inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

    TOTALT

    TOTALA anslag
    för RUBRIKERNA 1–5
    i den fleråriga budgetramen
     

    Åtaganden

    278,764

    28,764

    28,764

    28,746

    365,056

    Betalningar

    278,764

    28,764

    28,764

    28,764

    365,056

    3.2.2.Beräknad inverkan på driftsanslagen

       Förslaget/initiativet kräver inte att driftsanslag tas i anspråk

    X    Förslaget/initiativet kräver att driftsanslag tas i anspråk enligt följande:

    Åtagandebemyndiganden i miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

    Mål- och resultatbeteckning

    År
    N

    År
    N+1

    År
    N+2

    År
    N+3

    För in så många år som behövs för att redovisa inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

    TOTALT

    RESULTAT

    Typ 44

    Genomsnittliga kostnader

    Antal

    Kostn.

    Antal

    Kostn.

    Antal

    Kostn.

    Antal

    Kostn.

    Antal

    Kostn.

    Antal

    Kostn.

    Antal

    Kostn.

    Totalt antal

    Total kostnad

    SPECIFIKT MÅL

    - Resultat

    275,000

    25,000

    25,000

    25,000

    350,000

    - Resultat

    - Resultat

    Delsumma för specifikt mål nr 1

    TOTALA KOSTNADER

    275,000

    25,000

    25,000

    25,000

    350,000

    3.2.3.Beräknad inverkan på anslag av administrativ natur

    3.2.3.1.Sammanfattning

       Förslaget/initiativet kräver inte att anslag av administrativ natur tas i anspråk

    X    Förslaget/initiativet kräver att anslag av administrativ natur tas i anspråk enligt följande:

    ”Administrativa utgifter” Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

    År
    2017 45

    År
    2018

    År
    2019

    År
    2020

    För in så många år som behövs för att redovisa inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

    TOTALT

    RUBRIK 5i den fleråriga budgetramen

    Personalresurser

    3,264

    3,264

    3,264

    3,264

    13,056

    Övriga administrativa utgifter

    0,5

    0,5

    0,5

    0,5

    2,000

    Delsumma RUBRIK 5i den fleråriga budgetramen

    3,764

    3,764

    3,764

    3,764

    15,056

    för belopp utanför RUBRIK 5 46 i den fleråriga budgetramen

    Personalresurser

    Andra utgifterav administrativ natur

    Delsummaför belopp utanför RUBRIK 5i den fleråriga budgetramen

    TOTALT

    3,764

    3,764

    3,764

    3,764

    15,056

    De anslag som behövs för personalresurser och andra utgifter av administrativ karaktär ska täckas av anslag från det förvaltande generaldirektoratet, om så krävs kompletterade med ytterligare resurser som kan tilldelas till det förvaltande generaldirektoratet som ett led i det årliga förfarandet för tilldelning av anslag och med hänsyn tagen till begränsningar i fråga om budgetmedel.

    3.2.3.2.Beräknat personalbehov

    ◻ Förslaget/initiativet kräver inte att personalresurser tas i anspråk

    x    Förslaget/initiativet kräver att personalresurser tas i anspråk enligt följande:

    Beräkningarna ska anges i heltidsekvivalenter

    År
    2017

    År
    2018

    År 2019

    År 2020

    För in så många år som behövs för att redovisa inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

     Tjänster som tas upp i tjänsteförteckningen (tjänstemän och tillfälligt anställda)

    XX 01 01 01 (vid huvudkontoret eller vid kommissionens kontor i medlemsstaterna)

    16

    16

    16

    16

    XX 01 01 02 (vid delegationer)

    XX 01 05 01 (indirekta forskningsåtgärder)

    10 01 05 01 (direkta forskningsåtgärder)

    Extern personal (i heltidsekvivalenter) 47

    XX 01 02 01 (kontraktsanställda, nationella experter och vikarier finansierade genom ramanslaget i huvudkontoret 48 )

    16

    16

    16

    16

    XX 01 02 02 (kontraktsanställda, lokalanställda, nationella experter, vikarier och unga experter som tjänstgör vid delegationerna)

    XX 01 04 yy  49

    - vid huvudkontoret

    - vid delegationer

    XX 01 05 02 (kontraktsanställda, nationella experter och vikarier som arbetar med indirekta forskningsåtgärder)

    10 01 05 02 (kontraktsanställda, nationella experter och vikarier som arbetar med direkta forskningsåtgärder)

    Annan budgetrubrik (ange vilken)

    TOTALT

    32

    32

    32

    32

    XX motsvarar det politikområde eller den avdelning i budgeten som avses.

    Personalbehoven ska täckas med personal från det förvaltande generaldirektoratet, om så krävs kompletterad med ytterligare resurser som kan tilldelas det förvaltande generaldirektoratet som ett led i det årliga förfarandet för tilldelning av anslag och med hänsyn tagen till begränsningar i fråga om budgetmedel.

    Beskrivning av arbetsuppgifter:

    Tjänstemän och tillfälligt anställda

    Operativ och ekonomisk förvaltning av Europeiska fonden för hållbar utveckling, kommunikation och synlighet

    Extern personal

    Operativ och ekonomisk förvaltning av Europeiska fonden för hållbar utveckling, kommunikation och synlighet

    3.2.4.Förenlighet med den gällande fleråriga budgetramen

       Förslaget/initiativet är förenligt med den gällande fleråriga budgetramen

    X Förslaget/initiativet kräver omfördelningar under den berörda rubriken i den fleråriga budgetramen

    Förklara i förekommande fall vilka ändringar i planeringen som krävs, och ange berörda budgetrubriker och belopp.

    Europeiska grannskapsinstrumentet (kapitel 22.04) bidrar med 100 miljoner euro i åtagande- och betalningsbemyndiganden (25 miljoner euro per år, 2017–2020) för de inbetalningar till EFHU-garantifonden som avses i avsnitt 3.2.1.

    X    Förslaget/initiativet förutsätter att marginalen för oförutsedda utgifter i den fleråriga budgetramen utnyttjas.

    Kommissionen har för avsikt att utnyttja marginalen för oförutsedda utgifter enligt artikel 13 i förordning (EU) nr 1311/2013 till ett belopp av 250 miljoner euro under 2017.

    3.2.5.Bidrag från tredje part

    Det ingår inga bidrag från tredje part i det aktuella förslaget eller initiativet

    X Förslaget eller initiativet kommer att medfinansieras enligt följande:

    Anslag i miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

    År
    2017

    År
    2018

    År
    2019

    År
    2020

    För in så många år som behövs för att redovisa inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

    Totalt

    Ange vilken extern organisation eller annan källa som bidrar till finansieringen 

    150,000

    150,000

    50,000

    50,000

    pm

    pm

    pm

    400,000

    EU:s medlemsstater och övriga 2.1bidragsgivare

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    TOTALA anslag som tillförs genom medfinansiering

    150,000

    150,000

    50,000

    50,000

    pm

    pm

    pm

    400,000



    3.3.Beräknad inverkan på inkomsterna

       Förslaget/initiativet påverkar inte budgetens inkomstsida.

       Förslaget/initiativet påverkar inkomsterna på följande sätt:

       Påverkan på egna medel

    X    Påverkan på ”diverse inkomster”

    Miljoner euro (avrundat till tre decimaler)

    Budgetrubrik i den årliga budgetens inkomstdel:

    Belopp som förts in för det innevarande budgetåret

    Förslagets eller initiativets inverkan på inkomsterna 50

    År
    2017

    År
    2018

    År
    2019

    År
    2020

    För in så många år som behövs för att redovisa inverkan på resursanvändningen (jfr punkt 1.6)

    Ny budgetrubrik 635 Bidrag till Europeiska fonden för hållbar utveckling (EFHU) – Inkomster avsatta för särskilda ändamål

    Ny budgetrubrik 6350 Bidrag från EUF till EFHU

    pm

    150,000

    150,000

    50,000

    50,000

    Ny budgetrubrik 6351 Bidrag från medlemsstaterna, eller deras organ, enheter eller fysiska personer till Europeiska fonden för hållbar utveckling

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    Ny budgetrubrik 6352 Bidrag från tredjeländer, eller deras organ, enheter eller fysiska personer till Europeiska fonden för hållbar utveckling

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    Ny budgetrubrik 6353 Bidrag från internationella organisationer till Europeiska fonden för hållbar utveckling

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    Ny budgetrubrik 836 EU-garanti för Europeiska fonden för hållbar utveckling (EFHU)

    pm

    pm

    pm

    pm

    pm

    Ange vilka budgetrubriker i utgiftsdelen som berörs i de fall där inkomster i diversekategorin kommer att avsättas för särskilda ändamål.

    01 03 07 Europeiska unionens garanti för Europeiska fonden för hållbar utveckling (EFHU)

    01 03 08 Inbetalningar till EFHU-garantifonden

    Ange med vilken metod inverkan på inkomsterna har beräknats.

    Bidraget från EUF är en första beräkning på grundval av möjliga utvecklingen av den nya EFHU-garantin.

    (1) COM(2016) 385.
    (2) För Afrika enligt definitionen i Cotonouavtalet (EUT L 287, 4.11.2010) och för EU:s grannskapsländer enligt definitionen i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 232/2014 av den 11 mars 2014 om inrättande av ett europeiskt grannskapsinstrument (EUT L 77, 15.3.2014, s. 27).
    (3) Vad gäller Afrika, se kommissionens beslut C(2015)5210 och vad gäller grannskapsländerna, se kommissionens genomförandebeslut C(2016)3436.
    (4) EGT L 317, 15.12.2000, senast ändrat genom EUT L 287, 4.11.2010.
    (5) JOIN(2015) 50 final.
    (6) EUT C 46, 24.2.2006, s. 1.
    (7) KOM(2011) 637 slutlig.
    (8) SWD(2015) 182 final.
    (9) COM(2014) 263 final.
    (10) JOIN(2015) 50 final.
    (11) COM(2015) 81 final/2.
    (12) COM(2016) 110.
    (13) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/1017 av den 25 juni 2015 om Europeiska fonden för strategiska investeringar, Europeiska centrumet för investeringsrådgivning och portalen för investeringsprojekt på europeisk nivå samt om ändring av förordningarna (EU) nr 1291/2013 och (EU) nr 1316/2013 – Europeiska fonden för strategiska investeringar (EUT L 169, 1.7.2015, s. 1).
    (14) Vad gäller Afrika, se kommissionens beslut C(2015)5210 och vad gäller grannskapsländerna, se kommissionens genomförandebeslut C(2016)3436.
    (15) JOIN(2015) 50 final.
    (16) EUT C 46, 24.2.2006, s. 1.
    (17) KOM(2011) 637 slutlig.
    (18) SWD(2015) 182 final.
    (19) EUT L 210, 6.8.2013, s.1.
    (20) C(2015) 5210.
    (21) C(2016) 3436.
    (22) EGT L 317, 15.12.2000, senast ändrat genom EUT L 287, 4.11.2010.
    (23) Bilaga II till Cotonouavtalet.
    (24) Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 av den 25 oktober 2012 om finansiella regler för unionens allmänna budget och om upphävande av rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 (EUT L 298 26.10.2012, s. 1).
    (25) Internt avtal mellan företrädarna för regeringarna i Europeiska unionens medlemsstater, församlade i rådet, om finansiering av Europeiska unionens bistånd inom den fleråriga budgetramen för perioden 2014–2020 i enlighet med AVS–EU-partnerskapsavtalet och om tilldelning av ekonomiskt stöd till de utomeuropeiska länder och territorier på vilka den fjärde delen i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt är tillämplig (EUT L 210, 6.8.2013, s. 1).
    (26) Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 883/2013 av den 11 september 2013 om utredningar som utförs av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1073/1999 och rådets förordning (Euratom) nr 1074/1999 (EUT L 248, 18.9.2013, s. 1).
    (27) Rådets förordning (Euratom, EG) nr 2185/96 av den 11 november 1996 om de kontroller och inspektioner på platsen som kommissionen utför för att skydda Europeiska gemenskapernas finansiella intressen mot bedrägerier och andra oegentligheter (EGT L 292, 15.11.1996, s. 2).
    (28) Rådets förordning (EG, Euratom) nr 2988/95 av den 18 december 1995 om skydd av Europeiska gemenskapernas finansiella intressen (EGT L 312, 23.12.1995, s. 1).
    (29) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 236/2014 av den 11 mars 2014 om fastställande av gemensamma bestämmelser och förfaranden för genomförandet av unionens instrument för finansiering av yttre åtgärder (EUT L 77, 15.3.2014, s. 95).
    (30) Rådets förordning (EU) 2015/323 av den 2 mars 2015 med budgetförordning för elfte Europeiska utvecklingsfonden (EUT L 58, 3.3.2015, s. 17).
    (31) EGT L 317, 15.12.2000, senast ändrat genom EUT L 287, 4.11.2010.
    (32) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 232/2014 av den 11 mars 2014 om inrättande av ett europeiskt grannskapsinstrument (EUT L 77, 15.3.2014, s. 27).
    (33) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 233/2014 av den 11 mars 2014 om upprättande av ett finansieringsinstrument för utvecklingssamarbete för perioden 2014–2020 (EUT L 77, 15.3.2014, s. 44).
    (34) Internt avtal mellan företrädarna för regeringarna i Europeiska unionens medlemsstater, församlade i rådet, om finansiering av Europeiska unionens bistånd inom den fleråriga budgetramen för perioden 2014–2020 i enlighet med AVS–EU-partnerskapsavtalet och om tilldelning av ekonomiskt stöd till de utomeuropeiska länder och territorier på vilka den fjärde delen i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt är tillämplig (EUT L 210, 6.8.2013, s. 1).
    (35) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/847 av den 20 maj 2015 om uppgifter som ska åtfölja överföringar av medel och om upphävande av förordning (EG) nr 1781/2006 (EUT L 141, 5.6.2015, s. 1).
    (36) Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2015/849 av den 20 maj 2015 om åtgärder för att förhindra att det finansiella systemet används för penningtvätt eller finansiering av terrorism, om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 och om upphävande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/60/EG och kommissionens direktiv 2006/70/EG (EUT L 141, 5.6.2015, s. 73).
    (37) Verksamhetsbaserad förvaltning och verksamhetsbaserad budgetering benämns ibland med de interna förkortningarna ABM respektive ABB.
    (38) I den mening som avses i artikel 54.2 a och b i budgetförordningen.
    (39) C(2015) 5210 final, 29.7.2015, Commission Decision on the individual measure "Creation of the Africa Investment Facility" under the 11th European Development Fund
    (40) Närmare förklaringar av de olika metoderna för genomförande med hänvisningar till respektive bestämmelser i budgetförordningen återfinns på BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx  
    (41) Med år n avses det år då förslaget eller initiativet ska börja genomföras.
    (42) Detta avser tekniskt eller administrativt stöd för genomförandet av vissa av Europeiska unionens program och åtgärder (tidigare s.k. BA-poster) samt indirekta och direkta forskningsåtgärder.
    (43) En kontraktsanställd kommer att finansieras av Europeiska utrikestjänstens budget för att fungera som kontaktperson.
    (44) Resultaten som ska anges är de produkter eller tjänster som levererats (t.ex. antal studentutbyten som har finansierats eller antal kilometer väg som har byggts).
    (45) Med år n avses det år då förslaget eller initiativet ska börja genomföras.
    (46) Detta avser tekniskt eller administrativt stöd för genomförandet av vissa av Europeiska unionens program och åtgärder (tidigare s.k. BA-poster) samt indirekta och direkta forskningsåtgärder.
    (47) [Denna fotnot förklarar vissa initialförkortningar som inte används i den svenska versionen].
    (48) En del av den externa personal som behövs kommer att tillgodoses genom interna omfördelningar av extern personal som finansieras genom det europeiska grannskapsinstrumentets budgetpost för administrativt stöd/EUF i förhållande till de driftsanslag som omfördelas till åtgärden.
    (49) Särskilt tak för finansiering av extern personal genom driftsanslag (tidigare s.k. BA-poster).
    (50) När det gäller traditionella egna medel (tullar och sockeravgifter) ska nettobeloppen anges, dvs. bruttobeloppen minus 25 % avdrag för uppbördskostnader.
    Top